Staten och det gröna kapitalet mot medborgarna

 

Bloomberg

Här är några citat från Daily Scepetic https://dailysceptic.org/2023/11/18/how-green-billionaires-groom-the-public-into-accepting-unworkable-net-zero-policies/ av Chris Morrison om hur ett fåtal superrika människor förleder eller lockar viktiga institutioner i UK att omfamna den klimathotskramande ideologin i form av Net Zero.

I Storbritanniens allmänna val 2019 förlorade det Gröna Partiet 465 mandat och säkrade ynka 2,7 % av de nationella rösterna. Detta trots år av obeveklig klimatapokalypspredikan i de flesta medier och politiska medier. Den senaste rapporten från den undersökande journalisten Ben Pile ger tydliga bevis på varför den gröna rörelsen ofta går dåligt i någon meningsfull demokratisk omröstning. ”Den gröna rörelsen existerar nästan bara på grund av stöd från ett litet antal filantropiska stiftelser”, konstaterar han. Anslag från färre än 10 stiftelser står för långt över 1 miljard dollar i klimatbidrag per år, tillägger han.

Aktivister hävdar ofta att det finns ett utbrett stöd för deras kollektivistiska Net Zero-fantasi, men det beror på att de ställer frågor som: ”Stöder du Net Zero för att rädda planeten?” Frågor ställs sällan längs linjen: ”Tror du att vi bör ta bort 85% av vår nuvarande energi inom mindre än 30 år och möta omfattande samhälleliga och ekonomiska sammanbrott, på grundval av en obevisad hypotes att människor kontrollerar klimatet?” Ändå finns det allt fler tecken på att allmänheten börjar förstå hur ogenomförbar en Net Zero-policy som påtvingas dem är. Förra året visade en IPSOS-undersökning med två tredjedelar av världens befolkning att fyra av tio personer trodde att klimatförändringarna huvudsakligen berodde på naturliga orsaker. En nyligen genomförd undersökning vid Chicago University visade att 70 % av amerikanerna var ovilliga att spendera mycket mer än två dimes i veckan för att bekämpa klimatförändringarna. Trots decennier av grön grooming, är de flesta amerikaner ovilliga att offra en slant ur sina plånböcker för att stödja Net Zero.

Ben Pile är författare till rapporten ”Clean air, dirty money, filthy politics” https://togetherdeclaration.org/wp-content/uploads/2023/11/CleanAirDirtyMoneyFilthyPolitics_pub_.pdf  där han går igenom vem eller vilka som finansierar en lång rad s.k. gräsrotsorganisationer som är ute och demonstrerar på gator och torg. Så gott som alla är finansierade av storkapitalister.

Men det är inte bara gräsrotsaktivister som får stöd från de gröna kapitalisterna. En lång rad universitet- och forskningsinstitutioner i Storbritannien har blivit helt beroende av dessa pengar.

På klimatfronten är Imperial College i förgrunden i den pseudovetenskapliga attributionen av enskilda väderhändelser till långsiktiga förändringar i klimatet. Pengar från Grantham Foundation hjälper till att finansiera World Weather Attribution som är specialiserade på detta (gissnings)arbete. Tyvärr misslyckas alla resultat med vetenskapens grundläggande princip eftersom de inte kan falsifieras. Den uppmärksammade vetenskapsskribenten Roger Pielke Jr. är särskilt svidande i sin kritik av detta tillskrivningsarbete: ”Jag kan inte komma på något annat forskningsområde där avsaknaden av rigor och standarder har uppmuntrats av forskare för att generera påståenden som är mer vänliga mot rubriker, politisk påverkan och till och med stämningar,” sa han.

På senare tid har alltfler börjat undra över hur finansiella institut och företag kunnat göra sådana stora misstag när det gäller t.ex. vindkraft, elbilar, batterifabriker, vätedrivmedel och att begrava koldioxid i berggrunden. Det är inte bara skattemedel som använts för att subventionera, och som därmed lockat folk att investera. Även pensionsfonder har fått order om att satsa på sådana här förlustaffärer.

Ben Pile pekar särskilt ut ett exempel som rör Storbritannien. …  Mark Carney, den kanadensiska gröna aktivisten förflyttades in i Bank of England 2013 för att övervaka brittiska finansinstitutioner. Efter att ha tillbringat en stor del av sin tid som övervakare med att trycka pengar för att stödja de redan rikas tillgångar, har han nyligen flyttat in i Green Blob. Relationen mellan Carney och Michael Bloomberg beskrivs av Pile som ”uppenbarligen mysig”. Det verkar ha startat 2015 när Bloomberg utsågs till ordförande för Task Force on Climate-Related Financial Disclosure, en organisation som rekommenderar avslöjande av klimatrelaterade tillgångar såsom investeringar i viktiga energiföretag … I grund och botten, skriver Pile, är detta klimatpolitik via bakdörren. Det använder det finansiella systemet för att öka kostnaderna för Net Zero-överträdelser, ”utan att behöva ha dessa policyer i lagboken”.

