Londons något tvetydiga framtid

En läsare tipsar om en utställning på Museum of London. Den heter London Futures och handlar givetvis om klimatförändringens effekter. För varför skulle någon intressera sig för framtiden som sådan?
Det lustiga i sammanhanget (kanske kan någon förklara det för mig) är hur man lyckas förena en miniistid (bild 1 nedan) med risodling (bild 2 nedan).

ice age
Bild 1. Robert Graves and Didier Madoc-Jones.

london risodling
Bild 2. Robert Graves and Didier Madoc-Jones.

Och om det nu verkligen blir så kallt på vintern, varför skulle tusentals vilja bygga en kåkstad runt Buckingham Palace?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Vadå förena? Poängen med bilderna är ju att visa på olika möjligheter för framtiden.

 2. L

  Jag tycker bilderna mest symboliserar bottenlös dumhet…

 3. Maggie,
  det är bara ett exempel på att klimatet fortfarande engagerar och säljer…
  … och att det beror på en mängd tecken tyder på att det händer saker med klimatet som inte kan förklaras med hjälp av solaktivitet eller jordens bana i solsystemet. Eller solsytemets plats i galaxen…

 4. ThomasJ

  Glöm inte the Climate Fools Day när [om] du är i London den 27:e
  http://climaterealists.com/?id=6524
  Mvh/TJ

 5. Maggie,
  det är bara ett exempel på att klimatet fortfarande engagerar och säljer…
  … och att det beror på att en mängd tecken tyder på att det händer saker med klimatet som inte kan förklaras med hjälp av solaktivitet eller jordens bana i solsystemet. Eller solsystemets plats i galaxen… eller utomjordingar… 🙂

 6. Hoppsan! Där blev det två inlägg på grund av att min dator hängde sig…

 7. Fredrik P

  Ser ganska mysigt ut om du frågar mig, de kanske kan hålla marknader ute på isen igen då precis som de gjorde under lilla istiden.

 8. Ingemar

  Maggie, tyvärr visar väl bildernas oförenlighet på hur totalt förvirrad man är. ”Global Climate Disruption” som den senaste alarmisttermen lyder är bara den slutliga bekräftelsen på att domedagsprofeterna förlorat allt begrepp om verkligheten. De lever nu i den postmoderna vetenskapens tidevarv (ibland också kallad ”post-normal”) där vetenskapen är reducerad till en önskemaskin och, ja, där verkligheten själv är en social konstruktion. Allt är möjligt i deras föreställningsvärld, allt bekräftar att vårt industriella och kapitalistiska, konsumtionssamhälle är orsaken till allt elände; vad det nu än är. Shamaner ger sig ut i naturen och finner ständigt nya tecken som bekräftar denna bild. Än kan det vara en ovanligt kall vinter, än kan det vara en ovanligt regnig höst, än kan det vara en varm sommar någonstans på klotet. Och än är det minskande havsis i norr, och ökande dito i söder, än är det morgonsur i Sydostasien, än är det någon ödlesort som hotas av värmen, och korallreven, och glaciärerna, och fisken som dör i Peru, och  stormarna som kommer och går. Ja, allt pekar ju åt samma håll, Maggie! Vi måste avindustrialisera, sluta konsumera, drastiskt minska befolkningen och istället krypa in i våra grottor och dö svältdöden. Så att Moder Gaia inte störs …

 9. Labbibia

  Risodlandet i London påminner mig om ”klimatjournalisten” David Jonstad. Han menar ju på fullt allvar att det är hög tid att riva upp asfalten på gatorna i Sthlm, och börja odla mat. Totalförvirrad………minst sagt. Precis som hela den ”gröna rörelsen”.
  http://www.ordfront.se/www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/Kollapsen%20kan%20komma%202_09.aspx

 10. Labbibia, David Jonstads artikel var ju obetalbar. Nog för att man visste att han hade sånt i sig, men detta var ju bortom alla gränser. Killen är ju bortom alla gränser …

 11. tty

  Det skulle väl i runda slängar behöva bli 4-5 grader varmare sommartid för att risodling ska bli möjlig i södra England. Fast jag trodde att den officiella versionen var att grönlandsisen kommer att smälta och dränka London långt innan dess.
  På litet längre sikt kommer London under alla omständigheter att slukas av havet. Hela södra nordsjöområdet sjunker långsamt, och Themsen är en alltför liten flod för att sedimentflödet skall hålla jämna steg med sänkningen (vilket Rhen i stort sett gjort historiskt sett). Det enda som kan rädda London är att en ny istid börjar inom några tusen år och sänker havsnivån.

