Öppen Tråd

julmarknad

Julmarknadernas tid. Här på bloggen kan man slippa trängseln och istället nöja sig med att diskutera väder, klimat och energipolitik.

Trevlig Helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tänkte ägna helgen åt att fundera på beroendet mellan av solen, molnen och temperaturen.
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/solstralning-i-sverige-sedan-1983-1.8243
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/medelmolnighet-over-hela-aret-1.4102
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-temperatur-1.2430

    Går det inte att koppla ihop dessa mätningar på ett vettigt tydligt sätt?
    Eller är det så att klimatet inte hänger samman med sol och moln?

  2. tolou

    Solens variation om än liten kan ju ha förstärkningseffekter. Jag har tittat en del på variationer i flux och specifikt över 27 dagars solrotation där alltså samma områden på solytan återkommer.

    Flux 2012-2013:
    http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/1401091982518_zpsuzmkkir1.gif

    Här ser man ett mönster att ett år(rött) till ett annat(grönt) är förändringen i flux likartad runt medelvärdet av de båda(svart).

    Flux 2001-2002:
    http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/1401092033863_zpsq2flwu4c.gif

    Det verkar då som om solaktiviteten är fördelad på ett definierat sätt i rotationsplanet och tom. kan förutsägas delvis från ett år till nästa. Frågan uppstår då vad som kan ligga bakom detta och om t.ex planeternas positioner kan påverka solen på något sätt. Isåfall skulle man ytterligare kanske kunna förutse förändringar i solaktiviteten.

  3. VÄDER Prognos för Sverige
    Nederbörden över landets östra del drar under morgonen bort österut. I stora delar av Götaland följs området av fortsatt mulet väder men mest uppehåll. Från Västområdet, vidare norrut över Svealand samt Norrland däremot minskad molnighet, undantaget fjällen med snöbyar. I norra Lapplandsfjällen varnas det även för hård vind i kombination med snöfall.

  4. tolou

    Lasse, börja läs här:
    http://www.newclimatemodel.com/new-climate-model/

  5. Lasse

    En annan slående studie som tål en granskning är Argo bojarnas resultat.
    Det är den södra halvans djuphav som drabbas av uppvärmning , vi i norr får kallare djuphav.
    Willis E hade ett inslag om detta igår på WUWT. Gick till originalet och fick lite info om havsnivåändringen som kan vara nyttig. Värms inte havet så höjs inte nivån på grund av den anledningen (steric). (2006-2012 -0,3 cm/år på breddgraderna 20N-60N)
    Dax att lägga detta till kunskapen om förvillelse som jag samlar mot SMHI.
    http://ceres.larc.nasa.gov/documents/STM/2013-10/14_Global_averages.pdf

  6. Kenneth Mikaelsson

    tolou kolla in denna mannen http://weatheraction.com/

    samt han har några youtube presentationer som är bra.. sammanfaller med din länk..

  7. Hasse

    Det finns en viss skillnad mellan vad man i Sverige anser är viktigt jämfört med övriga världen. Åtgärder mot klimatförändringar ligger på tredje plats i Sverige men på överlägsen sista plats i världen. Det är ca 6,6 miljoner deltagare i undersökningen. http://data.myworld2015.org/
    Undrar om det är snedvridna politiker och media som är orsaken till detta?

