Sommaren som regnade bort?

Det regnar. Jättekul!
Sommaren börjar inte bra, skriver SMHI. Inledningen av sommaren blev tydligen en av de kyligaste på ett halvsekel. I framför allt södra Sverige har det bara några enstaka gånger under de senaste 50 åren varit så här kallt under juni månads tio första dygn. Det bådar gott, eller hur? (ironi)
I Helsingborg är det idag spöregn och 12 grader kallt. I huset Thauersköld-Crusell avverkar vi regnkläder och hundhanddukar på löpande band. Studenterna höll champagnefrukost inne på Knutpunkten, stadens järnvägs- och busstation). Ramlösa Brunnspark hotas av översvämning och en tankbil står nere på den stora gröningen och pumpar upp vatten.
Jag hoppas dock att alla ni som läser och kommenterar får en skön helg. Lev väl, ät gott, drick lagom och får ni tråkigt så ses vi ju här på bloggen. 🙂
PS Bilden hittade jag på Flckr. Den är tagen i Lund av Andreas Hagerman.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Det regnar minsann här i Östergötland också.
  Vätternrundan till trots.
  Men det förstår väl alla, att detta med denna extrema sommakyla är ytterliggare ett bevis på att naturen är i obalans pga Gobal Warming. Eller? 😉

 2. fogge: mmm, kul att cykla i sånt här väder…

 3. Kalle bak lagårn

  Onaturligt mycket Regn och översvämning = Klimatförändringar
  Fattar ni väl

 4. Det började rätt bra med fina temperaturer runt 24-25 grader. Sen kom det norrländska vädret och sen dess har vi haft detta anti-eldorado.

 5. Morgan

  I Solna vräker det ner just nu, såg att GISS kom ut med sin Maj siffra +.55 tredje högsta majsiffran någonsin, hävdar tydligen att ”värmen”  finns vid polerna och att satelliterna missat detta, men jag har för mig att Roy Spencer hävdar motsatsen, de täcker polerna mycket bättre än vad GISS o Hadley gör (Hur många mätpunkter har de landbaserade systemen? skulle gissa på 2-4 st per pol knappast fler).
  Hur som helst ganska festligt någonstans att GISS kör på med sina höga positiva avvikelser, med tanke på alla signaler runt i världen om att det är kallt, Nya Zealand skidorderna är i gång 5 veckor tidigare än normalt, nytt köldrekord i Australien, katastrofalt kallt i Kanada, snö i England, Snö i Skottland, Snö i Kashmir, kallt i Sydamerika.

 6. Peter Stilbs

  I pingsthelgen gjorde som sagt TV-meteorologen Åsa Rasmussen sitt bästa för att få oss att tro på att Norrlandstemperaturerna då var bevis för AGW.

 7. Det är nedkylningar som skapar extremväder och ökenutbredning. Tom på den punkten tar AGWarna fel. 

 8. Gunnar Littmarck

  Kan det vara så att rekylen från ”lilla istiden” var helt avslutad för några årtionden sedan?
  Vår påverkan genom utsläpp av växthusgaser, det ”bruna molnet”, svavel, sot och partiklar, sammantaget givit ett bidrag som maskerat en avkylningsfas?
  Jag läste idag att jordens magnetfält minskat med 15% sedan 1835, det innebär att solvinden påverkar mer.
  Kanske är det synd att CO2 har en så starkt avtagande växthuseffekt?
  Jag blir bara mer övertygad om att mänskligheten borde lära sig att medvetet styra molnbildningen mer.
  Omedvetet så påverkar vi redan molnurvattningen, med utsläpp av partiklar från dåligt renad förbränning.
  Minns NASA´s rapport som visar varför det regnar mest på tisdagar, i tätbebyggda samhällen med lediga lördagar och söndagar.

 9. Iven

  Morgan:
  Snö i juni i Härjedalen,Skottland, Kashmir, Nya Zealand och England, ovanlig kyla i Australien, Kanada, Sverige och Sydamerika är bara ”brus”, den underliggande trenden är en katastrofal, snabbt pågående global uppvärmning, som kräver omedelbara kraftiga satsningar i klimatkonferenser av alla de slag och nya utsläppsskatter, för att stoppa den underliggande, osynliga AGW-katastrofen!
  Fråga de sakkunniga experterna, t.ex. Al Gore, Kofi Annan, Rockström, Häggström, Thomas och  Mikael, så får ni ännu en gång en för domedagsprofeterna plausibel förklaring till att den globala verkligheten inte alltid vill att CO2 ökningen  sammanfaller med den globala temperaturutvecklingen.

