Dagens krönika av Lars J Eriksson i Skånskan kan få en och annan att resa på ögonbrynen. Rubriken är nämligen ”Ny istid eller växthuseffekt”. Förutom att istid och växthuseffekt inte är varandras motsatser är det kul att läsa att professor Karléns funderingar i Expressen spridit sig ända ner till Skånskan.
”Han [Wibjörn Karlén] är långtifrån ensam bland respekterade forskare att tillhöra klimatskeptikernas skara, de som hävdar att det inte finns entydiga samband mellan klimatuppvärmning och förorenande utsläpp utan snarare ser andra orsaker till atmosfärens uppvärmning och menar att återkommande cykliska klimatförändringar har vi upplevt även tidigare i historien.”
Så skriver Lars J Eriksson, som är bekymrad att ”de som företräder en mer alarmistisk linje blivit alltmer högljudda och intoleranta mot alla avvikande åsikter.
Svåra vetenskapliga frågor mår aldrig väl när anhängarna av en uppfattning agerar som om de tillhörde en kyrka med en enda sann lära.”
Hear hear! En klok skåning har talat.
”Jag tror att det är rätt fortsätta kampen mot värmande växthusgaser”, avslutar Lars J Eriksson med. ”Men det hindrar inte att vi också jämsides måste planera för det rakt motsatta, ett kallare klimat och de effekter det kan få för kraven på bostäders isolering och uppvärmning, infrastrukturen, energiförsörjningen, odlingslandskapet och folkhälsan.”
Vilket är precis vad jag personligen efterfrågar. En långsiktigt uthållig energipolitik som står emot både ett varmare och ett kallare klimats konsekvenser.
Lars J Eriksson verkar vara en klok människa.
Lösningen på ”problemet” i hans slutkläm är självklar, och stavas: k-ä-r-n-k-r-a-f-t
Gärna av det slag som Gunnar L ofta förespråkar.
Rätt bra artikel, men när man kommer till slutet är den vacklande.
”Jag tror att det är rätt fortsätta kampen mot värmande växthusgaser…….Men det hindrar inte att vi också jämsides måste planera för det rakt motsatta, ett kallare klimat….”
Visst är det bra att vara öppen för att det kan gå mot ett kallare klimat i stället, men om man ändå fortsätter som om det skulle bli varmare på grund av CO2, då har vi inte vunnit någonting. Då fortsätter vi att fokusera på en icke bevisad faktor och bygger om våra energisystem som inte kommer att klara ett liknade kallt väder som vi nu har. Energikostnaderna kan komma att uppnå samhällsfaliga nivåer just på grund av vilseledande propaganda kring CO2. Och inte minst, samhällen kan bli nedsläckta med förödande konsekvenser på människor, materiel och byggnader.
I första hand borde energisystemen anpassas efter optimala tekniska och ekonomiska faktorer i stället för att anpassas efter någonting som är helt obevisat. Att vi går sakteliga mot en ny istid råder det inget tvivel om, även om tiden dit är lång.
Kul att Lars J ger luft åt sin skepcis. En poäng har han väl i att en gardering mot BÅDE kyla och värme kan vara välbetänkt. Bygga välisolerade kåkar till exempel, svala i solgasset, varma i iskyla.
Fast du Maggie, håken vet om Lars J i grunden är en ”klok skåning”. På den tiden när han var min chef var han i varje fall en klok sörmlänning :=)
De flesta tycks anse att en fortsatt uppvärmning innebär en fara för mänskligheten. Vad baserar vi en sådan uppfattning på?
Jag har lättare att inse nackdelarna ifall vi nu verkligen börjar gå mot nedkylning.
Har någon intrviewat uteliggarna? Där finns det sakkunskap att inhämta! 🙂
Det går framåt. Varför? Jo nu kan man i gammelmedia läsa att det finns personer som både är respekterade forskare och ”klimatskeptiker”. Kanske är det äntligen dags för en seriös debatt kring CO2:s roll.
”Har någon intrviewat uteliggarna? Där finns det sakkunskap att inhämta!”
Finns det några kvar?
tty, om jag minns rätt sa man på TV häromdagen att vi hade ett 1.000-tal uteliggare i Sverige. Kanske bättre att låta A-laget ta över vad vårt B-lag till politiker inte klarar av…
Dramatiskt klimatlarm – Arktis smälter!
”The Arctic seams to be warming up. Reports fråm fishermen, seal hunters, and explorers who sail the seas about Spitzbergen and the eastern Arctic, all point to a radical change in climatic conditions…”
Så börjar en dramatisk rapport om stora klimatförändringar på Arctis (nordpolen), en rapport som skickades från den amerikanske konsuln i Bergen i Norge till Regeringen i USA.
Året var 1922.
Av historien kan man lära mycket. Bland annat att oro för klimatvariationer är något som förekommit tidigare under historien, och väckt lika stor uppmärksamhet varje gång. Det intressanta i detta fall är att i början av 1930-talet kunde man faktiskt segla över Nordpolen. Därefter svängde isläget tillbaka igen och nordpolen blev återigen tillfrusen året runt. Genom århundradena har klimatet genomgått stora och dramatiska förändringar, alldeles utan någon känd mänsklig påverkan. Någon sa att om man ska förstå framtiden måste man också känna till sin historia. Frågan är varför just klimatdebatten verkar vara helt undantagen från detta synsätt?
