Strategi för att lura allmänheten om extremt väder

extremt vader

Roger Pielke Jr har ett intressant inlägg https://rogerpielkejr.substack.com/p/alternative-facts om hur det kommer sig att tidningar, etermedia, och alarmistiska forskare ständigt fantiserar om att alla extrema väderhändelser beror på den globala uppvärmningen. Han har ju själv under långt tid forskat på detta område och visat att händelserna i fråga varken har ökat i intensitet eller i frekvens. Även IPCC medger helt öppet i rapport efter rapport att det inte finns någon signifikant trend som skulle bevisa ett sådant samband.

Ändå är den allmänna meningen precis tvärt om. Inte bara s.k. experter och forskare utan även journalister, politiker i FN, EU och i vår riksdag påstår utan att darra på manschetten att vi ”alla kan se att vi lever i en klimatkris”. Hur kan denna häpnadsväckande och felaktiga verklighetsbeskrivning blivit så omfattande?

Pielke refererar till en artikel https://www.thenewatlantis.com/publications/did-exxon-make-it-rain-today  av Ted Nordhaus  i The New Atlantis som tar upp just denna fråga. Roger Pielke har själv råkat ut för en utredning i kongressen om att han har fel och att han, tillsammans med andra klimatkrisskeptiker som Judith Curry, Richard Lindzen med flera, fått pengar från Exxon och andra oljebolag för att förneka att extremväder beror på den globala uppvärmningen. Obamas supportergrupp bedrev då något som de kallade för ”aggressiv aktivism” mot alla som, likt IPCC, inte såg den vetenskapliga grunden för kopplingen mellan extremväder och global uppvärmning.  https://klimatupplysningen.se/jakten-pa-klimatdissidenter-allt-sjukare/ . Det hela påminner starkt om McCarthy-förhören på 50-talet.

obama

Hur som helst. Denna juridiskt tveksamma procedur resulterade i …. ingenting. De s.k. extremvädersförnekarna hade rätt och följde strikt IPCCs egna slutsatser.

Så frågan är, igen, varför envisas etablissemanget med att föra fram extremväder som bevis för den globala uppvärmningen och att CO2-utsläppen lett till en klimatkatastrof? Inte heller kunde kongressförhören visa att ”förnekarna” hade finansierats av oljebolag.

Ted Nordhaus pekar på ett tidigt möte kring 2012 då en grupp alarmister diskuterade vad de skulle göra åt problemet med att man inte kunde attribuera extremväder med global uppvärmning. Tre strategier kom upp på bordet:

 1. Säg att statistiken visar att sannolikheten för att global uppvärmning orsakar extremväder har ökat (tvärs emot empirin). Säg att vi i framtiden kan förvänta oss fler och värre extremväder.
 2. Säg att vi måste minska de vetenskapliga kraven på signifikans från 95% till något lägre (Naomi Oreskes).
 3. Säg att eftersom oljebolagen är så onda och manipulerande så bör risken för extremväder presenteras som vetenskapligt belagda. Annars kan inte allmänheten övertygas.

Alla dessa strategier används flitigt av journalister och ”experter” för att göra en koppling som inte finns. Det har blivit det etablerade budskapet till allmänheten. Den politik som de vill att vi skall acceptera har hittills klubbats igenom utan större protester.

Nordhaus konstaterar att en stor majoritet av USAs journalister lutar åt vänster och är ytterst ovilliga att ta upp skeptiska synpunkter. I en nationell undersökning (George Mason University) så sympatiserade de flesta med demokraterna. Över 70 procent sa sig lita på miljöaktivistiska grupper medan färre än 10 procent litade på näringslivsgrupper. 71% rapporterade att de sällan eller aldrig inkluderade ifrågasättande åsikter i sin täckning av klimatfrågan.

