People’s climate march Stockholm

Affisch om klimatmarch

 

I lördags knallade jag ner till Norra Bantorget för att titta till dem som skulle marschera för att rädda klimatet. Det var inte så många där som man skulle kunna tro med tanke på att det var många olika organisationer där och de hade gjort reklam över hela stan med affischer som den ni ser här ovan. Ett överslag gav mig ca 2000 personer och det stämmer bra med vad Klimatsverige själva anger.

Sedan filmade jag några minuter av själva tåget också men den filen blev för stor för att lägga upp här tyvärr. Det blev lite kul för det var en kall och blåsig dag. Det var tjockjacka och mössa som gällde. Han som skulle få ihop tåget för avmarsch sa uppmuntrande att nu skulle de bli varma när de skulle få marschera. Kanske var det det kyliga vädret som gjorde att det inte kom så många som i alla fall jag hade trott.

De människor som gick i tåget var en mycket blandad skara unga som gamla. En PRO-organisation verkade mest bestå av äldre damer som skanderade ”rädda klimatet, rätt klimatet” med mindre höga röster. Andra skanderade desto högre. Det var trummor och en rullande dinosaurie. Föräldravrålet vrålade dock inte denna gång,

Man kan inte direkt påstå att det var ett imponerande stort tåg. Det kändes nästan som att luften gått ur dem.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  Pär Holmgren hade väl stövlar på sig? Han ser accelererande problem med högvatten och jobbar hårt för försäkringar mot detta.
  I går var ekot ute och förstärkte ett krav från en professor vid LTH om att vi skulle få en kustansvarig , detta eftersom erosionen tär på södra delarna av vårt land när havets nivå stiger.
  Hans Hansson har jobbat med frågan i ett helt yrkesliv med varierande resultat. Det framgick att Ystad kommun numera räddar sina stränder genom att åter lägga på sanden som eroderas bort. Tidigare försök med fasta hinder tycks inte ha fungerat.
  Så hur stor ökning av havens nivå kan vi skryta med i Sverige?
  Klagshamns trend är ?
  0,6 m på 100 år eller är det 0,06 m på 100 år?

 2. pekke

  Ser på affischen att vetenskapen var ordentligt representerad, eller kanske inte …

 3. Ann L-H

  Och Delingpole har bilder mm från Trumpland
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/04/29/delingpole-peoples-climate-march-aka-watermelons-war-on-capitalism-in-pictures/

 4. pekke

  Lasse #1

  Klagshamn har en havsnivåökning med 0,6 mm/år, alltså 0,06 meter ( 6 cm ) per 100 år !
  Det är bara Skåne som kan prata om nån ökning av havsnivån, resten av Sveriges kuster har sjunkande havsnivåer !!
  Utanför Höga Kusten så sjunker havet med 10 mm/år, alltså 1,0 meter ( 100 cm ) per 100 år !

  Sverige har inga problem med stigande havsnivåer, vi har problem med SJUNKANDE havsnivåer !

 5. Ann L-H

  Och från CFACTs horisont:
  https://www.cfact.org/2017/04/30/sense-and-nonsense-at-the-peoples-climate-march/

 6. Lasse

  Lite fakta om klimatet-eller? Från Lenas Länk:
  ”Några viktiga klimatfakta:

  -En majoritet av 16-20-åringar uppger att klimatförändringar och miljöförstöring är bland de samhällsföreteelser som oroar dem mest. Var femte tänker så gott som dagligen på klimathotet.

  -En majoritet av 16-25-åringarna tycker att klimatfrågan är den viktigaste samhällsfrågan.

  -94 procent av svenskarna mellan 16-25 tycker att det är viktigt att leva klimatsmart.”

  Osv.
  Nu fattar jag vilket klimat de talar om-debattklimatet!
  Där kan vi sluta upp alla gissar jag.
  Jag förnekar inte att klimatet är surt och misstänksamt och helt utan vett och sans.

