Stockholmsinitiativet ryter till

Stockholm 2009.11.23

Inbjudan till presskonferens

Ompröva klimatpolitiken! Öppet brev till EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt
Dataintrång avslöjar misstänkt fusk med klimatdata
Inför COP15, klimatmötet i Köpenhamn 2009.12.7-18
* Ett öppet brev till statsministern (bilägges) samlar snabbt en opinion mot en meningslös klimatpolitik. Stockholmsinitiativets upprop får ett brett stöd både hos allmänheten och i en tvärvetenskaplig forskarkår.
* Vad betyder det misstänkta fusket med klimatdata för IPCC:s och klimatpolitikens trovärdighet? Kommentarer från Stockholmsinitiativets expertpanel.
* Hur blir uppläggen för de politiska exit-strategierna?
Stockholmsinitiativet representeras av Göran Ahlgren, generalsekreterare, Lars Jonsson, konstnär, författare, Ingemar Nordin, professor vetenskapsteori, Linköpings Universitet, Peter Stilbs, professor fysikalisk kemi, KTH, Maggie Thauersköld Crusell, bloggen The Climate Scam.
Stockholmsinitiativet är en politiskt och ekonomiskt oberoende ideell förening som verkar för en rationell klimat-, energi- och miljöpolitik. Stockholmsinitiativet förenar en bred naturvetenskaplig kompetens, samhälls- och miljöengagemang med erfarenhet av samhällets politiska och ekonomiska villkor.
Dokumentation kommer att finnas tillgänglig vid presskonferensen.
Var god bekräfta deltagande via e-post (info@stockholminitiative.com) senast onsdag 25.11.
Tid: Torsdag 26.11, kl 14:00.
Plats: Rausingrummet, IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm.
Välkomna!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  Mycket bra att Stockholmsinitiativet tar tag i detta! Det är nödvändigt för att få fart på detta i Sverige!

 2. Labbibia

  Bravo!
  Och vad gäller punkten:
  * Hur blir uppläggen för de politiska exit-strategierna?
  Jag hoppas att de ledande i ”klimattramset” tar konsekvenserna av detta, och avgår. Men det lär väl aldrig hända.
  Istället kommer man att skylla på IPCC och ”vi trodde ju på vad forskarna sa. Vi hade ingen anledning att betvivla deras klimatalarmerande.
  Men det försvaret håller inte!
  För den som har ögon att se med, och öron att lyssna med, så har det ju länge varit uppenbart att något inte stått rätt till i klimatfrågan!

 3. Christopher E

  Jättebra!

 4. KristianA

  Synd jag inte kan komma.

 5. Ni bör be om en sanningskommision som kan utreda svenska klimatforskares innblandning i röran och inte en wholesale innrömmelse att regeringen tar fel. Glöm inte att Sverige har ordförandeskapet och att Freddy redan gort mycket för att bli av med sk_ten så billigt som möjligt.  Ved att lägga skulden der den hör hemma, så hjälper man regeringen mot ett gemensamt mål istället för att bråka.

 6. Så bra och vilken allsidig och gedigen representation!Framtiden kommer att tala om denna vecka som Die Wende II. Synd att det är så långt till Stockholm. Det ska verkligen bli intressant att höra vilka som kommer och inte kommer och vilket bemötande ni får från trosvissa journalister.

 7. Jag får studs på angiven E-adress. Men jag tänkte dyka upp i alla fall (och någon från SI kanske ser detta, och kan notera det!).
  –Ahrvid

 8. Elling, jag tror inte svenska sk klimatforskare (vilka skulle det vara egentligen?) är inblandade eller befläckade iom denna skandal. De är nog endast skylldiga till att okritiskt jamsat med.
  Läste du inte Rummukainen i AB häromdagen? Han verkade ju mindre insatt i själva frågorna än den genomsnittlige TCS-läsaren. Alltså inte bara själva skandalen utan frågorna den gav upphov till.

 9. Per Spektiv

  Maggie, är presskonferensen öppen även för icke journalister?

 10. Jonas, du har rätt. Hittar inga svenskar i ClimateGate. Jansen på Bjørknes i Bergen dyker opp samman med Overpeck och Briffa men vi skal  vel hålla oss för att dela ut guilt by association – själv om man själv har fått det i fejset många gånger ( i mitt fall av blant andra Eklund) .
  Men be då heller om att nån kommision snabbutreder hele härvan med mandat att korsa grenser – då går ju heller inga inhemska bondoffer åt som collateral damage. Att bara konfrontera regeringen tror jag inte förer til nåt konstruktivt. Freddy har ju forsökt lägga skulden på andra länder mot en liten grindslant. Det är en bra taktik för att få hela eländet från agendan och inn i glömseln.
  Att be om ”omprövning” kan bli  ett slag i luften då det inte går fram va man egentligen vill ha i istället när det gäller energi-och skattepolitik.

 11. Science Magazine har en kommentar om ClimateGate:
  http://blogs.sciencemag.org/scienceinsider/2009/11/in-climate-hack.html

 12. Anders Mohlin

  Lysande!

