Götet, grönast i landet är

WoW
(Foto: Emelie Svensson)
Det verkar vara i Göteborg som det händer saker, i alla fall vad gäller klimatet. Jimmy Fredriksson skrev en krönika med rubriken ”Festen har blivit kapad” i Expressen den 31 maj i år. Krönikan handlar om den jubileumsfest som håller på att förberedas eftersom staden fyller 400 år om nio år (2021).
Jimmy menar att grundtanken i det förslag till arbetsplan som lämnades över till Göteborgs kommunstyrelse är att göteborgarna skall stöpas om.
Visserligen finns det en rad bra och roliga idéer men innehållet i den bok som beskriver ger ändå en dålig smak i munnen. Anledningen är den politiska kontexten som förutsätter att Göteborgs framtid ska underordnas en grön planekonomi.
Staden ska gå före i det som kallas ”omställning” och som i praktiken innebär att göteborgaren ska tvingas ändra sin livsstil helt och hållet. Göteborgaren i visionen skall tycka om att cykla eller promenera och gilla kvartersväxthus men inte att åka bil till sommarstugan.
Men att tvinga stadens invånare in i en viss livsstil är inte en framtid som göteborgarna har valt. Festen har blivit kapad, tycker Jimmy!
Några som nappade på denna inriktning för staden var arrangörerna av festivalen Way out West som hålls i Slottsskogen varje år. I år var allt som serverades inom festivalområdet vegetariskt.
Detta lät man meddela först dagen före festivalen skulle börja.
Naturligtvis var matutbudet på festivalområdet planerat sedan lång tid tillbaka så man kan spekulera i varför arrangörerna valde att mörka årets överraskning till elfte timmen? Kanske ville de inte störa biljettförsäljningen? Eller så ville de inte ge möjligheten för restauranger i närheten att ordna matservering strax utanför området? Några som snabbt hörsammade bristen på annat än vegetariskt var korvgubbarna som rusade dit och stod på rad utanför området. De insåg att här fanns en hacka att tjäna.
Några andra som utnyttjade situationen var tidningen GT som ställde sig utanför området och bjöd deltagarna på en korvbit och en köttbulle. Syftet var att ifrågasätta och givetvis också att få (nästan) gratisreklam.
Någon som (givetvis) reagerade med full indignation var Lorentz Tovatt (Supermiljöbloggen). Han verkar dock ha missuppfattat hur stor skillnad våra val egentligen kan göra.
”GT är säkert nöjda med sitt lilla PR-jippo, men är de medvetna om att köttet står för mer än 18 procent av de globala koldioxidutsläppen och att medelsvenssons klimatpåverkan beror till 25 procent på våra matvanor?”
Njae, det är ju ALL mat som vi äter och slänger som står för ca 25 procent av medelsvenskens klimatpåverkan enligt arrangörerna. Vi kan alltså inte ändra våra matvanor och minska klimatpåverkan med 25 procent med mindre än att vi slutar att äta överhuvudtaget. Dessutom stod ju GT utanför festivalområdet, liksom korvgubbarna som ingen klagat på.
Så var det någon som saknade kött på festivalen, blev det några klagomål? Ola Broquist, en av grundarna till Way out West menade i radioprogrammet P4 Extra att det bara var en och annan ”karlslok” som saknade sin korv
Kai Martin, bloggare på Expressen föreslog att nästa års festival skulle kunna vara rökfri och året efter den alkoholfri.
Varför inte allt på en gång?
Meddela bara i god tid så att inte bara korvgubbarna kan göra sig en hacka. Restaurangerna kan säkert ordna tillfälliga serverings- och utskänkningstillstånd strax utanför festivalområdet.  Där skulle man få röka, dricka alkohol och karlslokarna skulle kunna få äta sin korv.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Sedan så kan de ju oxå förbjuda alla typer material som kommer från djur och oljeprodukter, förresten så kräver metaller stora insatser av energi och kol.
  Nästa festival får nog alla näcka, både publik å artister samt att de får sjunga/spela a cappella och äta råa grönsaker.
   
  Inget energislöseri, inget vattenslöseri på tyger, inga djurhudar eller syntetmaterial från olja, m.m.
  Klart att de skall steget fullt ut, fast det är nog bästa att de talar om det en bit i förväg…
   

 2. Det var föga förvånande, när man känner till miljökontorets utredare Ulla Lundgrens, framfart. borttagen länk
  Eller hur sossarnas Matilda Ernkrans tänker sig framtiden. borttagen länk
  Och ja, sossarna styr Göteborg. I valrörelsen ville deras högste kommunale tjänsteman bygga ut kollektivtrafiken så att alla västgötar kunde tvingas pendla till Göteborg.
  Man kan bli mörkrädd för mindre. 