Roger Pielke Jr avslutar:

Trots det förblir jag optimistisk att god vetenskap vinner över alternativa fakta, även om den processen tar en frustrerande lång tid. Jag applåderar IPCC:s arbetsgrupp 1 för att de ständigt spelar med öppna kort om upptäckt och tillskrivning av extrema händelser och även The Breakthrough Institutes Ted Nordhaus (och Patrick Brown) för att de främjar god vetenskap inför vad som säkerligen är betydande sociala och professionella påtryckningar.

Till journalister, politiker och alarmistiska forskare: Nej, det finns ingen ökning av extremväder. Och nej, det finns ingen klimatkris. Hur gärna ni än skulle vilja att det vore så. Varför luras ni så gott som alla dagar och inte bara den 1:a april?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Nils Enar Christer Jendren

  Så är det ju, det finns ingen klimatkris mer än i Medias samt politikernas ögon allt bottnar i makt samt skrämmas åt vänster och i slutändan Diktatur i mina ögon.
  Tack Ingemar för denna info.

 2. Det är inte så svårt att lura yngre personer som inte ens klarar dom här tre enkla ekonomifrågorna.
  https://gflec.org/wp-content/uploads/2015/04/3-Questions-Article2.pdf

 3. Lasse

  #2 Exakt samma frågor dök upp i dagens nyhetsflöde (SVD)
  Om samma unga tillfrågades om vem som dejtar vem i Hollywood så hade de klippt svaret direkt. Intresse kan ligga
  bakom oviljan att svara rätt.

  WUWT har en artikel om sant eller falskt:
  https://wattsupwiththat.com/2024/03/31/bbcs-failed-fact-check-of-daily-sceptic-report-on-arctic-sea-ice/
  Nu vetenskapsradion om Aprilskämt!

 4. Lasse

  #3 Forts:
  Det näst bästa aprilskämtet är strumpan framför svartvita TV.n.
  Det bästa är ett från BBC om klimatet: Efter en ovanligt mild vinter på 1950 talet var det rekordskörd av spagetti i Italien. Våren kom minst fjorton dagar tidigare det året.
  https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU

  BBC är bra på klimatskämt tydligen. 🙂

  Undrar om radions rapport om skjutfält för test av ammunition som trång sektor för leverans till Ukraina inte är dagens skämt?

 5. Lasse

  forts
  Lite mer lurande om klimatet uppvisat av Tony Heller:
  https://www.youtube.com/watch?v=LF7pUUd7IXk
  Visar Arktis isläge mm som IPCC först visade från 1970 sen från 1979 eftersom det bättre passade berättelsen eller narrativet (Är det ursprunget för ordet narras?).
  Vem försvarar detta fixande med data?

  NASA, BBC SVT SVD. EU och alla andra.

  Frågan är varför de är så angelägna att luras?
  Kan de inte ta upp traditionen att bara luras på 1 april 😉

 6. Sören G

  Han den där chalmeristen som fått en massa miljoner för att forska om klimatförnekare påstår att det har varit känt i 30 år att utsläpp av koldioxid leder till en klimatkris. Han påstår också att det är allvarligt det finns klimatförnekare eftersom de saboterar den gröna omställningen.
  Och vi hör ständigt påståenden i medierna att ingen borde tvivla på att klimatkrisen är ett faktum eftersom extremvädren blir allt värre.

 7. Fredrik S

  I morgon ska det enligt SMHI´s prognos bli några minusgrader och 30 cm snö här i norra Västergötland. Torsdag visar något kallare och en dm till.

  Det är nog inget skämt dessvärre.

  Fast i Bondepraktikan kan man läsa att om april biter sig in skall den smeka sig ut – och omvänt.

 8. Göran

  Ska man luras, behöver man inte lura alla, utan bara tillräckligt många. Vänsterjournalister behöver inte lura högerfolk utan bara vänsterfolket.

