P-O Eriksson i DI Debatt, II

DIPEO
Maggie sände mig i går en bruksanvisning hur man lägger in bilder på TCS som är klickbara till originalstorlek – tack. Detta är mitt första försök, och jag duplicerar Maggies’ inlägg från i går, därför att jag tror många inte orkade hitta artikeln på webbupplagan i DI (den var åtkomlig i sidofliken Debatt, senare under dagen i går – men det går inte att göra någon klickbar länk dit). Artikeln förtjänar också mer uppmärksamhet.
Jag läste också kommentarerna på DI i går. Många var påfallande agressiva, vilket förvånar mig något. Men det är väl många i etablissemanget som inte vill höra talas om något ifrågasättande av AGW-storyn.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. John Silver

  Länk till artikeln:
  http://di.se/Default.aspx?pid=219854__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
  Länk till kommentarerna:
  http://di.se/Default.aspx?ArticleView=CommentsList&pid=219854__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

 2. Läs gärna intervju med P-O i tidskriften Elbranschen nr. 3/2008. Kopiera in länken och välj ”nummer 3/2008”. Här framgår tydligt att P-O är naturvetenskapsman, vilket förnekas av en kommentator i DI.
  http://www.elbranschen.nu/content/view/39/49/lang,english/

 3. P O Eriksson är Civ.ing  Teknisk Fysik med lång karriär inom näringslivet, främst  VD i Sandvik.  Hans merit är management och knappast klimatkunnig, om han inte sysslat med klimatforskning på egen hand.  Han är nog inte mer kunnig än de flesta på denna blogg.

 4. Holmfrid, #3
   
  Aha, så då är vi där igen? Den som inte är forskare får inte uttala sig? Exakt vad ska man ha forskat i för att få uttala sig? Exakt vad är en ”klimatforskare”? Räcker det att ha forskat i sälar på Svalbard, t.ex?
   
  Du sköna nya värld där allsmäktiga vetenskapsmän definierar sanningen och vanligt folk håller käft?

 5. Nisse

  #4 Vetenskaparna har knappast för mycket makt. Jag ser istället: Du sköna nya värld där en elit av politiskt korrekta aktivister definierar sanningen och vanligt folk håller käft?

 6. Thomas

  Mikael, vem som helst får uttala sig om vad som helst, däremot finns det något som heter kunskap och trovärdighet. Det blir så jobbigt när varje form att kritik tolkas som att man försöker hindra någon från att yttra sig.

 7. Kent Forssgren

   Nu behöver inte oroa oss längre! ”Sverige är förebilden för den hållbara utveckling som behöver växa fram runt om i världen”. ”Sverige leder kapplöpningen in i den gröna ekonomin ”.  Andreas Carlgren, Miljöminister.
  http://www.regeringen.se/sb/d/12526/a/155516

 8. Dan

  Thomas #6:
  Kritisera då uttalandet, inte personen.
  Det är grundläggande. 
  Min första mening hindrar mig att fortsätta denna kommentar… 

 9. Det finns ett antal sanningssägare inom forskning och näringslivet, som jag är tacksam för, däribland P-O Eriksson.
   
  Aktiva är dock få..
   
  Peter Stilbs kanske den starkaste lysande stjärnan som verkligen gjort allt han kunnat för att den skattefinansierade kunskap han fått om CO2-molekylen, förs ut till allmänheten.
  (för er som inte vet det så är Peter Stilbs den forskare som har den djupaste kunskapen om CO2-molekylen i Sverige)
   
  Elbranschen (läs den, jag har fått en mängd nummer från väldens bästa redaktör, som ligger på toaletten i undervåningen, där jag numer ersätter skit med hög intellektuell kvalitet  😉 ). Om ni inte läst alla nummer i den starkast lysande stjärnan i den massmediala sfären, gör det, de finns på Internetlänken ovan.
   
  Det finns en journalist som faktiskt med har min respekt…. Elisabeth ”Klipset” Höglund startade just före 65 objektiva artiklar om CO2-hotets brist på vetenskapliga argument, Ulf Nilsson var väl redan pensionär?
   
  Några ledande politiker Morgan, Dick, från M och en från S (som jag inte mins namnet på, han bloggar…).
   
  Men hjälp mig, finns inte en enda aktiv ledare från näringslivet, med civilkurage?
   
  Jag vill ha en lista på aktiva forskare, politiker, journalister och ledare i näringslivet som går ut öppet med att de är:
  CO2-hot-förnekare.
   
  Jag svär på att majoriteten i näringslivets topp inser att CO2-hotet saknar all verklighetsförankring.
   
  Lika inom våra universitet som Ingemar så ofta redogör (Ingemar Nordin är ytterligare en aktiv forskare som visar mycket högt civilkurage) ..
   
  Var är alla unga journalister, politiker, forskare, ledare i näringslivet?
   
  Bryr ni er inte om era barns framtid?
   
  Jag vet att många av er deltar anonymt, men det är inte civilkurage, det är fegt.
   
  Nu börjar det bli på tiden att delta med namn, de som blir först blir de som vinner mest respekt.
   
  Vi i framtiden minnas politiker som Dick Erixson och alla som visat Peter Stilbs civilkurage i denna fråga.
   
  Att den jag kanske gillade mest hoppade av kanske visar hur dåligt system vi har, för den rådgivning våra politiker bygger sina beslut på.
  Ann-Marie Pålsson…
   
   

 10. Min kommentar dög tydligen inte rör redaktionen på DI, det säger kanske mer om dem än mig?

 11. Anders Berg

  #  9
   Gunnar .
  Du har glömt Fred Goldberg, han och Peter Stilbs var väl samtida med att offentligt gå ut och kritisera CO2.