 7. Daniel Wiklund

  I dagens norrbottenskuriren kan man läsa att ” Norden samlar sig för klimatet”. Isabella L pratar om ”smarta lösningar”. Då är det nog bäst att vara rädd om sina pengar, brukar komma skattehöjningar när MP pratar om smarta lösningar. På väderleksrapporten i morse sa dom att Katterjåkk hade nästan två meter snö, nära på rekord. I samma tidning kan man se Luleås medeltemperatur varje morgon kl 8, sen 1921. Årets april var kall, minus 2,3, att jämföra med förra årets 3,3. Varmaste var april 1921 med 4,4, kallaste 1955 med minus 4,4. Årets april är den kallaste sen 1955. Varken vädret/klimatet eller människan är ju speciellt hållbara, och tur är väl det. Vad tråkigt det skulle vara. Det som kännetecknar universum är ju att allt är i rörelse, ofta med svindlande hastigheter. Vi människor är ju en del av universum, fast våra hastigheter är ju inte så svindlande. Har vi tur så ramlar inte himlen ner på oss idag heller.

 8. Lasse

  #4 pekke

  Du får inte förringa våra problem då blir det inga pengar:
  http://www.swedgeo.se/sv/om-sgi/pressrum/aktuellt/forskningsmedel-fran-formas-till-kth-och-sgi/
  Och inga konferenser:
  http://www.swedgeo.se/sv/om-sgi/pressrum/aktuellt/sea-rims-kick-off/

 9. tty

  ”I samma tidning kan man se Luleås medeltemperatur varje morgon kl 8, sen 1921. Årets april var kall, minus 2,3, att jämföra med förra årets 3,3. Varmaste var april 1921 med 4,4, kallaste 1955 med minus 4,4. Årets april är den kallaste sen 1955. ”

  Detta måste var Fake News av värsta sort! Temperaturen i Luleå i april var normal enligt SMHI, i Antnäs var det t o m varmare än normalt:

  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvvPrevMon

  Skämt åsido, det vore kanske läge att fråga SMHI hur de egentligen beräknar sina medeltemperaturer.

 10. Daniel Wiklund

  Det är en familj som läst av temperaturen sen 1921. Jag har åkt skidor i över ett halvt sekel, vet att årets skidsäsong är en av dom längsta. Oavsett vad SMHI säger.

 11. Kenneth Mikaelsson

  Blir tufft för alla veganer…….

  https://www.youtube.com/watch?v=boF5u2SkBt8

 12. Sigvard Eriksson

  Kanske OT:
  I går kväll var jag på IVAs (Ingenjörsvetenskapsakademin) seminarium om faktaresistans och vetenskapsförnekelse. De tre föredragshållarna talade om dessa företeelser som något som måste bekämpas, samtidigt som de tydligt framstod som uttalade representanter för desamma. Vid flera tillfällen nämndes klimathotet och förnekelsen av detta som exempel. Försök till ifrågasättande av deras ställningstagande och att detta i sig var exempel på fakta- eller kunskapsresistans, slogs ner mycket effektivt av moderator.
  Mitt intryck är att moderator på förhand bestämt sig för att avvisa all diskussion som kunde vara obekväm för föredragshållarna. De två professorerna, Hansson och Wikforss, hade möjligen en poäng i att de betonade betydelsen av ödmjukhet inför ny kunskap och att man är beredd att ändra uppfattning. Att fr a Hansson i praktisk tillämpning befinner sig mycket långt ifrån sina uttalade ideal är uppenbart. Seminariet var en besvikelse.

 13. tty

  #1

  ”Det framgick att Ystad kommun numera räddar sina stränder genom att åter lägga på sanden som eroderas bort. Tidigare försök med fasta hinder tycks inte ha fungerat.”

  En klassisk sekvens. På många håll i världen har man gjort samma erfarenhet. Många har nu även hunnit konstatera att det inte funkar att lägga på ny sand heller. Dock inte Ystad tydligen. Havet är starkare och uthålligare än t o m kommunala myndigheter. North Carolina, vars hela kust är ett enda stort erosionsområde har numera i praktiken förbjudit försök att stoppa erosionen, såsom varande meninglösa och eftersom de ofta får oönskade effekter, ibland på helt andra ställen.

  Så vad göra? Svar: Bygg inte nära eroderande stränder. Sanden försvinner ju inte. I regel byggs kusten på någonstans inte allt för långt bort. Bygg där istället! Fast i det aktuella fallet skulle det nog bli i Vellinge kommun och det är knappast vad ystadspolitiker vill höra.

