Svenska folkets röster

Svenska Dagbladet publicerar idag några av läsarkretsens reaktioner på serien om klimatångest. Både ultraalarmistiska röster och AGW-skeptiker finns representerade. Det sägs dock inte om själva urvalet är representativt. 🙂
Några är djupt bekymrade för att världen håller på att ”gå åt helvete”. Jag tolkar det som att det blir väldigt mycket varmare, en tanke som trots allt svindlar då det förhärskande tillståndet på jorden på senare geologisk tid varit precis det motsatta – jorden har täckts av is.
Vi jämförs med ”onda gudar” och ”hårlösa apor”, något som bekräftar mina aningar om att misantropismen håller på att sprida sig i den rika delen av världen.
En 33-åring vägrar skaffa barn till ”en jord som blir allt sjukare”. Men nog borde många hålla med om att nya människoliv är en förutsättning för att lösa framtidens problem?
Några kritiska röster har också valts ut. Med omsorg, kan jag tro. Jag känner inte igen någon av signaturerna, men kanske är de redan bekanta med TCS.
SvD gör dock inget försök att kommentera eller försvara sitt ämnesval. Uppenbarligen har tidningen uppnått sitt mål – att engagera och uppröra. Jag undrar bara vilken effekt en högst klimatskeptisk artikelserie skulle ha haft.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan D.

  Min klimatångest har nått sådana proportioner att den påverkar varje vaken stund på dygnet. Jag bär på en ständig oro som påverkar mig själv lika mycket som min familj. Min fru gömmer undan tidningar med miljörapporter, stänger av tv:n när miljökatastroferna visas i bild och får avbryta mina ofta framförda dystopier. I sociala sammanhang är jag en katastrof eftersom jag kastar mig över varje tillfälle att, likt en missionär, predika naturens hämnd på oss syndiga människor. Jag retar mig på bekanta som ställer sig frågande, eller rent av kritiska, till sanningshalten i rapporterna om miljö- och klimathot. Och allra mest avskyr jag likgiltighet eller hänvisningar till att ”forskarna” kommer att hitta lösningar” ! Festligt!  Eller är det ett skämt?  —  En lösning vore väl att ta livet av först familjen, sedan sig själv.  Men om det trots allt känns fel — att flytta ut i en koja i skogen och leva helt utan kontakt med omvärlden, till dess döden kommer.  Något annat hopp finns ju inte…
  –  Men det hjälper inte:  Det går åt helvete!  Det går åt helvete!   Det g… —  Ja, det gör det nog.

 2. EB

  Det första inlägget är lite skrämmande. Om någon haft ångest dygnet runt i 40 år och ständigt går runt och tänker på undergången, och dessutom tar vara på varje chans att predika för sina medmänniskor…det börjar lukta självmordskult eller värre. 🙁

 3. Peter Stilbs

  maggie – det är värre än så – läs Idag-redaktionschefens predikan:
  Man blir bara så /&%¤#”%/ upprörd att dessa totalt okunniga människor på SvD , DNoch SvT  får dominera media

 4. Peter Stilbs

  Länken försvann visst:
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/starka-kanslor-kring-klimatet_5805957.svd

 5. Labbibia

  OT
  Är det någon som har en länk till det arbete om MWP som någon forskare (Var det Ljungkvist han hette?) på Sthlms universitet(?) relativt nyligen publicerade?

 6. Lejeune

  ”The usual suspects” i DN idag:
  http://www.dn.se/debatt/sa-bor-eu-bryta-dodlaget-1.1226475
   
  ….det finns uppenbarligen hur många gröna misantropa tankesmedjor som helst. Det är själva f-n att det inte finns några som ser positivt på mänskligheten och dess framtid. Hela tiden måste vi tvångsmatas med rödgröna dystopier.

 7. Kent Forssgren

   Maggie
  Det räcker inte med en artikel för att skjuta i sank decenniers ”vetenskapligt” manipulerande med mätdata, statistik och s.k. publiceringsgranskningar kring t.ex. globala temperaturvariationer och havsytevariationer.
   
  Lägger vi därtill alla skrifter och uttalanden där politiker använder forskares hypotser och diskussioner som om de vore forskarnas resultat, då räcker det inte heller med två artiklar.
   
