Stormvarning

Om klimat är 30 års medelvärde av väder, så kan det väl passa med en liten betraktelse om väder. Egentligen är det lustigt det talas ofta om de fantastiska somrarna 1955 och 1959, som av någon anledning gick mig närmast spårlöst förbi. 1955 besökte jag mina föräldrar i Holland och hade ingen aning om att just den sommaren skulle bli ihågkommen som en av de varmaste, och sommaren 1959 gjorde jag lumpen. Att det var varmt när vi exercerade uppfattade vi naturligtvis som helt normalt – utan att ana att också den sommaren skulle vara något extra.

När det gäller stormar är det egentligen ännu värre. När man en dag som denna talar om tidigare stormar så brukar man förutom de sentida stormarna Gudrun och Per också nämna höststormen 1969, som tydligen var kraftigast i Norduppland. Den gången gjorde jag min enda repövning så att när stormen drog förbi så låg jag och några till i ett militärtält medan stormen drog över. Den enda fördelen med det var väl att den lede fi inte kunde skicka ut några soldater för att överfalla stackars oskyldiga repgubbar.

Men allt detta var ju för så länge sedan så att de inte ingår i de senaste 30 årens medelväder – utan kan möjligen ingå i det medelvärde som dagens klimat ska jämföras med.

Hur som helst så var det ett tag sedan, men nu är det dags igen för en riktig stormvarning. När detta skrivs så håller väl stormen fortfarande på men när det läses så ska den väl i stort sett ha dragit förbi. Dessutom brukar ju stormar försvagas när de kommer in över land

Den nya stormen har nu till och med fått ett svenskt, om ock ganska osvenskt namn, nämligen Simone, ett namn som tydligen på senare tid kommit in i den svenska almanackan. Det märkligaste med denna storm är tydligen främst det faktum att den inte kommit tidigare, detta eftersom man nu kan konstatera att Sverige har varit stormfritt i 594 dagar. Kanske är detta ett resultat av den sedan länge utlovade klimatförbättringen. Eftersom uppvärmningen ska vara störst på de höga latituderna så blir ju temperaturskillnaderna mindre och eftersom det är dessa skillnader i temperatur som avgör både hur starka stormar blir och hur ofta de kommer så kan vi, mänskligheten, hoppas på färre och kanske också svagare stormar i framtiden – om nu klimatförbättringen fortsätter.

Tyvärr verkar detta just nu allt mindre sannolikt. För några år sedan övergick tydligen PDO i sin ”negativa fas” och allt fler varnar nu för att solens aktivitet minskar allt mer. Själv tycker jag att läget just nu är ganska spännande.

En utebliven uppvärmning under (minst) 15 år visar ju att ”naturliga variationer” har åtminstone lika stor effekt på medeltemperaturen som koldioxiden, och risken är nu överhängande att det snart visar sig att de har en starkare inverkan. Själv är jag ganska kluven i min inställning. Å ena sidan är det naturligtvis roligt att få rätt, men å andra sidan så är jag mer rädd för en avkylning än för en uppvärmning och hoppas därför att vi skeptiker inte får alltför rätt.

Dessutom fruktar jag att det faktum att klimatforskarna fått ”hela vetenskapssamhället” att ställa sig bakom klimathotet, kommer att innebära att det inte blir bara klimatforskningen som kommer i vanrykte om eller när bubblan brister.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann L-H

  Stormvarning ja. Här i mellersta Bohuslän ”bidde det en tumme”. Det är höstlov och barnbarn i huset så vi laddade upp med ficklampor och allmän ruskkänsla och förväntade att strömmen skulle gå. Pyttsan. Ingen häftig natt här inte. Det blåste betydligt mer för några dagar sedan. Då hade SMHI minsann inte varnat för de stormbyar som möblerade om rejält i trädgården.  Men regn har vi fått nog av för en tid. Huva.

 2. Christopher E

  #1 Ann L-H Boende på en udde vid havsstranden i mellersta Halland kan jag försäkra dig att i vår trakt var varningarna ingen överdrift. Orkanstyrka i byarna. Ruskigt under en timma igår kväll när hela huset skakade och krängde sig. Jag har stormsäkrat taket med specialclips vilket räddade situationen för mig . Men i princip alla hus i trakten såg jag någon form av skador på, pannor, välta träd mm. På väg till stan välta träd, trafikskyltar, flaggstänger och gatuljus. Det var rätt brutalt.