 9. Christian H

  Av en händelse har jag idag, 1 april, kommit över en länk med en bild på ett fordon i tiden. Den är klassad som mc och anses vara både hållbar och klimatsmart. Det bästa är nog att den drivs med närproducerad naturgas som man själv kan framställa. Se:
  https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-DeWgPoujWXlRUqIWBoW7ATd33OuRJrVMdsVQzbSQJoOeyx7narHK-OD5EFXU5ZYz-2mDpvIws_RdWoiDmfKSbw/messages/@.id==AOpJ5Ll_vIhtZgXZ8ATeGDVOcsA/content/parts/@.id==2/refresh?appid=YMailNorrin&ymreqid=c3d0a2c6-2af8-769f-1c39-f1000401fd00
  Det ryktas att en miljöpartistisk grupp för framtidsstudier tagit fram modellen och de räknar med ett stort EU-bidrag för att lansera den inom hela EU. Kan det vara så att miljöpartiet i Grönköping ligger bakom det hela?

 10. Ivar Andersson

  Hur många nyttoga idioter finns det i FN, EU och Sverige?

 11. Lars Cornell

  #9 Christian. Var har du hittat den html-adressen?

 12. Christian H

  #11 Lars Cornell

  Länken hittade jag för några veckor sedan på https://www.facebook.com/skrattaihjal/
  Jag lyckades inte snabbt få fram den igen, men kom på att jag skickat länken till mig själv, så det var den senare länken som jag bifogade i kommentaren. Med lite tålamod går det nog att åter hitta länken på facebooksiten ovan.

 13. Lars Cornell

  #12 Ch. Det tålamodet har jag inte.

 14. SatSapiente

  Teknikens Värld har idag ett aprilskämt som om några år antagligen kommer att visa sig inte var ett aprilskämt.
  https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/bara-bensin-och-diesel-for-teknikens-varld-/

 15. Christian H

  #13 Lars Cornell
  Här är länken: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=853924236748327&set=pb.100063922758379.-2207520000&type=3

 16. Ulf

  Otroligt läskigt att folk är så otroligt lurade upp på läktaren och försöker man förklara eller be dem ta in fakta, så vägrar de bara. ”Fake news” om man t ex skulle visa något ifrån en hederlig vetenskapsman som Pielke.
  Helt enkelt obegripligt hur dumma människor får lov att vara. Det är en sak att tro på koldioxidteorin, men att bara svälja ”alternative facts”, samtidigt som man avfärdar självklarheter visar tyvärr att mänskligheten inte kommit så långt och är mycket sårbar för manipulation fortfarande. Inget lärt alls om historien.
  Och alla dessa medlöpare som sprider skräpet, vilken nytta tycker de sig göra?

 17. Lennart Svanberg

  Under alla dessa år det nu rått ’klimatkris’, säg 15 år, har jag aldrig varit med om att detta ämne kommit upp i min vardag. ’Vanliga’ diskussioner i vardagen är som tur är helt befriade från den alternativa verklighet som finns i media och bland politiker. En dag kommer detta självklart att krascha för till slut blir verkligheten, och inte fiktionen om en klimatkris, att segra även i debatten.

 18. tty

  Ett typiskt exempel var ju skredet i Stenungssund i höstas som genast förklarades bero på ”klimatet”.

  Det ironiska är att på Flashback hade man redan efter någon dag klurat ut att ett företag hade dumpat 10 meter schaktmassor på ett område som enligt geoteknisk undersökning tålde max någon meter.

  Nu efter ett halvår har myndigheterna kommit ikapp – det var inte klimatet, det var traditionellt svenskt byggfusk.

 19. Det sorgliga är att de flesta som läste om nyheten tror på SVTs version: Det var den globala uppvärmningens fel. Ännu ett exempel på hur extremvädren ökar alltmer …

  Det är legio att myndighetschefer skyller på den globala uppvärmningen och koldioxiden. När tåg spårar ur. När bilar fastnar i snöstormar. När en å eller sjö svämmar över på grund av häftig nederbörd. Synd att ingen myndighetschef tänkte på att ta höjd för att snö, regn och dåligt underhållna banvallar kan ställa till med problem.

