Tänkvärt opinionsundersökningsresultat

eu se milj

Ovanstående lista fanns kommenterad i Skogsindustrins tidskrift S&I – Skog och Industri, nr 3, 2011. Resultatet för Sverige är anmärkningsvärt, när ju även våra miljöministrar ofta tidigare sagt att vi hör till vinnarna i IPCC’s ”klimatscenarios” – åtminstone som de en gång presenterades – mildare klimat, bättre skördar etc etc.

Men sen har man ju brett på ordentligt, bl.a. i måndagens DN-artikel om allehanda elände i Stockholm i framtiden. Och Göteborg skulle ju dränkas inom några decennier – senast om ett sekel. Tack så mycket SMHI … Propagandan verkar ha gått hem, speciellt hos miljöreportrar, kommunernas ”klimatansvariga” och politiker .

I övriga reportage i S&I uttrycktes främst en oro över att de aviserade bränslesvavelreglerna för trafik på Östersjön skulle slå mycket hårt mot den skogsbaserade exportindustrin. Tidningen går att läsa i sin helhet via denna länk.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Christopher E

    Inom klimathotsreligionen är Sverige ett ”talibanland”. Det visste vi redan. Tur att världen är större än Sverige.

    I global skala är dessutom hela EU i händerna på klimatistiska trosuppfattningar. Tur att världen är större än EU också.

    En undersökning ute i övriga världen hade gett helt andra resultat.

    Utom på Maldiverna förstås, som trots att de bor på atoller fortfarande inte vet hur dessa fungerar. Eller troligen gör de det, men… $$$

  2. Rolf

    Tyskarna har ett uttryck som vi inte ska vara stolta över : Die dumme Schweden
     
    Vi är allmänt godtrogna, naiva och av myndigheter lätthanterliga jämfört med andra nationaliteter. Vi har i allmänhet lätt för att tro det som serveras via monopol medier. Inte konstigt att svensken fortfarande ’tror’ på klimathot.

  3. Helge

    Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna misstänka att Sverige är en testmarknad. Detta med tanke på de ensidiga överdrifterna i media och att politikerna antingen är alarmistiska eller håller tyst. Ung som när man inom vården bestämmer sig för att använda olika behandlinsformer på olika marknader för att se vilken behandlingsform som ger bäst resultat i ett längre perspektiv.

    Nu är jag inte konspiratorisk, så det är nog bara orsakat av den Svenska kulturen, man följer oskrivna regelverk, oavsett hur dumt det är, och rättar in sig i ledet, gäller hög som låg.  

  4. Helge

    Man kan se det så här också, trots massiv kampanj av en enad front, så vägrar 47% ange klimatet som ett hot.

  5. Max

    ”Die dummme Schweden” (korrekt ”Die dummen Schweden”) är alltså inte ett uttryck tyskarna känner till. Det är en faktoid (se Wikipedia). Det sägs vara ett inhemskt tecken på svenska underlägsenhetskänslor.
     

  6. Jan E M

    Rolf #2

    Andreas Carlgren mottsatte sig reglerna om att så snabbt införa lågsvavlig olja för fartygstransporter. Han föredrog alternativet med att först sänka till 0,5 % och senare etappvis sänka ytterligare. I Sverige har svavelnedfallet minskat så mycket att det inte längre är några problem längre.

    Det är inte EU som drivit det här utan FN-organet IMO.

  7. Kent S

    Lite roligt från verkligheten.
    STOCKHOLM (Direkt) Efter att ha legat på en mer eller mindre konstant produktionsvolym av snöslungor de senaste kalla och snörika vintrarna har Husqvarna i år tryckt på gasen rejält. Vi har stuckit ut hakan ordentligt när det gäller snöslungor och ökat otroligt mycket. Just nu har vi en bra beredskap på snöslungor i Europa och vi har i stort sett levererat ut alla som vi producerat. Vi har en väsentligt högre produktion och försäljning på snöslungor under det tredje och det fjärde kvartalet, säger Husqvarnas tillförordnade vd Hans Linnarson till Nyhetsbyrån Direkt. Vad innebär då en väsentligt högre försäljning?
    Vi har ökat tvåsiffrigt, kommenterar vd:n utan att ytterligare precisera sig.

  8. Staffan D.

    Svensken är mycket väluppfostrad.  Får man en fråga, från t.ex. ett opinionsinstitut, ger man det ”rätta” svaret.  Konkret ändras ju ingenting av vad man säger;  bättre då att smälta in i mängden.
    –  Vad man egentligen tror, innerst inne, det berättar man inte för andra.  Kanske sent på kvällen för sin hustru/man…  Det här var mycket påtagligt på 70-talet.  Palme-tiden.  Berätta om livsåskådning — och politik — på jobbet?  Never.

  9. Kent S!
    Coolt!

  10. Staffan D.

    De allra flesta svenskar har ju en bakgrund på landet eller i ett litet samhälle.  Det gällde ju där att passa in, att inte göra sig långvariga ovänner.  Då håller man helst tyst om ”opassande” åsikter.  Och det här har levt vidare.
    –  Jämför detta med t.ex. fransmännen, som kan roa sig med att tala för åsikter de inte alls har, egentligen, bara för att få en stimulerande debatt!

  11. Ingemar Nordin

    Det hade varit intressant att veta mer om hur denna undersökning är genomförd. Men jag kan inte hitta den på någon av de angivna adresserna; FN & EU eller på miljöaktuellt. Finns det någon adress till själva ”EU-Barometern”?

  12. Rolf

    @Max #2
     
    Tja har några tyska vänner och de använder uttrycket allihop. Min tyska är inte helt perfekt, minst sagt 🙂
     
    Håller inte med om Wikipedias version. 

  13. Jerker Andersson

    Jordbävning, ett miljöproblem? =)