Öppen Tråd

studentsångare1

Maj månad har obevekligen gjort sitt inträde. Dock inte värmen, inte ens i Lund. Men den kommer får vi hoppas. Dags för veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Fortsatt trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  Rebecca Weidmo Uvells holmgång med Naturskyddsföreningen – en njutbar sågning!

  http://www.uvell.se/2015/04/30/inte-farligt-livsfarligt-26707130

 2. latoba

  Jag har vid flera tillfällen försökt ett få in kritiska insändare i Eskilstuna-Kuriren men censuren har alltid tagit bort dem. Här kommer ett exempel:
  Bejaka värmen!
  Förr i tiden skrämde kyrkan och prästerna oss med helvetet om vi inte gick i kyrkan på söndagarna eller om vi inte kunde katekesen på husförhöret. Och människorna trodde och mådde illa om de inte till punkt och pricka följde anvisningarna. Olika sekter var olika krävande. Allteftersom ett utvecklat skolväsende lärde oss att tänka själva insåg vi att vi inte behövde tro på något helvete.
  Nu har kyrkans roll tagits över av Miljöpartiet och den ”gröna rörelsen” bestående av Greenpeace, WWF, Naturskyddsföreningen med tusentals anställda och miljonbudgetar. Deras överstepräst är Al Gore, mångmiljardären och vinnaren av Nobels fredspris, som åker runt i sitt privata jetplan och förkunnar evangelium för den som vill hjälpa till att berika honom genom att betala tusentals kronor i inträde till seanserna. Och han skrämmer skolbarnen med sin film full av osanningar och orealistiska framtidsscenarier, en film som inte utan tillrättalägganden får visas i brittiska skolor. Dessa rörelsers katekes skrivs av IPCC på basis av simuleringar med tvivelaktiga modeller av klimatet. Deras idealsamhälle tycks mer likna det som amishfolket har inrättat i flera delstater i USA än det som vi i västvärlden har byggt upp tack vare den tekniska utvecklingen och en framsynt välfärdspolitik.
  MP och miljörörelsen har övergett sin från början så viktiga uppgift att varna för utsläpp av gifter i naturen, utfiskning o s v. Nu är det några ynka tiondels graders höjning av jordens medeltemperatur sedan mitten av 1800-talet som de fokuserar på och försöker skrämma oss med. De använder resultatet av prognoser skapade av IPCC:s omdiskuterade simuleringsmodeller för att få oss att ge upp vår livsstil, den livsstil som har skapat vår välfärd och som skulle ge fattiga länder möjlighet att lyfta sig ur sin fattigdom. De kräver bl a att vi ska sluta äta kött och sitta i mörkret på Earth Hour. Deras mål är ett överstatligt organ genom FN som ska styra våra liv. De försöker inbilla oss att koldioxid är ett miljögift när det i själva verket är en liten men livsviktig beståndsdel (0.038%) i den atmosfär som omger vår planet. De försöker också få oss att tro att man utan förödande konsekvenser för vår välfärd kan ersätta 96 % av den nuvarande energiproduktionen på jorden baserad bl a på kärnkraft med sol- och vindkraft. Utan att blinka accepterar man, ja till och med hejar på, uppförandet av vindsnurror till havs, i sjöar t ex som nu i Mälaren och på produktiv jordbruks- och skogsmark. Här blundar man minsann för alla miljökonsekvenser. Man häpnar över dubbelmoralen. Media låter dem utan kritisk granskning hålla på att sprida sina lögner om framtida scenarios : haven kommer att stiga över alla bräddar, glaciärerna kommer att försvinna, naturkatastrofer kommer att bli vanligare, isbjörnarna dör ut os v. Sanningen om isbjörnarna är att de är en flera hundra tusen år gammal art som har överlevt både istider och värmeperioder, som den under vikingatiden då man kunde odla på Grönland. Men som skrämselobjekt för barn är det ju bra, söta som de är. Att flera människor på jorden varje år dör av kyla än av värme är en sanning som förtigs. Att ökad koldioxidhalt är positivt för all odling talas det tyst om. Alla vet att växtodlare pumpar in koldioxid i växthusen för att öka produktionen.
  Min slutsats är: Bejaka värmen i stället för att förbanna den.

