Pärs sommarrepris

vindkraftverk

Som flera kommentatorer redan har uppmärksammat har Pär Holmgren skrivit en debattartikel tillsammans med Linda Burenius Magnusson. Linda är vd på O2 Vindel, ett företag som projekterar olika projekt och då framför allt nybyggnationer av vindkraftverk.

Jag skrev EN debattartikel eftersom det är en och detsamma som är publicerad i olika lokaltidningar. Rubriken är ”Klimatförändringar i NN borde vara en väckarklocka”. Sedan har författarna bara ändrat till rätt län för rätt tidning samt korrigerat temperaturangivelserna. Arbetarbladet i Gävleborg, Sundsvalls Tidning för Västernorrland, Eskilstuna Kuriren för Sörmland och så vidare.

Jag tycker att det handlar om ren lobbyism för en utbyggnad av vindkraften i Sverige.

Genom att bygga ut vindkraften och exportera el kan Sverige minska klimatutsläppen från kolkraftverk i övriga Europa.”

Ni som vet bättre hur marknaden fungerar får gärna förklara den meningen för mig. Jag trodde nämligen att Svenska elbolagen handlar elen på en nordisk marknad. De som i så fall har kolkraftverk är väl främst Danmark. Elen kan ju inte transporteras hur långt som helst så då borde det handla främst om el från Skånska vindkraftverk. Men blåser det inte i Danmark så är det väl ganska troligt att det inte gör det i Skåne heller, eller? Min enkla uppfattning är att elen i mina uttag kommer från närmaste transformatorstation även om jag har valt exempelvis vattenkraft som enda kraftkälla. Jag är medveten om att jag inte är så bra på detta så jag ser fram emot förklaringar för hur det fungerar och vad som verkligen händer (eller inte) med elen i ledningarna.

När jag läste första artikeln tyckte jag att jag kände igen texten. Mycket riktigt, det här är inte bara en upprepning av samma text i olika lokala tidningar, det är dessutom en upprepning av en text från förra året vid samma tid. Kristianstadsbladet och Ny Teknik får räcka som exempel på förra årets text. Det är i själva verket mycket lite som är ändrat. Den största skillnaden är att de i år kunde skriva att koldioxidhalten i atmosfären har överskridit 400 ppm vilket de av naturliga skäl inte kunde skriva förra året.

Rätt smidigt ändå måste jag säga och kanske något att ta efter?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  Jag hoppas att Föreningen Svenskt Landskapsskydd går i svaromål med repliker och att dom får in dom.

 2. Fast koldioxidhalten har väl inte överstigit 400 ppm än? Inte i Mauna Loa i alla fall. Värdet korrigerades ju i efterhand ner till 399,89? Sedan har årstidsvariationerna gjort att halten har sjunkit. Fast kanske översteg halten 400 ppm vid någon annan mätstation i våras?

 3. Lennart Bengtsson

  Hej
   
  KVAs Energiutskott har skrivit åtskilligt i denna fråga och det finns inte mycket att tillägga. Se diverse information på Energutskottets hemsida. Tanken att Sverige skall bistå Europa med subventionerad vindenergi är absurd. Men vill man hjälpa Tyskland och Danmark kan man ju föra över pengar direkt från sina besparingar och inte gå denna underliga krokväg.  Dessutom är detta inte vindel och solel som Europa behöver då de har mer än nog av eländet själva. Vad Europa helst vill ha är basel från svensk vattenkraft och kärnkraft. Säkert blir en del lurade av de nämnda tidningsartiklarna men tack och lov finns det ju fortfarande en del i landet med litet sunt förnuft kvar i bollen. Vi får hoppas att det skall vara tillräckligt.
   
  LennartB 

 4. Björn

  Det artikelförfattarna har glömt bort eller är helt omedvetna om, är att, lägger man ner kolkraftverk, måste som reservkraft någonting annat tas i bruk när vindkraftverken står stilla. Vi har ju nu sett att det poppar upp diselkraftverk lite här och där för att täcka bortfallet. Man tar sig för pannan när man förstår vilka stollerier som hålls under armarna med skattemedel. Dessutom är det helt felaktigt att påstå att mer CO2 leder till den skattade uppvärmningen. Faktum är att man inte vet i vilka proportioner de olika faktorerna i klimatsystemet bidrar med.