  8. Kenneth Mikaelsson

    tolou

    bra tube https://www.youtube.com/watch?v=YZLkN8F0Q14

  9. Björn

    Lasse [1]; Så här står det på SMHI´s sida om globalstrålning: ”Solen är den drivande grundkraften i allt väder vi upplever. Energin från solen påverkar temperaturen, omsätts till vindar och ingår i växternas fotosyntes” (se länk nedan). Om man utgår från detta, måste man inse att det ligger en fundamental sanning i detta även om denna definition motsägs av andra och även av SMHI i andra sammanhang. Solen är den fundamentala energikällan för våra livsbetingelser och ingenting annat. Solen är en strålningskälla med ett brett elektromagnetiskt spektrum av frekvenser i TSI som verkar på många olika sätt. Energirik UV-strålning påverkar övre delen av atmosfären där stratosfären tycks vara den del som mest påverkas, vars påverkan fortplantas ner mot troposfären och vidare mot jordplanet. Det finns korrelationer på så många plan som solvinden och planetära rörelser etc, men slutsumman av dessa korrelationer är vårt väder och klimat. De som tror på AGW-hypotesen har gjort det lätt för sig genom att ignorera solens komplexa påverkan och har därför reducerat problemet till att skylla på antropogen CO2.

    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/stralning-1.17841llan

  10. sibbe

    Besökte förra veckoslutet mitt hemspråksland Sverige. Vid frukosten på hotellet brukar jag bläddra igenom dagstidningarna, DN och SvD, som både hade apokalypsen på titelsidorna. Någon Rockford eller liknande ”professor skisserade upp hur Sverige kunde rädda världen.
    Jag hälsade på släkten och bekanta, bl.a. min gode vän Gerhard. Berättade att jag åkte genom norra länken, som just hade öppnats, en av världens mest fantastiska biltunnel. Gerhard, som är klimatfrälst, anmärkte surt, att det var helt galet att bygga någonting för bilar osv. Sagt av en person som har en nästan ny Mercedes och en äldre BMW i garaget. Samt en splitterny BMW-motorcykel, som är så snål, så snål. Jag hänvisade till faktum att jag var en av hans körlärare och att han gillade att prova högsta hastigheten på hans VW på Essingeleden i slutet av 60-talet. Som han fann fantastisk, då.
    Det var på söndagen, då han ännu trodde att nu skulle miljön räddas i Sverige. Rätt regering som bestämmer var skåpet skall stå hade man nu äntligen fått. Jag påpekade att risken att regeringen kunde falla, men han menade att de borgerliga nog skulle lyda, som vanligt. Men SD, vars 800000 väljare är fascister enligt Löfven, lydde inte. Regeringen föll. Tja, upp som en sol och ner som en pannkaka kan man säga.
    Der Spiegelonline igår hade en artikel om att Wasserfall skulle sälja sina gruvor i Östtyskland. Inte
    lägga ner, som den grönledda svenska regeringen meddelade nyligen. Och kanske det hela inte blir av alls för att det skall ju bli nyval i mars. (Blir det då också omval i kommunerna?)
    Regeringsministrarna får åtminstone ett drygt halvt år en ordentlig lön.
    Vi har samma fenomen i Finland. De sista spillrorna av regnbågsregeringen klamrar sig kvar vid makten, men gjorde ändå en hel del nytta de senaste veckorna. Vi fick en liknande äktenskapslag som ni har, vilket jag finner bra. Och så fick ju kärnkraftverket i Pyhäjärvi grönt ljus av en ordentlig majoritet.
    Vädret fortsätter vara varmt här i norr, vilket är ett bevis för medierna på växthusuppvärmningen. I Sibirien har man kallt och snöstorm, vilket bevisar att växthusuppvärmningen är på gång. Likaså i USA, som drabbas av de värsta vinteroväder sedan 70-talet. Då var det lilla eller ännu värre stora istiden som gällde för medierna. Idag så vet pressen, att om det blir kallt så är det ett bevis att det blir varmare. Filosofen Hegel sade : om verkligheten och teorin inte stämmer överens, så är det synd om verkligheten…
    Trevlig helg!

  11. Ann LH

    Sibbe! LOL!

  12. Börje S.

    FN säger ”fy Skäms” till Canada för att landet inte bidrar till FN:s ”klimat”fond.
    (”Regeringen” i Sverige avsatte 4 milliarder, 4.000.000.000:- till FN.
    När FN samlat ihop tillräckligt med stålar har Bankimoon lovat att trycka på klimattermostatknappen som han har på sitt skrivbord så det äntligen blir nån jävla ordning på klimatet.)