  Kommer vi så in på den politiska styrningen av forskningen och diskuterar vilka mål politikerna har med styrningen. Då räcker det inte med tre artiklar.
   
  Börjar vi därefter skriva om konsekvenser av de s.k. klimaträddande åtgärder som har tvingat fram t.ex. vindkraftsutbyggnaden. Då räcker det inte med fyra artiklar.
   
  Granskar vi därefter larmen ur aspekten, vilka tjänar på dem? Då räcker det inte med fem artiklar.
   
  Börjar vi så förklara hur det kommer sig att vi får så höga elräkningar, då börjar många, i alla fall som jag försöker beskriva vindkrafts-, klimat- och energipolitiken för, att reagera. Därför att detta är aktuellt. Det drabbar oss bevisligen i dag. Vår egen plånbok. Förklarar man hur prissättningen av el fungerar och betydelsen av marginaleprissättning, elcertifikat, utsläppsrätter, vindkraftens behov av reglerkraft. Då har vi artikel sex.
   
  Sakta men säker har nu fler och fler kommit att tro på det som sägs och skrivs. Och ilskna till. Därefter kan vi, i artikel sju, med högre trovärdighet, ta upp ett helhetsperspektiv på klimatfrågan med kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser och alternativ; För klimatet, för vetenskapen, för politiken  och för all övriga invånare på vår gemensamma jord.
   

 8. L

  Dessa journalister inser inte att dom medverkar i en terror mot de som ansträngt sig för att ta reda på sanningen. Klimathotsterrorism.

 9. Peter Stilbs

  Min kommentar på #4 plockades bort fortare än kvickt.
  Patetiska människor där på SvD.

 10. Lars W

  SvD har varit mitt hus- och livorgan i 60 år. Nu är det definitivt slut! Man kan ju undra var faktakontrollen tagit vägen. Är det journalistutbildningen som har spårat ur? Hur kommer det sig att man inte kan skilja på vetenskap och politik?  Socialantropologisk ävja har blivit normen när man inte kan leverera hard facts. Fö håller jag med Kent Forssgren #6, låt väder vara väder och klimat vara klimat. Att försöka påverka dessa är som en piss i Mississippi! Låt oss i stället ägna oss åt den felslagna energipolitiken!

 11. Michelangelo

  #1# ”En lösning vore väl att ta livet av först familjen, sedan sig själv.  ” Sådant ha redan förkommit bl.a under parollen  ”Save the planet kill yourself. ”  Om det är det som krävs för att vi skall bli av med dessa terrorister så är det väl bara att låta det ske. Det återstående naturliga urvalet blir så mycket bättre.
  Survival of the fittest.

 12. Jag har sedan 80-talet varit engagerad i SvD först som ledamot i styrelsen och på senare år i den maktlösa stiftelsen. Det är med sorg jag konstaterar att denna tidning som tidigare utmärkt sig för saklighet och oväld utvecklats till ett politiskt propagandaorgan för den vänsterrörelse som utnyttjar miljön för att försöka tvinga på oss en planekonomisk tvångströja. Idag är ledarsidan det enda man kan lita på i tidningen.

 13. Den enda trösten i är att svenska folket nästan helt saknar förtroende för journalister, vilket givetvis beror på att allt mer politisk propaganda sprids av journalistkåren. I framtiden kommer givetvis människor att själva söka sanningen vi webben och inte via alla gammelmedia som ockuperats av vänsterjournalism.

 14. Slabadang

  Det blr så piiiiinsamt!
  På realclimate så skriver de en lång försvarsartikel för de statistiska misstagen McShane & Wyner påvisat.Det blir så pinsamt tydligt att de fattar inte ens hur dåliga deras egna statistiska kunskapaer är och cyklar ännu längre ut i irrelevansens tjottahejti när de i nedre halvan av artikeln förfäktar Tingleys (av M&W totalsågade argument) och sin egen rätt att fortsatt ”cherrypicka” långt utanför den statistiska relevansens område.
  Om de vore lite lite smarta så borde de vid det här laget ha lärt sig att inte ha så bråttom ut med sina ”rebuttals” eftersom de sytematiskt sänker sin egen trovärdighet med ständiga självmål.
  Första halvan av artikeln börjar lite försiktigt erkännande av M&W artikel och kritik för att avslutas med att de faktiskt inte fattat ett enda ord av den kritik de fått. 

