Pär Holmgren hyllas i Sälen-Mora

par_holmgren
På Midsommarafton kommer Pär  som förste pristagare att motta en fin utmärkelse vid Vasaloppsmålet i Mora.
Även om prisets innehåll ännu är hemligt säger rykten från flera håll att en ekologiskt hållbar by (med Birka som mall) är under uppförande vid fäbodsområdet vid Eldris, där särskilt förtjänta pristagare får möjlighet att prova på att ”leva som de lär” i timmerhus – tillsammans med getter och eget mejeri, vindmöllor, apotek från naturens örter och vegetarisk diet baserad på egenodlade rovor.
I en naturlig amfiteater vid en berghäll predikas varje kväll dagens budskap. Man förväntar sig en stor tillströmning av ”followers”, och ett snabbt växande bisamhälle.
Kommunordföranden i Mora pekar på att detta är en klar win-win-situation för kommunen. Via de på sikt ökade kommuninkomsterna när ”followers” obevekligt söker sig till stadens pizzerior på jakt efter mat ska också flera hockeyspelare kunna värvas från Leksand, och därmed ge Mora-laget en stabil position och minska dess post i kommunbudgeten. Man hoppas också inom kort kunna flytta Himlaspelet från Leksand till den nya eko-byn utanför Eldris.
Närkommunernas motivering för 2013 lyder ”Ingen har så starkt som Pär bidragit till Vasaloppets brant ökade popularitet det sista decenniet, och vi är särskilt glada att se honom som den förste pristagaren.”
”Vi vill återgälda Pär för att han bidragit till att ge Vasaloppet en vinst på 18 miljoner för 2013 och till en ökad omsättning på 250 miljoner i kommunområdet under Vasaloppsveckan
2014 års Vasalopp fulltecknades ju på under 10 minuter när webbportalen öppnade häromveckan, och anledningen är ju kristallklar – möjligheten att tillryggalägga de 9 milen i memils skepnad kommer att vara mycket begränsad redan år 2020.
Pär hade ju så rätt i sitt visionära budskap från 2006 – ”Snön är på väg att försvinna för alltid”:

 • Snögränsen flyttar sig obönhörligen norrut. – Det är en av de känsligaste parametrarna i klimatet. Man behöver bara titta på skillnaden mellan en normalvinter i Skåne och i norra Sverige. Det är först när det finns snö som det blir riktigt kallt, samtidigt måste det vara kallt för att snön ska ligga kvar. Det är lite som med hönan och ägget, säger Pär Holmgren. De som bor i Mälardalen är vana vid att vintern växlar mellan perioder med barmark och perioder med snö. Men i framtiden blir snön en alltmer sällsynt gäst dessa breddgrader, enligt Pär Holmgren
 • ”Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022. – Det blir besvärligare att arrangera och färre och färre kommer att vara intresserade av att åka skidor när vintrarna blir sämre. Den unga generationen, i alla fall de som bor söder om Stockholm, kan knappt åka skidor i dag. Om tjugo år kommer inte många att vara intresserade av Vasaloppet. Fjällindustrin klarar den snöfattiga framtiden bättre, även om säsongerna blir kortare, tror Pär Holmgren. – Det är betydligt lättare att göra en pist åkbar än att köra mängder med snö till Vasaloppet.”

Klimatvetenskapens ståndpunkt i dag, enligt SMHI.s forskningsavdelning, verkar dock vara : ”Klimatförändringarna kommer att medföra skräckvintrar och allt kallare klimat och mer snö i södra Sverige”. Ja, ack ja, ingen är profet i eget land.
Prisutdelningen på Midsommarafton sker hursomhelst efter defilering på målrakan på rullskidor och full meteorologmundering. Eventet och utrustningen kommer att sponsras av SMHI och Vattenfall.
I jämställdhetens namn kommer kranskullan att anta formen en kranskullare – ingen mindre än Gustav Fridolin.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Larry Berggren

  om det inte vore för dagens datum så hade jag trott på det. Grattis Peter till en kul skröna.
   

 2. Staffan

  #1–Jag uppfattade ’Pärs budskap’ som taget ur media…  (Och ordet ’memil’ se’n…)  –  ”Om vi tillåter jordens medeltemperatur att höjas med fyra grader, vilket de senaste prognoserna obönhörligt pekar på, blir vår planet ett katastrofområde. Alla andra kamper är då förlorade. Varenda viktigt sär­intresse kommer vi att minnas som en svunnen tid av överdåd och lyx i ett paradis.”  Uppsala-iniativet citerar Aftonbladets ledarsida…  30 mars står det.  Men det bör väl läsas idag.
     Man borde kanske titta mer på UI.  ”DN har inlett en artikelserie om klimatkrisens moraliska och intellektuella konsekvenser”, t.ex.  Kulturdebatten där borde man nog se på emellanåt…  (Jo, jag bläddrar igenom även B-delen på biblioteket.  Men läser – ha!)

 3. bom

  Meteorologmundering? I det aktuella fallet må det väl uttolkas som en huvudbonad påminnande om den rockströmska ovan dvs den klassiska hovnarrens med pinglor försedda brokota mössa?

 4. Sirapsodlaren

  Haha.
  Det kanske är dags att börja dela ut ”årets rullskida” vid vasaloppstarten till den som har haft mest fel i klimatspåkonsten under året.

 5. Bim

  Peter, Underbart!!! 😀

 6. 😀  😀  😀

 7. Tage Andersson

  Borde inte Pär bli heders-vasa?