 5. Lennart Bengtsson

  *2
   
  Det går helt enkelt troll i siffror som ingen ids sätta sig in i ordentligt. Att det skulle nudda 400 ppm i maj 2013 har med stor säkerhet prognoserats redan för ca 10 år sedan. Likaså den  sannolika hype detta skulle innebära. För detta behövs inga sofistikerade datormodeller eller genial tankeförmåga.  Koldioxidhalten har ett maximum i maj och ett minimum i oktober vilket beror på den naturliga kolcykeln. Den varierar i amplitud är ca 6-8 ppm på Mauna Loa men mindre än en tredjedel därav på Sydpolen (90° S). Nästa år i maj kommer man kanske att  uppmäta  403 ppm i maj och 2017  säkert över 400 ppm även i oktober på Mauna Loa. Om 20 år kan man säkert notera 450 ppm på Mauna Loa i maj. Men nästa superhype lär komma så där 2050-2055 när vi passerar 500 ppm. Även detta blir svårt att undvika trots de svenska vindelsaktivisternas lönande ( för dem) verksamhet.
  LennartB

 6. JHE

  Hej Lena
   
  Finland är det land i Skandinavien som producerar mest el med kol. Om man bortser elskatter så har Finland de senaste åren haft de högsta elprisena i Skandinavien. Om Finland skall komma bort från elproduktion med kol så behöver de bygga sammanlagt 3 kärnkraftverk av samma storlek som det som nu byggs i Olkiluoto. Det finns klara tillstånd för två rektorer till, men finansiärer saknas.
   
  Överföringskapaciteten mellan Sverige och Finland är nu c:a 3000 MW sedan sjökabeln Fenno-Scan 2 blev klar. Den går från ett ställverk inte långt ifrån Fosmarks kärnkraftverk till ett ställverk nära Olkiluoto kärnkraftverk. Anledningen till att Fenno-Scan 2 byggdes var att när kärnrektorn Olkiluoto 3 är i full drift så måste det finnas resever ifall det bli snabbstopp Olkiluoto 3. Så när Olkiluoto 3 går för fullt kan inte hela sjökabels kapacitet utnyttjas för elexport till Finland. 400 MW måste reserveras för reserv, för annars är risken stor att större delen av Finland får strömavbrott om det blir snabbstopp i Olkiluoto 3.
   
  Om det byggs vindkraft i Sverige så är det i huvudsak kolkondens i Finland som kommer att minska eftersom Sverige har så stor överföringskapacitet till Finland. Det är också främst från Finland som Sverige importerar el ifrån vintertid när det är vattenbrist vid svenska och norska vattenkraftverk som det var 2010.

 7. Errbe

  Frihetsportalen tipsar om artiklar i Länstidningen och Norrköpings Tidningar:
  http://ltz.se/asikter/ordetfritt/1.6147840-fria-fantasier-om-metan-och-klimat
  Gå gärna in och kommentera.
   

 8. Undrande

  Är det fortfarande sommarvikarier på DN?
  Kan det vara något i stil med komma till insikt?
  Vad säger nu väderPär?
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/langsam-issmaltning-i-arktis-i-ar/

 9. Undrande

  Men å andra sidan finns ju stolleprov!
  Allt enligt ny artikel i tidningen Scientific American!
  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/solpaneler-pa-4-procent-av-jordens-oknar-racker_8408012.svd#xtor=AD-500-%5Bsvd.se/naringsliv%5D-%5B%5D-%5BTextlank%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D

 10. Undrande

  VäderPärs vindpropaganda är som,
  säljaren från Alfa Vall som sålde en mjölkmaskin till bonden och tog hans enda ko, som delbetalning!
  Men nu mer räknar Pär med att alla medborgare skall betala för intermittenta vindfjollor!

