Statsklimatreligion?

640px-Uppsala_domkyrka_i_oktober_2011
Som ni kanske vet bytte Sverige ärkebiskop i går. Under den förre (Wejryd) förändrades mycket av vad man trodde var kyrkans ledstjärnor – man fick nu åse en total likgiltighet inför den nu intensiva förföljelsen av kristna i arabvärlden och i Afrika och introduktion av en närmast dogmatisk klimatalarmism från kyrkans ledning. Det sistnämnda kan troligen härledas till påverkan från en person vid namn Henrik Grape.
Per Welander beskrev mycket av situationen i ett inlägg här tidigare i år.
Kommer det att bli bättre? Knappast.
I går fick jag följande text från en bekant. Vissa saker kände jag till, men inte allt.
Vänner 
Har ni tänkt på att den nya ärkebiskopen Dr Jakelen har en intressant bakgrund.
Hon prästvigdes i Stockholm av Biskop Lars Carlzon. Denne var därtill ordförande i föreningen Sverige – DDR. Biskopen beklagade sig till mig 1990, när de avvecklade DDR kulturcenter på Upplandsgatan 32 i Stockholm, att han inte fått orden Großer Stern der Völkerfreundschaft i guld. Det hade hans föregångare Stellan Arwidsson fått.
Därefter doktorerade Jakelen för Prof Dr Alexander Radler i Lund. Han avslöjades av Birgitta Almgren  som en av de mest högrankade Stasi agenterna verksam  i Sverige på 1970-80 talet.  Denne teologiprofessor hade i 25 år samlat in uppgifter om svenskar och tyska flyktingar som var motståndare till regimen i DDR. Han hade sannolikt ett helt nätverk med underagenter.
Om man sätter tilltro till de uppgifter som lämnats av KGB avhoppare, om att Juri Andropov i Januari 1980 gav direktiv  om att klimatfrågan skulle användas som ett ”vapen” för att undergräva ekonomin i Väst, så ser man sammanhangen.  
KGB  började så smått med KVA, Ambio och Nuclear Winter 1982. 
Nu kan Svenska kyrkan glömma bort Gud för gott och gå över till att predika klimatreligionen på heltid. 
Ja, vi lever i intressanta tider.
Döm själva. Några källreferenser finns nedan. Bilden ovan är från svenska Wikipedia.
Jackelén:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Antje_Jackelén
http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/07/26/-Svensk-prast-var-spion-for-stasi/
http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/12/04/Siewert-Oholm-Jackelen-maste-forsta-saklig-kritik/
KGB, Ambio etc: Boken Comrade J, av Pete Earley, Penguin ( 2007, www.penguin.com ),  ISBN:13 978-0-399-15439-3,  sidorna 169-177. Finns exempelvis på amazon UK.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Vad enda in i alla rödgleta!!!!
  Det är ju sensationella uppgifter.
  Som kan verifieras?

 2. Pelle L

  Peter Stilbs, du tar klimatpolitiken till nya oanade höjder 🙂
  Men vad skönt för svenska kyrkan att slippa bry sig om skapelseberättelser, obefläckade avlelser, brinnande buskar och annan magi.
  Utan kan gå rätt in i etablerad vetenskap, dvs klimatvetenskapen.
  Steget var väl inte så väldigt långt förstås 😉
  Vad kommer att hända sedan?
  Klimatneutrala oblat, kravodlat nattvardsvin och förnyelsebara kyrktuppar?
  När kommer de återvinningsbara gravstenarna?

 3. Mikael W.

  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/konsten-att-tysta-en-prast
  Hör skriver prästen själv med egna ord.

 4. Isidor

  #2
  Återanvändning av gravstenar finns redan. Det är riktigt vettigt och ekonomiskt. Har själv använt det till mina föräldrars gravsten – rekommendetas.

 5. Gunbo

  Vilket praktexempel på ”guilt by association”:
  ”Hon prästvigdes i Stockholm av Biskop Lars Carzon. Denne var därtill ordförande i föreningen Sverige – DDR.”
  Vad jag vet kan en blivande präst inte välja vilken biskop som ska prästviga honom/henne.
  Läs dessutom gärna om Lars Carlzon på Wikipedia och VARFÖR han var ordförande i föreningen Sverige-DDR.
  Jag ser brevet som ett försök till ren smutskastning.

