Storbritanniens energipolitik kapad

GB
Storbritanniens energipolitik har hamnat i fel händer. Många är imponerade över hur Storbritannien har organiserat de olympiska spelen, skriver Christopher Booker, däremot ligger landets energipolitik i spillror, menar han. Det finns fortfarande planer på att de närmaste åren bygga tiotusentals vindkraftverk överallt.
Dessvärre fungerar det inte särskilt bra i Storbritannien heller, och här kan man jämföra med historien från Chicago som jag redovisade här på TCS nyligen.
Vid ett tillfälle förra veckan bidrog Storbritanniens 3500 turbiner med endast 12 megawatt. Den officiella statistiken registrerade detta som ”0,0 procent”.
Det mesta kring energipolitik och förnybart är rent önsketänkande och nu talar den brittiska regeringen i sitt senaste energiuttalande om att producera i snitt 12 300 MW från ”förnybara energikällor” år 2020. Det är en illusion. Det finns sannolikt inga möjligheter att bygga mer än en bråkdel av de 30 000 turbiner som krävs. Man skulle dessutom, även i Storbritannien (jfr Tyskland), behöva bygga dussintals gaseldade kraftverk bara för att få backupkraft när vinden inte blåser tillräckligt. Men som allt fler, och mer välinformerade observatörer, nu har noterat så lever tjänstemän och politiker i departementet för energi- och klimatfrågor i en bubbla av overklighet utan grepp om verkligheten.
Professor Gordon Hughes, en tidigare senior rådgivare i energifrågor vid Världsbanken, nu professor i ekonomi vid Edinburgh, har visat för departementsutskottet för just energi och klimatfrågor vad som gäller. Hans mest chockerande slutsats är att jakten på Storbritanniens CO2 utsläpp, med målet att minska dessa med 80 procent till 2050, skulle kosta engelsmännen 124 miljarder pund till 2020, eller 5 000 pund för varje hushåll i landet. Detta är inte bara för att bygga tiotusentals subventionerade vindkraftverk utan också för de gaseldade kraftverk som behövs för att tillhandahålla backup. För att garantera samma mängd energi från tex gaseldade anläggningar krävs bara 13 miljarder pund, knappt en tiondel så mycket. Dessutom menar Prof Hughes följande: Att köra gaseldade kraftverk som backup-kraftkällor kräver en mycket ineffektiv drift med ideliga start och stopp, vilket skulle öka de totala utsläppen istället för att minska dem.
Sannolikheten för att det här kommer att begripas av de ansvariga kan enkelt bedömas bara genom att känna till att utskottets ordförande förra året tjänade, utöver sin parlamentslön, mer än 100 000 pund genom att arbeta, för upp till 800 pund per timme, för företag som gör pengar på förnybara energikällor. Främjare av vindkraftsindustrin har lyckats kapa stora delar av den brittiska energipolitiken, och det enda sättet återfå kontakten med verkligheten skulle vara genom en massiv politisk informationskampanj, menar Booker
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Det är tur att det ännu finns pragmatiska tänkare som Booker. I det ideologiska samhället finns det ingenting som heter konsekvens och ansvarstagande. Det är klart att byggandet av 10-tusentals vindkraftverk får oanade konsekvenser. Kanske engelsmännen kommer att förstå att elektricitet från vindkraftverk innebär att man samtidigt måste bygga andra kraftverk som reserver när det inte blåser. Detta gäller alla länder som bygger vindkraftverk. Det ligger en stor irrationalitet i att behöva dublera effekten på grund av att vissa elgeneratorer står stilla på grund av att det inte blåser. Har några politiker och andra vindkraftsivrare börjat förstå detta?

 2. John Silver

  Att leva i en egen fabricerad drömvärld i stället för att leva i verkligheten är själva definitionen av sinnessjukdom.
  Hela den västerländska härskarklassen är spritt språngande galna. Till dårhuset med hela bunten!

 3. Ulrik

  Det finns ju många kapare och infiltratörer även i Sverige!

 4. Håkan Bergman

  Dessutom måste engelsmännen, liksom tyskarna, investera gigantiska summor för att bygga ut högspänningsnätet, självklart under konstant motstånd från miljöaktivister. Länder som traditionellt använt kol för elproduktion har, i möjligaste mån, förlagt produktionen där förbrukningen är, många industrier har också byggt egna verk i anslutning till sina fabriker, även industrier som inte haft ett energiöverskott från produktionsprocesserna. Ett alternativ är förstås att flytta befolkningen till vindkraften, i slutändan får väl stackarna bli nomader.

