SVT till doms över svenska folket i moralpredikan om klimatet

Svenskar är stora klimatsyndare” hävdar Erika Bjerström, SVT:s famösa klimatorakel i sin senaste dom över svenska folket:
”…utan större engagemang från privatpersoner är vi chanslösa.”

Bjerström meddelar att vi kommer att straffas med kommande klimatfasor helt enkelt därför att vi lever ”fel”. Hon menar att vi ständigt begår ”klimatvidriga”, onda gärningar genom att leva våra vanliga liv. Ja, om du syndare lever fel bidrar du till att folk kommer att dö!

sinner

Klimatkrisen måste bli ”en samvetsfråga för var och en av oss” predikar hon vidare. Vår skuld är en gemensam arvsynd av god utveckling och välstånd. Vårt straff är redan utmätt som en gemensam undergång i den klimatkatastrof man ständigt hotar med på SVT. (Visserligen bara påhittad av datormodeller, men de duger att skrämmas med.)

Enligt Bjerström är vi alla i centrum med våra konsumtionsval. Det gäller att leva rätt, det gäller att upplysa medmänniskorna om den rätta, smala vägen. Bjerström efterlyser ”personligt ledarskap” och meddelar oss att det ”kommer att bli jobbigt. Det är för svårt att frivilligt avstå från solresan med familjen i vinter.”

Känner du flygskam inför solresan? Då kan du klimatkompensera din flygresa. Alternativt kan du enligt Bjerström sopsortera i 20 års tid, det räcker för en Thailandsresa. Du får flygsyndernas förlåtelse och ett avlatsbrev som ger dig som troende på klimathotet lättnader i din kommande, personliga skärseld.

Kör du en fossilbil? Kanske är du rädd för vad dina utsläpp av koldioxid ska orsaka, kanske känner du skuld?

Rädsla och skuld är starka psykologiska krafter.
Men byt då till elbil för att känna dig rättfärdig. Med den extra bonusen att du kan fnysa åt de orättfärdiga fossilbilarna, som framförs av fossiler i trafiken.

Alarmister kan slå sig för bröstet och säga ”jag gjorde minsann vad jag kunde”. Men vad gjorde du?

Ja, skulden och klimatskammen har denna fariséiska sötma, man får visa upp sin rättfärdighet och man får peka finger åt de orättfärdiga.
Välkommen till klimatdiskrimineringens Sverige, till de fariseiska klimathjältarnas tid. Men glöm inte att om du bara har sopsorterat i 19 år, kan du inte åka till Thailand med rent samvete.

Tron på klimathotet bär på den speciella kraft som en tro kan ge. Att vara klimatalarmist har psykologiska förtjänster. Den troende människan ges en högre mening: det gäller enligt Bjerström att rädda människoliv undan klimatkrisen, och ytterst att rädda Jorden från undergång i en kommande klimatkatastrof (även om denna som vanligt bara är en datorsimulering).

På en personlig nivå går det alltid att göra mer. För dina klimatsynders skuld hjälper det att göra försakelser, att späka sig! Alla dina handlingar har ju någon klimatkonsekvens. Vad du äter, hur du reser, vad du köper.

Du vet väl att du kan bli klimathjälte i din egen lilla värld? Du kan göra skillnad, du kan bli klimatsmart. Moralpredikanten Bjerström berättar om att det finns en sorts fina människor som ”önskar sig ekonomiska styrmedel som personliga utsläppskvoter och höjda skatter.” Men, klagar hon, ”varken i Sverige eller EU finns höjda klimatskatter eller personliga utsläppskvoter på den politiska dagordningen.”

Klimatkampen blir i SVT:s propaganda till en strid mellan gott och ont. I denna strid görs vanliga svenskar till förtappade varelser, till klimatvidriga konsumtionssyndare.

Men – ingen religion som inte också kan inge hopp. I klimathotstron kombineras därför hotet om undergång med hoppet om frälsning och räddning.