 6. Ren smutskasning, Gunbo?
  Vad jag kan se målas där endast upp ett antal möjliga ’streck’ mellan en del olika (existerande!) företeelser.
  Du har helt rätt i att strecken (’association’) i sig inte beläger/bevisar ett endaste skvatt. Men jag kan heller inte se att Peter försöker antyda ngt utöver att dessa streck finns, och att ngn annan påpekat dem. Notera tex att dessa sammanhang är villkorade i texten.
  Du själv är ju en ivrig påhejare av det du här kallar ”ren smutskastning” och då av långt grövre kalliber än att dessa fakta/sammanträffanden påpekas.
  Det skulle faktiskt vara intressant att höra exakt vad du menar som är ’smutskasningen’!?
  Att kommunismen har funnits, att den var vidrig, att den sökte underminera väst, att den försökte skaffa sig och/eller utnyttja vänligt sinnade individer här, att sympatiserade med och hejade på den läran i smyg, och lockades av hur den såg på ’oliktänkande’ .. osv .. allt detta är sant.
  Sant är ju också att klimathotsanhängarna har samma fascination över att mha sin troslära få gå efter och ge sig på ’oliktänkande’. Många av dem propagerar f helt öppet med sådant. (Men återigen, de ’smartare’ av dem ligger nog lågt i den allmänna debatten, precis som det var/är med kommunismen)
  Noterade du att även jag här drog ett antal streck … ffa påpekade att bland dem finns många paralleller!
  🙂

 7. Lars Karlsson

  Kommentera om vinkraftens nödvändighet .
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/elpriset-for-lagt-for-att-motivera-nyinvesteringar_3661842.svd

 8. Alliansen har hela tiden kämpat för att hålla Stasi-listorna hemligstämplade. Varför? Jag är övertygad att det finns många fula fiskar med kopplingar till DDR även inom egna leden. Kyrkan kan också ha flera personer som arbetat för DDR. Därför vågar (vill) man inte offentliggöra listorna.

 9. Gunbo

  Jonas,
  När ska du lära dig skillnaden mellan kritik och smutskastning? Kritik av det någon sagt, skrivit eller gjort är INTE smutskastning. Smutskastning är att försöka skada en persons anseende genom bl a ovanstående ”guilt by association”, spekulationer om en persons mentala hälsa eller bristande intelligens, kriminella kopplingar m m.

 10. Gunbo

  Per Welander #8,
  Tycker du att vi ska återuppliva McCarthyismen?

 11. Hans Björkman

  Man har försökt införa ”ekologiska” begravningar. Det innebar att kroppen frystes ner till -176 grader och sedan skakades sönder till ett pulver som sen ströddes på marken. På så sätt skulle den döda omvandlas till tex en ros tänkte man. Kunskapen i fotosyntes, kolets kretslopp mm är obefintlig verkar det som.

 12. Peter Stilbs

  Gunbo #10 – McCarthyismen handlade om att utpeka ofta helt oskyldiga (i sakfrågan = är Du kommunist, eller sympatiserar Du med kommunismen (utan att ha gjort något landsförrädande eller subversivt överhuvudtaget) ), medan STASI-arkiven handlar om dem som verkligen var aktiva i saken, och som också ägnade sig åt illegal underrättelseverksamhet i Sverige.
  Betecknande nog förstördes också stora delar av STASI-arkiven i Tyskland vid återföreningen.

 13. Håkan Bergman

  Gunbo #10
  McCarty’s häxjakt byggde väl inte på tillgång till fakta. Stasi-arkiven är fakta, eller hur Gunbo? Med tillgång till dom arkiven så skulle vi kunna klara ut mycket och sen gå vidare.

 14. Thomas P

  Hans #11 Poängen är såvitt jag vet att det går åt mindre energi att frysa en kropp än att kremera den.

 15. Kompetential

  @Gunbo #10
  ”Tycker du att vi ska återuppliva McCarthyismen?”
  Kommunistiska infiltratörer (ateister) i Svenska kyrkan bör avslöjas för vad de är. Sabotörer som krossar vårt välstånd och därmed mördar de fattiga på uppdrag av främmande makt bör dömas för sina grova brott mot mänskligheten. Ejackulén är uppenbart anti-kristen i sina värderingar, hon hyllar kommunistmen, islamismen och förnekar Jesu jungfrufödsel. Det är bara bra att sådana sidor hos henne kommer fram.
  Svenska kyrkan var ett lätt offer för kommunisterna att ockupera. Full av tanklösa får som osjälvständighet och eget lidande som högsta ideal. Massdöd har de inget emot, så avskaffande av all industri, transport, energi och jordbruk är exakt det som dödskristendomen eftersträvar i form av ”självuppoffring”=meningslpös förstörelse. Jesus torterades ihjäl av staten, och det är deras förebild att ta efter!

 16. Gunbo!?
  Vad yrar du om nu?
  Varken intelligens, mental hälsa, heder, kriminella kopplingar spekuleras det om eller insinueras ovan.
  Vad är det du yrar om?
  Vad är det som är ’ren mutskastning’ ovan? (Och hur menar du att din artikel av Arnstad på ngt sätt var ’kritik av vad ngn har sagt’?) Du blir allt mer obegriplig. Men kanske beror det på att du blir allt mer emotionell också … vad vet jag?

