Öppen tråd

 

Julefrid. Eller har mellandagsreorna stört den? Hursomhelst så är det återigen dags för en lugn och stilla diskussion om klimat och/eller energipolitik här på Klimatupplysningen. Du väljer själv ämne.

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  Ett av de största hoten just nu är, anser jag, klimatalarmismen. Det riskeras att enorma resurser satsas på helt fel saker. Allt fler insändare ifrågasätter vindkraften, och det är bra. Men de har fortfarande en fokusering kring koldioxiden. Att koldioxiden inte kommer att leda till en katastrofal uppvärmning kommer nog att ta tid att få bort från det allmänna medvetandet. Några förstärkande effekter utöver den teoretiska på 1 C vid en fördubbling av CO2-halten verkar inte att finnas. De naturliga variationerna är av allt döma viktigare.

 2. Pelle L

  Sören G
  ”Att koldioxiden inte kommer att leda till en katastrofal uppvärmning kommer nog att ta tid att få bort från det allmänna medvetandet.”

  Du menar kanske tvärt om 😉

 3. Sören G

  Pelle L
  Det bör nog vara: Att koldioxiden kommer att leda till en katastrofal uppvärmning kommer nog att ta tid att få bort från det allmänna medvetandet.

 4. Lasse

  En vacker film från Nasa som visar på havsströmmarna.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xusdWPuWAoU

  Ger utrymme för lite funderingar om havsströmmarnas betydelse för jordens klimat.
  Bandet runt ekvatorn är speciellt intressant. Vattnet värms upp och varmt vatten flyter ovanpå kallt.
  Vad händer när varmt vatten värms upp-moln bildas. Modellerna som visar på CO2 konsekvenserna har svårt med moln och stämmer tydligen dåligt över ekvatorn.
  Avslutar med en bild på temperatur och Stillahavets ström:
  http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1900/plot/jisao-pdo/from:1900/scale:0.2
  Samt förklaring till strömmen:
  http://jisao.washington.edu/pdo/
  God fortsättning!

 5. Sigvrd E

  Sören G #1
  Precis så är det. Det största hotet är själva alarmismen, med ty åtföljande enorma slöseri och felsatsningar. Jag återkommer till nödvändigheten av att allmänheten och politikerna måste väckas att inse att alarmismen bygger på tämligen bräcklit underlag. Sådana som Lennart Bengtsson borde vara mer aktiva som opinionsbildare. Jag kan inte bedöma realismen i det som Claes Johnsson (stavning?) brukar hävda, nämligen att KVA skall aktiveras. I vart fall bör SI-skribenterna göra vad dom kan för att leva upp till ”Klimatupplysningen”. Det är trots allt endast en begränsad läsekrets som tar del av denna blogg. Opinionsbildning (utbildning!) måste rikts till en bredare skara och fr a till politiker.
  Undrar om det finns någon instans som har att ta ställning till granskningsnämndens utlåtanden och arbetssätt. Någon som vet?

 6. tolou

  För den som idogt trots allt fortsätter på det vetenkapliga spåret kan man med stor behållning läsa Stephen Wilde och hans ”top down” approach:
  http://www.newclimatemodel.com/new-climate-model/

  We need a New Climate Model that is created from ‘the top down’ by looking at the climate phenomena that actually occur and using deductive reasoning to decide what mechanisms would be required for those phenomena to occur without offending the basic laws of physics.

 7. tty

  Något ni inte kommer att höra mycket om i svenska media: stor PR-expedition för att väcka uppmärksamhet om klimatförändringarna i Antarktis sitter fast i packisen och väntar på hjälp. Den kinesiska isbrytaren Xue Long fick ge upp p g a alltför grov is. Nu skall australiska Aurora Australis göra ett nytt försök. Så här lät det tidigare:
  ” global warming is an important story, and the trip will give Fairfax Media a rare opportunity to visit the continent most acutely affected by global warming. Antarctica is climate change ground zero.”
  “Alok Jha (Guardian) and Andrew Luck-Baker (BBC) continue to follow the scientists on the ongoing Australasian Antarctic Expedition 2013. Ice, the oceans and climate change are the themes this week”
  Nu har det dock varit väldigt tyst ett tag. Tanken var att expeditionen skulle följa samma väg som den australiska Mawson-expeditionen 1911. Tyvärr är isförhållandena 2013 värre än de var 1911 och expedititionsfartyget Akademik Sjokalskij är visserligen isförstärkt men inte isbrytande.
  Jag misstänker att de riktiga australiska polarforskarna är måttligt förtjusta, de har redan haft stora problem att få fram förråd och utrustning till forskningsstationerna i Antarktis p g a isläget och nu blir det ytterligare stora förseningar.

 8. Pelle L

  Sigvard E #5

  Du ”Undrar om det finns någon instans som har att ta ställning till granskningsnämndens utlåtanden och arbetssätt”.

  Det var den rollen som vi trodde att ”den tredje statsmakten” skulle ta på sig.
  Men media har abdikerat från den granskande rollen och är nu ”agendasättande” för sin egen märkliga ideologi, som de gör allt för att uppfostra oss andra till.

