Toppenår 2013 för Klimatupplysningen

Das Blog

Så här mot slutet av 2013 så kan det vara av intresse att sammanfatta årsstatistiken för denna blogg. Den källa jag använder är bloggens egen som mäter antalet sidhänvisningar (besök), vilket också är detsamma som t.ex. Bloggportalen använder. De registreringarna säger inte så mycket om unika besökare, eller om besökare från olika länder (jo, vi har sådana från hela världen). Men den säger mycket om förändringar i aktiviteten på bloggen. Och detta tycker jag är betydelsefullt för oss.

Det finns tusentals dagliga läsare av Klimatupplysningen, och de allra flesta ger sig inte tillkänna genom att kommentera. Hur många mer eller mindre reguljära kommentatorer har vi? Ett 20-tal? Ett 30-tal? Jag har inte räknat efter, men som ni säker förstår så är det åtskilligt fler läsare än kommentatorer på denna blogg. Nu till aktivitetsstatistiken för 2013.

Vi närmar oss 11 miljoner besök totalt sedan Maggie Thauersköld körde igång bloggen i slutet av maj 2007, det år då IPCC gav ut sin förra rapport AR4. (Kanske är det fler, för jag är inte säker på när registreringen av besökare startade – bloggens räkning verkar börja i mars 2008.) Vi har bortåt 2,6 miljoner besök i år, vilket är rekord.

Under 2013 så har nästan varje månad legat över alla motsvarande månader hittills. (Vad hände egentligen i februari 2010?)  Det är en 30-procentig ökning jämfört med 2012, som i sig var ett mycket aktivt år.

En riktig höjdare inträffade förstås den 27 september i år. IPCC släppte sin Summary for Policymakers och vi hade annonser i DN, SvD och GP. Den dagen fullkomligt exploderade bloggen av besök och Göran Ahlgren fick ligga på som en rem för att få serverkapaciteten uppdaterad (själv var jag på resa till Norge). Inte i våra vildaste drömmar kunde vi ana att antalet besök skulle sticka upp till nästan 32.000 den dagen! Visserligen så var det förstås en engångsföreteelse, men besöksstatistiken är fortfarande hög. September 2013 gav ett bedövande rekord med drygt 264 000 besök, men januari 2013 ligger faktiskt inte så långt efter med 244 000 besök. Och sommarmånaderna juni-augusti, som är de stillsammaste på bloggen, ligger alla högre än tidigare år.

Hur ser det ut i jämförelse med andra bloggar, kan man fråga? Jo, Bloggportalen (det finns en permanent länk nederst på denna sida) sätter oss liksom tidigare på första plats inom kategorin ”miljö”. Vi är alltså Sveriges största miljöblogg. Sedan flera år faktiskt. Vi har dubbelt så många besök som 2:an. Kändisen Schlaug ligger femma med en knapp femtedel av våra besök.

Det nya är att vi tagit oss upp till en hedersam 2:a plats under kategorin ”Vetenskap”, före bloggen Skolarbete. Visserligen ligger 1:an, Kostdoktorn, lååångt före oss men jag skulle ändå vilja hävda att vi är Sveriges största privata blogg vad gäller grundvetenskap och forskning.

För inte så länge sedan blev vi också rankade på 46:e plats (av 143) bland världens mest besökta klimatbloggar, både skeptiker- och varmistbloggar. Det tycker jag är mycket bra med tanke på att svenska är ett försvinnande litet språkområde. Engelskspråkiga bloggar är förstås dominerande. Endast två tyskspråkiga bloggar, EIKE (#13) och Die Kalte Sonne (#41), ligger före oss bland de icke-engelska bloggarna.

Egentligen är det märkligt att besöksstatistiken fortsätter att öka på detta sätt. Undersökning på undersökning visar annars att människor viktar klimatfrågan allt lägre, och att även media har allt färre artiklar om klimatet överlag. Det här gäller i alla fall internationellt, och förmodligen även i Sverige. Men kanske är det så att många av dem som trots allt är intresserade av ämnet har tröttnat på den mestadels ensidiga och slentrianmässiga framställningen i framförallt public service och söker sig till andra källor?

Jag ser hur som helst fram emot ett gott nytt och, inte minst, lärorikt klimatbloggår 2014!