 15. Peter Stilbs

  Aha – nu förstår jag hur de resonerar på SvD, DN och SvT!
  http://www.physorg.com/news/2010-12-experts-beliefs.html

 16. Den här personen som yttrar sig [i Staffan D #1] har ju alldeles tydligt en svår neuros (om det kallas så) och behöver antagligen någon form av professionell hjälp för att ta sig ur sitt tillstånd, som drabbar både familj och omgivning.
   
  Om personen varit religiös och betett sig på detta sätt skulle han utan tvekan dömts ut som totalt urspårad, därför att hans frälsning fått skadliga konsekvenser för honom själv och för hans omgivning. Nu antar jag att man istället flyttar problemet från honom till mänsklighetens synd, en slags projektion som beror på att så många andra är med honom i neurosen.
   
  Det låter ju helt häpnadsväckande, och liknar väldigt mycket religiös fanatism (obs, återigen, jag angriper inte religion i sig, bara dess avarter).

 17. Peter Stilbs

  Labbibia #5 – kolla här:
  http://www.medeltid.su.se/OmOss/Fredrik_Charpentier_Ljungqvist_publikationer.htm

 18. Lena Krantz

  Labbibia #4
  åff kårs
  http://www.medeltid.su.se/OmOss/Fredrik_Charpentier_Ljungqvist_publikationer.htm
  Bägge är intressanta, mycket intressanta.
  Den hockeyklubban förresten. Om det man egentligen mäter med hjälp av årsringar från träd är hur bra trädet har växt. Mäter man då egentligen inte hur bra fotosyntes trädet har haft under det året (eg sommaren) och om koldioxid ingår i fotosyntesen….
  …..har man då egentligen inte mätt koldioxidhöjningen i atmosfären?
  😀

 19. Slabadang

  Lars W och Lars Bern!
  Journalisterna har ändrat synen på sin uppgift.Nu är de utbildade för ”att påverka” och ju mer påverkan de lyckas med justörre ser de sin framgång och betydelse.Problemet är förskjutningen av VAD som skall påverkas och av vilka skäl.
  Journalister har därför tyvärr förvandlats till propagandister.
  De är de som ockuperat MSMs redaktioner idag.Åsiktstyrningen är högsta mode!

 20. Lena Krantz

  Peter #17
  Typ, samtidigt….he he

 21. Få se om min kommentar plockas bort:
  Märkligt.
  Det Susen Schultz väljer som tema i sin kommentar ovan är den otrevligaste kommentaren som fanns (verkar det som).
  Den vederhäftiga kritiken som många lade fram nämns inte. Inte heller den den massiva kritik från före detta IPCC-forskare som hoppat av AGW-tåget.
  Det är inte konstigt att man upplever Svd som en propagandamaskin för AGW.
  Någon som helst kritisk granskning av AGW förekommer inte men däremot en generell smutskastning av kritiker

 22. Snygg komentar på Svd Lena!

 23. Lena Krantz

  Ingvar #22
  Tack, men jag börjar bli rejält förbannad på attityden hos dessa sk journalister.

 24. Rosenhane

  Får se hur länge denna får ligga kvar?
   
  Det verkar inte finnas vattentäta skott mellan redaktionerna på Svd. I reportaget om terrordådet i Stockholm återges Inger Ekbom på Rädda Barnen:
  -Vuxna måste försöka hålla sin egen oro åt sidan och inte dra in barnen i den.
   
  När det gäller klimatskriverierna verkat det helt ok att försöka få så många barn som möjligt att tro på domedagsprofetiorna. Vad säger tidningsledningen?

 25. Lena #23
  Jag orkar inte ens bli förbannad längre.  MSM är bara SÅ tröttsamt.  Dom gräver sin egen grav.  RIP.  Tittar inte längre på SVT Play.   Länge leve internet!
  Kan vi inte få en Pajamas TV i Sverige? Snälla!

 26. Rosenhane #24
  Den va bra!  Skriv till tidningen och fråga vetja

 27. Labbibia

  Peter S # 17
  och Lena K # 18
  Stort tack!