 5. Inge

  Utgångsläget för England är inget vidare och det tros även ge andra problem:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/krisen-kan-ha-lett-till-fler-sjalvmord_7423704.svd

 6. Joel

  Apropå kapad energipolitik. så hörde jag Johan Rockström mala om jordens nära förestående undergång på grund av att Arktis nu befinner sig i en nedåtgående dödsspiral, i ”Före tre” med Lotta Bromé, alldeles nyssens…
  *suck* 

 7. pekke

  OT.
  http://www.expressen.se/nyheter/dokument/jetstrommarna-orsaken-till-regniga-vadret-i-sommar/
   
  AGW och klimatförändringar är ganska nedtonat i artikeln även om antydningar finns med.
  NAO och AO verkar f.ö. inte vilja bli positiva vilket betyder fortsatt blöta och låga temperaturer den närmsta tiden.
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif
   
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gif
   
  Undrar hur fortsatt negativa NAO, AO och sydliga jetströmmar kommer att påverka hösten och ev. vintern.
  Någon som vet ?
   

 8. pekke

  Svarar mig själv med några grafer över AO sedan 50-talet, fortsätter AO att ligga på mestadels negativa sidan så verkar det som att det nordeuropeiska vädret kommer att se ut som på 60 – 70 – talet.
   
  http://www1.ncdc.noaa.gov/pub/data/cmb/teleconnections/ao-f-pg.gif
   
   
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/month.ao.gif
   
   
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/season.JFM.ao.gif
   

 9. Christer Löfström

  Einmal war Ich zweimal im Deutschland.
  Bild 3 – sehr schön.
  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/neurath-in-betrieb-das-sind-deutschlands-groesste-kraftwerksprojekte/7004734.html#image

 10. Pekke #7
  Jag tyckte att det var en ovanligt sansad artikel, rent utav bra!
  😀
    

 11. Ingemar Nordin

  Pekke #7,

  Expressenartikeln är ju nästan en parodi på den allvarligt menande inlägget från Axel Svanesang i Gröntorps allehanda: Det har varit både normalt väder och extremväder i sommar = extremt normalt 🙂 🙂

 12. Ingemar Nordin

  Lena K #10,

  Men jag håller med om att artikeln var (extremt) ovanligt sansad beträffande att skylla på AGW.

 13. Ingemar Nordin

  OT: Patrik Hadenius har nu äntligen publicerat kommentarer på sin ”olyckligt” formulerade ledare i Forskning och framsteg:

  http://www.fof.se/tidning/2012/7/nar-forskarna-tvekar-tycks-vi-veta-vad-vi-ska-gora#comment-10184

  Den lilla gesten inger åtminstone mig lite hopp.

 14. Ingemar
  Ja jag tyckte att det var riktigt vettiga förklaringar
  Man kan ju inte säga annat än att det har varit varmt i ex nordamerika men inte varmt här i nordeuropa.
       ”Förklaringen stavas jetströmmar.

  – Jetströmmen har varit ovanligt statisk den här sommaren, den brukar röra sig mer. Det är en blockering över Atlanten som gjort att vi fastnat i ett dåligt väderläge, säger Lisa Bengtsson, forskare på SMHI.”
  ”Hur jetströmmen beter sig från år till år är olika. Klart är i alla fall att den är en viktig del i det kaotiska, svårprognostiserade vädersystemet”
   

 15. Ingemar Nordin #13
  Bra kommentarer dessutom. Han har ju helt missuppfattat vad SI står för verkar det som.
  eller så har han fått lite ”hjälp” att förstå saken? 
   

 16. pekke

  Lena och Ingemar, visst var den ovanligt sansad och även informativ om varför vi haft en så uslig sommar i år.
  OT.
  Verkar faktiskt som att JoNova och GWFP troligtvis är hackade, får exakt samma ” account suspended ” på bägge sidorna :
  http://joannenova.com.au/cgi-sys/suspendedpage.cgi
  http://www.thegwpf.org/cgi-sys/suspendedpage.cgi

 17. pekke

  Angående Jonova och the gwpf så finns inget som antyder att deras konton skulle vara uppsagda vilket tyder på att de är hackade eftersom exakt samma sidobild  ” account suspended ” visas hos dem.
  http://whois.domaintools.com/joannenova.com.au
  http://whois.domaintools.com/thegwpf.org
  Finns inget hos denna whois om att deras konton skulle vara avaktiverade !

 18. pekke
  Skumt, som jag skrev redan igår kväll. Hmm….  

 19. Jo Novas blogg suspended.
  ALI.K.

 20. Australiska propagamaskineriet har startads tydligen.
  ALI.K.

 21. Väderbedömningar blir svåra i ett nytt klimatläge,eftersom referenser
  ej gäller längre ,vad blir normalt negativ el positiv.
  ALI.K.