 3. tty

  Tittade in på ”supermiljöbloggen” och hittade bl a ett inlägg av en ”laktovegetarian”. Undrar om han är medveten om att det enda sättet att få en ko att ge mjölk är att låta henne kalva och sedan ta kalven ifrån henne?
  Hans moraliskt överlägsna levnadssätt förytsätter alltså att vi vanliga förtappade köttätare finns till hands för att äta upp kalvarna.

 4. Äsch, länkarna blev fel, för jag var inloggad när jag kopierade dem. Här är de igen.
  http://www.frihetsportalen.se/2012/05/jordbrukstidningarnas-faiblesse-for-ekologiskt/
  http://www.frihetsportalen.se/2012/05/totalitar-uppmarsch/  

 5. Labbibia

  Tack Lena.
  Nästa år kanske de kan driva instrument och förstärkare med lokalt producerad vindel också? Med lite tur blir det vindstilla, och lite ”naturlig tystnad” kan breda ut sig över nejden…. 🙂
  Såg på morgonnyheterna att MP hade åsikter om att näringslivet går in och sponsrar undervisningsmaterialet. Inte bra, ajabaja tyckte MP. Böcker som visades i inslaget handlade om……klimatfrågan och…..kärnkraften. Ridå!
  Miljöförstörarpartiet är nog skraja att få konkurrens i frågan om vad som är ”sanning” i dessa kontroversiella ämnen kanske? 

 6. Labbibia

  förtydligar mitt # 5
  ”sponsrar undervisningsmaterialet i våra skolor”
  ska det vara.

 7. Ingemar Nordin

  Självklart bör man förbjuda ”karlslokar” också; bara människor av manligt kön under 20 bör vara tillåtna på festivalområdet; ”karlslok-frei”. 😉

 8. Slabadang

  Festen? menar det inte fastan?
  Göteborg anordnar alltså en fest för sina rökfria vageterianer utan bil?

 9. Pelle L

  Fastan, usch ett sådant heteronormativt kristet ord!
   
  Det heter ramadan light nuförtiden.

 10. Håkan Stenberg

  Bristen på animaliskt protein ger förändringar i hjärnans interna kommunikationssystem, som skapar förutsättningar för ett fanatiskt beteende hos individen. Det visste redan nordkoreanerna efter Koreakriget: man utsatte amerikanska krigsfångar för en diet befriad från animaliska produkter, indoktrinerade dem om kommunismens förträfflighet och skickade hem dem till USA som spioner och propagandister. Metoden tillämpas idag på hela den nordkoreanska befolkningen. Samt vid indoktrinering av nya medlemmar i diverse sekter. Forskarna kan säkert bekräfta att den fungerar. Heja Göteborg!

 11. Tege Tornvall

  Grönvänsterns totalitära bockfot sticker allt oftare fram. Way Out West verkar bara way out – rimligen med skattepengar!

 12. Slabadang

  OT Mycket intressant kvalitativ artiklel!
  Lûning har en artikel om hur samstämmiga globala proxis visar hur solaktivitetn systematiskt styrt klimatförändringar på planeten.
  Mycket läsvärd bevisföring.
  http://notrickszone.com/
  Vaeganerna utan bil i Göteborg kanske styr solen också?

 13. Slabadang

  Tillägg!
  Titta extra noga på figur 2.

 14. LarsG

  Lena, läser dina outtröttliga kommentarer i ”supermiljöbloggen”, All heder! Du blir attackerad med lögner och osanningar men behåller ditt lugn och svarar sakligt. Mycket bra!

 15. Slabadang

  Tege T!
  Det är dags att ryta till mot fanatiska rabiata minoriteter som tar sig rätten att försöka med tvångsmedel och interventioner styra över majoriten.

 16. Jan

  Varför kan inte Way out West förbjuda artisterna att flyga till Göteborg? Men då kanske många artister inte skulle komma vilket skulle minska biljettförsäljningen och arrangörernas vinst?

 17. Tage Andersson

  Ni har väl sett SMHIs sommarblogg? Den domineras av Pär Holmgren, som går på allt vad det Gore. Den har också ett kommentarsfält, tyvärr med väldigt få inlägg.     http://www.smhi.se/Bloggar/vaderleken/

 18. Peter F

  Men här verkar de vara mest imponerad av isen, snön och kylan http://www.smhi.se/Bloggar/Arktisexpedition-2012-reseblogg

 19. S. Andersson

  Haha, varför inte fortsätta förbudsivrandet till att förespråka en helt människofri festival, det borde ju bli väldigt klimatsmart.

 20. Lars G
  Tack så jättemycket!
  😀
   

 21. Björn

  Det är ju inte politikerna som bestämmer vad vi skall äta och hur vi skall bete oss. I en demokrati är det väljarna som bestämmer vad som är en rimlig och politiskt framkomlig väg. Vart fjärde år har vi möjligheten att rösta bort extremerna bland politikerna, om inte självsanering inom partierna redan har gjort sitt.

