Påverkas havssköldpaddan på land eller i haven?

6c18ee8
6c18ef7
6c18f74
Jag fick dessa och några andra bilder vi a eMail från Fred Goldberg häromdagen. Äggen stjäls systematiskt för försäljning. Är det någon mer som känner avsky?  Platsen är någonstans på Costa Rica – men fenomenet är vanligt exempelvis också i Indonesien, Indien och Filippinerna.
Se http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_turtle
Men Vetenskapsredaktionen på SvT eller våra kända miljöskribenter tolkar nog gärna en eventuell minskning av populationen som ett resultat av ”allt varmare hav”.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Att fattiga människor utan närmare kunskaper om ”ekologiska avtryck” försöker sätta bröd på bordet stör mig inte alls. Däremot stör det mig att Greenpeas, WWF etc lägger sina resurser på att en hypotes istället för att intensifiera sitt upplysningsarbete och/eller underlätta och stimulera utvecklingen av alternativa näringar.

 2. Bertel

  Ibland säger bilden mer än tusen ord. ”Grymt” och troligen mycket effektiv sätt att minska beståndet på havssköldpaddorna.
  Slutklämmet på artikeln var en fin passning till våra miljö”vänner”.  🙂  
    

 3. Wikipedia-artikeln du länkar tar ju upp klimatförändringar som ett eventuellt hot. Nog kan säkert resten av media haka på:
  Climate change may also cause a threat to sea turtles. Since sand temperature at nesting beaches defines the sex of a turtle while developing in the egg, there is concern that rising temperatures may produce too many females. However, more research is needed to understand how climate change might affect sea turtle gender distribution and what other possible threats it may pose.[26]
   
   

 4. Slabadang

  Ödlorna i Mexico?
  Finns det ingen bild på en lycklig pojke med sin nyfångade ödla tillika blivande handväska på bild också? De hade ju decimerats pga av en halv grads uppvärmning? Vilak ynkliga charlataner vi måste brottas med. Om det är något som är miljö och naturvård så är väl just åtgärder mot sånt här som skall prioriteras istället för miljarder rätt ner i det klimathysteriska sopnedkastet.

 5. Det är inte bara fattiga människor utan närmare kunskaper som gör det, detta pågår bla. i hela Centralamerika, folk skryter om sina måltider med dessa ägg och är medvetna om att det är förbjudet, men ”who cares” när man lever i ett land där man köper sig fri från lagen för bara 10 dollar.

 6. Kent Forssgren

  Det samma händer i Pakistan. Men även hundar och t.ex fregattfåglar är med. Fåglar och andra djur än människan har förståss varit inblandade i denna ekologiska kedja sen urminnes tider. Sköldpaddornas försvar är att gå upp på stränderna när det är mörkt och att täcka över äggen.
  Denna ekologiska balans har fungerat tills dagens människa med husdjur dök upp.

 7. Håkan Bergman

  Slabadang #4
  Plötsligt får James Hansen’s ord ”alligator shoes in Washington” en ny innebörd!

 8. Peter Stilbs

  Har dock sett stackars sköldpadde-nyckläckta rusa mot havet, med en skur av fåglar som snappar dem till 99%. Minns inte vilken sort det var.
  För övrigt så fångar ju medelhavsmänniskor sedan länge små stackars flyttfåglar i nät. Det finns ju inte ens någon mat på dem.

 9. KristianA

  Jag har varit på Turtle Island utanför norra Borneo. Man betalar bra för att få övernatta en natt där, MEN de skyddar ön och tar hand om ägg, ser till att de kläcks säkert och sedan släpps ut.
  Det är nog det häftigaste jag varit med om, att få plocka upp äggen som en hona lägger, lägga dem i en inhängnad skyddad från djur (och människor) och sedan släppa ut nyfödda mitt i natten.
  Tänk vad en promilles promille av CO2-bedrägeriet hade kunnat göra för havsskölpaddorna.

 10. Slabadang

  För er som inte läst den Svenska regeringens strategidokument och har UNEPS roll klar för er måste läsa följnade dokument.
  Vi har länge lurats att tjafsa om IPCCs dimridåer och påhittade klimathot.IPCC är bara en kuliss för UNEP att stärka sin kontroll över medlemstaterna. Då har vi naglat fast vem det är som söker makt och kontroll.Sen vad gäller stålarna så gödslar de alla parter som kan hjälpa dem fram till den större makten.Läs särskilt att ordet ”gouvernment” beskrivs som ”förvaltning”. För er som undrar varför NGOs tilldelats en sådan makt och inflytande så ger detta dokument svart på vitt att våra skatter används för att betala NGOs att utan ansvar kunna hiita på och driva vilken propaganda som helst.Det tjänar helt enkelt UNEPS strategier till utökad makt och kontroll.

