Helgläsning: Ekofeminism

Rätt som det är, när jag inte trodde att det kunde bli värre med ösregn utanför och ”Nätet” i femtilelfte repris på tv (ironi) upptäcker jag ett helt nytt studieämne att fördjupa mig i: ekofeminism. Visste ni att man numera forskar om kombinationen genus och klimat? Jaha, där ser ni. Värre än värsta regnväder, eller hur?
Ekofeminism är det senaste
En hel spännande artikel bifogas. Read and weep. Genus och klimat
(PS Som ni förstår tänker jag inte rösta på Gudrun.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Har du inte läst Expressen idag Maggie? Där tas ungefär samma sak upp av deras fantastiske, med betoning på fantastiske, Charlotte…nånting Marteus.?
  Som vanligt är det vi män som är orsaken till allt ont. Suck!
  Slutsatsen var ungefär så här: I de Europeiska länder med minst antal kvinnor representerade i respektive parlament, i dessa länder protesterade man mest högljutt mot de åtgärder som av EU föreslås för att ”rädda klimatet”.
  Det är alltså det vanliga packet, inom feminismen benämnt ”Patriarkatet” (Hej grabbar!) som är roten till allt ont som finns och händer på planeten.
  Bevare mig väl för sådana skribenter!  

 2. Anders L

  Sverige har många fler genusforskare än klimatforskare. Det är ett sorgligt men obestridligt faktum.

 3. Rosenhane

  Ekofeminism,
  Vad brukar göken säga?

 4. L

  Det är konstigt att vi svenskar alltid ska hävda att vi ligger i framkant på allting? Visst kan vi ligga i framkant, men sällan i ledningen.
  Likaså ska vi visa ”ledarskap” i frågor som andra helst vill glömma.
  Undrar för övrigt varför det heter ”Die dumme Schweden”?

 5. Labbibia: Nej, jag missade visst Marteus kolumn. Trist, men sant. 🙂 Jag fattar inte varför genusforskning blivit så stort. Och inte heller allt det här tjatet om vilket kön som ansvarar för klimatkrisen och vilket som lider av det. Ge upp och se alla som människor i stället.
  För ett tag sen blev jag kontaktad av en journalist från Metro som ville skriva en artikel om att ”kvinnorna räddar klimatet”. Och hon ville ha min input. Jag svarade henne att jag 1. inte tror att klimatet behöver räddas och 2. inte är intresserad av genusdiskussioner. Har inte hört något mer sen dess. Jag antar att mitt mail tolkades som en totalsågning av idén.

 6. Anders L: Varför är det så? Är det häftigt att vara genusforskare?

 7. Kjell-A Jönsson

  Till  ”L” !
  Det heter  ”die dummen Schweden”. 
  Svag böjning av adjektivet  i  pluralis.
  Hybris och naivitet bland oss svenskar kan lätt utnyttjas. 
  Men glöm inte att danskaran är de mest framträdande experterna inom detta kringfelt.   Stängningen av  Barsebäck, etc.
  Kjell-A  Jönsson 

 8. Iven

  L och Kjell-A Jönsson:
  Talesättet ”die dummen Schweden” är inte lika  känt i Tyskland som i Sverige. Har ett ganska stort kontaktnät i Tyskland, men ingen av mina vänner där känner igen talesättet.
  Svenskarna anses i Tyskland inte som dummare än andra!
  Om det överhuvudtaget skulle komma från någonstans i Tyskland så kan det ha sitt ursprung från trettiåriga kriget, då också begreppet ”Hinter Schwedischen Gardinen” som omskrivande beteckning för fängelsevistelse  präglades (främst i Nordtyskland).

 9. L

  Det fick bli Wikipedia nu när vi fått rätt böjning:
  Die dummen Schwedende enfaldiga svenskarna, är ett svenskt uttryck på tyska för det mindervärdeskomplex som svenskar kan drabbas av i kontakter med utlandet.
  Uttrycket är en faktoid och förekommer inte i Tyskland.

 10. Iven

  L.
  Finns ingen anledning till ”mindervärdeskomplex”, så länge man inte har fog för det – och de som har fog för det, drabbas väl sällan av det. 🙂

 11. L

  Iven #10. Undrar då hur man ska tolka Reinfeldts önskan att visa ”ledarskap” i Köpenhamnsförhandlingarna..?