 22. Slabadang

  Ang Jonova!
  i gåpr var det en DOS attack som avvaärjdes och i dag en mer sofistikerad. Det löser sig. De pengar från AWU som Gillards pojkvän Wilson snodde från det bolag som Gillard olagligt satte upp åt honom och som hon själv senare bodde i har ju hostat upp 1.2 M dollar till kommunisternas ”Getup!” i Aussi. De har säkert råd att anlita hackers!

 23. Slabadang

  Det där blev lite osammanhängande !! 🙂
  Gillard bodde alltså i ett hus som älskaren Wilson köpt för de fackföreningspengar han stulit med hjälp av det bolag Gillard olagligen satte upp åt honom. Den bestulna fackföreningen (AWU) har nu använt medlemmarnas pengar för att finanisera Getup” Snyggt va?

 24. Pelle L

  Slabadang #23
   
  Ursäkta, men jag tycker att det är ganska osammanhängande fortfarande.
   
  Vad är ”Getup”?

 25. Börje S.

  Hon må beordra hur många attacker som helst mot de som vet.
  Nu vet hela världen att Australien leds av en svindlare. En riktigt typisk AGW-skurk. 

 26. pekke

  Börje och slabadang.
  Nu tar ni väl i ?, jag tror inte Gillard skulle våga stoppa JoNova eftersom det skulle bli dödstöten för henne och regeringen, troligtvis några ” gröna skript kids ” som är i farten.
  Både JoNova och GWFP går att komma åt nu fast de verkar ha kvar suspend-länken kvar i systemet.
   

 27. Peter F

  OT
  Nu får dom för f-n ge sig. Lyssna och häpna. ”Bara 3 procent av isen kvar”
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5232908

 28. pekke

  Säsongprognosen för September – November är ute nu.
  http://www.yr.no/nyheter/1.8282070
   
  http://retro.met.no/sesongvarsler/index.html
   
  ” – Sesongvarselet tyder på at høsten kan bli relativt kjølig, sier klimaforsker Knut Iden ved Meteorologisk institutt.
  Dette er «normalt vær»
  Når meteorologene snakker om normalt vær, sikter de til det gjennomsnittlige været i perioden 1961-1990, og ikke det folk flest kanskje tenker på som «normalt vær».
  – Vi vet at denne normalperioden var kaldere enn slik været er i dag og de siste to tiårene, sier Iden.
  – Så selv om temperaturene viser en halv grad over normalen i store deler av landet kan vi oppleve det som relativt kjølig nettopp fordi normalen som brukes er så kjølig, forklarer Iden. ”
   
   

 29. pekke

  Sommaren är över i Arktis och temperaturen faller.
  Summit, Grönland  -29 C
  http://www.summitcamp.org/status/webcam/
   
  DMI:s temperatur för Arktis på väg under fryspunkten.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
   
  Kamerabojarna som sattes ut vid nordpolen är nu på väg söderut och visar temperaturer under noll.
  http://psc.apl.washington.edu/northpole/index.html
   

 30. pekke

  Senaste månadens sommarväder i Summit, Grönlands inlandsis, verkar mer likna en rejäl svensk vinter.
  http://www.summitcamp.org/status/weather/index?period=month

 31. LBt

  pekke #7, Lena K #10, Ingemar N #12,
  visst var artikeln sansad. Den norra jetströmmen, bana, utbredning och styrka är en följd av förhållandet mellan luftmassor över Arktis och luftmassor längre söderut, hög och lågtryck samt hur jordytan ser ut. Då temperaturförhållandet mellan luftmassorna i norr och de längre söder ut kraftigt förändrats blir det närmast självklart att jetströmmen påverkas med stor inverkan på regionalt klimat. Vad detta så småningom i ett nytt temperaturstabilt läge landar har vi ingen aning om men man kan misstänka att det kan innehålla en hel del dramatik.

 32. Peter F

  #27
  Alldeles nyss bad Vetenskapsradion om ursäkt för inslaget  och rättade till det hela med att det inte alls bara finns kvar 3 procent av Grönlands is. Det skulle vara så att bara 3 procent av isens ytan inte hade berörts av töväder i sommar. Jaja viss skillnad.

 33. Ann L-H

  Peter F # 32 – Det är vår egen DramaMann Johan Bergendorff som är i USA på turné. Han ger oss vår dagliga dos av senaste nytt från utvald forskning. Med sin skådespelarutbildning som grund är det inte så lätt att kunna bedömma skillnaden mellan ”3% kvar av isen” eller 3% av isens yta inte hade berörts. Han gör så gott han kan från sin skurhink.    
  Även om rättelsen kommit stod det kvar i texten till ljudinslaget 9:08. 

 34. Peter F #32,
  Och egentlgen innebar tövädret att en del av den snö som täcker isen smälte. Förmodligen var det ingen is som smälte och detta går heller knappast att kontrollera. Vad satelliterna har sett är väl smältvatten gissar jag och i första hand kommer ju detta från den smältande snön vid ett töväder.