Ozonhål naturligt eller mänskligt orsakade?

OZ loss 20111107

Montrealprotokollet skrevs under 1987, dvs för 24 år sedan.  I diagrammet ovan ger SMHI de senaste årens mätningar av ozonförtunningen över södra halvklotet. De skriver:

”Detta visar att det trots en minskning av de ozonnedbrytande ämnena, som en följd av Montrealprotokollet, ännu inte syns någon märkbar effekt på antarktiska ozonhålet.

Framtida utveckling

Med hjälp av modeller över atmosfärens dynamik och kemi görs beräkningar som visar att ozonskiktet över mellanbredderna (tex Europa) kommer att vara återställt inom några decennier.”

Jaha? Det upphaussade och omskrutna Montrealprojektet har alltså inte gett några som helst mätbara effekter på de fruktade ozonhålen som det larmades så mycket om på 70- och 80-talen. Vi har bara tvingats skrota en massa bra kylskåp och sprayflaskor därför att ”vetenskapen var enig” och ”politikerna gick före” redan på den tiden. Det enda som talar för att Montrealprotokollet kommer att ha någon effekt är … host … modeller.

En stilla undran från en lekman på området är ju hur man så säkert visste att man hade rätt då. Och hur man kan veta att man kommer att ha rätt i framtiden, när inga observationer tyder på det.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kul?
  De skriver:
  Till viss del beror detta på att variabiliteten är stor i ozonet över polarområdena och på att den pågående klimatförändringen har kylt ner stratosfären något.
   – Koppling till ozonhålet?
   – Koppling till ”warming”?
  Eller det Orwellskt?  Cooling is Warming.

 2. Bim

  Ett stilla konstaterande från en annan lekman. De hade inte rätt då precis som klimatvetenskapen inte  har rätt nu.
  På något sätt känns det som att vetenskapen håller på att begå självmord.
   Jag litar inte på en enda rapport längre, spelar ingen roll i vilken diciplin det gäller.
  Det verkar som uppmärksamhet är viktigare än kunskap.

   Någonting har gått riktigt snett när en massa underliga jenuspiloter utbildas för att kuta runt på arbetsplatser, förskolor och universitet för att påtvinga folk en förvirrad uppfattning om kön.
  För att inte tala om den pedagogik som tillämpats i skolorna under flera  år. Rena flummeriet.
  Eller när tjugo, trettio tusen klimatnissar invaderar lyxhotellen världen över för att försöka komma överens om hur vanliga människor skall tillåtas leva sina liv.
  Eller att Nobels Fredspris delas ut till vilka stollar som helst. Man blir ju helt häpen när de ropar ut vinnarna.

 3. Peter Stilbs

  Ingemar – Du vet väl att när terrängen inte stämmer med kartan, så gäller kartan 😉

  I övrigt håller jag helt med Bim, och har här på TCS några gånger uttryckt liknande tankar.

  Om skolan. I fredags hade vi kemister på KTH ett lunchmöte om den framtida undervisningen. Som inledning visades en film med intervjuer med elever från sista årskursen på naturvetenskaplig linje . Vi blev nog alla chockade över deras svar och prov på närmast bottenlös okunskap. Tredje och sista året alltså. Två av dem med studentmössa på huvudet…

 4. Bim #2
  Det kanske nästan är som predikanterna säger. Jorden kommer inte att gå under. Däremot kommer civlisationer att gå under pga att man tappat förmågan att fokusera på det väsentliga. Det kanske är därför som många tidigare civilisationer gått under. För många sysslar med dumheter, för få sysslar med väsentligheter.

 5. Helge

  Det kan inte vara sååå illa, den som klipper filmen bestämmer resultatet. Redan de gammla grekerna förfasade sig för den unga generationen. Indier och kineser kommer dock stå för en allt större del av vetenskapliga framgångar ett tag framöver.

 6. Christopher E

  Jag aldrig köpt hypotesen att några sprayburkar skulle påverka den naturliga och årliga ozonförtunningen över Antarktis på något betydelsefullt sätt. Dessutom är det ju så att även om just den hothypotesen vore sann har det ingen prakisk betydelse. Det är bara i trakter med redan mycket låg UV-strålning den skulle ökat.

