Plast

Ocean-array-560x315
Apropå DNs tråkiga nyhet om att fleecetröjor är miljöfarliga (hur skall det nu gå för alla mullefrälsta renlevnadsmänniskor på Södermalm?), så kan jag inte motstå frestelsen att förmedla en glad nyhet från supermiljöbloggen:

”Boyan Slat må bara vara 19 år gammal men han kan redan vara en av vår tids stora uppfinnare. 
Den farkost som han designat går under namnet ”Ocean Cleanup Array” och kan plocka upp mot 7 250 000 ton plastavfall ur våra hav. Farkosten består av ett nätverk av flytande bommar och plattformar som slukar upp flytande skräp, sorterar skräpet från plankton och sedan placerar skräpet på flytande pontoner som enkelt kan transportera skräpet i land. Väl i land kommer skräpet återvinnas.”
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gösta Walin

  Tack för detta tips. Kanske rent av en nyttig grej.
  Gösta

 2. Det klarade första testet genom följande statement:
  ”The last couple of days several (spontaneous) articles have been published, claiming The Ocean Cleanup Array is a ’feasible method’ of extracting plastic from the gyres.
  This is an incorrect statement; we are currently only at about 1/4th of completing our feasibility study. Only after finishing that study, we believe such statements should be made.”
  Lägg märke till frånvaron av den sedvanliga tvärsäkerheten som utmärker idiotiska ”miljöåtgärder”

 3. Hoppas verkligen att det kan vara något! Det vore onekligen en stor välgärning!

 4. bom

  Mmm Supermiljöbloggen är jag dessvärre väldigt skeptisk mot. Vi får väl se hur detta utvecklar sig. Finns det någon sorts beskrivning? Bilden säger ju inte ett smack! Kanske något för Greenpiss att revanschera sig med? Tonnage har dom ju även om detta mest tycks vara till för lustsegling för stordonatorer. Kanske Szombatfalvys andra miljardhalva kan gå in – fast den räcker väl knappast?

 5. Sören

  ”nätverk av flytande bommar och plattformar” låter inte så enkelt, men bilden verkar som väl är visa att det rör sig om insamling där fram och en plattform som samlar upp. Vackert.

 6. Gunnar E

  Göteborg har ju länge haft en sådan i  mindre skala för hamnen o kanalerna. 
  Namnet? Renat förståsss.

 7. Gaupa

  Här är ett annat projekt som tilltalar mig. Att göra något vackert av skräpet! 🙂
  http://www.washedashore.org/
  http://www.washedashore.org/slideshows.php

 8. Hur klarar den sig i storm?

 9. Mikael

  Apropå supermiljöbloggen. Firar de 1:a april varje dag eller var de bara tidigt ute med detta?: ”När en forskare i Sverige presenterar en rapport om klimatet är det inte längre givet att media bjuder in en antagonist som vars roll är att ifrågasätta forskning som koncept.
  I USA är det tyvärr betydligt värre. Där har klimatskepticismen och de konspirationsteorier som förknippas med klimatet fått ett fäste hos det republikanska partiet och även deras Tv-kanal Fox News.En ny studie som publicerats visar på att republikanska tankesmedjor ligger bakom fyra av fem klimatskeptiska böcker. De flesta av böckerna ges ut i USA, men även England, Kanada och Australien har en del utgivna klimatskeptikerböcker.
  De konservativa tankesmedjorna som ger ut böckerna har i sin tur nästan alla koppling till fossila energiföretag. Exempelvis institut som The Cato Institute, George C. Marshall Institute och The Hartland Institute får miljarder i stöd från oljeindustrin.
  Däremot har vi i Sverige fortfarande en del uppmärksammade ”tänkare” som står med på konservativa tankesmedjornas listor. Ett exempel är tidningen Metros kolumnist Johan Norberg, senior fellow på The Cato Institute, som inför årets Earth Hour skrev en kolumn där han raljerade över hur dåligt ”han” tycker att Eath Hour är, då ljusen man tänder leder till utsläpp. Han hoppar även på miljöorganisationer och deras kamp för att främja förnybar energi med argumentet att Kina producerar tre nya kolkraftverk i veckan, som ett argument mot att Sverige inte behöver förnybar energi, men han tar däremot inte upp det faktum att Kina totalt sett bygger ut mer vindkraft än kolkraft, men då hade hans artikel och argument fallit pladask, vilket han säkert är mycket medveten om.”

 10. Mikael

  Klimattroende kallar klimatrealister för konspiratoriska men vad är ovan ifrån supermiljöbloggen om inte en konspirationsteori?! De gör självmål och kör sina eviga cirkelargumenterande. Lustigt att de aldrig kan komma med fakta utan bara nedsmutsning och andra personangrepp. Det bevisar för mig att de har noll att erbjuda i klimatdebatter. 

 11. Adolf Goreing

  #10  Jag för min del svalde allt som sades och har nu konverterat till AGW-sidan. Varför inte gå med mig i kampen för förnyelsebart och stoppa klimathotet?
  (kolla datumet)

 12. Håkan Bergman

  ”fossila energiföretag”?
  Är det lämningar av vindkraftsindustrin som grävs fram av framtidens förundrade arkeologer tro?

 13. Skogsmannen

  AG, #10!
   
  Oavsiktlig tjuvstart?   😉

 14. Skogsmannen

  #11 skulle det va

 15. Adolf Goreing

  #13 yep, verkar som blogg-klockan går fel. Får väl stå mitt kast nu?!

 16. bom

  En nittonåring som är totalt ostuderad och oerfaren när det gäller bulkhantering/transportteknik. Det kan bara gå åt helsike enligt min mening. Dessutom skummar han tydligen bara ytan liksom majoriteten av miljöpartisterna.