 22. Slabadang

  OT! Myndigighetsskandalerna!
  DN har dragit igång en hel serie med granskningar av våra myndigheter.Läsare kan få för sig att det äör tillfälligehetr kopplade till upptäkterna när verklgiheten är att det är ett sytematiskt missbruk av skattemedel som pågår ständigt i brist pp insyn och kontroll.
  Mediagranskningarna av dessa ”affärer” följer exakt samma mönster och behandlas som separata olyckor istället för en sytematik.
  Mediagranskningens oförmåga att koppla dessa symptom till sjukdomen sker enligt engelsmännens strävan att övergå till metric systemet enligt ”we are getting there inch by inch”
  I morgon kommer min stora demokratins nationalhjälte att bli inkopplad till de skandaler som nu blottar den underliggande konsitutionella sjukdomen vår stsdsapparat dras med.

 23. Pelle L

  Slabadang #22
   
  Har du fler hjältar än Václav Havel?
   
  Skall bli kul att läsa hur du kopplar honom till det svenska regeringskansliets pengaförvaltning!

 24. Tage Andersson#
  Såg SMHI bloggsida,sval sommar i Sverige,hot i Usa och husguden
  James Hansen som klimatförändringena apostel med fakta.
  Detta säger det mesta av vad SMHI kan åstadkomma,fullständigt
  oseriösa klimatbetraktelser.
  Man väljer sin givna agenda om ett allt varmare klimat med väder-
  extremer som förklaring.
  ALI.K.
   

 25. John Silver

  ”Kai Martin, bloggare på Expressen föreslog att nästa års festival skulle kunna vara rökfri och året efter den alkoholfri.”
  Och avsluta med en självmordsfestival, då blir det noll miljöpåverkan. Gaia blir glad.

 26. SMHI’s klimatforskares sammanfattning är att Storbritanien och Skandinavien har hamnat på fel sida av Jetströmmen,HE HE HE!
  ALLT Våtare klimat!
  ALI.K.

 27. John Silver

  När flyttar hela Volvo till Kina?

 28. Thomas

  John #27 När Mitt ”Bain Capital” Romney tar över 🙂

 29. Slabadang

  Pelle L!
  Jag har faktiskt flera men av nuvarande stadsmän rankar jag Havel högst! man behöver inta vara president för att vara en demokratins hjälte!

 30. Staffan

  1984 grundade Romney Bain Capital (inte ensam, dock), som blev mycket lönsamt, och en av USA:s största ”private equity investment firms”.
  1999 blev han president och VD för vinterolympiaden 2002 i Salt Lake City.  Spelen slutade med en vinst på $100 miljoner.
  2002 blev Romney guvernör i Massachusetts.  Ett tidigare budgeterat underskott på tre miljarder dollar eliminerades under hans fyra år.  Massachusetts fick under hans tid en ’health care reform’, så att nu (i stort sett) alla är försäkrade.   (Wiki)
  Obama’s TV-ad ”Come and Go” säger att Romney ”shipped jobs to China and Mexico”.  Men exemplen är från en tid efter det Romney lämnat Bain.
  Den WaPo-artikel som Obama (i en annan ad) sade visade att Romney ”skickat jobb” till Kina ger inga exempel från den tid då Romney arbetade i Bain.
  I ”Come and Go” sade Obama att Romney var en ”corporate raider”.  Men Bain gjorde inga fientliga företags-övertaganden (under Romneys tid).
  O.s.v.
  http://factcheck.org/2012/06/obamas-outsourcer-overreach/

 31. Nu fattas bara SMHI’s Klimatbingo med P.H på förslagsvis TV4.
  ALI.K.

 32. Det populära ämnet VÄDER blir en storsucce,med hemliga gäster
  förslagsvis Gunbo som exempel m,fl.
  ALI.K.

 33. Pelle L

  Slabadang #29
   
  Setr fram emot att få läsa i morgon.
   
  Du skall veta att vi är många som uppskattar din insiktsfulla inlägg,
  och inte minst dina mustiga allegorier som får sidengardinerna att fladdra i PK-elitens finrum.
   
  Undantagen är väl bara en och annan bakfyllesur världsförbättrare som har vaknat på fel sida (den vänstra?)   8)

 34. Pelle L

  Äsch, vad mycket stavfel det blev! Varför kan man inte redigera 🙁

 35. En programide för Tv ser jag’klimatgrälet’ medverkande Slabadang
  och Tomas som kombatanter,en garanterad succe i folkets stugor.
  Lite humor inslag idag(Torsdag idag inte Fredag),hoppas ingen tar illa  upp av detta.
  ALI.K.

 36. Havels politiska intelligens var helt unik lärdom för mänskligheten.likaså DDR ’störtande’ med demonstrationer som vapen och Polens demonstrationer stoppande en dikterande elitstyrande av folket.
  ALI.K.

