Svantes jultips

Nu när vi ändå snöat in på julklappstips vill jag gärna förmedla vad Naturskyddsföreningens Svante Axelsson förordar denna juletid. Svante vill ha en riktigt grön jul och en sådan får vi genom att köpa begagnade julklappar, lokalodlade granar, resor med kollektivtrafik och KRAV-märkta skinkor. Dessutom slår Svante ett slag för upplevelsepresenter.
Jag kan hålla med om att julkonsumtionen har stigit oss åt huvudet och att det inte verkar helt friskt att människor lägger tusentals kronor på julklappar som kanske ändå inte ger någon glädje, men å andra sidan tror jag inte att vi blir lyckligare av KRAV-märkta skinkor heller.
Jag hoppas att vi mitt i julhetsen inte glömmer bort varandra och att det är de små sakerna och gesterna som räknas. Och på tal om små saker – glöm inte att titta på Geminiderna i natt. Om vädret tillåter, förstås. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Michelangelo

  Jag har svårt att tro att hustruns skinkor är kravmärkta

 2. Olaus Petri

  Nej, men jag får hoppas att de är krammärkta?

 3. Hur mycket luciaglögg har ni druckit egentligen? 😉

 4. fogge

  hmmm..hur många passagerare med tillhörande gran går det in i en buss?? Bäst dubbeldäckare med granar på nedre plan, kanske?

 5. Joakim

  Begagnad gran från förra årets jul? Bra då slippar han åka buss på vår bekostnad.

 6. Hmm? Vanlig gran som är en naturprodukt, eller plastgran som kan återanvändas många år? Har de räknat på vad som är mest klimatsmart? Beror det på om den vanlig granen eldas eller något annat? Om oljan går till plastgranar bränns ju oljan inte och vi sparar CO2. Fast en vacker dag ska den ju slängas och eldas. Och hur transporterar de vanliga granar respektive plastgranar? Lastbil från Danmark eller båt från Kina?
   
  Hjälp, jag får klimatångest!!! 😉

 7. Jan

  Kan inte undvika att citera vad GT’s Jimmy Fredriksson skrev inför julen 2008. Kanske inte 100% aktuell då vi verkar vara på väg ur lågkonjunkturen men läsvärd ändå.
  Men när de kommersiella hysterikerna försöker få oss att tro att vi genom att köpa en ny platt-tv varje jul inte bara blir lyckligare utan också bidrar till landets ekonomiska framtid, då finns det all anledning att dra öronen åt sig.
  Den reaktionen kan med fog upprepas när den motsatta sidan – klimathysterikerna – försöker få oss att avskaffa all konsumtion överhuvudtaget för att den genererar växthusgaser och utarmar jordens resurser.
  Vanliga hederliga medborgare vill nog helst ha ett mellanting. 
  De vill inte köpa en massa onödiga prylar och dyra kläder bara för att rädda landet och de tror inte att de kan rädda planeten genom att vrida historien 100 år tillbaka i tiden.
  De vill ha lugn och ro, träffa släkt och vänner, få tid med familjen, äta gott och länge och kanske gå på mellandagsrea om det inte är för mycket folk.
  En lagom jul. 
  En sådan vill vi ha!

