Pengar till kärnkraftsforskningen

 
Christian kärnkraftmannen
 
Sveriges Radio har under den senaste tiden haft flera intressanta artiklar/program om kärnkraft. Senast igår kunde de berätta om en strävan och förhoppning om en effektivare kärnkraft i framtiden. Mannen på bilden heter Chistian Ekberg och är kärnkemist på  Chalmers Tekniska högskola. Han verkar svara på frågor i kommentarfältet under den länkade artikeln så passa gärna på att fråga om det är något ni vill ha svar på vad gäller kärnkraft och generation IV.
Chalmers tekniska högskola i Göteborg har fått 100 miljoner kronor för ett forskningsprojekt vars syfte är att ta fram en ny bränsleblandning baserat på redan använt kärnbränsle. Dagens kärnkraftverk, lättvattensreaktorerna, utnyttjar endast 0,7 procent av energiinnehållet i uranet. De nya, snabba reaktorerna, skulle kunna bli upp till 80 procent energieffektivare.
EU kommissionens stöder forskningsprojektet eftersom de vill ge kärnkraften möjlighet att bli långsiktigt hållbar genom att hushålla med resurserna.
Det kallar jag återvinning på hög nivå.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bim

    Det var som tusan!
    Kanske det finns hopp om en vettig framtid  trots klimathotargängets framfart i vårt land.

  2. Lennart Bengtsson

    Hej
    Positivt att radion tar upp detta viktiga ämne. Efter vad jag förstått skulle det väl knappast hända vid SVT. Kanske tom den nya fru miljöministern kunde ta till sig detta om det nu är möjligt. kan ju vara bra att ta till när vinden tar en paus men inte elanvändarna.
    LennartB
     

  3. Lennart Bengtsson

    Havstemperatur och koraller
    Ett av jordens varmaste havsområden är Röda Havet där yttemperaturen ibland stiger åtskilligt över 30°C-strecket. Det har tom med berättats om pilgrimer på väg till Mecka som har ”drunknat” så att säga på torra land,  genom att den fuktpotentiella temperaturen överstigit kroppstemperaturen. Huruvida detta är en skröna eller inte kan jag inte bekräfta. Trots denna utsatthet mot hög värme har Röda Havet spektakulärt vackra korallrev. Det är därför knappast sannolikt att jordens korallrev står inför sitt snara slut även om havstemperaturen med mindre sannolikhet skulle stiga en grad eller två.
    Hsn
    LennartB 

  4. Bim #1
    Min egentliga ambition i det här är att göra mitt bästa för att man inte ställer till det alltför mycket.
    När ex en politiker drar de vanliga flosklerna ang klimathot, klimatutsläpp, gå före etc så är det ju det en sak. Man måste titta på vad de verkligen genomför och propagerar för. En utbyggd kollektivtrafik? Jag men varsågod och börja bygg, inte mig emot.
    😉

  5. Lennart Bengtsson #2
    Ha ha, nej du. På SVT har de istället en animation som visar ”forskarnas” 4-graders karta samt artiklar etc om Fukushimakatastrofen.
    Jag tycker faktiskt att de börjar skilja allt mer i saklighet mellan SVT och SR.

  6. Lars Jonsson

    Lennart#3
     
    Tack för den insikten. På AAAS möte i Januari höll Randi Rotjan ett bra föredrag om just koraller. Hon påpekade flera bra saker om värme och återhämtning. Hon pekar på att vi bör inrikta oss på att försöka bespara reven för den del av antropogen påverkan som handlar om nedsmustning, dvs sediment från kustnära aktiviteter och ovarsamt fiske och mekaniosk påverkan etc då klara reven eventuella värmechocker. Hittar i dagsläget bara denna Youtube-länk som inte ger mig något ljud, men sök själva. http://www.youtube.com/watch?v=RokpJXW0vNE

  7. Peter Stilbs

    Lennart Bengtsson #3 – jag åhörde ett föredrag av Pierrehumbert för att par år sedan på MISU – en del av innehållet rörde just havsytvatten – jag är säker på att han sade att det inte kan stiga över någonstans runt 30C, pga självreglering via avkylning pga avdunstning. Men jag har sen inte hittat mer info om detta någonstans.
    I någon annan tråd här på TCS togs det upp ett extremscenario (refererande till James Hansen) där oceanerna skulle koka bort och Jorden bli Marslik.
    Vattenånga kan dock inte lämna Jordens atmosfär pga gravitationskrafter. Escape velocity ligger på ca 11 km/s om jag minns rätt, och det är bara den lätta atomen Helium som i viss liten mån lämnar jorden.  