  Förresten så är erosion och stigande vatten faktiskt inte enbart ett kustproblem. I södra Vättern har en socken med kyrka och allt (Sanda, avslöjande namn!) försvunnit mellan Huskvarna och Jönköping sedan medeltiden och Rosenlund kommer att gå samma väg vad det lider, för att inte tala om Näs borg på Visingsö. Det är förresten isavsmältning som är orsaken här också, men inte den nuvarande utan den för 15 000 år sedan. Isen smälte av ett par tusen år tidigare i Jönköping än i Askersund, så landhöjningen är större i norra Vättern och vattnet ”stjälps över” mot söder.

 14. Lasse

  #12 Klimatvetenskapen behöver lyftas.
  #9 Ser på SMHIs redovisningsförmåga och upptäcker en lucka-de glömmer solen!

  Judith Curry har en relevant betraktelse. De som marscherade i Stockholm kan väl knappast nå upp ens till Nyes kvadrant men de hämtar sin kunskap därifrån.
  Man hade önskat att de kunde flytta sig till en annan ruta: https://judithcurry.com/2017/05/02/nyes-quadrant/#more-23029
  En av de läsvärda artiklarna där Thomas P kan finna IPCCs uttalade temperaturpåverkan :
  http://www.nationalreview.com/article/447215/climate-change-activists-science-deniers-environmentalism-public-policy?utm_content=buffer75dc0&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 15. Kenneth Mikaelsson

  IVA´s vetenskapsförnekare kommer att få sitt livs chock när de möts av den verkligheten som bland annat visas i tuben klippet i mitt förra inlägg…

  Samt nyheten att den kosmiska strålningen väntas öka med~19% kommande åren…
  Kan man sin Svensmark så får man ju en inte för grann inre syn vad det innebär…

 16. Svempa

  #1 ”Kustansvariga” har väl funnits i långa tider. Om man besökt t.ex. Tylösand någon gång har man kunnat notera försök att hindra stranderosion är inget nytt. De strandnära planterade buskagen var ett försök att binda sanden. Det störst problemet var att sanden blåste in över åkrarna.

  http://thorsaker.se/diverse/bildband/bb-halland.htm

  För övrigt har Skåne redan en kustvakt. Lars Vilks och hans Nemesisprojekt som förebådar klimathotsindustrins öde.

 17. lars cornell

  I Las Palmas har man det omvända problemet. Där får man ibland köra bort sanden från stranden för det bildas för mycket.

 18. Göran Gustafsson

  OT. Förtvivla ej du lilla hop, ity hjälpen är nära! I dagens VLT svarar en representant för sjukhusrestaurangen en orolig insändarskribent, som undrat varför matsedeln inte innehållit information om allergiframkallande ingredienser i rätterna. Detta ska i framtiden åtgärdas till med hjälp av utförlig information på digitala skärmar där alla råvaror redovisas får vi veta. Och som slutkläm lugnas vi med följande ord:
  ”Vi kommer även klimatberäkna menyn och ge information om klimatpåverkan/maträtt för
  dem som vill välja ett alternativ med lägre klimatpåverkan.!”

 19. Jan-Åke

  I NAS (National Academy Of Science) USAs motsvarighet till Kungl.Vetenskapsakademin står i rapporten om klimat …”this evidence appears to directly contradict the global warming hypothesis and suggests that surface warming is not caused by human activities.Of the three kinds of measurements of global temperatures (satellites, land-based , and weather ballons ) only the land based data show any significant warming”…

 20. Arne Nilsson

  Förra året bodde vi på ett hotell i Italien. Vi bodde högt upp och hade utsikt över en stor del av östra kusten upp till Rimini. Där vill man behålla badstränderna samtidigt som man vill få lite lugnare vatten längst in. Under tiden vi var där höll man på att reparera stenbyggena som ligger cirka 50 meter ut och längs med stränderna längs stora delar av kusten. Det verkar ju fungera men jag tror att det kostar en del pengar. En stor båt med stor sten, en mindre båt med kran som hämtar stenarna och lägger dem på plats. Under en vecka lyckades de få reparerat cirka 100 meter vågbrytare. Då arbetade man från tidig morgon till sen kväll, tvåskift. Jag tror att detta kan vara en lösning om vi vil behålla stränderna intakta.