 10. Björn

  Drastiskt så hoppas jag att det är mulet och kallt ända fram till Köpenhamnsmötet i höst, för en sådan vädersituation är nog det enda som kan få delegaterna att smyga dit med svansen mellan benen.

 11. Johan

  Jag kollade just Roy Spencers hemsida http://www.drroyspencer.com, den rekommenderas! Det här kan kanske alla förstå: it takes 5 years of CO2 emissions by humanity in order to add just 1 molecule of CO2 to each 100,000 molecules of atmosphere.

 12. Thomas

  Och den varma våren är redan bortglömd…

 13. Thomas: Jepp, Thomas. Även hos SMHI. 😉 Trevlig kväll!

 14. totte wallin

  kallar mej nu för ..”klimat-ateist”  …

 15. L

  Man kanske skulle trycka upp Bumper-stickers med ”Klimatbil”.. 😉

 16. Peter

  Det kan bli 10 minus grader resten av sommaren, det spelar ingen roll längre. Det finns hur mycket pengar som helst att tjäna på carbon-swaps och media spelar bara med i fredspristagarens bluff.

 17. Rosenhane

  Såg just på Rapport att det regnar och haglar i Teheran och det är väl bra ur jämlikhets och rättvisesynpunkt. Alla måste vara med och bära sin del av klimathotet.

 18. Johan

  Ja, vad ska man nu kalla den pågående väderleken. Megakyla? Föregående variationer med något högre temperaturer t.ex vid pingst har fått epitetet Supervärme från de braskande löpsedlarna. Även midsommar skulle få Supervärme någonstans i Sverige. Tidigare var vädret Galet vid några tillfällen i våras enl. tidningarna. Hoppas att det drar in en veritabel katastrofhagelstorm genom somliga tidningsredaktioner och vädrar undan hysterin.

 19. Den här väderförändringen var väl precis vad vi behövde i Sverige (i och för sig hade nog poliserna hellre sett den till midsommar, men i samband med skolavslutningarna är säkert ej heller att förakta).
  Skämt åsido, det hade inte varit bra om majvädret hade fortsatt. Det var bara att titta på kartan över brandrisken, så förstod man varthän det barkade. Grundvattennivåerna var riktigt illa, just i det område där det regnar mest nu. Jordgubbar är en petitess i sammanhanget, att de regnar bort; men hade även blivit en bristvara om sommarvärmen fortsatt … Det är också av mindre värde att studentvagnarna kan smyckas med syrener, även om det regnar, men trevligt för traditionen. Denna väldoftande sak var annars på väg att blomma över före skolavslutningen, vilket jag inte tror hänt i mellansverige i modern tid.
  Det känns inte riktigt seriöst att vara så positiv till att det flera månader varit mycket varmare än normalt.

 20. Rosenhane

  I höstas hade väderflickan Madeleine Westin ett utrymme i nyheterna  där hon fritt fick breda ut sig om sin syn på klimathotet. Hon menade på allvar att det inte kommer att dröja så värst länge innan turistströmmarna vänder  från Rivieran till trakterna av Pite havsbad med omnejd på grund av den globala uppvärmningen. 
  Det ser inte ut som att det skulle ske i år men man vet ju aldrig, det svenska sommarvädret är och har alltid varit nyckfullt. 🙂

 21. Peter Stilbs

  Rosenhane – ja det var parodiskt med Madeleine Westin. Hon besökte Pite Havsbad en riktigt ruggig dag, och sökte badturister. Det enda hon fann var ett tyskt par som förundrat svarade på hennes frågor att de var där för stillheten och naturen.
  Undrar när Pär Holmgren och våra klimatforskare ska satsa sina föredragsarvoden på investeringar i badanläggningar i Norrland?
  Al Gore har ju köpt en Stilla Havsfastighet – som givetvis inte kommer att översvämmas när havsytan stiger.