 3. Stein Austveg

  HVA SIV JENSEN IKKE HAR SAGT, NEI: HADDE ØNSKET HUN HADDE SAGT
  Den norske finansministeren har – som leder av Fremskrittspartiet – klart å vekke den internasjonale presse, godt hjulpet av dårlige spørsmål fra norsk presse hvor hun svarte at hun ikke hadde tro på menneskeskapte klimaendringer.
  Vi kan se på hva hun selv har sagt, NB i ettertid, og ikke minst partiets nestleder har presisert – nemlig det som er helt i tråd med partiets program.
  Klimaendringer er en realitet. Mange av dem er naturlige, og vi trenger å vite mye mer om disse. Partiprogrammet viser her til at Norges Forskningsråd mener det bør satses mer på forskning om naturlige klimaendringer.
  Menneskelig aktivitet har påvirket klimaet sier Siv Jensen nå i etterkant av intervjuet, og beklager å ha vært unyansert.
  De vi ikke vet, er hvordan disse to endringene påvirker klimaet – hver for seg og samlet sett – sier både hun og nestlederen. Og Siv Jensen tillater seg stadig å tvile på om menneskelig påvirkning av klimaet er hovedårsaken til klimaendringene.
  Lederen for WWF i Norge synes det er rystende, hun er jo søsteren til Siv Jensen.

  HØRT OM ISKANTEN – I SERIEN «NYTT FRA NORGE»
  Alle vet at sjøisen i nord er i ferd med å bli borte. Stortinget har bestemt at man kan bore etter olje inn til iskanten. Fordi isen trekker seg tilbake, kan det bores lengre nord foreslår regjeringen.
  Da skriver Svein Sunby, forsker ved Havforskningsinstiuttet: De neste 20 årene må vi forvente at havtemperaturen i Barentshavet går ned og isdekket øker. Politikerne kan derfor ikke konkludere med at grensen for oljevirksomhet kan flyttes nordover allerede nå: http://forskning.no/meninger/kronikk/2015/04/flere-artier-tidlig-flytte-iskanten-nordover
  Tenk hvilke godt skjulte forskningssannheter vi ville få hvis regjeringen kom opp med flere klimaødeleggende forslag!

 4. Pter F

  ”SO-rummet är en gratis digital lärresurs och Sveriges största och mest välsorterade länkbibliotek för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.

  http://www.so-rummet.se/kategorier/klimatforandringar

  Jag har skummat genom de artiklar m m man länkar till. Jag har inte kunnat hitta en enda länk till något som ens andas ifrågasättande av klimathotet. Däremot hittade jag bl a detta

  http://www.fokus.se/2012/12/nar-alla-skeptiker-gatt-hem/

  Jag har inte kunnat hitta annat att en person vid namn Robert de Vries driver SO-rummet genom pengar från annonsering på webbsidan. Hur är det möjligt att en (1) privatpeson på detta viset kan få bestämma vad våra skolelever ska få ta del av. Och vem ligger egentligen bakom denna webbsida ?