 21. Bengt Abelsson

  SMHI
  Research Report No 61
  Lars Axell
  LANGA TIDSSERIER OCH KLIMAT 2003-2007
  Publicerades 2014 av Winter Navigation Research Board:

  Exempelvis, om maximal istäckning i Östersjön sedan år 1660: (sic)
  ”Trots de senaste decenniernas overgang till mildare klimat, visar de senaste trettioarsperioderna inga signifikanta trender. Detta kan tyckas markvärdigt, speciellt som trenden för t. ex. 1963–1992 ar ganska stor (nastan -5 000 km2 per ar). Detta beror på att den arliga variationen ar valdigt stor. Ju storre variabiliteten ar, desto storre maste trenden vara for att vara signifikant.”

 22. Rider

  Vad vissa klimathotstroende tycker borde göras för att rädda klimatet.
  http://www.americanthinker.com/articles/2017/05/bill_nye_the_eugenics_guy.html
  En äckligt brunaktig nyans enligt min mening.

 23. Lasse

  Obs kultur i P1 hade en optimistisk essä med titeln -det blir bättre och bättre dag för dag.
  Tyvärr så grumlades optimismen av en referens till domedagspredikan från Rockström.
  ”Norbergs framstegsbok borde för helhetsbildens skull kompletteras med ett kapitel som med en lånad formulering från miljöprofessor Johan Rockström kan ha rubriken: There’s no business on a dead planet.”
  Det har han rätt i men är det en relevant farhåga?
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/896837?programid=503

 24. Svempa

  #23 På den planet som Rockström lever på stämmer det. Där finns inget intelligent liv.

 25. JIMMY

  Tack Ann L-H nr 3, för ditt friska vattenglas USA länken med kommentarer, där man tydligen har andra folkliga upplysta Trumpet framtidstro ideal än ”Svensk fossilfri ekonomiskt U- Land klimat vanföreställningar MP Medeltid”

 26. sibbe

  Jag vet att det här inte hör hit: Men Sverige som enda europeiska land röstade in Saudi i UN:s feministgruppen: betyder det att de svenska ministrar hädanefter klär sig i burka? Hur djup kan de sjunka?
  … Diese schwedischen Gutmenschen…

 27. sibbe

  Men kanske det här: Thomas P, Sigge et. al finns väl säkert i NY för att demonstrera mot klimatförnekare:
  Därför har de ingen tid. De är väl inbokat i Trump-vad fan det hotellet heter, var det Tower(?) och ser till att isbitarna i drinken inte förtunnar allt för mycket de klimathållbara drycken…

 28. Ingemar Nordin

  Sibbe #26,

  Hur Margot röstade angående Saudis kvinnogrupp är ännu så länge hemligt så vitt jag vet. Däremot röstade Sverige som enda EU-land för ännu en av alla dessa resolutioner mot Israel som FN öser ut. Denna gång handlar det om förnekelse av Judisk historia i Jerusalem. Den brun-grön-röda röran slår till.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155429747847189&set=gm.1647843848563870&type=3&theater

  För många arabstater är det viktigt att inte bara förneka förintelsen utan också att bedriva historierevisionism angående Jerusalem och Israel. Sverige köper det senare konceptet. Det känns skamligt att bo i ett land med en sådan politisk agenda.

  Den lätthet varmed Sveriges regering ignorerar fakta förklarar kanske också varför den ignorerar fakta kring klimatet.

 29. Slabadang

  De snart arbetslösas marsch!

  Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Det vi ser är det sista sprattret i liket ”klimathotet”. Det räcker inte med att bara korrumpera vetenskaen NGOer journalister byråkrater och politiker. Det sunda förnuftet är hållbart och okurrumperbart.

 30. Thomas P

  Ingemar #28 Och tänk jag som trodde att det handlade om att följa folkrätten på ockuperat territorium…

  Men tydligen är inga argument för låga för att få användas när man kritiserar socialdemokratin.

 31. Olav Gjelten

  Hm…vet inte om jag är så mycket emot islamiseringen av samhället? Detta om alternativet är de ännu mer fundamentala gröna jihadisterna. Farliga båda två, men jag ser de senare som tidernas allra värsta rörelse. Får de gröna till fullo bestämma kommer väldigt många av oss att dö av brist på både mat, möjlighet till uppvärmning, avsaknad av pengaroch mycket annat.

 32. Kenneth Mikaelsson

  Olav vi får väl räkna di gröna som lång gris med tanke på hur mycket eko grönsaker de stoppat i sig…
  Har en viss känsla att eftersom de ej duger till att bruka sitt intellekt nu så lär de inte vara så långlivade…
  Och har värsta skiten väl passerat pärleporten så blir det nog lite lugnare på dessa breddgrader..