  Helge; Om vi inte hade Indien och Kina skulle jag misströsta om framtiden. Den hör till dem.

  Bim #2
  Snyggt sammanfattat!

 7. bom

  Gå in på MatteMatiks blogg och läs om SCUM-propagandan som står som spön i backen i skolorna inklu förskolorna och så kolla även upp Tanja Bergkvist. Litet OT men det var DU Bim som triggade mig.

 8. Bim

  Helge # 5
  Jag tror faktiskt att du har rätt. I de asiatiska länderna tillåts nog inget flumm. Där är det kunskap som gäller. Hur skulle de annars nå sådan framgång? 
  Det finns faktist undantag i Sverige också. Martin Ingvar sa det nästan rent ut i tv härom veckan om än lite lågmält, men som vanligt sitter det en pk pedagog som påstod att vi måste lita på pedagogikforskningen…
   Hur dum den än är. min fetning.

 9. bom

  On Topic då: Läs boken The holes in the ozone-scare av Maduro och Schauerhammer. (The scientific evidence that the sky isn´t falling)
  Den utgavs 1992 redan och ingen verkar känna till den? ISBN0-9628134-0-0
  En rescention säger ”reveals in well documented,stark detail how science is misused to achieve political ends” (skrivet av D. Lee Ray former head of US atomic energy commission and former govenor of Washinton State).
  Det finns en tabell i boken som visar vilken vinst ett tjugotal ”miljö”-organisationer redovisade för verksamhetsåret 1991. WWF knappt 52 miljoner $ och Greenpiss jämna $100 miljoner. Redan för nitton år sedan var man alltså klar över vilka vetenskapens missbrukare/dödgrävare var. Och ännu rullar den cirkusen vidare utan att parasiterna avslöjats! Vi försvarar oss ännu inte!
   

 10. bom

  ack recension förståsssss dam it

 11. Bim

  Bom # 7
  Tanja är en klart lysande stjärna. En jäkigt rolig lysande stjärna dessutom, med en otroligt massa grå celler innanför skalet.
  Hon har förmågan att se det roliga i galenskapen.

 12. Ingemar Nordin

  Montrealprotokollet framställs alltid som en stor seger för globala överenskommelser. Men få verkar intresserade av att se vilken effekt det har haft på det problem som det var till för att lösa, nämligen ozonhålen. Man är förvånad att intresset från medier och politiker är så lågt för att följa upp. Samma sak med skogsdöden.

  Och nu står vi alltså inför ytterligare ett klimatmöte i Durban för att förnya Kyotoprotokollet, men mycket mer förödande effekter för ekonomi, miljö och människor.

  Jag menar, hur många gånger skall folk låta lura sig av den politiserade vetenskapen? Gång, på gång, på gång tycks det. Och ingen uppföljning av dessa fantastiska ”framgångar” för den gröna politiken. 

 13. bom

  Bim
  Hon väger upp ett helt gross matematiska statistiker av känt märke!
  Jag är så glad att hennes släkt bestämde sig för att komma till det här landet! Och snygg också!

 14. Bim #11
  Och det verkar som hon skriver i ett rasande tempo ungefär som ”Rasande” Rahsaan Roland Kirk spelar på flera blåsinstrument samtidigt och försöker sjunga på en gång.
  Det är skitkul att läsa henne!

 15. Thomas

  Ja, är det inte konstigt med långlivade kemikalier som kan finnas kvar i atmosfären långt efter det att vi minskat utsläppen. Det borde ju bara sagt schwung så skulle ozonhålet varit borta dagen efter Montrealprotokollet skrevs under.
   
  ”Vi har bara tvingats skrota en massa bra kylskåp och sprayflaskor därför att ”vetenskapen var enig” och ”politikerna gick före” redan på den tiden.”
   
  Har vi? Vad jag vet skrotades inga kylskåp, man bara ställde högre krav på alla nya som såldes. Detsamma gäller sprayflaskor där man bara bytte drivgas.

 16. Bim

  Thomas…är du också vetenskaps man?

 17. Bim

  Bom # 13
  Tänker du på den statistikern som skulle gå över vägen när lastbilen kom? 😀

 18. Bim

  Han som ser rakt genom dimmorna?

 19. Bim

  Som skrev en rutig bok om hur han alldeles själv kunde avslöja hela förnekarkollektivet?