 5. Roland H

  Norska Miljødepartementet bedömer att oljeborrning kan flyttas norrut p g a vikande iskant.
  Det anser Svein Sundby förhastat.

  http://forskning.no/meninger/kronikk/2015/04/flere-artier-tidlig-flytte-iskanten-nordover

  Och ”Og så var det kloden, ja. Den blir nok varmere, om ikke så brått.” i denna blogg är ju värt att upprepas.

  http://forskning.no/blogg/terje-wahls-blogg/kloden-overlever-nok-ja

 6. Mats R

  Elon Musk, han med Teslabilarna, har just presenterat något som han tror ska kunna lösa världens energiproblem. Det rör sig om Tesla Powerwall, solcellsladdade batterier med stor lagringskapacitet och som an hängas på väggen. Han talar bl.a. om att de här batterierna kan ge elenergi till människor även om de bor på platser där det inte finns ledningar och andra infrastrukturella finesser. Det stämmer säkert, det tråkiga är bara det att det inte är sannolikt att de människorna kan hosta upp de $3500 som grundmodellen av batteriet kostar. Men i alla fall, tänk så trevligt det vore om Musk fick rätt i sina visioner! https://www.youtube.com/watch?v=yKORsrlN-2k

 7. ces

  #6 Läs vidare om varför det bara är en leksak för gröna välbärgade. http://www.thegwpf.com/why-teslas-green-battery-is-just-another-toy-for-rich-green-people/

 8. Ann LH

  #4 Pter F. alt. Peter F., bra initiativ!

 9. Mats R

  #7 Visst är det, som du skriver, en leksak för folk med mycket pengar och intresse för miljö och/eller teknik. Det finns dock saker som har börjat sin bana som ”njutningsmedel för överklassen” för att så småningom få stor spridning, t.ex. cyklar, bilar och hemmadatorer. Om Tesla Powerwall blir en framgångssaga eller ett dyrbart jättefiasko lär vi väl bli varse med tiden.
  Däremot verkar Hyundais bränslecellsdrivna bil ix35 ha lite bättre verklighetsanknytning och lyckas dessutom väcka entusiasm hos personer som provkört den: http://www.di.se/artiklar/2015/4/29/sa-imponerande-ar-vatgasbilen/
  Dessvärre är inte heller detta ett alternativ för normalavlönade, alldeles bortsett från svårigheten att få möjlighet att tanka den.

 10. Sigge

  Det finns redan idag varianter med solceller som laddar batterier för att använda för belysning och kylskåpsdrift. Om du går till gästhamn för fritidsbåtar så ser du solceller på varannan segelbåt. Det började komma för 20 år sedan. Innan dess var det vanligt med små vindkraftverk. Tekniken finns inte bara på segelbåtar. Den finns för fritidshus och den har spridit sig till 3:e världens landsbygd. På enkla skjul kan man idag se solceller som laddar batterier. När mobiltelefoner började byggas ut i tredje världens landsbygd för 15-20 år sedan så började solcellerna sprida sig där för att ladda telefoner och vara strömförsörjning till basstationer. Nu när ledlamporna börjar komma så sprids de också och laddas med solceller. En vanlig typ är lite större ficklampor med batteri som hängs i taket och ej är kabelansluta utan får tas ner och bäras till solcellsladdaren när de skall laddas. Än så länge så är det väl inte så vanligt med solcellsdrivna kylskåp i 3:e världen, men det kommer nog.

 11. Ann LH

  ”Själv utgår jag från för gällande allt som kommer från Naturskyddsföreningen och alla de har i sitt ledband inte är sant tills motsatsen är bevisad.” R.W. Uvell

  Tack för tipset Rosenhane #1. Underbart!

 12. Håkan Bergman

  Och hur har man tänkt sig få fram litium till allt det här.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Litium#F.C3.B6rekomst.5B3.5D
  Historiskt sett har priset varit lågt en tid nu, men tydligen handlades det en hel del redan igår. Priset kan nog bara gå upp nu.
  http://www.nasdaq.com/symbol/lit/historical

 13. Sigge

  Min Kommentar #10 var till Mats R #6

  #7 ces borde läsa det här.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sluta-subventionera-fossila-branslen_4509194.svd

  En förklaring varför solceller, ledlampor och annan nyutvecklad energisnål nästan inte säljer något alls i vissa utvecklingsländer.
  Att utveckla ny teknik är kostsamt och det kan ta tid innan det slår igenom. Mycket som utvecklats har heller inte blivit någon succé.