 17. J-O

  Gunbo #10 – McCarthyismen? Stor skillnad på dokumenterat landföräderi och rykten.
  Stasidokumentent är mycket detaljerade och innehåller kvitton på mottagen ersättning etc
  Brukar inte finnas någon samvetsröst när personer utpekas för forna nazistsympatier men här
  där det gåt från sympatier till direkta handlingar och landsföräderi tassar man på tå.
  Självklart mottog Jan Guillou pengar från KGB bara i journalistiskt syfte som den sanne grävande journalist ha säger sig vara. När sedan biografien skall skrivas har en selektiv altzhiemers glömt just denna journalistiska bragd.
  Nej Gunbo , för oss som legat fullt stridberedda i storming skärgård var kalla kriget ingen lek.
  Det dessa förädare gjorde kunde kostat 10-tusentals svenskar livet. Tack och lov föll Hitlertyskland och sedan dess rödbruna efterföljare men deras gärningar skall vi inte glömma.
  Om du menar att det är McCarthyism kalla en förädare en förädare så – JA låt så vara.

 18. L.C.

  ThP #14
  Det beror väl på hur mycket fett den innehåller?

 19. Håkan Bergman

  Nu har ni väl tänkt ägna dom närmaste två timmarna åt att titta på svettiga tyskar och portugiser kan jag tänka? Det behövs inte längre, Metoffice har lånat ut sin senaste superdator, dom kom på att dom kan lika gärna singla slant om det brittiska vädret, till att simulera fotbollsmatcher i stället. Så nu vet jag redan hur det går, jag ska inte förstöra spänningen för er, men kolla in Ronaldos straffar. Skulle den verkliga matchen sluta annorlunda så är det självklart simuleringen som gäller, se den på egen risk.
  http://www.telegraph.co.uk/sport/football/world-cup/10901202/Digital-World-Cup-simulator-Germany-v-Portugal.html

 20. Gunbo

  Peter Stilbs #8,
  Som jag använder ordet McCarthyism innebär det häxjakt på oliksinnade (i USA på kommunister och andra vänstersympatisörer).
  ”STASI-arkiven handlar om dem som verkligen var aktiva i saken, och som också ägnade sig åt illegal underrättelseverksamhet i Sverige.”
  Det är fyrtio år (och mer) sedan ev. STASI-samarbete var aktuellt. Vad skulle meningen vara med att i dag dra fram (och ev. ställa inför rätta) personer som i dag är gamla och kanske döda?
  OBS! Jag är INTE kommunist! 🙂

 21. Johan Ljungdahl

  Stasi försvann samtidigt som muren föll, knappa 25 år sedan.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ministeriet_f%C3%B6r_statss%C3%A4kerhet

 22. Daniel Wiklund

  Radler var en omtyckt präst i Burträsk. Han var en modern präst,höll omtyckta predikningar, lite av pastor Jansson. Han har bl a genomfört många maratonlopp. Ingen kunde ana att han var en spion. Efter avslöjandet så har det sagts och sägs många hårda ord ord om Radler, av folket i Burträskbygden. Det ”maratonlopp” han nu genomför kommer att vara det i särklass jobbigaste, och kommer att vara resten av hans liv. Samtidigt kom han lindrigt undan, det enda straff han fick var att han förlorade jobbet.

 23. Peter Stilbs

  Gunbo #20 – man jagar än i dag gamla nazister (efter nästan 70 år). Det går för sig, däremot?
  Östtyskland föll väl ca 1989? Vadå 40 år? 25 kanske…

 24. Slabadang

  Stalinismen var en 70 årig bestående systematisk överkurs på McArthyismen!
  Det är de svenska kommunisterna och socialisterna som fört fram McArthyismens hemskhet för att gömma och för att folk ska glömma vilken ideologi som mördat fängslat hotat och förföljt oliktänkande. Att Gunbo och Tomas P reagerar är liksom lika överraskande som att underbenet reagerar vid lätt slag under knäskålen.

 25. Olav Gjelten

  Peter # 43 Muren föll hösten 1989. DDR bestod väl ytterligare ett år ungefär.

 26. Olav Gjelten

  Så det kan ha varit Andropov som var hjärnan bakom klimatlögnen.
  Någon som vet hur dagens Ryssland ställer sig till miljöfundamentalismen och därigenom klimatextremismen?

 27. Gunbo

  Peter Stilbs #23,
  ”man jagar än i dag gamla nazister (efter nästan 70 år). Det går för sig, däremot?”
  De na_ister som jagats (det finns väl knappast några kvar) har varit skyldiga till mord på tusentals judar. Det är väl i en helt annan klass än det STASI-samarbete vi diskuterar här?
  ”Östtyskland föll väl ca 1989? Vadå 40 år? 25 kanske…”
  Sorry, räknefel.

