Skojeriet med klimatkompensation

klimatkompensering

Bild: Jonathan McHugh

Vi stöter allt oftare på begreppet ”klimatkompensering”. Den katolska kyrkan erbjuder klimatkompensering. När vi flyger så erbjuds vi att betala extra för klimatkompensering. En del bensinbolag påstår att priset inkluderar klimatkompensering. T.o.m. de flesta ägg i butikerna är numera klimatkompenserade.

Risken är stor att du blir lurad. För kontrollen av denna marknad är låg, för att inte säga icke-existerande.

Ibland handlar det om ren bluff som när ett utlovat och betalt skogsprojekt helt enkelt inte blir av.

Ibland handlar det om att länder tar emot gröna pengar för att göra sådant som de ändå skulle ha gjort.

Och ibland så blir projekten helt enkelt förstörda efter kort tid därför att andra intressen tar över.

I länkarna nedan ges åtskilliga exempel på hur stolligt och osäkert detta klimatkompenserande är.

Den viktigaste, och kanske enda, effekten är att lite extra pengar till klimatkompensation ger oss i Väst ett bättre samvete därför att vi tror oss handla gott. Vi vill så gärna bekämpa detta icke-existerande globala hot.

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2020/02/22/the-carbon-offsetting-wild-west/

https://www.ft.com/content/e2000050-0c7f-11ea-bb52-34c8d9dc6d84

https://www.yaleclimateconnections.org/2019/05/are-carbon-offsets-a-scam/

https://www.csmonitor.com/Environment/2010/0420/Carbon-offsets-How-a-Vatican-forest-failed-to-reduce-global-warming

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars

  Vem är egentligen förvanad?

 2. Lennart Bengtsson

  Förr i tiden gjorde man reklam gör konserverad gröt. I vår ”sofistikerade” nutid klimatkompenseras det med stor framgång och många smarta figurer gör sig en hacka på folks enfald.
  En annan kanske bättre jämförelse är de katolska avlatsbreven som såldes med stor framgång för att användas på det yttersta dagen. Luther reagerade mot detta hyckleri och lyckades få stopp på skojet.
  Luthers vaccinering har nu förlorat sin kraft och svenska folket behöver helt visst en ny injektion.

 3. Lasse

  Regeringen vaskar utsläppsrätter till ett värde av 3 miljarder SEK.
  Europa har satt upp ett system med utsläppsrätter som på ett kontrollerat sätt skall minska CO2 utsläppen.
  Nu har vår miljöpartistyrda regering klivit in som den rike mannen och vaskat dessa utsläppsrätter mitt framför ögonen på andra fattiga länder, vilket driver upp deras kostnader.
  Lite som hur fastighetsskatten funkade , där attraktiva fastigheter bytte ägare till höga priser, vilket ledde till grannarnas upptaxering.
  Ett cyniskt och osolidariskt system!

  Vad det gäller ”klimatkompensation” så är det bara att följa pengarna. Googla på Gore eller SNV!

 4. Peter Stilbs

  Ja, bläddrar man i resebyråernas webbsidor är det ständigt tal om klimatkompenserade resor – undrar vem som lägger beslag på dessa extra slantar…?

 5. Sten I

  Fick min reklam med rabattkupongen som vanligt varje månad sänd från livsmedelskedjan jag handlar hos. Det var postnord som skötte utsändningen. På det färdigstämplade portot stod det ”Klimatporto”. Ibland undrar jag när hysterin ska få ett slut? KLIMATPORTO, haha!

 6. Fredrik S

  Men det måste ju vara bra med klimatkompensering?

  Annie Lööf och Centerpartiet klimatkompenserade ju dubbelt när de chartrade ett plan till en tillställning i Umeå istället för att ta det miljövänliga och säkra tåget.

  Sverige är ett långt land sa de då.

 7. Göran J

  Klimatkompensering, klimatomställning, Bonus Malus, Bränsleskatt, Inget ser ut att ge resultat.
  Keelingkurvan ökar hela tiden.
  Men Skogsstyrelsen meddelar att nu växer skogen dubbelt så bra som år 1920.
  Vad detta har för förklaring går man inte in på.
  Kan det vara så att CO2 halten på drygt 400 ppm gör att skogen växer så det knakar. Det tror jag men vad tror Skogsstyrelsen?
  Jag har ställt frågan till skogsstyrelsen men inte fått något svar ännu.