 9. ces

  TTY #7 Expeditionen är finansierad som forskningsexpedition med skattepengar. Därigenom finansieras BBCs, Fairfax Medias, Guardians och australiensiska TV-kanalen ABCs propaganda för klimatalarmismen (utan att synas) med skattepengar.

 10. Sr

  Sigvrd E #5
  Vi kan själva göra en hel del när det gäller att sprida budskapet.
  Jag mailar ORDO AB CHAO, FalsktAlarm och den utmärkta kundtidningen Katternö (svenska) till personer i min bekantskapskrets. En del, de som har den ”religiösa genen”, kastar mailet direkt i papperskorgen som om det vore ett farligt virus.
  En del läser dock valda delar och jag har i all fall startat en diskussion.
  Även politiker och andra makthavare, t.ex. journalister som skriver ngt klimatrelaterat, får ett mail från mig. Länkar som åker med är bl. a. klimatupplysningen.
  Gott Nytt år till alla!

 11. ThomasJ

  Och lite info över vansinnigheterna med vindkraft i UK:

  http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2013/12/26/you-pay-when-its-windy-you-pay-when-its-not-windy-and-now-you-pay-when-its-too-windy/

  Mvh/TJ

 12. tty #7

  ”… the continent most acutely affected by global warming. Antarctica is climate change ground zero”

  Man undrar hur illa det är ställt hos journalisterna. Helt oavsett om det nu rör ’kunskap’ eller ’integritet’

 13. Sr

  ThomasJ

  Min blivande svärson Mark intervjuas i BBC. Kan bli lite hett ibland när vi träffas.
  http://www.youtube.com/watch?v=5q7nAIdWo1o

 14. Sören G

  Själv klickar jag på Gilla-knappen på material från Klimatupplysningen och wattsupwiththat som dyker upp på min Facebook. Men nu hade någon klickat gilla på Föräldravrålet såg jag.

 15. BjörnT

  Det här är intressant och manar till eftertanke.

  http://www.resilience.org/stories/2013-12-15/watch-what-we-do-not-what-we-say-shell-cancels-u-s-gas-to-liquids-plant

  Shell verkar inte tro att shale gas boomen (ja särskrivet Christopher E då det,nästan, är engelska) kommer att bestå!

 16. Björn

  Jag vill slå ett slag för mer fokus på solforskningen nästa år och föreslår att redaktionen inbjuder Henrik Lundstedt vid Institutionen för rymdfysik i Lund, att skriva en artikel här på vår blogg. I tidningen Populär astronomi (se länk nedan) har han en utmärkt artikel som väl sammanfattar läget om solens relation med jorden. Här några rader ur artikeln som förstärker denna relation: ”Man kan säga att jorden befinner sig inuti solens yttersta atmosfär, och då är det uppenbart att solen påverkar jordens atmosfär och klimatet”.

  Om man följer de glimtar av forskningen som går att följa på nätet, så händer det mycket just nu. Det intressanta är att man inte längre har fokus på antalet solfläckar, vilka inte helt fångar solens magnetiska aspekt. Solvinden som fenomen har också mer kommit i fokus genom studium av de så kallade koronala hålen (coronal holes). Även det spektrala innehållet i UV är av intresse på grund av stora variationer i dess spektrum. Det finns en utmärkt sida om rymdsonder (se länk nedan) som bland annat ger mer info om de rymdsonder som har fokus på relationen mellan solen och jorden, vilka är; Soho, SDO och Stereo.

  http://www.popast.nu/wp-content/uploads/2011/11/2007_4_lundstedt.pdf

  http://rymdsond.blogspot.se/p/fakta-om-rymdsonder.html

 17. Pär Green

  15 BjörnT 2013/12/28 kl. 12:11

  ”Det här är intressant och manar till eftertanke.”

  Nej, det var inte intressant, men Du kan utveckla varför detta skulle vara intressant.

 18. BjörnT

  Hur många är egentligen medvetna om vilken enorm utveckling av solpanelstekniken (photo voltaic) och tillväxten av den som skett de senaste åren och alltjämt sker?

  Här finns en lättläst sammanfattning i Powerpoint-format.

  http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/aktuelles/photovoltaics-report-in-englischer-sprache.pdf

 19. Ingemar Nordin

  Björn #16,

  Henrik Lundstedt har en stående inbjudan att skriva här. Men när jag träffade honom tidigt i våras så sa han att han tröttnat på att skriva om solen och klimatet efter att han och de övriga lundensiska solforskarna hade förbjudits att bjuda in Henrik Svensmark till deras årliga konferenser.

  Hoppas att han ändå tar bladet från munnen och skriver här i framtiden.

 20. Pär Green

  18 BjörnT 2013/12/28 kl. 13:01

  ”Hur många är egentligen medvetna om vilken enorm utveckling av solpanelstekniken (photo voltaic) och tillväxten av den som skett de senaste åren och alltjämt sker?”

  Kan ju vara en hobbyverksamhet för privat bruk! Men varför?
  Solpaneler är ju lika intermittenta som vindfjollor!

  Skippa alla subventioner och skatter för intermittent hobby-el och använd den elproduktion som faktiskt levererar on demand!
  Varför alla dessa skattebidrag och påslag för att bygga hobby-el som inte levererar?

