SMHI från förr

Tage Andersson bidrar igen – nu med detta intressanta tidsdokument

Alf Nyberg (1911-1993) var 1955 till 1977 chef för SMHI. Han var meteorolog. Efter honom har ingen fackman (geovetare som meteorolog, hydrolog eller oceanograf) basat för SMHI.
År 1990 skrev Nyberg ett brev till dåvarande miljö-och energiministern Birgitta Dahl. Om det besvarades vet jag inte.
Brevet är publicerat i Svenska Meteorologiska Sällskapets tidskrift Polarfront, nr 91, April 1997.

Till statsrådet Birgitta Dahl!
Som trädgårdsodlare och pensionär har jag med undran hört om planer på att minska utsläppen av koldioxid i Sverige. Det har t.o.m. diskuterats att införa skatt på utsläpp av denna gas. Det synes mig ändå klart att den uppvärmning som eventuellt kan förorsakas av koldioxiden måste vara gynnsam för landets ekonomi. Mindre uppvärmningskostnader, som skulle bli följden av en höjd lufttemperatur är en fördel, mindre vägrenhållningskostnader och lägre transportkostnader till lands och till sjöss är andra. För växtligheten är givetvis en förändring till varmare klimat en stor fördel.
Det är givet att man med ansträngning kan hitta några nackdelar också men att tro att vårt nuvarande klimat skulle vara optimalt förefaller helt orimligt. En mindre minskning av vårt koldioxidutsläpp som vi kanske skulle kunna uppnå kan ju inte heller märkbart påverka den globala mängden koldioxid och därmed ej rädda världens befolkning i övrigt från befarade katastrofer.
Jag vore tacksam för att få veta vilka skäl som föreligger för att Sverige skall engagera sig i en verksamhet som synes vara mot landets intresse och hoppas på ett klarläggande svar.
 
                             Stockholm den 20 mars 1990.
                                   Alf Nyberg

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tege Tornvall

    Heja! Döva öron tycks vara en nästan permanent åkomma hos svenska och även andra politiker. Eller det kanske snarare är selektivt hörande. Förr i världen kunde man låta doktorn spola öronen ibland. Har detta bruk försvunnit?

  2. Staffan Lindström

    Alf Nyberg, om Du nu på något kan läsa dessa rader … så rätt du hade … lite dålig tajmning bara nu efter den här vintern som var den varmaste och inte kommer slås i värme förrän 2007-2008… +9,6C uppmätt i medeltemperatur en februaridag på ”Obsan”… Jag började använda kortbyxor i mitten av mars… på natten i arbetet som tidningsbud utan att vara extremt köldtålig 7-8 plus som lägst… alldeles nyss alltså! Efter den inte riktigt extremmilda vintern 2011-12 kom en mild mars MEN aldrig lika varma marsnätter som 1990!!
    Vänta med brevet till typ 29 maj när en by blötsnö drar fram över Stockholm – mitt på dagen sommaren blir skit oxo, surprise, surprise!! BÄSTA hälsningar från en annan sida??!! SL PS Vintern 2012-13 var ganska normal om man jämför med miniistiden 1961-1990 men snövintern nästan i klass med 65-66 eller 69-70 och den fortsätter…110 dagar i dag 18 mars… Jag har inte hört en endaste representant för Greenpeace, SNF, Jordens vänner etc uttrycka sin glädje över de senaste relativt långa och kalla och snöiga vintrarna. Självbevarelsedrift?? DS.
     

  3. S. Andersson

    Tege: Statsrådet Dahl lät sig aldrig förvillas av något så futtigt som sanning och rationellt tänkande.

  4. Lennart Bengtsson

    Tage
     
    Om Alf Nyberg
     
    Tyvärr tillåter nog inte det dagens svenska politiska system att man vågar ha oberoende och fackmässigt kompetenta verkschefer. Lever man i en Demokratur så får man leva som i Demokratur.
    Så var han ju också smålänning precis som Vilhelm Moberg.
     