 33. Svempa

  #30 Vem tillkommer överhögheten enligt folkrätten anser du Thomas P? Turkiet, Storbritannien eller Jordanien?

 34. Daniel Wiklund

  Thomas P förnekar sig aldrig. SAP och MP har hans fulla stöd, oavsett vilka dumheter dom hittar på.

 35. Michael

  Läsvärt: https://www.wsj.com/articles/climate-editors-have-a-meltdown-1493766186

 36. Slabadang

  Ann Heberleins nya bok ”Den banala godheten”

  ”I decennier har Sverige präglats av en banal godhet. Den banala godheten har genomsyrat all offentlig debatt, frodats på kultursidor och påverkat nyhetsrapportering, lamslagit politiker, kastrerat poliskåren och infiltrerat myndigheter.

  Den banala godheten har hävdat att vi inte får ställa grupper mot grupper, förbjudit allt tal om volymer, gjort förövare till offer, blundat för antisemitism, hedersförtryck, antisocialt beteende och gängkriminalitet. Den banala godheten har lierat sig med kulturrelativism, banat väg för separatism och extremism. Den banala godheten tycker synd om människor istället för att betrakta dem som fria individer med ett eget ansvar. Den banala godheten har lett Sverige rakt ner i en avgrund.”

  Jag skulle vilja sätta titeln till ”Den aningslösa godheten”. Därtill skulle jag vilja tillägga att ”godheten” slåss för oerhört diffusa målsättningar och mot ännu mer rent mystiska motståndare som påstås finnas överallt men som aldrig ses i vare sig omfattning eller på maktpositioner.
  Motståndarna till de ”goda” är mer att jämföra med häxerianklagade på medeltiden. Tillhör du inte lynchmobben eller ifrågasätter den så blir du med automatik ”mörkrets” och ”ondskans” kolloboratör. Hur försvarar man sig mot anklagelser om häxeri högerextremism eller klimatförnekeri? Testar de oss med fotbojor på om vi flyter eller ej?

 37. Lejeune

  #12

  Även Lars Bern reagerade surt på tillställningen hos IVA:
  https://anthropocene.live/2017/05/02/bocken-som-tradgardsmastare-pa-iva/
  Pinsamt är nog årets underdrift?

 38. Ingvar i Las Palmas

  #17 Lars Cornell
  >I Las Palmas har man det omvända problemet. Där får man ibland köra bort sanden från stranden för det >bildas för mycket.

  Vet inte var du fått den informationen från.
  ”Vår” Playa (en bit av Canteras Playa) som heter ”Playa Chica” och närliggande områden där försvinner sanden. Permanentboenden klagar på att ”Vår playa försvinner”

 39. Lars Cornell

  Ingvar #38. När jag var där för några år sedan kom det lastbilar och körde sand från Playa las Canteras. Jag frågade och de sa att det kommer in utifrån. Men den stranden skiljer sig från de andra eftersom den har ett rev utanför.
  Det är ganska fantastiskt hur de byggt ut hamnen. När jag var där första året det gick flyg från Göteborg (ett fyrmotorigt propellerplan, vi hade motvind och mellanlandade därför i Lissabon för att tanka, år 1960 ungefär) fanns inget av det och då var det på sandstranden vid Catalinaparken som man badade. Inget är sig likt nu. Det var innan Mes Palomas blåste bort. Vi badade nära den meteorologiska stationen, men den hittar jag inte på kartan nu. Dit tog vi oss i en VW-pickup med livet som insats, vägen var smal och olycksdrabbad.

 40. Sören G

  Enligt Vetensksradion kan en ny schweizisk studie bortförklara uppvärmningspausen.
  En person som presenterades som klimatforskare förklarade att det visar att klimatmodellerna är tillförlitliga.

 41. Joakim

  Paus i den globala uppvärmningen, har ni hört. Förklaring till pausen är med, liksom kommentaren; ” den blev inte så kraftig aom väntat”.
  Vem väntade, var fick man läsa om detta? De är så roliga, undrar om dessa journalister har en förmåga att tänka själv. De gör bara en Marjasin gång på gång.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6688787

 42. Ann lh

  # 40 Sören G, tänk att just svensk media var bland de första att förmedla denna världsnyhet. Eftertänksamma lyssnare trogna vår in/hemska klimatmedia måste ha reagerat. Uppvärmningspaus, vilken uppvärmningspaus och klimatmodellerna, har de någonsin ifrågasatts. En på sitt sätt upplysande och revolutionerande nyhet för en tänkande August.

