Sommar i Antarktis blev inte som planerat

shokalskiy

Uppdatering nederst

Expeditionen med isbrytaren forskningsfartyget Akademik Shokalskiy blev inte riktigt som man hoppats på. Ombord finns bl.a. ett antal reportrar från BBC, The Guardian och ABC. Enligt expeditionsledaren och klimatforskaren Chris Turney så var syftet var att ”upptäcka och kommunicera miljöförändringarna som sker i syd”.

”Upptäckten” blev visst att det fortfarande finns otroliga mängder is kring Antarktis. Så mycket faktiskt att man har kört fast och behöver assistans från andra isbrytare i närheten. Anthony Watts har mer om expeditionen här.

BBC har flera artiklar. Likaså The Guardian. P. Gosselin rapporterar lugnande besked från, och för, vissa att även mycket is anses vara ”konsistent” med vad klimatmodellerna säger. 🙂

Uppdatering 31/1: NoTrickZone har en bra sammanfattning av denna dåligt planerade Antarktisfärd. Det är ju inte första gången som övertygade AGW-troende ger sig iväg på vansinnesfärder i polartrakter för att bevisa att isen smälter. Ett dussintal båtar fastnade i somras när de skulle ta sig igenom Nordvästpassagen i ett Arktis som borde vara isfritt.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Vad betyder ”konsistent”
  Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta.
  Man måste ju ta ställning… 😀

 2. Även isbrytaren som skulle få loss dem har nu fastnat. Ca en mil ifrån.
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article18089718.ab

 3. lennart bengtsson

  Hej

  Det enda man kan beklaga är att inte några av våra inhemska katastrofklimatister ( ett nyskapat ord som jag tycker är mer relevant då verksamheten är så omfattande att särskild terminologi är befogat ) var med på den uppiggande resan. Kanske något för dagens debattörer i DI som nu tycks ha upphört av vara ett tidning för landets industri och näringsliv och istället blivit ett expertorgan i klimatsociologi. Om resan till Antarktis är för lång och för koldioxidkrävande kan man även tänka sig ett besök hos de klimatlidande isbjörnarna på Hudson Bay. För att informera sig om vädret just nu kan man klicka in en lämplig plats kring det isbjörnsrika innanhavet på http://www.yr.no. Jag kan försäkra läsarna av denna blogg att man får nog därvid snarare bistå isbjörnarna med extra fällar mot kylan.
  LennartB

 4. Ingemar Nordin

  Bim #1,

  Om det skulle vara korrekt att modellerna är ”förenliga” med såväl ökande som minskande havsis runt Antarktis, så säger det ju en hel del om modellernas vetenskaplighet.

 5. Jimmy

  #3 LB
  Den globala uppvärmningen slår till temporärt i Hudson Bay den 3/1,
  + 2 grader ska det bli.
  http://www.yr.no/sted/Canada/Saskatchewan/Hudson_Bay/langtidsvarsel.html

 6. pekke

  Den franska isbrytaren som var på väg har vänt om eftersom den troligtvis inte kan hjälpa i den tjocka isen, Aurora Australis som är på väg är större än kinesen och fransmannen.

  http://news.ninemsn.com.au/national/2013/12/28/09/11/rescue-setback-for-ice-stranded-ship

  Aurora Australis:
  http://www.antarctica.gov.au/living-and-working/travel-and-logistics/ships/aurora-australis

  Finns en länk till webbkamera på deras sida.

  Fast den beräknas nå fram först på söndag lokal tid.

  Både kinesen och australiensaren har helikoptrar i fall de behövs.

 7. AOH

  Jimmy # 5

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/chatt-om-klimathotet

  Johan Rockström:
  ” Hej Homeros, jag har stor respekt för Lennart Bengtsson, men han representerar en minoritet inom klimatvetenskapen……
  ……Dessutom. Den prognos Lennart gör av risken, att vi kanske når 1-2 graders uppvärmning, är redan det ett STORT problem…….”

  Nu kan vi skoja lite: ” Rockström hade nog redan i somras dessa 2 grader
  den 3 jan. i Hudson Bay i åtanke” 🙂

 8. Pär Green

  Rockström, inte saknad av någon.
  Lite intressant att han o Wijkman inte längre har något nyhetsvärde ens i SVT!
  Tom vetenskräpsTV har lagt av med sina domedagsnyheter!
  Liksom övriga media.