 21. tolou

  One small step for man – one giant leap for YOU:
  http://www.pattern-recogn-phys.net/1/107/2013/prp-1-107-2013.pdf
  av Nils-Axel Mörner

 22. #19 ”.. förbjudits att bjuda in ..”!?

  Deta kan bara inte vara sant!?

 23. HenrikM

  BjörnT #15

  Vad läser du in i länken om Shell? Jag tänker mig att det finns billigare naturgas på andra ställen på jorden. Varför ska man gör bensin/diesel av gasen där det finns annan avsättning för den? I USA används väl naturgas till många saker såsom uppvärmning av bostäder, elproduktion etc… Är det inte bättre att använda naturgasen i t ex de Arabiska länderna som måste ha svårt att bli av med sin gas?

 24. BjörnT

  HenrikM:

  Jag tolkar det,liksom artikelförfattaren, att Shell som naturligtvis sitter på en enorm mängd information om shale gas i USA inte anser att det kommer att vara en särskild långvarig historia med billig shale gas. Borrorna töms alldeles för fort och kostnaderna att ständigt borra nya och fracka är hög.

 25. Peter Stilbs

  Jonas N #22 – inget i universitetsvärlden förvånar längre …

 26. Slabadang

  Björn T!

  Artikelförfattarens försök till tankelösning av vad Shell anför är bara rent önsketänkande:

  ”The plant is going to cost a lot more to build than we thought it would. Natural gas prices are going up and could easily make it uneconomical to produce diesel and jet fuel from natural gas when compared to making them from oil. And, we don’t have unlimited funds to spend on everything we think of just to see if it works.”

  Rätt svar är att gaspriset har blivit mycket lägre än de prognoser hela industrin gjorde många år tillbaka då de började investera. Hur gasen kommer att användas till vad och i vilken form och med vilken teknik står fortfarande skrivet i stjärnorna och skalll man satsa på en teknik/produktion såp vill man naturligtvis göra det på en lokalisering där konkurrensen är låg och kunderna/marknaden är nära. I USA så finns den absolut största konkurrensen okonventionell gas och olja. Det finns massor med källor borrade men som är pluggade tills efterfrågan stiger och lönsamheten förbättras. Shell ser helt enkelt att affärsrisken är för stor och inte att tillgången på gas är för liten , utan tvärtom för stor.

 27. HenrikM

  BjörnT:
  Missade du att det handlade om att göra om naturgas till bensin/diesel? Kommer inte det alltid vara mer ekonomiskt lönsamt att göra det där man har ”vanlig” naturgas då den är billigare? Det är väl givet att shale-gas är dyrare än ”vanlig” naturgas? Eller? Idén från början att göra det av shale-gas var väl helt enkelt dum?

 28. AOH

  http://www.wilfriedheck.de/

  Björn T # 18

  27.12.2013
  Du som gillar grafer. Vad tror du om trenden för vind-och solenergi
  till nästa julafton? 🙂

 29. Lasse

  #18 BjörnT Det var en lovande utveckling av solceller. Där Tyskland är ledande. Undrar fall man får hyra in sig på ett soligt tak i södra Italien?
  Alternativt så tittar man på ett bolag som heter Etrion.
  Vi får nog vänja oss vid att använda elen när den produceras i större utsträckning i framtiden.
  Köpa en bas av fin kärnel och toppa med lite solel eller vindel alt vattenström.

 30. BjörnT

  HenrikM. Nej det missade jag inte men tydligen gjorde Slabadang det 🙂

  Gasen är väldigt billig i USA i dagsläget (även om den gått upp en del på sistone men jag är inte helt uppdaterad) jämfört med många andra delar av världen.

  Optimister kring shale gas i USA har ju förutspått att det så ska förbli och att många nya industrier ska byggas kring det,alltifrån gasdrivna lastbilsflottor till anläggningar av den här typen.

  Att Shell som rimligen sitter på förstklassig information om shale gas situationen i USA drar sig ur nu talar ju definitivt inte för att de mest rosenröda drömmarna ska infrias.

 31. Slabadang

  Henrik M!

  Det är omöjligt idag att avgöra vad som är ”rätt” eller ”fel satsning” då ALLA kriterier och gamla sanningar satts i gungning genom frackingrevolutionen. Om du skall planera för produktion av oljeprodukter idag .. vad ska du jämföra med vilka antaganden kan du lita till? Hur kommer priset på konventionell olja påverkas i konkurrens med den okonventionellt framställda? Hur många kunder kommer att bli mer självförsörjande så som USA? Det är en enorm förändring av hela balansen i världsekonomin som är igång. Oljepriset är bara ett stort gigantiskt frågetecken och med det blir alla konkurrende alternativ ren gambling för aktörerna. På bara fem år har jag tror vi är uppe i nio nya oljefyndigheter Argentina inräknat i klass med Saudis . Ingen har koll på vad utvecklingen komer att ge och därför är varenda infrastrukturell investering io oljebranschen högriskprojekt. En helt ny snabbt föränderlig verklighet för oljebolagen att förhålla sig till och överleva i.

