The warmist who turned cold on the IPCC

curry
Känner ni till Judith Curry? Det borde ni göra. Under det senaste året har Judith Curry nämligen gjort något som tidigare varit tabu i AGW-kretsarna: hon har börjat tala med skeptiker. Hon menar att det finns flera skeptiker som kommer med sunda argument.
“Yes, there’s a lot of crankology out there,” säger hon. “But not all of it is. If only 1 percent of it or 10 percent of what the skeptics say is right, that is time well spent because we have just been too encumbered by groupthink.”
Judith Curry är djupt kritisk mot IPCC och dess processer. Få forskare skulle hävda att IPCC är perfekt, men Curry anser att klimatpanelen behöver genomgå en ordentlig reform. Hon går så långt att hon anklagar IPCC för korruption.
“I’m not going to just spout off and endorse the IPCC, because I think I don’t have confidence in the process.”
Läs mer om Judith Curry i en ganska överraskande artikel i Scientific American.
Hatten av för Judith. När man respekterar andra möts man själv av respekt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Micke Johnsson

  Underbart med dessa hederliga människor. Stor eloge till Judith Curry, nu väntar jag bara på Thomas ska göra samma sak  🙂

 2. Thomas

  Micke, ja vem vet, endera dan kanske jag också gör som Curry och börjar tala med skeptikerna 🙂

 3. Peter Stilbs

  Det lär finnas mer i pappers/PDF-versionen av Scientific American – bl.a. en artikel på sid 8 om ”fudge factors” i det ”vetenskapliga arbetet” och en Figur i Curry-artikeln där Hockeyklubban visas med tonvikt på dess i sammanhanget absurda statistiska felgränser.
  Oväntat för Scientific American, efter alla dessa år. När kan vi få någon på DN, SvD och SVT att sansa sig ?

 4. L

  Det mest skrämmande är hur man pratar om ”inside” och om ”outsiders”, vilket klart utsäger att det är inte de olika forskningsresultaten som gäller, utan att vara på ”rätt sida” i debatten.
  Tänk om andra forskningsområden vore lika politiska? Eller är dom det?

 5. Peter,
  Den om fudge factors finns också online, tror att den omnämndes här för nån dag sedan:
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=fudge-factor

 6. bom

  L#4
  ”Genusvetnskap” kanske?
   

 7. Peter Stilbs

  Upptäckte att KTHB har tillgång till Scientific American on line.
  De vågade inte ha Curry-artikeln oemotsagd  – utan har sprängt in en ”Policy”-artikel mitt i den av en M. Granger Morgan, från Carnegie Mellon University – Director för dess ”Center for Climate Decision Making” (??!!) vars budskap verkar gå ut på att olika länder inte kan få vänta på att ”enas” om något ”klimatavtal”  utan ska skyndsamt agera själva.
  Visst …  Denne Morgan har väl hela sin försörjning från denna bubbla.
  Låter bekant på något sätt. 

 8. #7 Peter
  Detta att varje land skall agera och inte invänta internationella gemensamma avtal tycks vara den nya strategin. Jfr med artikeln i SvD från ”Global Utmaning” med bl.a. Wijkman som undertecknare. Man vill skapa ett slags union mellan ”klimatsmarta” länder och ta in nya när de uppfyller CO2 kraven! EU-modellen som förebild. Vi får inte underskatta ”alarmisternas” kreativitet!

 9. hahn

  Thomas #2, haha, din bästa hittills 🙂

 10. bom

  #9 hahn
  Vänta bara! Snart börjar Thomas också lyssna på skeptikerna och ännu litet senare på dagen kanske t o m förstå vad som sägs?

 11. Inge

  Hahn
  Thomas kanske menar att han hittils bara talat TILL skeptikerna och att han nu funderar på att tala MED skeptikerna?  🙂

 12. bom

  @Inge
  Om man är skapelsens krona i form av TEKNOLOGIE DOKTOR så talar man nog bara till den enfaldiga menigheten (att tala med är uteslutet när man redan vet ALLT):

 13. Peter Stilbs

  Lite citat från Morgan’s artikel jag nämnde i #7 – låter som Rockström/Wijkman/Ekman:
  Finally, we need to help people understand the basics. In a study my colleagues and I published in the journal Risk Analysis more than 15 years ago and replicated just this year, we found that many Americans do not understand the difference between climate and weather and that a majority still do not identify burning coal, oil and natural gas as the primary cause of climate change.
  (???!!!)
  Education will not be easy, because lobby groups continue to spend millions of dollars every year to protect their short-term economic interests by keeping the public confused. “Climategate” has been used to prolong this confusion.
  Jaså ?  Och GIVETVIS Tobak och Klimat – Absolut !
  It took decades to overcome the doubt that lobbyists cast on the link between cigarettes and cancer. If we don’t act soon to reduce carbon emissions dramatically, a few more decades may commit us to a course that could lead to global catastrophe. We’re not certain about that, of course. But the risk is real, and the odds are not in our favor.
   
