Skatten på plastbärkassen

Plastpåse

(Egen bild)

Nu har den nya plastbärkasseskatten funnits i någon månad och jag har funderat och provat lite olika strategier. Ett tag tänkte jag att jag får väl ta med mig en bärkasse i tjock plast som kan användas flera gånger. Det visade sig att den som jag hade fått var väldigt knölig att försöka vika ihop och lägga tillbaks i den lilla förpackningen. Alltså bestämde jag mig för att den får ligga löst i ett lämpligt fack i ryggan så när jag har den på mig använder jag den bärkassen.

Sedan köpte jag en rejäl kasse i Spanien, när jag var där senast, så den använder jag när jag ska gå direkt till affären för att ex panta petflaskor.

Men för alla övriga inköp har jag bestämt mig för att helt strunta i saken. Visst får staten in en och annan krona men då jag inte handlar varje dag samt tar papperskasse varannan gång blir ca 200 kronor per år har jag räknat ut.

Förhoppningsvis kommer nästa regering att backa på detta för vad var det för fel som det var? Branschen hade ju redan jobbat fram produktionen av platsbärkassar så att de är gjorda av återvunnen plast som sedan kan återvinnas en gång till genom att använda den som soppåse vilket är det jag gör. För mig känns det rätt bisarrt att gå runt i affären där väldigt många varor är inplastade men just den påsen som jag ska bära hem alla inplastade varorna i är det en extra skatt på.

Nu har Bengt Lundin AB i Jössefors (DN) tagit fram en plastkasse som ser ut som de med skatt på men är lite större och kan användas ända upp till 50 gånger. Lundin vill alltså slippa skatt på dessa kassar som då skulle kosta ungefär hälften så mycket som kassarna med skatt på. Skatteverket tycker att det ska vara skatt så just nu ligger ärendet hos Skatterättsnämnden.

Jag funderade lite på det där under min dagliga promenad igår och jag tänker spontant som de inte vill, dvs att jag skulle köpa den tjockare billigare plastbärkassen och använda den som soppåse, dvs precis som jag gör idag. Å andra sidan tycker jag att den här skatten är trams.

Regeringen skriver så här om anledningen till skatten:

”Plastbärkassar är en vanlig källa till nedskräpning och spridning av mikroplaster i naturen. Genom att införa en skatt förväntas förbrukningen av plastbärkassar och därmed nedskräpningen minska.”

Men är det här verkligen ett stort problem i Sverige? Jag själv använder ju plastbärkassen som soppåse som sedan blir till el och värme i kraftvärmeverken. Min påse har aldrig slängts i naturen om nu inte kommunen knyter upp den, dumpar mina sopor i verket och sedan slänger ut kassen i naturen.

Det gör de såklart inte men är det inte så att den plast som inte kommer från plastbärkassar i så fall måste ökas i mängd för att kraftvärmeverken ska kunna ge oss den värme och el vi behöver?  Jag menar nu om Regeringens mål om att människor i Sverige ska använda 40 plastbärkassar per person och år istället för 100 som idag uppfylls. I så fall är det ju verkligen helt meningslöst.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  En BAG atell!
  Men det förändrar ett beteende i tider då vi strävar efter att försöka få återgå till normalt leverne fast på avstånd.
  I kassen lägger jag inplastad gurka-bra för hållbarheten, bröd förpackad i plast-bra för hållbarheten, smör i bytta av plast, Ost i bekväm plastförpackning, kött i skyddsplast med bevarandeluft, lite godis i separat plastpåse. Nån dricka i petflaska också.

  Jag glömde lite nypotatis -som kommer redan nu eftersom den odlas under flera lager av plast!
  Givetvis tar jag en papperspåse-man är väl ingen miljömarodör!

  Annars så får politikerna kritik idag eftersom de glömt lagra skyddsutrustning för pandemin.
  Lagret av engångsartiklar av plast borde byggas upp säger alla samstämmigt!
  Som ett resultat av pandemin så skall vi bekosta uppbyggnaden av EU igen, ca 10 -15 000 SEK per person kostar det. Kanske kan vi ta det med en gemensam skatt på -Plast säger politikerna!

 2. Dan

  Angående kraftvärme så är det ett minne blott sedan Mp drev igenom en ny skatt på eldelen.
  Nu får turbinerna stå enligt vad jag förstått.
  Skatter och Mp, det är fina grejor det.

 3. Anders Gustafsson

  Precis som Lena har jag använt plastkassen från affären som soppåse. Nu använder vi mest ”flergångspåsar” när vi handlar och köper papperskassar bara ibland eftersom dessa är värdelösa som soppåsar eftersom pappret löses upp om man lägger något fuktigt i dem. Dessutom tär vi på en annan resurs nämligen skogen som tvärt emot vad många tycks tro, inte är en oändlig resurs. det finns en gräns för hur mycket skog vi kan använda. Det förnuftigast tycker jag är att använda skogen till produkter som vi inte kan producera med annan råvara, som papper att skriva på, virke osv. Att använda skogen till påsar eller bränsle när vi har andra råvaror som är både bättre och billigare till detta ändamål tycker jag är obegåvat och ansvarslöst. Jag har nu köpt plastpåsar på rulle att använda som soppåsar. En del av återvunnen plast andra inte. Nu har jag alltså ett överflöd av plastpåsar hemma som är billigare än de som jag tidigare bar hem från butiken och använder lika många som tidigare. Liksom tidigare har jag ingen tanke på att slänga dessa varken i vår svenska natur eller i Stilla havet. Och jag undrar såsom många andra – vad är vitsen med denna skatt?