 13. Per Spektiv: Jag skulle tro det. Skicka ett mail och fråga Göran A.

 14. Björn

  Jonas N [11]; Mycket intressant! Har själv läst lite av de ”hackade” mailen. Tom Wigley som i artikeln var skeptisk mot att inte lämna ut uppgifter, har redan på 90:talet visat sig vara skeptisk mot att blanda ihop sakfrågorna med eget tyckande. Läs här där han läxar upp en arbetsgrupp på elva personer:
  Dear Eleven,
  I was very disturbed by your recent letter, and your attempt to get
  others to endorse it…………….This is a complex issue, and your misrepresentation of it does you a dis-service. To someone like me, who knows the science, it is apparent that you are presenting a personal view, not an informed, balanced scientific assessment. What is unfortunate is that this will not be apparent to the vast majority of scientists you have contacted. In issues like this, scientists have an added responsibility to keep their personal views separate from the science, and to make it clear to others when they diverge from the objectivity they (hopefully) adhere to in their scientific research. I think you have failed to do this.
  En annan intressant iakttagelse är att Henrik Svensmark har nämnts i mailen endast en gång under åren:
  Has Svensmark got a better handle on his proposed physical mechanisms to amplify solar irradiance changes?

 15. Björn, det var ett bra citat. Och något som talar starkt till hans fördel. Var har du hittat det?
  En annan vars heder verkar vara i behåll och som kommer stäkrt hur detta är (journalen) Climate Change editorn Hans von Storch som (på sin egen hemsida) skriver:
  ”I would assume that more interesting issues will be found in the files, and that a useful debate about the degree of politicization of climate science will emerge. A conclusion could be that the principle, according to which data must be made public, so that also adversaries may check the analysis, must be really enforced. Another conclusion could be that scientists like Mike Mann, Phil Jones and others should no longer participate in the peer-review process or in assessment activities like IPCC”

 16. Glömde länken nyss:  http://coast.gkss.de/staff/storch/
  Han har fler ganska sunda kommentarer om saken. Värd att följa …

 17. Anders L.

  Fysikerna vid LHC påstår att de har lyckats få några ”elementarpartiklar” att kollidera i sin 9-miljarder-dollars-maskin utanför Geneve. Jag måste säga att jag är skeptisk. Allt man ser är några streck på en stor datorskärm. Förmodligen är det någon unge som har ritat lite med Paint. Enligt vetenskapen letar man efter något som kallas en Higgs-boson, en elementarpartikel som ingen vet om den verkligen finns. Min personliga åsikt är att de s k ”fysikerna” enbart bedriver sin forskning för att få ökade anslag. Myten om atomer, elektroner och andra imaginära partiklar är nog den största bluff som mänskligheten har gått på hittills. Kan ingen stjäla några email från CERN så att vi får veta mer om den hemliga konspirationen bakom den ”naturvetenskapliga” världsbilden? Jag är ganska övertygad om att bakom Romklubben, Bilderberggruppen, Världsbanken och FN:s generalförsamling döljer sig ett gäng bestående av kommunister och veganer i norska lusekofter som kommer att införa en New World Order innan vi vet ordet av. Jag har i alla fall inte sett det minsta bevis på motsatsen! Och det räcker för att jag ska vara säker på min sak.

 18. AOH

  AndersL
  Tänk vilka ”kloka” ord du ändå kan skriva ibland, så fortsätt gärna
  Hi – Hi

 19. Christopher E

  Anders L;
  Vi förstår att du har jobbiga dagar nu, i likhet med de AGW-lobbyister, men inget försök att ironisera från dig kan dölja den skandal som uppdagats.
  Vad gäller partikelfysik, är den inte politiserad, och det finns all anledning att tro att de till skillnad från AGW-vetenskapen upprätthåller god vetenskaplig tradition.
  I fysikens värld motsvaras AGW-konsensusen annars av pamfletten ”100 författare mot Einstein” från 1931. 🙂
  Och så har förstås alarmisterna, som vill stoppa LHC med hänvisning till försiktighetsprincipen. Inte vill vi ha våra ”barn och barnbarn” i ett ett svart hål… 🙂

 20. Anders L #17
  Ironi brukar inte fungera i det här formatet… 😉
  Men den här gången kanske det går hem…

 21. Hayek

  Jaha du Anders L. Du förlitar dig på ”din personliga åsikt” du . . . det är ju tvärtom då mot klimatsketikerna som förlitar sig på ett stort antal av världens främsta forskare.
  Då kanske du inte längre förlitar dig på korrumperade politiker, fuskande forskare och giriga klimatcharaltaner då? I så fall är ju det ett fall framåt!

 22. Anders L, att du nu försöker vara sarkastisk om ett helt annat ämne indikerar (iaf för mig) att du inser hur skadlig CRU-läckan visat sig vara redan (bara dagar efter den skedde)
  Och känner du till några politiker som vill genomföra världsomspännande beskattningssystem och handel i avlatsbrev, långtgående ingrepp i nästan varje människas dagliga aktiviteter mm, baserat (den tänkbara) existensen av Higgs Boson?
  För det känner inte jag till iaf. Så det hela faller ganska platt i mitt tycke ..
  Och är verkligen din uppfattning att många av dem som tidigare engagerade sig för kommunism och annan planekonomi, att dessa idag inte har hoppat på exakt samma idéer men med CO2 som förevändning?
  Jag är väl medveten om att ’correlation is not causation’, men känner du ens till någon enstaka där denna korrelation inte infunnit sig?

