Öppen Tråd

sola

Dags för lite sol i gröngräset? Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  Amplitude of the atmosphere’s seasonal CO2 cycle
  http://www.co2science.org/subject/other/co2amp.php

  As can be seen from these data, over the period 1958-1999 the ”breath” of the biosphere has been considerably enhanced. The 19.5% increase in the strength of this phenomenon is primarily a direct result of atmospheric CO2 fertilization.

 2. tolou

  Vetenskapen(blå) mot politiken(röd):
  http://climate4you.com/images/AverageSurfaceTempVersusAverageSattelliteTemp%20GlobalMonthlyTempSince1979%20With37monthRunningAverage.gif

  Det ser då ut som om att politiken överdriver:
  http://climate4you.com/images/DifferenceAnomalies%20AverageSurfaceTemp-averageSatelliteTemp%20GlobalMonthlySince1979%20With37monthRunningAverage.gif

 3. Lennart Bengtsson

  Den farliga energiprodutionen

  Ett tidigare inslag av Per Welander förde fram potentiella hälsoproblem från vindkraftverken genom inverkan av lågfrekvent ljud. Under veckan har det visat sig att ”bioförbränningen” i de svenska värmecentralerna släpper ut dioxiner samt via askan tungmetaller i naturen. Detta är en följd av att alla slag av sopor inklusive medicinska sopor och stora mängder importerat sopavfall som hamnar i biobränslet där den säkert mindre farliga torven har försvunnit på grund av sin CO2-effekt.
  Detta visar faran med att identifiera enstaka energikällor som kärnkraft och fossil energi som det enda som bör undvikas ( ty här krävs inte längre bevis) medan allt annat speciellt om det får en ”biostämpel” är ofarligt och komplikationsfritt. Magkänslan, inte minst hos landets alla gröna människor, är kanske inte alltid det mest tillförlitliga att följa.
  Det är ungefär som den så ekonomiska ( för handeln) eko-stämpeln som snart omfattar allt vi handlar. Ibland får man leta på hyllorna på ICA efter något som inte är ekostämplat. ”Ekomat” är ingalunda ofarligt som vi vet från förgiftningsolyckan i Tyskland för några år sedan. Vidare kan jag föreställa mig att bestämma vad som är eko är inte alltid enkelt. Jag vet inte hur man avgör att en ostkaka är eko räcker det att korna betar på obesprutade ängar eller att ostkakeproducenten har en vedeldad ugn eller förnybar el från någon av våra elproducenter som det så framgångsrika Tälje? Däremot finns det åtminstone i de butiker jag besökt i Sverige inte någon datumstämpel på grönsaker och frukt vilket är fallet i bland annat Storbritannien.
  Kanske ngt att ta upp

  hälsar

  Lennart

 4. Christopher E

  Lennart B #3

  Jag bojkottar konsekvent alla ekoprodukter i affären, tidernas bluff. Det handlar bara om religion hos köparna av detta, precis som de tror att svenskproducerat är det enda ätliga emedan resten av världen äter livsfarlig, och osmaklig mat av undermålig kvalitet. Vem sa att nationalismen är otidsenlig?

  Vi ser redan en fördyring av maten. När affärer marknadsför lite eller ingen skillnad i pris på ekoprodukter, menar de egentligen att de höjt prisnivån på vanlig mat, inte tvärtom.

 5. Carbomontanus

  #1 tolou

  Ja! aldri så godt så er det gæli for noe. Den enes død er den annens brød og omvendt.

  Selvølgelig så grønnes det som aldri før i alt detta pissregnet og varmen som kommer og går stadig fortere, og CO2 er der hele tiden mer og mer.

  Men har barnet fattet dette med megafaunaen?

  Eller er barnet blitt helt vegetaaaaaaaaaaa- r?

  Og det er ikke / itte bare megafaunaen men også micro- faunaen. Den holder stort kalas på all grønska i tider som disse og expirerer/ ut- ånder CO2 så da går vinninga opp i spinninga.

  Iberiasniler og ”slugs..” og det er bare en begynnelse. Snart kommer det svære monstere og spiser ham. Og det vil ikke nytte med spray.

 6. Christopher E

  Och på tal om religion, på Rapport igår fick vi veta att påven nu ska rycka ut och stötta den vacklande tron på klimathotet, till alarmisternas glädje. Han framställdes som klimatexpert av reporter Bjärström, men jag vill nog mena att hans verkliga relevanta expertis i detta är att tro på saker som inte syns, inte går att bevisa och troligen inte finns till att börja med.

  Sedan visste Bjärström också att berätta att de som tvivlar på klimathotet också förnekar utrotning av judar under andra världskriget, att de tills nu inte känt till att det finns naturliga klimatförändringar, att de varit beroende av pengar Google och onda oljepengar (hon känner inte till att fossilindustrin betalar mångdubbelt mer till skrämselindustrin) mm. Inhofe var OK för henne att förlöjliga utan att ens ha lyssnat på hans presentation.

  Norra Nordkorea-TV var i högform igår när en klimatpolitisk ideologi skulle säljas in i Rapport med hjälp av svartmålning och lögner.

 7. Peter Stilbs

  Lennart #3 – det smått löjliga i nyhetsrapprteringen om soporna var att man framställde enbart de importerade soporna som miljöfarliga – de inhemska antyddes som varande miljöneutrala.

  För övrigt innehåller torv så mycket uran och annat att askan måste särförvaras – så var det i alla fall för några år sedan. Men kanske man inte eldar torv längre? Uppsala hade för ca 15-20 år sedan stor torvförbränning (importerad från Hälsingland(?))