    Här förklarar Mark Morano i kanadensisk TV om vad klimatfondpengarna egentligen tjänar fört syfte:

    http://www.sunnewsnetwork.ca/video/3926427106001

  13. t0pe

    I en text av ERIK SWIETLICKI står det så här:

    ”strålningsbalansen som orsakas av människan som bedöms vara +2,29 W m-2. Här utgör koldioxiden den klart mest betydelsefulla värmande beståndsdelen i atmosfären (+1,68 W m-2) Naturliga variationers effekter (vulkaner, solvariationer) är i stort sett försumbara jämfört med den långsiktiga antropogena klimateffekten ”

    Någon som kan utveckla det lite för mig.

    Jag tycker inte om ordet ”försumbart” då jag anser att man måste ta hänsyn till ALLT, men det är väl därför jag inte är forskare.

    Kan vi spalta upp de här 2,29 W/m2 i olika faktorer?
    Hur mycket bidrar variationen i TSI?
    Hur mycket lagrad energi frisläpps av människan?
    Hur mycket lagrad energi frigörs vid naturkatastrofer som skogsbränder och vulkanutbrott etc?
    Hur påverkar molnen och aerosolerna?
    Andra faktorer?

  14. pekke

    sibbe

    🙂

  15. PatrikK

    Sibbe.

    Vi väljer bara ny riksdag. Inte kommun och landsting.

  16. Lasse

    13 t0pe
    Vi kan ju börja med en check av andra faktorer.
    2,29 W i ett år blir 20 kWh(kvm
    2013 var strålningsbalansen 1003 kW/kvm
    1983 var den 864 kWh/kvm
    En differens på 139 kWh/kvm .
    Det beror på molnen.
    SMHI skriver
    ”Studier tyder på att under 1900-talets första hälft bidrog variationer i solstrålning med en uppvärmande effekt, samtidigt som större vulkanutbrott som skulle ha gett en avkylande effekt uteblev. Under 1900-talets andra hälft verkar solstrålningen ha varit marginellt mindre. ”

    De skriver inte: Sen 1983 då mätningarna började har solinstrålningen ökat med 8%.
    http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimatforandringar-orsakade-av-manniskan-1.3833

    För då är det dessa 20 KW som intresserar mest!

  17. Goran

    Kan konstatera att under hela 2014 har vattenytans nivå i Östersjön varit långt under det normala.
    För närvarande ca 30-40 cm under medelvattenstånd.
    Även under sommarperioden var vattennivån betydligt under medelvattennivån. Detta trots att temperaturen under hela sommaren varit extremt varmt. Vattentemperaturen har också vareit högre än normalt, som mest uppmätte vi ytvattentemperatur på 27 grader. (Sankt Anna skärgård)
    Finns någon vettig förklaring till detta?

  18. Ingemar Nordin

    En liten kärnfull analys på populartechnoloy om bråket mellan Mark Steyn och Michael Mann:

    When Mark Steyn made his comment about Michael Mann at the National Review,

    ”Michael Mann was the man behind the fraudulent climate-change ”hockey-stick” graph”

    It was clear he was making a compliment of how skilled Mann is at making Hockey Sticks.

    fraudulent – ”using or inclined to use trickery” (Wordsmith)

    trickery – ”an act or instance of using a trick or tricks.” (Wordsmith)

    trick – ”a particular craft or skill in doing something.” (Wordsmith)

    As the group that Michael Mann is a part of at RealClimate once said,

    ”Scientists often use the term ”trick” to refer to ”a good way to deal with a problem””

    http://www.populartechnology.net/2014/11/mark-steyns-compliment-defense.html

  19. t0pe

    #16 Lasse

    Jag hänger inte riktigt med på hur du tänker, utveckla gärna (som sagt jag är ingen forskare)

    En annan sak jag vill veta mer om är hur man mäter in och utstrålningen, jag vet att det finns formler för det men vilka osäkerhetsfaktorer finns det?