 23. S. Andersson

  Anders L #17: Ha-ha, kul. Tja, man kan undra. Till och med jag som har ett förflutet inom fysikbranschen ställer mig en aning skeptisk till att spendera så grymt mycket stålar på det här.
   
  Men en sak har du fått om bakfoten och det är logiken bakom ett skeptiskt argument. Det förefaller som om du tror att man ställer upp ett konspiratoriskt argument och väntar på att få det emotsagt. Om det inte kommer något motargument så anser man att konspirationsteorin är sann. Jag tror inte att det finns en enda person här på TCS som tänker så. Istället är det ifrågasättandet av ett budskap som alla säger att man inte får ifrågasätta som är det viktiga. Om CERN-fysikerna säger att de hittat Higgs-bosonen men inte vill lämna ut de data som ligger bakom en sådan upptäckt så kommer jag att reagera skeptiskt. Och jag tror inte att de kommer att få Nobelpriset i fysik heller isåfall. Fredspriset möjligen men inte ”the real thing”. 🙂

 24. Mycket energi bakom det där Anders L -men det var inte så roligt.
  Jag ser faktisk Higgs-Bosos på högljus dag. Igår var det en kvark som väntade på rött ljus utanför Kulturhuset. Tror det var den Södra Kvarken, den Norra synas mer i Umetrakten när den tunnlat över vattnet. Beautykvarken är oxå hittat men bara i samband med tvillingbrorsan Truth..  Igår dök Jansen opp i VG för att erklära sin oskuld i ClimateGate men han hukar seg nog för singulariteten från CRU. Vi VET dock att han och hans kumpan Drange existerar då den senare för inte så länge sedan stövlade runt på Bryggen i Bergen med långa gummistövlar för att mäta havsnivån. Vi vet också at Pål Prestrud på Cicero existerar då han var på Urix i NRK för ett par veckor sedan. Hans hemsida rekommenderar pärra-översuttna textar – et råd som ter seg lite annorlunda i ljus av ClimateGate. Om rävforskaren Pål är tillräckligt slu för att ändra sin rekommendation, vet vi således att han existerar bland oss uppegåande, andlige varelser med integritet som Monbiot och inte bara som programmerbar materia.  Ellers har vi vektorpionen Solheim som i TU sade att Big Bang inte kommer inträffa i Köben innan jul. Chefsbosonet Stolzenberg har ju annonserat månlandningen på Mongstad som ju heller inte inntraff. Begga herrar existerar i verkligheten själv om det egentliga BigBang aldri har. Vi forstår att det kan vara svårt för goda personar att innse existensen av onda människor och djävulsk fuskande.  Själv när bevisbunken landar mitt i fejset.

 25. Adolf Goreing

  #8 #10 Anders Moberg figurerar i ett antal mail. Kan inte se något konstigt från hans sida dock. Intressant att Mann tycker att en artikel som Moberg skrivit ”har problem”. Ändå intressantare är den ”survey” som finns i Mobergs mail om MM2003, 2005 och MBH98. Helt klart är man medveten om bristerna i hockey-klubban. Men något som var nytt för mig: alla temp.rekonstruktioner som bygger på proxy-data kalibreras mot verkliga temperaturmätningar fram till 1960 men helt utan felanalys av de sistnämnda som förutsätts vara facit och utan fel.  Det betyder att man inte har en aning om vad felmarginalerna är i verkligheten och att slutsatserna om att de senaste årtiondena har varit de varmaste på 1000 år bygger på ett mycket grovt antagandel!! Rätta mig om jag har fel. Det finns alltså inga solida bevis mot MWP iallafall. Dessutom erkänner man att tidfelen är så stora som mint +/- 100 år. Att man i andra sammanhang bortförklarar MWP genom argumentet att den inte synkront inträffar samtidigt i olika regioner (globalt) är alltså nys. Man har egentligen ingen aning!! Om jag vore forskare skull jag vilja veta vad som låg bakom MWP men de tycks mest tycka att den är till besvär.
   

 26. AOH

  http://www.resume.se//nyheter/2009/11/24/guldkrattan-till-elisabet-/
  Lite ”Off Topic” i allt CRU-elände.
  Elisabet Höglund får ”Guldkrattan”

 27. Elling och Adolf:
    Det finns fler svenskar i Climategate-mailen. Det man skall söka på är ”.se” och då hittar man svenska mail-adresser (bl a vid Göteborgs universitet). Man får iofs vada igenom en del som inte är svenska E-adresser, men man kan hitta några. Jag har gjort sökningen, men har inte lagt namn på minnet. Det fanns inte så mycket märkigt kring dem. Det var mest svenskar som stod som mottagare av mail.
    Men har man div svenska forskarnamn, kan man möjligen hitta något genom att via den starka svenska offentlighetsprincipen begära fram saker ur dessa personers E-brevlådor.
  –Ahrvid