 28. Lena Krantz

  Ingvar #25
  Fast jag har svårt att ge mig i den här frågan. Speciellt SVT är ju till för oss men istället verkar de jobba mot oss medborgare.
  Detta synsätt är ett hot mot demokratin

 29. Lena Kranz #25
  Sant sant.
  Generell kommentar om att kommentera på svd. Försök inte att lägga in tydliga länkar eller mejladresser. Då blir du modererad. Jag har försökt med bägge varianterna och blir direkt meddelad att jag blir modererad. Får se om kommentarerna kommer in över huvud taget.
  Om Svt  och annan MSM. Sverige är i mångt och mycket en ”ankdamm”. Det finns alldeles för mycket ”Konsensus” istället för ”konstruktiva konflikter”.  ”Mångkulturell” borde vara en frisk dialog istället för en våt filt. Jag tror Svenskar fortfarande är påverkade av jantelagen och de enda som tillåts sticka ut är artister och kändisar

 30. Lena Krantz

  Ingvar ”29
  Ok, då skall jag inte försöka med något sådant vilket jag faktiskt var på väg att göra.
  Det som är bra med den nya kommentarfunktionen på SvD är att man kan redigera sin kommentar. Jag slant på tangentbordet och det kändes bra att kunna rätta till det.

 31. Lena #30
  Man kan tipsa på sökbegrepp istället för att ange länk.  typ:
  ”1000 scientists dissent”

 32. christer löfström

  Folk i allmänhet har klart för sig om journalister i gammelmedia. Längst ner i artikeln  – journalister 4%.
  http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-litar-inte-pa-maklare-1.1226782
  Med den respekt som The Climate Scam erövrat, finns det en marknad för något mer än klimat.

 33. För den som är orolig för framtiden efter att ha lyssnat på medias favoritexperter kan jag rekommendera att lyssna på Philip Tetlocks föreläsning om olika experters förutsägelser:
  http://longnow.org/seminars/02007/jan/26/why-foxes-are-better-forecasters-than-hedgehogs/
  Philip Tetlock lät intervjua ett stort antal experter under många år och följde sedan upp deras förutsägelser om framtiden. Kortfattad slutsats: Ju säkrare en expert är på sin sak, desto mindre rätt får han.

 34. Håkan Sjögren

  Staffan D # 1 : Du får hoppas på taskigt väder framöver för en vacker dag går det åt helvete ( gamalt djungelordspråk från storstadsdjungeln. Mvh, Håkan.

 35. Staffan D.

  I papperstidningen är inläggsurvalet mer positivt, dvs skeptiskt.  Citatet jag stördes av (ovan #1) finns med, allra  sist.  Men i nätversionen är det inlägget mycket längre. 
  –  Rätt lustigt att media försöker sälja tanken att det är värmedöden som hotar oss!  Denna vinter, alltså.  Nu när snön ligger 10-20 cm överallt räcker det inte med enstaka plusgradsdagar för att få slut på den.

 36. Staffan D.

  Inte bara här:  ’Snöstormar plågar Midwest:  USA får en extremvinter till?  …  En jättelik snöstorm som plågar Midwest sänder kalluft mot Sydost.’  Det här ’kan förstöra prognoserna om mildare vintrar i östra USA.’ 
  http://www.csmonitor.com/USA/2010/1213/Snow-storm-snarls-Midwest-Is-US-facing-another-extreme-winter

 37. Re  #13  Lars Bern.
  Hav tröst Lars, det var värre förr under Palmes ”glansdagar”  då DN gjorde obeskrivbara pudlar mot politikerna i  Geijeraffären (mer än kaffeflickor) efter att Palme blåljög i riksdagen om rikspolischefens PM  om Geijers besök på bordellen.  Expressen tvingade fram PM genom domstolsorder hos SÄPO.  Leif GW Persson var nära att skjuta skallen av sig efter att som ”källa” ha avslöjats av DN´s  vänsterjournalister.  Palme gav omdöme i talarstolen om en motståndare  som  ”en i biblisk mening ond människa”  och om journalister som ”råttor med gula tänder och blanka svansar” – en vokabulär i klass med  Laplace-Heavyside  fejdens  prof  Halle´ns  med en annan professor, där Laplacetransformen och dess påskyndare som  ” denna lytta, halta, skumögda krympling”.  En språklig bragd i nivå med  vissa inlägg här på TCS.