 4. Ann lh

  Tack Lena! Hoppas att Du fortsätter med Dina dagliga tankepromenader! Resultatet glädjer!
  # 1 Lasse, Du tog en papperspåse. Akta Dej! För en tid sedan läste en jag en artikel om att man gjort LCA på både pappers- och plastpåsar och funnit att papperspåsar var mer skadliga för miljön än plastkollegan. Nu är väl en LCA ungefär som datamodellerna GI – GO, men lite roligt var det ändå.

 5. Sören G

  OT
  Hörde på radion att CO2-utsläppen hade minskat med 8 % p.g.a. corona-krisen, vilket reportern och några intevju-offer hade troot skulle ha varit mycket mer. En tjej från naturskyddsföreningen? menade att utsläppen borde fortsätta att minska så mycket varje år tills utsläppen är nere på noll.

 6. Thorleif

  Detta är ett exempel när Sverige är som sämst. Extremisttänkande helt utan grund.
  Det svenska samhällets service har från det offentliga successivt försämrats. Kommunerna är förstås också inblandade. T.ex har papperskorgarna undan för undan minskat i antal sedan 80-talet. Bl.a har vi sett hur de få som funnits kvar inte skötts genom underhåll och tömning. Först på senare år när nedskräpningen allmänt på gator och torg ökat och klimatfrågan växt har man plötsligt investerat i nya och fler papperskorgar. En ny ung generation skräpar dock ner mer än vanligt (den bortskämda milliennie Y Gen) men de är å andra sidan aldrig i skogen pga rädsla och bekvämlighet.

  Återvinningen har annars inneburit att förekomsten av plastpåsar i skog och mark är minimalt jmf med förr. Plastpåsen har inneburit inkomster för dagligvaruhandeln (förutom staten) tjänar dubbelt genom att köpa påsar som knappt håller hela vägen hem. Detta är ett typiskt svenskt ”projekt”. Verkar vara samma idioter inblandade som förstört samhällsliv och forskning med den nya genus-dogmen. Vi har alltför få kompetenser och omstörtande megafoner likt Jordan Peterson i landet som kan hindra saker och ting innan de skenar.

 7. Du har helt rätt Lena K, det är trams. Men politikerna måste ju fostra sina undersåtar. DDR finns inte längre, men Stasi lever kvar. DDR försökte ju styra människornas liv in i minsta detalj, det var inte så lyckat. Regeringen missade (fast bara lite säger Lena H) att ge sjukvården en bra beredskap. Var nog upptagna med att hitta på en massa meningslösa skatter, och att vara världssamvete.

 8. latoba

  Tack Lena! Hur MP kan få 4% i mätningarna är ofattbart så mycket dumt som de hittar på.

 9. Håkan Bergman

  Påsarna av returplast har en förmåga att rämna när man minst anar det, antagligen varierar kvalité och sammansättning och nånstans blir det en skarv mellan olika plastmassor. Nu köpte jag på mig 1000 kassar av ren polyeten inför det här, dom känns tunnare och är lite ”prassliga” men verkar rejält starka. Kom att tänka på att jag kan ju köra ett test och se hur många rundor ner till rebellen, det är hökarn, dom klarar, det blir normalt minst två rundor i veckan. Nu lär jag inte göra nån vinst på det eftersom jag i stället får använda två+ nya kassar till soporna, men dom kostar bara 95 öre styck.

 10. Alfredo

  Varför är det så svårt att bära med sig en egen kasse? Mercadona i Spanien har en mycket rymlig (som två ICA-kassar) och tålig kasse med långa handtag som går att trä över en axel så att du slipper kånka även om kassen är tungt lastad. Claes Ohlsson har också en (svart) plastkasse som kan hanteras på samma sätt. Båda kan lätt vikas ihop och antingen bäras i nypan eller i ryggsäcken. Du använder väldigt dyra soppåsar om du köper straffbeskattade kassar och värst av allt – du stöttar nonsenspolitik och uppmuntrar till nya politiska tokerier med ”miljön” som täckmantel. Dessutom borde du kanske ha protesterat innan skatten infördes.

 11. mattias

  #3 Anders,
  Håller helt med, jag är bekymrad över våra kalhyggen redan som det är – papperspåsar lät inte göra att dessa minskar. De största källorna till mikroplaster i haven är vad jag förstår 1. slitage från bildäck och 2. utsläpp som sker via tvättmaskiner. Tvätt av polyesterkläder (av återvunnen plast) bidrar alltså i stor utsträckning till mikroplaster i haven. Det kanske man borde informera människor om som vill göra rätt.