 28. Om ni fortfarande orkar läsa mer MSM rapportering om CRU-läckan och vad den rört upp.
  Här i Wall street Journal: Global Warming with the Lid Off
  och Chris Horner här hos Breitbart: It’s the Fraud, Stupid!
  och ifall ni vill ha lite Alarmist-ursäkter (i Guardian) av Prof Bob Watson vid UEA (och regeringsrådgivare): Skeptiker och oljebolagen försätter hela världen i fara
  Som sagt, man kan ha åtskilligt kul åt spektaklet. Det är lite som att gå på svensk teater: Man betalar för eländet oavsett om man tittar eller inte, oavsett om det är underhållning eller inrökt vänsterpropaganda.
  Men just nu är det odelat underhållande …

 29. Man får skratta när man kan. Det  är ju för f-en mörkaste november, tre månader kvar til ljus, vasalopp och OS. I mellantiden lär Noren, Strindberg, Ibsen och alle de andra kurrilusterna återtagit scenen.

 30. Iven

  Anders L, # 17:
  Som vanligt tycks syftet med ditt inlägg vara att förlöjliga alla, som av olika skäl är skeptiska mot AGW-hypotesen.
  Men jag tror, att även du – i grunden – kan skilja på datormodellbaserade hypoteser och mera verklighetsförankrad, vetenskaplig forskning. Varför då sänka sig till den nivå, som återspeglas i inlägget # 17? 🙂

 31. Iven

  Elling Disen, # 29:
  Misströsta inte, i Antarktis är det vår nu och snart påbörjas nya forskningsflygningar över inlandsisarna, som förhoppningsvis ska ge ärliga – inte – hopdiktade mätresultat.
  På polarstationen ”Neumayer III”  (i nordöstra Atkaviken)berättar man om enorma snömassor som fallit under den gångna vintern, oförändrade genomsnittstemperaturer för innevarande år (jättekallt) och annat intressant under http://blog.phoenix.de/eiszeit/.’
  alltså, om man tycker att det är trist med novembervädret, kan man ju alltid drömma bort sig till sydpolen… 🙂

 32. Urban

  Nu skyller man på att 1750 talet och att det är den ökningen som syns nu och detta på radions P1 och sedan säger man att riktvärdet för slutet av 2000 talet blir minst +6 grader….
  och alltså kommer jorden att gå under om man inte bestämmer sig för i Köpenhamn att stoppa ”eländet”.
  Vi kommer snart inte ha någon som helst historieunderlag för vare sig politik eller väderlek….

 33. Urban

  Hon var visst professor i kemisk meterologisk biologi eller var det fysik, hon som snackade nyss?????

 34. Patrik

  Jahaja… 1750… Den var ny. Men vi började inte släppa ut OC2 en masse förrän på 1950-talet så frågan är vad människan menar egentligen.

 35. Jag tror klimatnisserna som Watson har gömt bort termometern i skägget. Kolla inn den magnifika Raymond Pierrehubert tex Klart det blir varmare än normalt då. Holmberg har tempen kvar i håret kan hända medan Höglund gick till frissan i tid. Det blir väl tunt med jobb åt klimatfolket etter Köben ( bra att inte raka seg inna innan, det lär bli kallt langsmed Ströget) men nåt backstage jobb på NK under rean vore väl innanför räckvidd för alla dessa praktfulla hårprydnader ? Kolla bara i alkometern etter julbordet innan barnen släpps upp i knäet.  Undantaget som bekräfter regeln : Lindzen som lär klippa sig regelbundet och kalibrerat
  Ni har vel beställt t-skjortan ”hide the decline” ?

 36. Urban

  Är det någon som vet mer om en ”tippingpoint” när det gäller jordaxelns lutning som jag läst någonstans är maximal.
  Vad finns i den teorin?
  På Vetenskapsprogrammet, i går måndags, använde man sig av en teori om Mars att jordaxeln kom i vobbel och  drog till sig sin drabant. Kan jordens vinkel, som ju helt klart visar mer av Nordpolen om den ökar, lämna polen mer öppen för instrålning under längre tid än annars?
  Jag vet inte men det kan vara en sorts teori…….vad vet jag? kanske du………

 37. Patrik

  Äh, himlen kommer inte att ramla ner i år heller. 🙂

 38. Björn

  Jonas N [15]; Det är från CRU-läckan, vårt nya trumfkort. Allt material är samlat i en databas med fullständig sökbarhet.
  http://www.eastangliaemails.com/index.php

 39. Elling, du glömde Keith Briffa

 40. Björn

  Anders L [17]; Jag börjar förstå varför du är allarmist.