De troende som ändrar sin livsföring görs till hjältar, till Jordens räddare. Samtidigt behålls den sekulära illusionen. Vi tror ju bara på Vetenskapen, säger de, vi är förnuftiga, IPCC har ju sagt vad som är rätt att tro på – vi tror bara på den rätta läran.

Det märkliga är att denna religiöst anfäktade klimatpropaganda får fortgå med vår public service som plattform. Bjerström får moralpredika att vi måste ändra vår livsföring ”för att rädda människoliv undan klimatkrisen”. Varför talar hon aldrig om att nästan 10 gånger fler människor dör av kyla än av värme? (enligt senaste globala data redovisade i The Lancet).
En något varmare värld gör att färre dör, inte fler. [1]

Bjerström är en av dem som allra flitigast blåser under klimatångesten med sina partsinlagor. Systematiskt väljer hon att presentera klimatnyheter som tendentiöst lyfter fram det negativa. [exempel] Extremväder presenteras systematiskt som att de beror på en klimatförändring, trots att detta påstående saknar stöd i data och i vad IPCC säger [källa].

Varför nämner hon aldrig att alla prognoser från IPCC baseras på datormodeller som ständigt har visat fel? Varför tillåts aldrig ifrågasättande, alternativa perspektiv på klimatfrågan på SVT?

[1] Global, regional, and national burden of mortality associated with non-optimal ambient temperatures from 2000 to 2019: a three-stage modelling study, Zhao och 74 medförfattare, The Lancet 2021, https://doi.org/10.1016/S2542-5196(21)00081-4

Denna artikel har tidigare varit publicerad på Det Goda Samhället.

Gabriel Oxenstierna
Mina artiklar här på KU

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Om man slår ihop Erika Bjerström och svenska WWF så kan stridsropet snart höras: ”Fan må ta dig om du okynnesandas!” (WWF: ”Okynnestvätta”…) 144.000 kan få bli kvar…???

 2. foliehatt

  Tack för genomgången, Gabriel.

  En av de forskare hon hänvisar till är Maria Söderberg Wolrath – docent i retorik vid Södertörns Högskola.

  Med stöd av sådana experter inom klimatforskningen så måste Erika Bjerströms påståenden om svensken som klimatsyndare helt enkelt vara sanna 😉

  Seriöst dock – det är obehagliga argument som Bjerström kommer med. Svensken ska mobbas till att ändra beteende till ett av henne godkänt levnadssätt. Vad är det för fel på saklig diskussion om fenomen och lösningar? något som vi annars anser är en mycket bra metod för att komma till beslut i olika frågor i demokratier

 3. Staffan Lindström

  1 SL forts

  EB påstår att flyget släpper ut 74.000 gånger mer CO2 än tåget… Maria Söderberg Wolrath som EB hänvisar till har enligt podcasten ”Klimatgap” nr 35 en ny gård… Men vi hoi polloi, kreti pleti etc. ska inte okynnestvätta… Lars Norén kommer man att tänka på: ”Pappa stå INTE i mig…”
  Felet med flygning är att det kan bli helvetiskt hett om en olycka inträffar och problemet med en hel del med de sk ”miljörörelsen” är att egentligen får INGA förändringar ske överhuvudtaget…(SVT några veckor sedan ”helst ska du inte elda några vedträn alls”…) (”6:e massutdöendet”…)
  För att förändra all förändring i naturen utanför människan måste man ändra på allting i människan…
  ”Klimatgap” nr 38 behandlar ”Superspridarna” En journalist från ETC, ganska saklig jämfört med tex George Monbiot i sitt senaste (för mig) YT – RTE INLÄGG Lägg ner all köttproduktion NU! Kallas inte ”Moonbat” för inte… Diskuterar privatflygets ökning… Petter Stordalen släpper ut mer än Jeff Bezos…

 4. Magma

  Undrar uppriktigt i hur många år Erica B har sopsorterat eftersom hon anser sig kunna flyga runt i världen o göra hittepå-reportage om klimatet, hon måste ha världsrekord i sopsortering.
  Man kan ju fråga sig vad det är som driver kvinnan och SVT som ändå låter henne hållas.