 11. Slabadang

  Sorry här är länken.Den svnska instruktionen och strategin för sitt engagemang i UNEP!
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/09/82/04/a18e262d.pdf

 12. Slabadang

  Håkan! 🙂
  Lizzard shoes kanske?

 13. Slabadang

  Grodor och sköldpaddor sen finns det rena svin också!
  Oconnoley är ute på censurturne på WIKI igen och har ”deletat” Hal Lewis brev till APS. Det där hockeygänget skall omedelbart avskiljas alla formella uppdrag omerdelbart.Det har brunnit i huvudet på gubbarna. Fy tusan vad korkat.

 14. Micke Johnsson

  Var fan är WWF och Greenpeace när de behövs? En stor fot i de bakre regionerna på dessa ”miljöorganisationer”.

 15. OP jag håller helt med. Det finns alldeles tillräckligt med kunskap om vad som krävs för att lyfta länder ur fattigdom. Och även om det inte alltid är det lättaste, tex pga korrumperade regimer, eliter, gamla strukturer, så finns iaf kunskapen fullt tillgänglig.
  Men många do-gooders blundar inte bara demonstrativt för de verkliga problemen utan rentav motarbetar deras lösande. För att kunna fortsätta att ägna sig åt de egna käpphästarna eller utopierna …
  Men så är det ju ofta … att de som har vissa (reella, överdrivna, eller tom påhittade) problem som sin raison d’etre, kommer inte att medverka till att de helt försvinner. Snarare åt avhjälpa dess symptom …

 16. ThomasJ

  Dax att påminna om den [ruggiga] norska dokumentären om havsörnar:
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/193197 
  (min 5 MB bandbredd)
   
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/282395 
  (min 0,5 MB bandbredd)
  Mvh/TJ

 17. Inge

  ThomasJ #16
  Verkligen skrämmande!

 18. Karin

  Slabadang #11
   
  Jemene vilket dravel! Och den aningslöse svensken vill ju vara världsbäst på att vara duktig, så det är klart att vi betalar!
   
  Vi är bland de tio största bidragsgivarna, vad kan det bli per capita? Jag undrar hur mycket vi totalt sett betalar till olika FN-organisationer?? Det skulle vara intressant att veta..
   
  FN lägger sig i och detaljstyr alla områden! Här skulle de även verka för jämnställdhet mellan könen! Vad har det med miljö att göra?
   
  Förresten, när de nu (2009) bestämde om regleringen av kvicksilver förefaller det kontraproduktivt att (tvångs)införa kvicksilverlampor i alla hushåll! Och i vaccinet med, för den delen.
   
  Jepp, det handlar om total kontroll, i varje detalj av våra liv!
   
   

 19. Jon Weman

  ”Men Vetenskapsredaktionen på SvT eller våra kända miljöskribenter tolkar nog gärna en eventuell minskning av populationen som ett resultat av ”allt varmare hav”.”
  Nu har du alltså hamnat på den nivån att du attackerar hypotetiska dumheter som dina motståndare inte sagt än, men som du tror att de eventuellt kommer säga i framtiden.
  Synd om sköldpaddorna.  

 20. karlsson

  När man följt miljö, klimat och katastroflarmen under några år så slås man av hur lite våra larmande vetenskapsmän egentligen kan och vet utanför sin lilla bubbla.
  Man sitter ofta och forskar med fokus i ett litet rör. Man ser en liten liten liten del av verkligheten. Man kan inte se sammanhangen för dom vet man inget om. 
  Vi har haft mängder av katastrohot. Undergångshot. Växtdöd. Mineralslut. Överbefolkning. Överutnyttjande. Död av radiokativitet Utrotning av arter osv osv.
  Men hela tiden blir livet på jorden bättre och bättre, levnadsstandarden ökar, svälten minskar,  krigen minskar, allt fler ökar sitt välstånd, fler och fler lever i demokratier, vår miljö har vi råd att ta hand om.
  Ingen vet egentligen vet  det normla utgångsläget, eller man är inte ens överens om det normala utgångsläget vilken orsak har man då att larma för. Eller varför larmar man.
  Skogsdöden – är det någon som kommer ihåg den?
  Ozonhålet och dess hot mot mänskligheten – minns vi den?
  Överbefolkningskrisen och krigen om mat var tog de vägen – numera är hela världen rikare än någonsin.
  Oljekatastroferna vad hände med dem – inte ens Shell klarar av att förstöra haven.
  Är det så att jorden är mer komplex än vad vi både tror och kan. Naturen klarar sig själv – utan vår medverkan. Vi tror att vi kan göra så mycket – men vinterstormarna borde få oss på andra tankar.