 8. Lasse

  #7
  Importen av sopor till bränsle är lönsam. Man får betalt för att förbränna och betalt för värmen den alstrar.
  Samtidigt är fjärrvärmen utbyggd i Sverige så vi kan tillgodogöra oss den på ett bra sätt. Men det gäller att hålla koll på samlade utsläppen. Jag tror inte SVT greppat det helt på rätt sätt. Miljöpartiet får väl rycka ut?
  För övrigt så håller jag koll på Grönlands inlandsis. 5% av ytan utsatt för smältning-långt mindre än tidigare observationer och en månad efter normal avsmältning.
  Nån som vill ta upp detta i media?
  http://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/e/n/i/b/m/Melt_combine.png

 9. Lennart Bengtsson

  *4
  Att saluföra svenskproducerad mat som bättre än annan borde väl strida mot EU-reglerna? Dessutom borde det väl ligga nära till hands att det kan bli en liten rasiststämpel i kanten? Hur kan vår så upplyste elit tillåta detta? Det är ju en veritabel kränkning av alla icke-svenskar i världen och borde väl betecknas som en veritabel SD-politik och inordnas under DÖ-doktrinen? Det enda som det förefaller OK att kränka är danskarna som inte lär vara lika snälla mot grisarna som svenskarna. Dessutom har ju danskarna varit stygga mot Sverige sedan 1400-talet. Tänk bara på Stockholms blodbad! Faktiskt kan jag inte längre hitta en god och billig leverpastej från Danmark längre på ICAs hyllor. Den bara försvann och ersattes av en dyrare svensk.

 10. Lasse

  #1 tolou
  CO2 tycks inte heller vara modellerat rätt. Nu är det koll från satelliter som visar att modellernas mönster inte stämmer med verklighetens uppmätta, vad det nu kan innebära?
  http://notrickszone.com/2015/06/11/surprise-orbiting-carbon-observatory-shows-models-have-little-resemblance-to-reality/#sthash.tHHyZvSr.dpbs

  På samma site intressant läsning om AMO som tycks vända mot en kallare fas nu.
  Med en för mig verkligen välkommen slutsats:
  ”If indeed aerosols have a lesser cooling effect than previously assumed, then the climate sensitivity with respect to greenhouse gases must be less. Since 1975 for the northern hemisphere it was not 0.26 °C / decade increase, but rather only 0.13. This is close to being identical to the southern hemisphere. We’ve often discussed this 50:50 order here …and once again we are confirmed. – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.ZeJ12j8r.dpuf

 11. Janne

  #3 Lennart,

  Redan för 15 år sedan såg jag i Italien i affärerna att man tillhandahöll plasthandskar till kunderna när man skulle plocka bland grönsakerna. Egentligen en ganska självklar sak.

  Här i Sverige står de och plockar bland Eko-tomaterna för att välja en som ser ”fin” ut med sina oskyddade händer som de innan kliat sig i sitt smutsiga hår eller petat sig i näsan med. Det borde ge ett mycket större utslag av ohälsosamma föroreningar än eventuella rester av besprutningsmedel på icke Eko.

 12. Slabadang

  ”Opartiska nyheter” i Norra Nordkorea!

  Bjerström är ju så patetisk så man rodnar å hennes vägnar (efter 19 minuter) Att ha lögnen som arbetsuppgift kan bara locka folk med extremt taskig moral! Påannonseringen är rena förtalet:

  http://www.svt.se/nyhetsprogrammet-rapport/se-program/rapport-rapport-567?autostart=true

 13. Bjerström:

  Att vara klimatförnekare i USA är ingen vidare affärsidé längre, för mäktiga företag som Googe .. har nyligen lämnat konservative tankesmedjor ..

  Snacka om att vara aningslös och väck om frågorna. Lite samma nivå som vår Gunnar Kj.

 14. Sigge

  #3 Lennart Bengtsson

  Nu är inte jag någon expert på förbränningsteknik, men jag har ändå jobbat med kraftvärmeverk och värmeverk under mer än 20 år av mitt yrkesverksamma liv. Det närmaste jag kommit själva förbränningen är installation och underhåll av mätutrustning som mäter olika gifter i rökgaser. Bränslena har genom åren varit olja, kol, flis och sopor. När det gäller sopförbränning så är det viktigt att förbränningen sker med hög temperatur för att det inte ska bli gifter (dioxin) i rökgaserna. Är det blöta sopor med hög andel obrännbart material blir rökgaserna giftiga med mycket dioxin. Vill man värna om miljön är det främst metaller och blöta matrester som man skall sortera bort från soporna. Metaller är ofta legeringar där en del ingående metaller är tungmetaller som bly, krom och nickel som inte alls är bra att det kommer med rökgaserna ut i naturen. Kvicksilver som det diskuterats en hel del om på den här sajten är trots allt mindre från sopförbränning än från kol vid samma energimängd.

 15. Sigge, en bättre idé vore väl att inte elda upp sådant avfall för att låtsas att man håller på med ngn slags ’återvinning’ i grönposerande syfte.

 16. tolou

  http://notrickszone.com/2015/06/02/shocking-before-and-after-photos-how-wind-parks-are-devastating-idyllic-german-countryside/

  Inte precis drömbilden av framtiden direkt 😥

 17. Mark Steyn med > lite climate stand up slap stick comedy (börjar 28 minuter in i videon)

  The hockey stick is as you all know a proxy reconstruction ..
  And there are only two problems with it:
  The proxies, and the reconstruction.
  Other that that it’s fine

 18. Håkan Bergman

  Sigge #14
  Fuktigt bränsle är inte nåt specifikt för sopor, samma problem finns för kolstybb förvarad utomhus, för biobränsle och brunkol. Lösningen är att torka bränslet med rökgaserna innan förbränningen, rökgaserna håller runt 300 grader efter luftförvärmarna. Sopugnarnas rost har en torkzon just för detta och där har tekniken gått fram rejält. Chalmers hade ett projekt för det här, men just nu har jag inget bredband och ids inte leta upp det. Din halvätna ostmacka med gurkskiva dammar när den kommer fram till förbränningszonen.