 14. Lars Cornell

  http://www.vt.se/opinion/vidskepelsen-stor-i-klimatfragan-8262201.aspx

 15. s

  Extrema klimatforskare hävdar att vi får upp till 6 °C varmare inom 100 år. Hur pass trovärdiga är sådana profetior:
  globalt sett har jorden blivit varmare med ca 0,8 ° C under de senaste 135 åren. Hur pass stor ökningen är på grund av CO2 strider de lärda om. Om det är ca 0,5 ° som somliga moderata forskare säger är omstridd – av både klimativrare och klimatskeptiker. Oberoende av deras käbbel så är en katastrof inte i sikte. En CO2-fördubbling påstås ge 1 ° C med ytterligare uppvärmning.
  Men om CO2 skall vara ansvarig för en moderat eller accelererande ökning av temperaturerna så återstår att förklara varför temperaturen under Eemvarmtiden för 125000 år sedan var ca 2 °C varmare än nu med en CO2-andel på mindre än 300 ppm. Enligt iskärnaproxy som vaskats fram under de senaste 20 åren så följer CO2 halten nära nog automatiskt den globala uppvärmningen under samtliga uppvärmningsperioder under de senaste 400 000 åren. Men med en fördöjning av flera 100 år. Alltså: först temperaturuppvärmning och sedan ökning av CO2!
  https://www.klimatupplysningen.se/2015/04/26/ingen-koncensus-om-istider/

  Men nu har temperaturen stagnerad i 18 år. Det visar både RSS och UHI-satellitmätningar. Vad mera intressant är, så har inte heller temperaturen hos NASA-GISS eller Met-office ytmätningar förändrats signifikant under samma tid (Havsdjupens temperaturmätningar görs av GISS och det är gissningar så det förslår: det finns 3600 Argo-bojar i världshavet som upptar över 70 % av globens yta. Djupet mellan några hundra meter upp till 7-8 km. De här bojor som dessutom är jämt sönder och inte ens jämt fördelade i världshaven, går inte ens att jämföra med en nål i höstacken. Att på basen av dessa kunna mäta en förändring i temperaturen upp eller ner är en ekvation som inte går ihop. Sådana mätningar är helt värdelösa).
  Sen så ser vi att inte ens hela världen har värmts upp. Östra Antarktis kyldes under de senaste 30 åren, isen i östra Antarktis och centrala Grönland växer, havsisen runt Antarktis ökar, vissa glaciärer i Nya Zeeland, South America, Norge, Alaska / Kanada / Nordamerika, Himalaya och Alperna visar tillväxt, Tornado-aktivitäten (energi ACE) minskar globalt, de extrema väderhändelser är på tillbakagång, i Europa minskade storm-aktivitet sedan 1990-talet och intensitet och frekvens av sommartidens stormfloder och starka regn har inte ökat heller. Allt enligt IPCC!

 16. Alienna

  En trevlig artikel i tidningen Kulturen, av Stefan Whilde: ”Vem kan man INTE lita på?”

  http://tidningenkulturen.se/index.php/mer/kroenikor/174-whildes-manadskroenika/19518-vem-kan-man-inte-lita-pa

 17. pekke

  Sigge #10

  Du kan inte jämföra solel för fritidsbehov med att driva en villa dygnet runt, året runt, med alla sina elslukande utrustningar.

  I ett fritids-fordon/båt/hus så använder man solel för belysning, radio, tv och ev. speciellt elsnåla kyl/frys samt andra mindre elbehov.
  För matlagning, varmvatten och värme så använder man gas eftersom batteribanken annars skulle tömmas på direkten.