 12. Kaj Wahlberg

  Motivet för skatten låter ju fint. Antalet plastkassar och plastpåsar ska minska i naturen. Nu är det inte särskilt många svenskar som slänger sådana i skogen. Plasten i världshaven kommer främst från stora floder i Afrika och Asien. Eftersom folk inte vill betala 7 kr för en plastkasse eller 50 öre för en plastpåse vid fruktdisken, kommer man istället att köpa in stora lager av kassar och påsar, som inte är skattebelagda. Mängden plastkassar- och påsar kommer således inte att minska. När det sedan har uppdagats att regeringen räknat med att få in flera miljarder från denna skatt, blir hyckleriet och dubbelmoralen fullständig. Nej, bojkotta denna idiotskatt, så att den förhoppningsvis försvinner med tiden.

 13. Lasse

  Hur uppkom denna skatt?
  Allt pekar på EU och naturvårdsverket:
  ”EU har bestämt att antalet plastpåsar som används ska vara hälften så många år 2025.
  Länderna i EU får själva bestämma hur de ska nå detta mål.
  Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till Sveriges regering. De tycker att plastpåsar ska kosta minst 5 kronor styck. ”
  #2 Dan
  Då drabbas Svensk fjärrvärme dubbelt. De tvingas stöd-elda med jungfrulig olja i stället för plast!

  Ständigt detta EU!

 14. Jonas

  Tycker att det är ännu ett exempel på att MP tillämpar ”en-stegs logik”.
  Plast – Dåligt -> Förbjud det

  Det finns ju ingen som helst nyansering eller analys. T.ex. att våra plastkassar kanske inte hamnar i havet, utan att vi använder dem på ett sätt som är bra. De klarar ju inte heller att skilja på olika sorters plaster.
  MP verkar aldrig komma längre än ett steg.
  Gruvor – Dåligt -> Säg nej till gruvdrift
  Elbilar – Bra -> Subventionera det
  Att elbilar använder material från gruvor behöver man inte fundera på.

 15. Alfredo

  #8 iatoba Det bär mig emot att göra något som på minsta vis kan riskera att ställa Miljöpartiet i bättre dager men det var faktiskt Liberalerna som ”såg till” att plastpåseskatten drevs igenom i riksdagen. Småpartier utan egentligt existensberättigande som Mp, L och C blir allt mer radikala, desperata och extremistiska ju närmare fyraprocentsspärren de kommer. De ideologiska skillnaderna verkar kunna suddas ut helt då karriärpolitiker ställs inför hotet att förlora sina överbetalda befattningar. C hade förslag om att legalisera barngiftermål och polygami sist de var nere och harvade runt fyra procent.
  https://nyheteridag.se/liberalerna-fick-igenom-kritiserad-skatt-pa-plastpasar-vill-inte-svara-pa-fragor/

 16. Håkan Bergman

  mattias #10
  Man kan undra vilken effekt såna här energieffektiva tvättprogram i tvättmaskinerna har på mängden mikroplaster, låg temperatur som kompenseras med längre tvättid borde slita mer på fibrerna. Det är ju inte heller särskilt miljövänligt att slita ut kläderna i förtid i tron att man sparar miljön, men klädbranschen ska väl leva också, som om det inte vore nog med folk som har garderoberna fulla med bjäfs.

 17. Arne Nilsson

  I åratal har jag använt kassar av armerad plast. Rektangulära i botten och alltså lätta att packa ner maten i. Jag har 4 stycken som jag nu använt i över 10 år. Ingen har gått sönder så de håller nog 10 år till. Med självscanning så packar man ju allteftersom så varför folk köper dessa plastkassar som är sladdriga, hopplösa att packa i och som kostar pengar begriper jag inte. Sopor slänger jag i de mindre genomskinliga påsarna som åtminstone hos mina ICA-handlare fortfarande är gratis. För säkerhets skull har jag dock en rulle med 1000 st hemma.

 18. Gunnar Strandell

  Som vanligt på KU granskar vi de argument som förs fram av miljöskäl och analyserar ekonomin.
  Men jag misstänker att bakgrunden är ett politiskt spel där regeringen vill öka skatteintäkterna,
  men S vill inte ensamma stå för skatte- och avgiftshöjningar och kräver att MP tar fram förslag.
  MP:s sympatisörer i olika myndigheter hjälper till.

  Finansmarkandsminister Per Bohlund, MP, lägger fram förslagen:
  – Trängselskatten för förmånsbil adderas till inkomsten för den som har bilen.
  – Trängselskatten höjs och tiderna när den gäller utökas.
  – Skatt införs på plastpåsar.

  För egen del hade jag redan tidigare börjat använda bomulls- och nylonpåsar och bara köpt plastkassar i den mängd som behövdes för hushållssoporna. Inför skatten tog jag till mig Bergmans tips och köpte 1000 påsar i HD polyeten för 60 öre st. Allt utifrån en av Scanias grundvärderingar: Eliminera slöseri.

  Länkar:
  http://data.riksdagen.se/dokument/H50374
  https://www.lagboken.se/views/pages/getfile.ashx?portalId=56&docId=3125587&propId=5
  https://www.regeringen.se/4ad7cd/contentassets/3ea3fac9add2422f823fe8223d8f9dde/skatt-pa-plastbarkassar-prop.-20192047.pdf

 19. foleihatt

  Visserligen är Miljöpartiet ett av de snurrigaste av alla partier i riksdagen. MEN

  Plastpåseskatten är faktiskt ett krav ifrån Liberalena i januariöverenskommelsen, och inte MPs barn.

  Rätt ska vara rätt.