   
   

 14. Karin

  Peter #13
   
  Det är väl självklart att med så många rökare och framförallt att en del röker mycket, så har det en stark inverkan på klimatet!  🙂
   
  Annars tycker jag att den här meningen är mest bekymmersam:
  ”..we need to help people understand the basics.”
   
  Den tyder på hjärntvätt, eller kanske en liten lagändring? Lord Monckton var ju inne på att klimatförnekelse skulle räknas som hädelse…
   
  Man har ju kört med indoktrinering länge nu och det har uppenbarligen inte räckt. Amerikaner är kanske inte så dumma, de heller…

 15. Peter Stilbs

  Karin #14 – jag är förundrad över denne Morgan – tror han verkligen på vad han skriver, eller skriver han för att rädda sin och centrets ekonomiska grund ?  Jag tror på viss del av båda, efter att ha letat upp honom på webben. Det är en stor grupp folk, som en gång också innefattade Stephen Schneider.
  Speciellt magstarkt av honom att påstå: ”Education will not be easy, because lobby groups continue to spend millions of dollars every year to protect their short-term economic interests by keeping the public confused.”

  Jaha – hur många miljoner skattemedel kasserar han själv in ?

 16. Inge

  Peter
  Det verkar som att denne Morgan och hans ”kompisar” försöker att betrakta oss skeptiker uppifrån en egenuppfunnen pidestal.  Fast det är ju bara en attityd, ett spel för galleriet.

 17. Jag kan nog sätta en slant 😉 på att Thomas inte kommer att börja tala med skeptiker i den meningen som Curry avser. Det han gjort och gör är (precis som bom påpekar) att han vill tala till skeptiker (och ännu hellre om dem) på samma sätt som UI, Karin Bojs och RealClimate och alla andra liknande troende gärna vill göra.
  Enda skillnaden till hans fördel är att han (och även Gunbo faktiskt) utsätter sig för att kunna bli emotsagda. Men det är synd de egentligen mest harvar samma gamla argument som man finner på de klimattroende bloggarna, och blandar högt med absolut lägsta utan urskiljning.
  Beröringsskräck med andras argument ser det mest ut som ..

 18. Karin

  Ja, han får nog ingen liten summa!!
  Jag har också funderat över hur många som verkligen seriöst tror på CO2-hotet. Har de flesta gjort så att de inte brytt som att läsa Climategate-emailen, eller kontrollerat hela bilden av ”motståndarsidans” argument (möjligen hakat på ett eller annat fel som sägs/visas), i rädslan av att det kan dyka upp något som skulle kunna rubba deras bild? Bortsett från Curry då, förstås!
   
  Bara köra på allt vad tygen håller och hoppas att det räcker ända hem. Om/när sedan bubblan spricker, så har de slutat sina uppdrag redan. Och man kan ju inte bli anklagad för att det är fel att göra sitt bästa för det man tror på..  Och det är det inte.
   
  Jag undrar vilka lobby-grupper han menar? Ingen kan väl på allvar tro att oljebolagen inte är intresserade av cap and trade, de får det ju betalt för sig! Och säkert ännu mer betalt för sina oljefat därefter..
  Helt plötsligt kommer det att bli ”exklusivt” med olja. Lite lyxskatt på det, kanske? Så blir alla nöjda. Utom vi konsumenter, förstås…

 19. Slabadang

  Peter!
  Teaparty rörelsen i USA är en tydlig indikation att folk börjar tröttna på överkurser i ”gouvernment”.Hela AGWrörelsen är livrädd för den då risken är stor att det inte blir en skattespänn till för dem att skrämma upp folk med.Republikanerna måste lierasig medrörelsen för att återfå makten och de senatorer  som säger sig inte ha en uppfattning i klimatfrågan eller är öppet skeptiska vinner röster.
  Så klimathotsindustrin måste nu lita till alternativa strategier för att fortsatt kunna sitta vid skattegrytorna och slösa med skattebetalarnas  pengar för att hålla propagandan igång.Carlgren är ett lätt offer han har sålt sig till särintressena och lär fördela de miljarder som behövs så fort som möjligt.FNspåret ses numer som ett opålitligt alternativ.Nu satsar de istället på länder där de likt Sverige och inom EU nått sitt Vitryska monopol på informtionsflödet. 
  Att skeptikerna dessutom fått rätt på punkt efter punkt ökar deras desperation. Alla de som gått allin på klimathotet ligger djävligt risigt till.När det blir öppen jaktsäsong på all taskig klimatvetenskap så kommer det skjutas hej vilt.Många klimatvetare kommer få söka nytt jobb.