 19. Monodemon

  Stefan Molyneux går igenom 97% konsensus-myten:
  https://www.youtube.com/watch?v=yTTaXqVEGkU

 20. Kenneth Mikaelsson

  Lite TP bete……..

  http://iceagenow.info/2015/06/now-almost-the-coldest-in-8000-years/

  se om vi inte kan locka fram trollet…… 🙂

 21. Kenneth Mikaelsson

  Undrar vaför inte SMHI kan använda en sådan display när de visar vad för väder vi väntar??

  http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-328.52,65.73,837

  Man får ju en helt uppenbar känsla om vad som väntas…

 22. Kenneth Mikaelsson

  Samt vill man ha lite större perspektiv så…..

  http://spaceweathernews.com/

  Får man en bra sammanfattning av dagen…

 23. sibbe

  Ack, ja, bästa Lennart Bengtsson, var då danskarna stygga mot Sverige på 1500-talet. Sen blev det väl tvärtom:
  I januari 1644 attackerade Gustav Horn Skåne med 11.000 svenska soldater. Helsingborg och Lund kapitulerade, Landskrona intogs och Malmö började belägras. Vid freden i Brömsebro 1645 fick Danmark behålla Skåne men förlorade Halland. Denna fred var dock endast ett kort uppehåll. Sommaren 1657 gick svenskarna åter in i Skåne. Båstad brändes men vid Ängelholm stoppades anfallet upp. På vintern samma år tågade Karl X Gustaf över isarna från Jylland till Själland. Vid freden i Roskilde 1658 tvingades Danmark avstå Skåne till den svenske kungen.
  Det var en självklarhet för den danska regeringen att Skåne snart åter skulle återhämtas till Danmark. Den 29 juni 1676 landsteg därför Christian V söder om Helsingborg. Detta blev inledningen till ett mycket långt och blodigt krig skulle drabba Skåne fram till 1680. Kriget blev till att börja med en stor framgång för danskarna. Helsingborg och Landskrona kapitulerade och Kristianstad intogs. Karl XI fick dra sig tillbaka in i Sverige. När han återkom på hösten samlades de båda arméerna norr om Lund. Efter slaget vid Lund 4 december 1676 stod svenskarna kvar på slagfältet medan den danska hären i god ordning retirerade till Landskrona. Landskrona kom sedan att bli danskarnas huvudfäste under resten av kriget.
  Under 1600-talet uppträdde snapphanarna som känt begrepp. Namnets ursprung går dock tillbaka till 1560-talet. Sven Poulsen var en av ledarna. Med sina fåtaliga ”friskyttar” gick han bl.a. till anfall mot hela svenska armén när denna 1657 bröt in över Hallandsåsen. På våren 1677 reste Johan Gyllenstierna med en stor trupp svenska soldater runt i socknarna för att få den manliga befolkningen att skriva på en trohetsförsäkring till den svenske kungen. Man lovade amnesti och hotade med svåra repressalier om man samarbetade med snapphanarna. För att statuera exempel gav Karl XI i april 1678 order om att bränna ner Örkeneds socken, som var ett av de värsta tillhållen för snapphanar, samt att alla vapenföra män skulle avrättas. Befolkningen hann till största del sätta sig i säkerhet, men några slogs ihjäl, gårdarna brändes och åkrarna skövlades.
  På något sätt påminner det om situationen i Mellanöstern…
  – Men just nu gick min hustru och se på bröllopet. Och förresten: Hon har anor som går tillbaka till en av 1400-talets kungar: till Karl Knutsson (Bonde) som ju gillade att rulla runt i sänghalmen – det var före blodbadet. ”Bonde”gänget tycks ju ha klarat sig undan bödeln…

 24. Jens

  #6 och #12.
  Det är ju hårresande av SVT. Alla som argumenterar mot uppvärmningspropagandan kallades ”klimatförnekare” både före under och efter inslaget. Och hela reportaget var ju gjort för att förlöjliga seriösa forskares arbete. Är det någon som anmäler detta till granskningsnämnden?

 25. Jonas #13,

  Bjerströms kommentar är mycket intressant för mig. Jag har sedan länge ansett att klimathotet är grunden för många affärsidéer, att sälja tjänster och produkter som motiveras av klimathotet. De som verkar inom sådana branscher har naturligtvis intresse att klimathotet skall framstå så hotfullt som möjligt, desto bättre går ju affärerna.

  Skeptisk, kritisk, granskning av klimatvetenskap och klimatpolitik har däremot alltid varit sämre som affärsidé. Detta blir därför mer en fråga för sanningssökare även om det finns undantag.

 26. Mats F

  Johan Norberg har kommit med en film om energi mm.
  ”Power to the peolple” 1 timme.
  http://www.cato.org/multimedia/media-highlights-tv/johan-norbergs-latest-documentary-power-people-airs-pbs
  Hadde vart intressant vad andra tycker om denna, kritik och beröm.

 27. Jarek Luberek

  #6:

  De är helt enkelt i samma bransch. Jag citerar John Shelby Spong:

  ”Religion is always in the control business, and that’s something people don’t really understand. It’s in a guilt-producing control business”

 28. Sigge

  #15 Jonas N

  Att sopor eldas är väl för att det är billigare än deponering.

  #18 Håkan Bergman

  När det gäller fuktigt bränsle så brukar bränsleflis sprinklas med vatten innan förbränning om det är för torrt. Rökgaserna brukar kylas till ungefär 60 grader innan de släpps ut ur skorsten vid stora anläggningar. När det gäller sopor så är det problem om vattenhalten är för hög samtidigt som andelen obrännbart i soporna är höga.

 29. Carbomontanus

  #9 ???????
  Stabburets leverpostei…. og så har vi Mills og Gilde og Finsbråten. Ovnsbakt.

  Dansk griseri er på sitt beste i form av dansk Salami, billigst og best. Men elg og Rein og Sauepølse og hestepølse er et strå hvassere. Det er for det meste bare griseri i den også, men det er iallefall ikke Soya.

  Hvalcarbonader er meget gode hvis man får dem. De er ekte og danker ut enhver Kebab som bare er korrekt utsulta og knivstukken sau fra langtvekkistan med defekt fryser via bosporus gjennom hele bakvendtland og med estonia om natta.

  Nei, prøv varene fra Nordfjord og fra Gilde og Enghav. De holder iallefall kvalitet. Og da behøver man ikke ta hensyn til EU.

 30. Håkan Bergman

  Sigge #28
  Vattnar gör man för att minska risken för självantändning och för att det inte ska damma så förbenat. I vårt klimat är nog det där ett mindre problem, oftast är bränslet för blött. Och vem har sagt att rökgaserna för torkning av bränslet ska tas från toppen av skorstenen? Inse att utsortering och separat hantering av matavfall för biogasproduktion är en helt igenom korkad ide.
  http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/26313.pdf

 31. Håkan Bergman

  Carbomontanus #29
  Jo Dansk Salami från Ingemar Johansson, bara namnet alltså, är okey. Salami får den inte heta enligt EU. Finnarna har Finsk Edamer, suverän ost men har inte sett till den på ett tag nu. Schweiz är ju inte med i EU, men kan man hoppas på att det kommer Polsk Schweizerost, det kunde vara rätt kul?