  8. tty

    Jorden oceaner kommer att koka bort, men inte förrän om någon miljard år då solens ljusstyrka blivit tillräckligt stor. Och vattenångan kommer också så småningom att försvinna, genom att den dissocieras till väte och syre i stratosfären och vätet försvinner ut i rymden och syret förbrukas genom oxidation av jordytan.
    Till sist (om ca 5 miljarder år) slukas hela jordklotet då solen förvandlas till en röd jätte.

  9. Ratzz

    Tom Danmark kanske kommer till sunda vätskor vad gäller energiproduktion
    http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/02/29/kalldusch-over-danska-statens-grona-planer/

  10. Håkan Bergman

    ”Dagens kärnkraftverk, lättvattensreaktorerna, utnyttjar endast 0,7 procent av energiinnehållet i uranet. De nya, snabba reaktorerna, skulle kunna bli upp till 80 procent energieffektivare.”
    Det där stycket är nog lite missvisande, okey det står luddigt i SR’s original också. Sanningen är väl att energiutvinningen ökar från 0,7% till 80%, vilket är nåt helt annat, energiutnyttjandet blir 114 gånger bättre.

  11. Bim

    Tack för den insiktsfulla kommentaren tty # 8
    Det är alltså solens expansion som vi bör koncentrera oss på.
    Men det är ju inte så jäkla bråttom. 😀
    Lena Krantz # 4
    Inte mig emot heller. Jag tar aldrig bilen in till stan ( Göteborg).
     Åker alltid bussen och hoppar av vid Lilla Bommen, så har jag hela centrum innom gångavstånd. Å andra sidan handlar jag bara enstaka varor där. Att släpa flera kassar på bussen skulle aldrig falla mig in. Så för handlarna att överleva en bilfri innerstad verkar knepigt. Kanske Nordstan kan överleva med sitt parkeringshus, men då gäller det att inte höja parkeringsavgifterna för mycket.
    Vi får väl se hur vår nya stadsarkitekt Björn Siesjö har tänkt sig det hela.
     
    Att alla åldrar av befolkningen skall cykla till stan är ingen realistisk tanke i vårt bistra och blöta klimat.
    Å andra sidan kanske det politiska etablisimanget inte tror på något bistert klimat efter år 2050 som verkar vara brytpunkten då klimatet kommer att löper amok.
    Håhå jaja! Då är jag 114 år  så jag skiter i vilket, då fixar hemvården handlandet som antagligen uteslutande består av blöjor och apoteksvaror.
    Men idag är jag uppåt värre för jag skall ta bilen hem till mina barnbarn och baka ”Jästpannkakor” med sirap, som de älskar.
    Ha det! Alla.

  12. Tage Andersson

    Lennart och Peter
    Farhågorna för korallerna brukar ju också sägas vara försurning. Vad jag vet har havsvattnets Ph avtagit med ca 0,1 sedan 1750, men det finns modeller enligt vilka avtagningstakten kommer att öka.  Vet ni något om det? Även efter skräckscenarierna är väl vattnet basiskt?
     

  13. OT 
    Kan kanske vara intressant ändå för de som inte normalt läser DN
    http://www.dn.se/debatt/regeringen-politiserar-forskningen-i-smyg  

  14. Thomas

    Taqge #12 ”Även efter skräckscenarierna är väl vattnet basiskt?”
     
    Och? Koraller är gjorda för liv i basiskt vatten och det räcker med att det skall bli mindre basiskt för att många arter skall få problem. 
     
    tty #8 ”Jorden oceaner kommer att koka bort, men inte förrän om någon miljard år då solens ljusstyrka blivit tillräckligt stor.”
     