  Väntar med stort intresse när dessa skall börja genomskåda den gröna fanatismen för intermittent el!

 9. Ingemar Nordin

  AOH #7,

  Verkligen underhållande att läsa hur denne Rockström snärjer in sig själv i allt vildare fantasier.
  Om LB ” han representerar en minoritet inom klimatvetenskapen”. ”att vi kanske når 1-2 graders uppvärmning, är redan det ett STORT problem”.

  Hur kan han mena att Lennarts (påstådda?) prognos på 1-2 graders höjning gör honom till en MINORITET? Tror verkligen Rockström att majoriteten av riktiga klimatforskare stödjer Världsbankens, Postdams och hans egen prognos på fyra grader?

  Det låter mer som om denne domedagsprofet totalt tappat fotfästet när det gäller klimatforskningen.

 10. Jimmy

  # 7 AOH
  Johan R tror säkert på Robert Lind i Kramfors oxå!
  När Robert L säger ”nu får det ta mig f-n vara nog” tycker Johan R att det tyder på att den yttersta dagen är nära!
  http://m.youtube.com/watch?v=QjfpsprjUYo&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DQjfpsprjUYo

 11. Peter F

  Vad hände med Al Gores stora Antarktisresa för något år sedan ? Knäpptyst, eller ?

 12. Jimmy

  # 11 Peter F
  Al Gore: ” the ice is melting much more rapidely”
  http://m.youtube.com/watch?v=M9dcp2iLO9U&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DM9dcp2iLO9U

 13. Slabadang

  Tim Ball förklarar var när och hur IPCC spårade ur!

  http://wattsupwiththat.com/2013/12/27/many-climate-reconstructions-incorrectly-attributed-to-temperature-change/#more-99965

 14. Peter F

  Jimmy #12

  trodde väl det,,,uh så det smälte

 15. tty

  En liten rättning, Akademik Sjokalskij är inte någon isbrytare. Det är en av de s k ”professorsbåtarna” som byggdes som forskningsfartyg åt den sovjetiska vetenskapsakademin omkring 1990. Efter Sovjetunionens kollaps då det blev akut penningbrist chartrade vetenskapsakademin ut fartygen för expeditionsturism. Nu när tiderna blivit bättre har de tagit tillbaka de flesta, men några är fortfarande utchartrade.
  Jag har åkt med ett par av dem, och det är mycket bra båtar för polarturism (vilket det faktiskt är frågan om). De är byggda av Värtsilä, mycket sjödugliga och hyfsat komfortabla men ändå tillräckligt små att gå i grunda och smala passager. De är förstärkta för gång i is, men de har INTE isbrytarstäv och relativt svaga maskiner. Eftersom de är så pass små så rullar de också rejält i hög sjö, så lider man av sjösjuka kan det bli problem.
  Jag är litet förvånad att de har satt sig i den här situationen, eftersom befälet ombord har god polarvana och de här vattnen har stadgat dåligt rykte. Normala turistturer till Östantarktis går nästan alltid till Rosshavet som är mer eller mindre isfritt sommartid och mera fotogeniskt. Jag antar att de fått extra betalt för att försöka följa Mawsons expedition 1911 i fotspåren.
  I och för sig så är det inte någon omedelbar fara, men skulle en storm blåsa upp kan det bli kritiskt för det är tveksamt om skrovet klarar kraftig skruvning.

 16. Ingemar Nordin

  tty #15,

  Tack för rättelsen.

 17. Pär Green

  Kanske finns det två sanningar!
  Med reservation om hur översättningen fungerar!

  MV Akademik Shokalskiy ( ryska : Академик Шокальский) är en Akademik Shuleykin-klass isförstärkta fartyg, byggdes i Finland 1982 och användes ursprungligen för oceanografisk forskning. [5] År 1998 totalrenoverades för att fungera som ett forskningsfartyg för arktiska och Antarktis arbete. [3] Det namngavs efter den ryska oceanograf Yuly Shokalsky . [6] Fartyget har två [7] passagerare däck, med matsalar, en bar, ett bibliotek och en bastu, och har plats för 54 passagerare. [3 ] Det är för närvarande drivs av Aurora expeditioner, en australiska expedition Cruise Line. [3] [8] Under 2011 Akademik Shokalskiy seglade kryssningar längs kusten i Ryssland [9] , och till östra Antarktis . [10] Hennes systerfartyg är Akademik Shuleykin , Arnold Veymer , Akademik Gamburtsev , professor Molchanov , professor Multanovskiy , Geolog Dmitriy Nalivkin , professor Polshkov , professor Khromov .