Genom att öka kapitalkostnaderna och tvinga fram felaktig allokering av investeringsfonder, fortsätter Pile, ”har grön lobbying avsevärt bidragit till energikrisen, stigande priser och inflationen som vi sett sedan slutet av Covid-lockdown – även om själva nedstängningarna och penningtrycket är betydande förstärkare av problemet”. Samtidigt har Carney samlat på sig en mängd olika jobb sedan han lämnade Bank of England, inklusive en FN:s särskilda sändebud för klimatåtgärder och finanser, rådgivare för klimatfinansiering för COP26 och medordförande, tillsammans med Bloomberg, i Glasgow Financial Alliance för Net Zero. Den sistnämnda institutionen sägs förvalta 130 biljoner dollar av andra människors pengar och har åtagit sig att påskynda övergången till en global ekonomi med netto noll.

Hur länge kommer denna charad med Parisöverenskommelsen och sedan med NetZero/Fit 55 att pågå? Mycket tyder på i de senaste valen i Europa att tålamodet håller på att ta slut.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Tumskruvarna skruvas åt… Strömavbrott på Grimsta IP 1 1/2 TIM BP – Utsikten Brommapojkarna vann stannar i Allsvenskan…
  Någon som hört någon yra om klimatförändring när vi i princip har flera nationella isdygn i november… Men hav tröst nu ska Virgin Atlantic köra från Heathrow till JFK på tallolja 100 % förrnybart hon som rapporterar om det i SVT:s Morgonstudion heter dock Gran (Grahn? såg inte texten…)

 2. Johan, Uppsala

  Jag är mycket förbryllad över kopplingen mellan oljeindustrin och miljö- och klimatrörelsen i Europa där klimatlobbyorganisstionerna kämpar för att påverka politiken som i slutändan skapar kaos och stora intäkter åt just oljeindustrin. Det är inte denna koppling som är orsaken till min förbryllning, utan klimatkrisaktivisternas totala oförmåga att själva se denna koppling och hur de är brickor i spelet. Jag har påtalat några gånger här på bloggen hur enkelt det är att skälv se var finandieringen till olika ”oberoende” NGO:s kommer ifrån. Varför kan de engagerade i dessa NGO inte själva se detta?

  Inte ens vår egen Erika Bjerström kan komma till den indiktens ens när hon skriver i klartext att oljeindustrin tjänar miljarder på energikrisen:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kanske-ar-det-ratt-man-pa-ratt-plats–g8t7ne

  Det kan väl inte vars så enkelt att dd bara ser till sin egen inkomst mm? Finns någon utbildad beteendevetare som kan förklara detta mysteriim?

 3. Björn II

  Utan att veta skulle jag tro att gemensamt för investeringarna till allra största delen görs med någon annans pengar. Privata pengar har investerats av de som fått statlig riskminskning. Att pensionsfonderna går in i detta och investerar människors pengar är inget annat än kriminellt.

 4. Bra Ingemar – det gröna kaoset leds av den alarmistiska krigshären.

  Och – hur blir det när det leds med alarmism?
  Ja, förutom att det vetenskapliga perspektivet smiter ut genom dörrspringan så ser vi hela härligheten i aktion inför cop 28 – nu omfamnar ledarna denna här och kaoset för mötet börjar t o m innan mötet börjat!

  Ordföranden smutskastas och rullas i tjära och fjädrar av västvärldens alarmister och media – där blev det osämja och kaos innan dom ens börjat.

  Man vet inte om man skall skratta eller gråta – men så ser den Gröna Världen ut, tänk om dom ändå kunde se sig själva och sina handlingar!

 5. Ulf

  I sammanhanget är det spännande vad som nu händer i Tyskland där budgeten havererar för fjärde året i rad. Nya upplåningar måste till och nya besparingar. I Tyskland har man infört pristak för konsumenterna på energi så att väljarna inte ska märka vad politikerna har ställt till med och hur det drabbar ekonomin.
  En fråga är nu om Tyskland har råd med detta pristak? Kanske får väljarna smaka på lite sanning.

 6. Ulf

  2 Johan,

  Någon egentlig koppling finns inte, utan det handlar bara om att klimatrörelsen är inte intelligentare än så. De är i stort sett alla ekonomiska idioter som inte förstår några ekonomiska samband. De få som inte är det är fullt upptagna att personligen tjäna pengar på ”klimatkrisen” genom klimatkarriärer etc.

  Erika t ex har ett trevligt jobb och får dessutom mycket uppmärksamhet. Man kan ha det sämre som begränsat begåvad.

 7. Evert Andersson

  Tack Ingemar! En viktig utblick inför COP28 där en dollarmultimiljardär ska leda konferensen. En fars tycker en ’expert’ som uttalar sig i TV-nyheterna idag.

 8. Paul Håkansson

  Magnus blomgren
  09:18, 2023-11-28

  Vet inte om jag missuppfattade ditt inlägg men har dom börjat bråka internt inför COP28 ?