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Stort Grattis! Ni gör ett fantastiskt jobb. Väl avvägt med vetenskap, logiska resonemang,
  humor och framförallt inga högfärdiga översittarattityder.
  Säkerligen betyder det mycket att det är högt till tak och att alla får komma till tals. Klimatpolitik är ju trots allt en fråga om demokrati. Kostnaderna för alla klimatrelaterade stolligheter drabbar ju oss alla.
  Göteborgs nya parti, Öppna Göteborg, med rättsprofessor Dennis Töllborg som initiativtagare verkar vara på gång med att även granska kostnaderna för energipolitiken i stan. 2014 blir ett spännande år.
  Grattis igen Klimatupplysningen.

 2. Olaus

  Den resonerande och vänliga framställningen uppskattas. Så olika Uppsalainiativets obehagliga inlägg.
  De intressanta kommentarerna bidrar sannolikt till framgången. Hur skulle normalläsaren annars komma i kontakt med pärlan Solens inverkan på jordens klimat av Henrik Lundstedt? Eller N A Mörners senaste om förändringarna av solens aktiviteter?

 3. Labbibia

  Stort grattis! Läser fortfarande bloggen nästan varje dag även om jag inte kommenterar så mycket längre. Det gör andra så mycket bättre.

 4. Lasse

  Tack för ert enorma arbete med bloggen.
  Oftast fylls kommentarerna på efter hand och diskussionerna blir livliga även om de snabbt spretar ut åt olika håll.
  Får jag framföra ett önskemål?
  En utökning av arbetet eller en kategorisering av inläggen. Vindkraft är helt ointressant när man fokuserar på vattenstånd eller solintensitet. Kunde man önska sig lika aktiva allmänna forum men kompletterat med öppna forum för specialområden inom klimatfrågan? Senaste kommentarerna här till höger ger ändå indikation på var aktiviteten är aktuellast.
  Gott slut!

 5. Välförtjänt!

 6. Åke N

  Bloggen The Climate Scam uppstod i mars 2008 då Maggie bytte namn på bloggen IngaDogmer till The Climate Scam:
  http://ingadogmer.blogspot.se/2008/03/denna-blogg-har-flyttat.html
  När Inga Dogmer startades vet jag ej.

 7. Pär Green

  Grattis och fortsätt att öka!

  Klimatupplysningen är en av väldigt få bloggar som kritiskt granskar!

 8. Slabadang

  Helt fantastiskt!

  Man vill ju inte riskera att ni spricker av stolthet men ni gör ett otroligt bra och seriöst arbete. MSM har total panik och karar inte av att inse att det är nya puckar som gäller. Jag tittade på statistik över Sveriges mest besökta bloggar och hittade SVT först på plats nr TJUGO!! Våra journalister får betala ett högt pris för att de inte interakterar med allmänheten och det kan avläsas av den popularitet de bloggar journalisterna så gärna baktalar. Flaschback ligger på sextonde plats och har ingen SVT play nyhetsredaktion eller morgonsoffor. Folk rundar nu allt mer journalisterna och för debatten på nätet istället kost invandring klimat och politik medborgare emellan drar stor publik/besökare. Journalister står allt mere vid sidan om som en egen sort.

  Newsmill är ett bra bevis på hur journaliststrategin med stängda kommentarsfält intill redaktionsbunkern inte fungerar det blev total trafikkollaps när de stängde kommentarsfälten.. Den sociala makt och kontroll för åsiktstyrning funkar inte längre de klarar inte av konkurrensen med det växande antal bloggar som försöker intjäna sitt förtroende på att vara hållfasta till sin policy. Det funkar liksom inte om vi förväntas betala för propaganda när vi kan hitta saklig sanning gratis på nätet smatidigt som vi kan vara med och debattera. MSM är förlegat av så många olika skäl att det blir till en lång lång lista. Samtidigt så visar besökarna på bloggarna att de uppskattar denna nya interaktiva medborgarjournalistik att de gärna öppnar plånboken och stödjer det redaktionella arbetets fortgång.
  Är det någon större klimatblogg som INTE lyckats få in de medel som krövs när de vänt sig till sina läsare?

  Man vill ju inte håna någon speciell journalist så där men hur många av dem skulle klara av att finansiera sin blogg endast på stöd från sina besökare? Om G Schyman och Tanja Betgquist skulle be sina besökare om tillskott till sina bloggar ? He he he he ? Men nog skulle det gå att få ihop en nåttidning med en journlaistik folk är beredda att betala för. Att tala med läsarna är smart att bara tala till dem inte lika intressant? Vad tror ni våra unga kommer att kräva?

 9. Slabadang

  Ni får inte missa dagens höjdare Söndagskul!