  20. Janne

    Hasse #7

    Intressant statistik. Tittar man i detalj på svenskarnas svar så ser man att i åldersgrupperna över 30 år hamnar klimataktioner på 2:a plats. Men politisk frihet ligger på 8:e plats. Frågor som är själklara i vårt land som bättre vägar, telefon och internet samt pålitlig energi i hemmet hamnar längst ned på listan. Tillgång till rent vatten är ju också en självklarhet hos oss men den ligger på andra plats för alla grupper.

    Lek med de olika filtermöjligheterna och bli förvånad.

  21. Sören G

    #Goran
    Vattennivån i Östersjön påverkas av högtryck och lågtryck. Högtryck lika med lågvatten och tvärtom. Det har varit mycket högtryck i år. Högtryck på sommaren brukar medföra varmt väder.

  22. Sören G

    #Goran
    Vattennivån i Östersjön påverkas av högtryck och lågtryck. Högtryck lika med lågvatten och tvärtom. Det har varit mycket högtryck i år. Högtryck på sommaren brukar medföra varmt väder.

  23. Sören G

    #Goran
    Vattennivån i Östersjön påverkas av högtryck och lågtryck. Högtryck lika med lågvatten och tvärtom. Det har varit mycket högtryck i år. Högtryck på sommaren brukar medföra varmt väder.

  24. Alienna

    Citat från Läkartidningen… (Nu bekämpandes naturvetenskapen.):

    ”Vi måste ställa oss upp i alla förhandlingsrum och sammanhang och använda vår vitrocksauktoritet och säga: »Hälsa, hälsa hälsa – vi måste göra något!”
    http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/12/Deklaration-om-doktorn-klimatet-och-halsan-antogs/

    Notera begreppet – ’vitrocksauktoritet’!

    VARNING för Vitrockar…!!!

  25. Lasse

    #19
    Jag bara checkade storheter och hur dessa förhåller sig till varandra.
    Om du har en variation på 2,29 W/kvm så kan den max uppgå till 20 kWh/kvm och år(24 timmar ggr 365 dar)
    Har man då en skillnad i solinstrålningen som uppgår till 139 kWh/kvm och år -på grund av olika molnförhållanden mm-så är det under den stenen man bör leta!
    SMHI påpekar ju detta själv-när det gäller första halvan av 1900 talet. Varför gäller inte detta när fossil CO2 dyker upp i atmosfären??
    Någon som vet varför?
    För mig har det gått upp en lumalampa!

  26. Ingemar Nordin

    Janne #20

    Så här tycker hela världens befolkning

    http://wattsupwiththat.com/2014/12/05/climate-change-who-cares/

    Hmmm. Action taken on climate change först på 16:e plats. Den gröna överklassen är naturligtvis djupt kränka över att deras budskap inte tas på allvar av utlänningarna 🙂

  27. Kenneth Mikaelsson

    http://www.euroscientist.com/astrophysics-ready-draw-lesson-thomas-kuhn/

  28. t0pe

    #25 Lasse

    Jag tror du tänker fel 2,29W/kvm x 3600 sekunder x 24 tim x 265 dagar = 72,2 MWh/kvm

    Då är inte 0,134 MWh/kvm speciellt mycket, men alla bidrag räknas =)

    Har jag fel får någon naturligtvis rätta mig

  29. Lennart Bengtsson

    *7

    Detta är helt klart en följd av aktivitet från media och diverse samhällsinformation ( det finns stora mängder personal på dessa områden som känner stort behov av att motivera sin existens). En klimatändring i Sverige är huvudsakligen positivt och först under senare hälften av århundradet ( enligt tillgängliga men osäkra klimatsimuleringar) kan det innebära smärre problem som inte borde vara alltför svåra att lösa. I flera andra geografiska områden som Medelhavsområdet, Kalifornien , Texas och delar av södra Afrika kan det bli allvarliga problem med torka. Det som kännetecknar Sveriges klimat är de stora naturliga variationerna som inte är förutsägbara. Jag tycker knappast att Sverige skall ta på sig ett globalt klimatansvar då kompetensen här inte kan mäta sig med de stora länderna. Ett bidrag inom EU anser jag fullt tillräckligt då Sverige i alla avseenden är ett litet land.
    De stora svenska utmaningarna finns snarare inom utbildning, på det sociala och ekonomiska området som att klara av sin jättelika invandring, samt inom försvaret. Dessa skall däremot inte underskattas.