 20. Karin

  Här är Tea Party in action: en Time-laps video från protester 12 september i fjol. Medan nyheterna i USA sade att ”några tusen” var ute och protesterade, såg det i själva verket ut så här:
   
  http://www.youtube.com/watch?v=_sjvc6baor8&feature=related
  Ok , det är väl inte lögn med ”några tusen”, det är lika sant som att alla månader har 28 dagar… 😉
   

 21. bom

  #19
  ”många klimatvetare kommer få söka nytt jobb”
  Ja vi har ju ”döende hav”-artutrotningen som accellererar-och GMO-skräcken som behöver idoga putsare. Klimatskräcken gick i brallan och nu jobbar bedragarna på att hitta nya värdiga arbetsfria inkomster att ösa ur de offentliga grytorna. Skall detta bli mandatperioden som ägnas åt rationaliseringen av ”STORSTATEN”? Nä inte ett pip än så länge. Vår nya ITminister skall kasta pengar på att få med de 1,7 miljoner människorna som hittills avhållit sig från WWWandet och regeringskansliet växer som en skenande amöba.

 22. Karin #20
  Oj  vad många det kan tyckas bli om man repeterar en liten snutt länge…
  Kul.

 23. Karin

  Uffeb
  Vad menar du med de´?  😉
  Bilar kommer och går, moln och ljus förändrar sig.. Hur är det med detaljseendet?

 24. Slabadang

  Uffe!
  Om du tittar på molnen så ser du att det inte är upprepningar utan faktisk följd.Att observera moln är förövrigt en underskattad aktivitet förknippad med klimathotstroendet.

 25. Karin #23
  Mina ögon är inte så bra att jag ens kunde se åt vilket håll massorna förflyttade sig.
  Så visst kan jag hålla med om att det inte var ett kort klipp som upprepades nu när jag tittat en gång till. Men att räkna folket struntade jag i.
  Och det här var nog ett bra exempel på hur man blir skeptisk när man föröker ta till sig information från någon som man uppfattat som mycket konspiratorisk.
  Och Slabadang! Molnen är den lille amatörmeteorologens bäste vän.
  Hur går det på tal om annat med ditt Pyjamas-TV projekt?
  Är det på gång, eller lika avlägset som små Toriumbaserade kärnkraftsverk i var mans källare.  😉

 26. Ingemar

  Jag tycker att det framgår med all tydlighet att Scientific American betraktar Judith Curry som en hädare;  fördömd, rökt, körd, utfryst från gemenskapen ”riktiga klimatvetare”. Hon har brutit mot första budet för en ”riktig klimatvetare”; diskutera aldrig med en otrogen denier eller contrarian. Enligt rubrikerna är hon just en ”Klimat-hädare” som ”vänder sig mot sina kollegor”. Hon har gått ”över till den mörka sidan”. Hon ”gör skada”. Notera också att artikelförfattaren delar upp lägren i ”klimatforskare” å ena sidan, och ”kritiker” (tillsammans med Judith Curry) å den andra.
  Nej, Judith Curry kanske inte har insett situationens allvar. Men hon är körd, kokt, bannbullad och förvisad från IPCC:s egen lilla himmel där alla ”klimatforskare” är helt eniga och där vetenskapen är avgjord.  Och Scientific American står fortfarande på de rättrogna sida, var så säker.

 27. HenrikM

  Nu har SA lagt ut en ”omröstning” om Judith. Läs den och häpna. Osannolika svarskombinationer. Jag kan tyvärr inte återge frågorna i efterhand, jag kommer inte in på sidan igen.
  http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=taking-the-temperature-climate-chan-2010-10-25

 28. Karin

  Uffeb #25
  Tack för din ärlighet! Det var ju tråkigt med dina ögon, jag önskar att jag hade något bra tips på en kur åt dig!
   
  Är jag konspiratorisk? Tja, jag bara tittar på världen och lägger pussel, sedan förmedlar jag bilden jag får, med hopp om att få lite feed-back. På det viset kan jag antingen korrigera min egen bild eller vi kan göra något åt den större bilden tillsammans!
   
  Men det förutsätter att man verkligen vågar titta på olika fakta och inte bara slår det ifrån sig som omöjliga ”konspirationsteorier”!
   
  När nu Gunbo till slut har vågat/kommit sig för att läsa de där e-mailen, så kanske du ändå skulle våga detsamma med den här filmen jag pratade om för länge sedan? Kom sedan gärna med kloka argument och visa vad som är fel!!!
   