  EN bra förklaring till varför allt fler vänder MSM ryggen?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ubtMCzYqlps

 10. Bim

  Jag tycker att en dag som denna kunde det vara på sin plats att lägga in det tidigaste inlägget (som jag hittat) av Maggie. Från Maj 2007.
  För nytillkomna läsare av bloggen kan det ju vara intressant.
  Lägg märke till hur rakt på sak hon skrev och hur aktuellt det är än i dag. På pricken som det ser ut nu också.
  Hoppas du inte misstycker Maggie?

  ”Den 15 maj undrade Inger Sandberg på DN:s insändarsida om det finns krafter som tjänar på klimatlarmen. Jag skulle bli ytterst förvånad om klimatdebatten bottnade i altruism och verklig oro. George Orwell skrev en gång: “I en tid av allmänt bedrägeri är det revolutionerande att berätta sanningen.” Det känns lite märkligt att behöva skriva det igen. Men det behövs. Debatten om klimatförändringen har nämligen slutat vara debatt och förvandlats till kampanj och propaganda. Larmen om vilsna isbjörnar på smältande isflak (se bland annat CNN den 21 maj) och döende korallrev ( se Aftonbladet den 22 maj) handlar ytterst om pengar och makt.

  Klimatalarmisterna är tydligt emot kapitalism, marknadsekonomi, frihandel och ekonomisk tillväxt. Det är dåliga nyheter för den underutvecklade delen av världen vars enda chans att fly undan fattigdom är fortsatt globalisering och fri tillgång till billiga energikällor. Hur ska någon som inte har någonting kunna framställa el för att koka vatten med hjälp av dyr vindkraft eller kostnadsineffektiva solpaneler?

  Varje dag dör trettiotusen barn av fattigdom (UNICEF). En tredjedel av vår planet saknar tillgång till elektricitet. En miljard människor saknar tillgång till rent vatten och en halv miljard går till sängs hungriga varje kväll. Att i ett sådant läge förespråka koldioxidransonering (frågan utreds för närvarande i Storbritannien) är fullständigt absurt. Al Gores storslagna plan för att begränsa den globala uppvärmningen borde också skrotas eftersom den slår mot alla, men hårdast mot de fattiga.

  Flera miljarder dollar har spenderats av klimatalarmisterna världen över under de senaste åren. Att använda frasen ”som resultat av global uppvärmning” är idag ett idiotsäkert sätt att försäkra sig om fortsatta forskningsanslag och sponsring. Samtidigt kritiseras varje krona som används av klimatskeptiker. Klimatalarmisterna har förvandlats till ekofundamentalister som övergett sunt förnuft och alla toleransprinciper. Det är inte första gången katastroflarm har den effekten på öppen debatt. Men det är dags att slå hål på alla tomma hot. Framtidens viktigaste fråga är inte klimatet utan att kunna skilja på verklighet och fantasi, på sanning och propaganda.”

  Eder,
  Inga Dogmer

 11. Ingemar Nordin

  Tack för alla uppmuntrande kommentarer!

  Slabadang #8 ”Man vill ju inte riskera att ni spricker av stolthet men ni gör ett otroligt bra och seriöst arbete”

  Just the facts! 🙂
  i all blygsamhet eder …
  etc

 12. Ingemar Nordin

  Åke N #6,

  Inga Dogmer var före jag upptäckte bloggen. Det är roligt att läsa Maggies tidiga inlägg. Som Bims ovan. Eller den här:
  http://ingadogmer.blogspot.se/2008/03/jag-r-en-extremist.html

  Ack så välkänt!

 13. HansH

  Om nu bara politikerna kunde få upp fingrarna i vinden innan valet också…och sluta rapa upp sånt som folk har lämnat i sopkorgen…underbart jobb på bloggen…sveriges nödvändigaste 🙂

 14. Adolf Goreing

  Jag vill också gratulera! Det intressanta för oss som har följt utvecklingen sedan bloggstarten är att se hur detaljkunskapen har ökat på skeptikersidan och det ENORMT! Det gör att motståndare numera får finna sig i att rätta enstaka detaljer och komma med enstaka protestrop. Det är viktigt att fortsätta. Framförallt att fortsätta att visa att alla svart-vita slutsatser vilar på lösan grund om ALLA kort läggs på bordet. Det finns gott om osäkerheter att gräva i och vi är bara i början. Men hur är det nu Ingemar, ska du inte redovisa hur mycket bloggen har fått i stöd från BigOil och BigCoal också? Det är valår snart och jag tror att Klimatupplysningens viktigaste uppgift blir nog att granska och kommentera alla mer eller mindre vansinniga drömmar om 100% förnybart och ”omställt” samhälle. Jag vill inte bo i ett tusenårigt klimatsmart rike: ”Är du hållbar, lille vän?”

