Kuba – ekologi på hög nivå

Jag råkade läsa ett pressmeddelande från Nordic Latin Travel, en resebyrå som nu lanserar ekologiska resor till Cuba. Den långsiktiga målsättningen är att kunna erbjuda ekoturism i alla latinamerikanska länder. Men som sagt, man börjar med Cuba.
”I konceptet ingår bl a ekologiskt boende, lokalt producerade och ekologiskt odlade produkter m.m.”, säger Luz Marina Garcia, företagets VD. ”Vi satsar helt enkelt på ett nytt tänkande, vi satsar på dem som tänker ”grönt”.
cubapoverty
Nordic Latin Travel har onekligen gjort ett bra val, för vilket annat latinoland än Cuba har bättre förutsättningar att kallas ekologiskt? Jag efterlyser dock även ekoturism i Nordkorea.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  Träden ser ut att må bättre än husen! En grön dröm kanske men hur mår människorna i husen tro?

 2. karlsson

  Ekologiskt står endast för att man inte använder konstgödsel och bekämpningsmedel i jordbruket eller mediciner till sina sjuka djur.
   Egentligen är ekologisk odling samma odlingsmetoder som vi hade innan det moderna sammhället. Och som man fortfarande på grund av fattigdom använder i många delar av världen.
   I princip betyder det dåliga skördar och att djur  dör av sina sjukdomar ( om man inte kan heala dem – vilket är tillåtet i ekkologisk uppfödning )

 3. sus

  Hej! Eller i Kina, eller just det, Kina gillar vi ju alla, de är ju åtminstone kapitalister, står i samma led som ni själva..ja förutom.. hmm..ja hur står det till med moralen egentligen?
  Sen undrar jag, funderar du någon gång på att du kanske har fel? hur känner du då i så fall? vad jag undrar helt enkelt är: kan det vara så att du har fel? och, har du någon gång tänkt den tanken? Mvh/Sus

 4. ThomasJ

  Författaren av detta borde ställa sig först i bokningskön
  [enkel resa!]
  http://www.regeringen.se/sb/d/12526/a/155516
  Mvh/TJ

 5. ralmlund

  Det visar bara att man inte varit runt på Kuba utanför turiststråken. Det finns bland annat en stad på nordöstra Kuba som är en total ekologisk katastrof. Jag har sett eländet på nära håll.
  Det syns ganska tydligt på Google maps:
  http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=20.635355,-74.917145&spn=0.142816,0.153122&t=h&z=13

 6. sus: Ekologisk turism i Kinas inland borde ju också vara enkelt med tanke på fattigdomen.

  Och ja, jag undrar ofta om jag och andra skeptiker har rätt. Var och varannan dag, faktiskt. När det gäller vissa saker är jag mer säker på att jag har rätt – t.ex. att vindkraften är en dålig energikälla eller att cap-and-trade-politiken inte leder till mindre koldioxidutsläpp.

  Den person som är 100% säker på sin sak är kanske inte helt seriös.

 7. BoE

  OT?
  Tänkvärt…
  ”If you don’t do your own thinking, others will do the thinking for you – it’s called fascism”
  — Jacque Fresco

 8. Thomas

  Karlsson, visst får du använda mediciner till dina sjuka djur i ekologiskt jordbruk, däremot får man inte som i det konventionella mata friska djur med mediciner.
   
  Sen tycker jag gott att kubanerna kan få lite turistinkomster och kontakt med omvärlden, det behöver de.

 9. maggie #6
  Förstod inte vad du menade med att koppla ekologisk turism till fattigdom.
  Jag är själv ingen förespråkare för begreppet ”Ekologisk turism”, men jag kan lova dig att det krävs gott om villiga investerare och entreprenörer för att det ska bli en lönsam verksamhet.
  Och jag håller med om att den som är 100% säker på sin sak knappast är seriös. Jag kan gå ett steg längre och betrakta det som idioti.
  En sorts utveckling av de egna tankarna med hjälp av intryck utifrån som lett till att hjärnan gått i stå.

 10. Uffeb: Fattiga människor har inte råd med insektsbekämpning och konstgjord gödning.

 11. Thomas, visst borde kubaner kunna få tjäna lite pengar på turister. Frågan är väl snarare om regimen tillåter det annat än i mycket lite och begränsad skala. Eller försökte du jämställa regimen med ’kubanerna’!? En ganska vanlig sammanblandning i vänsterkretsar …

 12. AOH

   
   
  ThomasJ # 4
  http://www.regeringen.se/sb/d/12526/a/155516
  Här är Carlgrens miljöpolitiska plan
  — ” Sverige är förebilden för den hållbara utveckling som behöver växa fram runt om i världen.”

  —”Det är till Sverige  företagare  och politiker i andra länder ska söka sig till för att finna svar på framtidens miljöfrågor, såsom sänkta utsläpp från våra bilar och renare hav.”