 28. Gunbo

  Jonas,
  ”Varken intelligens, mental hälsa, heder, kriminella kopplingar spekuleras det om eller insinueras ovan.”
  Läs vad jag skrev en gång till: ”Smutskastning är att försöka skada en persons anseende genom bl a ovanstående ”guilt by association”…..

 29. Ann L-H

  Skriften The United (socialist) Nations Progress on Global Governanace , via Climate Change, Sustainable Development and Bio-diversity by D. Ambler (SPPI) har några år på nacken men kan vara ett litet komplement till den här tråden.
  http://aaa21.org/wp-content/uploads/2012/04/SCIENCE-PUBLIC-POLICY-INSTambler_un_governance.pdf
  Då 2011 var mycket i den lite främmande tankar, men under de år som gott och med en hel del ny kunskap blir det alltmer skrämmande hur fort utveklingen går.
  Tack Peter för ännu en varningsklocka.

 30. Ann L-H

  gott = gått ibland

 31. Ann LH

  Gott = gått ibland! Speciellt här och nu.

 32. Slabadang

  Ta del!!
  Fler har redan uppmärksammat vad som nu blir tredje artikeln på Jonova. Solens effekter på klimatet är en omstridd mekanism och Mr D Evans lägger fram en en mycket trovärdig modell för hur sambandet ser ut. Ingemar Ns liknelse med ”en kittel med vatten på spisen” får sin applikation på klimatet med stöd av utvärderingar av fördröjningseffekter enligt samma metod som man bla sorterar ut vissa frekvenser från andra inom el och elektronik ingenjörsskapet.
  Redaktionen och KUs läsare har här en intressant uppgift att kritiskt granska Evans sol/klimatmodell.
  http://joannenova.com.au/2014/06/big-news-part-iii-the-notch-means-a-delay/#comments

 33. Ingemar Nordin

  Man kan naturligtvis inte döma f.d. östtyska stasispioner som själva var utsatta för allehanda påtryckningar av just Stasi alltför hårt. Samma sak gäller många angivare till Gestapo under nazisttiden i Tyskland under 30-40 talet. Men att agera som Stasi-angivare i Sverige????
  Nej, där finns inte mycket av förståelse från min sida.
  Att Svenska kyrkan haft en ideologisk sympati för socialistiska och marxistiska synpunkter råder det knappast någon tvekan om. De hoppade på det tåget redan under 70-talet. Att Jakelen spinner vidare på den kyrkliga traditionen att hålla på auktoritära läror (brunt-rött-grönt) är väl bara följdriktigt?

 34. Thomas P

  Slabadang #31 Vad jag ser vid en snabb skumning är att Evans gör misstaget att förutsätta att alla temperaturvariationer beror på variationer i TSI. Endast givet detta antagande får han sitt notch filter. Om de snabba fluktuationerna i temperatur beror på några andra faktorer är det trivialt att han får den överföringsfunktion han får och det är inget filter i huvud taget.
  Förvänta dig dock inte för mycket från detta forums ”skeptiker” när det gäller att säga vare sig bu eller bä.

 35. Slabadang

  TYhomas P!
  När man kan dig sedan år tillbaka så inser man hur lite du egentligen både kan och förstår och hur oerhört slarvig och oseriöst osjälvständig du är. Ingalunda så har Evans negligerat andra faktorer eller signaler i klimatsystemet och din fromma förhoppning om att han ägnat sig åt samma pissiga curvfitting som dina polare i hockeyteamet kan du lägga på hyllan efter att ha läst artikel ll. Att urskilja olika frekvenser och amplituder ur ett knippe med olika signaler är en kurs dina polare inte ens vet att den existerar. För då kommer man inte med såna rena dumruneförklaringar som IPCC ”95%” säkerhet att människan står för minst 50 av den globala uppvärmningen sedan 1950 när det är tomt som i ett Ekskt huvud på metodik för hur man kommit fram till åsikten när de inte förmår att skilja på vad som är vad.

 36. Gunbo #10 McCarthyismen?
  Nu är du ute och cyklar rejält och vingligt dessutom. Håll dig till ämnet och försök inte jämföra offentliggörandet av Stasi-listorna med McCarthyismen. Borgerliga och kyrkliga representanter på högre nivå finns troligen med på dessa listor. De har samarbetat med en kommunistisk stat för att undergräva demokratin i Sverige. Alliansen vill förhindra att dessa listor kommer ut. Glöm inte att kommunismens brott vad beträffar mördade/avrättade är mångdubbelt nazismen. Det ligger också mycket närmare i tiden. I Nordkorea avrättas fortfarande motståndare.
  Svenska folket har rätt att få ta del av listorna. Vad har du att dölja Gunbo? Vad heter du?