 3. Bim

  Hej alla! Någon som vet hur vindsnurrorna i Skåne och Halland klarat stormen?Själv har jag en vindsnurra på min mössa som skall driva vindrutetorkarna på mina solglasögon, men det var ingen fart på den.

 4. Christopher E

  #3 Bim Som sagt såg jag många snurror i 150-metersklassen stå still i morse trots att vindstyrkan nu borde vara idealisk. Jag hoppas givetvis de är sönder, men troligare är väl problem med elförsörjningen. Snurrorna behöver ju ström utifrån för att kunna fungera. Det är inget skämt, utan vi använder detta för att se om strömavbrott är lokalt runt huset eller gäller större områden. Liksom att snurrorna visar om det blir motvind på cykeln. Ganska dyra mätinstrument dock, förstås. 😉

 5. Peter Stilbs

  Jag minns av olika anledningar somrarna 55 och 59. Den sistnämnda avslutades med ett spektakulärt åskväder över i stort hela norra Europa. 

 6. Lasse

  #3 Kollar på denna samlade site så ser man hur stormen dragit ner vindkraften i Danmark när den drog över landet kl 14-20. I Sverige, med ett längre land, så syns dippen inte lika tydligt.http://elstatistik.se/

 7. Christopher E

  #6 Lasse. Intressant illustration.

 8. Peter F

  Ser i min fars naturdagbok (Skellefteå) att 1959 var ett speciellt väderår. Våren kom redan i februari med plusgrader i stort sett feb/mars/april. Sommarvärmen höll i sig till den 22 oktober, men den 23e kom snön.
  Att köld är ett elände har nu de chilenska fruktodlarna fått erfara http://dailycaller.com/2013/10/26/global-warming-chile-hit-with-worst-cold-spell-in-80-years/

 9. Björn

  Beträffande värmen 1959, så var det solfläcksmaximum 1957, men åren 1956-1960 hade de högsta solfläcksvärdena inom modern tid sedan NOAA:s statistik började år 1700. Märk väl, att solfläckar är ett mått på den dagliga optiskt observerade magnetiska aktiviteten i solen. Det är denna aktivitet som nu dramatiskt avtar. Därför får vi märkbara svängningar i det kaotiska systemet och vi går mot kallare tider.

 10. pekke

  Jag är född sommaren 59 i Jämtland och enligt familj och släkt så var det en riktig getingsommar där.De somrar jag minns från Jämtland under 60 – 70 – talet bestod oftast av blandad kompott när det gäller temp å väder, bada var oftast inte att tänka på före midsommar fast det berodde delvis på det var näst fjällväder där vi höll till.90-talet hade faktiskt mer stabil sommarväme än tidigare årtionde.

 11. AOH

  http://www.youtube.com/watch?v=viu3rjBYmAg&feature=youtu.beBrinnande VK i TysklandTitta även på den ” härliga” skog av VK i bakgrunden.   :-)Skadan uppskattas till 1,2 Millj. EUR

 12. Peter F

  Och här har vi ”alla” våra stormar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kraftiga_stormar_i_Sverige

 13. Peter F

  Och våra orkaner http://sv.wikipedia.org/wiki/Orkaner_i_Sverige

 14. Håkan Bergman

  Sommaren 55 var riktigt torr minns jag, vi bodde bara några meter från Indalsälven, som blev till bara en rännil mitt i. Om det var nån elbrist minns jag inte, och brydde mig nog inte, det var spännande att klafsa runt i pölarna som bildades och se vad som hade blivit fångat där. Man ska se det positiva i eländet.http://www.telegraph.co.uk/news/matt/?cartoon=10410484&cc=10345727

 15. Myndighetsverket

  Här i Sverige gäller konsensus! Vi samverkar med alla myndigheter och följer prognoserna! Har man nu förutspått en KLASS 3 MONSTER-CHAOS-ORKAN i Göteborg och stängt ned staden gäller detta. Alla påstående om att det bara blåste kuling är falska och subversiv propaganda.

 16. Många får efter stormen en försmak av vad det innebär att ha Miljöpartiet som ansvarigt för energipolitiken. Det är ju stor risk att det blir fallet efter nästa val.Jag menar då naturligtvis de som har drabbats av strömavbrott. De kommer att bli många med avvecklad kärnkraft och storsatsningar på sol och vind.Med återupptagen uppvärmning, skulle det bli färre stormar. Vilket ju är bra. Men å andra sidan skulle de klimathotstroende få mer näring för sin ovetenskapliga, religiösa tro att koldioxiden har en katastrofalt stor klimatpåverkan. Suck. Aldrig finns visst något gott som inte för något ont med sig.