 20. Peter Stilbs

  Delar helt Din uppfattning, Lena. Jag köpte i övrigt 1000 kassar av utmärkt kvalitet på eBay för 50 öre styck, innan det blev olagligt(!)

 21. Ingemar Nordin

  Vi har råkat på ett lite oväntat problem: Vi får för många papperskassar!

  Eftersom vi som lite äldre undviker de livsmedelsbutiker där det är mycket folk så beställer vi maten via datorn och hämtar kassarna vi affärens utlämningsställe. Enkelt och bekvämt eftersom du slipper att själv plocka varorna (vilket jag tycker är dötråkigt!). De gör jobbet men det kostar en liten slant extra. Helt OK.

  Men problemet är att de måste plocka varorna i papperspåsar. Det går ju inte att i förväg lämna in tyg- eller flergångskassar. Så vad gör vi med alla tomma och fina papperskassar som samlas på hög?

 22. Gunnar E

  #Kom att tänka på att jag kan ju köra ett test och se hur många rundor ner till rebellen, det är hökarn, dom klarar, det blir normalt minst två rundor i veckan.#
  I den användningen håller de i 4 år . I slutet med lite tillskott av pakettejp.

 23. Håkan Bergman

  Gunnar S. #16

  Man kan ju undra om S tröttnat på MP och försöker bli av med dom på sikt. Hur L tänker övergår mitt förstånd, påsskatt lär aldrig bli en valvinnare, vad blir nästa? Skatt på toapapper? Vore kanske inte så dumt med en skatt som skapar associationer mellan ett parti och en viss kroppsdel.

 24. MatsL

  Ja, Sverige är lite speciell. I Sverige är nog cigarettfimpar det vanligaste skräpet, och här i Sverige slängs det en sisådär 1 miljard fimpar per år, överallt i våra marker. I dessa fimpar finns det sammanlagt omkring 180 ton plast (i detta fall cellulosaacetat) som dessutom är förorenade med ämnen som anses vara farliga (nikotin, tjära, tungmetaller etc). Denna plast bryts ner till mikroplaster som förs vidare med regn och vindar och förorenar våra vattendrag. Jag har inte gjort någon djupare studie på detta, men jag skulle nog tro att fimpar är Sveriges vanligaste källa till mikroplaster. Det finns i alla fall flera studier som visar att mikroplaster från fimpar finns i våra fiskar, och det finns även undersökningar som visar att lakning från fimpar ger akuta förgiftningssymptom hos fiskar. Vidare så är fimpar dessutom undantagna från nedskräpningsboten. Du kan få böter för nästan all annan nedskräpning, men inte för att du slänger en fimp.
  Nu har förvisso skatten på tobak stegvis ökats till c:a 1.60kr/cigarett [men plasten runt cigarettpaketet är fortfarande skattefri trots att den hamnar i naturen betydligt oftare än bärkassen] men tobaksskatten har ännu inte minskat fimp-nedskräpningen med särskilt många procent. Däremot har den medverkat till att insmugglingen av cigaretter ökat. Slutsatsen man kan dra av detta är att skatter inte minskar nedskräpningen av vår natur! Så, vad kommer plastpåseskatten att leda till? Kommer plastmassorna på Indiska stränder att minska? Kommer det att rädda världen? kommer den att minska nedskräpningen av våra svenska marker? Kommer den ens att vara till någon nytta för Sveriges befolkning? Eller kommer den bara att vara en del av statens finanser? Vad tror ni?

 25. Håkan Bergman

  Ingemar N. #19

  Har du braskamin kan du blöta upp dom och pressa briketter av dom.

 26. Thorleif

  @12 Lasse

  Vem av våra parlamentariker ligger bakom detta isf? Eftersom Isabella enligt Ledarsidorna.se (säkra källor!) ligger bra till för ett miljö-kommissionärsjobb a 400 stora i månaden är det nog inte otänkbart att MP är en av initiativtagarna. Vad kostar påsarna utomlands tro? Har annars svårt att tro att det är kommissionen själva som ligger bakom förslaget….men man vet ju aldrig!

 27. Thorleif

  @17 foliehatt

  Jasså! Ja folkpartisterna (förbudspartiet liberalerna) är desperata med att försöka fånga folkets medkännande men tycks inte fatta att samma folk besitter sunt förnuft. Inte minst förstår inte partiet hur folket ser på otillbörlig påverkan, integritet och lobbying, dvs partiets syn på frihet för eliten. Partiet som alltid vill väl men är fulla av människor som gärna ser sig själva som förmer! De intellektuellas parti utan folkförankring.

 28. mattias

  #22. Helt riktigt. Och när det blir mer och mer förbud för var rökarna får röka sina cigaretter och man samtidigt plockar bort askkoppar finns det ingenstans de kan göra av sina fimpar. Kanske bör pant på fimpar införas.

 29. Ingemar Nordin

  Håkan B #23,

  Nej, vi har lämnat vildmarkslivet bakom oss och har både fjärrvärme och elspis. 🙂

  Men kanske kan man skicka dem till Indien eller Amazonas så kan de ju slänga papperspåsarna i havet istället för plast? 🙂

 30. Thorleif

  @22 MatsL

  Bra påpekande men som vi vet funkar inte straff i vårt land eftersom vi har för få som kan fånga syndarna.
  Men jag ser gärna att fimp-böter likt Singapore utfärdas. Problemet är att våra valda inte velat bekosta publika askkoppar. Ja det är att svälja kameler och sila mygg typ! Men snart får nog inte rökarna ens röka hemmavid……problemet löst……av folkpartiet..liberalerna..förstås.