 8. Daniel Wiklund

  Varför inte kalla det för syndkompensation.

 9. Björn

  Jag inser att den bästa klimatkompenseringen som man kan göra är att ställa på Ringhals 2 igen och fortsätta utbyggnad av små moderna reaktorer.

 10. Rolf Mellberg

  Om det nu skulle bli så att CO2 visar sig få en icke oväsentlig temperaturpåverkan så menar jag det vi kan göra redan nu är att förbereda världen på en monstersatsning på kärnkraft. Allt som görs idag är bara löjligt, klimatkompensation er och annat.
  Om man t ex kollar Seaborg Technologies i Köpenhamn vill de bygga små reaktorer om 100 MWe styck. Om världen bygger trettiotusen sådana skulle världens nuvarande kärnkraft tiodubblas. Kolbaserad el-produktion kan då avskaffas. Nästa steg vore att bygga en massa ytterligare för att driva mängder av industriprocesser och avsalta havsvatten.
  USA kunde bygga 296.000 flygplan under ww2 så 30.000 små reaktorer går om världen kräver det för vår överlevnad.

 11. eon

  #10 – jag är övertygad om att anledningen att ”miljörörelsen” och ”gröna” politiker inte är interesserade av kärnkraft för de helt enkelt inte vill lösa något klimatproblem, de har gjort sig beroende av problemet så en lösning är som solljus för en vampyr.

 12. Richard Paulsson

  #11 Visst är det så. Johan Rockström håller visst på att skriva en kokbok för veganer som ska rädda världen. Halleluja! Om man spottar i havet stiger det, 100% koncensus.

 13. sibbe

  Klimatkompensation? Hur vore det att avstå från all international idrottsdeltagande av idrottsutövare OCH deras supporter. På svenska: fotbollslandslaget avstår från EM. Hur många svenskar flyger till matcherna?
  Samma gäller ishockey VM. Samt alla andra idrottsevenemang…
  Jag har föreslagit detta i tyska medier och även i finska dito, utan att nå längre än till respektive papperskorgen. SÅÅ långt vill man väl inte gå i klimatkampen…

 14. Richard Paulsson

  Och tänk på hur mycket koldioxid idrottare andas ut.

 15. Ingemar Nordin

  Hela klimathypen med alla sina biljoner skattepengar är som gjort för hyckleri, kriminalitet och skojeri. Den europeiska maffian i framförallt Syditalien och Sicilien har under många år plockat hem miljoner euros på fejkade vindkraftsparker. Spanska solkraftsparker brukar producera el även nattetid. De av den svenska regeringen nyss bortskänkta utsläppsrättigheterna är som gjorda för att luras med och denna klimatmarknad har starkt bidragit till den ekonomiska brottsligheten inom EU. Och systemet med klimatkompensation världen över är så gott som helt utan kontroll, så det är ett veritabelt slukhål för korrupta regimer i 3:e världen. Och brottslighet och korruption av detta slag undergräver demokratin världen över eftersom bidragen och subventionerna gynnar de mest oärliga politiska systemen.

 16. foliehatt

  @ Peter Stilbs, #4
  nästa resa du bokar – begär att få den utan klimatkompensation och där priset för resan har sänkts med motsvarande belopp.

 17. Ivar Andersson

  Om du tecknar avtal om att få grön el så får du exakt samma elmix som de utan avtal men du betalar lite mer till handeln med avlatsbrev. Det behövs en ny Luther som angriper månglarna.