 12. Iven

  L:
  Vi får väl se vad det blir, om det blir som man trodde innan det blev som det blev – och vad alla andra trodde så olika att det skulle bli.
  Det är väl -trots allt – det verkliga utfallet som räknas, precis som i klimatfrågan överhuvudtaget? 🙂

 13. Var det inte Hegel och Marx som talade om tes, antites och syntes?
  Först 68-vänstern, sen feminismen, så klimatalarmismen och nu klimatfeminismen. Allting går att sälja med mördande reklam?
  Jag spådde följande på min elaka bildblog en dag före EU-valet. http://www.kallestrokirk.se/09jun06.htm
  Verkligheten verkar överträffa dikten.

 14. Jag undrar vad Tanja Bergkvist kommer att skriva om härnäst.
  De som läst hennes inlägg i genusdebatten minns säkert denna artikel:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article4033073.ab
  Vi behöver inte fler genusforskare, behöver vi fler klimatforskare?

 15. ThomasJ

  Angående ”die dummen Schweden” har jag annan erfarenhet än du har Iven. Bodde under många år i Hamburg [fantastiskt fin stad!] och mina vänner där använde av och till uttrycket – mest på skälmskt & skämtsamt vis á la ’no offense’. Mkt riktigt betyder ”att sitta bakom svenska gardiner” att sitta fängslad & härstammar troligast från tiden G. II Adolfs härjningar på 1600-talet [norra Tyskland].
  Kjell-A Jönsson (#7): det är stark böjning av adjektiv i bestämd [’die’] plural form. Sorry för petitess Kjell…
   
  Men att det förkommer ’forskning’ inom ’ekofeminism’ i detta land förvånar egentligen föga. Allt sedan Margereta Winberg, som egentligen borde kallas Svin(n)berg efter hennes uttalande: ”Vi socialdemokrater ger aldrig upp kampen mot arbetslöshet(s)statistiken” inrättade ’nationella sekretariatet för genusforskning’ har det ’producerats’ alltmer obskyra ’rapporter’ därifrån.
  Det, enligt min mening, mest skrämmande med detta ’sekretariat’ är emellertid den oerhört mörka, skrämmande svenska historian i/kring denna härad med ’Statens institut för rasbiologi’ som inrättades i Uppsala 1922 & lades ner först 1957. Den i AGW-frågor icke helt obekante Svante Arrhenius hade rejält inflytande i bildandet av ’institutet’ & satt i dess styrelse under dess tidiga år.
  Sverige är f.ö., mig veterligen, enda landet i världen med ett statligt genussekretariat.
  Brrrrrr…. När Alliansen kunde lägga ner ’djurskyddsmyndigheten’ borde de banne mig kunna göra sammalunda med denna skamfläck oxo!  
   
  Mvh/TJ

 16. Eddie

  Malin Siwe har börjat muttra lite i DN såg jag
  http://www.dn.se/opinion/signerat/klimatet-tradskovlaren-hamilton-1.890545

 17. Patrik

  Åk till närmsta köpcenter. Räkna personer i två spalter, en per kön, räkna även antalet kassar som de bär på och antalet affärer de springer ut och in i…
  Kan slå vad om en ansenlig summa att det feminina könet kommer att vinna stort i antal kassar och besök i butiker oavsett vilket köpcentra vi pratar om… 😉
  Men konsumtion av slit-o-släng-kläder, prydnadssaker, smink, smycken, inredningstidningar etc. kanske inte räknas?

 18. Labbibia

  Patrik
  Nu är du sådär auktoritärt manschauvunistiskt patriarkalisk!
  Klart kvinnorna måste få shoppa loss lite. De hjälper ju till att hålla samhällsekonomin igång! 😉

 19. Ulrik

  Eddie: Jag rekommenderar Peter J Olssons blogg i Kvällsposten. Där sågar han Ulla Hamilton.

 20. Patrik

  Labbibia>>Nejdå, jag har en tes bara. Någon annan får samla in data. 😉

 21. Thomas

  ”Die dummen Schweden” var titeln på en tysk dokumentär om Sverige. Dvs, det var titeln när den sändes i Sverige. Den tyska titeln var något i stil med ”Där lyckan är planerad” och den var inte alls någon idiotförklaring av Sverige.