 32. Kenneth Mikaelsson

  Mera troll godis…………..

  https://www.youtube.com/watch?v=5NinRn5faU4

 33. Carbomontanus

  #31 Bergman
  Vi får endelig tak i ekte Oude Gouda utt. oude chouda på Samvirkelaget. Den er uovertruffen. Men Norvegia vellagret er i nærheten!

  Jeg har opplevet at fra Ostfriesland selger man også gouda, men den er ikke gul. Bare Nasjonal og Økologisk.

  Schweizer og Edamer får man lov å selge her, men merket ”Gräddost” fra Tine er faktisk bedre, og så har vi Tilsiter, atter uovertruffen.

  Nøkkelost selger man også, det er likeså en hollandsk resept, frisk Gouda med karve og kryddernellik, en av mine favoritter.

  Kan dere ikke bare ganske enkelt drite i EU og kalle tingene hva dere vil?

  Jeg nevnte hvalcarbonader. Elgcarbonader er på samme nivå og slår ut enhver korrekt utsulta og knivstukken sau fra Langtvekkistan. Det må dere da ha? Da er dagen og nasjonalbevisstheten reddet. Rein kan være så ymse, den kan også være korrekt utsulta og knivstukken,…… men elg er sikrere kvalitet.

  Denne Lennart Bengtsson #9 mener åpenbart at korrekt utsulta og knivstukken fra Langtvekkistan med defekt fryser via Bosporus og Estonia om natta (=smuglerkjøtt) er billigere og bedre.

  Han må passe seg.

  Nei, da foretrekker vi Seibiff, = langt billigere og bedre og hevet over EU i gradene.

 34. Christopher E

  #29 Carbomontanus

  Hvalbiff är en favorit jag alltid tar med mig hem när jag besöker Norge. Föredrar min val stekt i centimetertjocka skivor med bara salt och peppar. Till detta vanligen pommes frites och bernaisesås.

  Dessutom får man en fin specialkrydda av vetskapen om hur politiskt inkorrekt detta kött är i Sverige. Importkött också för oss, om än inte så långt. Men den stora frågan som håller svenskar vakna hela natten är, är valarna ekologiska?? 🙂

  Min andra norska matpassion är kulturmjölk, den bästa filen i hela världen.

 35. Rider

  Stackars växter, de får det allt tuffare att växa o ta upp kväve med en ökande CO2-halt i atmosfären.
  Hmm, men håller inte jorden på att bli grönare?
  http://thinkprogress.org/climate/2015/06/13/3669094/carbon-dioxide-could-mean-less-nutritious-plants/

 36. Rider

  Stackars isbjörnar som är så hungriga att börjar käka delfiner o stackars delfiner som måste simma norrut för att vattnet är så varmt.
  Hmm, men skulle inte havisen har smält undan helt o hållet nu under 2015 o ökar inte isbjörnspopulationen o har havsvattnet blivit SÅ mycket varmare ?
  http://www.desdemonadespair.net/2015/06/starving-polar-bears-observed-killing.html

 37. Rider

  Stackars köttätande Kalifornien-bor.
  Om de ska fortsätta att äta kött får de tamefan skita i att duscha.
  https://m.youtube.com/watch?v=AmmUV324Lnk
  http://www.skipshowersforbeef.com/

  Hmm, hade det inte varit bättre att satsa på avsaltningsanläggningar såsom Israel gjort?

 38. Sigge

  #30 Håkan Bergman

  Sopförbränning fungerar inte så bra där man har sopsortering på papper, kartong och plast men inte på matavfall. Ska matavfallet förbrännas så behöver en hel del plastförpackningar, mjölkkartonger och annat brännbart vara med i soporna och inte sorteras bort. Det jag skriver är erfarenheter från verkligheten och alla sopeldade värmeverk har inte haft de problem jag talat om. I t ex Stockholm så är det mycket kontorsavfall som i huvudsak består av brännbart papper (kuvert skall inte återvinnas utan slängas i sopor) som gör att matavfall i hushållssoporna inte är något problem.

  Det finns flera anledningar till att torr bränsleflis sprinklas, dels för att det skall damma mindre och minska brandrisken som du skrev. Det finns en tredje anledning och det är att när rökgaserna kondenseras så hamnar mycket av de allra minsta sotpartiklarna i kondensvattnet.

 39. Rider

  Forts. Stackars Kalifornien-bor.
  Ni kanske undrar hur de ska klara hygienen utan att duscha?
  Det finns en broschyr att ladda ned med massor av tips!
  T.ex. att använda skrubba sig ren med sandpapper, eller att ta ett gyttjebad och om de vill fräscha till håret kan de massera in lite baby-puder.
  Kläder behöver inte tvättas, det räcker med att lägga in plagget i frysen ett tag.

 40. Helge

  #4 Christopher E och Lennart Bengtsson #9

  Du låter nästan religiös i din inställning ”. Jag köper ekologiskt med förnuft. T.ex ägg.

  Jag köper svenskt med förnuft, även här är ägg ett bra exempel. Ägg är salmonellafria nästan bara i svensk produktion. Djurhållningen är bättre i Sverige så jag köper helst svenskt kött, gärna gräsbetat. Men annars lägger jag ingen större vikt på att det just ska vara svensk

  Övrigt ekologiskt kan ibland vara ett rent trick som egentligen endast gynnar märkningsbolaget, ibland ett klokt val, prisskillnaden är inte så stor på vissa produkter, större på andra. Näringsvärdet är ofta bättre på ekologiska produkter dock inte alltid. Här är mjölkprodukter ett bra exempel. http://www.slu.se/naring-mjolk

 41. Christopher E

  #40 Helge

  Om jag har en religion är den närmast kapitalistisk. Jag köper vad jag tycker är prisvärt, vilket ofta men inte alltid sammanfaller med det billigaste. Ägg köper jag tex alltid de billigaste, vilket utesluter de ekologiska äggen. Vid liknande pris är det som jag skrev, jag undviker aktivt ekologiskt, vill inte delta i den hysterin. I längden leder den till sämre urval i butiken och dyrare priser även om någon enstaka ekologisk varit billigare någon gång (har nog i praktiken aldrig hänt, det ingår i tron att merpriset ska få kunden att tro att de betalar för något bättre och renar sitt samvete med en bot).