 12. Peter Stilbs

  Mig veterligen var Tor Ragnar Gerholm den förste av betydelse som manade till besinning i AGW-frågan, långt innan jag kom in i området ca 2003
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tor_Ragnar_Gerholm
  I Sverige och Finland fanns också andra som intresserade sig för saken – de hade redan startat Yahoo-diskussionsgruppen climatesceptics, som fortfarande är aktiv – även om det för närvarande är en ganska liten grupp som skriver där.
  Diskussionen ligger dock på en hög nivå.  Det är fritt fram att anmäla sig till den.

 13. Anders Berg jag har säkert glömt många, Fred Goldberg var verkligen av slitvargarna Vibjörn Kalén ännu en i början av det som i Sverige mynnade ut i denna blogg och SI..
   
  Jag har haft äran att möta Fred Goldberg vid två tillfällen, han är mycket trevlig och karismatisk, just en som kan peka tydligt mot framtiden.
   
  Det var egentligen inte min mening att räkna upp alla…
  Jag är bara besviken att det bara tycks vara Lars Bern och P-O Eriksson från näringslivet, som visar civilkurage.
   
  Tänk att journalistkåren och ledare i näringslivet är lika tysta, eller propolitiskt korrekta..
   
  PG.. från VOLVO visar med önskvärd tydlighet att han antingen inte förstår ett dugg, eller har låg moral.
   
  Mitt idolföretag ABB, gör och kommer göra än mer pengar på konsekvenserna av att politiska ledare inte förstår att CO2-hotet saknar all relevans.
  Men ABB kunde tjäna än mer pengar om de började inse att ex. Indiens nukleära program, spelar ut hela dagens västerländska energipolitik.

 14. Tackar Peter för informationen.
  Ni alla tysta läsare som inte bundit er hårt vid en åsikt i frågan.
  Är det inte konstigt att det är tunga forskare inom strålningsfysik som först går ut öppet mot CO2-hotet?
   
  Förra gången det försökte lanseras (det var en liknande temperaturuppgång 1910-1940) gjorde skattekåta politiker misstaget att fråga ett ledande fysikinstitut, där Niels Bohr snabbt avfärdade hotet…(det misstaget skulle absolut inte göras om denna gång, minnet är en generation, så därför kunde hotet lanseras igen)
   
  Är det inte konstigt att ni inte finner forskare med den tyngden som försvarar hotet?
   
  Blir ni inte förvånade då ingen kan ge ett enda vetenskapligt argument till försvar av CO2-hotet?
   
  Om det fanns ett enda lovar jag att det skulle tryckas upp på var löpsedel.
   
   

 15. Peter Stilbs

  Gunnar – jag glömde Wibjörn Karlén – han var mycket viktig redan på ett tidigt stadium, och jobbade dessutom inom fältet temperaturdata/rekonstruktioner. Givetvis fick han mycket skit av Bert Bolin, men Wibjörn har alltid stått på sig. 

 16. #15 det är sådana människor som är viktigast för att hindra vårt samhälle att bryta samman. (och jag kan inte ens stava namnet rätt)
   
  Internet och människor som ifrågasätter även om det leder till personligt obehag, är dagens västerländska samhälles starkaste skydd, det är kanske det enda lilla hopp jag har för Västeuropa.. ett litet litet…
   
  Jag brukar likna med då det meddelades i tysk radio att Polen hade anfallit… Då skulle alla som kallas ”klimatskeptiker” rest sig upp och skrikit ut att det var fel, om Internet funnits och några kunnat observera att det var fel.
   
  Eller hur Thomas?

 17. Thomas

  Peter #12, i sin artikel i ”Klimatpolitik efter Kyotomötet” från 1998 gör Gerholm det klart att han som fysiker inte har kompetens att bedöma om klimatforskarna har rätt i sina prognoser utan han utgår tvärtom från att de har det. Hans kritik baseras på att han anser att IPCC:s utsläppsscenarier ligger för högt, och på att han tycker att det inte gör något att vänta ett decennium med att vidta kostnadskrävande åtgärder. Det skrevs dock för 12 år sedan…

 18. Till leda ställer man frågan: Vilken empiri stöder hypotesen att koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter har en signifikant påverkan på klimatet? Isborrkärnor med baklängeskausalitet? En tropical hot-spot som blåst bort? (The dog ate my homework…) En absolut luftfuktighet som har fräckheten att vägra stiga, trots att hypotesen beordrar den att göra så? Till sist blir det bara pinsamt med en hypotes som endast har stöd av ”framtidsempirin” som kallas datormodeller. Om nu förbränning av fossila bränslen har en så dramatisk inverkan på klimatsystemet borde det väl också vara mätbart? Eller är jag gammaldags?

 19. Bo E

  Thomas #17
  …och sedan dess har läget tydligen klarnat – eller??

 20. Thomas

  Bo E, läget var rätt klart redan då för alla utom en liten minoritet.

 21. BoE

  Thomas #20
  …den lilla minoriteten är inte så liten längre och den växer stadigt.
  Hur många % av ex vis Nya Zeländarna är skeptiska nu för tiden tror du? 
  Och varför har det blivit så, tro? …..
  Manipulerad historisk temperaturstatistik är min gissning.

 22. Pingback

  […] våra politiker Kategoriserad i Klimatet, Relevant, Utbildning Nov 12 TweetIgår kommenterade The Climate scam en artikel i Dagens Industri, där Per-Olof Eriksson gör ett utspel om politiker och deras […]