 8. Tage Andersson

  Varför får inte Lena Ek bli kranskulla? Könsdiskr

 9. Lars W

  Vad med ”Heders Hofnarr”? 

 10. Staffan

  Jag kan verka grinig, när jag kommenterar.  Nåja.  Jag vet i alla fall att vi i Sverige nu har det bättre än nästan alla andra länder.  ”Den som är satt i skuld är icke fri”, ser du.  Kunde inte ha sagts vid en bättre tidpunkt.
  Fast media nämner aldrig sådant här.
  Titta t.ex. på dessa indexar (jag vet att de många länkarna skulle stoppa inlägget, så jag ger bara namnen;  googla:)
  ”Global Competitiveness Index 2012-2013” av World Economic Forum
  ”The 2012 Legatum Prosperity Index”
  ”Corruption Perceptions Index 2012”
  “BlackRock Mapping Sovereign Risk”

 11. Staffan

  #10_”Freedom Index” från Fraserinstitute.org har Sverige på 39 plats i ”Personal Freedom” och ”Economic Freedom”.  Skulle vi vara så mycket sämre än Danmark?  Och USA, idag?  Nope.
     ’Personlig frihet’ beror i våra länder mycket på en själv.  Det ger mig anledning att tipsa om en video från Taiwan om Lena Maria Klingvall, hon som inte har armar, och bara ett bra ben.
     Likafullt blev hon OS-mästare (Paralympics) i simning…  Och hon är stor som sångare i öster:  Singapore, Kina, Japan.
     Taiwan-filmen (textad på engelska) är uppdelad i fyra avsnitt på (högst) 10 minuter.  Första:
  The inspirational Lena Maria Klingvall – 1/4
  Man ser bl.a. hur hon kör bil.  Utan armar…
  http://www.youtube.com/watch?v=R8TSsyUqqr8
  För resten var hon nyligen (1 feb) inbjuden till kungen på ”Sverige-middag”;  hon, landshövdingarna och några andra.  Det gick säkert bra;  hon äter ju t.ex. problemfritt med chop-sticks om det behövs.  Utan armar…

 12. Björn

  Den här dagen är körd, för man kan inte tro på någonting.

 13. Det är värre än vi trodde, den globala uppvärmningen tog död på en hel loppcirkus:
  http://www.expressen.se/kvp/cirkuslopporna-fros-ihjal—tysken-sorjer/
  Detta kan nog leda till resoluta klimatåtgärder från Reinfeldt med tanke på det stora engagemang för cirkusloppor som alltid har funnits i släkten.

 14. Staffan

  Lena Maria:  Avsnitt 1 av videon är på 10:00 minuter.  Avsnitt 2 på 9:17.  Avsnitt 3 på 6:30.  Avsnitt 4 på 7:50.   Ettan bröts vid 7 minuter för mig, när jag försökte spela upp den igen.

 15. Pelle L

  Björn #12
   
  Till skillnad mot alla andra dagar då du tror på allt du läser då  🙄

 16. Mikael

  Politiskt 1:a april skämt? ”Centerkvinnorna vill nu se Centerpartiet gå från ord till handling genom att verka för att Sverige tar bort kravet om dubbel straffbarhet så att Sveriges medborgare inte längre, med lagens välsignelse, är fria att köpa sex utanför landets gränser där säljarna framförallt består av utsatta kvinnor och barn. Det är en dubbelmoral att kriminalisera svenska medborgares sexköp nationellt, men tillåta utnyttjandet av än mer utsatta kvinnor och barn utomlands.”Trodde i min enfald att lagen gäller ett visst land och att man ska respektera det landets lag man befinner sig i.

 17. Bertel

  En vass penna är det enda som kan få luften gå ut ur en klimatballong och att vässa denna penna med fakta, gör inte skadeglädejen mindre. Än njuter jag av dess vassa beskrivningar. Tack.
  http://www.youtube.com/watch?v=VUjvI-2TiMg 
  Bilderna/videoklippen är musikhälsningens innehåll, dvs, jag/(ev)du har haft en bred pensel, innan blyerts/bläckpennans dragningskraft tog över.    🙂

 18. Staffan

  El-bil-tillverkaren Fisker Karma fick ”$529 million” (fem miljarder kr) i lån av ’Obama’, för att bygga bilar (i Finland, faktiskt).  Al Gore gillade det helt och fullt.
  Fast Fisker Karma har sedan dess inte fått klart en enda bil.  Inte sedan juli. Juli 2012.
  Nu måste Fisker göra en avbetalning på ett tidigare lån från Dept of Energy.  Fisker vägrar att säga hur mycket det gäller.
  I stället har man tagit kontakt med en konkurs-advokat.
  Svårt så’nt där.
  http://www.thegatewaypundit.com/2013/04/obamas-green-energy-car-company-hasnt-built-a-car-since-july/

 19. joel

  Till och med hans föräldrar gjorde ju en pudel…

 20. Staffan

  ”IPCC:s modeller (som vänsterfolket använder för att vilja förstöra vår levnadsstandard så att globala temperaturen [kanske] kan sänkas någon tiondels grad) är ytterligt opålitliga som vetenskapliga temperatur-förutsägare.”
  Powerline tar upp och citerar vad Ken Haapala och Vincent Gray säger om ”forskningen”, från Svante Arrhenius och framåt.
  http://www.powerlineblog.com/archives/2013/04/why-are-the-alarmists-computer-models-wrong.php