  Det finns gott om undersökningar som visar att inte ekologiskt är bättre näringsinnehåll. Även artikeln du länkar bekräftar det, den konstaterade att vissa ämnen var fler i ekologisk mjölk, andra i standardmjölk. Allt tycktes pendla nära signifikans, så den enda slutsatsen blir att det spelar ingen roll vilken man dricker. Om det inte vore för priset, för då vinner standardmjölk. Har man råd att köpa mer mjölk för samma pris, får man i vilket fall mer näring än skillnaderna mellan produkterna (även om det spelar mindre roll).

  Vad gäller grönsaker och dyl. räcker dessutom en visuell inspektion för att avgöra till den billigare standardproduktens fördel. Jag skrattade gott åt små, bruna, skrynkliga ekologiska citroner häromdagen i affären. De var skyltade med samma pris som vanliga citroner, men det var styckpris, och de ekologiska var ca hälften så stora…

  Jag är dock för fritt val. Folk får köpa vad de vill efter tidens trend. Det är deras pengar att slösa bort. Det är bara synd om nuvarande eko-religion i vissa västländer leder till ett dyrare och sämre urval för oss andra. Toleransen är inte stor på gröna ideologiska sidan, de skulle gladeligen neka mig mitt val om de får chansen. Själv har jag slutat handla på Coop för deras skrämselpropaganda om ”icke-ekologiskt”.

  http://www.svd.se/lag-niva-i-coops-propagandafilm

  Apropå svensk djurhållning så har vi fått internationell kritik för att vi avhornar all nötboskap? Konstigt att grisknorrar är en jättesak i media men inte horn. Kan det vara så att det handlar mer om nationalism än djurens väl?

 42. Sigge

  Helge och Christopher E, #40 och #41

  När det gäller kött och ägg så köper jag alltid svenskt. För ägg är en viktig orsak att jag använder en del råa ägg i matlagning och då är det mycket viktigt att det är salmonellafritt. Att jag köper svenskt kött beror mest på att man i Sverige inte tillåter antibiotika i djurfodret vilket gör att svenska köttet inte innehåller rester av antibiotika vilket mycket av det importerade gör. Att mat innehåller antibiotikarester är en bidragande orsak till att det utvecklas antibiotikaresistenta bakterier.

 43. Christopher E

  Hittade det där jag hört om avhorning. Det är Sverige som kräver undantag från de ekologiska reglerna. Att köpa svenskt ekologiskt innebär alltså att man accepterar en lödkolv i djurens panna. Skulle vi vilja ha det i våra pannor?

  http://www.lantbruk.com/lantbruk/fortsatt-osakerhet-om-forbud-mot-avhorning

  Vad gäller ägg äter jag inte råa, så det är inget problem med salmonella. Det finns förresten ingen garanti att svenska ägg är salmonellafria heller, det är bara ovanligt. Men jag tror att de flesta billiga ägg jag köper är svenska ändå, även om jag aldrig kollar ursprung.

  Nötkött äter jag inte ändå, för vi är hinduer i familjen. Lamm/kyckling äter vi mest. Lamm är svenskt eller sydamerikanskt för det mesta beroende på pris, kyckling misstänker jag är mycket danskt, men troligen svenskt ibland också. Men det är inte ursprung jag väljer efter. Det är viss hysteri med ideologisk handel numera, vissa får leta vilt efter en kyckling som är ekologisk, rättvisemärkt, CO2-neutral, HBTQ-vänlig, närproducerad, etiskt ägd osv osv… jag tycker det räcker med prislappen.

 44. b-j-b

  Christopher E #41 sista meningen –
  Har du hört talas om arbetarskydd eller arbetsmiljö?

 45. Carbomontanus

  #34 Christopher E
  Kona mi er tysk og preparerer hvalbiffen som goulash med rød paprica og squash og brun saus. Den er virkelig fin, og gir verdens beste goulash.

  There simply ain`t no better beef on land. men den må være vel- skutt og det er antagelig slett ikke likegyldig hvilken hval og fra hvilket farvann. All sjømat og fisk tar klart preg og smak av miljøet. Det skal man først og fremst være klar over, derfor er også miljø og vassdragsværnet svært viktig.

  Det er meget bedre hvalbiff å få kjøpt nå, enn den gang den måtte fraktes helt fra Antarktis. Men gamle hvalfangere har sagt at nyskutt blåhval der nede på feltet slo alle rekorder. Når den kom på dekk ville ikke noen av mannskapene ha noe annet, samme hva de hadde med av biffer hjemmefra i fryseren.

  Hva vi dengang fikk i butikkene her var antagelig 3/4 år gammel blåhval og finnhval fra defekt fryser.

  Dette skal man også vite, at særlig fiskevarer med omega3 og alt det der og meget sterke enzymer fordi de er kaldblodige,…. er ikke stabilt i fryseren medmindre den holder under 20 kuldegrader. Fisk man pakker i egen fryser er ikke overbevisende god lenger efter 3 måneder. Slå heller da et slag for fiskehandleren og samvirkelaget som stiller med nye varer.

  Men jeg har et videre meget godt råd. Vet man ikke bedre, og det vet man neppe, så prøv seifilet. Den er en av de aller sterkeste fisker og tåler praktisk talt hvasomhelst av behandling. Den slår enhver råtten hummer og østers på Champs Elyse rett ut i åpen konkuranse. (De froskespiserne der nede vet jo ikke hva de snakker om.) Seibiff er en så sikker vinner at den skulle stille i egen klasse.

  Jeg skulle en gang å servere studentmiddag for en proff tsjekkisk restauratør og kokk, og valgte seibiff med løk som det tryggeste, servert på enkleste vis med oppskåren paprica og franske poteter pommes frites. Den satt rett i fletta, jeg fikk toppkarakter.

  Hemmeligheten med seifilet, dette at den er en så sikker vinner i alle kokkekonkuranser, er antagelig at den er så sterk at den tåler hvasomhelst av behandling.

  Med de andre fiskene, som kan være adskillig mildere og har lett for å bli skjemt, må man være adskillig mer skjønnsom.

  Og hva man bør unngå efter min mening er laks i binge, som neppe er bedre enn svin i maskin.