 12. Labbibia

  Jonas N
  Jäpp. Och sådana som han får sitta och debattera klimatfrågor i SVT. Men kunniga, sansade, kritiskt tänkande människor, som i stort sett valfri kommentator här på TCS göre sig icke besvär……….

 13. Labbibia, jag försöker ofta föreställa mig hur det är att leva i den sortens kulter/alternativa begreppsvärldar … det är fascinerande .. men för att det skall fungera måste man leva skyddat i någon mening, och utveckla försvarsmekanismer mot allt som inte passar in i bilden … prata om ’förnekare’ och tobakslobby mm ..  men Jonstad tar det lite längre än då: Han skall förbereda sig, ta reda på vilka vapen han behöver, vilken mat han kan odla själv osv.

 14. Thomas: #1 Så framtiden ser mörk ut no matter what?

 15. Lena Krantz

  Sista bilden var intressant och mest talande för verkligheten. En gata kantad av vindsnurror, en mycket mycket tom gata..

 16. Labbibia

  Jonas N
  Jonstads tankar låter som en avknoppning av de där stollarnas i USA som bygger skyddsrum mitt ute i ingenstans, och packar dem fulla med konserver, vapen och ammunition. Säkra som de är på att anarki kommer att utbryta vilken dag som helst……Hittills har de ju inte haft en siffra rätt. Och det har nog inte Jonstad heller.

 17. Lena Krantz

  Labbibia #9
  På nåt vis tycker jag att det räcker fint med illustrationen till Jonstads plamfett
  Mad max
  Ha ha ha

 18. Karin

  Varför måste det alltid gå åt skogen? Varför finns sällan alternativet att vi sansar oss och samarbetar? Det tror jag på!

 19. bom

  Jonstads kompletta lilla varuhus – allt finns där. Det är bara att ta för sig. Detta är ett märkvärdigt klientel. Jag minns nostalgiskt min första vistelse i London. Jonstadarna vandrade där omkring med sina små plakat ”The doom is soon to come – Repent and save your self” och andra stod på lådor vid Hyde Park Corner och välkomnade katastrofen som rimligen borde infinna sig senast i morgon bittida. Stollar har alltid funnits och kommer alltid att finnas (fast förr viste man att det bara handlade om stolleri) nu köper bortåt halva befolkningen stollerierna (SIFO 42%) och tar dem till sig som dagsens sanning. Gå loss TTP-Gunbo-Uffeb detta är ju vad ni så hett längtar efter!

 20. Karin #18
  ”Varför finns sällan alternativet att vi sansar oss och samarbetar? Det tror jag på!”
  Det är nog många som tror och hoppas på den varianten.

 21. Thomas

  Maggie #14, vare sig tidvatten- eller kärnkraftsbilden var väl speciellt mörk? Sen får du fundera på vad som är lättast att skildra på bild. En dramatisk klimatförändring eller annan katastrof är lätt att skildra i jämförelse med en lagom futuristisk bild på ett framtida samhälle. En gammal stad som London förändras normalt inte så snabbt så en ”välmående” bild blir lätt tråkig.

 22. Karin

  Uffeb #20
   
  Visst, och vi är säkert flest! Se vi kunde enas på någon punkt, i alla fall!  🙂
   
  Godnatt, nu är det dags för mig!