 20. Ingemar Nordin

  Thomas #15,

  Ja, är det inte konstigt med långlivade kemikalier som kan finnas kvar i atmosfären långt efter det att vi minskat utsläppen.

  Nej, det är möjligt. Men när nödvändigheten av Montrealprotokollet diskuterades så var det ingen som sa att det skulle dröja 50 år eller så innan man skulle märka någon skillnad. Utan då var det precis samma alarmistiska hets som rådde.

  Och framförallt; hur visste man då, och vet man idag, huruvida det hjälper? Vetenskapen bakom ozonhålens bildande och försvinnande är nästan lika oklar idag som då.

  Är det försiktighetsprincipen som berättigar alla de här kanske-larmen? I så fall har vi övergivit tanken på att ha vetenskapligt grundade politiska beslut för att istället låta oss ledas av allehanda eventuella katastrofer som kan uppstå i en framtid. Kanske kommer vi att drabbas av cancer om vi äter bröd? Kanske kommer vi att dö av genmodifierad föda? Kanske våra energitäta hus ger oss allergier? Kanske elen är farlig för mänskligheten på ett sätt som kommer att visa sig om 200 år?

 21. bom

  Ingemar #12
  Bokens kapitel 10 hävdar att ”Miljöorganisationerna” ägs och kontrolleras av ”aristokratiska familjer” i USA och Europa (främst UK).
  Carnegie. Ford. Morgan, Rockefeller är några som nämns.
  Siffrorna jag ovan nämnde skall vara ”revenue” och inte vinst som jag angav.
  När det gäller ozon så var DuPontfamiljen väldigt aktiv i att få till stånd freonförbudet/utbytet emellertid visade det sig att de redan hade greppet om de nya freonersättarna 410a och allt vad de heter.
  Den som läst boken The Rise and Fall of IG Farben vet också hur DuPont vann på WW2.
  SNF lär väl bara nyttiga idioter och aningslösa medlöpare. Nog med konspirationsteorier för i afton!
   

 22. bom

  Bim #16
  HA HA!
  Thomas är väldigt noga med att han är TEKNOLOGIE DOKTOR! (Som är det finaste som finns utom för vissa andra som t ex Lars Bern för Lasse är helt fel liksom helt opålitlig -enligt vad jag har förstått?)

 23. Bim

  Ingemar Nordin # 20
  Romklubben är defenitivt farlig för mänskligheten. Jag tycker Karin Bojs  skall dra i gång ett riktigt superlarm om det i DN.

 24. Janne

  Thomas #15,
  Så enkelt kanske det inte är/var angående kylmaskinerna. Reglementet gjorde det i princip omöjligt att reparera en äldre kylmaskin i och med att all handel med köldmedierna R12 och R502 förbjöds.
  Drabbades av detta nyligen när en välfungerande luftvärmepump (men gammal) måste ersättas med en helt ny när det hade räckt med ett kompressorbyte. Skillnad i kostnad 20.000:-.
  Men det är väl det som kallas för tillväxt… och därmed har jag bidragit till att våra pensioner fått ett tillskott.
   
   

 25. Björn

  Det är det samma med ozonhysterin som med koldioxidhysterin, om man inte hittar någon rimlig orsak till fenomenen, då måste det vara människan som är orsak. Så resonerar en politiskt styrd vetenskap. Skrämmande metodik.

 26. bom

  Janne 24
   
  Du blev fattigare och familjen Bronfman (äger numera DuPont) blev rikare. Qui bono?
  Vid tiden för förbudet fanns bortåt 35 freontillverkare i världen. Nu är dom bara sex i svängen!
  ICI
  DuPont
  Höchst
  Atochem
  Allied Chemical
  Shova Denko
  Att miljörörelsen vill göra oss fattiga och långt färre är ju helt klart. Biprodukten att göra de rika rikare är måhända svårare att genomskåda?

 27. Thomas

  Ingemar ”Men när nödvändigheten av Montrealprotokollet diskuterades så var det ingen som sa att det skulle dröja 50 år eller så innan man skulle märka någon skillnad.”
   