 37. John Silver

  Thomas:
  Skrivfel av mig, skall vara:
  När flyr hela Volvo till kina?

 38. István

  Kommunstyrelsens i Göteborg ambitioner att stöpa om människor saknar inte ståtliga förebilder.
  Stalin på sin tid skulle ju fostra upp en helt ny typ av människa: sovjetmänniskan. Allt stödd på Lysenkos lysande läror. Homo sovjeticus skulle vara helt oegennyttig, likt myror flitigt arbetande för kollektivet. Slutmålet var det kommunistiska lyckosamhället.
  Det har gått fel någonstans på vägen. Reaktionär sabotage etc satt väl stopp för att komma i mål med planerna!
  Om man, efter allt elände, skulle se åtminstone något spår av de ädla tankarna i dagens Ryssland. Men icke så.
  Det är svårt att stöpa om människor!
  Bara fanatiker försöker och dom misslyckas alltid. 
   

 39. pekke

  Vad var den globala medeltemperaturen för dryga 20 år sedan ?
  Var den mer eller mindre än i dag ?
  Läs hos NoTricksZone.
  http://notrickszone.com/2012/08/16/data-from-leading-ipcc-scientists-show-global-temps-have-dropped-unprecendented-1c-since-1990/
   
  Vilka ska vi lita på ?

 40. Staffan

  Göran Persson gav Sverige den goda ekonomi vi har nu, vill jag påstå.  1994 blev han finansminister, 1996–2006 statsminister.
  Bå 1994-95 var totala statsskulden 1370,4 miljarder, den hade ett max  1998 (1449,9 md), men har sedan gått ned.  2003, sista året i Riksbankens historik, var den 1228,7 md.   Årsräntan hade gått ned från 123 md 1995/96 till 42 md 2003.
  ”Den som är satt i skuld är icke fri” blev Sveriges motto under Persson.
  Jag är ju inte proffs, och får inte fram senare siffror (snabbt).  Men under Reinfeldt–Borg har statsskulden fortsatt nedåt till 32% av BNP i år.  Bara Luxemburg är bättre, inom ”gamla EU”.
  Skillnaden mellan Persson och de flesta övriga rikspolitiker är att han 1985–1989 var kommunalråd i Katrineholm, och alltså haft direkt, konkret ansvar för dess ekonomi.
  De flesta andra politiker går in i partiet senast under gymnasieåren, och umgås sedan bara med politiker.  Något direkt, slutgiltigt ansvar för en ”rörelse” har de aldrig haft, de flesta.
  Rätt uppfattat?
  Ifråga om Obama och Romney…  Ja, fundera själv

 41. Ingemar Nordin

  pekke #39,

  Det är ju precis sådana här saker som gör att man börjar ge upp hoppet om klimatvetenskapen. Är det överhuvudtaget en seriös vetenskap? Varför hör man inget från de IPCC-anknutna forskare som förde ut dessa siffror till media: Vi hade fel!

  Istället ljuger de om att ”bevisen” hela tiden stärks? De spelar upp en parodi på vetenskap som inte alls stämmer med verkligheten – allt för att ändamålen helgar medlen. Lögnen har blivit ett legitimt medel för dem.

 42. Thomas

  pekke #39 Den enklaste förklaringen skulle väl vara att olika dataserier för global temperatur täcker in olika stora delar av klotet. Flera har hål vid polerna. Räknar man på anomali, dvs hur mycket temperaturen förändrats, gör det inte så stor skillnad, men försöker man bestämma jordens absoluta medeltemperatur är klart att man får rätt olika svar beroende på om man tar med köldhålen vid polerna eller inte.
   
  Man måste läsa det finstilta i dessa artiklar för att se om siffrorna är jämförbara!

 43. Ingemar Nordin

  Thomas #41,

  Den enklaste förklaringen är att de ljuger i syfte att skapa alarmism. Det här handlar inte om några hederliga forskare. Men tyvärr sitter de i centrala positioner både inom sina länders regimer och inom IPCC.

  Att behöva läsa ”det finstilta” är helt enkelt inte ett godtagbart försvar när det kablas ut till media. De är bara simpla bondfångare utan trovärdighet.

 44. Thomas #41
  Ärliga forskare med en heder att försvara skulle skrika i högan sky om de ansåg att deras forskning förvanskades och användes till att motivera åtgärder som INTE har stöd i deras forskning. Finstilt text eller ej.

 45. Thomas

  Ingemar #43 Ja, om man är konspirationsteoretiker så är det naturligtvis alltid enklast att tro att alla andra ljuger. Men så är du ju också bara en simpel bondfångare utan trovärdighet.
  Kommentar delvis modererad
  Den får vara (delvis) kvar eftersom andra redan citerat det du skrev men jag hoppas att du förstår att det var över gränsen.

