Skyll inte oljepriset på Kina

George W Bush vill att den amerikanska kongressen ska häva förbudet för oljeborrning till havs, skriver Svenska Dagbladet idag.

”Med bensinpriset nu över fyra dollar per gallon (cirka 6,30 kronor litern) så kommer han i morgon uttryckligen att uppmana kongressen att anta en lag som häver förbudet mot säker och miljövänlig oljeutvinning till havs”, sade presidentens taleskvinna Dana Perino på tisdagen.

Men beror verkligen det extremt höga oljepriset (17 juni – 134 dollar per fat) på ren obalans mellan utbud och efterfrågan? Den frågan har även kommit upp på detta forum.
Nja, det är nog inte riktigt så enkelt. Att oljan blivit så dyr hänger till exempel samman med oroligheter i Nigeria och Algeriet och mordet på Benazir Bhutto som påverkade stabiliteten i Pakistan. Men en ännu viktigare faktor är den för tillfället svaga dollarn. Priset på ett fat olja har sedan 1991 fördubblats i termer av guld. Samtidigt har priset på en ounce guld fördubblats i termer av USA-dollar. I takt med att dollarn försvagas ytterligare stiger alltså oljepriset.
Oljeexporterande länder får betalt för oljan i dollar men betalar sin import med andra valutor. När dollarn faller påverkar det oljeexportörernas köpkraft. För att kompensera höjer man naturligtvis oljepriset. En svag dollar lockar även över fler investerare till commodity-sidan. Och så fortsätter det – dollarn ner, oljan upp.
År 2000 fick man 1 USA-dollar för 1 euro. Idag (17/6) kostar 1 euro 1,55 dollar.
Skyll med andra ord inte bara på ökad efterfrågan och bristande utbud. I oljans fall är verkligheten lite mer komplicerad än så.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  En annan inte helt negligerbar faktor är att utvinningen av råolja har planat ut sedan början på 2005, under samma period har konsumtionen ökat med 4-5 miljoner fat per dag.
  http://europe.theoildrum.com/node/4152#more

 2. Jocke

  Det som tyvärr inte belyses är att 80% av den olja som finns längs USAs kust kan utvinnas från de befintliga anläggningar man redan har. Så man behöver inte börja borra på nya platser och därmed ha en negativ påverkan på djurliv och natur.
  Att oljebolagen redan sitter på kontrakt på 13600000 kvadratkilometer (33,5 million acers) mark där man vet att det finns olja tydliggör en sak: Bolagen (och säkert familjen Bush) tjänar grova stålar på att hävda större efterfråga än tillgångar av olja och därmed motivera en prisökning.
  Intressant lyssning med politiska radioprataren Thom Hartmann och kongressmannen Peter Defazio:
  http://www.thomhartmann.com/index.php?option=com_content&task=view&id=280&Itemid=105

 3. L

  För en vecka sedan hörde jag direkt från en (olje)källa att genomsnittliga produktionskostnaden ligger på ca USD 70 per fat idag.

 4. L

  Många tror att oljepriset redan nästa månad börjar sjunka ordentligt. Om det beror på att verklig olja idag är lika mycket oljepapper ska jag låta vara osagt, men det finns dom som anar konspiratoriska/spekulativa prishissningar som kan få Enron-skandalen att bli småpotatis i jämförelse:
  http://polzoo.com/component/option,com_fireboard/Itemid,32/func,view/id,480/view,threaded/catid,18

 5. Skyll inte oljepriset pa kina.. Tiptop 🙂