 37. Gunbo
  Jag läser ju vad du skriver. Och påminner dig om det. Och jag förstår dessutom både orden, meningarna (och ofta även vad du menar trots att du har så svårt att både med ordens betydelse, med att inte trassla in dig i självmotsägelser. Och tyvärr också med att hålla dig till sanningen)
  Jag frågade dig vad som här öht skulle vara ”ren smutskastning”!? Här nämns ett antal fakta om personer som varit nära Jakelen (under väldigt lång och intensiv tid). Samt lite annat om vad kommunisterna höll på med. Det är precis den sortens ’streck’ och ’kopplingar’ som är ditt främsta kännetecken. Men till skillnad mot dina insinuationer finns iaf dessa fakta. (Och är ganska komprometterande, enligt mig, dock för andra!)
  Vad menar du med ”ren smutskastning” här?
  ’Association’ kan jag absolut gå med på. Kanske tom ’guilt’ också. Om man menar att folk bör skämmas för att sympatiserat med, eller tom i det fördolda verkat för kommunismen.
  Så vad menar du med ”ren smutskastning” här? Tycker du att sådant (om andra, närstående) inte får omnämnas? Att sådan information måste vara helt irrelevant?
  Gunbo!? Du som ofta vill misstänkliggöra att vissa har ett betalt jobb (men aldrig att detta gäller lika mycket dem på din sida?)

 38. Ulf L

  Gunbo
  En blivande präst väljer i vilket stift som de vill vara verksamma i och därmed väljer de också vilken biskop som prästviger dem. Men troligen valde Antje Jakalén att prästvigas av Lars Carlzon och doktorera under Radler för att de bägge talade tyska. Om Lars Carlzon står för övrigt i Wikipedia en motivering till hans ordförandeskap i Förbundet Sverige-DDR som möjligen låter naivt men inte klandervärt.
  Men det är fullständigt självklar att vi ska jaga gamla spioner och inflytelseagenter från alla diktaturländer även om det var länge sedan de var aktiva. Om inte annat för att visa nuvarande spioner att de inte kan räkna med kommer undan. Och spioner finns det även om de mest spionerar på sina landsmän idag.

 39. Gunbo

  Jonas,
  ”Här nämns ett antal fakta om personer som varit nära Jakelen (under väldigt lång och intensiv tid).”
  Så du menar att Jackelén är kommunist för att hon prästvigdes av en biskop som var ordförande i Sverige-DDR föreningen eller att hon doktorerat för professor Alexander Radler???
  Och att dessa påståenden inte är ett försök att smutskasta henne??
  Kan du eller någon annan citera vad hon sagt eller skrivit som visar att hon är kommunist?

 40. Håkan Bergman

  Lite märkligt ändå att det verkar bara vara vi ateister och ”klimatförnekare” som läser bibeln.
  Matteus 6:34
  ”Gören eder alltså icke bekymmer för morgondagen, ty morgondagen skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.”

 41. Benke

  OT
  Dr Evans har en intressant ”reglerteoretisk” ansats – Blir spännande att följa. Men ”klimatsystemet” är ”långsamt” och då blir det svårare att få ut något användbart .

 42. Gunbo

  Ulf L #38,
  ”Men troligen valde Antje Jakalén att prästvigas av Lars Carlzon och doktorera under Radler för att de bägge talade tyska.”
  När det gällde Radler stämmer det säkert att det tyska språket var viktigt för Jackelén. Men för en prästvigning behövs knappast hennes modersmål, speciellt som hon behärskade svenska språket alldeles utmärkt.
  ”Men det är fullständigt självklar att vi ska jaga gamla spioner och inflytelseagenter från alla diktaturländer även om det var länge sedan de var aktiva.”
  När det gäller spioneri kan jag hålla med men är alla som ingår i STASI-arkiven spioner? Jag ska erkänna att JAG inte vet.

 43. I SVT morgonsoffa dagen innan skiftet satt Jackelén och sa att klimat frågan är en av de viktigaste frågor kyrkan har att ta hand om. Hon utvecklade inte saken mer.
  Om hon menar att de ska trösta de oroliga går det väl för sig. Men ska de föra ut propaganda om saker de inte förstår sig på är det illa.
  Personligen gick jag ur kyrkan i stort sett så fort som det lät sig göras.

 44. Gunbo

  Per Welander #36,
  Jag ska erkänna att jag inte är speciellt insatt i vilka förbrytelser personerna som ingår i STASI-arkiven gjort sig skyldiga till. Jag börjar misstänka att jag blandat ihop SÄPO och STASI.

 45. Gunbo

  Mats Jangdal #43,
  ”I SVT morgonsoffa dagen innan skiftet satt Jackelén och sa att klimat frågan är en av de viktigaste frågor kyrkan har att ta hand om.”
  Svenska kyrkan följer med sin tid. 😉

 46. Ulf L

  Gunbo
  Antje Jackelen prästvigdes 1980, 25 år gammal. Hennes svenskakunskaper då var säkert inte lika bra som nu. I vilket fall som helst så letade jag bara efter troligare skäl till att hon hade kontakter med dessa två än deras engagemang för DDR.