 46. Ingemar Nordin

  Thomas #45,

  Jag säger bara en sak: ”If you’ve seen one tree, you’ve seen Yamal” (Citat, hämtad från klimatvimlet därute) 🙂

 47. Pelle L

  ” så är du ju också bara en simpel bondfångare utan trovärdighet”
   
  skriver personen som häromdagen klagade på att inlägg med nedsättande omdömen inte modereras.
   
  Kör du med dubbla standarder, Thomas?

 48. Thomas

  Pelle L #47 Du kanske missade att jag bara citerade Ingemar Nordin som var den som då censurerade. Men att han själv använder nedlåtande uttryck går tydligen bra…

 49. inge

  dags att stänga av thomas 

 50. Slabadang

  Thomas!1
  Du e verkligen kul du på ditt eget sätt. Jag ställde frågan två ggr förra veckan om vad GMT var och ingen svarade. Det var för att jag visste att ingen visste.Jag hoppas att du inser att du framför de mest pseudovetenskapliga argument när du skall försöka bortförklara skillnaderna och chansar med tummen hårt hållen mtt i handen.
  Klimatvetenskapen bör lösas ur sitt miserabla tillstånd som man gör med gamla hundar. Ett snabbt stoppat blodflöde till IPCC fixar allt på studs. Det är dags att tänka pp din egen framtid Thomas man kan inte försvara det oförsvarbara in i absurdum utan att det kostar något. Det här är bara så piiiiinsamt så man vet inte hur man skall lyckas krypa ur sitt eget skinn å klimatgalenskapens vägnar.
  VoF ha ha ha ha ha Stockholmsinitiativet ärets ”förvillare” ?? Ha ha ha ha ha!  Ö du Essen va e GMT ? Ja vet inte 14-17C sådär … typ … ehhhh. ehhhh.  
  Thomas du har nyss marknadasfört att det finns OLIKA GMT !!! Hur många planeter har vi här på jorden att räkna GMT på? På vilken av dessa planeter befinner du dig på?
  Växthuseffekten beräknas till att vara 33 C utan atm,osfär -18 C vilekt skulle ge 15 C. 14,5 ? 15,5 C? flera bud? Förtroende för IPCC? Varför dååååååå? Ge mig ett enda helt sant reellt relevant argument till varför?

 51. Slabadang

  En pinsam föredetting babblar på så nån inom klimatindustrin borde ju säga till honom att han ställt till med nog skada nu! Här kritiserar han Muller som köpt av Koch brothers 40 min in!!
  http://thegreenfront.podbean.com/2012/08/15/on-the-green-front-dr-joseph-romm-and-dr-michael-mann-081512/
  Vilken rappakalja om ökad stormintensitet och bekräftelse på en trend med Kathrina som början … ja herre gud argumenten är som att tvingas dofta på gamla strumpor igen. Ett intellekt i sammanbrott!

 52. Thomas

  Nu finns det ju andra skäl till att skära ned rätt fett på köttkonsumtionen i vårt land och övriga länder i väst. Jag vill inte moralisera om att det är fel att äta kött överhuvudtaget, folk äter kött, that’s a fact. Men vi äter på tok för mycket. Jag skiter fullständigt i koldioxiden hit och dit. Men om vi ska försörja 9-10 miljarder människor (det lär ju inte bli fler i alla fall) om inte alltför många år så är det tämligen viktigt att vi behärskar vår köttkonsumtion. Jag hoppas vid allt heligt att samtliga som läser detta förstår varför. Om någon annan klämt ur sig detta ber jag om ursäkt då jag inte orkat läsa alla kommentarer. Hep hep.

 53. Ingemar Nordin

  OT:

  Jonovas blogg är fortfarande ”forbidden” http://joannenova.com.au/

  Och på http://thegwpf.org/ verkar det vara någon muslimsk extremistgrupp som har hackat sig in.

 54. Ingemar #53
  Vad är det som händer????  

 55. Pekke#
  Den globala temperatur nedgången är stadigt ner,man ser bara den
  transienta uppvärmningen,med den underliggande verkan av nedkylning  t.ex Kullman verkar ha sett detta m.fl.
  Detta är egentligen mer oroväckande men blindheten råder tyvär.
  ALI.K.

 56. Kanske inte direkt hörande till just detta ämne men övergripande ändå. Bo Rothstein skriver att forskningen är svärt överbyråkratiserad:
   
  http://www.expressen.se/debatt/forskningen-svart-overbyrakratiserad/

 57. Slabadang

  Jonova har varit uppe under dan!
  Lekstuga ingen seriös attack utan det är standard stopp när nån försöker komma in.. jonova är säkert tillbaka alldeles strax! 🙂

 58. Var försiktig med muslimska hackare,kan innnehålla virus trojaner.
  ALI.K.

 59. Ingemar Nordin

  Lena #54,

  Igår skrev Jonova i en kommentar på WUWT:

  Hi, yes indeed, the site appears to be under attack. We’ve had two DOS attacks today and now another stronger different one, all in 24 hours. Obviously we will be looking closely at our options to stop this.