 20. #19 forts,

  Det omvända förekommer också rätt ofta. Jag har sett rapporter som kommuner beställt som underlag av universitetet i Lund där de utan att skämmas baserar sina prognoser till kommunerna med att räkna med RCP 8.0

 21. Nr 17 Lennart Svanberg
  ” den alternativa verklighet som finns i media och bland politiker. ”

  Ja, minst sagt – jag väntar fortfarande på den dag då Media och politiker upptäcker att 95% av svenska väljare Inte väljer miljöpartiet.

  Återstår också att se när SD och Media upptäcker att det är SD:s motstånd mot klimatalarmism som gett dom framgång i valen på senare år.

  Medias märkliga alienation med folket är faktisk lika obegriplig som den är hotfull.

 22. Aldrig tidigare – och aldrig så fort… – har så många blivit bestulna på sina pensionsbesparingar.

  Klimatalarmismen har gett politiker och kapitalister fri tillgång till – västvärldens samlade pensionsfonder.

  Jag kollade in styrelsen för en stor kanadensisk pensionsfond, som köpte upp norrländska vindkraftparker – dom hade en fond från 20 miljoner pensionsparare att ösa ur – och medelåldern på styrelsen såg ut att ligga runt 30 år.

  Dom köpte hej vilt på gröna kalkyler om en enastående medelvind och jämn, hög produktion och långlivad teknik med minimalt underhåll – hittills har inget stämt i den kalkylen men det spelar ingen roll.

  Klimathot är pengar och makt – om man vill tillhöra den gröna eliten och sitta på verandan hos Ursula.

 23. Peter Svensson

  Jag har framförallt noterat den första strategin: Säg att vi i framtiden kan förvänta oss fler och värre extremväder.

  Ofta möts vi av stora rubriker och alarmistiska uttalanden i massmedia, men läser man hela texten framkommer det ofta någon rad typ: ”enligt forskarna kan detta leda till mer extremväder i framtiden”. Inte nu alltså.

  Och sanningen är väl den att i stort sett all alarmism bygger på prognoser, förutsägelser och en tro på vad som kommer att hända sedan, inte vad som har hänt hittills. Även om alarmisterna försöker lura allmänheten att allt oväder beror på klimatförändringarna.

  Jag tror också det är detta som till slut får luften att gå ur klimatlarmen: trots ökad uppmätt koldioxidhalt, och trots ökad uppmätt temperatur så inträffar ingen katastrof. Detta eftersom jorden, naturen, djuren och människorna anpassar sig till de små förändringar som sker.

  Jag håller med Roger Pielke Jr om att god vetenskap vinner i längden. Framförallt vinner verkligheten och sanningen alltid.

 24. Lasse

  Dagen då alla luras är över.
  Nu gäller sanningen först och främst:
  https://notrickszone.com/2024/04/01/2-separate-studies-affirm-no-net-temperature-or-precipitation-change-in-pakistan-since-the-1700s/

  Trädringsstudier visar ingen trend.
  Torka hänger samman med andra index. Ingen CO2 koppling.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fortsatt-oversvammat-i-pakistan
  Erika B blir lätt lurad:
  ”– Vi är som ett vykort från randen av klimatstupet som världen rusar mot, säger Pakistans klimatminister Sherry Rehman till SVT Nyheter.”

 25. Jan Ågersten

  #22 Magnus blomgren
  Vansinnet pågår för fullt i hela västvärlden med `The green Deal`. I Nordamerika skall utfasningen av diesel lastbilar börja 2027 och målet är fortfarande lite oklart då jag inte har lyckats bekräfta att 60% verkligen stämmer över hur många av bilarna som skall vara batteribilar till 2035. Åkerinäringen står helt frågande över hur detta skall gå till då bilarnas batterikapacitet inte klarar det behov som näringen beräknas behöva. Det byggs nya kraftverk men myndigheterna har räknat fel om behovet. I Canada är det bara planerat för utbyggnad av kraftverk som motsvarar ca. 10% av behovet bara för att köra rundvirke ut ur skogarna. Som grädde på moset lägger Canada den 15 april 2024 på ytterligare 23% i CO2 skatt. Sky News Australia visade en intervju med en åkeriägare i Canada som om vartannat bara skrattade och samtidigt viftade med armarna i förtvivlan utan att i någon mening kunna ge några vettiga svar till journalisten. Desperationen över den gröna planekonomin är minst lika stor i EU där våra jordbrukare befinner sig under attack av den gröna eliten.