 22. Per Welander

  Alla TV:s meteorologer verkar nu vilja bli klimatfrälsare med Pär Holmgren som förebild. Även Madeleine, Tone…  Stora pengar och några PK-titlar av gammelmedia hägrar.
  Men de kan faktiskt mycket lite om klimat. Det lilla de lärde sig på högskolan innehöll nästan ingen klimatkunskap. Pär Holmgren backar ut direkt då en motståndare (=klimatrealist)   finns. Madeleine Westin har noll koll på klimatet.

 23. Kan nog slås fast att Westin var ute och cyklade. Jag kan för min del inte begripa vad det är för energimässig skillnad på en värmebölja och en rejäl storm, gärna med regn.

 24. Rosenhane

  Peter Stllbs#20
   Jag tror dessutom att Madeleine W. kör sitt eget lite i skymmundan; för några månader sedan hade hon ett Jopphejdee på Historiska Museet där hon berättade hur klimatet skulle bli ”just där du bor”. För stockholmare.
   Omkring 30 personer var där från stan och närförort, 
  med öronen spända som räven, när han får se en fet gås, väntandes på sin dom.
  Emellertid,
   det är alltid  Per Holmgren som får klä skott här och annorstädes vilket han iofs förtjänar men det vore nog inte fel att också börja nagelfara andra megafoner i dessa sammanhang?

 25. Anders L

  Att kritisera meteorologer för att de presenterar vetenskapliga klimatfakta är lika dumt som att kalla en domare ”jävig” bara för att han anser att alla lagar, inklusive upphovsrättslagen,  skall följas. Eller?

 26. Anders L

  Eller menar ni verkligen att Pär Holmgren skulle lägga lika mycket tid på några enstaka klimathaverister som på den etablerade vetenskapen? Nej, bevare oss för sådana stollerier.

 27. Labbibia

  Rosenhane # 24
  Hockeyfrillan har fått klä skott en del  den sista tiden. Men faktum är att om man anordnade en omröstning om ”mest avskydda AGW-megafon” här på Maggies blogg så undrar jag om han ens skulle platsa top-3? 

 28. L

  Anders L, vad vet du om vad den etablerade vetenskapen säger? För du menar väl inte den etablerade politiska organisationen IPCC?

 29. Labbibia

  Anders L # 25
  Oj! Och jag som trodde att meteorologer  presenterade vetenskapliga förutsägelser för kommande väder? Vänligen, blanda inte ihop klimat och väder!

 30. Labbibia

  Som allas vår Thomas P brukar uttrycka sig….

 31. Inge

  Försomrarna här på Gotland brukar vara väldigt torra men det händer att bönderna måste vända hö några gånger för att få det torrt. I år är det väldigt regnigt och bönderna vänder hö i vild förtvivlan. Det regnar varannan dag och det är bara vi som är glada eftersom vår nysådda gräsmatta börjar ta sig.

 32. Labbibia: #27 Som du förstår anser jag det inte etiskt korrekt att anordna en dylik omröstning. 🙂

 33. Rosenhane

  Labbibia#27
  Njae det verkar ju finas åtminstone ett mindre gäng som skulle hamna högre upp.
    Dock, han som bollar med kritorna i väderleksrapporten som jag  inte vet vad han heter verkar vara urtypen för en svensk folkkär person. Kan enbart slås av en skraplottsvinnare!
  Vet du förresten att den italienska väderleksrapporten
  i RAI UNO alltid presenteras av en man i uniform, där tar man klimatet på allvar 🙂 Förlåt Maggie 😉

 34. Varför inte i stället anordna en omröstning bland berörda forskare om vad de tror att koldioxid, solaktivitet (fläckar), aresoler med mera har för inverkan på klimatet. Bör vara genomförbart då det tidigare genomförts sådana (Big Bang och Plattektonik tror jag – om inte omröstning så enkäter i någon form).

 35. Vädret här i Idre var Ok idag. Spelade 27 hål golf utan att drabbas av mer än några små förlupna regndroppar…
  Tio grader varmt nu på kvällen och det var bitvis svettigt på golfbanan trots frånvaron av sol…
  Men imorgon påstås det bli ett rejält regnande här uppe, och då lämnar jag Idre för att hälsa på barn och barnbarn i Mälardalen under några dagar.
  Men det här vädret säger inget om hur klimatet utvecklas på sikt.