 17. Peter F

  Tänk att denna antikärnkraftsdam orkar hålla på som hon gör. Skriv gärna en kommentar.
  http://www.vk.se/1018999/stoppa-sveriges-farliga-gamla-karnkraftsreaktorer

 18. Perfekt

  ” Själv är jag ganska kluven i min inställning. Å ena sidan är det naturligtvis roligt att få rätt, men å andra sidan så är jag mer rädd för en avkylning än för en uppvärmning och hoppas därför att vi skeptiker inte får alltför rätt.”Det där är också min grundinställning, men eftersom jag har skaffat mig en bas i Thailand kan jag mycket väl ta drastiskt sjunkande temperaturer med jämnmod.Att däremot kunna säga ”Vad var det jag sa?” eller ”I told you so” innebär ju ett ganska stort njutande, det är därför jag försöker se igenom vad som är vetenskap och vad som är vidskeplighet.

 19. PelleTundra

  Tänk Jetströmmar. De blir allt mindre förutsägbara, vad det nu kan bero på. Och fortsätt med hela huvudet i sanden, vänner. Era barnbarn kommer knappast att vörda er.

 20. Olav Gjelten

  Gällande den utlovade stormen under gårdagen och senaste natt, kan jag upplysa om att här i mellersta Västergötland kom vinden knappast upp i brisstyrka.
  Annat var det förr i tiden, höststormarna 1969 inget undantag. Med andra ord långt innan klimatlögnen ens var påhittad.

 21. Lasse

  #18 Jetströmmar -intressant. Har du nån teori? Eller är det bara att minska CO2 så fixar vi allt-jetströmmar ,solcykler, Atlantiska havsströmmar osv?Kanske är det planen som flyger däruppe som påverkar strömmarna.Eller kan det vara brister i förmågan att förutsäga kopplad med ökad förmåga mäta!Men jag tycker du kan sluta flyga så länge-tills vi vet mer!

 22. Peter F

  Enkelt för Dig Pelle Tundra #18, skaffa Dig inte barn så slipper Du Din framtidsångest. Och så länge Du lever kan Du ju alltid sopsortera, köra elbil, vara vegetarian, ge pengar till Greenpeace o s v, så kan Du klappa Dig för bröstet och sova gott samtidigt som Du hatar oss som kör BMW, älskar kött, hatar stinkande soptunnor på sommaren, tycker att Greenpeaceanhängarna ska ge bidragen till fattigdomsbekämpning, o s v. Kryp tillbaka under Din sten. Din vän blir jag aldrig.

 23. Hej Pelle Tundra,
  du har ännu inte svarat på min inbjudan om en vadslagning

  vad säger du?

 24. Lasse

  #18 Halkade in på denna sida som verkar vara aktuell-bara ett år gammal:

  Jetströmmar ändras och albedot ökar avsmältningen.Trist sommar är orsakad av detta. Var 2012 trist?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5267645Tänk vad trist att vara meterolog-med facit varje dag-bättre förutspå på framtiden-barnbarnen!

 25. Nostradamus

  Stormvarning i Expressen …. http://www.expressen.se/nyheter/dokument/extremvadret-kryper-narmre-och-narmre/

 26. Christopher E

  #18 Pelle ”damstövel” Tundra Och stormar har vi aldrig haft förr… eller hur? Inte när dina farförälderar var unga? Och ett tips både ”strutsretorik” (en myt att de gör, men det passar ju på avsändarens tro) och ”barnbarn” är rejält mossiga argument. Du ger bara dig själv töntstämpel. Sverige har alltså inte haft en storm på 594 dagar. Rekord? Givetvis koldioxidens fel. Konstigt nog är det koldioxidens fel när det väl stormar också. Praktisk religion PelleTundra har.  

 27. Lasse

  Det räcker tydligen inte med farlig vindkraft.Nu är det CO2 bollar som sätter skräck i Londonbor:http://www.di.se/artiklar/2013/10/29/enorm-strandboll-satte-skrack-i-london/

 28. Ingemar Nordin

  Jag tycker att Pelle Tundra (ännu en av dessa AGW-robotar som dyker upp här på Klimatupplysningen) skall anta Sten Kajsers vad (#23). Det är ett bra lackmustest om avsändaren själv tror på sina hånar-inlägg eller bara är en simpel legoknekt i klimathotsindustrins tjänst.