 26. jax

  Apropå extremväder.

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/xg1X0R/var-beredskap-ar-inte-battre-an-talgoxens?utm_source=iosapp&utm_medium=share

  Enligt Ingvar Persson på AB är extrema väderförhållanden på grund av klimatförändringar redan här.

  ” Ändå vet vi ju att planeten blir varmare. Larmrapporterna duggar tätt och förra året ska ha varit det varmaste som uppmätts på planeten. Klimatförändringarnas effekter i form av till exempel extremt väder är inte något som ligger i framtiden. Stormar, torka och skyfall är redan här, och värre lär det bli, om nu inte Golfströmmen kollapsar”

 27. Tege Tornvall

  En och samma berättelse cirkulerar i klimattrogna media på alla håll, anpassad för resp. land. Troligen utsänd av aktivistbyrån CCN (Covering Climate Now). I vart och ett skall temperaturen ha ökat dubbelt så fort som i andra.

  Logisk kullerbytta: alla ligger över snittet, Men det får resp. lands läsare/tittare inte veta, bara om det egna landet. CCN är en farligt bedräglig aktör, som kan anas bakom mycket. Ett 14-tal unga mediefigurer utan relevant sakkunskap. Jag har kollat.

 28. Tege Tornvall

  #14. Det är inget aprilskämt utan allvarligt menat. Teknikens Värld ser klart och skall inrikta sig på bensin- och dieselbilar.

 29. Peter Svensson

  #26

  Jag har ibland funderat på varför personer som Ingvar Persson på AB skriver som han gör. Drivs han av någon sorts politisk övertygelse, går han själv omkring med klimatångest, eller är det hans arbetsgivare som beordrar vad han ska skriva? För någon journalistik är det definitivt inte frågan om.

  Han skriver att stormar, torka och skyfall redan är här. Som om vi aldrig haft stormar, torka och skyfall förut? Och självklart ”hotar” han med att Golfströmmen skall kollapsa trots att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för det.

  Ett journalistiskt haveri är vad det är.

 30. Peter Svensson #29
  ”Stormar, torka och skyfall är redan här, och värre lär det bli, om nu inte Golfströmmen kollapsar”
  Nja jag får inte riktigt ihop det där, men varför ska man kräva nån logik i text på ABs ledarsida?

 31. Chefen på SSAB kvalar väl in som medlem i ”allmänheten”.
  Klubbat och klart 52 miljarder är priset och underverket ska vara klart i slutet av 2028.
  https://www.dn.se/ekonomi/ny-miljardsatsning-pa-fossilfritt-fran-ssab/
  Vad tror ni slutpriset blir och kommer tidsramen att hålla?

 32. jax

  #31 Håkan Bergman

  Det roliga är ju att man lanserar återvunnet stål som något nytt som ska användas tillsammans med material från Hybrit. Ljusbågsugnar för smältning av skrot har ju funnits sedan urminnes tider.

 33. Tege Tornvall

  #14. Det visade sig ändå vara ett aprilskämt, men ytterst genomarbetat med på många sätt övertygande formuleringar. Jag gick först på det men blev sedan tveksam och har nu av avgående chefredaktören fått bekräftat att det var ett aprilskämt. Jag får gå ut och rätta till det.

 34. tty

  #24

  Sommarmonsunen i Indien och Kina har alltid varit mycket variabel, bl a påverkas den av ENSO.

  ENSO upptäcktes just av engelska forskare som studerade varför monsunen var så opålitlig.

 35. Lasse

  https://www.youtube.com/watch?v=bESReXX4iPQ

  Jacob Nordangård intervjuas av Tom Nelson.
  Berättar om hur Rockefeller blev klimatexperter.

  #34 ENSO och SVT är således inte att lita på?