 23. Svend Hendriksen

  Jeg tror moralen i denne billedserie er…. Forskellen på hestelort og kamelgødning er = bullshit

 24. Thomas, du har förstås rätt i att en katastrof eller ngt annat motsv dramatiskt både är lättare att illustrera och väcker mer uppmärksamhet än en realistisk men tråkig. Men vad ville du ha sagt här?
  Men vad är din poäng här? Det är ju den sortens ’politiska åtgärder’ som du efterfrågade innan och som blir genomförda pga av ’klimathotet’. Sådana, och liknande, som temadagar på skolan, isbjörnsfadderskap, röda knappar,  Inconvenient Truth som video till alla poliser, möten på Bali och i Cancun, förbud mot matta glödlampor, elcertifikat, och massor med andra satsningar symbolhandlingar. Det är ju sådant du efterfrågar, eller iaf sådant du får när politikerna ’tar det på allvar’ och skall göra ’satsningar’ med skattemedel.
  Jag har svårt att förstå vad du egentligen vill få sagt …

 25. Håkan Bergman

  bom #19
  Alternativet kan ju faktiskt vara ännu värre:
  http://www.svd.se/kulturnoje/serier/ursakta-roran_2322933.svd

 26. Slabadang

  Maggie!
  Klimathotsdystopisterna måste nu köra med helgarderat.De lyckades ju lura nästan alla en gång med att vi skulle brinna upp genom uppvärmning.Att hota med ny istid istället är väl alltid värt ett försök? Må världen slippa denna ”mental disruption” som spridit sig.
  Många kommer få en mental härdsmälta när klimathotsreligonen försvinner.
  Det är inte lätt att förlora de gudar man satt sin tillit till och många av dess profeter inser att kommer bli vandrande skämt för all framtid.Vi har politiker som är helt utan visioner.Men jag är säker på att det kommer en vändning snart.Folk tröttnar till slut på domedagsprofetior och den politiker som ställer sig upp och formulerar positiva och fr folket underlättande visioner komner bli dränkt med röster.Nu handlar ju politiken mycket om att djävlas med folk så mycket det går.
  Alternativ politik.
  Körkort skall inte vara en klassfråga.Körkort är viktigt både för jobb och självständighet.Därför förenklar vi teoriproven och antalet lärarledda lektioner och inför en maxtaxa för körkort på 10.000 kr.Som nyutbildad så får du istället köra med ett märke där det står ”nybörjare” på en varningtriangel bak på bilen.
  Elkostnader/Elförsörjning: Sverige ska bli det land som har de lägsta elkostnaden för sna medborgare.Att värma sitt boende skall inte behöva kosta tusentals kronor när det finns möjlighet att sänka kostnaderna riktigt rejält.För näringsliv och landets utveckling är en billig el en av grundförutsättningarna för att bygga välfärd.
  Sverige skall satsa på fria och inspirerande villkor för vetenskapen.
  Vi behöver fler Nobelpristagare och en riktigt ordentligt satsning framför allt på naturkunskapen.Vi skall verka för att de som verkligen gör konkret nytta för landet kommer fram och får synas.Det är itne vi politiker eller journalister i första hand utan de som tar fram nya tekniska lösningar kunskaper och produkter som hjälper oss alla i vardagen.Sveriges tidigare ställning som ett land med duktiga ingenjörer och grogrund för multinationella företag och entrepenörer skall återerövras.
  Vi tycker att demokratin måste fördjupas.Väljare är inte till för politiker eller myndigheterna det är alltid faktiskt tvärtom och vi vill ta vara på den kompetens som finns runt om i stugorna på unversitet skolor och i företag så fler får möjlighet att påverka vår gemensamma framtid.Den politiska styrningen måste moderniseras och breddas.Partierna kommer därför vara tvungna att se över sin roll och sin funktion.Riksdagen får inte utvecklas till en bunker dit väljarna inte når.
  Sverige skall blir ett land som det är lättare att verka och leva i.Lättare att försörja sig och erbjuda många olika livsstilar och målsättningar.Vi skall återigen bli det tryggaste landet i världen med den lägsta kriminaliten och de stoltaste medborgarna.Vi skall bygga om Sverige för att vara den nation där vi inte tuffas ihop som om vi vore i konflikt med varandra utan acceptera varandra för de olikheter vi har i respekt för våra lagar och varandra.  
  …..Typ!!!

 27. Börje S

  #25
  -Så ska vu ha`t!
  -Men Erk, du
  -Maja du
   
  -Var ska vi ta`t?

 28. Börje S

  #25 II
  OM koldioxidbubblan spricker inom överskådlig framtid, så vet jag inte om jag är så intresserad av hämndåtgärder.
   