 31. Mats Kälvemark

  Vad gäller plast i haven så verkar ca 90% komma från 10 floder, 2 i Afrika och 8 i Asien.
  Men det hade MP ingen aning om. Lika lite som att de har faktakoll på klimatfrågorna. Dock leder de stort om vi pratar om den religiöst övertygade klimatsekten där MP-dominansen är övertygande.
  https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4970214/95-plastic-oceans-comes-just-TEN-rivers.html
  https://www.theguardian.com/science/2017/nov/05/terrawatch-the-rivers-taking-plastic-to-the-oceans
  https://www.ufz.de/index.php?en=36336&webc_pm=34/2017

 32. Håkan Bergman

  Filtercigaretter är ren bluff, ingen ska få mig att tro att dom skulle vara mindre skadliga än en riktig Jompa utan. Nu har dom åtminstone förbjudit mentolcigaretter, en ännu dummare idé, såna här påfund leder bara till att man röker mer och drar ner röken djupare. Humphrey Bogart rökte aldrig en filtercigarett, skulle nån hitta en film där han gör det är det säkert inte Bogey själv utan en stuntman. Det är fegt att röka med filter.
  Håkan, rökare i snart 60 år.

 33. Sören G

  Jag har alltid använt papperskassar. Har alltid tyckt att plastkassar är svåra att packa. Papperskassarna ställer man på hyllan bredvid bandet med varorna eller direkt i kundvagnen. Sedan är det lätt att packa ner varorna. Papperskassarna använder jag till skräpet som ska till återvinningen. De brukar gå åt. Annars kan man ta med dem till affären igen. Händer visserligen att det går hål eller att handtaget brister. Man får vara lite försiktig bara.

 34. foliehatt

  OT-varning.
  Peter Alestig i SvD försöker sig på matematik – med katastrofalt resultat.
  https://www.svd.se/tankemiss-fran-klimatskeptiker-klimatreligionen-ar-inte-avslojad

 35. Håkan Bergman

  foliehatt #34
  Men han använder åtminstone inte epitetet klimatförnekare. I artikeln under Alestigs påstår Rockström att Ursula von Der leyen är överviktig, en sån mansgris.

 36. Ingemar Nordin

  foliehatt #34,

  I princip tror jag att Alestig har rätt (!). Den minskning av koldioxid utsläpp som corona har medfört är för liten för att synas. Den minskningen drunknar i det enorma flöde som de naturliga och säsongsberoende kolflödet har (haven, biosfären, vulkanism). Det som vi i Västvärlden släpper ut under några månader är som ett myggpiss i Mississippi.

  Feltänket hos Alestig är istället att han tror att detta skulle vara något huvudargument från klimatrealisternas sida. Men om man saknar argument så drar man till med halmgubbar.

 37. Håkan Bergman

  Ingemar N. #36
  Jo han blev väl alldeles till sig när han kunde använda nån från AfD för att brunsmeta alla skeptiker.Alestig var väl f.ö. en av dom första att torgföra diverse orealistiska spekulationer i frågan. Alestig m.fl. borde nog bekymra sig mera över hur Angela Merkel krattar manegen för AfD just nu, merk vel att det blir inte Merkel som får nöjet att stångas med AfD i nästa val. Merkel kör inte bara över resten av Europa tillsammans med Macron hon kör över Tyskland också, eller försöker åtminstone, vi får se.

 38. Sören G

  #37
  Det är klimathotsalarmisterna som försöker göra indelningen i vänster och höger i klimatfrågan. De själva har definierar sig som vänster. Forskningsmedel har tilldelats en vad han nu är för någonting för att bevisa att klimatrealister står till höger. Och vad är syftet med det? Jag tror säkert att de finns de som inte tror på klimathotet som röstar på S eller t.o.m. V, (men förmodligen inte på MP).
  Då blir det särskilt smaskigt att leta upp en artikel skriven av någon som står långt till höger och som betvivlar att det finns ett klimathot.

 39. Lars Cornell

  Men Lena mfl, hur ser problemet ut?
  Lagen har tillkommit av drivande krafter från Mp vars medlemmar nästan helt är kvinnor i storstad.
  Jag är som man i extrem glesbygd de krafternas motsats.
  När jag skall handla var annan vecka ungefär tar jag en plastback på 60 – 80 liter i bilen. De svarta som man handlar i järnaffären eller lantbrukarnas inköp är starkast, rundast i handtag och bäst.
  Den passar förträffligt i vagnen som jag skickligt styr i affärens gator och gränder.
  I kassan återgår varorna till backen som sedan lyfts in i bilen.
  Hemma lyfter jag in den direkt i köket.
  Plastpåsar behövs inte.
  Varför gör inte ni andra på samma sätt?

 40. Miljöskatter är effektiva. Titta så mycket flygandet har minskat efter att Sverige införde flygskatt . Fast effekten dröjde lite grann innan flyget minskade 🙂
  Men det kostar. Luftfartsverket och SAS behöver stöd. Undrar om flygskatten räcker eller måste höjas?