 43. Lasse

  Bizzar rapportering om pausen som inte var en paus!
  Men denna mening tar priset:
  ”Forskarna visar även hur externa drivkrafter, som till exempel mindre instrålning från solen, påverkat klimatsystemet under den här perioden.”

  Har SMHI sammanställt sina mätningar om solens strålning ännu?
  De avvaktar väl fortfarande och ser om den trend som råder sen mätningarna började 1983 vänder?
  (+10-20% i ökad soltid/strålning)
  Det fick bli ett mail till SR.
  Och ännu en bock i rutan icke trovärdig på Erik Källström

 44. sibbe

  # 41 Joakim
  2017/05/04 kl. 08:10

  ”Paus i den globala uppvärmningen, har ni hört. Förklaring till pausen är med, liksom kommentaren; ” den blev inte så kraftig som väntat”.

  http://www.nature.com/nclimate/journal/v7/n5/full/nclimate3274.html
  och förklaringarna:
  Der Spiegel listade upp en hel rad av förklaringar till pausen i sin artikel:
  Viktigast av alla:
  FN: s klimatpanel har misslyckats med att indikera en tillfällig avmattning i uppvärmningen
  så att forskarna nu samlat ett antal orsaker till detta:

  Mindre vulkanutbrott har bromsat uppvärmningen 1999.
  Dessutom har aktiviteten hos solen försvagas.
  Och utsläppen i Asien blockerade solen ljus.
  Även starka passadvindarna över Stilla kan vara en orsak. Det verkar troligt att vindarnas riktning förändrades så att värmetransporterades till havet.
  Eller är påverkan av Stilla havet orsakken till att klimatets temperaturer svänger mera än väntat? Den så kallade Pacific Decadal Oscillation (SUB) tycks följa en långsiktig rytm. Kanske står Stilla havet i början av en kall fas senast 1945-1976, när man också hade en uppvärmnings paus, spekulerar forskare.
  Simuleringar har visat att mer värme kunde ha sjunkit i det djuphavet.

  Kanske var avbrottet ingen speciell händelse. Simuleringar av MPI vetenskapsman Christopher Hedemann och hans kollegor har visat att den ”tillfälliga” avsaknaden av temperaturen värmemängd endast är en femtedel så stor som tydligen antagits.
  Så sammanfattar forskarna i sin studie för två veckor sedan i ”Nature Climate Change”,
  ”är att man kanske aldrig kan identifierar orsaken till uppvärmningens paus…
  Så: med andra ORD: (hör här, Sigge et al:) FORSKARE HAR HITTAT PAUSEN! Och har inga svar…
  (P.S. Översättningen i all hast…)

 45. Svempa

  Folkets marsch!

  Det får en ju osökt att minnas alla demonstrationståg som florerade på 70-talet av SKP, KFML, VPK m.fl som alltid hade med frasen ”Folket kräver”. Dessa medlemmar i kommunistiska organisationer såg sig som avantgardet som skulle leda folket till sitt utopia. Nu har dessa kretsar vänt sitt intresse till klimatalarmismen som medel för samma mål. Vissa som klimatismens stöttrupper, andra som ”nyttiga idioter”.

 46. Slabadang

  Joakim! 🙂

  Erik Källström ”De visar på tillförlitligheten till klimatmodellerna” Moahahaahhah moahahahahah moahahahahah.
  Bisarrare kan det knappast bli?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6688787

 47. Lars Cornell

  Mp’s faktaresistens i samband med flygskatten debatteras.
  ”Miljöpartiet inte heller beredd att ta till sig att 8/10 remissvar” …
  ”undantag från flygresor mellan Bromma och Bryssel” …
  ”Denna avsky gör att man i Miljöpartiet är totalt blind …”
  http://www.altinget.se/eu/artikel/klimatet-efterfraagar-inte-en-flygskatt-det-efterfraagar-ny-haallbar-teknik

  Det är en fråga som borde spräcka regeringsöverenskommelsen.