  http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Akademik_Shokalskiy&prev=/search%3Fq%3DAkademik%2BShokalskiy%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DqDf%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official

 18. Jimmy

  Många roliga kommentarer på WUWT om denna expedition!
  Bl.a. Från en Jim Steele kl 12:04
  ”Schizo Climate Science”
  The physical explanations for the growing Antarctic sea ice are the opposite of the arguments for the shrinking Arctic ice.

 19. Jimmy

  http://mash.network.coull.com/activatevideo?video_provider_id=2&pid=8165&website_id=9871&width=640&height=390&embed_type=IFRAME&video_provider_url=http%3A//www.youtube.com/embed/BwUJvaZDWHA%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26fs%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26wmode%3Dtransparent&mobile=true&referrer=http%3A%2F%2Fwattsupwiththat.com%2F2013%2F12%2F26%2Fso-much-ice-in-antarctica-that-a-research-vessel-gets-stuck-in-summer%2F

 20. tty

  Pär Green #17

  Det finns aldrig mer än en sanning. Båtarna är som sagt isförstärkta, men inga isbrytare. Beskrivningen är helt riktig utom att det bara finns en matsal och att biblioteket och baren är ett och samma rum.

 21. Jimmy

  Hjälp till och stöd expeditionen med ett ekonomiskt bidrag!
  Den har hittills bara fått ihop $550, så det fattas en del innan det går ihop sig.
  http://www.spiritofmawson.com/

 22. Pär Green

  20 tty 2013/12/28 kl. 20:09

  ”Det finns aldrig mer än en sanning”

  Kanske inte det, men det finns delar av den, och hela!

 23. Sture

  När det kommer till Antarktis så finns det grund för att fundera lite. Antarktis är undantaget som bekräftar regeln och här är isen utbredning intakt och till och med en tendens till ökning under Antarktis vinterhalvår.

  Å andra sidan ser vi att temperaturen varit varmare och en hel del värmerekord har slagits också på Antarktis.

  Men Antarktis får ses som Skeptikernas sista hemmaplan, men personligen är jag övertygad om att detta i tid och längd också kommer förändras. Den snabba klimatförändringen behöver bara ett eller annat årtionde till förrän också detta fäste kommer att vackla och kanske gör det så redan. I Arktis ser vi att utbredningen inte drabbats så hårt, samtidigt som volymen is minskat drastiskt (<25% av sommarisens volym finns kvar) och utifrån de data jag läst så minskar också Antarktis volym (om än lite).

  Men på alla andra håll i världen drar sig isarna snabbt tillbaka, Anderna Himalaya, Arktis, Kanada, Europa osv. Visst Antarktis utbredning är oförändrad eller till och med något större under vinterhalvåret. Men lyfter man blicken och tar bort en eller annan skygglapp är ändå den generella verkligheten att globala uppvärmningen finns och att isarna retirerar globalt, haven stiger och skeptikerna håller på att förtyna.

 24. Ingemar Nordin

  Sture #23,

  Du har nog missförstått vad skeptikerna står för. Vi är många som, liksom du, önskar att den globala temperaturen skall fortsätta att öka. Tyvärr har vi dock inte din trosvisshet beträffande att det verkligen kommer att ske.

 25. Börje.S

  ”haven stiger och skeptikerna håller på att förtyna”

  http://ibis.grdl.noaa.gov/SAT/SeaLevelRise/documents/NOAA_NESDIS_Sea_Level_Rise_Budget_Report_2012.pdf

  1,8 mm/år enligt NOAA. 3,2 mm/år enligt Colorado Sea level institute inklusive schablontillägg på 0,4 mm/år.

  Enligt Nils-Axel Mörner, Sveriges ledande expert på området, har det knappast skett någon havsnivåhöjning alls. Strandlinjen å Maldiverna låg decimeter högre på 70-talet.

  Hoppstenen från min barndoms Skäret vid Skälderviken sticker upp 10-20 cm från ytan, precis som den gjorde när jag var barn.