    LennartB

  5. Tudor

    vilhelm Moberg:
     
    ”I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.”

  6. Anders Persson

    SMHI:s GD 2003-09 Maria Ågren var naturvetare med insikter i
    fysik, matematik mm. Se min tidigare kommentar om hennes
    kloka artikel 2005 i SMHI:s årsrapport.

  7. Ingemar Nordin

    Tage, tack för intressant historiskt dokument.

    Idag skulle väl inte politikerna ens kommit på tanken att tillsätta en chef för SMHI som hade meteoreoliska kunskaper. Den politiska följsamheten är mycket viktigare.

  8. Gunnar Strandell

    Att Birgitta Dahl och andra politiker slog dövörat till har så här långt kostat mig ca 300.000:- i CO2 avgifter och skatter på bränslet till bilar.
    Visserligen har uppvärmningen stannat upp, men det kan knappast bero på mina inbetalningar, för koldioxiden har ju ändå kommit ut ur avgasrören.

  9. Svend Ferdinandsen

    Det er let at være meteorolog i dag. Modellerne forudsiger vejret og de behøver overhovedet ikke spekulere over hvorfor det bliver som det bliver. Om det bliver koldt eller varmt, regn eller tørke, så er det jo klimaforandringerne.
    Tænk om CO2 pludselig stoppede med at stige. Hvordan skulle de så forklare årsagerne til vores vejr. Det ville blive en ”kold tyrker”.

  10. Lars Jonsson

    Finns det en länk till Maria Ågrens artikel från 2005? För övrigt intressant vinkling från Alf Nyberg, och han var tidigt ute, redan 1990. Just frasen varför Sverige skall engagera sig i en verksamhet som till synes är emot Sveriges intresse har ju onekligen en poäng. Det finns anledning att fundera över detta när vi försöker förmå Ryssland och Kina att minska sina utsläpp, bägge länderna har i alla fall ingen nackdel av ett varmare klimat. Någon Kanske invänder med hänvisning till torkan och bränderna i Moskvatrakten sommaren 2010. Dock är ihållande högtryck med torka och skogsbränder i inlandsklimat i tempererade områden inte ovanligt oavsett om temperturen öakar eller minskar med en eller annan grad. Folk i Sibirien skulle med all sannolikhet motta något mildare vintrar med stor tacksamhet.

  11. HenrikM

    Underbart dokument. Fantatiskt att det fanns någon redan då som hade saker och ting på det klara. All heder åt Alf.

  12. tolou

    OT
    Jag föreslår härmed att TCS börjar att skriva något inlägg emellanåt som lyfter fram vad som skrevs här på siten för 5 år sedan. Det skulle sätta lite perspektiv på tillvaron och se om vi kommit framåt eller vad som inte utvecklats så bra inom klimatpolitiken. Det finns ju väldigt mycket bra material att tillgå, men lite svåröverskådligt är det nog allt.

  13. Pingback

    […] Tage Andersson bidrar igen – nu med detta intressanta tidsdokument – från bloggen The Climate Scam […]

  14. Gunnar Juliusson

    OT
    Alarmisterna under ledning av hedersdoktor Pär Holmgren hävdar de ungas klimatångest som skäl för aktion i nya kria inför Earth hour i SvD. Kommentarsfältet öppet.
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/80-procent-av-sveriges-unga-har-klimatangest_8007724.svd

  15. Tege Tornvall

    Märkligt. I levande livet träffar jag nästan aldrig någon som på allvar hävdar och försvarar hela AGW-hypotesen. Men Dalarnas Tidningars ledarredaktörer tror fortfarande att bara en minoritet av ”klimatforskarna” är skeptiker. De kallar redovisade fakta för ”åsikter” utan att själva besvära sig med att ta reda på bakgrundsfakta. Vilken planet lever de på? De litar fullt och fast på IPCC – och minskar därmed sin trovärdighet även i andra frågor!