   

 60. Jo novas verkar stängd.
  ALI.K.

 61. Greger

  Tycker att Slavemang borde lägga av. Hens kommentarer gör att hela sajten blir oseriös!

 62. Pelle L

  Thomas #48
  Du vet väl att om du säger ”världen är galen” och ”prins Carl Philip är galen” så är det två olika saker, eller hur?
   
  För att upprepa min fråga: Kör du med dubbla standarder, Thomas?

 63. Matproblemet i Sverige är nog mest ’slöseri’all avfalls kastande av
  mat.
  Sen kan vi äta måttligt med kött o fisk,man behöver inte ’vräka’
  i sig,kanske även Tomas finner detta acceptabelt också.
  ALI.

 64. Pehr Björnbom

  En intressant sak är att vi i Sverige har låga koldioxidutsläpp per capita jämfört med många andra länder. Vi i Sverige ligger bättre till än man gör i till exempel Singapore, Sydafrika, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz, Turkmenistan, Ukraina, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, USA och Venezuela.
   
  Detta framgår av sidan 57 i denna IEA-rapport:
  http://www.iea.org/textbase/nppdf/free/2011/key_world_energy_stats.pdf
   
  Singapore släpper ut dubbelt så mycket som Sverige per capita, Sydafrika knappt dubbelt så mycket.
   

 65. tty

  ”Den enklaste förklaringen skulle väl vara att olika dataserier för global temperatur täcker in olika stora delar av klotet. Flera har hål vid polerna.”
  Alla dataserier har hål vid polerna. Det finns av naturliga skäl ingen väderstation vid nordpolen. Vid sydpolen finns en (1) station och sedan ingenting på många hundra kilometers omkrets. Satelliterna kan inte passera över polerna eftersom de måste ligga i solsynkrona banor för att mäta vid samma tidpunkt varje dygn.
  Sedan är det i och för sig riktigt att man i vissa interpolerar temperaturer från stationer 1000 km bort medan andra helt enkelt utelämnar ”polhålen”. För satelliterna som mäter temperaturen på ett par tusen meters höjd faller f ö större delen av Antarktis automatiskt bort eftersom deras mätnivå hamnar under marknivån  (rättare isnivån). 

 66. Stickan no1

  Pehr
  sid 17tredje kolumnen, texten måste vara fel då svensk kärnkraft står för relativt stor del av elproduktionen.  Eller har jag missat något?
   

 67. Pehr Björnbom
  Visst är det så. Vattenkraft och kärnkraft gör ju att vår elproduktion i stort sett inte generar några koldioxidutsläpp.
    

 68. Pehr Björnbom

  Sverige kommer nog med i ”rest of the world” eftersom vi inte tillhör de tio största producenterna av kärnkraft. Sverige är ett för litet land i detta sammanhang.

 69. HenrikM

  Enligt Kåberger är Sverige dåligt jämfört med Kina. Tyskland och Spanien har gjort ”heroiska” insatser…. jaja. läs och begrunda… Jag tror att jag och Kåberger befinner oss i olika universum som drivs av helt olika naturlagar och även för den delen ekonomiska lagar.
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.459743/tomas-kaberger-sanningen-som-i-landerna-missat 

 70. Kårberger usliga analys,önsketänkande invärjd av egen agenda.
  bortom verkliga världen,inga verkliga faktan där inte.
  Sådan är Miljöaktuellt,med önsketänkande utan förankring av verk-
  lighetens villkor.
  ALI.K.

 71. Thomas

  Pelle #62 Ingemar sa inget ”världen är galen” utan anklagade en grupp individer för att vara bondfångare. Är det att han inte explicit gav namn på dem som gör det OK i din mening, eller är det bara att de hör till de otrogna och därför förtjänar sådana epitet?
   
  Kontentan är i alla händelser att det på denna blogg är skillnad på folk och folk. Vissa får man anklaga för vad som helst utan några som helst bevis, andra har skydd av moderatorer. Tänk om Ingemar skulle ta och läsa bloggens officiella policy innan han skrev sina inlägg. Som delansvarig för den borde det åligga honom att föregå med gott exempel.
   
  tty #65 ”Sedan är det i och för sig riktigt att man i vissa interpolerar temperaturer från stationer 1000 km bort medan andra helt enkelt utelämnar ”polhålen”.”
   
  Precis! Och där kan man få en stor skillnad i jordens absoluta medeltemperatur.

 72. Peter Stilbs

  Jonova är tillbaka igen.