  Dina uppgifter, förmodar jag, är ”värreänvitidigaretrott”-uppgifter om meterhöga havsnivåhöjningar, hämtade direkt från kvällspressen och klimathotsprofitören Rockström.

  Vad ska man med NOAA och havsforskningsinstitut till när slaskpressen och slaskradions vetenslasksredaktion kan hitta på så mycket bättre.

 26. tty

  Sture#23

  Det är ju tur att den arktiska havsisens volym (som inte går att mäta) minskar nu när utbredningen (som går att mäta) inte är samarbetsvillig.
  Det är förresten inte bara i Antarktis det inte blir varmare. Nästan hela uppvärmningen sedan 1850 har varit på norra halvklotet.

 27. Undantaget som bekräftar regeln??
  Kom igen!

 28. Gunbo

  Antarktis är ofta kallt när Arktis är varmt och tvärtom, den s k seesaw-effekten. Ingen har ännu kunnat förklara mekanismen bakom fenomenet men att den är naturlig råder det inget tvivel om.

 29. Börje S.

  #23 Sture

  De som översköljer oss med hur hotfull situationen är vill inte debattera frågan. På grund av detta uppträder därför representanten för klimathotarna, Gavin Schmidt och representanten för klimathotstvivel, Roy Spencer, i samma program men var för sig i bifogade länk. Det är det närmaste offentlig debatt vi kan komma i ett ämne där vår välfärd står på spel. De som vill tömma våra plånböcker vägrar debattera!

  https://www.youtube.com/watch?v=HLgUv_znMMw#t=540

 30. Perfekt

  Sture #23
  Med den snabba klimatförändringen som sker i Antarktis kommer det om det fortsätter inte vara möjligt att runda Sydamerika året runt inom ett tiotal år. Det är förändring det, till skillnad från LBt:s hundratusenårstrender.

 31. AOH

  Sture # 23

  ”……….Å andra sidan ser vi att temperaturen varit varmare och en hel del värmerekord har slagits också på Antarktis…….”

  Med 97 % konsensus har du ändrad ditt nick ( vänta bara tills BjörnT upptäcker det ) Han brukar kolla om någon ANONYM kommenterar på olika bloggar —
  Ex:
  :”….. Du tycks begå upphovsrättsliga oegentligheter även på andra kommentatorsfält….”
  ”—-för pg är väl du?:—-# 🙂
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/12/25/klimat-samhallsklimat-debattklimat/

  Nu begår du naturligtvis inte upphovsrätsliga oegentligheter i.o.m bytet av ditt nick utan tvärtom så har du rätt , −13 °C är ett av en hel del värmerekord som har slagits på Antarktis 🙂

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Antarktis
  ”…….I Antarktis mitt blir det aldrig plusgrader och värmerekordet vid Amundsen-Scott-basen mitt på sydpolen är endast −13 °C.—–”

 32. Perfekt

  Gunbo #28
  Seesaw-effekten är inte ipcc-vetenskap, det är farlig förnekarvetenskap och voodoo science som man hittar på fossildrivna hemsksidor:

  Modellerna visar tydligt att isen minskar i både Arktis och Antarktis så någon seesaw-effekt kan ju inte existera 😀

 33. Slabadang

  Ohh shit! 🙂 🙂

  Lord Monckton har blivit engelska UKIPs talesman i energi pch klimatfrågor. Han har räknat fram det fullständigt idiotiska siffrorna bakom Engelsk vindkraft och jag kan bara tänka mig hur de konkurrerande partiernas talesmän i samma frågor måste få lust att sjukskriva sig när de tvingas fram ur sina hålor och skall debattera på lika villkor. VILKET STRYPGREPP !! Alla siffror är dessutom baserade på IPCCs och Lord Sterns antaganden !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=qGzuKhzh3vw

 34. Slabadang

  Inte är väl media likriktad och bemannad av papegojjor?

  En sammanställning av Conan i USA om hur papegojjorna härmar varandra OBETALBAR!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TM8L7bdwVaA

 35. HenrikM

  Nu har nyheten dykt upp hos Svd:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/larm-fran-fastfruset-skepp-olen-snart-slut_8857610.svd

  Fascinerande… Det beror inte på Gobal uppvärmning enligt Svd!

 36. Skogsmannen

  HenrikM!

  Näe, problemet är ju uppenbarligen att ölen håller på att ta slut! 🙂 🙂

  Det gäller ju för journalistkåren att hålla reda på väsentligheterna.