 29. Rikard lund

  Hej Pekka!Jag är född sommaren 59 i Jämtland och enligt familj och släkt så var det en riktig getingsommar där.De somrar jag minns från Jämtland under 60 – 70 – talet bestod oftast av blandad kompott när det gäller temp å väder, bada var oftast inte att tänka på före midsommar fast det berodde delvis på det var näst fjällväder där vi höll till.90-talet hade faktiskt mer stabil sommarväme än tidigare årtionde. Jag är från Jämtland.. Det stämmer med där du skrev.. Mina föräldrar berättade om att sommaren 59 var riktigt varmt o min morfar kunde tröska redan slutet av Juli annars brukar vara mitten av Augusti.. Jag minns att 70 talet fram ca 1987 var inte kanonsomrar o från 1988 till 2004 var mer stabil sommarvärme. Från 2005 till idag lite för grovt upp o ner jag menar varmt lagom i en vecka sedan nästa gång är plötsligt för kallt att gå ute..  

 30. Hans H

  Naturvårdsverket bad aldrig barnen om ursäkt för att de lurat i dem att de inte skulle kunna åka pulka nu. Väder-Per har inte bett Vasaloppet om ursäkt för att han sa att dom skulle få lägga ned p.g.a. snöbrist. Alla som sa att pol-isen skulle vara borta nu och översvämmningar vår lott har inte bett om ursäkt. Bob Geldof och Al Gore m.fl säger till barnen att 2030 är dom kanske döda…fortfarande..de lär inte be om ursäkt. Pelle Tundra vill skrämma barn han också…rymligt samvete på det där gänget..och sen är det debattörerna på Klimatupplysningen som inte vill barnen väl 😀 

 31. tipp

  En bekant är inblandad i en serverhall där man hade överhettning med en massa rökutveckling och behov av sanering. Sanerarna där hade berättat att det var ”ganska vanligt” med sådan jobb på vindkraftverk där lagren brände. Är det någon som vet mer om vad vanligt kan innebära i sammanhanget?

 32. ThomasJ

  Hans H #30: Bra noterat/kommenterat!  😀 I en undanskymd Svd-artikel för några månader sedan framgick att ~ 28% av svenska ungdomar/barn i 9-12 års-åldern led av akuta sömnproblem, dvs. var/är under medicinering. Orsak, enligt de drabbades utsago var, att de oroades så ini humhum för att världen inom närmsta 24 timmar skulle kollapsa/förtvina/försvinna/förstöras/… på grund av de mänskligt förorsakade klimatförändringarna… Undrar vad ’Föräldrarvrålet’ har för kommentarer till denna ’utveckling’… ? Go Figure! Jfr. med SRs radioprogram ’Tendens’ som nyligen sändes, Lena K. rapporterade/skrev om det, tror jag… ;)När det handlar om stormar och annat som påverkar, inte minst men mest!, folk som utövar sina värv (yrkes- eller hobby, egalt) på/nära hafven, litar de till 99+% på vad som anges via DMI – ’Danske Meteorologi Institut’ – INGEN, säger ingen jag känner, ger ett uns av sh*t till SMHI(*) & deras ’prognoser’. Go figure again, why? Jo, i den teknologiska företrädarstaten NorraNordkorea har bestämts att all fysisk observationspersonal ska ersättas med elektroniska observationsutrustningar, vilket de [delvis, iaf! 😉 ] kloka danskarna inte ger/har ngn tilltro till – de har fortsatt fysiska, KUNNIGA/ERFARNA observatörer vid sina utposter och dessa rapporterar i enlighet med de observationer där är. Period! Länktips till DMI-prognoser över där ’vi’ som av/till befinner oss ute på ’böljornas blå’, lyder: http://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/ Välj vilka områden, vilka faktorer osv., via rubrikerna… Lätt-som-en-plätt OCH nedranns exakt + bra! Uppdateringar löpande. (*): SMHI är däremot nedranns ’duktiga’ på att lugga [bl.a.] kommuner på en massa penga-penga via säljandet av sina prognoser… Ja. jösses SMHI är ju ett ’affärsdrivande’ v[ä]erk!Är, bl.a, huvudman för ’Rossby-Center’ med en årsbudget av ~ 800 miljoner skattekronor, nedranns effektiva på att producera allehanda former av CAGW-rapporter… 100% BS! Fytt-i-grisen, asså! Men GD:n har det ’gött’ med sina ~ 100++ tkr/mån ’arvode’… Mvh/TJ 