  Jag vill också ha en värld där jag kan tro på att FN och våra politiker verkligen jobbar för folkets bästa! Tyvärr ser det lite risigt ut för dem just nu!
   
  Architects and Engineers Blueprint for Truth
   
  Kom igen! Var lite modig!  😉

 29. Slabadang

  Henrik M.
  Hahahhaha! Undersökningen är lika illa som LRFs om vindkraften.Allvarligt talat så är det häpnadsväckande vilka dåliga undersökningar som cirkulerar när inga relevanta svarsalternativ står till buds och där det blir ”krona så vinner jag och klave så förlorar du” som resultat.

 30. Joel

  Hähä. Roligt att läsa kommentarerna till omröstningen! Exempelvis:
  ”Den här undersökningen är av samma klass som frågan ”Slår du fortfarande din fru?”
  ”Undersökningen” i sig tycker jag påminner om hur klimathotsskeptiker behandlades i MSM under den allra värsta Gore-films-hysterin…

 31. Thomas

  Om det nu är så att ni respekterar Curry, betänk då: ” So it is important to emphasize that nothing she encountered led her to question the science; she still has no doubt that the planet is warming, that human-generated greenhouse gases, including carbon dioxide, are in large part to blame, or that the plausible worst-case scenario could be catastrophic. She does not believe that the Climategate e-mails are evidence of fraud or that the IPCC is some kind of grand international conspiracy.”

 32. L

  Thomas, jag skulle hellre läsa exakt vad hon säger än en tolkning.

 33. Thomas: #31 Det var väl inte så hemskt? Jag kan skriva under på det mesta av det.

 34. Thomas, hur svårt skall det vara? Ingen ifrågasätter väl att forskare får ha olika uppfattningar och övertygelser om hur komplexa fenomen i naturen fungerar, skall förstås och förklaras … och att de får och skall argumentera för detta så som brukligt är i vetenskapliga sammanhang.
  Det är när folk anser att detta inte behövs, eller skall göras, eller menar att bara vissa betrodda skall få granska och ifrågasätta … som det slutar vara vetenskap och har blivit politik (som ju är den effektivaste metoden att döda och dölja sanningen) 

 35. Olaus Petri

  Thomas, det bjuds på riktigt god Curry här – bättre än hemlagat:
   
  http://judithcurry.com/2010/10/25/heresy-and-the-creation-of-monsters/
   
   
  Passar kanske dina smaklökar också? 😉

 36. Om man inte vill förlita sig på Thomas återgivande av Judith Curry’s ståndpunkter kan man ju läsa henne själv (se OPs länk)
  direkt fråga till sådana som Thomas, och alla andra som engagerat sig för att upprätta och upprätthålla ett klimathot:
  ”Let me ask you this.  So how are things going for you lately?  A year ago, the climate establishment was on top of the world, masters of the universe.   Now we have a situation where there have been major challenges to the reputations of a number of scientists, the IPCC, professional societies, and other institutions of science.  The spillover has been a loss of public trust in climate science and some have argued, even more broadly in science.  The IPCC and the UNFCCC are regarded by many as impediments to sane and politically viable energy policies.  The enviro advocacy groups are abandoning the climate change issue for more promising narratives.  In the U.S., the prospect of the Republicans winning the House of Representatives raises the specter of hearings on the integrity of climate science and reductions in federal funding for climate research.
  What happened?  Did the skeptics and the oil companies and the libertarian think tanks win?  No, you lost.  All in the name of supporting policies that I don’t think many of you fully understand  …  ”
  Hennes  uppmaning är :
  This means abandoning this religious adherence to consensus dogma

 37. Thomas

  Jonas och Olaus, om ni verkligen läser vad hon skriver där skall ni finna hur lite det handlar om vetenskapen och hur mycket det handlar om taktik, hur man når ut med ett budskap.

 38. Olaus Petri

  Exactely Thomas. She throws you under the bus! 😉

 39. Thomas

  maggie #33, om du håller med om det som står där förstår jag faktiskt inte vad du håller på med på din blogg.

 40. Thomas, Currys ståndpunkter handlar uttryckligen inte om taktik, de handlar om heder, integritet och självrespekt. Hon skriver tex uttryckligen:
  I am doing my best to return some sanity to this situation and restore science to a higher position than the dogma of consensus.  You may not like it, and my actions may turn out to be ineffective, futile, or counterproductive in the short or long run, by whatever standards this whole episode ends up getting judged.  But this is my carefully considered choice on what it means to be a scientist and to behave with personal and professional integrity
  Men hur tycker du själv att det går då? Med att nå ut med ditt budskap, eller för alla andra som vill nå ut med samma sorts budskap!? Har du övertygat några spektiska eller ambivalenta på siståne, Thomas?