 47. HansH

  Antje har ju mer än antytt att alla religioner är mer eller mindre riktiga och jämställda..hon har väl även svävat runt i Mellanösternfrågor förutom klimatfrågan…vi har med en postmodern teolog att göra..att hon har mentorer i gamla öst gör bilden suddigare…vi vet ingenting annat än att kyrkan i.a.f. har börjat med en skolastisk inställning till vetenskap igen…eller kanske en politisk vetenskapssyn…illa är det. Det vore riktigt otrevligt om Stasipapper konfirmerade knytningarna…men vi kan nog lita på att så inte sker..ärkebiskopar har rejäla kontakter.

 48. Pelle L

  Gunbo, vilken jäkla gummirygg du är 🙁
  Så fort dina utsagor synas skämtar du bort saken, och flyr med svansen mellan benen.

 49. Daniel Wiklund

  Läser Donnas blogg, hur kort tid vi har på oss att rädda världen,enligt några klimatexperter(?). I dec 2009 sa Australienska Penny Sacket(chief scientist,professor) att vi har 5 år på oss att rädda världen. Prins Charles sa 2009 att vi har 100 månader på oss att rädda världen. Nyligen sa den franske utrikesministern Laurent Fabius att vi har 500 dagar på oss att undvika klimatkaos(just efter det att FN ska ha sin klimatkonferens i Paris). Finns säkert fler självutnämnda experter som gett världen x antal år att undvika klimatkatastrof, och många av dom har för länge sen passerat, men jorden har ännu inte gått under. Här kanske den nye ärkebiskopen kan finna en uppgift,brukar ju vara kyrkans folk som hotar med undergång om vi inte upphör med att synda.

 50. Kom igen Gunbo, nu!
  Ingen har skrivit eller sagt att hon är kommunist. Det har dragits lite streck och paralleler …
  Hade någon gjort det (och hon dessutom ansett att ’kommunist’ var ngt man absolut inte vill kallas) hade du haft fog för att just det skulle varit ’ren smutskastning’.
  SÅ frågan är: Har någon sagt ngt sådant?
  Kom igen Gunbo, where is the beef here? Vad är det som är ’ren smutskastning’?

 51. Gunbo,
  Är det med dig som med så många andra vänstergnällare, att du inte tål din egen medicin? Inte ens i den mildaste barntillåtna varianten?
  Är du omedveten om att nästan alla troende kommunister också är mycket devota anhängare av klimathotet!?
  Eller menar du att sådant inte får nämnas?
  Eller gör du tanke- (logik-)felet att framförandet av sådan ren fakta också skulle implicera att alla devota klimathotsanhängare också vore (åtminstående smyg-) kommunister?
  Oavsett: Vad är det som skulle vara ’ren smutskastning’? Du har fortfarande inte lyckats specificera ngt alls!

 52. Olav Gjelten

  Andropov var den sovjetledare som ytterligare stärkte makten kring partiet. Det var alltså han som kom på ideen att försvaga västvärlden genom att hitta på klimatlögnen efterat miljöhysterin började göra sig gällande i många västländer. Grogrunden för att lyckas med denna bluff kunde knappast vara bättre!
  Hade Andropov fått leva skulle han utan minsta tvekan ha tilldelats Nobels fredspris och haft hjältestatus som den religionsstiftare som hundratals miljoner skulle komma att bekänna sig till i hela västvärlden.

 53. gunbo

  Jonas,
  ”Vad är det som skulle vara ‘ren smutskastning’?”
  Kan du förklara för mig vad andemeningen i brevet till Peter Stilbs var?

 54. Gunbo, det har jag redan gjort. Kan du nu vänligen specificera vad som skulle vara ’ren smutskastning’!?
  Vad jag har sett har du inte ens ifrågasatt några sakförhållanden.

 55. gunbo

  Jonas,
  ”Gunbo, det har jag redan gjort.”
  Nej, det har du inte. Kom igen Jonas, förklara nu för mig vad brevets avsändare har för avsikt!

 56. Gunbo,
  Det är du som hävdar att detta är ’ren smutskastning’. Jag har frågat vad exakt som skulle vara ’ren smutskastning’!? Vet du inte vad du menade?
  Och jag hävdar heller inte att jag kan fjärrskåda avsikter som inte uttalas (men för all del spekulera om sådan)
  Men jag tycker inte ens att det insinueras att hon skulle vara kommunist. Bara indikeras att möjligheten finns, eller iaf att hon inte har några problem med sådana …
  Vad är din poäng, Gunbo?
  Det är fullt tillåtet att sympatisera med kommunismen, drömma om det socialistiska utopiat. Många gör det. Och än många fler tilltalas av och vänslas med tankar som ’åt var och en efter behov, från var och en efter förmåga … ’
  Vad är det som är ’ren smutskastning’ Gunbo, vet du (åter igen) inte vad du menade?