 41. Börje

  Varje dag korvstoppar ”nyhets”redaktionen oss med ”läget värre än befarat”-apokalypser. IPCC:s värsta scenarier räcker inte längre.
  Fortfarande intet om läckan från University of East England, såvitt jag kunnat höra.
  Det kan inte vara något annat ärn att public service beordrats att släppa minst ett par katastrofscenarier om dagen och att totalt ignorera rapporter som motsäger ”världen går under om vi inte agerar nu”-falsarierna. dDe som varit med sedan Hansson spådde att ett förött NY skulle stå under vatten år 2000.
  Att de orkar!
  Det måste göra ont i ett äkta journalisthjärta att inte få röra vid mailskandalen!
  Det påminner om en intervju med scientologor som hade någre millioner kvar att betala innan de skulle få ta del av OT3-materialet, ni vet det där med rymdkejsaren som frös ner övertaliga människor i sitt solsystem och skickade dem med DC:3:or till vår värld, där de i form av vad det nu hette infekterade människorna så att de inte förmådde tillgodogöra sig sin fulla pontential. (Vem kan driva ut dessa vaddetnuhetteigen som begränsar ditt liv? Jo vi, och endast vi, scientologer!!)
  Denna scientologbibel hade kopierats av vadhannuhette och vid intervjun (i Danmark) ifråga låg kopior på bordet framför scientologerna. De vågade inte ens snegla på skriften, och de tittade förskräckt bort när intervjuaren bläddrade i manuskriptet.
  Så tycks det förhålla sig även på våra medieredaktioner.
  Ju mer tiden går desto större olust får jag av Public Service publikationer och den tidskriftsstödda tidningsvärlden. Samtidigt som jag lider med de riktiga journalisterna, de som tycker om att ta ner De Stora Auktoriteterna med De Stora Sanningarna på jorden genom att gräva fram hur saker och ting egentligen förhåller sig.
  Som det nu är tycks det som om media med vett och vilja försöker göra mig ännu dummare och ännu okunnigare än jag redan är. Vad ska jag då med media till?
  Min prenumeration på SDS har inte gått ut än. Ska jag gå från brevlådan direkt till soprummet med den de morgnar som återstår?
  Ska man stänga av TV:n och Radion för gott och använda tiden till att till slut få färdig den stora romantrilogin eller den sista symfonin eller få den där motorn som går på havsvatten färdigritad?
   
   
   

 42. AOH

  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,663159,00.html
  The Difficulties of Predicting Climate Change
  ”Give me ten parameters, and I’ll simulate an elephant for you. Give me one more, and he’ll wag his tail.”
  “Because there’s no way to simulate the path of a single CO2 molecule through the atmosphere, model makers create a relatively approximate, chessboard-like image of the Earth.”
  AGW-Media “Der Spiegel” börjar komma med en och annan vettig artikel även om AGW-Kamraterna Rahmstorf och Latif får komma till tals.

 43. Som gammal journalist tycker jag det är sorgligt att ingen sentida  kollega törs vispa runt i den här skithögen. Är det månne så att de höga cheferna förbjuder snokandet? Eller – och det tror jag är den verkliga orsaken – beror det på att normalutbildade journalister skräms av alla vetenskapliga rapporter, som i vanlig ordning är så gott som obegripliga för oinvigda. I vårt land får man ju inte göra bort sig genom att avslöja okunnighet. 
  På en punkt ger jag Al Gore & Co. rätt: strunta i vetenskapen och kläm till med katastrofer så får du folk att lyssna. Hela klimatdebatten lider av att amatörer försöker slå forskarna på fingrarna med motargument som hur s2de-som-vet akliga och riktiga de än är inte går hem hos ”dem-som-vet-bäst”. 
  Så låt oss i stället säga att hela klimatdebatten är en enda stor LÖGN var syfte är att  FÖRSLAVA  människor !  

 44. Börje, en lyspunkt :  Lisbeth Åkerman från puddingtoppen tar över som julhallåa. Ellers tycker jag det var synd att det var över mellan Johan N & Maria W. Inget kvarkpar där.

 45. Håkan Bergman

  Verkar som att UEA har all anledning att våndas, enligt Paul Hudson på BBC fick han maillistan redan den 12:e oktober, men i den lista jag har är det sista mailet daterat den 12:e november. Paul Hudson här:
  http://www.bbc.co.uk/blogs/paulhudson/2009/11/climategate-cru-hacked-into-an.shtml
  Den som gjort det här har alltså, om Hudsons uppgift stämmer, gjort minst två ”intrång”. Av nån anledning har man manuellt ändrat timestamp på samtliga mail, men också på ett antal filer i mappen documents. Nån beter sig riktigt elakt här.

 46. Håkan B,
  Just detta är fel. I dom läckta mailen finns en mailkonversation där Paul Hudson blev inkluderad i sändlistan. Det är den han har sett tidigare. Helt legit …

 47. Lars C

  Of topic
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article682862.ece

 48. Lars C

  http://epw.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Minority.Blogs&ContentRecord_id=2188feb3-802a-23ad-4de4-3fbc0a92e126&Issue_id

 49. AOH

   
  ”Off Topic”
  Det blir inte lätt för BO att ha något I bagaget till COP15
   
  http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/obama_administration/daily_presidential_tracking_poll
   
  Forty-two percent (42%) Strongly Disapprove giving Obama a Presidential Approval Index rating of -15.