  Skall du ha växelriktare dc/ac 230 V för elutrustning så bör den ha ren sinusvåg eftersom en del elektronisk utrustning kräver det, men de kostar multum.
  Växelriktare ren sinus:
  http://www.legoelektronik.se/sortiment/omformare-12v-230v/sinusomformare-power-sinus-omformare.html

  http://www.legoelektronik.se/sortiment/omformare-12v-230v/phoenix.html

  Skulle tippa att de i u-länderna precis som här i Sverige hellre vill ha ett hål i väggen som ger dem el dygnet runt utan en massa dyr utrustning som inte är billigare i längden och kräver kunskaper som inte alla har.

 18. Guy

  Mats R #9

  Batteriet är rätt väg. En form att ta tillvara all den energi som finns gratis till förfogande. Den stora utmaningen är att få energin på ”burk”. Den som löser den gordiska knuten kan vänta alla nobelprisen det året (plus förmånen att hamna på en dödslista).

  Tyvärr duger det inte med solenergi förutom lokalt. Afrika går kanske men inte platser över 60 breddgraden. dessutom skall batteriet vara så bra att en usel soldags laddning räcker hela natten till och med i minus 25 grader eller mindre.

  Litium batteri kommer knappast att duga. Det tycks finnas ett problem med brandfaran. jag försökte skicka ett armbandsur med posten. Posttjänstepersonen frågade om uret har ett litiumbatteri, vilket jag inte visste att svara på. Dom sa att jag fick skicka uret på egen risk, vilket betydde att om tullen vid genomlysning konstaterade ett litiumbatteri så kunde uret inte levereras per flygfrakt på grund av brandfaran. Resultatet skulle bli attjag skulle få uret tillbaka men inte fraktavgiften.

 19. Håkan Bergman

  Off the grid låter ju tjusigt, men packar underverket ihop är det inte lika roligt. Ingen älskar väl elbolagen direkt, men man får ändå ge dom ett erkännande för att det, för dom flesta, fungerar extremt säkert, och i de få fall det blir ett avbrott löser det sig utan att jag behöver göra nåt.
  Inte alla journalister faller platt för Tesla, åtminstone inte om dom får testa under realistiska förhållande.
  http://www.nytimes.com/2013/02/10/automobiles/stalled-on-the-ev-highway.html

 20. Kjell Wållberg

  Ingen ände på allt elände som ”klimatförändringarna” ställer till med. Nu även jordbävningar och vulkanutbrott 😉
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-varnar-for-fler-jordbavningar
  Kommentarer, någon?

 21. Ingemar Nordin

  Guy #18,

  ”tillvara all den energi som finns gratis till förfogande”

  Förlåt om jag märker ord, men du sprider myter. Det finns ingen energi som är gratis till förfogande. Att hitta den (som exempelvis fossilbränsle), att utvinna den (som exempelvis solceller) kostar i inköp och underhåll, och att sedan använda den kostar ytterligare i inköp (för maskiner som kan utnyttja den (hittills har jag inte sett någon manick som göra att vi människor kan plugga in oss direkt på elnätet). Allt handlar om tillgång, efterfrågan och priser.

  Att kunna lagra el i t.ex. batterier är förstås en dröm. Men förvänta dig inga snabba framsteg. Det har tekniker och uppfinnare letat efter sedan förra sekelskiftet, med varierande framgång.

 22. Sigge

  #17 Pekke

  Nu är det många i u-länder som inte har tillgång till elnät. De har haft att välja på stearinljus, gas- eller fotogenlampor om de vill ha ljus på kvällarna. Nu har det kommit ett nytt alternativ. Ledlampor med batterier som kan laddas med solceller. Det är typ sådana här lampor som blivit storsäljare i en del u-länder.
  https://fyndiq.se/product/5586-campinglampa-med-solpanel/
  Det är väl bara en tidsfråga innan batteridrivna kylskåp med solcellsladdning börjar säljas i u-länder där det inte finns el.

 23. Peter F

  Peter F #4 forts

  Kan någon hjälpa mig leta vem/vilka som ligger bakom Webbsidan. Jag hittar inget. Ett enskild privat initiativ kan rimligen inte få dominera den info skolorna har i undervisningen. Vem är Robert de Vries ?