 5. Tack för ditt idoga arbete i dessa frågor Gabriel!
  Svensk nyhetsrapportering har lämnat verkligheten bakom sig för länge sedan när det gäller klimatvetenskapen.
  Tyvärr börjar klimathotsretoriken spilla över på våra andra delar inom den offentliga samhällsdebatten, energifrågan är typexempel – man lämnar vetenskapen och höjer tonläget till hot och ovetenskap för att man har en agenda och för att denna retorik och nyhetsrapportering blivit det nya normala.
  Klimathotsretoriken påminner om rysslands och kinas diktaturretorik, man kan omöjligt överskatta faran med denna nya samhällsretorik – den kan leda till sönderfall och undergång.
  Typ exempel var förra veckans inslag i rapport om att vindkraften minskat betalningarna från eu till putin med 1000 miljarder – det är ju satsningen på vindkraft som ger tusentals miljarder till putin,
  Verkligen skrämnande låg nivå på nyhetsrapporteringen i den enkla frågan,när tyskland och övriga stängde sina egna energislag blev dom tvungna att köpa av putin istället – vem har svårt att förstå detta..jo, våra nyhetskanaler.

  Energiproduktion, överföring, frekvens och konsumtion är enkel rak vetenskap men förvandlas av våra nyheter till klimathot, alarmism och ovetenskap – sorgligt.
  Klimatvetenskapens komplexitet är en guldgruva att ösa ur för våra nyhetskanaler och för våra aningslösa och outbildade politiker som kanske tror att klimathotsretoriken är nyttig för samhällsomdaningen – dom ser inte faran.

 6. Ann Löfving-Henriksson

  Rubriken på E.Bj.s artikel är ”Jag har haft fel”.
  Det är lätt att hålla med!
  Utan de fossila bränslena skulle vi ha levt i förindustriell tid med allt vad det innebär. Ett studiebesök på vilket hembygdsmuseum som helst skulle kunna berätta om slit och släp, loppor och löss och tandlösa gamlingar i ett överutnyttjat landskap. Med lite insiktsfull eftertanke skulle hon kunna sätta in sig själv i vad det landskapet bjudit henne på. Avundsvärt?
  Erika Bj. har inte bara fel när hon har köpt den obevisade idén om koldioxiden som den stora syndabocken vilken driver nutida klimatförändringar, hon har dessutom tappat bort industrisamhällets, det vill säga koldioxidens, generösa gratisgödning som bevisligen bjuder oss alla på en alltmer grönskande jord med allt gott det för med sig.
  Ja, tänk vad fel det kan bli om man inte tänker efter.
  En grön omställning till exempel.

 7. Staffan Lindström

  Ser just på SVT:s Morgonstudion intervju med Jonas Wahlström (i Spanien på konferens) Kungkobran ”Sir Vääs” nu också ”Houdini” Pga lampans låga temperatur tyckte ormuschlingen att det inte var för varmt att krypa ut… AVD Oönskade konsekvenser tycker väl möjligen att den totala gröna omställningen med kan orsaka något värre saker….
  Ska vi låta planeträddardårarna demonisera och avhumanisera oss… Hjärntvätten har gått långt … redan….

 8. Bim

  Ann # 6

  Håller med dig.
  ”Ja, tänk vad fel det kan bli om man inte tänker efter.
  En grön omställning till exempel.”

  Ja, och dessutom måste man tänka före, annars är det försent.
  Verkar vara försent att rätta till alarmisterna. De litar bara på forskarna som forskar, och ljuger om resultatet. Och som dessutom lever på våra inbetalda skatter. Utan oss syndare så vore jorden redan en obeboelig stenklump utan CO2 på grund av deras jakt på livets gas.