 41. Thomas

  Jonas N, vi är tydligen i alla fall överens om att det inte handlar om vetenskap. Det är inte så att hon är ense med er här om att AGW är en myt eller ett bedrägeri. Den biten förtränger ni dock i jakten på att tro att ni har stöd av seriösa klimatforskare.

 42. Gunbo

  Jag lägger in mitt svar till Thomas här då det hamnade sist i tråden om vetenskapsjournalistik och därför kanske missas.
  Thomas #105,
  Jag läste artikeln (Soon och Baliunas) för ett bra tag sedan och ansåg den vara i samma klass som mycket annat på CO2 Science. Jag försvarar inte artikeln!
  Däremot anser jag det vara etiskt oförsvarbart att försöka hindra  att den blir publicerad. Om den är undermålig och vinklad, påpeka det då i en öppen diskussion med författarna. I ett demokratiskt samhälle måste alla åsikter tolereras. Att sätta munkavle på sin motståndare är inte demokratiskt.
  Det jag störs av är forskargruppens sätt att lägga sig i en tidskrifts arbete. Publicerar den undermåliga artiklar är det väl ägaren och huvudredaktören som får stå med skammen. Tidskriften i fråga förlorar förmodligen i anseende men som väl är finns det ju fler vetenskapliga tidskrifter.
  För övrigt håller jag med Judith Curry när hon vill öppna upp för diskussioner med skeptiker. Ingen vinner på att låsa positionerna och vägra lyssna på den andra sidan.

 43. Thomas, hade du inte läst #34 innan du skrev #41?
  Visste du inte att det var en personlig blogpost av Curry vi diskuterade?
  Gunbo, hur var det med dina tre märkligheter de senaste dagarna?

 44. Thomas

  Gunbo, ”Däremot anser jag det vara etiskt oförsvarbart att försöka hindra  att den blir publicerad”. Vad menar du att de gjort för att åstadkomma detta? Av vad jag sett visste de inte ens om artikeln förrän den redan var publicerad. Du har alla deras brev. Visa konkret vad de gjort för att censurera någon!
   
  ”Det jag störs av är forskargruppens sätt att lägga sig i en tidskrifts arbete. ” Jaha, och hur menar du att de gjort detta? De brev du citerade var mellan ett par forskare, inte till tidskriften.
   
  Sen tycker jag att det är ens rättighet som forskare att ha åsikter om kvaliteten på granskningen av vetenskapliga artiklar och klaga på tidskrifter som man anser missköter denna. Jag håller inte med Spencer när han anklagat Nature och Science för att vara ”grey literature” men visst har han rätt att framföra den åsikten. (Han var sur över att han inte blivit anlitad som reviewer till en artikel om ”hans” MSU-data).
   
  Det är i princip inget fel att som Curry tala med skeptikerna, även om jag anser att Walt Meyer gjorde ett bättre jobb på WUTW i artikeln som Maggie länkade till nyligen. Curry har en tendens att slänga åt ”skeptikerna” köttben, samtidigt som hon inte tycks inse att de inte bryr sig om alla de punkter på vilka hon är enig med andra forskare utan bara plockar ut just hennes kritik. Som ett sätt att få uppmärksamhet har det i alla händelser varit framgångsrikt.

 45. L

  Thomas, du försöker ständigt att bunta ihop skeptiker som om dom hade samma åsikter. Kanske typiskt AGW-sidans sätt att tänka, där man hackar på alla som inte jamar med i kören. Sektbeteende.

 46. Ingemar

  Judith Curry försöker öppna den vetenskapliga diskussionen; lyssna även på kritik!, säger hon. Detta behöver självklart inte betyda att hon övergett sin syn på grundfrågan. Men eftersom IPCC-ståndpunkten inte är att vetenskapen är det centrala, utan politiken, så betyder Judiths uppmaning till en öppen dialog att hon är en förrädare i Teamets ögon. Hon har övergett dogmatismen, precis som många andra klimatforskare som nu brännmärks som hädare.