 22. ThomasJ

  Thomas (#21): Nu spinner du igen. Epitetet ”Där lyckan är planerad”  härstammar deFacto från idiotiska svammel från paret Myrdal.
  Har deFacto gjort en hel del research i temat, & endast kommit fram till att det var finansierande köpmän från Lübeck, som efter underskrift av avtalen, skrattande gick hela vägen till banken, sägandes: ”Ach, die dummen Schweden”.
  Osäkert det hela, of course, men på intet sätt avvikande från verkligheten avseende CO2….
  Go figure!  
   
  /TJ

 23. Thomas

  ThomasJ, den där dokumentären sändes vad du än tror. Det är möjligt att originaltiteln hade något med Myrdal att göra, så insatt i exakt vad de skrivit är jag inte.

 24. Anders L.

  Detta är extremt OT -men jag måste ändå konstatera att det finns några som är dummare än de dumma svenskarna, och det är ”Die Dummen EU-Kommissarien”. EU-kommissionen vill nämligen av konkurrensskäl förbjuda Microsoft att i Europa leverera nästa version av Windows (Windows 7) med Internet Explorer. Vi i Europa skall alltså få ”förmånen” att få köpa Windows utan någon webbläsare. Det är ju verkligen framåtsyftande. Vad skall man som konsument år 2009 göra med ett operativsystem utan webbläsare? Och vilka är konkurrensskälen, när vem som helst som inte gillar Internet Explorer kan ladda ned Firefox, Opera, Safari, Google Chrome eller vilken annan webbläsare som helst. På 20 sekunder. Gratis!
  Det kan inte finnas något säkrare sätt för EU-kommissionen att öka politikerföraktet än att hålla på med sådana här fullständigt meningslösa symbolfrågor som inte ens symboliserar något. Det är t o m dummare än ekofeminism. (Även om det inte skiljer mycket.)

 25. Torsten Wedin

  Anders L:
  Instämmer! Det är lika dumt som när dom förbjöd Media Player. Vad hände med det förresten? Media Player är ju med i alla datorer som säljs med Windows.
  När debatten om Media Player rasade sa jag att: ”Då kan de väl också förbjuda de spel som följer med Windows, Harpan etc. För dom slår definitivt undan fötterna för spelindustrin 😉

 26. L

  Heter inte nästa operativsystem Snow Leopard..? 😉

 27. Mikael

  Alltså, jag kan förstå om man tycker att genusfrågor är tråkiga, ointressanta eller av någon annan anledning inte vill befatta sig med dem. Men att gå därifrån till att förneka strukturellt förtryck av kön ”Ge upp och se alla som människor i stället” (Maggie #5) är dödfött. Det handlar uppenbarligen bara om att man inte orkar sätta sig in i frågan och som vanligt väljer förnekelsens väg, spelar ingen roll hur många rapporter som fastslår hur missgynnade kvinnor är i samhället, eller hur ras och samhällsklass faktiskt spelar in. I förlängningen är det lika självklart som att man inte själv kan välja om man är född i en by i Algeriet eller på ett gods i Sörmland. Självklart ska man se alla som människor – men människor har olika förutsättningar.

 28. L

  Mikael, vad är din slutsats? Hängde inte riktigt med där…?

 29. Patrik

  Om vi talar om Sverige så finns det en enda åtgärd som skulle göra all skillnad för jämställdheten. Åtminstone i vårt land, möjligen i många andra också;
  De yrken som är kvinnodominerade bör ha högre löner/status.
  Att kvinnor genom åren gjort sig beroende av sina äkta makars inkomster och därigenom varit ofria i en eller annan form är det enskilt största problemet i vårt land då det gäller denna fråga.
  Övrigt är koketterier som jag ser det. Observera att jag endast pratar om Sverige nu…

 30. L

  Patrik, och var kommer klimatet in..?

 31. Patrik

  Ingenstans. 🙂

 32. Patrik

  Åk till närmsta köpcenter. Räkna personer i två spalter, en per kön, räkna även antalet kassar som de bär på och antalet affärer de springer ut och in i…
  Kan slå vad om en ansenlig summa att det feminina könet kommer att vinna stort i antal kassar och besök i butiker oavsett vilket köpcentra vi pratar om… 😉
  Men konsumtion av slit-o-släng-kläder, prydnadssaker, smink, smycken, inredningstidningar etc. kanske inte räknas?