 15. HenrikM

  Välförtjänt. Jag börjar varje morgon innan jag tittar in på Svd att läsa Klimatupplysningen. Artiklarna är bra och kommentarerna är allt som oftast bra. Tänk om en hel tidning kunde hanteras som denna blogg. Det skulle vara suveränt.

 16. Peter Stilbs

  Råkade hitta lite mer nostalgi från 2007 på YouTube – enjoy … http://www.youtube.com/results?search_query=Debatt+070916&sm=3

 17. Gunnar Juliusson

  Grattis, en oerhört viktig källa för information och diskussion.
  #10 oc #12, sorgligt att dessa ord är minst lika aktuella idag, 5-6 år senare.
  #16 Diskussionen likaledes oförändrad, med den stora skillnaden att det var länge sedan en sådan öppen debatt fick hållas i TV.
  Skulle man kunna göra en liten nätförfrågan om vad den stora läsekretsen anser om klimat- och energifrågorna, vars resultat kunde redovisas för media/politik och öppna för allmän debatt?

 18. Labbibia

  # 16

  Stort tack för den länken Peter Stilbs.

  Det är mumma att sitta och lyssna på!.
  I stort sett vartenda alarmistiskt argument från den tiden, och den debatten, har skjutits i sank.

 19. Ann L-H

  Välförtjänt! En stormig dag härute i väst gick strömmen och var borta i större delen av dagen och vad saknade jag mest? Klimatupplysningen förstås!

 20. Pelle L

  Grattis till ett bra resultat av ert idoga arbete!

  Ingemar Nordin frågade ”Vad hände egentligen i februari 2010?”.

  Vad jag minns var det en ovanligt kall och snörik månad.
  (Jag minns det för mitt husbygge blev försenat då det gick inte att göra grunden.)

  Folk var väl för upptagning med pulkaåkning och snöbollskrig för att bry sig om lite global uppvärmning,
  som ändå mest verkade vara påhitt 🙂

 21. Ingemar Nordin

  Pelle L #20,

  Jag bläddrade ignom inläggen i bloggens arkiv för feb 2010

  Jo det stämmer att februari 2010 var kall och snöig. Sådant gör folk nyfikna även på klimatfrågan. En annan faktor var att Climategate-skandalen hade börjat nå ut i media på allvar, och utvärderingen och debatten pågick för fullt. En tredje sak att Maggie var med i Agenda och Peter var med i ett inslag i Aktuellt. Tyvärr har jag ingen statistisk för de enskilda dagarna.

 22. Thomas P

  Eftersom ni får så mycket ryggdunkande kan väl vara värt att påpeka att höga läsetal inte alltid översätts till hög kvalitet, snarare tvärtom.

 23. AOH

  Peter Stilbs # 16

  http://www.youtube.com/watch?v=MsC01avhD2E

  Tack för bl.a. ”Maggie på Engelsberg” —vilken pärla — till alla här på bloggen som lever i en egen ”krympt, klimatsmart värld” —- ladda ned ”Maggie” 🙂 i läsplattan och har den som nattlektion. 🙂

 24. ThomasK

  Jag vill också gratulera och tacka för en väldigt – ja fantastiskt –
  intressant och lärorik blogg. Jättetack till alla inläggsförfattare.
  Ni gör ett enormt viktigt jobb för Sverige!

  Era inlägg är alltid läsvärda, ibland lysande. Ni är alla fantastiska
  – var och en på sitt sätt. Tack för att ni tar er tid att skriva och
  därigenom berika min dag – varje dag.

  Dessutom vill jag passa på att tacka många av bloggens alla kommentatorer
  för insiktsfulla och värdefulla kommentarer.

  Jag vill speciellt tacka Slabadang för att han gång på gång på gång
  pekar på svagheter hos de matematiska modeller som IPCC använder sig av
  för sina temperaturprognoser; att förmedla otillräckligheten hos de s.k.
  klimatmodellerna på ett trovärdigt sätt är inte lätt,
  bl a beroende på att väldigt få människor vet vad bra matematisk
  modellering innebär. Slabadang har den kunskapen. Slabadangs
  samhällsanalyser är ju också¨- oftast- klart läsvärda.