 47. Thomas, jag kan förstås bara spekulera i Currys motiv, menheder och integritet verkar iaf finnas bland dem. Möjligen finns där även själviska iom att hon inte vill vara allt för nära förknippad med de allra värsta rötäggen eller förlorarsidan, att hon anar åt vilket håll det barkar, vad som är på väg ner och inte.  Riktig klimatforskning överlever säkert längre, men hockeyklubberi och klimatkatastrofer kommer inte att göra det …

 48. Ingemar

  Jonas N #47,
  På sin blogg beskriver hon lie av sina personliga motiv. Hon säger:
  In Autumn 2005, I had decided that the responsible thing to do in making public statements on the subject of global warming was to adopt the position of the IPCC.  My decision was based on two reasons: 1) the subject was very complex and I had personally investigated a relatively small subset of the topic; 2) I bought into the meme of “don’t trust what one scientists says, trust what thousands of IPCC scientists say.”  A big part of my visceral reaction to events unfolding after 11/19 was concern that I had been duped into supporting the IPCC, and substituting their judgment for my own in my public statements on the subject.
  Det verkar övertygande och ärligt. Och jag tror inte att hon är ensam. Många klimatforskare har dels bara koll på en liten del av fältet, dels har de köpt det enkla försäljartricket att lita på vad tusentals IPCC-forskare säger. Dvs, de flesta klimatforskare som är/varit involverade i IPCC:s arbete har helt enkelt varit hänvisade vad ”1000-tals” andra säger. IPCC med Pachauri i spetsen har varit duktiga på att bygga upp myten om ”konsensus” och om 1000-tals forskare. Och den fungerade utmärkt ända fram till Climategate.

 49. Thomas

  Ingemar, kan du hitta några bra exempel på där hon på ett fundamentalt sätt har avvikande åsikt från IPCC i en vetenskaplig fråga?

 50. Japp Ingemar … jag fann också hennes berättelse om Hurricane Katrina (Cat 3) intressant. För den kom just innan publiceringen av ett arbete om Cat 4-5 Hurricanes (där Global Warming bara nämndes i förbigående).
  Men pressen fokuserade enbart på AGW-aspekten, skeptiker reste ragg förstås, hon anklagedes för att cyniskt uttnyttja Katrina, gröna aktivister  gjorde henne (mfl) till hjälptar, och även WSJ tog upp kontroversen. En upplevelse som hon säger öppnade hennes ögon …

 51. Thomas … spelar du så okunnig? Är du helt omedveten om hur mycket IPCC har överdrivit sannolikheterna för att deras förklaringar och projektioner skall stämma? Är ’hockeyklubban’ ett begrepp för dig?

 52. Thomas

  Jonas N, jag frågade inte efter din inställning utan efter Currys. Vad du tycker är fullkomligt ointressant.

 53. Ingemar

  Thomas #49,
   
  Jag föreslår att du läser vad Curry själv skriver:
  http://judithcurry.com/2010/10/25/heresy-and-the-creation-of-monsters/
  … och vad jag skriver i #46 ovan, så ser du att din fråga är irrelevant.

 54. Nej Thomas, det är varken ointressant eller något du lyckas beslå med några felaktigheter. Men nu var det inte mina utan Judith Currys uppfattningar om var IPCC inte har på fötterna jag skrev om.
  Att dessa delvis sammanfaller med mina förklarar möjligen att du omedelbart och instinktivt försöker förneka hur det ligger till … men där spekulerar jag förstås bara 🙂

 55. Thomas

  Ingemar, det är möjligt att du tycker vetenskapen är ointressant jämfört med dina eviga persondiskussioner, men nu är Curry klimatforskare så det vore intressantare med hennes åsikter om just klimatforskningen än över rena procedurfrågor om IPCC gör ett bra jobb.

 56. L

  Thomas, det spelar ingen roll vad någon av oss, alla, tycker om klimatforskningen, så länge IPCC anser sig ha tolkningsföreträde.

 57. Sören

  Det Curry tycks ha varit ett exempel på är hur det månghövdade konsensus ofta handlat om att IPCC famnat så stort att även de främsta ”klimatologer” saknat överblick, och trots det oförsiktigt nog parkerat sitt omdöme där.
   
  Det illustrerar på ännu ett sätt hur överkört ett fält som Geografin blev, vars bord frågan hela tiden också legat på sen något drygt halvsekel med väl lämpade integrerande, kvantitativa programförklaringar.

 58. Thomas: #33 Jag tror att du, precis som L skriver, har en tendens att bunta ihop alla skeptiker.

 59. Thomas

  Maggie, du har en blogg med titeln ”theclimateSCAM”. Hur går det ihop med att du säger dig i huvudsak hålla med om det jag citerade?  Om det i huvudsak är mänskliga utsläpp som orsakar uppvärmningen, vad blir kvar av allt det du skrivit?
   

 60. L

  Thomas, vad blir kvar av allt du skrivit om IPCC har fel..?