 48. Göran Gustafsson

  Maos ”stora språng” under 1958 – 1962 ledde till hungersnöd och död för 15 – 40 miljoner människor. Siffrorna är ytterst osäkra. Detta till trots satt många av mina studentkamrater i ring runt en urdrucken flaska rödtjut och mässade ur en liten röd bok. Den som till äventyrs gjorde sig skyldig till marxistiska feltolkningar stämplades som revisionist och tvangs till förödmjukande självkritik inför de andra. Det gällde att framstå som ”vänstrast”. När jag idag konfronterar gamla studentkamrater med vad de påstod på den tiden börjar de besvärat mumla om annat.
  I tidigare inlägg – #18 – nämnde jag att sjukhusrestaurangen i Västerås hädanefter ska ange klimatpåverkan för varje maträtt. Ivern att trosvisst traska patrullo är densamma som alltid. Tro för all del inte att virrpannorna försvinner när klimathotet väl avklingat. Man hittar snart något nytt att marschera för, andra plakat att samlas bakom medan man hötter med de moraliska pekpinnarna mot oss vanliga dödliga.

 49. Lars-Eric Bjerke

  #19 Jan-Åke,
  US National Academy of Sciences and brittiska The Royal Society har i stort samma uppfattning om klimatförändringar som den svenska Vetenskapsakademien. Det framgår bland annat av skriften ”Climate Change Evidence & Causes”. Därför förstår jag inte poängen med ditt inlägg. Vill du precisera var du har tagit din referens.
  http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-QA.pdf

 50. Lejeune

  OT:
  Agronomen presenterar ytterligare ett stolleprov i SVD:

  https://www.svd.se/smalter-arktis-blir-finansnotan-800-biljoner/om/naringsliv

  …ihop med ”the usual suspects”

 51. Jan-Åke

  Lars-Eric #49
  Kommer inte ihåg var jag snubblade över den texten , troligen läste jag om Pruitt och EPA och gick in i en länk.
  Men det är väl inte kontroversiellt att sattelit och ballongsondsdata visar på utebliven global uppvärmning under 2000-talet ?

 52. Ingemar Nordin

  Lejeune #50,

  Av din länkadress till förvillartidningen SvD att döma så kostar det 800 biljoner om inte Sverige stoppar klimatet. Men är det verkligen tillräckligt för att skrämmas? Varför inte drämma till med 800 trillioner?

 53. Lars Cornell

  Brev till min son Ola!

  Minns du Ola är vi åkte till Lofer i Österrike, litet öster om Innsbruck, och åkte skidor? Det var 1980 ungefär.

  I Helsingborg blev vi varnade att vägen i Danmark var igensnöad. Vi sov över i en skola i Helsingör. Och vi tänkte, att danskarna har nog inte mycket till snöröjning.

  Med litet fördröjning kom vi vidare förbi Köpenhamn, men efter ett tag var det stopp. Det skulle ta flera timmar att få vägen farbar. Vi gick ur bussen för att titta på arbetet, det var inte som jag hade föreställt mig.

  Från de öppna landskapen hade snön yrt och lagt sig i den skogsremsa/allé som omger vägen med åkrar på ömse sidor. Snödjupet var sisådär sex meter. Jag gick upp på snövallen och fotograferade bussen UPPIFRÅN. Det skulle vara kul att hitta det fotot nu.

  Snön, litet ljusbrun av inblandning av jord, var så hård att det nästan inte gav fotavtryck och, snöväggen var lodrät.
  Stekenjokk är en barnlek i jämförelse.

  På de största gaffeltruckar man hade fanns framtill monterade dieseldrivna snöslungor. Men snön var så hård att de studsade mot snövallen när de körde emot den. Min uppfattning om dansk snöröjning kom på skam.

  Tidningarna rapporterade om flera familjer som begravts i snön. Man hade med Hägglunds bandvagn tagit sig fram och för hand grävt sig ned lodrätt till husen där inte ens skorstenen stack upp.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-plogas-vagen-som-tacks-med-fem-meter-sno

  ———

  Hur är det nu?
  SVT rapporterar flitigt om ”klimatförändringar” som inte existerar.
  Ja, jorden har blivit en grad varmare på 100 år. Det är så litet att vi människor inte kan uppfatta det
  annat än med känsliga instrument och kraftiga datorer. Det kan ej kallas klimatförändring.
  De senaste 20 åren finns nästan ingen temperaturändring alls.

  Så, var finns dessa klimatförändringar?

  Perspektiv och bevis tack!