  Tack också till Jonas N för hans ihärdiga upprepning av att
  medelvärdesbildning av simuleringar från matematiska modeller av
  kaotiska system är – ur vetenskaplig synvinkel – fullkomlig rappakalja.

  Vill tacka tty för att han förmedlar kunskap från en – som det tycks mig –
  ganska unik kunskapskälla, ThomasJ för att han har koll på regeringsdokumenten
  och för att han bevakar länkar i när och fjärran, Börje S för –
  emellanåt åtmminstone – väldigt intressanta analyser, och alla ni andra
  kommentatorer som gör denna blogg spännande. Att vissa trådar kan bli väldigt
  långa, där ett litet antal kommentatorer ”munhuggs” är absolut inget
  jag störs utav – som läsare av bloggen kan man ju skippa dessa trådändar.

  Thomas K

  PS. Och tack Lars för jättefina teckningar.

 25. Håkan Bergman

  Ingemar #21
  Sen hade vi ju det här den vintern.
  http://www.landgangen.se/forumsmf10/index.php?topic=13888.60
  Har nästan väntat på att nån ska kräva Oden tillbaka till Antarktis den de senaste dagarna.

 26. Pär Green

  22 Thomas P 2013/12/29 kl. 14:41

  ”Eftersom ni får så mycket ryggdunkande kan väl vara värt att påpeka att höga läsetal inte alltid översätts till hög kvalitet, snarare tvärtom.”

  Hur gör du när jämför ett läsetal och kvalitet?

  Och Du är som vanligt lika otrevlig i dina kommentarer och en besserwisser!
  Om Du nu tycker så illa om Klimatupplysning, varför ägnar du dina tid o kunskap att läsa och skriva på denna blogg!

 27. pekke

  Man får gratulera till den stora läsarkretsen.

  Vintrarna 2009/2010 och 2010/2011 var nog en riktig chock för många i södra halvan av Sverige, speciellt för de yngre under 25 år som inte upplevt en sån iskyla under sin levnadstid.

  http://www.smhi.se/klimatdata/vintersasongen-2009-2010-i-siffro-1.9643

  http://www.smhi.se/klimatdata/Arssammanstallningar/Vader/vintern-2011-den-andra-kalla-vintern-i-rad-1.18682

 28. AOH

  Thomas P # 22

  ”—-Eftersom ni får så mycket ryggdunkande kan väl vara värt att påpeka att höga läsetal inte alltid översätts till hög kvalitet, snarare tvärtom—-”

  Så påpassligt av dig att du tänkte på det. Samma kan väl sägas om exempelvis antalet deltagare på COP-möten och inte att förglömma den stora KONSENSUS inom klimatvetenskapen 🙂

  ——About 17,000 people (delegates and visitors) will attend COP18/CMP8—-

  —– The sessions in Bali in 2007 attracted close to 11,000 participants, including some 3,500 government officials, over 5,800 representatives of UN bodies and agencies, intergovernmental and non-governmental organizations, and nearly 1,500 accredited members of the media. The UN Climate Change Conference in Poznań last year came close to that size, with around 9,300 participants. —-

  ——As well 15,000 delegates and officials, 5,000 journalists and 98 world leaders, the Danish capital will be blessed by the presence of Leonardo DiCaprio, Daryl Hannah, Helena Christensen, Archbishop Desmond Tutu and Prince Charles.——-
  http://www.telegraph.co.uk/earth/copenhagen-climate-change-confe/6736517/Copenhagen-climate-summit-1200-limos-140-private-planes-and-caviar-wedges.html

 29. Thomas Kaijser

  Jag vill också gratulera och tacka för en väldigt – ja fantastiskt –
  intressant och lärorik blogg. Jättetack till alla inläggsförfattare.
  Ni gör ett enormt viktigt jobb för Sverige!

  Era inlägg är alltid läsvärda, ibland lysande. Ni är alla fantastiska
  – var och en på sitt sätt. Tack för att ni tar er tid att skriva och
  därigenom berika min dag – varje dag.

  Dessutom vill jag passa på att tacka många av bloggens alla kommentatorer
  för insiktsfulla och värdefulla kommentarer.

  Jag vill speciellt tacka Slabadang för att han gång på gång på gång
  pekar på svagheter hos de matematiska modeller som IPCC använder sig av
  för sina temperaturprognoser; att förmedla otillräckligheten hos de s.k.
  klimatmodellerna på ett trovärdigt sätt är inte lätt,
  bl a beroende på att väldigt få människor vet vad bra matematisk
  modellering innebär. Slabadang har den kunskapen. Slabadangs
  samhällsanalyser är ju också¨- oftast- klart läsvärda.