  This is the lowest Approval Index rating yet measured for President Obama

 50. Trist att många tror att det är pengar som styr allt.
  Men så är det nog.
  Och det kan man ju inte bortse från.

 51. Håkan Bergman

  Jonas N #46, aha, tack, då kan dom sova lite lugnare, men bara lite.

 52. ThomasN

  Vill bara tipsa om lite fräcka t-shirts.
  http://www.zazzle.com/climategate_tshirt-235534411149230104
  🙂

 53. Mika N

  Att försöka påverka de av IPCC totalt hjärntvättade svenska, eller europeiska, politikerna kommer att vara fullständigt lönlöst. De kommer aldrig att erkänna att de haft fel i klimatfrågan.
  Det vore nog mycket effektivare att rikta all energi åt att försöka informera de amerikanska senatorerna och kongressledamöterna, kanske med hjälp av lokala inflytelserika ”skeptiker” där, på andra sidan av Atlanten. Många av de är redan nu mycket misstänksamma mot den pågående klimatväckelsen.
  Det finns nog inget effektivare sätt att torpedera den vansinniga och slösaktiga klimatpolitiken man bedriver i Europa än att skjuta den i sank utifrån.
  Det är bara amerikanerna som kan stoppa vansinnet.

 54. L

  Att som politiker åka till Köpenhamn utan att ha tagit officiell ställning till den uppkomna forskardebatten betyder att man inte vill bli omvald.

 55. Lars C, uteffekten är 2.4 kW. Dvs tillräckligt för två Moccamaster ( på extra heat option altså) Vi har ägnat en del av dagen åt att ta reda på : 1) hur mycket sötvatten som behövs 2) hur mycket pumpkraft som går åt om rotmosverket ( ursäkta osmos) skaleras till relevant behov. Statkraft säger att en fotbollsplan är tillräckligt för 30 000 villor men tär pumparna i läktarplanen på netto uteffekt ?

 56. Holdren är med i görman.

 57. Holdren är med i ClimateGate.

 58. ThomasJ

  Phasiken vá kul! Äntligen! Snacka om rätt tajming! Wow! Lycka till alla SI:are!  🙂
  Kan tyvärr själv ej närvara pga. en radda andra kryss i kalendern…, sorry. 
  Mvh/TJ

 59. ThomasJ

  Labbibia #2: Exit-frågan bör ställas till Lars-Erik Liljelund, GD vid statsrådsberedningen [miljötaliban redan som encellig] och Fredriks ’högra rådgivarhand’ vad gäller hela klimatkomplexet. Tror emellertid inte mannen, ej heller hans nära omgivning ’på jobbet’ [haha!], ens har tänkt i ngn form av ’exit’ alls, då hans [och övrigas] fulla övertygelse har varit [och ÄR???, grr 🙁 ] att inget kan gå galet… nu… dvs. fram till i torsdags…
   
  LEL är given kandidat till ngn form av [kraftfullt] rättsförfarande ifall t.ex. en ’sanningskommission’ kommer till – vilket naturligtvis inte kommer att ske… suck! 🙂
   
  Mvh/TJ

 60. ThomasJ

  ThomasJ #57: Sorry för fel riktning på smileyns mungipor i slutet.. shoot! De ska naturligtvis vara neråt för att motsvara känsloreaktionerna vid nämnandet av LEL.. så här: 🙁
  en gång till: 🙁
  Mvh/TJ

 61. Claudius

  Inför COP15 publiceras mycket, jag vill nämna en grej som jag hade missat hittills: Forskningsrådet Formas. Alldeles nyligen har dom gett ut en bok ”Osäkrat klimat – Laddad utmaning”, se http://www.formas.se/formas_shop/StartPageShop____3212.aspx
  Det handlar förstås om en gedigen CO2-skrift, i form av ett antal uppsatser av olika författare. Först i raden ett par majestätiska inlägg av Erland Källén. MEN: Det finns å andra sidan ett värdefullt inlägg av Henrik Lundstedt vid Institutet för Rymdfysik, IRF, vid Lunds Universitet, om solforskning. Hans poäng är att de koldioxidtroende inte har förstått solens rätta natur (som ju först nyligen har börjat klarna tack vare de senaste decenniernas observationer med avancerade teleskop i omloppsbana etc). Meteorologernas klassiska bild av solen (”som en vit skiva”) är helt enkelt otillräcklig, och dess klimatpåverkande roll har därför icke kunnat förstås.
  Lundstedt meddelar bl a att från slutet av 2009 kommer solen att kunna observeras i sin helhet, hela tiden, genom den nya rymdsonden Solar Dynamics Observatory, SDO. Här väntar nya verkligt intressanta upptäckter!
  Till råga på allt nämner Lundstedt sin kollega i Köpenhamn, med namn och en kort sammanfattning av hans teori — jo, det handlar faktiskt om Henrik Svensmark.
  Redaktionen på Formas måste ha haft väldigt bråttom, eller slarvat illa, när dom försummade att lyfta ut detta subversiva inlägg.