  Hvalen er såmenn også økologisk, efter at den blev gjenoppfunnet av Gro Harlem Brundtland (fred være med henne) idet hun sa: ”Er`e Brigitte Bardot eller er det Norsk havforskningsinstitutt som skal bestemme over hvalfangsten?”

  Og fortsatte:. ”Er`e Pollittikkerraaaa og sysstemet i vest eller er det Norsk Legeforening som skal bestemme over attomvåpna?”

  Gro Harlem Brundtland (fred være med henne) styrte først Norge og derefter hele verden som et Universitetssykehus med seg selv som Overlege.

  Hun (Gro Harlem Brundtland fred være med henne) oppfant videre Røykeloven og IPCC.

  Så det er dette dere sliter med den dag idag hvor selv Paven er frafallen…

  Så hvalen er nok da økologisk. Men det bør herske saklig tvil og debatt om hvorvidt den kan være styrkende kost også for klimanektere og klimasurrealister.

 46. Kenneth Mikaelsson

  #36 Rider

  Isbjörnarna har nog inget större bekymmer än att isen är lite väl tjock så sälarna har flyttat på sig..

  De med bekymmer är alla grön j*vlar till murvlar för de har kommit till vägs ände när det gäller Arktis..

  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/06/14/record-cold-in-southwest-greenland-continues/

 47. Kenneth Mikaelsson

  Här har ni nått att bita i…

  http://wattsupwiththat.com/2015/06/13/presentation-of-evidence-suggesting-temperature-drives-atmospheric-co2-more-than-co2-drives-temperature/

  Sen ta ni tanken ett steg högre …..

  http://notrickszone.com/2015/06/11/surprise-orbiting-carbon-observatory-shows-models-have-little-resemblance-to-reality/#sthash.ioWMs4vG.dpbs

  Så har ni grunderna till den totala dekapitationen av IPCC … fast det va ju en bra huvelös organisation redan från början,,,

 48. Kenneth Mikaelsson

  Ännu en kall och småblöt dag i jämmerdalen…

  http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=total_cloud_water/orthographic=-328.52,65.73,837

 49. Christopher E

  #44 b-j-b

  ”Har du hört talas om arbetarskydd eller arbetsmiljö?”

  Jodå, har inget emot dessa. Regleras bäst i nationell lagstiftning. De ingår i ”osv osv” i min text och är inget jag påverkar i mataffären genom ideologiska val. Jag vill bara handla mat, inte ägna mig åt komplicerade manifestationer i butikshyllan som i vilket fall bara är kompomissande.

 50. Sigge

  #21 Christopher E

  Det är nog 20 år sedan som det senast var salmonellasmitta i hönserier och kycklingbesättningar i Sverige. Då avlivades samtliga höns och kycklingar i de besättningarna och byggnaderna sanerades. Det var ett fåtal gårdar som drabbades. Det inträffar ibland att salmonella finns i någon enstaka djurbesättning och då isoleras gården till den är smittfri. Senast det var en större salmonellaepedemi i Sverige som drabbade djur på många gårdar och många människor blev sjuka av det var 1953. De allra flesta fall av salmonella på människor i Sverige beror på att man blivit smittat utomlands. De övriga fallen där folk smittas i Sverige beror på importerad mat och det är inte bara kött och ägg som kan vara smittat utan även vegetabiliska varor som böngroddar och bär, fast det är ovanligt. Importrad kyckling är vanligaste orsaken till att drabbas av salmonella i Sverige.

  När det gäller importerat kött så är det vanligare att gris och kyckling innehåller rester av antibiotika än nötkött. Fast antibiotikainnehållet i importerat nötkött diskuteras nog mer i media än det i kyckling och fläsk.

  När det gäller avhorning av nötkreatur så är det vanligt i hela Europa. Anledningen är inte arbetsmiljö utan att djuren stångar varandra. Det som gör de svenska ekologiska mjölkproducenterna och köttdjursuppfödarna lite upprörda över att djuren inte får avhornas är att nya KRAV-reglrena inte tillåter uppbundna djur i bås. Det är av djurskyddsskäl inte tillåtet att ha djur med horn i lösdriftsladugårdar. Då är alternativen att antingen välja boskap som inte har horn, som fjällkor, eller välja boskap som kan gå ute året om som Highland Cattle om man skall driva ekologisk djurproduktion.

  Att man kuperar svansar på grisar beror på att om det är för trångt i boxarna så äter grisarna varandras svansar och det blir sjukdomar. I Sverige är det inte så trångt i grisboxarna så att kupering behöver utföras.

 51. Ingemar Nordin

  Christopher E #49,

  ” Jag vill bara handla mat, inte ägna mig åt komplicerade manifestationer i butikshyllan”

  Mycket väl formulerat! Våra matbutiker har politiserats: Hållbarhet, eko, bojkott av Israel, … Vad blir nästa steg? Redan på 70-talet så fanns det ju förstås ”röda” bokhandlar där de rättrogna skulle köpa sina böcker. Men nu har det hela drivits ett steg längre så att inte bara bokhandlar är religiöst färgade, utan ALLT skall gå i den gröna ideologins tecken. Alla. Gemensamt. Skall. Bekämpa. Klimathotet. !

 52. John Silver

  King Coal rules Asia:

  http://www.thegwpf.com/indias-coal-boom-drives-australian-coal-export/

 53. Carbomontanus

  # Helge & al

  Økologisk er mer enn som så, og har mange betydninger og er ikke minst en sekk man putter mange ting oppi. Organisasjonene vet også tildels å markedsføre dette mens annen av deres markedsføring kan være tvilsom, ja ganske latterlig.

  Men vær oppmerksom på at det ofte er gitt å inneholde også verdier som dyrevelferd og landskapsværn og kulturværn og metodeværn og metodeutvikling.

  Jeg har ”tuklet” litt med det, egentlig mest for å sikre og bevare endel gamle tradisjoner og metoder men ikke minst også for å orientere meg og oppdatere meg.

  Det er ganske klart at mye ”økologisk” metode og drift er mer arbeidskrevende enn industrial stordrift og ”rasjonalisering”, men det holder også adskillig bedre våre menneskelige ferdigheter vedlike og er i regelen også mer bevissthets og kunnskapskrevende,….. så dermed høynes menneskets aksje på verdibørsen, når mennesket ikke lenger innsettes som en stokk dum og bevisstløs mekanisme og arbeidsmaskin.