 24. Alienna

  Skvaller:
  Idag kan man på naturskyddsföreningens sida läsa att ”Jonny Fagerström, är drivande i ”Stockholmsinitiativet” som öppet förnekar klimatförändringarna.”
  http://m.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2015-2/not-my-backyard

 25. Rosenhane

  Alienna#24

  Obehaglig läsning och förvånande att dom inte drog in Hitler och Breivik också. Natyrskyddsföreningen är sannerligen en propagandamegafon på extremvänsterkanten.
  Usch!

 26. Sören G

  #24 #25
  ”SVENSKT LANDSKAPSSKYDDS åsikter i energifrågor står mycket nära Sverigedemokraternas.”

  Man får alltså aldrig i någon fråga ha samma åsikt som SD?

 27. Peter Stilbs

  #24-#26 Det av tyvärr länge sedan Jonny hade något att göra med KU-bloggen -eller Stockholmsinitiativet

 28. Guy

  Ingemar Nordin #21

  Guy #18,
  ”tillvara all den energi som finns gratis till förfogande”

  Förlåt om jag märker ord, men du sprider myter. Det finns ingen energi som är gratis till förfogande.

  Kul att du visar en punkt och kammatecken -sida. Oftast är det jag som blir beskylld för sådant 🙂
  Du har helt rätt den enda gratisenergin jag känner till är solen och dess förmåga att värma jorden. att ta tillvara värmen ”kostar” i någon form. Det kostar till och med att tillverka ett vattenhjul, som kanske är en av dom enklaste formerna för att utnyttja ”gratis” energin

  Att kunna lagra el i t.ex. batterier är förstås en dröm. Men förvänta dig inga snabba framsteg. Det har tekniker och uppfinnare letat efter sedan förra sekelskiftet, med varierande framgång.

  Som jag sa, den som kommer på konsten att lagra energi, tar full pott i nobelpris.

 29. Gunnar Juliusson

  Jonny Fagerström och Lars Bern på SvDs debattsida om kärnkraft och energipris, ser man på. Blockaden hävd.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/olonsam-fornybar-energi-slar-ut-jobb_4530866.svd

 30. Rosenhane

  Kors i taket!
  Lars Bern är tagen till nåder av Svenska Dagbladet i sällskap med Johnny Fagerström.
  Inlägget på brännpunkt är ett pansarskott mot Löfvens vändning under galgen i kärnkraftssammanhang gentemot de som har honom som gisslan, MP.
  Trots detta genombrott verkar det inte vara något nytt under solen; Löfven sitter där han sitter och Svenska Dagbladets miljöpartiockuperade brännpunktsredaktion törs inte låta läsarna komma till tals.
  Ynkedomen är alltså legio på alla plan i den klimathotsinfekterade godhetskorridoren.

 31. Rosenhane

  30# länk:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/olonsam-fornybar-energi-slar-ut-jobb_4530866.svd

 32. Ingvar

  Fipplande med temperaturdata
  http://notrickszone.com/2015/05/02/151-degrees-of-fudging-energy-physicist-unveils-noaas-massive-rewrite-of-maine-climate-history/

 33. Ingemar Nordin

  Det är inte bara i Sverige som mörkret sänker sig och yttrandefriheten inskränks. I USA gör Obama allt för att tysta all opposition.

  http://wattsupwiththat.com/2015/05/03/silencing-skeptics-conservatives-and-free-speech/

  Demokrati och civilisation är blott en tunn fernissa. Steget är aldrig långt till förtryck och steget dit går alltid och utan undantag i Godhetens namn.

 34. Allienna

  Ett YT-klipp av en (upprörd) person på andra sidan Atlanten, relaterat till Ingemars kommentar:
  https://www.youtube.com/watch?v=msnf-tmAc5A&index=5&list=LLtWs6KYFLabjKe1zH6PywUg