 73. Hej Lena och tack för tillfället att diskutera dessa viktiga frågor!
  Angående hur du citerar mig och kommenterar det jag skriver. Antingen missförstår du mig eller så placerar du medvetet in ord i munnen på mig. Du skriver:
  ”Njae, det är ju ALL mat som vi äter och slänger som står för ca 25 procent av medelsvenskens klimatpåverkan enligt arrangörerna.”
  Ja, det är ju precis det jag också skriver, jag är medveten om att det inte bara är köttet som står för 25 procent av utsläppen. Sensmoralen som jag ville få fram var följande: Det spelar roll för utsläppen vad vi stoppar i munnen. Just i detta fall har Tricorona räknat ut att beslutet att inte servera kött minskar Way Out Wests totala utsläpp med så mycket som 20 procent. Och det gör ju skillnad.
  Vänligen
  Lorentz, Supermiljöbloggen
   

 74. Slabadang

  Nu kom artikeln i DN!
  Min hjältinna I B Ahlenius:
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/staten-ar-inte-ett-foretag

 75. Ingemar Nordin

  Slabadang #73,

  Se där en mycket pedagogisk lektion i statsförvaltning! Undrar om våra nya verkschefer ens gått grundkurs 1A i detta. Verkar inte så.

 76. Slabadang

  Ingemar!
  Hur visste jag att den skulle komma i DN idag? 🙂

 77. Ingemar Nordin

  Slabadang #76,

  Nej, berätta!

 78. Tålis

  Dessa miljömuppar: ”…beslutet att inte servera kött minskar Way Out Wests totala utsläpp med så mycket som 20 procent.
   
  Släpper Way Out Wests ut någonting, om man räknar bort utandningsluft och f*sar från deltagarna?

 79. Pehr Björnbom

  Lorentz Tovatt #73,
   
  Men det står också i Lena Krantz artikel att du blev indignerad för att GT delade ut korv.
   
  Menar du alltså att människor inte skall ha rätt att själva välja vad de vill äta?
   
  De som besökt Way out West och ville äta korv kunde göra det därför att GT delade ut korv. Och tydligen delade inte alla besökarna din åsikt att man inte skall äta kött.
   
  Blev du alltså indignerad av att de som varit på Way out West inte blev tvungna att avstå från kött därför att GT stod där och delade ut korv? Hur tänker du då?
   
  Blir du indignerad av att det inte går att tvinga på andra din åsikt att man inte bör äta kött?

 80. Lorentz Tovatt # 73 
  Hej Lorentz!
  Kul att se dig här på TCS!      
  Jag citerade dig helt korrekt men givetvis är det en tolkningsfråga i vad det egentligen innebär. Jag skrev ”njae” eftersom det du skrev inte var helt fel men lite otydligt tyckte jag. Människor kan ju missuppfatta saken och tro att de kan minska sin klimatpåverkan med 25 procent och så är det ju inte. Men låt oss enas om den formulering som Way out West själva använde sig av som jag då menar är tydligare:
  ”Den mat vi äter och den vi slänger står för ca 25% av medelsvenskens klimatpåverkan. Vi måste göra något, det är vi själva som bestämmer vad vi äter.”
  Givetvis kan man göra det ännu tydligare och betona att en stor del kommer från jordbruket och alla maskiner och traktorer etc  man använder sig av för att odla ex vete. Vi vill ju inte att människor skall missuppfatta saken och tro att de minskar sin klimatpåverkan med 25 procent genom att avstå från kött från nöt, gris, kyckling, fisk och skaldjur.  
  Jag tyckte att du använde en otydlig formulering helt enkelt.
  Det hade varit intressant att få ta del av den räkneövningen som du hänvisar till. Har de räknat med alla transporter med buss, bil och flyg av alla personer, all mat och alla utrustning då? 
  Med vänlig hälsning
  /Lena Krantz  
        
          
        

 81. Så Tovatt menar att alternativkostnaden i form av klimatpåverkan blir 20% lägre om man åker till Way out West, än om man stannar hemma och äter sin vanliga mat.
  Ser fram emot den uträkningen! 

 82. Slabadang

  Mats J!
  Vi har ju en självutnämnd kader av moralpoliser som skall rätta våra ”irrelevanta sociala beteenden” genom att med hemsnickrade alibin och teoretiska artificiella tankefigurer sätta sig över människors rätt till integritet och självständighet. De saknar sinne för proportioner och passerar en viktig gräns för yttrandefrihet och opinioinsbildning när de tar sig rätten att driva den vidare till interventioner lgara och regler.
  Miljöfasismen kan definieras just uifrån bristen på respekt för denna viktiga gräns. Ingen skulle kommma på tanken att kräva att vegeterianer skall äta kött på tordagar för de öppna landskapen och sädesärlans skull för njölkens betydelse för kampen emot fattigdom och svält.
  Det är de fascistoida tankefigurerna bakom de ”gröna” som lyser igenom i varje fråga och bakom var paroll. Att moralisera och probölematisera naturliga beteenden och funktioner är liksom själva triocket, sen kan man domdera och blåsa upp sitt sjuka behov av makt och kontroll till legitimitet över andra människor.
  Vi har ju många exempel på hur dessa moralens bteendepoliser agerar. Det är bara ändamålen som skiljer. kommunosterna hade sina politruker i alla verksamheter och vi har en poliskår i världen som idag jagar omoraliskt beteende. Lite ironiskt bör du notera färgen på moralpolisens bilar.
  http://www.payvand.com/news/12/jul/1158.html