 36. Christian H

  Nu är det april och det varnas för snöoväder i Götaland. Typiskt aprilväder, där sol och värme ena dagen följs av snö och blåst nästa dag. Precis som vanligt och inget att oroa sig för. År 2023 påstås vara rekordvarm överallt, men SMHI visade att medeltemperaturen i Sverige var cirka 0,7 grader under det normala. Det råder lögnplikt inom msm-media och flertalet svenskar är numera så kraftigt indoktrinerade att de tror på alla galenskaper som predikas. Finns det något mer töntigt än när en politiker skyller på klimatet så snart det blivit besvärligt i trafiken, när det blivit översvämning, blivit för varmt eller kallt, när det blåser eller regnar för mycket? Klimatet sköter sig själv och vi kan inte göra mycket åt det. Extrema väderhändelser har alltid förekommit. Det som är nytt är att den totala dårskapen tagit ett fast grepp i klimatrapporteringen, med idel felslagna prognoser. Se: https://extinctionclock.org/
  Hur kan det ha gått så långt att folk litar på uttalanden från personer som bevisligen haft fel hela tiden?

 37. Berra

  #31 & 32 ang ssab:

  52 000 000 000 SEK för att minska Sveriges utsläpp på 0,003 av världens totala utsläpp med hela 7%!!!

  En minskning med imponerande 0,00021 av totalen, det ökar väl Kina med på någon minut…

  olåst länk: https://www.nyteknik.se/hallbar-industri/ssab-miljardsatsar-bygger-ett-nytt-stalverk-for-fossilfritt-stal/4249023

 38. Karl Erik R

  SSABs investering i ljusbågsugnar ska tidsmässigt matcha med LKABs investering i demo-anläggningen i Vitåfors. LKABs anläggning ska invigas i början av 2028 och producera järnsvamp.

  SSABs ljusbågsugnar ska tas i bruk i slutet av 2028 och då smälta ner järnsvampen från LKAB.

  Tekniken med ljusbågsugnar är väl känd, även med användning av järnsvamp. Osäkerheten, om någon finns, ligger i LKABs process. Själva processen är prövad i betydligt mindre skala i Luleå. Det är framför allt den storskaliga produktionen och lagringen av grön vätgas som kan bli osäker.

  Någon ny el-produktion av betydelse blir inte klar till 2028, så ett betydligt högre antal GWh kommer att förbrukas i SE1, istället för att skickas söderut eller till Finland.

 39. Anders

  #38 Karl Erik R. Det är väl dessa enorma osäkerheter som ligger bakom VD Moströms uttalande: ”Det måste gå!”

  Ser framför mig hans efterträdare 2028, då verkligheten hunnit ikapp hybrisen, säga med bekymrad min: ”vi såg det inte komma”. Hujedamej!

 40. Wojciech Waligorski

  Det är som med ”Kejsarens nya kläder”; alla vet och ser, men vågar inte säg som det är.

  Hur kan det sluta?

  Antingen i en revolution, eller i en diktatur.

  Sveriges historia (ända från kung Vasas tid) tyder på att det snarare blir det sistnämnda i Sverige (i vart fall).

  WW

 41. Karl Erik R

  #39 Anders

  Den första anläggningen som byggs nu i Vitåfors ska helt enkelt försörjas med el från befintliga producenter. Vattenfall bygger eller ska bygga en ny ledning från Porjus till Vitåfors. El tas alltså från Luleälven överskott.

  När ytterligare anläggningar i LKAB ska byggas och H2GS producerar, då finns inget överskott av el.

 42. Berra

  #38, 39 & 41:

  Och vi betalar räkningen som vanligt…

  https://sverigesradio.se/artikel/elnatspriser-kan-oka-kraftigt-kommande-aren

 43. Berra

  Skönt att veta att ssab är försiktiga med pengarna och väntar med tårtkalaset…

  https://nsd.se/framtidsfabriken/nyheter/lulea/artikel/gladje-hos-ssab-personalen-men-tartkalaset-far-vanta/r5vq9xnj

 44. Berra #43
  Nu kan jag bara läsa början av artikeln, men den inleds så här:
  ”Mitt under brinnande påsklov kom så beskedet från SSAB”
  Vad är ett brinnande påsklov? Brinnande planeter och buskar har jag hört talas om, men brinnande påsklov var nytt för mig.