  Hade det inte varit för stoppet så hade CFC-halterna fortsätt stiga i atmosfären och situationen fortsatt bli värre, så skillnad är det, även om du från ditt perspektiv säkert inte accepterar detta. Att det skulle ta tid för ozonhålet att läka var klart redan tidigt. Däremot vet jag inte om man redan då tänkt på att växthuseffekten kyler stratosfären vilket fördröjer återhämtningen.
   
  Dessutom skall vi stolt minnas att Sverige, USA och några få länder till var föregångare här och förbjöd freoner i sprejburkar (där de var lättast att avveckla) ett bra tag innan Montrealprotokollet. USA har inte alltid varit bromskloss i miljöfrågor.
   
  ”Och framförallt; hur visste man då, och vet man idag, huruvida det hjälper?”
   
  Kunskap och mätningar om kemin i stratosfären. Även om det alltid finns några som rycker på axlarna och ser alla samband som ren slump.
   
  ” Kanske elen är farlig för mänskligheten på ett sätt som kommer att visa sig om 200 år?”
   
  Det skulle ha visat sig om inte mänskligheten redan dött ut av förgiftning från bromerade flamskyddsmedel om 50 år 🙂

 28. Janne #24
  Samma för lite äldre hobbybilar  med AC. Inte gratis att bygga om precis

 29. Bim #23
  Klockren!  Gooong!

 30. Bom 21#
  Förutom i Tyskland där det finns många gamla och nygamla nazister som styr i miljöorganisationerna. Hade nån länk om det i ett tidigare ämne

 31. Adolf Goreing

  #27 ”mätningar..” Har för mig att den skarpaste kritiken mot CFC-förbudet kom just från mätningar. De visade att CFC i verkligheten aldrig nådde de höjder som krävdes för att påverka ozon-lagret. Hittar dock inte källan just nu.

  (Ni vet väl f.ö att det finns värmepumpar som använder CO2 som kylmedel. Längesedan jag såg reklam för dem nu dock. Tror det var Sharp?)

  Det hela var nog en generalrepitition inför AGW-köret? Strukturen var ju uppbyggd och klar för nästa ”hot”. Kanske finns det en konspiration ändå?..

 32. Ingemar Nordin

  Adolf Goering #31,

  Det hela var nog en generalrepitition inför AGW-köret? Strukturen var ju uppbyggd och klar för nästa ”hot”.

  Klart är emellertid att det ”lyckade” Montrealprotokollet nu används i AGW-propaganden som just en föregångare och inspiration till att fortsätta, och helst utvidga, Kyoto. ”Det gick då, och vi kan lyckas skapa globala förbud igen”.

  Även tekniksidan har gett upphov till politiska drömmar om maktfullkomlighet: ”Vi lyckade skapa nya tekniker för kylskåp, alltså kan vi göra det för energi och transporter” och ”vi lyckades rädda ozonlagret, alltså kan vi styra klimatet idag”. Osv.

  De maktberusade politikerna i FN och i NGOs tror att de kan skapa nya tekniker och bestämma över naturen. Det enda som krävs är att ”visa ledarskap” (dvs, att skita i hur deras dåraktiga beslut drabbar vanliga människor).

 33. Svempa

  Kung Sune I av Mosebacke har som devis ”Går det så går det”.

  Den har plagierats av IPCC m.fl FN-organ och ändrat till  ”Gore det så Gore det”.

  Endast originalet kommer dock att överleva. 

 34. bom

  AG 31
  Du har rätt på 30 km höjd är det klent med CFC. Det mesta av t ex C12 är borta då. R. Fabian et al Halocarbons in the stratosphere   Nature Dec  1981.

 35. http://notrickszone.com/2011/11/13/german-professor-slams-global-warming-science-calls-manns-hockey-stick-a-very-very-nasty-fabrication/

 36. Diagrammet i artikeln visar tydligt fluktuationer i ozonskiktets tjocklek från år till år. Huruvida dessa fluktuationer är skapade av freoner eller ej tycks vara en fråga om hur väl man anser modellerna vara validerade. En fråga som dock slår mig är hur lång tidsserien av dessa fluktuerande värden på ozonskiktet tjocklek måste vara innan man ändrar de modeller som hävdar att freonerna skapar ozonhålet. Med andra ord, på vad sätt är modellerna validerade och vad krävs för att vederlägga dem?