 9. Göran

  Jag kan börja medge en klimatkris om det kan visas upp några bevis på att en sådan existerar. Var håller t.ex. ekosystem på att kollapsa, som Klimat-Greta påstår? Var får folk flytta på grund av ändat klimat? Var svälter folk på grund av ändrat klimat? Var har antalet skogsbränder (minus anlagda bränder) ökat på grund av ändrat klimat? Var har översvämningar ökat på grund av ändrat klimat? Var dör folk på grund av ändrat klimat?

  Eftersom ett så kallat globalt klimat inte är ett klimat utan bara ett 30 års glidande medelvärde, så får man se på antalet skogsbränder på samma sätt och även andra påstådda saker som händer. Fråga är hur det kommer sig att så inte sker utan det enda som rapporteras är enstaka händelser?

 10. Bim

  Göran # 9
  Bra frågor!
  De enda klimatflyktingar jag vet är all de som flyr till
  Thailand och Medelhavet från vinterklimatet i Sverige.
  Att vara hemlös på vintern i Sverige är ett helvete.

  När stollarna fått bort all koldioxid på klotet så försvinner även syret. Då får de väl gå här och hosta kväve .
  Lycka till att trivas i den ”friska luften” då, Erika Bj.

 11. Lasse

  I dag läste jag en nekrolog över Gösta Wallin (1938-2022) skriven av Sandviks fd VD Per Olof Eriksson.
  Det framgår att båda herrarna har en teknisk-fysik utbildning KTH och en god inställning till mänsklighetens fortlevnad med mer CO2.
  På IVAs möte för en vecka sen var P-O E med och ställde en fråga som irriterade arrangörerna. Kritiken kommer från äldre män som inte behöver finansiering.
  Gubbhyllan börjar tömmas.
  I samma symposium var experterna, Erik Kjellström, frågande till om moln har kylande eller värmande nettoeffekt.
  De kunde väl fråga nån om detta, nån som inte behöver finansiering!
  Samt nån som inte behöver bekräftelse av ett kollektiv med samma syn.

 12. Sören G

  Just nu härjar en organisation som kallar sig stop oil” på museer särskilt i Tyskland. Man vandaliserar konstverk och limmar fast sig.
  Utan olja har vi den verkliga miljöförstörelsen med nedhuggna skogar.

 13. Roland Salomonsson

  Gör man klimatkalkylen utan konstanterna för ”klimatmodulering”, så är jorden under avkylning sedan ca 2017.

  EB anser sig tydligen för mer än andra människor, så för henne är det OK att skita ned på jorden. En ”förkunnare” skall förlåtas med att andra människor skall sopsortera även för hennes ”flygskam” mm.

 14. tompas11

  ”Ja, om du syndare lever fel bidrar du till att folk kommer att dö!”
  Så om vi lever ”rätt” så kommer ingen att dö då?
  Döden är faktiskt lika självklar som livet. Ingen kommer undan oavsett hur vi lever.

  ”Det gäller att leva rätt, det gäller att upplysa medmänniskorna om den rätta, smala vägen.”
  Liknande text kan läsas i Bibeln. De som vill komma in i himmelriket måste gå den rätta smala vägen och ha den rätta tron. Syndare är inte välkomna.

 15. Lars Kamél

  Mina koldioxidutsläpp har den huvudsakliga effekten att gynna de gröna växterna och därmed göra världen grönare. Ger de något litet bidrag till global uppvärmning, är det i så fall bra och leder bland annat till att färre dör av kyla.
  Varför skulle jag känna någon som helst skuld över att bidra till att göra världen grönare och bättre?

 16. Sören G

  Under medeltiden var självspäkning ett medel att uppnå frälsning. I senare tider har religiösa sekter haft askes för att uppnå frälsning. I mer extrema fall har flärd förbjudits att t.ex. inte gardiner för fönstren eller blommor eller mattor på golven eller ha färger på kläder. Alla var svartklädda

 17. Ann Löfving-Henriksson

  # 11 Lasse, tack.
  Du får gärna relatera mer från denna nekrolog. Den innehåller såvitt jag förstått mer intressant info, som kan vara av allmänt intresse här på bloggen.