 45. foliehatt

  Från Covering climate now:s veckoblev:

  ”Dear journalist,
  Researchers studying climate disinformation agree: “Inoculation” is one of the most effective options for countering it, and the first step toward inoculation is “pre-bunking,” or warning audiences in advance.

  In this press briefing, co-sponsored by Covering Climate Now and Climate Action Against Disinformation, experts will look at how journalists can get ahead of and ”pre-bunk” climate disinformation in a way that doesn’t amplify it or cause unnecessary alarm.

  Join us next Thursday, April 11, at 11am US Eastern Time, for a one-hour conversation moderated by investigative climate journalist Amy Westervelt, about how to pre-bunk climate disinformation and help inoculate your audiences.”

 46. TorbjörnR

  #45 foliehatt

  Det gavs ett exempel på det i DN alldeles i dagarna. Ett Mail gick tydligen ut där man ”i förväg” varnade för att förnekarna kommer peka på det kalla vädret.

  Då vet vi vart tipset kom ifrån och att DN är medlemmar

 47. foliehatt

  Det stinker hos Energimyndigheten.
  https://www.fokus.se/aktuellt/klimataktivist-anstalldes-pa-samhallskritisk-tjanst-i-energimyndigheten/
  Det är förvisso en låst artikel, men av inledningen förstår man problemet. Peter Wennblad har plockat upp detta i SvD.
  https://www.svd.se/a/69ryGr/carl-oskar-bohlin-kalla-upp-energimyndigheten (också låst)

  Återinför tjänstemannaansvaret!! Alternativt kan vi börja städa bort all personal på nyckelfunktioner i alla statliga verk och bolag så fort vi byter riksdagsmajoriteter. Det blir hattigt värre det.

 48. Berra

  #44 Håkan Bergman:

  Kan inte heller läsa mera men det borde väl betyda att de måste elda rejält för att inte frysa röven av sig…

 49. Fredrik S

  Håkan Bergman, Berra #44, 48

  Här i Västergötland tände man förr påskbrasa för att skrämma bort påskkärringarna på väg till och från blåkulla.

  Det är inte så vanligt längre så det verkar ha funkat. Kanske har man tvingats ta efter uppe i norr?

 50. Berra

  #49: nu använder vi ju vindmöllor för att hacka ihjäl dem…

 51. Fredrik S

  Berra #50

  I region Stockholm är det dock riskfritt för dem. Kan man ana en korrelation eller tom ett kausalt samband?

 52. Berra

  #50:

  Ser ett direkt samband

  Upp med några vindmöllor på Södermalm så ska det nog reda upp sig inom kort:)

 53. foliehatt

  Det dyker upp en hoper studier som påstår det ena och det andra, baserade på ERA5-data.

  ”ERA5 is the fifth generation ECMWF atmospheric reanalysis of the global climate covering the period from January 1940 to present. ERA5 is produced by the Copernicus Climate Change Service (C3S) at ECMWF.
  ERA5 provides hourly estimates of a large number of atmospheric, land and oceanic climate variables. The data cover the Earth on a 31km grid and resolve the atmosphere using 137 levels from the surface up to a height of 80km.”

  Det är med andra ord en ”shit load” med data. Utan att veta i detalj så misstänker jag att det mesta av dessa data inte är uppmätta med instrument, utan hittepå på ett eller annat vis, då det inte finns global täckning av instrument ens på den globala ytan med den 31 km rutindelning som databasen erbjuder.

  Vad ska man tro om studier som drar slutsatser ur ERA5 – dataset? som exempelvis den här:
  https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adl1598
  som hävdar att värmeböljor blivit värre enligt ERA5-data (och kontrollerat, bekräftat i CMIP6-körningar)