 37. HenrikM

  Bakgrunden till Australiens dyraste forskningsexpedition till Antartiskt: http://www.abc.net.au/news/2013-11-25/15-million-australian-expedition-to-antarctica/5116158

 38. Skogsmannen, jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det, men förr fanns i dylika kretsar ett begrepp, ngt som skulle finns vid arbetsplatsen, och som kallades ’tjänstelitern’ (och det var inte öl det handlade om)

  🙂

 39. Slabadang #34

  Otrolig!. Frasen jag kom att tänka på (ur denna störtsköna video som driver med SkSc och som Inhängnaden ansåg sig behöva polemisera mot på fjantigt låg nivå) är:

  Climate change is real and is happening”! Över 12-tusen Goggole-träffar på bara denna exakta fras

  En annan dylik papegojfras är ”Multiple lines of evidence” i samband med ordet ”climate”! Nästan 440-tusen upprepningar !

  🙂

 40. John Silver

  # 34 & # 39

  Det där är inte enda exemplet på upprepande av samma fraser.
  Ett återkommande inslag hos Conan O’brien och andra, t.ex Jimmy Kimmel.

 41. Gunnar Strandell

  Slabadang #34
  Jag köpte mig en elektronisk P-skiva och smusslade ned den i tomtens säck.
  Vad köpte du? 😀

 42. Magnus A

  Kollar storyn. Även kinesiska isbrytaren är tydligen fast. Vädret tillåter ej undsättning med helikopter.

  Om besättningen inte kan undsättas inom en vecka torde de få börja knapra torkad mat. Lite mer i Mawsons anda kanske.

  Ser video på Daily Mail 28 december. Professor Turney har då sagt till besättningen att den kinesiska isbrytaren, som då höll 2 knop, förhoppningsvis skulle vara framme inom ett par timmar. Jobbigt.

  Turney driver visst ett företag vars produkt säljer utifrån rädsla för CO2-utsläpp:
  http://spiritofmawson.com/aae-leaders

  Gott Nytt!

 43. Pär Green

  Märkligt att det går att hitta negativ i is som har smält bort?
  Finns det fortfarande is så det räcker?

  Den misslyckade expeditionen var höljd i dunkel i närmare ett sekel.
  Nu har forskare från Nya Zeeland hittat gamla fotonegativ – som avslöjar polarfararnas strapatser på Antarktis.
  Forskningsresenärerna som deltog i Ernest Shackletons Endurance-expedition strandsattes på Antarktis 1915.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18102528.ab

  Men några sitter och tittar på när det smälter, men de tycks ha is över till punschen!
  Märkligt att isbrytare inte kan bryta den lilla isen som fortfarande finns kvar!

  Gott Nytt År!

  Både med och utan is.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18102528.ab

  Verkar som

 44. Ingemar Nordin

  Uppdatering 31/1: NoTrickZone http://notrickszone.com/2013/12/31/expedition-on-the-cheap-did-organizers-recklessly-negligently-put-lives-and-property-at-risk/ har en bra sammanfattning av denna dåligt planerade Antarktisfärd. Det är ju inte första gången som övertygade AGW-troende ger sig iväg på vansinnesfärder i polartrakter för att bevisa att isen smälter. Ett dussintal båtar fastnade i somras när de skulle ta sig igenom Nordvästpassagen http://www.sail-world.com/USA/North-West-Passage-blocked-with-ice%E2%80%94yachts-caught/113788 i ett Arktis som borde vara isfritt.

  Kan ingen tala om för alla dessa galningar att de lever i en fantasivärld?

 45. JIMMY

  Tack Slabadang för informationen att ( Lord Monckton har blivit engelska UKIPs talesman i energi pch klimatfrågor)

  Ha Ha
  Nu är det nog kört för dessa krafter i England där UKIPs lägger en bombmatta över klimatbluff -FNs politiska IPCC ,,försök till beskattning av den ofarliga spårgasen CO2 …

  Jesse Ventura – George Hunt Interview
  http://www.youtube.com/watch?v=R_F6Zdn_cgA

 46. Perfekt

  breaking news!