 61. Thomas, vilken del av ”Jag kan skriva under på det mesta av det” tycker du är för svår att förstå?

 62. Ingemar

  Thomas #55,
  Du vill byta diskussionsämne för denna tråd. Det förstår jag. Men det finns många andra trådar om olika teorier om CO2 (och jag är alls inte ointresserad av detta, tvärt om har jag faktiskt startat sådana trådar fast jag själv inte är expert).  Det Judith Curry tar upp är emellertid också sådant som råkar ligga inom mitt eget område, nämligen klimatvetenskapens  metoder och vetenskapliga status. Hur behandlar man osäkerheter? Är IPCC en hjälpare eller en stjälpare? Curry, som har sett processen inifrån har enligt min mening intressanta observationer om detta. Tycker inte du det?

 63. ThomasJ

  Ursäkta en dum fråga: Vad utgör kriteriet/-erna/ för att förtjäna epitetet ’klimatforskare’?
  Någon?
  Mvh/TJ

 64. L

  Ingemar, och Thomas. Så här säger Curry om just processen:
   
  ”It is concluded that the IPCC needs logic police, in addition to uncertainty cops and statistics sentries”.

 65. Gunbo

  Thomas #44,
  ”Visa konkret vad de gjort för att censurera någon!”
  Visst, de genomförde inte, eller hann inte genomföra, sina planer eftersom ”skadan redan var skedd”. Men själva tanken på att stoppa publicering genom påtryckningar och hot är graverande anser jag. Men det är kanske så det går till inom forskningen, jag vet inte. 
  För mig är det lika illa att AGW:are använder ojusta metoder som att skeptiker gör det även om jag förstår att det är frestande i det ”krig” hela klimatfrågan hamnat i.
     

 66. Gunbo

  Jonas #43,
  ”Gunbo, hur var det med dina tre märkligheter de senaste dagarna?”
  Jag har skrivit det jag skrivit och står för det. Jag tänker inte gå in i en evighetsdebatt om semantiska petitesser.

 67. Thomas, oavsett allt annat skall du ha en eloge för att du vågar skriva det du skriver och tycker på ett forum där du blir emotsagd. Det är ju som bekant väldigt ovanligt för klimathotare, oavsett om de (nästan) varit USA-presidenter, tillhör den självdefinierade sekten av sk ’klimatforskare’, eller bara driver en (hårt modererad) blogg med syftet att heja på den politiska/mediala bilden av annalkande klimatkatastrof och älta tobakslobby mm.
  Men jag hade ändå gärna sett lite vassare argument än bara ordmärkande, billiga utfall och ämnesbyten. Du har kunnat det förut …

 68. Olaus Petri

  Thomas, se det så här. Curry försöker att rädda klimatforskningen. Bra. Frågan är dock om hon inte är för sent ute. The tipping point har nog redan passerats.
   
  Snart sätter religionssociologerna klorna i dig Thomas. 😉

 69. Olaus Petri

  Gunbo, som forumets divanexpert, undrar jag hur du ser på Curry’s bekännelser?
   
  Känns det inte som du har hört det förut, och ofta, här på TCS, men inte av Curry?

 70. Gunbo, när du gör absoluta påståenden om
  brinnande hat … som enda merit”, om att
  ”[M]itt försvar av skeptikerna är ideologiskt betingat” samt att
  det pågår [en] kamp mot klimatforskningen
  Det är inte några semantiska petitesser (du däremot har försökt med sådana angående hur sanningar blir till)
  Men nu säger du att då står för ovanstående idiotier!? OK. Då vet jag  det. Du har ju gjort liknande idiotiska påståenden förut. Eller tom ljugit rakt ut. Allt för miljöns skull får man förmoda …
  Hur tycker du att det går?

 71. Thomas

  Ingemar, själv tycker jag det är intressant om Curry är oense med IPCC vad gäller frågan om AGW är ett verkligt problem eller om hennes kritik mest handlar om procedurfrågor. Ni tycks däremot vilja blunda för vad Curry anser om vetenskapen för att bara se till att hon ogillar IPCC.
   
  L #60, IPCC bara sammanställer existerande forskning. Du kan bränna upp vartenda exemplar av IPCC:s rapporter och forskningsläget förändras inte ett dugg.
   
  Gunbo, så kvar av all din kritik blir bara ett ”tankebrott”. Att ett  par forskare skrev några ilskna brev till varandra utan att göra något. Och det förväntas jag bli upprörd över? Jag tycker det är du som gjort ett rejält övertramp här genom att komma med grova anklagelser mot Mann och Jones utan att ha något stöd för det!

 72. L

  Thomas, det var vad jag sa i #56. Men jag har aldrig hört dig kritisera IPCC:s tolkningar. Det är där Curry gör skillnad genom att jämföra det verkliga forskningsläget med hur enögt IPCC presenterar det.