    Här sitter somliga och klagar över att det är omöjligt att säga något om klimatet ens ett decennium framåt och så kommer du och tror dig veta vad som kommer att hända om miljarder år. 🙂

  15. Tage Andersson

    Thomas #14
    Jag referer ar till modellresultat, se
    http://pangea.stanford.edu/research/Oceans/GES205/Caldeira_Science_Anthropogenic%20Carbon%20and%20ocean%20pH.pdf
    Visst, alla förändringar medför nackdelar för några och vinster för andra. Malthus, Borgström, Erlich och ni har låst er vid nackdelarna.
    Visa mej någon prognos för klimatet kommande sekel, baserad på modell som verifie
    tats mot oberoende data 

  16. Christopher E

    Thomas #14
    ”tty #8 ”Jorden oceaner kommer att koka bort, men inte förrän om någon miljard år då solens ljusstyrka blivit tillräckligt stor.”
    Här sitter somliga och klagar över att det är omöjligt att säga något om klimatet ens ett decennium framåt och så kommer du och tror dig veta vad som kommer att hända om miljarder år.  ”
    Till skillnad från klimatlekstugan är ju tack och lov astronomin en riktig vetenskap som nästan helt besparats från politik och ideologi. Så det känns rätt säkert. Finns ju dessutom rätt många miljarder exempel att studera… 😉
    (jo,jag såg smileysen) 
      

  17. ThomasJ

    Ratzz #9: Tack för SvD-länken – dé vá som attan… 😉
    Tyskland tycks ju oxo ’vakna’ upp, långsmt, till verklighetens bistra verklighet:
    http://www.thegwpf.org/international-news/5095-germany-australia-agree-steep-solar-subsidy-cuts.html
    Mvh/TJ

  18. Peter F

    Thomas 14#
    Intressant läsning kring koraller;
    http://korallrev.se/globalaklimatforandringarochkorallblekning.html
    http://korallrev.se/direktmanskligpaverkan.html

  19. Idag damp Uppsala kommuns skrift om ’Nollvision för växthusgaser
    2050′,satsningar av biogas och delvis med solceller alltså solenergi.
    Planerna för vindkraftsparker fortsätter.
    Stor artikel om vågkraften med grundaren Mats Leijon,som kommer från Västerås förövrigt,men verkar nu inom Uppsala universitet,
    ångströmslaboratioriet i fronten för utvecklingen,’vi har en bra tra-
    dition av matematik och analys och vi är starka på grundforskning
    i Uppsala’,citat av M.Leijon.
    Sedan hade livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius artikel om klimat-
    smart levnadssätt,synpunkter om mat ’byt två kötträtter i veckan
    mot vegetariskt,köp ekologiskt ,släng mindre mat.
    Låt bilen stå och cykla istället, kör inte över 100 km/t kör på
    hög växel som möjligt.
    Litet urval ur Uppsalas kommuns framtida klimatsmarta drag,
    kommunen har tagit tag i klimatåtgärdena.
    Jag tror att alla kommuner i Sverige har samma klimatmål,
    alla kommuner vill vara på framkant,säkert  en tävling av den mest
    klimatsmarta kommunen.
    ALI.K.

  20. Carl-Axel

    När radion gick på i morse vaknade man till det glada budskapet att den globala uppvärmningen gör att det kommer att snöa mer. Vi behöver då inte oroa oss för Vasaloppet längre. Lite senare gavs en intervjuv med en klimatexpert på SMHI som meddelade att uppvärmningen av Arktis ger mer snö och hör och häpna att det blir kallare på vissa platser.
    Det finns ingen ände på allt elände som den globala uppvärmingen ger upphov till, nu måste man frysa och pulsa i snö för att det blir för varmt.
     

  21. Thomas

    Christopher #16 Att solen gradvis kommer öka sin utstrålning kan vi säga med stor säkerhet och att haven förr eller senare kommer koka bort till följd av detta kan vi också vara säkra på, men när skenande positiva återkopplingar sätter igång, det är mer en gissning. Detta även på en jord utan liv, lägger vi till hur livet kan tänkas utvecklas och hur det kan påverka är vi ute i rena gissningar. Jag vet inte vad du tänker dig att astronomin skall ge för hjälp. Vi vet att Venus temperatur skenat, men vet vi så mycket om när denna katastrof inträffade och hur planeten såg ut innan?
     
    Men, som sagt, det var mest en ironisk kommentar över hur det tydligen är OK att säga saker om framtida klimat bara det inte handlar om mänsklig påverkan av detta.

  22. Thomas

    Peter F  #18 intressanta länkar.