  Watts räddar dagen genom att fixa riktiga väderprognoser till polturisterna.
  http://wattsupwiththat.com/2013/12/31/wuwt-and-weatherbell-help-kusi-tv-with-a-weather-forecasting-request-from-ice-trapped-ship-in-antarctica-akademik-shokalskiy/#more-100200

  Uppenbarligen har stollarna förlitat sig på modellerna. Är det inte dags att införa varningstexter väl synligt på allt IPCC producerar?

 47. Håkan Bergman

  Dom kan väl använda yr.no som alla andra, visserligen ligger den franska basen ett par hundra km bort men den här prognosen ser inget vidare ut för vindförhållandena:
  http://www.yr.no/sted/Antarktika/Annet/Dumont_d%E2%80%99Urville/langtidsvarsel.html
  Meanwhile:

  *2 pounds ground or whole penguin
  * 2 sliced onions
  * 2 sliced green or red bell peppers
  * 1 cup olive oil
  * 1 bottle Bud Ice (chilled)
  * 1 teaspoon salt
  * 1/2 teaspoon ground black pepper
  * 1/2 teaspoon ground garlic
  * 1/4 teaspoon chili powder
  * 2 Bay Leaves
  * 3 sharp skewers

  Slice penguin into 1-inch cubes. Mix spices in with olive oil. Marinade cubes in spice mix. Refrigerate overnight, stirring occasionally. Slice onions and bell peppers into wedges. Place vegetables and penguin cubes alternately on skewers. Brush lightly again with marinade. Grill for 10 to 15 minutes until golden brown outside. Turn and baste continually with Bud Ice. Douse lightly with brandy or lighter fluid and light before serving.

 48. Magnus A

  Hörde nyss 17-nyheterna på P1 nämna hur forskarna räddats, men även att forskarna nu kan fortsätta att analysera isen mm. Att expeditionen bl a gått ut på att se hur isen minskat jämfört med för år 1912 samt att det då inte var havsis där sommartid, den de nu fastnade i, nämndes av BBC men inte i P1.

  Tror jag skickar ett gnäll-mejl aktuell nyhetsredaktion. 😉

 49. Magnus A

  *till [aktuell nyhetsredaktion]

 50. BjörnT

  Expeditionen har en hemsida:
  http://www.spiritofmawson.com/the-science-case/

  Där kan man läsa om syftet. I uppräkningen kommer detta som nummer 2:

  explore changes in ocean circulation caused by the growth of extensive fast ice and its impact on life in Commonwealth Bay

  Notera ordet growth. So alla lustigkurrar som skadeglatt orererar över att en expedition som ska studera isminskningen fastnat i packisen är alltså ute i ogjort väder.

  Hela syfteslistan:

  gain new insights into the circulation of the Southern Ocean and its impact on the global carbon cycle

  explore changes in ocean circulation caused by the growth of extensive fast ice and its impact on life in Commonwealth Bay

  use the subantarctic islands as thermometers of climatic change by using trees, peats and lakes to explore the past

  investigate the impact of changing climate on the ecology of the subantarctic islands
  discover the environmental influence on seabird populations across the Southern Ocean and in Commonwealth Bay

  understand changes in seal populations and their feeding patterns in the Southern Ocean and Commonwealth Bay

  produce the first underwater surveys of life in the subantarctic islands and Commonwealth Bay
  determine the extent to which human activity and pollution has directly impacted on this remote region of Antarctica

  provide baseline data to improve the next generation of atmospheric, oceanic and ice sheet models to improve predictions for the future

 51. BjörnT

  Det tyck ha varit det ovanligt varma VÄDRET som ställt till det:

  The weather forecast was excellent. We were between two low pressure system circulating the continent, promising fine, stable weather for at least the following two days. Unfortunately this is something of a double edged sword. We have been having extraordinary warm weather; so much so the fast ice – purportedly meaning the sea ice is locked ‘fast’ to the land – can spectacularly break out along the edge at any time. A timely reminder was during the evening we relocated. The Shokalskiy suddenly found it was in a mass breakout of ice. In just half an hour, an extensive area of ice (some of which we had been using for the Hangout on Air earlier that day) had broken up and was moving away from Commonwealth Bay with haste. Large pieces of ice, in the shape of shattered glass fragments – albeit large pieces – surrounded our vessel. There was no danger to the ship but it was a timely reminder how quickly things can change in this environment. You can never take anything for granted in the Antarctic!

  ”http://www.spiritofmawson.com/return-to-mawsons-hut-one-hundred-years-on/”