 41. Lars Cornell
  Jag handlar på vägen hem från min dagliga promenad. Jag har ingenting med mig, inte ens en handväska, utan bara kortet i fickan.
  Man får väl lägga upp sina egna strategier baserat på det som passar en själv bäst.

 42. Jonas

  #19

  Jag har också hört att det är liberalernas ”krav”. Dock är det MP som varit ute i media och argumenterat för skatten. Lövin sa att det var oacceptabelt att man hade engångsprodukter. Hon pratade också om plaster i haven o.s.v.

  Svenska folket uppfattar det nog som att det är MP som står bakom. Jag tror att de har skjutit sig själva i foten. Kina bygger ut sin kolkraft och vi ska betala skatt på plastpåsar och flygning. Det hänger liksom inte ihop, som man säger.

 43. latoba

  Vi köpte några rullar blå och röda plastpåsar av en knalle på Strängnäs marknad i höstas. De är stadiga och bra. Vi använder dem som soppåsar. Röda till matavfall och blå till övrigt hushållsavfall. Hoppas att det blir marknad till hösten igen och att knalllen kommer tillbaka och får sälja plastpåsar.

 44. LC

  #42 Jonas. Tänk dig en orm, den är lång och tar miste på sig själv. Huvudet börjar äta på svansen. Det är en bra beskrivning på miljörörelsen. Men huvud och svans hänger ju ihop, som man säger.

 45. Håkan Johansson

  Jag är ofta ute i skogen, flera km längs gamla E18, Arboga. Det är mycket skräp, men i år har jag inte sett någon plastpåse, den troliga effekten är att mer kastas då folk inte köper plastpåsarna, de fungerar ju bra som sopförvaring. Plastpåseskatten är ett löjligt politiskt tänkande, ett politiskt parti med denna idioti i bagaget får aldrig min röst.

 46. Håkan Bergman

  LC #44
  Men i just det där fallet har väl ormen svårt att skilja på huvud och arsle.

 47. Robert Norling

  För en gångs skull håller jag med Isabella Lövin.
  Fast det hade inte gjort nått om Boris J. beslutat att helt ställa in.

  ”Det internationella klimattoppmötet i Glasgow skjuts upp på grund av coronapandemin.
  Toppmötet skulle hållits i november i år men planeras nu att hållas i slutet av nästa år, meddelar Storbritanniens regering.
  ”Det är väldigt positivt”, säger Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar till TT.”

  Klipp från Expressen.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimattoppmotet-skjuts-upp/

 48. Daniel Wiklund

  Hur ska det då gå för våran planet. Om klimatmötet inte kan hållas förtän i slutet av nästa år. Stor risk då att jorden hinner brinna upp innan mötet hålls.

 49. Håkan Bergman

  Daniel W. #48
  Nu tycker jag att vi alla tillsammans sjunger ”We shall overcome”.
  Nåja, det är ju inte alltid det funkar heller.
  https://www.youtube.com/watch?v=mQakZce3GhQ

 50. #latoba
  Står det något tryckt på Dina blå och röda påsar? Typ ”Tidningar” på de blå och ”plastförpackningar” på de röda?
  Isåfall var det en klurig knalle som tagit rullar som Eskilstuna och Strängnäs kommuner delar ut i mängd och gratis till alla invånare för att ingå i den färgsorterade sopåtervinningen. Bara häng ut en påse på brevlådan och vips – så har Du en ny rulle/nya rullar till kvällen.
  Har just undrat om också dessa påsar är beskattade? Då lär sophämtningen bli dyrbar….

 51. Lasse

  Varning varning
  -sophantering med färgade påsar som automatiskt sorteras finns i vissa kommuner, bla Södertälje/Tveta.
  Om ni slänger fel så havererar detta system.

  När det gäller fimpar så är det sorgligt att studera hur finkrogars trottoarer ser ut. Sug efter cigg bör kompletteras med sug av fimp-det borde väl inte vara så svårt? Städa !

  Hade en ide om 10 öres pant på fimparna -men människovärdet hade då devalverats ännu mer. För det finns säkert plockare i något EU land som lockats av detta!

 52. Ulf

  Jag är för hygienisk för att inte använda engångs plastpåsar. Det löser jag genom att ta med mig slaskpåsar till affären och bära i. Glömmer man är det bara att köpa en ny rulle. De är inte lika hållbara men det löser man genom att inte packa lika mycket i dem.

 53. Sören G

  OT
  Wikipedias grundare är bedrövad över att Wikipedia tagits över av vänsterextremister.
  https://www.vaken.se/wikipedias-grundare-uppslagsverket-ar-kraftigt-vanstervridet/

 54. Gunnar Strandell

  Lasse #51
  Har du något förslag gällande alla de tuggummin som ligger på trottoarerna? 😉

  Från Wikipedia:
  ”Tuggummi ska slängas bland hushållssoporna/brännbart.
  Enligt Länsstyrelsen i Skåne, Nooa och Centers for Ocean Sciences Education Excellence är den ungefärliga nedbrytningstiden för tuggummi 20–25 år. Lagen om nedskräpning tillämpas inte på tuggummin och därför är det inte förbjudet i Sverige att slänga tuggummi på marken.
  I Singapore råder förbud mot tuggummi.
  Det är förbjudet att importera, marknadsföra eller sälja tuggummi, något som vid överträdelse kan resultera i höga bötesbelopp eller fängelse upp till två år. ”

 55. Jonas

  #53

  Visst är det märkligt. Nuförtiden verkar det nästan som en naturlag att en ideell organisation eller ett media tas över av vänsterextremister / alarmister. Hur kommer det sig egentligen ?