  Det blir mye å skrelle og renske gurøtter og poteter og epler og sy og lappe klær og resirkulere og slakte ved og fremstille både møbler og verktøy og arbeidsmaskiner. Og glem aldri at det er ikke strømpe og bukseprisen dert gjelder når man stopper og lapper klær, men at man vedlikeholder og trener synet og fingerferdigheten, som likeså må være istand når vi skal ta elektriske apparater og biler.

  Det forutsetter og det krever SCIENCE å leve og arbeide økologisk.

  Så det er ikke så ganske galt å trene seg heller til å tyde og bruke lokale ressurser. Jeg har i mange år hatt et profesjonelt praktisk råvaremonopol på det, ved heller å gå scientific til verks og tyde og lære meg kunsten og tyde og bruke mine lokale premisser bedre, noe konkuransen i EU og utlandet slett ikke var så bevisst på.

  Det kan for eksempel innebære å få de svenske småsteder og premisser og ressurser og det svenske samfunn til å fungere best mulig og begå en høyest mulig foredling av lokale premisser og råvarer.

  Og man vil ha et rikere og sunnere liv og en sterkere kultur av det.

 54. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärd artikel:

  the IPCC’s top climate official says the UN’s unelected bureaucrats are undertaking “probably the most difficult task we have ever given ourselves, which is to intentionally transform the [global capitalist] economic development model.” Another IPCC director says, “Climate policy has almost nothing to do anymore with environmental protection. The next world climate summit is actually an economy summit, during which the distribution of the world’s resources will be negotiated.”

  http://iceagenow.info/2015/06/twin-peaks-twin-lies/#more-16557

 55. Lasse

  Lite mer om den kalla Grönlandsvåren-nu från den sidan som kan förklara allt med CO2:
  http://www.meltfactor.org/blog/greenland-melt-season-kicks-off-slowly-in-2015/
  http://polarportal.dk/en/nyheder/arkiv/nyheder/still-waiting-for-the-melt-season/

  Judith Curry gör en bra genomgång av veckans nya artiklar:
  http://judithcurry.com/2015/06/14/week-in-review-science-edition-10/#more-19075

 56. Mats G

  51
  Ingemar Nordin
  ”… Vad blir nästa steg? ”

  Jag kan tänka mig en hel del.

  Ett förslag som jag tror skulle vara en hit är att du har en grön och en röd kassa. Ungefär som tullen. I den röda får du betala solidaritetsavgift på total beloppet.

  Sedan har du skampålseffekten som inte kan underskattas.

  Om inte avgiften får dem att handla rätt så kanske den sociala pressen gör det.

 57. Kenneth Mikaelsson

  Vill ni jogga skrattmusklerna lite………….

  Mark Steyn – The Fraudulent Hockey Stick

  https://www.youtube.com/watch?v=tbAgl7w_Vws

 58. Mats G

  41
  Christopher E
  ”Kan det vara så att det handlar mer om nationalism än djurens väl?”

  Jag tror att det är Lantmännen eller någon annan bondeorganisation som tyckets det var en bra idé att saluföra svenskt som marknadsföring. Svensk flagga på produkten signalerar dyrare och det är ju bra och veta. Dessutom otidsenligt som skrevs.

  Men det är väl ett koncept. Öppna landskap, svenskt kött osv. Man pushar för den svenska bonden.

  Själv tycker jag tvärtom. Det borde vara självklart att importera mat från de länder som är jordbruksnationer. typ U-länder. Istället möts de av höga tullar som gör att deras produkter ratas pga kvalitet. Priset som de skulle kunna konkurrera med tas effektivt bort.

  Det här skulle vara det naturliga. Sverige som är ett high tech land skall syssla med high tech. Jordbruksländer skall syssla med jordbruk.

 59. Christopher E

  #51 Ingemar Nordin

  ”Våra matbutiker har politiserats: Hållbarhet, eko, bojkott av Israel”

  Lite politisk i butiken är dock även jag ibland. En lokal Coop Forum bestämde häromveckan ensidigt att inte sälja varor från Israel. Det varuhuset bojkottas nu av mig och så många fler att det bara verkar vara en tidsfråga innan styrelsen ger upp och släpper in mellanösterns enda demokrati igen.

 60. Kenneth Mikaelsson

  Demokrati…… pyttsan.

  https://www.youtube.com/watch?v=cVNR9LOEGbk

 61. Ingemar Nordin

  Christopher E #59,

  ”En lokal Coop Forum bestämde häromveckan ensidigt att inte sälja varor från Israel.”

  Jag har inget emot att folk försöker använda sin konsumentmakt även politiskt om de nu vill det. Det som stör mig är när stora butikskedjor försöker använda sin dominans för att pekpinneaktigt trycka på folk sin egen ideologi, som i det här fallet att bojkotta en demokratisk stat. Eller som i så många andra fall att uppmana oss att köpa ekoprodukter (ofta dyrare, av sämre kvalitet – och inte heller ofarligt). Eller då elbolag som skryter med att kunden kan välja att köpa ”förnyelsebart”, men förvägra dem möjligheten att köpa enbart vatten- och kärnkraftsbaserad el.

  Trist utveckling där alla går i MPs ledband.

 62. John Silver

  #57

  Mark Steyn och andra talare från konferensen finns här:

  http://climateconference.heartland.org/

  http://www.ustream.tv/recorded/63589893

 63. Thomas P

  Kommentar raderad

 64. Ingemar Nordin

  Kommentar raderad

 65. Kenneth Mikaelsson

  Kommentar raderad

 66. Christopher E

  Kommentar raderad

 67. Mats G

  Kommentar raderad

 68. Ingemar Nordin

  Kommentar raderad

 69. Thomas P

  Kommentar raderad

 70. Kenneth Mikaelsson

  Kommentar raderad

 71. Carbomontanus

  Kommentar raderad

 72. Peter Stilbs

  Var snälla lägg av med dessa sionist- och nazistdiskussioner här på KU

 73. Carbomontanus

  Kommentar raderad

 74. Mats G

  Kommentar raderad

 75. Guy

  Det är ju av visst intresse att märka att somliga politiska diskussioner är tabu på forumet. Forumet är inte menat för annan politik än klimatpolitik av förståeliga skäl men nog har politik från världen s alla hörn varit på tapeten här. Dom samlade skuldkänslorna förvaltas väl.