  —” Sverige är pådrivande globalt och inom EU

  —-” Sverige leder kapplöpningen in i den gröna ekonomin

  Andreas C. verka leva i en helt egen värld och tar verkligen till stora ord.
  Jag har  bott i Tyskland under 16 år och arbetat för svenska företag inom den europeiska bilindustrin.
  Aldrig har jag haft samma  känsla som AC att vi  svenskar eller att  Sverige var ett sådant föredöme och tekniskt så överlägsna  som han drömmer om.
  T.o. m.  väderkartan som visades på TV slutade i höjd med Köpenhamn
  Däremot ansåg gemene Herr Mueller i Tyskland att Sverige är ett mycket vackert land, men det är inte AC:s förtjänst.
  Intressant är att ordet KLIMAT inte förekommer en endaste gång i AC:s regeringsdrömmar ovan.
   
   
   

 13. sus

  Hej Maggie! tack för ett bra svar ;).. även om jag inte håller med dig om det där om vindkraften och flera gånger undrat varför ni är så hejdlöst positiva till kärnkraften. Men jag håller helt med dig i din kritik mot cap-and-trade (även om min grundläggande utgångspunkt är en helt annan än din) ..men ja, det var skönt att veta att även du, ifrågasätter dig själv! Mvh/Sus

 14. Pär Green

  sus # 13
  Kan vara en anledning!
  Eftersom vindkraft inte producerar prima kraft går det inte att jämföra med kärnkraft. Det är som att jämföra äpplen och päron. Detta förstår inte politikerna dvs skillnaden mellan energi och effekt. Vindkraft ger i stort sett noll i effekt vilket man inte talar om dvs vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft eller kolkraft.
   

 15. Labbibia

  sus
  Kärnkraft levererar. Det har den gjort i nästan fyrtio år nu, och tillsammans med vattenkraften har den sett till att vi har haft all elenergi vi behöver, när vi behöver den. Det kommer vindkraften aldrig att klara av.

 16. Hm. De mest ”ekologiska” samhällena är dem som är a) fattigast och/eller b) lider under värst diktatur.
    Det finns miljömuppar som anser att vi skall införa sådana ”ekologiska” samhällen.
    Dra era egna slutsatser…
  –Ahrvid

 17. Olaus

  Till Ahrvid Engholm nr 16.
  Enligt UNDP kommer Cuba att ha passerat Sverige i välstånd(HDI)  redan år 2025.
  År 2030 har Cuba dragit ifrån rejält och ligger på plats 32 med Sverige sist bland de utvecklade länderna på plats 45.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_HDI_projections_of_UN

 18. Alltså. (Ang Olaus.) Är det där ett skämt eller är de *allvarliga*?
  –Ahrvid
  Ps. För att uttrycka det försiktigt behöver Kuba en aningen annorlunda politik för att ta sig uppåt… (”Aningen” skall inte läsas bokstavligt.)

 19. Olaus

  Till Ahrvid Engholm nr 18.
  De verkar vara seriösa, tyvärr. Och de som är ansvariga för rapporten är kvalificerat folk, t ex Jeni Klugman och Helen Clark. Den sistnämnda var tidigare premiärminister på Nya Zealand.
  Fast PK-media skriver inte om rapporten, som är på över 200 sidor.
  Om någon kvalificerad människa kunde syna rapporten seriöst vore bra. Vad grundas de för Sverige dystra förutsägelserna på? Drabbas vi särskilt illa av klimatförändringen?
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_HDI_projections_of_UN
  http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2010/chapters/en/

 20. ThomasJ

  AOH #12: Sorry för sen respons! Jag har oxo rejält många års verksamhetsvarande i Tyskland [26 år] och håller med dig till fullo.
  Utanför, dvs. söder om ~ Stora Bält – är Sverige i BÄSTA fall! misstaget för Schweiz – typ Swede / Swiss, lätt egentligen… 😉
  Min erfarenhet är att svenska basprodukter, stål, papper osv., fortsatt upprätthåller hög/högsta kvalitet & efterfrågan. Å andra sidan förekommer rätt djupa åsiktsskillnader vad gäller samhälle respektive dess funktion per se. I Tysland föreligger/finns en rad fundamentalt gentemot Sverige samhälleliga organ/funktioner, varav den absolut viktigaste är Författningsdomstolen [’Verfassungsgericht’] och den näst därtill viktigaste är det personliga ansvarstagandet för stats-/offentligt-/anställda, vilket kan åkallas via [bl.a.] nämnda Författningsdosmtol. Sverige SAKNAR till fullo (!) dessa båda, elementära samhälleliga organ/funktioner och det är bl.a. därför detta samhälle i accellererande takt går åt humhum. Sorry – aber so ist die unausweichliche Wirklichkeit!
  Tut mir leid!
  MfG/TJ