 33. ThomasJ

  Detta är också en typ av ’stormvarning’:http://www.skl.se/vi_arbetar_med/demokrati/nyhetsarkiv_demokrati/valbidrag-for-att-oka-valdeltagandet Mvh/TJ PS: det verkar som vore där en hel del problems med formateringar av inläggen, whats is-a -going-ona?  😉  //DS

 34. Börje S.

  Jag testar vagnretur:1 retur2 returer3returer4 returer. Nu skickar jag och får reda på om dessa vagnreturer har någon effekt.

 35. Börje S.

  Vagnreturknappen fungerar icke. HUR gör man då för att få styckeindelning som i Lasses #24?

 36. Börje S.

  Måste verkligen ALLA inlägg granskas?

 37. Undrande

  36    Börje S. 2013/10/29 kl. 20:54Nej detta behöver inte granskas!

 38. Håkan Bergman

  En rad. <br>En rad till?

 39. Börje S

  #38 Tack. Testar.<br> Eftersom detta inlägg inte innehåller<br><br> vare sig svordomar eller personangrepp<br><br>ber undertecknad ödmjukast om att slippa granskning.<br>vänligen<br><br>Börje S.

 40. Börje S

  <br> funkar inte.

 41. ThomasJ

  Peter, et cons.:  Ni har uppenbarliga problem(s) med er förnyade SPI. Ni(vi!) b e t a l a r för tillgången till TCS. a.k.a. ’Klimatupplysningen.se’!   För böfvelens dejfvligastest – tillse att TCS fungererar 100%! Damned asså! Or; be just(e?)  and call ’it’s all a game’.  Your choice, Gentlemen!!! Plenty [wish-fullies ] there, eller hur ’trollet-on-the-site’? Mvh/TJ

 42. Christopher E

  Detta då &#13Funkar det?

 43. Christopher E

  Eller <&#13> ska det kanske vara.

 44. Hej Börje,

  vilken webläsare använder du?

  med min Firefox fungerar ”retur”-knappen utmärkt

 45. Christopher E

  Nähä, inte det heller. Vagnretur är nu lika död som den mekaniska skrivmaskinen dom införde begreppet. 🙁

 46. Christopher E

  Safari i mitt fall nu, men gick inte på Internet Explorer heller.

 47. ThomasJ

  Jag är, som synligt, rejält förbann**ad – oxo! Följ nedan: (detta ska vara ett 2xdubbel-mellanslag, ovan asså) Och vad syns???  (Nu 3x retur…)  Há dé Gött + bättre… Mvh/TJ

 48. Skall kolla om vagnretur funkar. 2 ggr CR borde ge en blankrad.  Provar en annan metod.  . Och igen Testar nu!

 49. Ingemar

  Testtest1 test2

 50. Ingemar Nordin

  Ahh, äntligen lyckades jag att få ”vagnreturen” att inte fungera.

  Felet verkar vara kopplat till hur jag är inloggad
  Felet är anmält

 51. ThomasJ

  Mods!!! var i hela hummhumets cybersistiska världar tror ni er finna [en] lämplig & säker angöringsplats???? No good show! Sorry, Gentlemen! Mvh/TJ

 52. Håkan Bergman

  Flygande beckasinersöka hvila

 53. Håkan Bergman

  Flygande beckasiner
  söka hvila.

 54. Håkan Bergman

  Det funkar alltså med en
  enkel textbaserad web-
  läsare, knappast en lös-
  ning för alla.
  Flygande beckasiner
  söka hvila.

 55. Håkan Bergman

  Flygande beckasiner<br />söka hvila.

 56. Håkan Bergman

  Opera då?Utslitna mockasinersöka hvila.

 57. Börje S

  En nytillkommen läsare som bara vill läsa de senast inkomna inläggen #34 till #55 undrar nog om vi blivit tokiga hela bunten.

 58. AOH

  Börje S  # 57 ”———undrar nog om vi blivit tokiga hela bunten.—-”Det kommer säkert att granskas    🙂 Tack för en trevlig kväll

 59. Slabadang

  Nostradamus! :)IQ fiskmås till redaktionschef och underlydande är guldfiskar? Vilken dj… la kopiös skitartikel!!http://www.expressen.se/nyheter/dokument/extremvadret-kryper-narmre-och-narmre/Speciellt ”faktarutan” är nog skriven av nån av figurerna i Lorry!