 54. Christopher E

  #50, #52

  Inte överraskande förklaras inte vad dessa kostnader skulle vara. Det är nog mer troligt att det är en vinst om ”Arktis smälter”. Det öppnar upp för off-shoreprospektering, kortare sjövägen i nordost- och nordvästpassager, mer odlingsbar mark, lägre kostnader för uppvärmning i nordliga samhällen, lägre dödlighet från kyla. Osv, osv. Problem med vägar och byggnader i permafrostområden har man även i normalfallet, så det är inget som tillkommer.

 55. Lars-Eric Bjerke

  #51 Jan-Åke,
  Detta är vad US National Academy of Sciences anser om uppvärmning av tropospheren och hur mätningar verifierar eller vederlägger klimatmodeller. Den mening från NAS som du citerar i # 19 är inte representativ för NAS ståndpunkt.

  What do changes in the vertical structure of atmospheric temperature —from the surface up to the stratosphere—tell us about the causes of recent climate change?

  ”The observed warming in the lower atmosphere and cooling in the upper atmosphere provide us with key insights into the underlying causes of climate change and reveal that natural factors alone cannot explain the observed changes. In the early 1960s, results from mathematical/physical models of the climate system first showed that human-induced increases in CO2 would be expected to lead to gradual warming of the lower atmosphere (the troposphere) and cooling of higher levels of the atmosphere (the stratosphere). In contrast, increases in the Sun’s output would warm both the troposphere and the full vertical extent of the stratosphere. At that time, there was insufficient observational data to test this prediction, but temperature measurements from weather balloons and satellites have since confirmed these early forecasts. It is now known that the observed pattern of tropospheric warming and stratospheric cooling over the past 30 to 40 years is broadly consistent with computer model simulations that include increases in CO2 and decreases in stratospheric ozone, each caused by human activities. The observed pattern is not consistent with purely natural changes in the Sun’s energy output, volcanic activity, or natural climate variations such as El Niño and La Niña. Despite this agreement between the global-scale patterns of modelled and observed atmospheric temperature change, there are still some differences. The most noticeable differences are in the tropical troposphere, where models currently show more warming than has been observed, and in the Arctic, where the observed warming of the troposphere is greater than in most models.”
  http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-QA.pdf

 56. ingvar i Las Palmas

  Ingemar #52

  Visst är det urlöjligt att påstå sånt där och på det lite förvirring runt mängdbegreppen

  biljon, trillion

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Biljon

 57. Thomas Kaijser

  #55

  Lars-Erik Bjerke. Tack för länken. Intressant artikel.

  Hittar inget datum som anger när artikeln kom ut.
  Vet Du när den kom ut?

  Thomas Kaijser

 58. Thomas Kaijser

  #40, 41, 46

  Sören G, Joakim, Slaband.

  Jag lyssnade också på vetenskapsradion I går morse.

  Och häpnade när jag horde hur tjänstemannen från
  SM;HI, anser att när man hittar orsaker till varför
  observationer inte överensstämmer med modellens
  förutsägelser, så förstärker det modellens riktighet.

  Kan det bli bättre! Jag skrattar så jag kiknar

  Thomas Kaijser-

 59. Lars-Eric Bjerke

  #57 Thomas Kaijser
  Artikeln du efterfrågade kom ut 27 feb. 2014. https://royalsociety.org/topics-policy/projects/climate-change-evidence-causes/

 60. Håkan Bergman

  Fantastiskt, nu sparkar politiker och byråkrater sig själva i r*ven.
  http://www.dt.se/dalarna/malung-salen/22-miljoner-satsas-pa-upprustning-av-tagstrackan-malung-malungsfors-ett-lyft-for-utvecklingen
  Trafikverket som borde vara den myndighet som ska sköta järnvägen har uppenbarligen inte pengar till såna här enkla åtgärder. Men att slänga ut 300 miljarder på höghastighetsbanor går bra, en investering som i bästa fall kan ge en utsläppsminskning motsvarande runt 25 såna projekt som beskrivs i DT, och det borde finnas gott om såna tänkbara projekt.

 61. Thomas Kaijser

  Lars-Eric Bjerke.

  Tack för svar.

  Artikeln är alltså 3 år gammal.

  Jag tror inte Royal Academy eller NSF har ändrat uppfattniong
  sen dess, men Jag tycker om att veta när saker är publicerade.

  Och tack för de nya länken. Ger också intressant information.

  Thomas Kaijser