 36. Red Hansen

  #26 Anders L
  Det mest havererade verkar väl vara den etablerade klimattron även om dom bekännande vägrar se det.  Eller vill du påstå att det är verkligheten som havererat jämfört med dom 90%-igt säkra datormodellerna…

 37. Bosse: Hmm, jag tror faktiskt att det kan bli svårt att få forskare att svara sanningsenligt. Konsensustrycket är stort, även om man tillåts anonymitet.

 38. Labbibia

  Maggie # 32
  Korrekt och korrekt…….
  Men där fick du en idé, eller hur? 🙂
  Och som sagt, jag tänker ”megafoner” dvs mediamänniskor, inte forskare och vetanskapsmän.
  Hörde jag någon säga KB? 😉 

 39. Tror inte  på det. 1950 hade man en omröstning i Brittish Association for the Advancement of Science om hur ledamöterna ställde sig till plattektoniken. Fifty-fifty blev resultatet då striden blev inte avgjord vid det tillfället.

 40. Rosenhane

  Bosse#
  Grattis till det tråkigaste inlägget idag!

 41. Rosenhane

  Det var riktigt lugubert!

 42. Red Hansen, ingen klimatmodell har havererat, det är därför det fortfarande diskuteras. Hade AGW-teorin havererat, som du säger, hade vi förmodligen ej heller diskuterat ”chilling stars” som ett alternativ.

 43. Rosenhane, jag lade inte själv märke till formuleringen. Nästan en hegerforsare…

 44. Labbibia

  Bosse
  http://www.moderna-myter.se/uploaded_images/uahvsar4-745755.png

 45. Labbibia

  Bosse
  http://www.moderna-myter.se/uploaded_images/Temp_2002-2009-763281.jpg

 46. Labbibia

  Bosse
  Och uppvärmningen accellererar…..?

 47. Rosenhane

  Enda hegerforsaren jag känner till är när Arne Hegerfors  en gång sa: Det fins tre sporter jag inte är intresserad av, nämligen Formel1 Formel2 och Formel3, vilket väl får anses ganska fyndigt.
  Vad syftade du på?

 48. Labbibia

  Rosenhane
  Ett klassiskt citat av Hägerfors:” Det ser mörkt ut på avbytarbänken i Kameruns lag.”

 49. Rosenhane

  Labbibia 
  Klassiker 🙂

 50. Labbiba:
  http://www.yr.no/klima/bakgrunn/1.6267091
  Jag skulle inte vilja dra några förhastade slutsatser av det här diagrammet.
  Och ett sjuårs-diagram bryr jag mig överhuvud taget inte om!

 51. Fifty-fifty blev resultatet då striden inte blev avgjord vi det tillfället. En logisk slutsats…

 52. Gunbo

  Att ni orkar! Så snart det blir några dagar med lägre temperaturer skuttar ni av glädje medan under perioder av varmare än normalt, som i april, håller ni tyst. Har ni inte ännu lärt er skillnaden mellan väder och klimat?
  Uffeb, tack för denna mening i ditt inlägg #35:
   ”Men det här vädret säger inget om hur klimatet utvecklas på sikt.”

 53. L

  Gunbo, att du orkar! När vi raljerar med meteorologer och AGW:are så är det just för att dom så ofta blandar ihop väder med klimat…

 54. Gunbo

  L, que?

 55. L

  Gunbo, jag orkar inte läsa hela tråden igen, men de flesta ironiserar över just det jag sa i #53.

 56. Thomas

  Morgan#5
  GISS har dessutom skruvat upp temperaturangivelserna för de andra månaderna under 2009 också (t.ex. februari har nu .44 i avvikelse – tidigare .41, etc)…. ”Man made warming” – jag tror jag fattar…
  /Thomas

 57. Olleeeee

  OMG, vi kommer frysa ihjäl om inte utvecklingen stoppas. Snälla EU,  avskaffa min frihet, skatta vår välfärd tillbaka till stenåldern, bara ni stoppar den globala nedkylningen!

 58. Peter Stilbs

  Den ende meteorolog som visat integritet och sans i rutan under de senaste åren är Lage Larsson. Någon gång förra förra vintern svarade han på nyhetsankarets förväntansfulla passning ”Är det inte en ovanligt varm januarimånad?”
  – Han fick dock inte det förväntade AGW-papegojsvaret utan ”Ja, det är riktigt – man får gå tillbaka till 1930-talet för att hitta varmare”. 
  Nyhetsankaret tappade helt hakan.