  23. Bim

    AILI.K
    Det konstiga är att ju mer klimatsmart man är, ju mer korkad verkar man.
    Man kunde väl säga klimatkorkad istället?

  24. Peter Stilbs

    ALI.K. #19 det verkar mest likna att söka vända ett lämmeltåg. Men det är ju så många människor som bygger sin försörjning på allt detta.

  25. Peter F

    Thomas 22#
    Korallernas vara eller icke vara är uppenbart en komplex fråga där  klimatet endast är en av flera faktorer. Skönt att läsa artiklar där alla faktorer beslyses.

  26. Thomas

    Peter F #25 visst finns det flera hot, men försurningen är utan tvivel ett av dem, och till skillnad från de andra ett som slår globalt.

  27. ThomasJ

    Mer från Tyskland:
    http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,816669,00.html
    Ingen kul läsning precis… Och än värre blir det (om) när konsekvenserna av Merkels (& die Gruene) vansinnesbeslut drabbar övriga Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet.
    Mvh/TJ

  28. Slabadang

    ARGO observationer ger skäl till frågor och analys!
    Varför finns ett så tydligt tak för yttemperaturen i haven vid 30 C?
    kan det vara ett tecken eller funktion av den naturliga klimattermostaten vi ser?
    willis E på WUWT ställer intressanta frågor med anledning av dessa observationer.
    http://wattsupwiththat.com/2012/02/12/argo-and-the-ocean-temperature-maximum/

  29. Peter F

    Thomas 26#
    Utfiskning och föroreningar måste väl ändå också betraktas som globala problem. Det jag uppskattar med artiklarna är att de belyser alla sidor av problemen för korallreven. Något jag inte kunnat hitta på klimathotarsidan.

  30. CAGW rörelserna sneglar nog på kärnkraftens möjligheter mot den
    av växthusgaser i ’nollvisionen’ framtida mål.
    Lämmeltågen tågar mot det Gröna samhällsmålet,hur länge till?
    Det finns säkert några bra ideer,slänga mindre mat,använda resuser
    effektivare,renare miljö inget negativt med dessa tankar.
    Biogas ur matavfall mm.
    Men hur ser vår omvärld ut?kanske  är de Skandinaviska länderna mest miljömedvetna,som kontrast ta t.ex Venezuela där kostar
    bränslen’fossila’ långt under kronan ca 25-35 öre litern,nåt att fun-dera över.
    ALI.K.

  31. ThomasJ #27
    Ett bra exempel på  journalistik som kollar verkligheten, inte ett språkrör för PK.

  32. Elling Disen

    I titalls år har de stora landerna satsat astronomiska summor på processering och breeding på uran-plutonium cykeln i fasta tillståndets branslestavar.  Nån endring på dagens once-thru har det inte blivit. Hur kan kritikalitet kontrolleras i fasta tillståndet der ALLA fissila och fertila isotoper blandas ANISOTROPT ?  
    Det sjalvklara er att gå från det fasta tillståndet till flytande brensle. Temp- og void koeffsisienterna er her tillrackligt negativa slik at runaways aldrig oppstår. Partialtryck for radiotoksiska fluorider ar mycket små. 
    Bara flytande brenslesystem kan realistisk starta breeding i den skala som behövs från dagens hög med ”karnavfall” Det er detta den framtida R&D bör handla om.
    Möjligen kan molekylar ingenjörskonst binda och isolera ytterligare några specielt bekymmersamma amnen som Americium eller Iodine som Sandias zeolit. Men detta er andra ordningens frågor. 
      
     

  33. Kent S

    Ett intressant inlägg om Peak Oil på Newsmill idag.
     
    Andreas Larsson skriver initierat om Peak Oil med slutsatsen att alla prognoser
    underskattat oljepriset vilket ger felprioriteringar i investeringar.
     
    http://www.newsmill.se/artikel/2012/03/01/allt-f-r-optimistiska-oljeprognoser-leder-till-felinvesteringar

  34. Karlsson

    Det intressanta med forskningen är att man kan återvinna så mycket av energin i befintligt utkänt uran i Sverige  att det kommer att räcka för drift av kärnkraften i drygt 900 år enligt forskaren.
    Dessutom blir slutavfallet betydligt snällare äng dagens.