  http://gt.expressen.se/nyheter/2.1255/1.1413848/jimmy-fredriksson-gora-sin-plikt

 8. Summan av ”synder” är förmodligen tämligen konstant. Så skulle vi inte ge julklappar skulle vi förmodligen hitta på någon annan högtid att ge slika under. Det har dock påtalats att julklappsgivande är ”ineffektivt” på följande sätt: det handlar om en annan person som skall försöka gissa vad man själv skulle välja. Folk gissar oundvikligen aningen fel och det blir ett mer ändamålsenligt val om man själv skulle välja sin julklapp istället…
    S k Krav-märkning – eller alla andra ”miljö-” eller ”rättvise”-märkningar – gör jag vad jag kan för att springa bort ifrån. Det är kommersiellt bjäfs som ger mellanhänder mycket mer än dem som skulle behöva justa handelsvillkor istället. Det enskild bästa vi kunde göra (oändligt mkt bättre än all världens knäppa avlatsbrev-märkningar!) vore att avskaffa EU:s jordbrukspolitik och öppna våra marknader för tredje världen. Då skulle man på kommersiella, marnadsmässiga och rättvisa villkor kunna utveckla sina lokala ekonomier.
    Och resa bör man, annas dör man (som Thor Modéen skulle säga). Turism (boosts för lokal ekonomi) och migration (pengar som sänds hem till släkt) är av *enorm* vikt. Transporter är också essentiellt för internationell arbetsfördelning (= envar gör det man är bäst på) vilket gynnar ekonomisk tillväxt både lokalt och globalt.
    Hypotesen om det goda i ”lokalproducerat” är fullständigt helsned. Varför skall man ha något som är dyrare gjort av folk som kan produkten sämre?
  –Ahrvid

 9. Gunnar Strandell

  Jag kan inte ge något bättre råd till Svante och andra CAGW-are att bygga sig en snöborg och utmana grannarna på snöbollskrig.
  Hur det än går med jordens klimat blir det bra bilder i familjealbumet för kommande generationer att fundera över.
   🙂 
   

 10. Rosenhane

  Ahrvid
   
  YouTube – Thor Modéen – En äkta mexikanare (Pensionat Paradiset)

 11. Unna också Svante Axelsson också en God Jul och sin Julefrid med sin
  klimatvänliga levnadssätt.
  Den skadar ingen.
  ALI.K.

 12. ’Grön Jul ’(det var sjuttiotalet det)är nog önsketänkande,men det får gärna bli grönt efter jul,men det ser det inte ut att bli.
  Men man vet inte,det kan svänga fort.
  ALI.K.
   

 13. Bengt Abelsson

  Vi hade -24,3 i natt – vi väntar otåligt på Global Warming.
  Geminiderna fick falla fritt.
   

 14. Här är en riktigt bra post av (den vänsterlutande, miljöengagerade) Stephen Budiansky, men vilken till skillnad från många andra är kapabel att tänka kvantitativt och hålla huvudet kallt.
  Han ger en bredsida åt alla dystopiska och teknikfientliga utvecklingspessimister här!

 15. Tillägg. Ett utdrag ur länken ovan:
  Of course to concede that technology is often good for the environment runs against the Calvinistic, anti-materialistic strain of the environmental movement — a strain that goes back to John Muir and Henry Thoreau at least — and which tends to view the planet’s ills as at heart a matter of personal guilt to be expiated through renunciation and penance

 16. Jan Lindblom

  För mig är en grön Jul en Jul utan snö, punkt! Kom inte och definiera om begreppet ”grön Jul”!

 17. Håkan Sjögren

  Jan Lindblom # 16 : Om julskinkan blir grön är den troligen möglig. Mvh, Håkan.

 18. Bertel

  Håkan S. # 17
  Sjukt rolig  🙂

 19. Bertel

  Jonas N # 14
  Tack för länken. Fick flertalet ahaa upplevelser och argument från hans artikel.Läsvärd!!!!

 20. Jan Lindblom

  Håkan #17. Jag äter upp julskinkan innan den blir grön! Hoppas du inte sparar din för länge!
  Min förra kommentar var väl mer mot Svantes begepp om vad en grön Jul är.  🙂

 21. Bertel

  Jan Linbom # 20
   
  OT. Spåket förändras och det senaste är(håll i hatten) enligt DO(diskrimineringsombudsmannen) att Jul bör kallas för decemberfest och julklappar för vinterpresenter dvs du bör säga grön decemberfest.

 22. goran

  Svante Axelssons trovärdighet har passerat sin höjdpunkt för ett bra tag sedan. Den närmar sig en papegojas.