 56. Sören G

  #55
  De vill ju ta över världen, så då infiltrerar man överallt.

 57. Ed B

  Skatten är inget annat än symbolpolitik när den är som värst. Utsläpp av plast till haven är störst i Asien, där man utöver plast även dumpar soporna. Sveriges bror-duktig-politik kostar oss skattebetalare enorma summor under devisen att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Fast fokuset kanske skulle vara på större frågor än att möta St Gretas skrik på ”Gör Något” och ”Hur Vågar Du”. Själv vägrar jag betala för kassarna både bärkassarna och de fjuttiga som kostar ören för att stoppa grönsaker och annat i.

 58. Jonas

  #56

  Jo, det tror jag säkert, men de är ju inte ensamma om det. Det finns säkert många rörelser som vill ta makten, men varför verkar alltid vänster/alarmisterna vinna ?

  På nåt sätt är det ju det som är problemet. Trots att de representerar en liten del av befolkningen (några %) så lyckas de skaffa sig makt och inflytande genom diverse andra organisationer (typ SVT).

 59. Lasse

  #58
  Som tur är finns det alternativ-Twitter Facebook och Youtube.
  Eller?
  https://realclimatescience.com/2020/05/new-video-they-cant-win-a-fair-fight/

 60. Jonas

  Hur många procent av Sveriges befolkning tycker att det är en bra ide med skatt på plastpåsar ?

  Om man snackar om utjämningsskatter så tycker väl 50 % att de är bra (de som tjänar under medel) och 50 % att de är dåliga (de som tjänar över medel). Det är väl precis så det ska vara i en demokrati.

  Men plastpåsar ??? Hur kan en regering driva igenom en skatt som totalt saknar stöd (utom av SVT) ??
  På nåt sätt så låter vi oss toppstyras av människor som egentligen inte har folkligt stöd. Vi kanske har fått det för bra ?

 61. Gunnar Strandell

  Jonas #58
  Det finns och har länge funnits ojämlikheter och orättvisor i världen. Vänstern vill åtgärda detta och det väcker sympati. Metoden att indela människor i klasser typ offer och förövare eller goda och onda har fungerat hittills. Motbilden att vi alla är individer som väljer, eller råkar hamna i, olika kluster som det är frivilligt att vara kvar i eller lämna, är svårare att sälja in och praktisera.

  Vem vill tillhöra den onda eller den förlorande sidan om det bara finns två sidor att välja?

  Polarisering skapar debatt och gynnar vänsterns synsätt då de alltid anser sig vara goda, samtidigt som det hämmar en öppen diskussion utifrån tillgängliga fakta.

  Tidigare i historien har polarisering lett till splittring av etablerade kluster och familjeband och till slut nått en gräns där en tillräckligt stor del av befolkningen reagerat och sagt nej.
  Det återstår att se om och när det händer denna gång.

  Det trista är att under tiden händer mycket lite på fronten att rätta till uppenbara orättvisor. 🙁

 62. Ingemar Nordin

  Lasse #59,

  OT: Om de tekniska plattformarnas (Twitter, FB, YouTube) vänstervridning, juridiska ställning och Trumps reaktion.

  Det här förklarar lite bättre om vad det handlar om. Twitter och andra stora plattformar har fått en licens, eller undantag från USAs normala lagstiftning, som gör att de inte behöver räkna sig som en publikation och har därför inget juridiskt ansvar för vad som skrivs. De är enbart en teknisk plattform. Men om de driver en egen politisk linje med politiska åsikter så har presidenten rätt att dra in detta tillstånd eftersom de agerar som publicister. Dessutom finns det tydligen federala medel med i bilden.

  https://www.foxnews.com/media/tucker-carlson-social-media-giants-not-neutral

 63. Jonas

  #61
  Absolut ! Många människor upplever världen som orättvis. och de kanske har helt rätt i det. Själv har jag svårt att sympatisera med att vissa människor har höga löner och hög levnadsstandard utan att egentligen tillföra samhället nåt.

  Det är väl det som är politik. Att diskutera hur vi fördelar välståndet mellan oss. Där tycker jag att politik (demokrati) är fantastisk. Istället för att försöka slå ihjäl varandra så röstar vi !!

  Det som blir skumt är ju när marginalgrupper (MP. extremvänstern) tar över utan att egentligen ha ett folkligt stöd. Vem vill ha en skatt på plastpåsar?
  Det kommer ju definitivt inte från ”folkdjupet”.

 64. Rossmore

  Jag är helt förlorad i den här diskussionen! Ska man vägra betala en plastkasse-skatt och återanvända all plast man har och använda allt annat material man kan uppbringa, eller ska man betala massa kosing till staten för plastkassar så att dom kan göra världen lycklig? Vilket är rätt?