 32. Slabadang

  Björn T!

  Du är rolig du! Att gasen är så billig att inte kunderna kommer att köpa den i flytande form talar då för vaddå Björn T?

 33. BjörnT

  Lasse: Tror inte att Sverige har så mkt sämre förutsättningar för pv-el än Tyskland därdet ju skett en våldsam utbyggnad. Dock tror jag inte vi har råd med samma generös subsidering som skett i Tyskland.

  Personligen ser jag det mest positiva i att billig pv-elproduktion kan betyda väldigt mycket för den rurala befolkningen i sub-Sahara Afrika och även i vissa delar av Asien och Latin-amerika. En stor del lever off grid och kommer att göra så under lång tid framöver. Några kvadratmeter pv komiinerad med några bilbatterier kan betyda mkt för att höja deras standard.

  Kunna ladda sin mobiltelefoner, ha elektrisk vattenkokare, LEED-belysning inomhus, radio/Tv/PC/Surfplattor, kylskåp etc.

 34. BjörnT

  Slabadang: Eran med billig shale gas i USA kommer att ta slut mkt fortare än vad många inbillar sig och insiders som Shell vet det och agerar därefter.

  Det är som aktier,håll koll på när företagsledningar köper och säljer! 🙂

 35. Pär Green

  33 BjörnT 2013/12/28 kl. 15:19

  ”Kunna ladda sin mobiltelefoner, ha elektrisk vattenkokare, LEED-belysning inomhus, radio/Tv/PC/Surfplattor, kylskåp etc.”

  Tja, det var ett uttalande av en grön fanatiker för intermittent produktion!
  Afrika som världsdel har kanske mest ”naturtillgångar” i världen. Men de har också mest av inbördeskrig, och plundring från övriga världen. Afrika har varit som en kassakista under lång tid.
  Världens rikaste land, Norge ”dammsuger” bokstavligen upp så mycket fisk det går att få tag i, för att göra fiskfoder till odlad lax! Ca 3 kg foderfisk för 1 kg lax!
  En bojkott mot odlad fisk NU, bättre sent än aldrig.

 36. Sören G

  Peter Stilbs #25
  Jonas N #22
  Samma beteende som i Nazityskland och Sovjetunionen.

 37. BjörnT

  Pär Green. #35

  Norge är förvisso ett land som fångar mkt fisk men väldigt långt från att vara bland de största:
  http://worldoceanreview.com/en/wor-2/fisheries/state-of-fisheries-worldwide/

  För övrigt har mängden vild fisk som fångas stagnerat de senaste 25 åren medan odlad fisk nästan kommit i kapp: http://www.earth-policy.org/indicators/C55/fish_catch_2012

  Här kan man läsa om ur laxen utfodras:
  Norska fiskeexperter räknar med att t ex ett kilo vildfångad torsk har krävt tio kilo föda i form av småfisk, räkor mm.
  Medan den vilda fisken varken betalar för sin föda eller hindras av fiskekvoter och beståndsregler är läget helt annorlunda för den odlade fisken. Även foderfisk är en ändlig resurs som måste vårdas. Dessutom är fiskfoder är en kostsam post för fiskodlarna. Och självfallet ska den odlade fisken få en föda som gör att de växer och mår bra. Därför pågår ett ständigt utvecklingsarbete bland foderproducenterna för att bland annat minska inslaget av marint innehåll i fiskfodret. Ansträngningarna har varit framgångsrika och i 2010 behövs i mellan 2 och 2,5 kg foderfisk för att framställa ett kilo laks.
  Att det behövs ca 2,5 kilo foderfisk betyder dock inte att all den fisken går åt till laksen. När fiskoljan och fiskmjölet till laksfodret utvunnits ur foderfisken återstår nämligen restprodukter som t.ex. fiskemjöl som används till annat djurfoder, främst för uppfödning av kyckling och gris
  http://www.norskfisk.se/Artiklar/Fiske-i-Norge/Vad-%C3%A4ter-en-laks

  Verkar alltså bättre att äta odlad lax än fångad fisk.

 38. Pär Green

  Nu visar det sig vad det gröna stolleprovet som regeringen ägnat sig innebär!
  Misstänker att Sveriges hastiga befolkningsökning också är bidrar!

  http://www.statsskuld.com/

 39. Pär Green

  Det politiska ”klimatet” når tydligen vilka nivåer som helst!
  Hur skall det bli under nästa år?

  http://s29.postimg.org/chbuj2qdz/713.jpg

 40. Ingemar Nordin

  Jonas N #22,

  Man bör inte lägga in för mycket i ordet ”förbjuda” här. Hur det gick till, och varför man böjde sig för dekretet vet bara Henrik L. Men jag kan tänka mig flera olika påtryckningsmedel. T.ex. att någon av finansiärerna till deras årliga konferenser framförde ett tydligt krav för sin fortsatta medverkan. Eller (vilket jag skulle betrakta som betydligt allvarligare) att dekanen har signalerat att Henrik Svensmark inte var önskvärd. (Dekanen och fakulteten fördelar de s.k. ”fakultetsmedlen” vilket är särskilt eftertraktade eftersom de normalt sett ger forskningsmiljön en stor autonomi.) En tredje möjlighet, vilket jag ser som närmast otänkbar, är att rektor går in och detaljstyr på detta sätt.