 18. Daniel Wiklund

  Det är problem med människorna. Dom syndar. I augusti 1867 var en biskop på besök i Haparanda. Där sa han att Herrens hemsökelse med hungersnöd berodde på att människorna hade syndat.

 19. Ivar Andersson

  Erika Bjerström påminner om Astrid Lindgrens Krösa-Maja.

 20. jensen

  Energi och Gröda

  På Romarnas tid : Ved och Odlingsareal. T.ex. erövring av delar av Germanien och även Mare Nostrum.
  Framgången övergick dock till Nedgång genom olika orsaker, inte minst energibrist. / skogen började ta slut./
  Hur kommer nutidens energibrist- och odlingsareals-förändringar att slå på livsstilsförändringar?
  Svåra frågor.

 21. Peter

  OT,

  Nu börjar Vattenfall att gnälla om Vindkraften som ska byggas ute till havs och att de som vill bygga ska få tillstånd samt att skattebetalarna ska stå för kablarna…
  Ge tillstånd till vindkraften men betona att de får betala kablarna så kommer detta att tystna…

 22. Ivar Andersson

  Klimatkyrklig ordlista
  https://detgodasamhallet.com/2022/10/23/gastskribent-gabriel-oxenstierna-klimatkyrklig-ordlista/
  Läsvärt och roligt av Gabriel

 23. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Där satt den! Bara genom att existera syndar vi mot det heliga Klimatet – och mot den heliga Naturen. Mea culpa!

 24. BG

  # 21 Peter

  Havsbaserad vindkraft är inge höjdare , den heller@

  Titta på Stefan Sauks video!

  https://youtu.be/WzsjcCrQ26E

 25. Karl Eider

  EB gillar inte att bli kritiserad, även om hon själv utsätter andra sina egna attacker. I synnerhet så han hon ju hängt ut Elsa W, å det värsta.

  Nej, Erika anser sig stå över alla andra. Hon säger också i en artikel i DN för ett år sedan:
  ”Attackerna mot mig är en attack mot oss alla”

  En självbild av att hon är godheten själv och kämpar för hela planetens överlevnad.

 26. Göran J

  Den 30 juli i år skrev jag till ansvarig utgivare av rapport Charlotta Friborg följande:
  Gårdagens rapportsändning 19.30 (fredag 29/7)
  I gårdagens sändning av Rapport hade ni ett inslag om en by som heter Paca i Slovakien.
  I inslaget berättade reportern hur byn hade drabbats av torka och inget regn under lång tid och byn hade utlöst nödläge. Vidare berättade en av byns företrädare hur illa det var ställt med torka trots att i varje fall jag kunde konstatera hur vackert alla träd grönskade i byn och inget av de bilder som ni visade på något sätt levde upp till den text som meddelades.
  Om ni bara hade som jag kollat upp de ”fakta” som meddelades så hade ni kunnat se att just när inslaget sänds hade byn regn med ca 6 mm och ytterligare regn kom att ”drabba” byn.
  Se bifogad bild som visar aktuellt väder i detalj under tiden som inslaget sändes och prognosen fram till torsdag kommande vecka.
  Hade den ansvariga för inslaget bara själv tittat på den väderprognos som ni själv presenterade visade den hur regnet var som störst i Europa över just detta område.
  Den här typen av inslag har tidigare förekommit vid ett tillfälle som jag sett och berörde då ett område i Ungern. Där berättade Erika Bjärström om det område som led av torka samtidigt som det enligt väderrapporten just då regnade kraftigt just i det området.
  Enligt mitt sätt att se är inslagen inte bara ett olycksfall i arbetet utan slarvigt ihopsatta ”klimatrapporter” för att skrämmas om hur illa det står till med moder jord.
  Båda inslagen är flagranta misstag och visar inte vad som är sant utan försök att visa något som går i linje med den agenda som SVT ofta tagit som sin uppgift.
  Jag anser att ni inte når upp till Era egna satta statuter för publicering av nyheter utan följer en egen agenda som är satt att skrämma tittarna om klimatet. Se nedan.
  Som du kanske förstår kan inte jag lita på era inslag om klimatfrågorna som enligt mig mera liknar aktivistpropaganda.
  Så här skriver ni:
  Det ingår i vårt uppdrag att publicera granskningar och att ha en kritisk hållning till företeelser. På samma sätt är det vår skyldighet att analysera och värdera händelser.
  Vi ska bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga. Vi gör noggrann research och ställer krav på oss själva att hålla en balanserad ton i vår presentation. Det ska gå att lita på SVT.