  Visst, dom blåste mig, och det retar mig ofantligt
  Den samlade journalistkårens svek gör mig mycket upprörd
  Statstelevisionens ”vetenskaps”redaktioner har ställt till med allvarlig skada på folkbildningen kanske för en hel generation och det har fått mig att tugga fradga av ilska
  Utvalda vetenskapsmän har (det är för mig obegripligt, de som fuskar, se min kommentar om Ben Santer t ex. Hur fan är de funtade, de som sviker sin vetenskapens ideal så grovt) det blev visst en lång parantes, det där, så jag tar om: Vissa speciellt utvalda gullegrisar till vetenskapsmän har FUSKAT i sin profession för att bli klappade på huvet av den maktelit som tillsatt dem. Det gör mig topptunnor rasande.
   
  Men hot om räfst och rättarting är nog, som det brukar benämnas, kontraproduktivt. Jag för min del önskar inte något Splattergate från den här sidan. Jobbigt nog att ändra på ett ställningstagande, som det gått så mycket prestige i.
   
  Bättre att försöka fatta hur en hypotes som inte gick att verifiera kunde blåsas upp till en så ofantlig giftballong, och försöka hitta åtgärder för att förhindra en ny lika kostsam och upprivande.
   
  OM det vänder. Fan tro`t. Det är så ohemult mycketmakt och pengaintressen som driver på. Rena Ångvälten.
   
  Politiker, bankmän, oljebolag, vindkraftskapitalister…de har slängt in millioners millarder i potten. Och om det ligger millioners milliarder i en pott kommer det rätt som det är fram en puffra (eller en röd knapp?), det har man ju sett på film.
  ”Vafan, vetenskapligt inkorrekt, skiter väl jag i ge mig min vinst nu, på stubben!”
   
  Samma gäller nog om det ligger tiotusentals prestiger i en hög där på spelbordet,
  ”bli av med MIN prestige för att jag ljugit lite om vädret? Kommer aldrig att ske länge jag har den här pickadollan i näven och en i till i axelhöstret och en till under strumpan på vänsterfoten.”
   
  Om jag får uppleva att klimatfrågan vänder innan jag ligger där, får jag vara glad. Men hoppas att det sker innan nästa år är slut, det kan man och det gör jag.
   
  Men vad tappade prestiger kan ställa till med, OM det vänder, det oroar mig lite. Allt bygger ändå på att vi har åtminstone lite förtroende för våra folkvalda.
   
   
   

 29. Bim

  Börje S #28
   Du har nog många rätt på dessa rader är jag rädd.
  Pengar styr och klimatet är bara en förevändning.
  Är det någon som tror att Al Gore o Co älskar isbjörnar? I så fall kan de ju åka upp och mata dem. De har de råd till. 😀

 30. Jag  Goooglade  ”CSIRO  ROME”  och läste utvärderingsrapporten  om MIT´s  simulering av tillväxt för olika scenarier för perioden 1970 – 2100.  Efter 37 år  stämmer prognoserna förvånansvärt bra med observerade data för population, industriproduktion, resursförbrukning mm. 
  Jonstads prognoser kring 2050 kommer ju att förverkligas om Csiros utvärdering är hållbar.  Alltså – efter halva tiden fram till 2050 stämmer Romklubbens modell mycket bra.  Kollapsen realiseras  2050!!!

 31. Karin

  Holmfrid #30
   
  Förutsägelser gäller bara om vi fortsätter i de spår som redan är!
   
  Men om vi gör som Slabadang föreslå – typ – så förändras ju allt.
   
  Vi kan börja med sluta spela med i spelet och sluta agera som offer, där allt redan är bestämt och vi bara måste foga oss!
   
  Jag undrar vad som skulle hända, om t ex alla vägrade att betala sina elräkningar? Skulle det anställas fler sheriffer och kronofogdar? (Även de har elräkningar att betala..)
   
  Eller är det till att utnyttja vår rätt som medborgare, att ta tillbaka vår ström (utbyggd med våra skattepengar, om jag inte tar fel), och säga att vi har redan betalt elkostnaden för detta året?
   
  Slabadang har vidare rätt i att vi måste hålla ihop, gör vi det rasar makten samman. De är ju ingenting utan oss!
   
  Vi får skylla oss själva till stor del, vi har ju de regeringar vi gör oss förtjänta av! Och så länge vi accepterar och betalar kommer det att fortsätta.