  Tack också till Jonas N för hans ihärdiga upprepning av att
  medelvärdesbildning av simuleringar från matematiska modeller av
  kaotiska system är – ur vetenskaplig synvinkel – fullkomlig rappakalja.

  Vill tacka tty för att han förmedlar kunskap från en – som det tycks mig –
  ganska unik kunskapskälla, ThomasJ för att han har koll på regeringsdokumenten
  och för att han bevakar länkar i när och fjärran, Börje S för –
  emellanåt åtmminstone – väldigt intressanta analyser, och alla ni andra
  kommentatorer som gör denna blogg spännande. Att vissa trådar kan bli väldigt
  långa, där ett litet antal kommentatorer ”munhuggs” är absolut inget
  jag störs utav – som läsare av bloggen kan man ju skippa dessa trådändar.

  Thomas K

 30. BjörnT

  Stort Grattis!

  🙂

 31. Thomas #22

  Har frågat dig förut: Finns det några bättre diskussionsfora för dem som intresserar sig för frågorna? Svenskpråkiga eller andra? Några där du menar att kvaliteten är högre?

  Jag tror aldrig du har kommit med ngt försök till svar.

  Så ingen kan vet vad du jämför med eller vill jämföra med när du säger ” inte alltid … hög kvalitet”!?

  Det kan knappeligen vara media, tidningar, TV, politiker och sk ’experter’ som du syftar på och ju är den vanligaste och 1:a ’informationskällan’ för medborgarna.

  Där finns ju några bloggar som envist mal på pm diverse klimathotsmantran, men ’hög kvalitet’!? Svårt att tro att du vill vidhålla sånt. Speciellt som ’raderknappen’ är helt centralt för ’argumentationen’ många ggr.

  Så vad menar du skulle vara bättre? Menar du verkligen att Sverige vore bättre om bara MSM finge skriva och trumma på om den ena klimathotsdyngan värre än den andra, decennium in och ut .. ?

  Menar du verkligen att det vore bättre ifall fler svalde och trodde på vad Rockström, Bojs, Naturskyddsföreningen, Föräldrarvrålet mm finge kläcka ur sig i morgonsoffor mm, och TCS inte funnits?

  Tyvärr lär det finnas en hel del på din sida som menar att indoktrinering är att föredra framför öppen debatt.

  Personligen anser jag att detta är ett av de tydligaste svaghetstecknena … även historiskt har vi ju sett samma sak många ggr förut, alltså vilka som är rädda för både debatt och att information görs tillgänglig.

 32. Instämmer med föregående kommentatorer, klimatupplysningen fyller en viktig funktion och lycka till med mer intressant material under kommande år.

 33. Grattis!
  Bra att Klimatupplysningen finns. Synd att den behövs.

 34. Fredrik Berg

  Jag förstår inte vad som menas i #22. Syftas det på innehållet? Om så är fallet undrar jag vad som är kvalitet, är det Aftonbladets artiklar fulla av överdrifter och rena sakfel (inte bara i klimatfrågan) eller handlar det om läsekretsen?

 35. Åke N

  Jag vill också tacka er alla. Att jag kunde spåra The Climate Scam till mars 2008 beror på att jag blev förnekare strax innan Inga Dogmer blev The Climate Scam. Anledningen var att jag av en professor i den stad jag lever avfärdade bluffen med ”Jag har studerat saken i 3 månader och vetenskapligt är det århundradets största bluff.” Min tanke var att det kan ju för fhan inta va så. Jag var ju påverkad av den massiva propagandan. Men efter lite efterforskning på nätet fann jag Inga Dogmer och Per Welanders Moderna Myter. Så Maggie och Per var tidigt ute tillsammans med Eliel Steen och Wibjörn Karlén. Kan även va så att jag var sent ute. Sen upptäckte jag även att alarmistmaffian vägra att tala om vetenskapen bakom. Då blev jag övertygad.

 36. HenrikM

  ThomasP kanske åsyftar kanske en del av kommentarerna här på bloggen… Kanske hans egna 😉

 37. Thomas P

  Fredrik #34 ”Om så är fallet undrar jag vad som är kvalitet, är det Aftonbladets artiklar fulla av överdrifter och rena sakfel ”

  Aftonblader också en tidskrift som satsar mer på att nå en stor publik och som precis som denna blogg därför gärna tar till överdrifter och rena sakfel.