 18. Mats Kälvemark

  Klimatkompensera för flygresor? Nej tack! Ingen behöver känna flyskam.
  Många som predikar att vi ska känna flygskam, avslöjas i kön vid incheckningsdisken. De lever inte som de lär, men flygskam tycker de inte att de behöver känna. Turligt nog för dem stämmer det. Ingen behöver känna flygskam.
  En räkneövning:
  Fossilt ursprung har ca 4% av de totala koldioxidutsläppen. Resten, 96%, kommer från hav och land i kretslopp som inte är slutna. (IPCC AR4) Väl uppe i atmosfären blandar sig all koldioxid utan gränser.
  Enligt IPCC kommer av fossil koldioxid 14% från transportsektorn, inkluderat flyget.
  Flyget svarar i sin tur för 9% av dessa transportutsläpp.
  Då räknar vi:
  4% x 14% x 9% = 0,05% (0,5 promille) kommer då från flyget av all koldioxid, som går upp i atmosfären. Absolut inget att känna skam för, i synnerhet i jämförelse med att som exempel Kina som land svarar för nästan 30% av de globala, fossila utsläppen. Och de fortsätter att bygga koleldade kraftverk i snabb takt. Koldioxidens klimatpåverkan har dessutom de senaste decennierna kraftigt nedvärderats av vetenskapen. (Exempelvis Lewis & Curry 2018). TCR verkar ligga på storlekordningen 1,2 – 1,5.
  Påverkan finns bara i datorbaserade klimatmodeller, som försöker spå ”klimat” decennier eller sekel in i framtiden. I motsats till detta klarar prognoser för ”vanligt väder” bara 10 dagars framförhållning. Verkligheten är att inga klimathot realiseras, trots att de upprepas med 10-års intervall av alarmisterna.
  Sverige som land borde i stället för alla meningslösa, skattefinansierade klimatåtgärder med kraft satsa motsvarande belopp på påverkbara riktiga miljöfrågor och fortsatta åtgärder mot global fattigdom.
  Effektivast för planetens välbefinnande är att hjälpa de miljarder människor som lever i hungersnöd och fattigdom. De behöver mat och tillgång till billig el. Att den internationella koldioxidpolitiken hindrar detta borde vi alla känna skam för, mest politikerna.

 19. Pingback

  […] Risken är stor att du blir lurad. För kontrollen av denna marknad är låg, för att inte säga icke-existerande. Läs artikeln här. […]

 20. Rale

  Isabella Lövins 3 000 000 000SEK-gest påminner om Fabrikörns (Hans Alfresson) när han slänger den hårt inarbetade hyran från de fattiga i öppna spisen med kommentaren: ”Det är principen som räknas!”

 21. Rale

  #19
  Hans Alfredson

  ”Den enfaldige mördaren”

  https://www.youtube.com/watch?v=EyA5avzXqkY&t=0s

 22. Istvan

  Yenkarna byggde Liberty fartyg på löpande band. Stora skepp för sin tid. Ca. 2700 st har de hunnit med på 3 år. Ett ångturbindrivet fartyg är ett mycket mera komplex system jämfört med en liten atom eldad turbingenerator. En gång typgodkända kraftpaket på ca 200 MWe kunde man spotta ut i stora antal och leverera även på landsväg. NB vid serieproduktion minskar priset radikalt samtidigt kan man hålla maximal kvalitetskontroll! Bara grön politik och hjärntvättad okunnig allmänhet (tyskar är värst) som står i vägen för att vi skall kunna frälsa världen från giftgasen CO2

 23. Robert Norling

  Jag funderar på att lansera en ny marknad för klimatkompensation.
  Så till er alla som lider av klimatångest erbjuder jag mig att arrendera ut skog för upptag av CO2.
  3 Ha räcker till 2000 mils bilkörning per år och för att ni ska kunna fortsätta med era liv som tidigare så tänkte jag mig poster på 4 Ha så kompenserar ni även för andra syndfulla saker.
  Biff på grillen, lite öl eller vin ibland och en och annan plastpåse mm.
  Priset för en post på 4 Ha/år är endast 4000 kr.
  Ett pris som i mina ögon är mycket lågt, då ni ju går före och ”Räddar Värden”.
  Om gensvaret blir bra så kör jag igång och jag vänder mig speciellt till väljare som lägger sin röst på MP.

 24. Robert Norling

  ”330 av tidningen Dagens Nyheters prenumeranter befinner sig just nu mitt i området i Italien där coronaviruset härjar. De åkte ner med ett ”klimat-tåg” i veckan.
  Syftet är att bevisa att ”det går att köra tåg till Europa”.
  Det skriver tidningens chefredaktör Peter Wolodarski om i sin söndagskrönika idag.”
  Klipp från Aftonbladet.

  Så bra att Peter W. försäkrar att han håller koll på läget.

  Peter är det inte bäst att prenumeranterna får flyga hem, innan de blir smittade.

 25. Fredrik S

  Robert Norling #23

  Om de vill bevisa något skulle de åkt i Juli när de flesta har semester och det är varmt och djävligt samt kaos med överfyllda stationer och försenade tåg.

  Men ok, nu förväntar vi oss att DN’s personal sitter på tåget när de ger sig ut i världen för att skriva sakliga reportage.

 26. Fredrik S

  Robert Norling #22

  Bra ide!