 62. TomatPalmen

  Phil Jones säger att det blir kallare mellan 1998-2005 (han är Director of the Climatic Research Unit (CRU) ).  Vad är det UI brukar säga?Är det samma sak som Jones?
  From: Phil Jones <p.jones@xxxxxxxxx.xxx>
  To: John Christy <john.christy@xxxxxxxxx.xxx>
  Subject: This and that
  Date: Tue Jul 5 15:51:55 2005
  [snip]
  The scientific community would come down on me in no uncertain terms if I said the world had cooled from 1998. OK it has but it is only 7 years of data and it isn’t statistically significant.
  [snip]

 63. Claudius

  Och TACK till Maggie och Stockholmsinitiativet för brevet till Fredrik Reinfeldt! Nu har han verkligen jobbat snart ett halvårs överfulla dagsverken med ”klimatfrågan”, inför COP15.
  Är det någon mer än jag som kommer att tänka på James Dean och grabbarna i Ung Rebell, som körde chickenrace med sina stora jänkarbilar fram mot avgrunden, och den som hoppade ur sist skulle vinna?
  Kommer våran Fredrik att hinna hoppa ur, i tid?

 64. Claudius #63
  Eran Fredrik kommer inte att hoppa. Han har fallskärmar som gör att han har råd att bli tuffast över kanten.  🙂

 65. … forts  Cladius #63
  En politikers största misstag är att ångra sig och erkänna fel. Glöm inte det. Inte för att det drabbar honom/henne ekonomiskt, men stoltheten och självkänslan kan få en knäck. 

 66. ThomasJ

  Om man har fallskärm [som funkar] kan man la hoppa, oder? Javisst, ja.. begränsningarna var, i 32ALansen [som jag flög] att fallskärmen hinner ej utvecklas [säkert] under 75 meters höjd.
  Claudius #63:  Ergo: ’han hinner hoppa i tid” – sen OM han vågar.. det är en annan fråga.. 😉
   
  Mvh/TJ

 67. ThomasJ #66
  Det handlar inte om [riktiga]  fallskärmar i det här ”fallet”
  Det handlar mer om pengar [försörjning] och ett fortsatt [kul] liv… 🙂

 68. Ingemar

  Hur Fredrik skall slinga sig ur en Köpenhamnsöverenskommelse? Om jag hade varit Fredrik, så hade jag skyllt på USA. Det är alltid ett säkert kort. Jag kanske inte direkt skulle skylla på Obama, men på de där elaka republikanerna i Senaten, och på det hopplösa amerikanska folket som helhet. Då förstår alla vi européer vad han menar och nickar instämmande. (Och så kan vi i tysthet glädja oss åt att än en gång sluppit undan egna idiotiska beslut.)
   
  Oooops! Det har han visst redan gjort 🙂

 69. Gunnar E

  Det här var väl alla tiders chans för politikerna att få en scapegoat. Det är ju denna hemska datahändelse och skeptikernas utnyttjande av den som medför att klimatavtalen misslyckas och det är därför som 2 gr målet inte längre kan hållas och CO2 – ambitionerna inte kan fullföljas. DET ÄR SKEPTIKERNAS FEL alltihop. Så det så. Vi politiker vi måste jobba på . Ny internationell konferens för att bestämma vad nästa konferens skall handla om.

 70. Holdren er en bully. Kommer Barack att agera ?

 71. AOH

  http://www.ystadsallehanda.se/article/20091124/OPINION/711259897/1075/OPINION/&/Klimat-for-omprovning
  Intressant  färsk updatering om ”climategate”

 72. Ingemar

  Dags för  GISSgate efter CRUgate?
   
  http://wattsupwiththat.com/2009/11/24/cei-files-notice-of-intent-to-sue-nasa-giss
   

 73. AOH

  Let’s take the Nobel Peace Prize and give it to the Hackers!
  http://www.gather.com/viewArticle.action?articleId=281474977915981&grpId=3659174697244816&nav=Groupspace

 74. ThomasJ

  Detta är Kul! Pls keep it up! 🙂
  Mvh/TJ

 75. tty

  Att Holdren är en rätt tvivelaktig figur var känt sedan tidigare. Dessutom är han okunnig utanför sitt specialområde. För några månader sedan gjorde han sig till åtlöje bland geologer när han under ett senatsförhör påstod att oljan i Alaska inte innebar att det hade varit varmare där i det förflutna, utan att den kommit dit genom kontinentalförskjutning från varmare trakter.
  Det är visserligen sant att North Slope i Alaska kommit till sin nuvarande position i relativt sen tid, men det kom från norr.

 76. ThomasJ

  UffeB #67: DUH!
  //Tj

 77. AOH #71
  Tack för tipset om Ystads Allehanda.
  Jag skrev nyss en kommentar och har fått mejl som vill att jag ska bekräfta att jag fått mejl…
  Oj, komplicerat. Jag minns inte vad jag skrev och ger upp när jag läser vilken jobbig diskussionsfunktion dom har…
  Men jag hade inget viktigt att säga. Lika oviktigt som artikeln.

 78. ThomasJ #76
  Du får ursäkta, men jag har inte brytt mig om att ta reda på vad DUH betyder.
  Men nu måste jag givetvis fråga, eftersom jag vill förstå mer än det jag trodde att jag begrep igår..