Källa http://www.ericsoniubbhult.se/visa.lasso
Re 8
Nordenskjöld, Amundsen, Nansen m.fl. har ju seglat framgångsrikt i arktiska farvatten långt före dagens dramatiska avsmältning.
Deras träfarkoster skulle idag inte godkännas enligt dom finnsk-svenska isregler som gäller för alla fartyg som seglar på Östersjön vintertid.
Dom skulle inte ens tillåtas att följa med i konvoj efter isbrytare.
”Global cooling may set in for 20-30 years!” Daily Mail (UK) idag 10/1 i en lång artikel som inleds med citat från Professor Mojib Latif (Köln och IPCC). Prof Anastasios Tsonis, Wisconsin, instämmer kyligt.
Men Dr David Viner, som basar för ett British Council-program med £10 million budget, som ska öka klimat-medvetandet hos ungdomar utomlands, vidhåller att ”den här vintern bara är lite kallare än normalt, och jag tror fortfarande att snö kommer att bli något allt mer ovanligt.” Med en sådan budget för ett sådant ändamål — vad annat kan man säga.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1242011/DAVID-ROSE-The-mini-ice-age-starts-here.html
Germany suffers more snow misery (BBC kl 1730). More than 160 people are trapped in their cars on a German motorway as heavy snow continues to cause misery in Europe. Hundreds were stranded at airports… 80,000 people were left without electricity in Poland… Germans were advised before the weekend to stock up on enough essential supplies to last up to four days and to equip themselves with a battery-powered radio to hear weather reports.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8450748.stm
Off topic
Bojsan lever:-) : ”Väder är inte klimat”
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/darfor-ar-det-sa-bistert-kallt-1.1024610
Göran # 12: Jippi, Bojsenbäret är tillbaka. Nu blir det fler alarmistiska artiklar. Men vad tillrättavisande hon skriver. Nästan som en lärare som ska visa att hon till varje pris är den som har rätt. Jag hade en del såna i plugget.
Bojs (#12): ”längst österut i Ryssland, i nordvästra Amerika och i Norra ishavet har det tvärtom varit ovanligt varmt. Även Nordafrika, Medelhavsområdet och sydvästra Asien har haft temperaturer över de normala. I delar av norra Kanada har det varit tio grader varmare än normalt.”
Jag brukar se på Wundergrounds världsdels-kartor över aktuell temperatur, och minns inte att det här stämmer.
Och det finns bättre översiktskartor: RSS har en över månadsvärden, lägre troposfären:
http://www.remss.com/msu/msu_data_monthly.html
Man får först upp genomsnittstemp 1979-98 i Kelvin-grader (273,15ºK = 0ºC). Klicka ’Anomaly’ för att se månadens avvikelser.
December: Mycket varmt (+5º) mellan Labrador och Grönland, dito norr om Alaska, skapligt varmt (+2,5º i Nordafrika), men mycket kallt (-5º) eller kallt i inre Sibirien och ett stråk ända ned mot södra Kina; rejält kallt (-2 à 4º) i USA och södra Canada , och kallt (-2º) i Nordväst-europa.
Bojs’ ’tio grader varmare’ i norra Kanada? Tja. Lokalt över Baffin Island, kanske. Än se’n då?
Pratet om en ”global genomsnittstemperatur” är som synes meningslöst (när det inte handlar om stora långtidsdifferenser). Om kineserna måste skotta snö söder om Shanghai kompenseras det inte på något sätt av att vintern råkar vara ovanligt mild kring Hudson Bay.
Carl, artikeln av Bojs är troligen skriven av Erland Källén. Jag skriver ”troligen” eftersom just det ordet i slutet av artikeln är mer hur Erland brukar uttrycka sig, alltid med en bakdörr öppen.
L: någon sade mig en gång att Karin Bojs och Erland Källén är kusiner. Jag har dock inte fått det bekräftat.
L … Det var som f………
Du har bergis rätt…
Jag roar mig med formuleringar som får de CO2-hot troende att inse att de hycklade ledarnas agerande är kontraproduktivt om hotet fanns.
Visst är det skoj att med logik binda ihop svansarna på ledande babbelpellar?
Säga vad man vill, men temat tränar i vart fall upp retorikförmågan hos medborgarna.
Peter S, vet ej. Däremot kunde jag nästan höra Källéns röst när jag läste.
Nu är det ju ingen nyhet att väder är när det blir kallare, klimat när det blir varmare… 😉
Roade mig med att jämföra ordhanteringen i några artiklar av KB och några av Erland.
Jag gissar på mer än 50% att L har rätt.
15min av en ordodugling som jag håller inte långt.
Någon som orkar ta in det på allvar?
Visst vore det ett scoop här i den klimatvetenskapliga undre världen (sett genom åsiktshotade gruppers ögon)?
Även Nordafrika, Medelhavsområdet och sydvästra Asien har haft temperaturer över de normala. I delar av norra Kanada har det varit tio grader varmare än normalt.
Det har varit, och är fortfarande snökaos i Portugal och Spanien.
Kallare än på mycket länge.
Tro mig. Bor här på Medelhavets strand.
Bojs är felinformerad, eller möjligen felprogrammerad.