 57. Thomas P

  Slabadang #35 Verkar inte som någon här är speciellt intresserad av teorin du vill lansera. Du får fundera på om det beror på att dina meningsfränder anser dig så opålitlig att de inte ens såg det som värt att titta på din länk eller om de tittade på den, fann den ointressant och inte sa något för att inte såra dig (eller dra på sig dina okvädningsord).

 58. J-O

  Gunbo: Brottet kan rubriceras spioneri och/eller olovlig underrättelseverksamhet. Att jobba för Stasi behöver inte innebära kommunistsympatier – denna branch finns många grumliga motiv men det är troligen det som ligger närmast.
  40 år sedan … om det nu är så länge sedan och bara ungdomssynder så har dessa personer väl inget att dölja utan borde se sin del i att historiebeskrivningen blir så korrekt som möjligt ? Allas vår Jan Guillou vill ju gärna visa sina kunskaper vad gäller underrättelsetjänst när det kommer till IB och Hamiltonböcker. Den lilla lilla detaljen att han och KGB har ett förflutet ansåg han tydligen inte var en merit här.
  Hitlertyskland mördade en ofattbar mängd oskyldiga civila människor. Det har hållits stor krigförbrytarrättegångar. Människor har dömts och avrättats för dessa avskyvärda brott.
  Kommunismen – under Lenin,Stalin,Mao,Castor,Kim,Pol pot etc har mördat LÅNGT fler. Det tar inte skuld från de tyska bödlarna men då det in princip bara skett ett halvhjärtat försök att ställa skyldiga till svars i Kambodja så är det svårt att säga vilken skuld en enskild agent haft i den stora bilden.
  Då bilden av vem som gjorde vad ,mot vem och varför inte ställts på sin spets för DESSA förbrytelser så är väl det minsta man kan begära att de träder fram och ropar de gamla kända orden: ”jag följde bara order … ”

 59. Mats G

  Tror man på gud så har man vissa intellektuella brister. Inte konstigt att det smittar av sig på andra områden.

 60. Dåren säger att det finns ingen Gud!

 61. Mats G

  60
  Lennart Rydberg
  Eftersom jag inte tror på Gud så är jag enligt din definition en dåre. Vad jag vet så är det ingen i min närhet eller de som känner mig som ens har hintat att så skulle vara fallet.
  Inga personer med vita rockar har heller hämtat mig.
  Så din logik fungerar inte eller definition heller för den delen. Jag misstänker att du tror på Gud eller hur?

 62. Mats G

  58
  J-O
  ”jag följde bara order … ”
  Ett intressant dilemma. Tänk dig en röd knapp. Om du trycker på knappen kommer hundar människor dö. Om du vägrar kommer du själv dö och de andra hundra människorna kommer dö ändå.
  Vad gör du? Trycker på den röda knappen eller vägrar?

 63. Mats G

  60
  Lennart Rydberg
  Misstänker att det här är någon slags kontring på mitt #59.
  Så låt mig förklara. En troende klarar inte av svaret , jag vet inte. Utan då fyller man sin verklighetsbild med fantasier istället.

 64. Mats G

  ang religion
  wiki
  ”Många psykiska störningar yttrar sig i störd verklighetsuppfattning.”
  Här är ett verkligt problem. Tror man på Gud har man en störd verklighetsuppfattning.
  Så det är alltså inte så konstigt att vi ser självmordsbombare och allt annat wacko som kan härledas till Religion.

 65. Astrid Å

  Här finns att läsa om vänskapsförbundet Sverige-DDR, för den som orkar.
  Kopplingen till fredsrörelsen var lite ny för mig.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rbundet_Sverige-DDR
  http://www.regeringen.se/content/1/c4/04/47/615c0fee.pdf

 66. J-O

  Mats G #58 : Detta är redan vetenskapligt utrett hur jag troligen agerar. Du har väl sett elchocks experimentet … Men vissa trycker med glädje den röda knappen och behöver inte hotas med straff.
  Visserligen vet vi inte vilka hållhakar som kan ha funnits på de som jobbade för Stasi. Visserligen hade Tengil sina spioner i Körsbärsdalen och visst kunde släktingar och vänner i Törnrosdalen råkat ialla ut men det blir lite svårt att förklara för oss andra hur Tengil fick dig att ”trycka på en röd knapp” så lång bort från Katlas drakeld.
  Att kyrka , freds- och miljörörelse såg som bra softtarget av underrättelsetjänsterna i Öst är inget nytt.
  Det vi troligen inte vet är hur omfattande infiltration egentligen var och hur högt upp den gick. Sedan Stasilistan hamnade i händerna på USA och sedemera delgavs Sverige har man bit för bit klistrat ihop de strimlade dokument som Stasi lämnade efter sig. Ett enormt arbete … man har alltså skannat varje remsa och låtit datorer pussla ihop de dokument som Stasi trodde skulle var förevigt förstörda. Detta material har vad jag vet inte studerats av Svenska myndigheter och här gömmer sig troligen mängder med inflytelseagenter som infiltrerade vårt land. Pressen inte minst …