 41. Slabadang

  Björn T!

  Läs ditt sista inlägg det är kort men består av två påstenden som båda talar emot vad du hävdat i de tidigare. Det kan väl knappast råda överflöd och brist på samma gång? Du löyckas vända upp och ner på precis vad som helst! Det anda vi kan vara tvärsäkra på är att vind sol och biobränslen aldrig någonsin kommer att kunna utgöra ett ”alternativ” till fossilt.

 42. BjörnT

  Slabadang #41.Om du med sista menar den senaste på denna tråd så handlar den om fisk (#37). Men du kanske menade #34?

  Vad är det för konstigt med det? En ny teknik (framtagen av skattebetalarna 🙂 ) för att utvinna gas slår igenom snabbt. Strukturer för att ta hand om denna gas saknas i stor utsträckning och följden blir en stor prispress.

  Dock börjar den billiga gasen få avsättning allteftersom marknaden anpassar sig men nu tillkommer faktorn att brunnarna sinar mycket snabbt, ofta är den i praktiken tömd efter bara några år och det är dyrt att borra nya.

  Shell som sitter på avancerad geologisk-, teknisk- och marknadsinformation drar slutsatsen att eran med billig gas snabbt kommer att blåsa över och vill inte investera storskaligt i en anläggning som ska likvidifiera gasen.

  Vad är emotsägelsefullt?

  Så klart att framförallt vind, sol och biobränslen förr eller senare kommer att vara ett alternativ till fossilbränsle, om inte annat om 100 år!

 43. Ingemar Nordin

  Björn T #34,
  Ni som har aktier i Shell – sälj! Shell har sina fingrar långt ned i klimathotssyltburken. De har under många år finansierat gröna lobbygrupper inom EU. Och de har tydligen också (med vilje?) noll koll på den framtida skiffergasutvinningen. De kända reserverna där är mångdubbelt högre än för olja.

 44. Lasse

  #41 Slabadang
  Där är vi oense! Solceller har en potential som fossil energi saknar. Lär vi oss bara att lagra energin så är den överlägsen.

  Beträffande den gas som strömmar över USA så visar den på hur marknadsekonomin funkar när den funkar som sämst. Gasen prissätts efter utvinningskostnaden. Detta oavsett att utvinningen bara kan bedömas pågå en kort period och att det därför skulle löna sig bättre att avvakta med utvinningen.
  Frågan jag ställer mig är varför gasbilar inte är vanliga i USA-reglering?

 45. Slabadang

  Lasse!

  Det krävs generativa genombrott för att vi skall kunna ta vara på solenergin. Har jag missat nåt sånt? För mig så existerar det inte ens en trovärdig ide om hur det skulle kunna ske. Mycket vilja mycket parat men tekniken står och stampar.

 46. Slabadang

  Björn T1

  ”Shell som sitter på avancerad geologisk-, teknisk- och marknadsinformation drar slutsatsen att eran med billig gas snabbt kommer att blåsa över och vill inte investera storskaligt i en anläggning som ska likvidifiera gasen.”

  Hjärnspöken? Var det inte du som klagade på mig över att det inte gick att debattera? Å du har inte en aning om varför man finner det totalt tröstlöst att debattera med någon som bara VÄGRAR att inse svagheter i sina argument?

 47. Lasse

  Läser en bok om statistik där det påpekas att gruppbeslut blir sämre om gruppen är homogen och om den har en auktoritär ledare. Dvs inhomogena grupper utan ledare ger bättre beslut-speciellt om de inte har diskuterat innan beslutet fattades. Nu gällde det triviala saker som att gissa antal böner i ett glas. Gruppresultatet medelvärde blev bättre än de enskilda gissningarna-en av 56 kom närmare rätt resultat än medel. Boken ogillar all form av styrning från analytiker (aktier).
  Vad säger detta om konsensus och auktoriteter när det gäller klimatfrågan?
  Kanske är IPCC fel forum för slutsatser. Kanske är den debatt vi för här och kanske framförallt på andra ostyrda bloggar mer betydelsefulla för en så komplex fråga som klimatet. FFA sluta lita på enskilda specialister-de vet lite utanför sin specialitet och överdriver sin egna kunskaper inom andra områden! Ingen nämnd!

 48. Lasse

  #45 Ja!
  På frågan om du har missat nåt!

 49. BjörnT

  Slabadang

  Om du tror att utvinning av solenergi står och stampar är du gravt missinformerad. Utvecklingen går snabbt! http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/aktuelles/photovoltaics-report-in-englischer-sprache.pdf

  Vad du vill säga i #46 förstår jag inte. Jag har snällt och hövligt besvarat dina argument med mina argument.

 50. tty

  BjörnT #49

  Visst det går framåt med stormsteg, precis som batteriutvecklingen, flera procent bättre prestanda på bara 40-50 år.
  Skämt åsido, funnes det verkligen någon radikalt bättre teknik för solceller och/eller batterier inom räckhåll skulle den redan vara i tjänst i rymden, där vikten betyder allt och kostnaden ingenting. Det är den inte, solceller och batterier i rymden är bara marginellt bättre än på Jorden, och problemen med t ex damm på solcellerna är lika stora som någonsin.