 76. Peter Stilbs

  Guy #75 – vi har högt i tak, men ibland måste man stoppa diskussioner som spårat ur.

 77. Guy

  Peter S #76

  Förall del, jag vet ju inte hur det spårat ur men av modereringen att döma så har censuren slagit till hårt även mot personer som sällan blir modererade. Det får mej att misstänka att censuren beror på ett slags konsensus om vilka folk eller ideologier som det inte är tillåtet att diskutera i motsats till t.ex. Mao, Pol Pot, Kim plus en hel del organisationer i afrika, fjärran östern och mellanöstern.

 78. Ingemar Nordin

  Guy #77,

  Helt rätt av Peter att moderera. Kände själv att mitt inlägg var lite OT. Det finns så många andra ställen där man kan diskutera Mellanöstern. Kalla det inte för ”censur” utan bara för ”att hålla sig till ämnet”.

 79. Peter Stilbs

  Guy #77 – jag ansåg i rättvisans namn att alla som yttrat sig i sidospåret efter det att det spårat ur skulle modereras

 80. Thomas P

  Möjligen lite lustigt att Christophers inlägg #59 inte plockades bort om det nu var politiseringen som var problemet.

 81. Guy

  Ingemar N #78

  Du har helt rätt. Ämnet i fråga hör inte hit. Min kanhända alltför starka reaktion beror på att just det här området beskyddas extra mycket i förhållande till dom jag nämnde och som det är fritt att diskutera på vilket sätt som helst. Bör kanske nämnas att jag inte är på någon sida i saken. Förnuft och mänsklighet är vad jag håller på, oberoende varifrån det kommer.

  Peter S #79

  Rättvisa håller jag högt så jag är helt med dig, men du kanske skulle ha börjat med Christopher E och Kenneth M. som Thomas P delvis föreslog.

 82. Carbomontanus

  Til alle
  det er nok ikke så greit, det er åpen tråd og helg og invitert til utskeielser, og jeg har slått til med så betente og politiske emner som hval-carbonader og hestepølser og latterliggjort hele EU.

  Men hva jeg sa om islam, og som ble fjernet, var jo bare rett og riktig. Vil man gjøre seg upopulær her i verden så skal man bare ta seg inn hos en Araber og stjæle hans vann.

  Men vi burde kunne holde oss til miljø og klima.

  Både hval og hest og gouda har med miljø og klima å gjøre.

  Vet dere hva? vi har en Vitis vinifera L. i solveggen. Det er type Bianco og jeg tyder den videre som en classico fønicio for den ser meget orginal ut, og ellers er vinsortene umulige å bestemme.

  Jeg formoder den er kommet hit med svenske jernbanearbeidere, ”Rallare” i de varme trettiåra og plantet og pissa på i Norges varmeste høl, det gamle Oslo der kongsgården og Bispegården og jernbaneverkstedet lå helt nedtil sjøen. Idag middelalderpark.

  Vi stjal clon derfra og satte 100 meter høyere i terrenget.

  Ifjor bar den så solid at vi måtte spise av alle krefter, og ble moden 1 sept efter en ekstremt varm sommer.

  Og iår skyter den tidlig og ganske enormt med blomster- knopper, jeg har aldri sett på makan.

  Jeg sa det til nabofruen. De har hjulpet oss med å spise, det blev faktisk for mye for oss.

  Pussig , sa hun, så kaldt som det har vært nå.

  ”Du skal ikke tru hvasomhelst..” sa jeg da.

  For hvor kaldt har det vært? Tja, heller som normalt, det spørs bare hvor langt tilbake vi ser. Efter badetemperaturene og epleblomstringen å dømme er det meget normalt i 50 års perspektiv.

  Og Mai kulde gjør bondens lader fulde, det kan love bra allikevel da.

  Men borte i Austerbygd på Igaliku, som er det gamle Bispesetet Gardar, har det vært og er det ekstremt kjølig og sen vår i år. Det stedet bør man følge. Det er den dag idag Grønlands varmeste høl.

  Men det er sommer og varmt og fint i Logyearbyen på Svalbard. Man kan følge det på Yr.no

  Hva som er noe unormalt i år er enormt med snø på vestfjellet, og store problemer med fjellovergangene. Og skiheisene gjenblåst og nedsnødd. Men det kan tilskrives CO2 AGW og varmere hav og mer vestavind. Forsåvidt slett ikke så unormalt men fysisk forklarlig.
  Det vil komme til å ryktes om breer som rykker frem igjen.

  Begynner man å trosse naturen og legge bilveier over fjellet så må man også ta følgene, det er klart.

 83. Carbomontanus

  #81 Guy

  Tillat meg et hjertesukk.

  Riktignok bør vi ha trosfrihet men fornuften er en ensom ting, man er alltid alene om den.

  Og dette menneskelige, Das menschlich allzumenschliche…. det er i virkeligheten et heller verdinøytralt og a- moralsk begrep, slik at i praksis kan man legge hvasomhelst i det.

  Jeg tror nok man heller bør presisere.

  Er det tale om ”Folkeskikk” så er man like langt, man bør forlange presisert hvilket folk og hvilken skikk.

  Jeg tror mer på Law and order og på det Constitusjonelle og siviliserte. Og mener videre at The UN declaration of Human Rights bør respekteres.

 84. Thomas P

  Appropå påven som var uppe här tidigare:
  https://www.youtube.com/watch?t=101&v=76BtP1GInlc

 85. Guy

  Thomas P#84

  Jag är inte säker på syftet med din länk. Förvånande är det att någon ids sätta pengar och krafter på dylik propaganda. Kampen den ”gode” mot den ”onde”. Finns vissa likheter till 10 – 10. Kul också att den stora kol och oljebusen var en version av Mosche Dayan.

  Som sagt så förstår jag inte vad du menar med länken.

 86. Håkan Bergman

  Nu borde väl alla miljöpartister m.fl. bli glada, folk byter i allt högre grad ut sina gamla törstiga rishögar mot nya bränslesnåla bilar.
  http://www.dn.se/ekonomi/stigande-bilsiffror-i-europa/