 67. Slabadang

  Astrid Å!
  Om du är intresserad av ämnet så är detta föredrag av den avhoppade KGB agenten Bezmenow ett bästa sätt att skapa sig en grundläggande förståelse för applikationen av den strategi subversionen bedrivs efter. 85% av KGBs verksamhet gick åt till att skapa infiltration och destruktion av socialismens fiender vilket betyder alla öppna demokratier.
  https://www.youtube.com/watch?v=8fQoGMtE0EY

 68. Mats G

  66
  J-O
  ”hållhakar”
  De flesta av oss har väl sett sopranos någon gång.
  Så hela idén är att om du skall vara med i organisationen så måste det finnas hållhakar. Annars blir du en risk eller ett hot. Detta gäller inte bara stasi.
  Du ser det förmodligen hemmavid i något avseende. Rotary kan ju alltid vara ett ställe att börja leta om du nu har missat det.

 69. Astrid Å

  Slabadang # 67
  Tack! Jag har ju lyssnat på honom , när du länkat förut och inte vetat vad jag ska tro, men nu…? Still confused. – But on a higher level, känns det som. Hursomhelst är det intressant att omvärdera bilden av svensk politisk historia. Vad man fick veta under ungdomen…och inte.
  Lycka till på din nya boplats och tur att internet finns, så att du fortfarande kan leverera dina svindlande drapor! 🙂

 70. ThomasJ

  I den ’nya’ svenska statsklimatreligionen heter det:
  ”Du ska inga andra Gudar hava jämte CO2”
  Punto e Basta!
  Mvh/TJ

 71. Peter Stilbs

  Under min studenttid i Lund på 60-70-talet , och senare i Uppsala, Bergen och KTH var det ett ständigt flöde av först studenter från Polen och Tjeckoslovakien, sen gästforskare och besökare från oftast DDR. Hur studenterna kommit ut från sina hemland framstod som något motsägelsefullt, och jag var i kombination med andra observationer ganska övertygad om att de var utsända. Gästforskarnas och besökarnas uppdykande var mer naturligt, men det var så uppenbart att de intresserade sig för och kartlade saker som knappast hade med den aktuella vetenskapen att göra. Helt klart hade de också uppdrag att samla information.
  Just efter murens fall fick jag en mycket duktig ung postdoc från Leipzig – från samma avdelning där Angela Merkel också doktorerat. Han och hans fru hade redan studerat svenska något år i DDR, och man kan undra över sambanden. Han och frun kunde knappast ha tillåtits lämna landet utan någon form av bivillkor innan murens fall.
  Jo, visst är det fråga informationsinhämtning/spioneri, av mer eller mindre allvarligt slag. Några av de nämnda kan också ha haft i uppdrag att fungera som ”vilande agenter” – smälta in i samhället – och sen ”aktiveras” om det blev allvar.

 72. Jan

  Strunt i Stasi, McCarthy osv. ett tag
  Vad hela historien demonstrerar är den politiska konformism som genomsyrar allt större delar av det offentliga Sverige där man måste håller sig inom den avsmalnande åsiktskorridoren om man skall kunna göra karriär i det offentliga Sverige. I Svenska statskyrkan har det gått så långt så det är viktigare för dess främsta företrädare att tro på Al Gore än gud och att predika klimatbudskapet än det kristna budskapet.

 73. Jan #72
  Bra Jan!

 74. Åke N

  Jan #72.
  Al Gore är tidens gud. Bra skrivet. Kyrkan har övergivit kristendomen och dyrkar nu klimat och islam.

 75. Peter Stilbs

  The climate-change debate is a game that is being played for the highest of stakes. So it’s terribly important that we find the right answers to the scientific questions. Toward that end, it is all the more essential to ensure that scientists have free rein for legitimate research, with an absolute minimum of political interference. Nearly 500 years ago, powerful prelates leapt prematurely into another scientific debate, denouncing the work of Galileo, with consequences that burden the Catholic Church to this day. The problem at the time was not with Galileo’s scientific research, which the Church had sponsored, but with the determination to make scientific conclusions fit into a preconceived ideological framework. Let’s not repeat that mistake. –Phil Lawler, Catholic Culture, 19 June 2014
  http://www.catholicculture.org/commentary/otn.cfm?id=1040