 38. AOH

  O T

  https://www.youtube.com/watch?v=1Hpv4Ia6yss

  Andra som tycker 2013 var ett bra år. Trots sin ”låga kvalitet som vissa antyder” hade KLIMATUPPLYSNINGEN redan 2010 även en intressant inlaga om sköldpaddor 🙂

  https://www.klimatupplysningen.se/2010/10/13/paverkas-havsskoldpaddan-pa-land-eller-i-haven/

 39. Victoria Lindahl

  Hej Alla! Jag är en av de osynliga, men jag läser allt med stort intresse. Era intressanta inlägg gör mig glad…

 40. Pär Green

  37 Thomas P 2013/12/29 kl. 18:23

  ”Aftonblader också en tidskrift som satsar mer på att nå en stor publik”

  Återigen en kommentar ifrån en besserwisser!

  Vad har du för intresse att kommentera och försöka mästra en blogg som du uppenbarligen hat-älskar?
  Varför inte skriva din egen åsikt och tankegång om detta påhittade klimathot?

 41. pekke

  Här är en som ryter till om de allt större miljö/klimatkraven på svensk elproduktion.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-miljokrav-slar-mot-billig-och-ren-el_8853284.svd

 42. Ingemar Nordin

  Pär G #40,

  Så, så. Vi vet att Thomas P bara MÅSTE klanka ned på bloggen, oavsett vad som skrivs. Inte mycket att bry sig om.

 43. Fredrik Berg

  Utan att ha något statistiskt underlag vågar jag säga att antalet besökare på Aftonbladet vida överstiger Klimatupplysningens. Jag vågar också säga att det naturvetenskapliga/tekniska intresset och kunskapen hos den genomsnittlige besökaren här är högre än hos den genomsnittlige Aftonbladetläsaren. Ser man i kommentarsfälten där så ser man att många saknar kunskaper på ens gymnasienivå. Huruvida det är representativt för sveriges befolkning vet jag inte.

 44. Pär Green

  42 Ingemar Nordin Inläggsförfattare2013/12/29 kl. 19:34

  Uppfattat!

  Pär

 45. #39 Victoria

  Trevligt att ha dig som läsare 🙂

 46. Thomas P

  Ingemar #42 Någon måste ju påpeka att kejsaren är naken även om man inte blir populär på kuppen.

 47. Gunnar Strandell

  Thomas P #46
  Citat:
  ”…kejsaren är naken…”

  Har du under åren med den här bloggen verkligen inte förstått att den till stor del handlar om just det?
  Och att ”de nya kläderna” nu bara består av datorberäknade ”spagettidiagram” som påstås vara projektioner av en kaotisk verklighet. Det finns bara trådar kvar och de lyckas inte skyla verkligheten.

  Ta istället till dig av den positiva kritik du får och gör något utifrån den!

 48. Grattis TCS-theclimatescam- klimatupplysningen!
  Jag tror att Slabadang har en viktig poäng när han hävdar att folk tröttnat på MSMs slätstrukna och informationsfattiga innehåll.

  Jag märker ett rejält uppsving även i min egen blogg. Den är långt mindre än er och jag envisas dessutom med att skriva om fler ämnen. Förmodligen på både gott och ont.
  En sak som uppskattas av serieösa bloggläsare är länkar till källor för det man skriver om. Där tror jag MSM gör en stor tabbe när de inte hjälper de intresserade vidare och inte ger någon bra möjlighet för läsaren att själv kontrollera om skribenten fattat saken rätt. Eller bara om man gör samma tolkning utifrån ett visst underlag.

 49. BoE

  Gunnar Srandell #47

  Äsch– En självbekännelse……

  TP har naturligtvis nyligen sett sig själv i spegeln för första gången…

 50. Christopher E

  #22

  ”höga läsetal inte alltid översätts till hög kvalitet, snarare tvärtom.”

  Aha, jag gissar att IPCC:s små alster i form av SPM har betydligt fler läsare än denna svenskspråkiga blogg, så det skulle förklara en hel del utifrån just denna sällsynt rönnbärssura rävs lilla hypotes. 🙂

  Med tanke på de oerhörda resurser klimatalarmismen har jämfört med nykter skepticism, så är det givetvis remarkabelt hur denna blogg med sina sparsamma resurser vunnit så mycket läsare. Med ihärdighet och avklädande av det hejdlösa larmandet är det tydligt att skeptiker-David verkligen kan fälla en klimathotar-Goliat.