 59. Labbibia

  Bosse # 50
  Men ett 20-årsdigram går du tydligen igång på?
  Gunbo 52
  Du som är psykolog borde kanske kunna analysera detta. 
  Om  man gång på gång får höra att det är ”AGW” på gång så fort det blir fint väder, men inte får höra ett ljud i media om det faktum att det blivit kallare de senaste åren……

 60. Gunbo

  Labbibia,
  Man behöver inte vara psykolog för att inse att det har med önsketänkande att göra. Många på AGW-sidan vill att det ska bli varmare medan skeptikerna vill att det ska bli kallare, bara för att bevisa att den egna teorin är den rätta. Jag har själv nån gång fallit för frestelsen att tolka värmeböljor som bevis för AGW. Det är en helt emotionell reaktion.

 61. Labbiba, jag tycker nog att det diagrammet som yr.no visar (det nedersta för helår) tyder på en temperaturökning sedan 1910.
  Om en klimatforskare hade visat mig ett diagram från 1988-2008, eller för den delen kapat diagrammet omkring år 2000 hade jag inte betecknat vederbörande som seriös.
  Omvänt när jag ser ett diagram från 2002-2008, så undrar jag vad den människan har att dölja. Samma med Humlums diagram. Om han inte tilltror mig att bilda en uppfattning på de temperaturdata som finns, för hela mätperioden, utan måste ”klippa”, så ger jag heller ingenting för hans slutsatser.

 62. Christopher E

  Gunbo #60
  Det var bra och ärligt skrivet. Det är svårt att inte läsa in det man vill.
  En extra knorr är att båda sidor egentligen ”gläds” åt data som för dem är negativa. I allmänhet anser en skeptiker att en kallare jord är negativt, medan en AGW:are anser att värme är det stora hotet. Rätt intressant psykologi, eller hur?

 63. Christopher E

  Bosse, visst är det en temperaturökning sedan början på 1900-talet.
  Och visst kan man se på långa tidserier (lägg till 1000 år bakåt och värmeökningen försvinner, förresten) men för att återgå till HADCRUT3V,  glöm inte att varje delperiod är utsatt för olika påverkan och mätfel.
  Före 1940 finns det till exempel i praktiken ingen inverkan från höjda halter koldioxid. Första halvan är instrumenteringen sparsam och bristfällig, andra halvan mer påverkad av UHI. Efter 1979 vägs satellitdata in, före det endast landdata och omräknat havsvatten (först hinkar överbord, sedan kylvattenintag till båtmotorer och senast bojar).
  Vad jag försöker säga är att man ska nog inte överanalysera ett sådant här diagram.

 64. Gunbo

  Christopher,
  Ja, visst är det märkligt! Men tyvärr är önskan att själv ha rätt en så stark drivkraft att man blir blind och döv för allt som motsäger den egna ”tron”. Därav de låsta positionerna i debatten.

 65. L

  Gunbo, det är väl framför allt AGW-sidan som låst fast sig i CO2-hypotesen. Vi skeptiker är nyfikna på alla nya rön och följer forskningen på ett helt annat sätt. Vi pratar inte om någon klimatkris, utan om de naturliga klimatförändringar de flesta är överens om. Skillnaden är att AGW-sidan ständigt ska förklara allt med koldioxidutsläpp, som ena dagen gör att klimatet skenar och nästa dag maskerar uppvärmningen i väntan på den slutgiltiga apokalypsen…

 66. Gunbo

  L,
  Tyvärr är nog båda sidorna lika låsta. På er sida lyssnas det på vem och vad som helst som motsäger AGW, helt utan skeptisk granskning och på AGW-sidan avfärdas ofta alla teorier som kan ”rubba deras cirklar”. Här gäller samma psykologiska mekanism som  vi diskuterade ovan när det gäller väder.

 67. L

  Gunbo, att lyssna på vem och vad som helst är det viktiga. Vad restvärdet blir är en annan sak. Har du något exempel där skeptiker låst sig vid felaktigheter av betydelse?