 60. Peter Stilbs

  ThomasJ #41 – Ingemar har hittat en del av roten till det formatteringsproblemet, som Du ser ovan. Tyvärr är ju bloggmiljön från WordPress baserad på en stomme, och sen olika plug-ins (tydligen skrivna av utomstående) som i nya versioner av WordPress slutar funka. Nu när vi fick tillbaka listen (i en ny version – den gamla slutade funka) så uppstod tydligen nya problem. Och vissa av listens alternativ funkar inte eller är avstängda (färgad text och inlagda bildlänkar).

 61. Håkan Bergman

  Peter S #60
  När vi ändå är inne på problem med bloggen, det har en
  tid varit ett annat problem, webläsaren slutar ”aldrig” att
  ansluta. Det verkar vara en länk till nasa som helt enkelt
  är död, den här nämligen

  sdo.gsfc.nasa.gov

  Den som vet hur man editerar datorns hostfil kan ju fixa det
  själv, men alla vill nog inte gå in och pula med sånt. T.v. vore
  det kanske bäst att ta bort den.

 62. Peter Stilbs

  Håkan #61 – tack – jag meddelade nu närmast berörd person. 

 63. Christopher E

  Och snälla, se samtidigt till att fälten för namn och e-post koms ihåg automatiskt igen som innan. Det är fruktansvärt segt att fylla i dem gång på gång. Vi är några som inte heller kan ha autofyll påslaget i webläsaren av säkerhetsskäl.

 64. Störande är också att kommentarer försvinner. Alltså idag tom sådana som varit synliga.

  Jag har två bekymmer till:

  Dels att kommentarer dyker upp omedelbart, och heller inte dyker upp samtidigt där de skall synas. Ofta tex ser man en ny kommentar i listan till höger, men kommer bara till själva tråden om man klickar på den. Först efter ett par uppdateringar dyker samma kommentar upp mot slutet

  Den andra saken är listan av ’Populära Inlägg’ där antaler (angivna) kommentarer minskar med tiden. Vet inte om det är algoritmen som avgör vad som är ’populärt’ som spökar, tex räknar ut antal kommentarer senaste dygnen, vilket ju kan minska allt eftersom. Just nu ser det dock bara konstigt ut när siffrorna ändras även när inget sker i tråden.

 65. #64 Korrektion:

  ”Dels att kommentarer [inte]dyker upp omedelbart, och heller inte dyker upp samtidigt ….”

 66. Peter Stilbs

  Det att kommentarer inte dyker upp omedelbart har jag också noterat, men trodde att det berodde på att man måste göra någon form av refresh på webbsidan.

 67. Håkan Bergman

  Test1.

 68. Håkan Bergman

  Test2.

 69. Håkan Bergman

  Jag rensade kakorna för klimatupplysningen, sen kommer kommentaren upp direkt, och jag blir kvar på samma ställe.

 70. Håkan Bergman

  Namn och e-post verkar sparas också!

 71. Peter Stilbs

  Tack Håkan #69-70 för Dina experiment !

 72. Ingemar Nordin

  Så, det verkar som om vi får klara oss utan redigeringslist då? Åtminstone tills någon skruvar ihop en ny plug-in som passar den nya World Press.

 73. Peter Stilbs

  Ingemar #72 – jag tycker vi ska behålla listen – problemet är nog inte där.

 74. Håkan Bergman

  Problemet är väl att listen hör till pluginen,
  som inte verkar vara särskilt kompatibel.
  Nu hade namn och e-post försvunnit igen.

 75. Håkan Bergman

  Nu tittade jag i chrome här, utöver kakor så finns
  det idag nåt som heter lokal lagring, där lagras
  namn och mailadress i comment_autor_XXXXX…..
  och comment_author_email_XXX.. respektive.
  Problemet är att dom två inte har längre över-
  levnad än 30 minuter, sånt kan man väl sätta
  till 30 dar utan att rodna.

 76. Håkan Bergman

  Ser nu att det också är tänkbart att dom där fälten måste
  vara valida, alltså inte ha passerat bästföredatumet, för
  att sidan ska uppdateras korrekt när man postar en ny
  kommentar.

 77. Håkan Bergman

  Test

 78. Håkan Bergman

  Test.