Sol, vind och vatten

Idag är det DN:s tur att rapportera från Tällberg Forum. Mötets kanske ende klimatforskare, den välkände Jim Hansen, deltar i forumet för tredje året i rad. Den här gången talar han sig varm för gemensamma elnät – ett för hela EU och ett för USA. Dessa tätslutande nät skulle se till att el från förnybara källor som sol, vind och vatten kan distribueras över stora geografiska områden.
”Vi har inte lång tid på oss innan människan riskerar att helt tappa kontrollen över klimatförändringarna”, säger Hansen. ”Inte mer än ett tiotal år, för att helt byta spår i vår energianvändning.”
Han går till hårt angrepp mot storföretag, forskare och andra som går ut i stora kampanjer, till exempel annonser i dagspressen, och hävdar att klimathotet är en bluff, att människan inte alls har påverkat den globala uppvärmningen. Stockholmsinitiativet får sig naturligtvis en känga av Hansen.
När tunga företagsledare finansierar den typen av desinformation borde de ställas till svars, anser James Hansen.

De är ju smarta nog att inse att de gör fel. Jag anser att de gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten och naturen, det kommer i alla fall deras barn och barnbarn att bli varse.”

P-O Eriksson, Peter Stilbs, Göran Ahlgren, Gösta Walin, Åke Ortmark – förbered er för den Stora Inkvisitionen. Var säger ni? Varsitt litet bål att värma sig vid på höstkanten? Jag lär ju följa med när Hansen et al gör razzia mot klimatförnekare (ops, där var det där förhatliga ordet igen).Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Ekman sa i TV innan mötet att nya forskningsresultat VÄLLER IN och att -dagens politik är baserad på gårdagens vetenskap. Därför väntade jag mig att få höra några nya forskningsrön, inte bara Hansens nya budskap att koldioxidhalten redan passerat en GRÄNS där vi RISKERAR att tappa kontrollen.
  Ungefär som att säga att alla flygplan riskerar att trilla ner om dom lämnar backen.

 2. Per-Olof Persson

  James Hanson är utbildad till astronom och har ingen formell utbildning inom klimatforskningen. Det som är intressant med James Hanson är att hans image har skapats med hjälp av pengar från George Soros. Soros fond, Open Society Institute (OSI), har investerat 720 000 dollar Hansons image.

 3. Lars

  Kontinentala elnät i Europa och USA, finns det inte redan? Elhybridbilar låter ju käckt och bra men var det inte någon annan som kom på det först. Läckagesäkra elnät Hmmm?
  Men Afrika mfl fattiga regioner? Där elen kommer och går när det lokala dieselverket behagar fungera eller så länge de har råd att köpa diesel. Brott mot mänskligheten, det är konkurans om det uttrycket. Det är dubbelriktat. Dessutom att påstå att någon handlar mot bättre vetande, det är det väl ändå ingen som gör, alla handlar utifrån vad de vet. Eftersom verkligheten är komplex så finns det delade meningar om den saken. En sak är säker, kommer inte alla jordens folk med på resan så kommer de rika länderna att få betala ett högt pris. Hur som helst så fattas det mesta av verkligheten i beskrivningen.

 4. Mats Frick

  Lars: Jag tror de har Buckminster Fuller i åtanke med avseende på elnäten:
  http://www.geni.org/

 5. Lars

  Mats Frick.
  Vacker tanke, att fylla Sahara med solpaneler vore inte helt fel.
  Kostar en slant att bygga. Och tid, sannolikt mer än den utmätta tid som står oss till buds.

 6. Lars

  Forts.
  Tänk så många som kan jobba med att sopa bort sanden.

 7. Magnus S

  Någon!
  Var i Sverige/Stockholm/Internet kan man köpa Vaclav Klaus Blue Planet in Green Shackles?

 8. Mats Frick

  Lars: Låt Shi Zhengrong göra det! Kina kan leverera, säg, 20 miljoner arbetare för projektet. De bygger bort landets kolberoende genom option på energin som produceras, håller sin befolkning sysselsatt, skapar skalfördelar i solcellsproduktionen samtidigt som infrastrukturen i Afrika får en boom. Win win liksom…

 9. MPGE

  Magnus S: Du kan beställa via Akademibokhandel.:)

 10. Leif

  Sol vind och vatten..suck
  Om solpaneler hade ekonomisk bärighet skulle jag vara en av de första att investera i aktier.
  Nu är tekniken och verkligheten en helt annan.
  Vattenkraften är utbyggd så långt det är möjligt, så då kan vi väl ta och titta på miljötalibanernas sista utpost, vindkraft.
  Vi har i Sverige, tillräckligt många skattesubventionerade vindkraftverk för att kunna se hur det statistiskt, fungerar.
  Värdet under är dagsvärdet för idag, söndag och är ett normalvärde.
  Installerad effekt 662 MW
  Aktuell effekt 117 MW = 18 %
  Källa: http://www.vindstat.nu/
  Övriga kommentarer egentligen överflödiga.
  Om dom får fortsätta..
  Glöm pension, sjukvård och västerländsk standard.