 68. Gunnar Littmarck

  Gunbo, det finns en skevhet i debatten.
  De bästa på hotsidan går med på att skillnaden mellan 1 och 2 ppm Co2 är som från 385 till 600ppm
  De går även med på att haven skulle öka sitt upptag exponentiellt om vi av någon idiotisk anledning vägrar att släppa fram de energisystem som kan priskonkurrera ut fossilkol, så 600ppm finns inte några praktiska möjligheter att nå.
  Sen finns en jätte klan av mer eller mindre halvbildade på hotsidan, som tror på ledarnas tal om vindkraft, glödlampförbud och bioenergi kommer skapa det eviga paradiset.
  Om vi bara diskuterade fakta och så stannade och pluggade då vi inte förstår, skulle vi få en konstruktiv debatt.
   
  Det bästa som skett är sidan där klimatvetenskapen delas in i 9 områden med 7 experter och efterföljande av kommentarfunktion.
  Men tror du att några politiker kommer ställa frågor före omröstningar och beslut?
   
  Hur hård partipiskan är kan du se av EU-valet… alla vet att hade någon gått ut öppet med att inte tro på CO2 molekylens förmåga att styra det globala klimatet, skulle denne fått 10.oo0-100.000 röster till.
  Fildelning är mindre kontroversiellt.
  Jag tror att Ella Bella på KD torkskade av okunniga pk-uttalanden.
   
   
   
   

 69. Gunbo

  Gunnar,
  ”Sen finns en jätte klan av mer eller mindre halvbildade på hotsidan, som tror på ledarnas tal om vindkraft, glödlampförbud och bioenergi kommer skapa det eviga paradiset.”
  Det finns en lika stor halvbildad klan på skeptikersidan som säger t ex: ”Den kalla inledningen av juni här i södra delen av Sverige visar ju att AGW inte stämmer” eller ”Isen i Arktis hade samma utbredning i vintras som 1979”.
  De bildade på bägge sidor munhuggs på en högre nivå men ingen har ännu några empiriska bevis. Än så länge finns bara tro och i trosfrågor överväger känslor.

 70. Gunnar Littmarck

  Gunbo
  Att 1 till 2 ppm är som 385 till 600 är helt klart.
  Vidare att haven kommer öka sitt upptag exponentiellt om vi hårdsatsar på att försöka nå 600ppm.
   
  Om vi bara håller oss till det som är klart blir det enklare.
  Då faller det till återkopplingar.
   
  Eller hur?

 71. Gunnar Strandell

  Med risk för att bli tjatig upprepar jag min konfliktskola:
  1. Värderingskonflikter går inte att lösa, men man kan stå ut med varandra ändå. Debatter kan inte föra varandra närmare, och används för att vinna anhängare.
  2. Målkonfliketr går att lösa om vi är beredda att diskutera målen, och de inblandade inte har dolda mål.
  3. Intressekonflikter går alltid att lösa genom dialog och kompromisser.
  Låt Climate Scam vara ett forum där vi trots olika värderingar kan diskutera klimathotet och de yttringar som Maggie så välvilligt publicerar och kommenterar. Vem vet, kanske vi tillsammans kan finna synvinklar och lösningar på en del av problemen.

 72. Gunbo

  Gunnar L,
  ”Om vi bara håller oss till det som är klart blir det enklare.
  Då faller det till återkopplingar.”
  Håller med helt. Men än så länge råder mycket delade meningar om återkopplingarna.

 73. Gunbo

  Gunnar S,
  Mycket bra! Kunde inte ha skrivit det bättre själv.
  Som jag ser det är ”klimatkriget” till största delen en värderingskonflikt där två världsbilder kolliderar.
  ”Debatter kan inte föra varandra närmare, och används för att vinna anhängare.” Så sant!
  ”Låt Climate Scam vara ett forum där vi trots olika värderingar kan diskutera klimathotet och de yttringar som Maggie så välvilligt publicerar och kommenterar.” Också detta skriver jag under till 100 %.

 74. L

  Nu är det väl inte värderingar som diskuteras, möjligen okritiskt troende versus motsatsen.

 75. Gunnar Littmarck

  Gunbo
  Du tillhör då en liten minoritet bland de klimatoroade.
  Tänk om alla politiker, journalister och övriga opinionsbildare, var där du är?
  Vad gäller återkopplingar kan vi väl först enas om att det inte borde spela någon roll varför temperaturen stiger för dess återkoppling?
  Utom då möjligen CO2- ty molekylen delar lite bandbredd, men det blir så att säga en nackdel jag tror vi skeptiker kan bjuda på.
   