 9. Roland Salomonsson

  Notera att avarterna drivs främst inom Västländer och av västerländska oligarker.
  Utanför Västländerna tar man det lugnare. Dock att BRICS-länderna skrattar hela vägen till banken för gåvorna

 10. Freyrs, batteri tillverkare, ställer in fabriksbyggena i norge, sverige och finland – skall bygga i usa istället.

  Tack vare det amerikanska stimulanspaketet säger dom, idag.

  Ännu ett av högen med företag som åker världen runt och mjölkar skattepengar – helt skamlösa verksamheter…avdankade politiker väljs in i sådana styrelser eller anlitas som konsulter – helt klart en ny elit och maktfaktor – tack å bock kära alarmister, ni är fantastiska…på att…

 11. Stefan Eriksson

  #5 Ulf
  Vag jag har hört är det så att ”energi-pristaket” (gas och el) lyfts bort fr.o.m 2024-01-01 i Tyskland.
  Hittar tyvärr ingen bra referens, men är rätt säker på att just ”pristaket” som åtgärd skrotades redan dagen efter författningsdomstolens besked.

 12. Nr 8 Paul H
  Ja, dom har krisat ihop om ordföranden för mötet – vilket väl sätter tvärstopp för lyckade förhandlingar…osämja är misslyckandets följeslagare.

 13. Ulf

  Gretas gloria börjar hamna på snedd när det visar sig att hon bara var en helt vanlig socialist som inte har koll på något överhuvudtaget. Tyvärr tror ändå många fortfarande att klimatfrågan är något annat än politik. Uppenbarligen artikelförfattaren också. Hon är besviken att Greta så ensidigt stödjer Palestina. Som om Greta skulle se världen i något annat än svart och vit? Så oerhört naivt.
  https://www.dn.se/kultur/anita-goldman-greta-thunberg-det-du-nu-haller-pa-med-skadar-hela-klimatrorelsen/

 14. Adepten

  När 80 000 representanter från 197 länder anländer till COP28 Dubai den här månaden ska de diskutera följande ämnen;
  Klimatinvesteringarna ökar i både offentlig och privat sektor, och förnybara energikällor ersätter fossila bränslen i en historiskt snabb takt i många länder.
  Men utvecklingen går alldeles för långsamt, för att uppfylla 1,5-gradersmålet. Uppskattningar visar att den globala temperaturen kommer att öka med 2,4–2,6 °C över förindustriella värden fram till 2100.
  Världen skulle behöva minska koldioxidutsläppen med 8 % varje år fram till 2034 för att bibehålla en 50-procentig chans att hålla sig under 1,5 °C uppvärmning.
  Som jämförelse krävdes det en global pandemi för att minska koldioxidutsläppen med 7 % under 2020.
  För att uppnå denna omvandling räknar IEA med att vind- och solkraft skulle behöva stå för ungefär 70 % av elproduktionen år 2050.
  Koldioxidsnåla energikällor kommer att behöva öka med ungefär sju gånger så mycket el år 2050 som kol, naturgas och olja genererar idag.
  KPI uppskattar att världen kommer att behöva öka klimatutgifterna till cirka 9 biljoner dollar årligen till 2030 och till nästan 11 biljoner dollar till 2035 för att bygga ut rena energikällor och förbereda sig för de oundvikliga effekterna av ett varmare klimat under de närmaste årtiondena.

  Min synpunkt på detta blir att här krävs AI-system som kan hitta ”blinda fläckar” i samtal och konklusioner som dels säger att A orsakar B, och andra att B orsakar C, och då kan man anta att A orsakar C om nu inte Dn-ꚙ skulle finnas.
  Det mänskliga förnuftet klarar inte detta pga. att det styrs av historiska artefakter, känslor, synapser och långsamma neuropeptider.

 15. Ulf

  Svar 11 Stefan,

  Jag läste idag en ekonomisk rapport där det utrycktes som att detta inte är klart. Så inte lika säker på det.

 16. Stefan Eriksson

  # 15 Ulf.
  Här; https://www1.wdr.de/nachrichten/aus-fuer-strom-und-gaspreisbremse-auswirkungen-100.html
  en artikel från WDR om ”begivenheten.
  Klart är; att en hel del ”om-planering” står runt hörnet i Tysk politik.

 17. Tege Tornvall

  Om ”det gröna kapitalet” eller ”globalisterna” minskar sin marknad genom att motarbeta lokala strävanden, begriper jag inte vad som är vitsen. Mer kontroll över mindre?

 18. Ulf

  Svar 16 Stefan,

  Ja men det blir inte alltid som Finansministern vill. Det var väl därför det uttrycktes med viss tvekan. Oavsett så är budget paniken till stor del beroende på en vansinnig klimatpolitik och det är väl lämpligt att väljarna lär sig det.

 19. Stefan Eriksson

  # 18 Ulf
  Mycket bra att insikt om kostnaden för ”gröna” drömmar infinner sig. Kan bara hoppas på det.
  Det blir intressant att se hur den Tyska regeringen går vidare. Nya krediter eller hårda sparkrav?

 20. Ulf

  Stefan jag tror på ännu ett år med sopa under mattan. Ska bli spännande att se om finansministern får som han vill.