  Har du pris på 10 ha så kan jag tänka mig att gå ”all in” så jag kan äta rött kött varje dag och skaffa en v8 med sugmotor? Inget turboskräp här.

  Fast jag kanske hamnar långt bak i kön då jag inte röstat så flitigt på mp genom åren?

 27. Fredrik S

  Robert #23

  Någon skrev att att DN-tåget dessutom drivs av egen energi från alla deltagarnas självbelåtenhet och godhet.

  Kan detta vara sant? Wiman är nog iofs med.

 28. Håkan Bergman

  Robert Norling #23
  Man behöver inte bevisa nåt sånt, vi har vetat i över hundra år att det går att köra tåg ner till kontinenten. Problemet är att den lösningen inte skulle fungera med dagens resandevolymer, ett flygplan som tar 330 pax hinner köra många turer på den tid det tar för tåget till Italien och behöver inga spår, inga broar och inga tunnlar genom Alperna. Skalan, alltid den f*rbannade skalan som ställer till det.

 29. #2 Tack Lennart Bengtsson för att Du påpekade den uppenbara likheten med avlatshandeln. Minsann passande då det hela ju faktiskt handlar om en dogmatisk religiös rörelse. Troligen använde dock katolska kyrkan en större andel av dessa inkomster till välgörande ändamål, än vad som är fallet med klimatismens organisationer.

 30. Carin S

  Det var bättre förr med avlatsbrev för då blev det en katedral i slutändan. Fast även där hamnade säkert en stor del utav pengarna i prästens egen ficka. Och ändå svårare att kontrollera om man verkligen fick förlåtelse. Först döden själv kunde ge svaret.
  För egen del så har jag planterat 100000 träd i min ungdom som jag klarar mig på. Fast det blir nog dubbel bokföring då det var för ett skogsbolag å så har säkert hälften röjts ned eller dött.
  Men bra idé med att kolla var klimatkompenseringen går. Skall flyga med SAS o de skriver att man direkt i priset blir kompenserad. Kan man be o slippa o få billigare biljett?
  Kom just på ett smart drag – låt alla som vill CO2 kompensera plantera skog gratis. Det vinner alla på, skogsbolag o de med klimatångest.
  Nej nu dags o gå in i dagens CO2 utsläppande jobb.
  //Carin

 31. Lasse

  Skojeriet med klimatkompensation är en liten del av allt som görs i klimatets namn.
  I dagens nyhetsflöde får denna rapport utrymme:
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544220301225
  Kostnaden för att ersätta kärnkraften med förnyelsebart är inte så hög som befarat.
  Ännu en rapport som visar hur media gärna upplyser oss om halva sanningar.
  Observera det nät av elledningar som ger oss kontinentala elpriser!
  Tysk energivände smittar av sig på våra elpriser.

 32. Rolf Mellberg

  #15 Ingemar
  Att solkraftanläggningar kan producera ström på natten är i o f s inget konstigt.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Andasol_Solar_Power_Station
  Vi passerade denna anläggning för några år sen. Sen finns det ju också sådana med torn. Detta är nog en död teknik nu när solceller blivit så billiga, vilket fiaskot ”Crescent Dunes” illustrerar.

 33. Christer Eriksson

  Apropå DNs miljövänliga resa,jag skulle på årsmöte på traktorklubben.Kollade för skojs skull om det gick att använda dom kollektiva färdmedel.Buss gick inte att använda det fanns ingen linje som passade,Tåg då,hm jo det skulle kunna gå,restid 2,5 tim. Ett problem fanns ingen kommunikation från stationen därifrån dit jag skulle.Så det blev bilen ,restid 35 min.Något som Dns resenärer skulle prova på,sådan är verkligheten.Bilen är nödvändig och oöverträffad som medel.

 34. Christer Eriksson

  Ot men ändå, Pär Holmgren ondgör sig i Aftonbladet att Moderater får sprida klimatförnekelse i media.Speciellt så riktar han sitt obehag mot Jan Eriksson.
  Hm,börjar det kännas obehagligt att sanningen börjar gå upp för allt fler.
  Är det någon som sprider lögner så är det väl Holmgren med co.
  Solen skiner och 7 plusgrader,hellre det än 10 minus och 20 cm snö.Vad är problemet,nu blir det att ge sig av till skogen och ordna med nästa års ved. Tänkte bidra med lite mer co nästa vinter.