  Vad långt vi har kommit om vi är eniga i att hotet bara kan effektueras av positiva återkopplingar och att de styrs av en höjd temperatur, inte ökad CO2-halt specifikt.
  Nästa steg är då vad vi kan ändra för att sänka den globala temperaturen.
   
  Är något hittills fel i mitt resonemang?
   
   

 76. Gunbo

  L,
  Nej, du har missförstått. Debatten gäller klimatet naturligtvis men indelningen i två läger följer rätt väl skillnaderna i världsbild (livsåskådning, människosyn, politiska ställningstaganden m m). Och världsbilden är direkt kopplad till de värderingar man har.

 77. ThomasJ

  Belysande i denna ’debatt om värderingar’ må vara att en representant i Alliansens ’arbetsgrupp miljö/klimat/energi’ ’ansåg’ sig ha en ’annan’ uppfattning om ett vetenskapligt faktum. Som [typ] en etta representerar värdet 1, ”..om detta har jag en annan åsikt”. Är det då att undra över att det ser ut som det gör?? Nollornas uppsamlingsplats??
   
  Mvh/TJ

 78. Patrik

  Gunbo #76>> Oj, har du kartlagt det där på något sätt?
  Så… De som anser att vi kan och bör rädda jorden ifrån uppvärmning har vilken människosyn och vilken livsåskådning menar du?
  Ska bli riktigt spännande att höra svaret på detta. 🙂

 79. Patrik

  Anders L #25>> Nu var du för logisk för ditt eget bästa. 🙂
  Det går att rada upp många fler liknelser förutom den med Pirate Bay-domaren:
  Det är dumt att kritisera en snickare för att han använder hammare och bygger ett fängelse, för snickare bygger ju saker med hammare.
  Det är dumt att kritisera en geolog som arbetar inom oljeindustrin för att han använder sina kunskaper för att utvinna så mycket olja som möjligt åt sin arbetsgivare, för han gör ju det som en geolog gör.
  Etc.
  Inser du hur tomt ditt inlägg ekar?

 80. Thomas

  Gunnar, ”De bästa på hotsidan går med på att skillnaden mellan 1 och 2 ppm Co2 är som från 385 till 600ppm”
  Hur långt tror du att du kan extrapolera det där logaritmiska sambandet egentligen? Blir effekten från 0,01 till 0,02 ppm också lika stor? I så fall finner du snabbt att effekten från CO2 antingen måste vara noll eller oändlig.

 81. ThomasJ

  Gunbo (#76): Hur i humhum kan klimatet indelas i ’två läger’? Är där ett [vänster-/höger-]klimat, eller är det öht. inget klimat??
  Tog du examen på *Södertörn* eller köpte du den?
  Mvh/TJ

 82. Gunnar Littmarck

  Bara använd det modtranprogam som lednade klimatoroliga forskare brukar:
  geosci.uchicago.edu/~archer/cgimodels/radiation.html
   
  Se upp från om i först 15c och alla moln samt regnfria atmosfärer, så ändrar du parametrarna med olika temperatur, atmosfär, metan och ozoninnehåll.
  Då ser du att medel värdet faktiskt visar att det snarare är 385 till 625ppm som motsvarar från 1 till 2 av en växthusgas som står för max 20% av växthuseffekten… hihihih
   
  Ha en bra lördasgkväll nu ska jag och Lucky ta en skogspromenad, livet leker och ett antal näcktergalningar har ännu inte helt tystnat.
  Skogsduvorna är hela tiden runt.
  Lucky dräper bara mygg och flugor….
  Och jag har
  I´m a beliver med Monkeys i lurarna…
  I thot love whas more or left a given thing…
   
  Then I saw her face….

 83. L

  Gunbo #76, jag skulle snarare säga att dom som pratar om att vara ”klimatsmarta” saknar en realistisk världsbild överhuvudtaget….

 84. Gunnar Littmarck

  Nu ser jag varför jag alltid ansett att de språk som inte stavas logiskt, ska mobbas.
   
  Värst av allt är engelskan… fyfyfyfyfyfy. vikingarna gjorde ett uselt arbete trotts att Romarna var före, kunde din inte fostra till logik.
   
  TTPP
  Jag tog modtranprogrammet från 1,2,………..3någonting, med alla alternativ och obesrverade kurvan, den ser ganska o.k. ut, men effekten är kanske överskattad till det dubbla, men det kan vi skeptiker bjuda på, för att föra debatten vidare och framåt.
   