 37. Tycker det är ett dåligt exempel, för det kom fram lika billiga bättre ersätningsprodukter.

 38. Slabadang

  Ozonhål och klimat!

  Aldrig har så många sagt sig veta så mycket och samtidgt förstått så lite.

 39. Thomas

  Slabadang #38 ”Aldrig har så många sagt sig veta så mycket och samtidgt förstått så lite.”
   
  I och för sig en bra beskrivning av tråden, men samtidigt standard på den här bloggen.

 40. Thomas # 39

  Tja, du är ju en av de flitigaste kommentatorerna här, så Slabadangs travestering på Churchills berömda uttalande måste ju i såfall enligt dig gälla även just dig? 😀

 41. Red Hansen

  #Olle W
  Nej det kom inte ersättare för Freon som hade ens lika bra egenskaper som värmebärare. R134a är ett blekt substitut som kräver betydligt mer av kompressorn. Senaste vansinnet är då CO2 som inte kommer i närheten av R12 utan behöver många  gånger om så mycket energi in för att lyckas flytta värmen i systemet.
   
  #Engelbrecht
  Det som kommer närmast i hobbybilar är att göra som lantisarna i USA gjort i årtionden och fylla om R12 system med gasol, som vanligen finns närmare till hands än nån AC firma. Smörjmedlet som används till R134a system är ungefär lika brandfarligt.

 42. Red Hansen.
  Gasol? De var som tusan, hade jag inte hört om. Är du möjligen associerad med en större firma i branschen med tanke på namnet? 🙂

 43. inge

  Jag vill minnas att många lanthadlar fick lägga ner pga att de var tvungna att byta frysar  när de gamla skulle laddas om med då icke godkänd freon. Det blev föe dyrt.

 44. inge #43
  Låter troligt. Nästa smäll mot landsbygden var ju kravet på ”miljöbränsle” som mackarna måste ha. Man är duktig inom miljörörelsen med att skjuta sig i foten.

 45. Arne

  Här i Sverige så sysslar kidsen med bakoframvända kepsar med att fylla om sina acaggregat i bilen. De köper drivgas till airbrushsprutor på Biltema och fyller med denna. Fungerar utmärkt och kostar kaffepengar…

 46. Ann L-H

  Ingvar E. – # 30
  Var det nazister? 
  Denna?
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/stasis-diskreta-charm-kartlagd_40879.svd

 47. Ann L-H 346
  Nix.  Denna;
  http://www.ecofascism.com/review18.html
  Och när jag letade tillbaks så snubblade jag även över denna:
  http://www.americanthinker.com/2011/04/the_green_nazis.html

 48. Slabadang

  Ann LH!

  De svenska journalisterna har inte gjort upp med sin historik. Är det inte märkligt att många av de som nu stårt i TVruten och skriver artiklar i egnskap av värdegrundsprofeter är personer som gullat med röda diktaturer i decennier utan att någon vågar ifrågasätta ordningen? Den svenska muren är fortfarande kvar på våra tidnings och tv-redaktioner och det skulle bli ekande tomt om de gavs samma status som SDare. SD utgör en del av den folkmakt journalister ser som ett hot mot deras makt och problemformuleringsmonopol.Slka jag rösta på ett kollektiv röstar jag hellre på SDare än svenska journalister.

 49. Ann L-H

  Ingvar I. – #47 Stort tack för länkarna. En snabb överblick visar att de kräver lusläsning vilket jag naturligvis inte hunnit än, men jag ser verkligen fram emot en högtidsstund i läsfåtöljen lite senare under dagen.

  Slabadang – # 48 Den svenska muren ja den tycks än så länge solid, men vem vet en dag kanske vi får uppleva att murbruket till slut vittrat sönder och fått hela muren att rasa samman till en hög med intetsägande legobitar. 

 50. Ann L.H 🙂
  och
  >vi får uppleva att murbruket till slut vittrat sönder och fått hela muren att rasa samman till en hög med intetsägande legobitar
  Poetiskt!
   

 51. Ann L-H

  Ingvar E. – # 50, jag valde mellan gråsuggor med tanke på mur och murbruk, men fastnade för legobitar vilken gav mig andra associationer. Poetiskt var dock aldrig avsikten.  

 52. Ann L-H #51
  Jomensåär det. Vad som helst kan bli poesi i betraktarens öga  🙂