 51. tty

  BjörnT #15

  Någon ”Shale Gas Boom” pågår inte, av det enkla skälet att överskottet på gas i USA gjort gaspriset så lågt att det inte lönar sig att borra efter mer gas. Däremot pågår en stor oljeboom (85% av alla borriggar i USA borrar olja, 15% gas), vilket gör gasproducenternas situation ännu värre eftersom oljekällor nästan alltid även producerar gas, som det är förbjudet att fackla, annat än tillfälligt. Gasproduktionen fortsätter därför att öka, och närmast är väl ökad export till Mexiko aktuell. Fyra nya pipelines väntas bli färdiga 2014.

 52. Slabadang

  Lasse!

  Gruppsykologi är ett mycket intressant ämne och en av mina käpphästar är att alla fria meningsutbyten är en kvalitativ urvalsprocess som gäller för alla verksamheter organisationer där den nationella demokratin utgör den överst fungerande. Att vara prestigelös och öppen men samtidigt resultatinriktad är en tuff uppgift och få formella befattningar bygger på intjänad kompetens vare sig i ämne eller ledarskap. Det här hur man ser på vinna – förlora lyckas – misslyckas när man har ”fel” hur ska man förhålla sig till det? Vad har du förlorat .. vad har du vunnit? Vad är en erfarenhet?

  Den som vågar leda grupper efter dessa kriterier är de få individer som är trygga både som personer och i sin professionalitet jag kallar dem för naturliga ledare och har ofta som konsekvens just den befattning som passar dem bäst. Att ständigt ompröva och kritiskt granska vad man gett sig för ger bästa resultat. Så du förstår med denna bakgrund hur det brinner i mitt huvud när idioter går ut och hävdar att ”Science is settled”.

  De få gånger ”peka med hela handen” fungerar är vid det unika sammanträffandet att den som pekar med den samtidigt råkar vara den med den bästa kunskapen och för gruppen samtidigt besitter ett unikt ovh överlägset förstånd. Jag brukar skämta om att det är nog mest för fröken på dagis som det ledarskapet passar!

 53. Pär Green

  49 BjörnT 2013/12/28 kl. 17:25

  Vad är det som du inte lyckas förstå?
  Vad får dig att så enfaldigt tro och förespråka en intermittent energi som inte tillför något mervärde för människor, djur och natur? Sveriges elproduktion tillför mindre ”utsläpp” än vad enbart transporter och installation av vindfjollor bidrar med!
  Men gröna fanatiker tycks tro att det finns obegränsat med slantar att fantisera för!

  Om du tar en titt på denna länk:
  http://www.statsskuld.com/

  Så kan du börja fundera på vilken kommande regering som tänker experimentera med ytterligare miljarder för något som inte behövs!
  Gröna våta drömmar ger ingen el-produktion som är värt att nämna!

  Se på landet i söder Tyskland, hur bra har det varit med våta gröna drömmar där?

 54. Pär Green

  49 BjörnT 2013/12/28 kl. 17:25

  ”Om du tror att utvinning av solenergi står och stampar”

  Du är som ett barn i trotsåldern ligger på golvet och sparkar o skriker!

  Återkom när Du fixat lokal lämplig vindstyrka vid varje vindfjolla och ser till att solen ALLTID lyserpå molnfri himmel!
  Men varför detta skrikande om något som inte levererar on demand och inte behövs!

 55. Lasse

  #52 Gruppsykologi är nytt för mig . Har aldrig funderat i de banorna tidigare. Detta att den som säger något först kan styra en grupp helt fel. Samt vårt stora behov av att inte sticka ut.
  Historien igår? om Mann och hur kurvan satte honom i en situation som han inte ville sitta i är väl ett exempel på hur snett det kan gå.
  Vindkraft och solkraft är kanske ett annat här ovan.
  Det gäller att försöka kontrollera en grupp dit man vill genom att peka med hela handen om de inte fattar själv vart man bör gå. Vilket kanske alarmisterna försöker. De vill inte att vi skall kritiskt tänka igenom vart vi bör gå!

 56. BjörnT

  tty #50.

  Kolla slide 23 på http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/aktuelles/photovoltaics-report-in-englischer-sprache.pdf

  så ser du att förbättringen för industriellt producerade pv ligger på 30-50 procent för de senaste 10 åren och tar man med den drastiska prissänkning som skett under samma period så börjar man närma sig det som skett för dator chip.

 57. Guy

  Om vind och solkraft. Jag håller med Lasse om att intermittenta energislag inte kan helt uteslutas. Vindparker känner jag avsky för, närmanst för deras naturförstörande verkan.

  Jag är ganska övertygad om att vi kommer till ett mellanstadium före vi kommer till den ”slutliga” lösningen. I hushållen blir alla maskiner och speciellt belysningen allt energisnålare. Samtidigt blir batterierna allt bättre. Vi får hoppas att dom vindsnurror som blir kvar blir både mindre och lokala för husbolagen. Dom och solpanelerna kan användas för att ladda dom batterier vi använder i hemmen. Laddning sker då det blåser eller då solen lyser.