  Eller hur?

 85. Gunnar Littmarck

  3någonting är 3000 till 4000ppm. ofra en natt och studera själv.

 86. Gunbo

  ThomasJ #81,
  Kan du inte svenska?

 87. Gunbo

  L #83,
  Enligt din världsbild ja.

 88. L

  Gunbo, om alla klimatsmarta svenskar var så klimatsmarta dom kunde och bara försvann från jordens yta, skulle det överhuvudtaget inte vara mätbart på jordens klimat. Vad har man för världsbild om man inte fattar det?

 89. Gunbo

  Patrik #78,
  Jag har under de tre senaste åren följt klimatdebatten både i ny- och gammelmedia och kunnat analysera deltagarnas värderingar, världsbild och politiska åsikter rätt väl. Har t o m funderat på att skriva ner mina funderingar i bokform. Tyvärr har jag inte tid i kväll att sammanfatta mina ”rön” då det kräver tid. Vi har gäster som behöver min tid just nu. Återkommer.

 90. Patrik

  Gunbo #89>> Ja det hoppas jag att du gör.
  Är inte så intresserad av vad du tror dig veta om skeptikerskaran faktiskt, däremot ska det bli väldigt intressant att få veta vad du anser om AGW-företrädarna och deras människosyn m.m.

 91. Mats Frick

  Gunnar S, Gunbo et al. Tillåt mig bidra med ett citat:
  ”No one can measure justice, democracy, security, freedom, truth, or love. No one can define or measure any value. But if no one speaks up for them, if system aren’t designed to produce them, if we don’t speak about them and point toward their presence or absence, they will cease to exist.” Donella Meadows, ”Thinking in Systems”. Utmärkt bok som jag funderar på att peta in i min undervisning. Citatet är hämtat ur ett större resonemang om språkets andefattighet när endast begrepp som konstruerats för mätbarhet tillåts dominera debatten. Poeten Wendell Berry kallar det träffande för ”tyrannese” vilket syftar till hur dominerande värderingar tränger bort avvikande ståndpunkter via ett till synes neutralt språkbruk. Ett exempel är hur begreppet ”tillväxt” trängt bort ”utveckling”.
  Läs om boken här:
  http://www.amazon.com/Thinking-Systems-Primer-Donella-Meadows/dp/1603580557/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1244958020&sr=1-1
  (länksmidet funkar inte Maggie…)

 92. Jonas N

  Patrik, jag tror vi kan utgå från att Gunbos ’analyser’ blir av samma kaliber som hans ’analyser’ här. Och jag tror också att vi kan utgå från att hans ’intresse och engagemanget’ i frågan snarare härför från hans föreställningar om ’hurdana är dom egentligen’ … Precis som han skriver.
  Mats F, kloka ord. Det ligger mycket i dom, och sådant är värt att ha i åtanke närhelst man diskuterar engagerat, eller bara försöker förstå debattens vågor och varför folk så ofta tycks tala förbi varandra.

 93. Iven

  Bodde några år granne med en skolpsykolog. Hon visste allt om hur olika barn tänker och ska fostras. Det var den tiden, då ”Låt gå” filosofin var på modet.
  Hennes barn var emellertid de mest ouppfostrade ungarna i grannskapet. 🙂

 94. Christopher E #63
  Ber om ursäkt för att jag inte följt upp diskussionen, men jag har varit ute med flugspöt under helgen. Frisk luft och brännvin är det ingen som dött av, akta er däremot för halva supar och tvärdrag …
  Skämt åsido, jag tror vi får anledning att återkomma på en ny tråd, som är lämplig. Så vi kan väl spara argumenten, i stället för att dra igång igen på en tråd som håller på att ebba ut.

 95. Peter Stilbs

  Rosenhane – ja det var parodiskt med Madeleine Westin. Hon besökte Pite Havsbad en riktigt ruggig dag, och sökte badturister. Det enda hon fann var ett tyskt par som förundrat svarade på hennes frågor att de var där för stillheten och naturen.

  Undrar när Pär Holmgren och våra klimatforskare ska satsa sina föredragsarvoden på investeringar i badanläggningar i Norrland?

  Al Gore har ju köpt en Stilla Havsfastighet – som givetvis inte kommer att översvämmas när havsytan stiger.