  Jag fick aldrig något svar!?

 27. Ann Löfving-Henriksson

  # 26 Göran J. Jämförelse med verkligheten verkar inte vara alarmisternas grej, varken när det gäller utvärdering av storslagna klimatmodeller, paleoklimat eller mera småskaligt nerslag i ”här och nu” som Dina små exempel från just den bistra verkligheten visar.
  Problemet är bara att SVT inte tycks vilja hitta OFF-knappen till denna mistlur.

 28. Gunnar Juliusson

  Klimatalarmistiska CNN påtalar nu husdjurens klimatpåverkan, ”kol-tassavtryck (carbon pawprint)”, och föreslår att husdjur ska äta insekter och laboratorietillverkat kött.
  (Jag undrar om labmatförespråkarna någonsin varit inne på ett lab, med tanke på labutensiliers pris knappast en kostnadseffektiv köttproduktion jämfört med en beteshage).
  Här biter sig alarmisterna nog i svansen (sic), djurälskare får en tankeställare om klimathotsaktivismen verkligen är värd uppoffringar, och tar reda på lite mer fakta.

  Se Marc Moreno med hund.
  https://www.youtube.com/watch?v=sV-WhtdEVGs

 29. Karl E #26,

  ”Erika anser sig stå över alla andra. Hon säger också i en artikel i DN för ett år sedan:
  ”Attackerna mot mig är en attack mot oss alla”

  Precis. Många journalister, särskilt på SVT och SR, har en fruktansvärt överlägsen och självgod attityd. EB skrattade t.ex. mycket överlägset när hon i något program berättade att Elsa ville intervjua EB i ett youtubeinslag. – ”Ha, ha, ha, så utomordentligt galet – skulle JAG nedlåta mig till något sådant?” Ungefär.

  Samma överlägsna attityd ser jag många prov på i program som Agenda och UG. Dessa program får dessutom ofta reklam i Nyhetssändningarna – ofta helt omotiverat eftersom de saknar nyhetsvärde.

  Jag tror tyvärr att många Public Service journalister ser sig själva som de som går före och styr landet – De är den enda och reella statsmakten. T.o.m. politikerna är livrädda för dem. Deras självbild saknar alla spår av självkritik eller intresse av att vara ett serviceorgan till oss som faktiskt betalar deras löner, nämligen skattebetalarna och inte politikerna.

 30. Lasse

  SR direkt från olaglig aktion-Rädda våtmarken-stänger av trafiken Igen!
  Media ställer upp på olagligheten.
  Lyckad aktion?
  Är media inte informerad om utvecklingen av växthusgaser?
  https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/utslapp-av-vaxthusgaser/utslapp-av-vaxthusgaser/

  BirgerJarlsgatan kan återställas!

 31. Gunnar Strandell

  Gunnar Juliusson #28
  Häpp!
  Erika Bjerström hade hund 27 juli 2021.
  Och hon har en förebild i branschen: Christiane Amanpour, CNN
  😉

  Länk:
  https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/efter-40-ar-far-klimatjournalisten-erika-bjerstrom-revansch/

 32. Ivar Andersson

  #29 Ingemar
  Det finns en politiker som utmanar de klimathotsreligiösa i riksdag, PS och MSM.
  Elsa Widding gör som Greta säger och läser AR6 WG1 som är den vetenskapliga delen av IPCCs rapporter. De klimathotsreligiösa lyssnar bara på fultolkningar av SPM.

 33. Bo W

  Gör det inte svårare än det är E.B. Kommunistisk miljöpartist. Det säger allt.