 11. Undrande

  VäderPär gör alt för att rädda sina surt förvärvare slantar i en dålig affär!
  Men kanske en bild kan få Pär att inse att det inte var så bra!
   
  http://www.frojdh.se/wp-content/uploads/2011/06/old_new_energy_scr.jpg
   
   

 12. Jimmy

  Kommer ni ihåg väder-Pärs flygplatsreklam? 
  http://www.youtube.com/watch?v=27SSWM6fF2s
  Och kritiken…
  Du har ju under åren till exempel sagt att man bör ransonera flygandet, du har uppmanat människor att slopa sin solsemester i Thailand, men själv ställer du upp i en reklamfilm för Swedavia som vill öka flyget?http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4395370  
  och hur klimatsmart var det egentligen?
  http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=6969441                                                Vissa gör tydligen allt för pengar!

 13. Väder Pär måste dryga ut ’hushållkassan’ också.även han måste leva.
  Så länge som klimatpropagandan ännu består,får inga ’sparvar’ missas.
  ALI.K.

 14. Onödiga utlands semestrar med flyg är bortkastade pengar dessutom,vädret
  är tillräckligt varmt ändå i vårt land.
  En cykeltur är bättre alternativ,men även vandringar i vår fina natur, ger mer glädje.
  Där borde de flesta tänka efter och använda sina resurser bättre och klokare.
  ALI.K.

 15. Ingemar Nordin

  JHE #6,

  Om det byggs vindkraft i Sverige så är det i huvudsak kolkondens i Finland som kommer att minska eftersom Sverige har så stor överföringskapacitet till Finland

  Och varför bygger då inte finnarna mer vindkraft om de behöver det? Jag förstår inte logiken i att Sverige skall bygga mer vindkraft för att Finland skall minska sin kolkraft ”eftersom Sverige har så stor överföringskapacitet till Finland”. Finnarna kan väl bygga fler kärn- eller gaskraftsverk om de nu vill minska på kolkraften.

  Är det något slags förvriden vindkraftslogik?

 16. Ingemar Nordin

  Ali.K #13,

  Väder Pär måste dryga ut ‘hushållkassan’ också.även han måste leva.

  Jo, men det handlar ju också hur man drygar ut hushållskassan. Lurendrejeri eller hederligt arbete?

 17. ThomasJ

  Där finns mer än all anledning till att fråga sig vilka ohemula samhälliga kostnader personer á la ’VäderPelle’ och ej att förglömma deras doa-doa-kör inom/hos MSM/PS/PK-isterna deFacto förorsakat/-ar, oder?  🙄
   
  Taget nu, att prostitution inte endast innebär ’världens äldsta yrke’ utan [vanligast] betyder att ’allt kan köpas för penga-penga’ (således även av ’yrkesutövare’ i det gamla yrket…  😉  ), så kan, utan något tvivel ’V-Pelle’ och alla hans doande, övriga ’Pellar/-or’, benämnas vara prostituerade/-rande. Period!
   
  Nyligen gick en ’professor’ ut med vehement kritik mot LCHF-diet-tänket/-konceptet och fick stort genomslag inte minst hos [semi-]prostitutionsavdelningen hos SvT/SR. Efterforskning visade emellertid att ’professorn’ ifråga var/är nära lierad med farmaföretag som håvar in multums multum via diverse ’preparat’ (piller)… Och, såvitt minnet ej spelar ’aprillo’, fick ’professor-uttalandet’ även sanktion av läkemedelsverk resp. socialstyrelsen.
   
  Undrar hur reaktionerna kan komma te sig när dessa mer än mindre ’prost-personer’ tar till sig nedan artikel i senaste utgåvan av Läkartidningen, belysande diverse och deFacto folkhälsorisker pga vindkraft?  Länk:
   
  http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk—en-halsorisk/
   
  Go figure!
  h/t: http://vildmarken.wordpress.com/2013/08/07/lakartidningen-varnar-for-vindkraft/
   
  Mvh/TJ

 18. Thomas J

  Intressant och tack för länkarna.

  Tror det ligger en hel del i det. Noterbart är också när kompisar på ”fejan” åker till Gotland men tycker att vindkraftverken stör hela upplevelsen. De åker ju inte dit för att bada på industrimark direkt.