 73. Ingemar

  För dem som är intresserade av hur Judith Curry ser på klimatforskningen idag hittar jag följande kommentar:
   
   
  Mike Haseler
  Judith, the paradox of climate “science” is that it largely hasn’t been controlled or run by the “scientists” for yonks (a scientific term!)
  As you have found out, the agenda has been controlled by the media’s lust for alarmist stories and the environmental lobby groups desire to tell everyone how badly we are treating the environment. I’m sure people like Phil Jones always intended to be good scientists, but somehow they just got caught up with the needs of the “global warming movement” which cared not a jot for scientific integrity (come on, half of them believe in holistic medicine, paganism and withcraft!)
  I too was part of that “group think” in that I went along with the “consensus” because I assumed that people better than me had done the basic science and that what I was telling people was therefore based on sound science – and I even believed that anyone who questioned the “science” must be in the pay of the massively hugely funded oil-lobbying anti-science lot.
  What I finally learned was that far from there being a massive well funded group trying to thwart real science, the situation was that the real scientists were keeping quiet and the whole “consensus” was the fabrication of the enviro-politicos. Moreover, the propaganda push was entirely the other way: far from the oil industry massively funding the anti-science lot, I’ve yet to find anyone except the green groups who are being funded by the oil industry. This has really been a David and Goliath struggle, except Goliath was pretending that he was the underdog struggling against a massive David!
  The result was that we had in effect, this was a one-party state, pretending that there were two parties, and worse, that it was the minority party struggling to have it voice heard against the virtual bogeyman opposition that only existed in any meaningful way in the minds of the single-state elite.
  Like all one-party politics, there was no debate, anyone who even dared to question the orthodoxy was labelled as “in the pay of the bogeymen” and now the people have revolted, the one-party Berlin wall has been knocked down and now scientists like you and people like me are able to move freely back and forth across the wall without some big-brother idiot trying to force us to belong to the one “true” camp or go join the “heretics”.
  curryja | October 26, 2010 at 1:17 pm | Reply
  mike, that sums it up quite well. For saying things like this, that is why people think i am a “dupe”, that i have been totally brainwashed by talking to skeptics that are in the pay of big oil.

 74. Gunbo

  #73, Om detta är Judith Currys senaste tankar tar jag avstånd från dem! Detta är politik. Hon har rätt att framföra sina åsikter men jag delar dem definitivt inte! 

 75. Gunbo … Vet du vad u själv menade med de märkliga saker du hävdade? Eller vet du inte det hller och tar avstånd från dem …
  Det roliga är att du ständigt försöker få det till att de som är emot tokig politik för att vara politiska …

 76. Pehr Björnbom

   
  Judith Curry har skrivit följande på sin blogg som är något av en programförklaring. Hon imponerar på mig i sitt försvar för genuin vetenskap:
  http://judithcurry.com/2010/10/25/heresy-and-the-creation-of-monsters/
   
   
  A note to my critics in the climate science community
   
  Let me preface my statement by saying that at this point, I am pretty much immune to criticisms from my peers regarding my behavior and public outreach on this topic (I respond to any and all criticisms of my arguments that are specifically addressed to me.) If you think that I am a big part of the cause of the problems you are facing, I suggest that you think about this more carefully. I am doing my best to return some sanity to this situation and restore science to a higher position than the dogma of consensus. You may not like it, and my actions may turn out to be ineffective, futile, or counterproductive in the short or long run, by whatever standards this whole episode ends up getting judged. But this is my carefully considered choice on what it means to be a scientist and to behave with personal and professional integrity.
   
  Let me ask you this. So how are things going for you lately? A year ago, the climate establishment was on top of the world, masters of the universe. Now we have a situation where there have been major challenges to the reputations of a number of a number of scientists, the IPCC, professional societies, and other institutions of science. The spillover has been a loss of public trust in climate science and some have argued, even more broadly in science. The IPCC and the UNFCCC are regarded by many as impediments to sane and politically viable energy policies. The enviro advocacy groups are abandoning the climate change issue for more promising narratives. In the U.S., the prospect of the Republicans winning the House of Representatives raises the specter of hearings on the integrity of climate science and reductions in federal funding for climate research.
   
  What happened? Did the skeptics and the oil companies and the libertarian think tanks win? No, you lost. All in the name of supporting policies that I don’t think many of you fully understand. What I want is for the climate science community to shift gears and get back to doing science, and return to an environment where debate over the science is the spice of academic life. And because of the high relevance of our field, we need to figure out how to provide the best possible scientific information and assessment of uncertainties. This means abandoning this religious adherence to consensus dogma.