 65. Håkan Bergman

  Vad vänstern missar är att människor, självklart med några undantag, inte stannar kvar i ett låglönejobb ett helt arbetsliv, de allra flesta gör nån form av karriär och lyfter sig socialt och ekonomiskt under livet. Sen finns det grupper som under en period i livet behöver ekonomiskt stöd, barnfamiljer t.ex., normalt unga människor som inte nått så långt i karriären samtidigt som dom har höga utgifter. Det viktigaste för en demokrati är möjligheten till social mobilitet, förlorar vi den möjligheten ligger demokratin illa till. Inkomster är faktiskt ett rätt dåligt mått på social och ekonomisk rättvisa, boendet, speciellt i och runt våra storstäder är mer bestämmande där och tyvärr ser det inte bra ut idag med segregerade förorter med alla dess konsekvenser, samtidigt som de bättre ställda stänger in sig i sina områden.

 66. Håkan Bergman

  Jag tröttnar aldrig på att läsa och lyssna till den här mannen.

  https://www.youtube.com/watch?v=7pUZK_J6cL0&t=4417s

 67. Jonas

  #64

  Man ska kräva att MP talar om vem som vill ha en skatt på plastkassar. Och varför.

  Jag vet också att det inte kommer hända. Om inte SVT mot all förmodan råkar släppa fram nån stackars nyanställd.

  Min åsikt är att jag är grymt less på att en marginalrörelse (MP) ska utforma hur vi ska leva. Skulle kunna köpa det om det var sossarna eller f.d. alliansen – men MP, nej tack !

 68. Robert Norling

  Ny kärnkraft är inte nödvändig för att nå de svenska klimatmålen. Det hävdar forskare från Chalmers, KTH och Lunds universitet i en ny rapport.

  ”Den slutsats vi drar är att kärnkraften inte är nödvändig för att vi ska kunna få ett stabilt, säkert och fossilfritt elsystem i Sverige i framtiden. Ett elsystem med stor mängd sol- och vindkraft ser dock annorlunda ut än ett med stor mängd kärnkraft.”

  Ja, nog kommer det att se annorlunda ut.
  Tur man är ägare till några gamla fotogenlampor.

  http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1422919&dswid=-7122

 69. Fredrik S

  Tack Lena!

  Nä, det är ju inget stort problem alls i Sverige med plastkassar. Vårt största problem är att vi röstar fram politiker som är uslare förvaltare av skattepengar än resten av väst (och öst) och ger dem mandat att besluta om skatter.

  Kommer det senare en plastkassevariant som är tjockare och tåligare utan skatt så är det väl bara en bonus att få tillgång till en bättre plastkasse med samma pris som innan skattehöjningen att slänga riktiga sopor i, tex miljöpartiet.

 70. Håkan Bergman

  Den kraftfulla åtgärden måste väl följas upp, jag skulle kunna tänka mig att extraknäcka som plastpåseräknare på nån ö i Stilla Havet några år, Samoa eller Fiji kan vara en lämplig yta för en person.

 71. Fredrik S

  Håkan Bergman#70

  Lövin har nog kontakter i de trakterna, hon flög ju till Fiji för några år sedan och skrämde upp dem och sa att vi kommer att ha mera plast än fisk i haven 2050.

  Detta var året efter hennes flygresa till Tonga som kostade 85OOO SEK, den när hon inte lagt märke till att hon satt längst fram i planet och sov i en säng med ett glas Moet vid sidan.

 72. foliehatt

  Plastpåseskatten är Liberalernas barn – inget annat. De krävde beskattning av plastpåsar som en del av januariöverenskommelsen – för att stödja Löfven som statsminister.

 73. Oso Polar (@hermanwahsletn)

  Spanien är ett föregångsland. Redan 2011 kunde vi handla tåliga kassar i Spanien för motsvarande 6 kr. Ingen kasse har gått sönder under alla åren. En kasse offrade jag emellertid som fodral till min iPad.
  Jag använde fortfarande min iPad och tillhörande fodral.
  https://youtu.be/ne0c3UGMk1k

 74. Adepten

  #68 Robert Norling
  Tack för den om det håller efter en genomläsning. Det här ändrar förutsättningarna helt för min idé att kärnkraften skulle lösa vårt fossilberoende utan vindkraftverk och solceller.

 75. Svar till Håkan Bergman som undrade om dom snart kommer med skatt på toapapper.-Jag minns inte
  exakt årtal men vet att sossarna fixade en punktskatt på toapapper redan på 1970 talet.Det har funnits
  en hel rad idiotiska punkskatter i årtionden som bara har syftet att vara fiskala skatter.Dvs skatter som
  hamnar i”slasken”som dom sprider ut till för oss skattebetalare meningslösa ting.-Vad jag förundras över
  är hur man kan fortsätta ha förtroende för politiker som ljuger som om dom hade Pinoccios näsa och att
  alla fortsätter älta klimatproblemet när det är rent politiskt.-När ni golvat dom med denna klimatlögn så
  hittar dom bara på nått nytt ,exempelvis miljöaspekter som tidgare för att dränera Sverige på pengar.
  -Försök debattera hur ni skall få stopp på MP&Co innan det är för sent istället.-Om nån skall fixa det, är
  det väl kanske någon eldsjäl på detta forumet kanske…?