   

 19. ThomasJ

  Lena #18: Problemen med infra-/lågfrekvent-ljud är rejält allvarliga och just därför görligast ’underscored’ av vkv-maffian. Belysande(?) för detta är, att både tyskar som japaner använde dessa ’ljud’ som ’hjälp’ i förhören av POWs…
  rena rama terrorn med andra ord… Och något som central-centristerna i Norra Nordkorea (ovetandes???) pushar för att [åter] igen, nu via mer sublima ’metoder’, anknyta till sina forna ’stora (rejält bruna) dagar’ under 1930-/40-/50-talet…
   
  Det hela kan bara inte bero på (den hittills bevisade!) aningslösheten, oder…? Can it? Maud O., etCons?
   
  Mvh/TJ
   

 20. Gunnar Strandell

  JHE #6
  Tack för informationen!
   
  Jag har en fråga i anslutning till den:
  När jag har åkt i Uppland i närheten av Formark i sommar har jag sett en typ av kraftledning ovan jord  som inte funnits tidigare.  I den hänger det TVÅ ledningsknippen med tre ledare från varje isolator.
  Kan det vara likströmskablar som för strömmen vidare in i landet från Fenno-Scan-2?
  Ledningarna går mer norrut än de stora ledningarna 1x400kV + 2×400 kV  mellan Forsmark och Odensala, Märsta.
   
  Den senare i höga master skulle blivit 800 kV om inte Thorbjörn Fälldin lagt veto. Men masterna blev höga ändå och bär sex ledningar.
  Jag frågade en miljöhandläggare utan att få besked men människan är för ung för att ha hört talas om 800kV, Thorbjörn Fälldin eller Olof Johansson. Lik- eller växelström var inte heller intressant.
   Länkar:
  Bilden från Alunda visar 3-fasledningar, men notera att stolpen med tre ledningar står mycket närmare än den med sex ledningar som är roten ur två gånger högre i verkligheten. Fälldin ville ha minst  dubbla höjden eftersom spänningen var dubbel, för att inte störa kreaturen. 😉
  http://www.rolfsbild.se/Energi/Kraftledning/Mapp2/960608-01%20kraftledning.html
   
  Det här är det enda jag fick från google genom att söka på ”kraftledning forsmark grantorp”. Det är nog iinte anmärkningsvärt att unga människor som jobbar vid dator inte har kunskap om varför en del saker ser ut som de gör. Sök i acrobat på grantorp eller forsmark för att hitta rätt.
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/Riksdagens-protokoll-1977781_G109145/?html=true
   
  På mitt sommarställe ”Jungfruholm”, 3500m från Forsmark har jag valt kärnkraftsel, dvs närodlat. 😀

 21. JHE

  Lena
   
  Det är troligen Fenno-Scan 2 Du ser. Ställverket ligger mellan Sandviken och Gävle där många kraftledningar ansluter.
   
  Att 800 kV-kraftledningen stoppades berodde på magnetälten på marken. Det skulle behövas väldigt höga stolpar om magnetfälten skulle hamna under gränsvärdena som då sattes. En bidragande orsak var att det är driftsäkrare med två kraftledningar än en. Ett kabelbrott på 800 kV-ledningen hade sannolikt lett till att halvaSverige hade fått strömavbrott.
   
  Ingemar Nordin
   
  Jag vet inte varför det inte byggs så mycke vindkraft i Finland. Subventionerna är mycket förmånligare än i Sverige. I Finland subventioneras även nybyggnad av kärnkraft på samma sätt som vindkraft och biobränsleeldad värmekraft. Förutom kärnreaktorn Olkiluoto 3, så är det mest kraftvärme som byggs nytt.

 22. Peter F

  Svar på tal. http://ltz.se/asikter/debatt/1.6154559-helt-fel-om-klimatforandringarna

 23. Håkan Bergman

  Och livet är fullt av överraskningar, men borde man inte göra ordentliga undersökningar innan man investerar för 400 miljoner Euro?
   
  http://www.spiegel.de/international/business/german-wind-farm-delayed-by-wwii-munitions-discovery-a-915484.html

 24. Peter F

  Linda och Pär replikerar. #22
  http://ltz.se/asikter/debatt/1.6171326-den-fornybara-elens-mojligheter-maste-tillvaratas