  Uppvärmning och industri måste vi fortsättningsvis sköta med Kärn- och vattenkraft. Den energin kan inte vara intermittent.

  Om någon ännu undrar varför intermittent energiform, som den är idag, inte är en vinnare så tänk på segelfartygen kontra ångfartygen. Ångfartygen hade fördelen att inte fastna i ett stiltjebälte. Därför konkurrerade dom ut segelfartygen.

 58. Pär Green

  Gruppsykologi är ofta negativ och medveten aktivitet för att styra eller påverka människor och länder!
  På 30-talet var nazism ”lyckosam”!

  Gröna våta drömmar har pågått som gruppsykologi för att först främst göra egna vinster under lång tid nu. Och några håller fortfarande på med denna bluffverksamhet.
  Det har dock de senaste månaderna avtagit betydligt!

  Idag är detta!

  http://s29.postimg.org/chbuj2qdz/713.jpg

 59. BjörnT

  57 #Guy. Din analogi med segelfartyg och ångfartyg är intressant. Men vinddrivna fartyg kommer tillbaka… 🙂 Precis som vind en gång användes för kvarnar som försvann som nu ersätts av vindkraftverk och ved en gång dominerade som uppvärmningskälla och nästan försvann men nu kommer tillbaka som bioenergi.

  http://www.treehugger.com/wind-technology/hybrid-container-ship-wind-driven-with-automatic-sails.html

  https://www.google.se/search?q=wind+driven+cargo+ships&rlz=1C1TEUA_enSE507&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZCC_UrfJMsr74QThnoCQDw&ved=0CC0QsAQ&biw=1517&bih=713&dpr=0.9

 60. Pär Green

  59 BjörnT 2013/12/28 kl. 20:07

  segelfartyg är intressant.

  Javisst för alla ägare av en segelbåt, underbart att segla!

  Men Du, det är inget alternativ till motordrivna moderna båtar för transporter!
  Det finns även atomdrivna båtar!
  Sluta att sprattla och sparka på golvet nu, dina våta gröna drömmar, är drömmar och kommer så att förbli!

  Förbättra och förnya kärnkraften så att vi även i fortsättningen kan ha en säker och kostnadseffektiv elproduktion. Alla bidrag, klimatskatter och subventioner höjer enbart priset på el, ger ingen leverans!
  En mycket träffsäker kommentar:

  ”Om vind och solkraft. Jag håller med Lasse om att intermittenta energislag inte kan helt uteslutas. Vindparker känner jag avsky för, närmanst för deras naturförstörande verkan.” från Guy 57!

 61. Fredrik Berg

  Det finns redan ångdrivna fartyg. Ubåtar och vissa isbrytare.

 62. Guy

  Björn T, jag tänker inte fortsätta på den här linjen. Betänk ändå att en av tranportkostnaderna är tid. Hur krokig blir traden om segelfartygen skall ”optimalt”, segla i vind, och undvika stiltjebälten. Ytterligare en komplikation. Har du kollat hur träffsäkra meteorologerna är på långtidsprognoser?

  PS. svara inte, tänk.

 63. Perfekt

  BjörnT #59

  Så länge jag kan minnas (1970-talet) har det funnit fantaster som propagerat för lastsegelfartyg. Inget av detta har blivit kommersiell verklighet.

  Den grupp du länkar till skriver att man skulle ha ett fartyg i drift nu, men det har inte skett, om man inte räknar skeppet Tres Hombres som med en besättning på 5-15 personer kan transportera 20-30 pallar med gods och ett trettiotal passagerare.

  Självfallet kommer det inte att bli något av detta heller.

 64. Perfekt

  Just när jag trodde att idiotin inte kunde bli värre blev det värre:
  http://www.friatider.se/feministiskt-programmeringssprak-forstar-kansloargument-och-ratar-manlig-logik

  Det är hög tid att omprioritera budgeten för universitet och högskolor.

  Allting som har ”vetenskap” eller ”studier” i namnet skall upp på reduktionsbordet.

 65. Lasse

  #4 Lasse 😉
  Som tillägg till min fundering över vad som händer över ekvatorn när vattnet blir allt varmare. Det finns en växthusgas som reglerar den temperaturökningen. H2O.
  Med en känslighet för temperatur. En ”throttle” som kan översättas med termostat?
  http://wattsupwiththat.com/2013/12/28/the-thermostatic-throttle/#more-100016

 66. Bengt Abelsson

  BjörnT # 59
  Har du själv läst Dykstra-länken?

  ”Ecoliner can still carry dozens of regular-sized containers….
  ..sailing ships that can carry dozens of industrial containers while being navigated by a slim crew,
  .. when speeds drop below 12 knots it needs the assistance of an electric motor. The Ecoliner is scheduled to be ready next year, in 2013.”

  Dussintals containrar ! Kapacitet hos moderna containerfartyg mäts i tiotusental.
  Ska vara klart år 2013 – då lär de få lägga på ett kol, så att säga.
  Och den elektriska motorn, drivs den av en vindsnurra som i sin tur drivs av fartvinden?