 11. Mats F: 20 miljoner kineser? Vem ska betala för det?

 12. Magnus S: Amazon.com har Klaus bok.

 13. SD

  Just nu har Amazon.com två ex av boken ”Blue Planet in Green Shackles – What is Endangered: Climate or Freedom?” för $11.95.
  Boken utgavs av Competitive Enterprise Institute:
  http://cei.org/books/blueplanetingreenshackles
  Köpare hos Amazon beställde även dessa böcker :
  Climate Confusion: How Global Warming Hysteria Leads to Bad Science, Pandering Politicians and Misguided Policies that Hurt the Poor (av Roy Spencer, 2008)
  The Really Inconvenient Truths: Seven Environmental Catastrophes Liberals Don’t Want You to Know About – Because They Helped Cause Them (av Iain Murray, 2008)
  The Deniers: The World Renowned Scientists Who Stood Up Against Global Warming Hysteria, Political Persecution, and Fraud ** And those who are too fearful to do so (av Lawrence Solomon, 2008)
  Lawrence Solomon från National Post, Toronto) har en blogg hos Amazon (senaste inlägg från april, dock):
  http://www.amazon.com/gp/blog/A3QVH9OXV2LS37/ref=cm_blog_dp_artist_blog

 14. Mats Frick

  Maggie: Mitt förslag var en ironisk betraktelse över kinas kommandoekonomi. När de väl inser att de kommer att förlora stort på AGW är det inte orimligt att de beordrar ut massorna i dylika projekt.

 15. Dagens sidan 4 i expressen är mer än intressant. Hur kan A Wijman och KG Hammar skriva under i en artikel som bl a talar om klimatförnekelse. Vem har förnekat klimatet? Och vilka vetenskapliga källor påstår att lufttemperaturen det senaste decenniet ökat?
  De går med på att temperaturen historiskt sett kommit före koldioxiden men vilka bevis anger de för att koldioxiden driver klimatet?
  Hansen kunde ju talat om för sina svenska läsare att jordens medeltemperatur idag är lägre än 1988 då han förutspådde skenande feber.
  Det sista avsnittet ger ändå mest att tänka på. Att Maurice Strong och andra miljöaktivister vill ha bort industrisamhället är ju känt sedan Rio-mötet 1992 men hur har undertecknarna tänkt lösa ”problemets kärna” dvs att vi är för många för naturens system och processer?

 16. MPGE

  Janne: De har kanske lyssnat på BBC idag och fick veta att
  influensa H5N1 pandemi kan komma när som helst och
  utrota nästan hela mänskligheten (ifall hettan inte gör det).

 17. Lars

  Mitt hopp står till oljebolagen! Att de gör samma sak som DuPont gjorde med freonet. Tar iniativet till en snabbomställning tillsammans med resten av den globala industrin och kapitalet. De har allt att tjäna på det. Oljan har ingen framtid som bränsle, inte kolet heller. När industrin tar över så brukar de politiska målen distanseras med bred marginal. Ett exempel på detta gällde utsläppen från pappersbruk på 80 talet. Den största fördelen är att de mörka krafter som vädrar morgonluft blir överspelade.

 18. Lars

  En länk ang fördelningen av växthusgaser
  Sann eller falsk?
  http://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html

 19. Lars

  maggie
  Går det inte att lägga in länkar längre?
  Har försökt ett par ggr.

 20. Peter Stilbs

  http://www.youtube.com/watch?v=gldlyTjXk9A
  Nobody expects the Spanish Inquisition !
  Hansen/DN yrar i åter i nattmössan f.ö. – bra – då kanske folk vaknar – elnät har alltid varit gemensamma.

 21. Lars: Jag har inga problem med att lägga in länkar. Vet tyvärr inte varför det inte fungerar hos dig. Jag markerar först texten och klickar sen på länkikonen. Så länge man inte skrivit något i rutan kan man inte komma åt länkfunktionen.

 22. Lars

  Länk ang växthusgasers fördelning
  Något för Thomas att smula sönder.
  maggie
  Tidigare så har jag kunnat klistra in kopierade adresser men det funkade inte nu.

 23. Lars

  maggie
  Det är något skumt, det uppstår tydligen en fördröjning, nu finns det där.

 24. Lars: Dina inlägg hamnar ibland i min spam. Det var det som hände den här gången.

 25. Lars

  maggie
  OK. Vilka är kriterierna för att hamn där. Är det något man kan undvika?

 26. Ibland tror verktyget att länkar i en kommentar innebär att det är spam. Jag tror inte du kan göra så mycket. Men jag går in regelbundet och plockat ut riktiga kommentarer ur spamkön.

 27. Thomas

  Jag har också noterat hur inlägg med inlagda länkar försvinner i alla fall en tid. Maggie är rätt bra på att lägga dit dem efteråt, även om det gör att man tappar tråden i debatten när flera andra inlägg kommit under tiden.

 28. Thomas: Jag är ledsen för att detta händer, men jag får otroligt mycket spam till bloggen och behöver skydda mig på något sätt. Spammailen är vanligen fulla av länkar.

 29. L

  En annan sak Maggie, jag ser en svart romb med ett frågetecken i många inlägg, t ex längst ner i nr 15 här. Vad är det jag missar..?

 30. L: Jag tror att frågetecknet kommer till när du tagit bort något du skrivit men blankraden ligger kvar. Hoppa tillbaka med markören till slutet av sista mening är mitt förslag.

 31. L

  Maggie, jag ser det bara i andras inlägg…?

 32. Peter Stilbs

  James Hansen, the head of Nasa’s Goddard Institute for Space Studies (GISS), is to ask Congress for the chief executives of US energy companies to face trial for the ”high crime” of denying global warming. His latest outburst is only one of many recent signs of desperation in the warmist lobby, as falling global temperatures threaten to undermine the central tenet of their orthodoxy. Even fanatical upholders of the dogma are having to admit that warming seems ”temporarily” to have stopped (along with the sunspot activity they try to ignore), although they weakly claim, on no plausible evidence, that in 10 years’ time it will somehow return worse than ever.
  –Christopher Booker, The Sunday Telegraph, 29 June 2008