 79. AOH

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/23/vi-ar-missnojda-med-medias-rapportering-av-climategate
  Det är annat än ungdomarna som satt i en gummibåt i Göteborg
  och demonstrerade för ett starkt klimatavtal.

 80. Torsten Wedin

  Nu är väderper ute på aftonblaskan:
  http://www.aftonbladet.se/vader/article6175490.ab
  Han påstår att vintrarna snart kommer att försvinna i södra Sverige.  Så säger inte  Habibullo Abdussamatov, solforskaren.

 81. Claudius

  Till #65, 66, 68, 69: I detta läge inför COP15 vill jag rekommendera ett starkt och ständigt aktuellt verk, som har kommit i en rejäl, kommenterad nyöversättning:  Machiavellis geniala ”Fursten”, skriven i början av 1500-talet. Den har nog inte många av dagens politiker haft tid och/eller ork att läsa. Men den som gör det får bättre grepp om hur överheten bör tänka och agera, och varför det går åt pipan för så många av våra styrespersoner.

 82. Tja. Den moderna utgåvan skrevs av Clintons spindoktor.  Den har ägentligen inte så många råd att bidraga med när det krisar ordentligt som under undantagstillstånd som nu.  Bill själv klarade att vri seg undan Lewinsky fordi inkvisitionen gorde bort seg precis som för Simpson. Och det är inte politikerna i första hand som är i skottgluggan. I sista instans kommer de att offra klimatfolket om nödvendig men just denna tvetydigheten gör att ClimateGate kan hålla på ett tag till utan rullande huvud. Men til slut måste MSM ta i skiten. När de juridiska processerna startar, får vi se om det blir byte av manskap på toppen.

 83. Claudius #81
  Måste erkänna att jag inte läst Fursten. Kanske skummade i min ungdom och fattade noll. Ska försöka få tag i ett ex.
   
  Nu ska jag läsa vidare i ”Den samvetslöse” av Grisham, och hoppas att det blir snö imorgon eller barmark och kanske lite sen golf… Skidor kan vi åka här, men det lockar inte när det är så många låga moln som håller solen borta och temperaturen kring nollan. Tycker bättre om sol, klar sikt, och några minusgrader.

 84. För de med brittiskt medborgarskap som läser här finns en petition att skriva på:
   
  http://petitions.number10.gov.uk/UEACRU/
   
  http://wattsupwiththat.com/2009/11/24/government-petition-started-in-uk-regarding-cru-climategate/

 85. Var det något särskilt som hände i natt? Gick och slaggade ca 00.30 och kollade strax innan dess antal googleträffar på ”Climategate”. 158 000. Vaknade nu tidigare än jag borde och kollade Google igen. Antal träffar hade *mer än fördubblats* på sex timmar och är i skrivande stund 318 000.
    Något måste ha hänt. Eller har Google möjligen ändrat i sina algoritmer så att träffarna räknas på ett mer generöst sätt. (Altavista har gått över miljonen nu, men det var väntat. Dock ingen fördubbling av antal träffar där.)
  –Ahrvid

 86. Jonas B1

  Det vore önskvärt att konfrontera Rummukainen och Kjälle’n
  med sanningen. Deras rapport från i våras kan inte betecknas som annat än desinformation i ljuset av vad ”The Team” uttrycker mellan skål och vägg.
  On Oct 14, 2009, at 10:17 AM, Kevin Trenberth wrote:
  Hi Tom
  How come you do not agree with a statement that says we are no where close to knowing where
  energy is going or whether clouds are changing to make the planet brighter. We are not
  close to balancing the energy budget. The fact that we can not account for what is
  happening in the climate system makes any consideration of geoengineering quite hopeless as
  we will never be able to tell if it is successful or not! It is a travesty!
  Kevin

 87. Olaus Petri

  JonasB1, det där är bara vanlig jargong vetenskapsmän emellan när ”science is settled”. Det har jag lärt mig från RealCalamity och UI. 😉

 88. Jonas B1 – Ett mycket bra citat från en av ’dom stora’ på insidan. Och ett som massor av sk skeptiker har påpekat hundratals ggr (var). Vilket har avfärdats av dom troende med fraser om ’konsensus’ och ’publicerad vetenskap’ och ’peer review’ …
  Och detta citat alena kullkastar precis allt vad klimathotskramarna har hållit fram för att gömma sig bakom. Allt!
  Även om många av de andra mailen också är snaskig läsning, och ger en bättre insyn, så fångar detta ju faktiskt kärnan i all kritik alldeles ypperligt …

 89. Anders L… angående din ironisering över skeptisism:
   
  Om dessa forskare på CERN börjar påstå att ett svart hål kommer äta upp oss om 50 år om inte halva befolkningen slutar dricka vatten så kommer jag också vara skeptisk och kräva minst sagt goda, 110% transparenta, bevis och en *öppen* debatt om detta. Men vad jag vet så förekommer inga sådana eller motsvarande anspråk, alltså spelar det mig och de flesta andra på jorden ingen roll om deras resultat är korrekta eller inte. Däremot kan vissa insatta forskare bli upprörda…