 35. JP

  #30
  Medförfattare till rapporten är (fd?) aktivisten Fredrik Hedenus, som varit vice ordförande i Djurens Rätt:
  https://www.expressen.se/gt/ledare/debatt-hungriga-barn-politikernas-fel/
  Som säkert har ett personligt intresse av att driva klimatpolitiken i en viss riktning, även om det i det här fallet inte handlar om propaganda för veganism.

 36. Fredrik S

  Christer Eriksson #33

  Han och hans grumliga parti vill helst ha ett förbud mot att olika än den i klimatfrågan.

  Men han har sedan länge varit en obehaglig typ.

 37. jensen

  Man häpnar över hysterin beträffande klimatskojeriet och ösandet av pengar i svarta hål, samtidigt som det tillåtes att vissa laboratorier ägnar sig åt utveckling av biologiska vapen T.ex. Covid – 19.
  Den senaste fasansfulla beskrivningen länkas. Men hur mycket är sanning ? Det övergår mitt förstånd, Historien ter sig som alster av Michael Craighton.

  https://principia-scientific.org/interview-prof-frances-boyle-exposes-bioweapons-origins-of-coronavirus/

 38. foliehatt

  @ jensen, #36.
  jag har läst originalmanuskriptet från den indiska gruppen – som Professor Dr. Francis A. Boyle refererar till som bevis för att det coronavirus som nu är på rymmen skulle vara modifierat av människohand för att tillverka ett biologiskt vapen. Manuset har sedan dess dragits tillbaka – vilket var klokt, för spekulationerna i det var nonsens.

  I en trevägsjämförelse så uppvisar Wuhan-isolaten sex insertioner jämfört med SARS i sitt S-protein – med vilket virus binder till värdcellen. Fyra av dessa påpekas vara identiska med sekvenser i GP120 (tre av dem) respektive GAG (en) från HIV-1. Men GP120 binder till helt andra strukturer på sina målceller jämfört med Coronavirus (DC-SIGN och/eller CD4 för HIV-1 respektive ACE2-receptor för SARS och 2019-nCov) och GAG deltar, såvitt jag förstår, inte i primärkontakten mellan HIV-1 och värdcell. Så värdet av att de fyra insertionerna är lika HIV-1 sekvenser verkar oklart. Dessutom så är isolaten ifrån fladdermus nära nog identiska med de humana isolaten för dessa insertioner.

  Mina två öres bidrag blir att Professor Dr. Francis A. Boyle är ute och cyklar. Så är han heller inte utbildad virolog, genetiker eller ens naturvetare på något sätt. Han är jurist/samhällsvetare, vilket kan förklara hans bristande förmåga att se kritiskt på det som kom ur den indiska forskargruppen. Det hela verkar vara en enda stor konspirationsteori.

 39. foliehatt

  @ Jensen, #36
  du kan själv läsa manus här:
  https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927871v1.full.pdf

 40. jensen

  37,38
  Mycken tack
  Belyser problemet med att läsa internetbloggar och försöka förstå vad som är sanning, halvsanning eller rent ljug.

 41. Stig Larsson

  här är ett bra förslag..
  Lyssna på Dr. Patrick Moore
  kolla vid 17:30 (hela filmen är bra…
  https://www.youtube.com/watch?v=sXxktLAsBPo&t=1228s

 42. Lasse

  På tal om skojeri.
  Lejonfisken är feltolkad av Svenska: https://www.youtube.com/watch?v=xZ1WnNXY1To
  Bias och forskningsfusk!

 43. Lasse

  Naturen lurar i Norr.
  Mosaic är en expedition som med vilje övervintrar i Arktis is.
  https://follow.mosaic-expedition.org/

  Men det går inte helt enligt planerna. Besättningen byts genom att ett Ryskt isbrytande fartyg transporterar dem från Tromsö. Men isläget ger dem bekymmer.
  Men det spelar mindre roll för de förs med oanad fart ut från området. Deras rutt plaerades för detta men farten är högre än väntat.
  BIAS brukar skapa ”ship of fools” däruppe.

 44. Håkan Bergman

  Hej och tjofaderalla…
  https://www.spiegel.de/international/congo-may-have-fabricated-an-oil-find-to-leverage-foreign-aid-a-216eaa55-6b3e-4c7b-9209-275d63fbf833
  Inte illa, och våra ledare halar genast upp checkhäftet.