  At bloggen har betydelse bevisas av det faktum att några djupt klimathotstroende individer inte kan hålla sig härifrån, utan försöker hålla emot tidvattnet av nya skeptiker som föds av det ökande läsarantalet. Inget fel i det, det är bra att det utmanas, men kvaliteten på motståndet har tyvärr sjunkt stadigt. Att bemöta prognosernas stora misslyckanden var avser temperatur eller extremväder med tirader om amerikanska republikaner, onda oljebolag, tiotusendelar av grader extrapolerade över eoner, totalförnekelse om problemen som uppdagats i IPCC:s roll och arbetsmetoder osv tillför just inte så mycket (men där finns korn av värdefull kritik ibland, för denna blogg är liksom allt annat inte ofelbar).

 51. Pelle L

  Christopher E #50

  Det är väl bara att citera all icke rätt-trogna, inom vilket område det än råkar vara:

  Thomas P, BjörnT, LBt och Gunbo är ”klimatskepticismens” bästa talesmän 🙂

  Ingen nämnd och ingen glömd brukar det ju heta.
  Men dessa fyra (the fabulous four) nämner jag för de är värda rungande ovationer.
  Tack för året som gått gossar 😀

 52. Pelle L

  ”citera” skulle naturligtvis vara ”parafrasera”. Ursäkta slarvet!

 53. Börje.S

  #16 Peter

  Intervjun med Lilliesköld är obetalbar. Hon har i omklädningsrummet tydligen medgett att IPCC:s Himalayaprognos var felaktig, men på väg till studion fått kalla fötter och tvingat sig själv att försvara det oförsvarbara. Ett tydligare exempel på beteendet hos en människa som känner sig tvungen att ljuga för ”sakens” skull gives icke. En perfekt visuell beskrivning av uttrycket ”som en mask på kroken”. Och precis som i riktigt stor komik finns där ett betydande element av tragik i framförandet.

  Intervjun skulle utan vidare kunna ersätta ”Grevinnan och Betjänten” på nyårsnatten och som åldrande vin, ost och violiner bara kännas bättre och bättre för vart år.

  Grattis kära TCS,…f´låt Klimatupplysningen, till den ökande läsarskaran och Gott Nytt på er alla, blogginnehavare och debattörer!

  2013 12 30 00.54

  /Börje Sandquist

 54. Börje.S

  #53 ”2013/12/30 kl. 00:53”

  Nej nu får ni, blogginnehavare, skärpa till er. Mitt inlägg publicerades innan jag skickade det 00.54.

  Här är förresten direktlänken till intervjun jag skrev om:

  http://www.youtube.com/watch?v=pgDTUqRMjoY

 55. ThomasJ

  Sällar mig ’grattis-kön’ till framgångarna med bloggen – må intresset fortsätta utvecklingen, fasiken inte så dåligt att hamna på 46:e plats bland världens ’klimatrelaterade’ bloggar. Visar på den höga kvalitén Klimatupplysningen (TCS) håller – trots vissas enträgna, uppenbarligen förgäves försök att mer/mindre trolla och sabba.

  Varmt och stort TACK till ALLA i redax + de förnuftigt/klokt/lärorikt resonerande/kommenterande!

  En God Fortsättning på det lilla som är kvar av 2013 och
  Ett Gott Nytt År 2014!

  Varma(!) hälsningar från Bästkusten!
  Thomas Jakobsson

 56. Stickan no1

  Grattis till Sveriges största och bästa miljöblogg. Och ett stort extra tack till Maggie som satte formatet så formidabelt väl från början.
  Tack!

  Får man önska sig något inför 2014 vore det en uppföljning av er demoskopenkät från 2012.
  https://www.klimatupplysningen.se/2012/07/05/demoskopenkaten-i-sin-helhet/
  Den var och är fortfarande både lysande, skrämmande och tankeväckande. Även för de som ännu inte kommit till insikt.
  Och att en uppföljning kommer i tid före valet för att visa hur hotet om klimathotet används av skrupelfria politiker med maktambitioner vore perfekt.

  Kanske man också kan önska sig att varje riksdagspartis klimat och miljö ansvarige intervjuas på Sveriges största klimat och miljöblogg i god tid före valet? Kanske till och med med live chat?

 57. Mats G

  Grattis. Jag är inte förvånad. Jag kommer nog följa denna blog ett bra tag. Ett andrum i den annars förvirrade världen. Här finns det folk som tänker till lite. Ohört befriande. Tack alla och god fortsättning.