 83. Slabadang
  När grön politik inte räcker för att styra folket dit man vill är det dags att skicka in den mörkgröna polisen!
  Var det ungefär så du tänkte? Jag har tänkt samma hädiska tanke, får jag dela cell med Pussy Riot nu?

 84. Slabadang

  mats J!
  Böter eller samhällstjänst om du ertappas med att äta kött på måndagar ligger bara ett läskpapper borta från kraven!

 85. Här är en länk som jag hämtat från en tråd på Supermiljöbloggen där många väl insatta personer protesterade mot den svartvita syn som bloggen presenterar:
  http://www.biodiverse.se/articles/matval-for-mangfald
  Vill dock lägga in en brasklapp om ekologisk odling verkligen är så mycket bättre eftersom jag läste för ett litet tag sedan att så inte är fallet. 
  Den viktigaste poängen är vi faktiskt vill ha även nötboskap eftersom de gör stor nytta för den biologiska mångfalden och för landskapet.  Dessutom: 
  ”Väljer man naturbeteskött undviker man också klimatproblemet att idisslare släpper ut metan- och lustgas, enligt Johanna Björklund. Betande djur binder in kol i gräsmarker i samma omfattning som de släpper ut klimatgaser.  ”      

 86. Hej Lena och ni andra!
   
  Okej, nu förstår jag lite mer vad du menar. Jag håller nog lite med dig, jag kanske skulle ha uttryckt mig lite tydligare.
   
  Angående uträkningen så är den gjord av Tricorona Climate Partner, ett företag som hjälper andra företag att sänka sina utsläpp och sälja och köpa utsläppsrätter. Här är en länk: http://www.tricorona.com/sv/content/way-out-west-100-vegetariskt-%E2%80%93-kraftigt-minskad-klimatp%C3%A5verkan-enligt-tricorona
  #81 Mats. Hej! Jag vet inte hur du fick ihop det där. Jag skrev aldrig något om alternativkostnad. Jag skrev bara att själva festivalen minskar sina utsläpp med 20 procent.
   
  /Lorentz

 87. Håkan Sjögren

  Lena Krantz # 85 : Det finns inte en enda kossa här i landet som släpper ut  ”klimatgaser = växthusgaser” då det inte finns några ”växthusgaser”, Mvh, Håkan.

 88. Håkan Sjögren

  Lorentz Tovatt # 73 : Medelsvenssons klimatpåverkan består i att vi bygger vägar, parkerinsplatser och landningsbanor och kalhyggen. Sådant  kan möjligen påverka klimatet i någon mån. Jag kan inte inse att vad vi äter och dricker kan påverka klimatet, Det är väl bara Prusseluskorna av båda könen, som anser det. Mvh, Håkan.

 89. Lorentz Tovatt #86
  Tack för länken!
  Det just jag ”bråkar” om är oftast otydligheter eller rena felaktigheter i bloggar men framför allt i media och då inte minst SR och SVT som har som uppgift att vara opartiska.
  Alla är inte lika snara att erkänna att de kanske var lite otydliga som du så tack för det!
  😀
  Jag tycker att ni gör ett bra jobb med Supermiljöbloggen och att det ofta blir intressanta diskussioner. Kanske skulle ni kunna nyansera er lite mer ibland men å andra sidan är väl själva meningen med bloggen att sticka ut och att ifrågasätta normen?
  Ha det gott och tack för din respons som jag uppskattar!
  Hälsar
  /Lena    
                   
     
     

 90. Tack själv! Det är alltid bra med diskussioner!
   
  Allt gott!
  Lorentz

 91. Jan

  #73 Tovatt
  Det skulle vara intressant att få information vilken omfattning Tricorona uppdrag hade(Uppdragspec?). Inkluderade uppdraget  tex. resor för artister och publik till och från festivalen? En siffra typ 20% säger faktiskt inte mycket om man vet hur uppdraget såg ut och vad som inkluderas och inte inkluderas. Och där det inte finns tillförlitliga uppgifter tillgängliga gjordes de några ansatser som kan påverka resultatet väsentligt om ansatserna inte är korrekta? Jag kan tex. tänka mig att det finns brister hur resorna till och från festivalen gjordes, speciellt för de mer långväga resenärerna.