  Fria fantasier,vill jag säga.

 67. Olav Gjelten

  Jag frågar mig ibland vilka krafter var det som omvandlade rekordårens dynamiska svenska samhälle till den fientlighet mot det moderna samhället vi finner i dag.
  När jag i höstas gick omkring bland bilförsäljarna möttes jag överallt av allahanda miljöargument, där det ena var stolligare än det andra. Bilförsäljarna hade uppenbara svårigheter att förstå att jag bara var ute efter en bil som skulle vara bra för mig och min familj. Och att koldioxidutsläpp och andra flummigiga miljöaspekter var av noll intresse.
  Är det den överallt så viktiga politiska korrektheten som fick mig att framstå som en udda knäppskalle som till och med framhöll mina egna behov i stället för att framhålla det sedvanliga miljötramset när jag var ute efter ny bil?

 68. Pär Green

  67 Olav Gjelten 2013/12/29 kl. 14:06

  Bilförsäljare skiter i klimatdebatten, bara de får sälja!
  Och nu verkar det som om ”klimatsmarta” bilar är lättare att sälja!
  En bra säljare lyssnar på kunden, och kundens behov!

 69. Jan

  Säg vad man vill om Expressen men där kan man trots allt undantagsvis läsa en del kloka ord. Anna Dahlberg skriver under rubriken, Den hätska debatten göt oss dummare:

  ”Vad händer i en sådan debatt när kloka människor hukar av rädsla för att bli stämplade? När argument inte prövas förutsättningslöst, utan på förhand sorteras i legitima och icke-legitima? Och när public service ständigt nagelfars utifrån vänsterns mall för det tillåtna?
  Jag är rädd för att det gör oss kollektivt dummare. Så är det i alla sammanhang där det oreflekterade ja-sägandet blir norm.”

  Nu gällde inte Anna Dalbergs resonemang klimatfrågan men den går utmärkt inkludera.

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-hatska-debatten-goder-dumheten/

 70. Pelle L

  Bengt Abelsson #66

  Dussintals containrar hehehe
  Låter som 1800-talets teaclippers. Hello boys, här kommer en last med tepåsar 🙂

  Maersk’s nyaste fartyg tar 18.000 20-fotscontainers.
  Och ”Triple-E’s will reduce CO2 emissions by about 50 percent per container moved”.

  Dussintals 😀

 71. ThomasJ

  Sr #13: Tack för intressant länk! 😀
  Kan verkligen tro att där är/blir ’heta’ måltids- och andra samtal framgent i ’familjen’… 😉
  Keep it up though, mate! 😀

  Har kollat in ett/annat YouTube-snitt med Ed Davey – din kommande svärsons boss, oder? – och dessa ger rejäla ’förklaringar’ till mångt och mycket, tyvärr inte några uppbyggande/positiva/realistiska sådana.
  Arma UK! (men där tycks mig som om där är fasiken så mycket mer realism i frågorna än här – so let’s hope for a spread of it – jfr. med vad som händer/fötter ’down under’, wow!)

  Gott nytt År på dig & de dina, i synnerhet den kommande svärsonen – HAN, om någon behöver det verkligen… 😉 !

  Mvh/TJ

 72. ThomasJ

  OCH! NU! Efter det att nätföretagen, som i sanning skär 24-karat AU med täljkniv och så har gjort sedan den s.k. ’avregleringen av el-marknaden’ genomfördes, har den frisörkunniga IT- och Energiministern Anna-Karin Hatt, – med 3++ års respit, nu kommit med ’något’ för att få koll på miljardernas, ja, där är miljarder kronor som går till nätbolagens resultaträkningar, längst ner under ’övriga intäkter’ (el. dyl.), flöden till inte minst utländska företag, Eon, Fortum för att nämna blott två. Och nu hittar frisören Hatt en, i hennes tro, slö sax för att ’kontrollera’ nätföretagens intäkter… Jösses man har ’bara’ baxnat alltför ofta för att finna uttryck över vad som pågår… Länk:

  http://www.regeringen.se/sb/d/17070/a/231338

  Mvh/TJ

 73. Perfekt

  Pär Green #68

  Som antikhandlare myntade jag uttrycket ”För att kunden alltid skall ha rätt måste han utbildas först”. Det verkar ha fått en mer sinister tolkning när kunderna skall indoktrineras först.

  Jag passar även på att bumpa detta, det är konstigt att ingen reagerat på det:
  http://www.friatider.se/feministiskt-programmeringssprak-forstar-kansloargument-och-ratar-manlig-logik

 74. Gunnar Strandell

  Björn T #59
  Citat:
  ” Precis som vind en gång användes för kvarnar som försvann som nu ersätts av vindkraftverk.”

  Det tar 4,5 minuter för dig att inse att citatet inte stämmer med den verklighet vi lever i.
  Det finns 300 ekipage av den här typen i Europa:
  http://www.tropper.at/en/aktuelles_detail.asp?id=69

 75. Pär Green

  Galenskaperna fortsätter, men nu är det vågkraft som skall rädda världen!
  Rapport idag kl 18:00

  Ska stolleproven aldrig ta slut?