  30. Lennart Bengtsson

    Effekten av en ändring i strålningsbalansen av ökade växthusgaser är försumbart och i ännu högre grad av solvariationer då den lokala effekts HELT domineras av väder och vindar. Jämför bara här årets december med december för 4 år sedan ( som kanske finns kvar i minnet). Temperaturskillnaden i Mellansverige för den först decemberveckan borde ha legat på ca 10°C eller mer.

    Det är ju numera svårt att argumentera utifrån dylika uppgifter då diverse klimataktivister har fått för sig att öven den kalla decembermånaden 2010 också var en följd av någon slags antropogen effekt. För sådana argument står man svarslös då de ligger på samma nivå som tron på tomtar, spöken och troll.

    Problemet är om en liten effekt arbetar under mycket lång tid ( mer än flera decennier) på global skala då kommer långsamt temperaturen att ändras. Men för att bestämma detta baserat på lokala observationer krävs perioder på 50-100 år.

  31. t0pe

    De flesta här känner kanske till denna bok men den var ny för mig

    http://www.falskt-alarm.se/wp-content/uploads/2013/04/FalsktAlarm.pdf

    Har dock inte läst den än, men det verkar intressant

  32. Daniel Wiklund

    Läser om läkarnas klimatmöte, deras klimatdiagnoser är verkligen inte av nån högre klass. Hoppas att dom diagnoser dom ställer om sjukdomar är bättre. Professor Costello menar att ”det globala finansiella systemets struktur” försvårar för folk att se sanningen när det gäller klimatet. Läser en intressant artikel av Donna Laframbosie där hon visar ett diagram över koldioxidutsläpp sen 1970. Det har ökat varje år utan 2008, finanskrisens år. Se där ett sätt att få ner utsläppen av koldioxid.

  33. Gunnar Strandell

    t0pe #28 och #31

    I #28 har du multiplicerat med 3600 sek/timme. Det gör att resultatet inte blir 72,2 MWh utan 72,2 MWs dvs 72,2 MJ.
    Men du är ursäktad, för det är inte ditt fel att den ”udda” energienheten Wh används istället för den mer korrekta J (Joule).

    Gösta Peterssons ”Falsk alarm” har tagits upp här tidigare och diskuterats flitigt.
    Länk:
    https://www.klimatupplysningen.se/2013/05/10/boken-falskt-alarm-las-och-begrunda/

  34. tolou

    Effect of solar activity on the repetitiveness of some meteorological phenomena
    http://hockeyschtick.blogspot.se/2014/11/new-paper-finds-short-term-changes-in.html

  35. tolou

    Jarl Ahlbeck: A link between Low solar activity, Easterly QBO, negative AO and cold NH winters

    http://tallbloke.wordpress.com/2014/11/24/jarl-ahlbeck-a-link-between-low-solar-activity-easterly-qbo-negative-ao-and-cold-nh-winters/

  36. Guy

    På åt sätt skule jag vara mycket intresserad av Thomas P:s kommentar/argument till Jarl Ahlbäcks ”kurvanpassning”. Eller är det kalla handen utan eftertanke? Som icke -forskare är jag nyfiken.

  37. Börje S.

    #24 Alienna

    Jag har för andra gången försökt kommentera läkartidningens klimatfantasier, men det verkar som om kommentarerna inte går fram.

    Intressant detta att de mest välutbildade vi har sväljer klimathypen utan att ta reda på vad som ligger bakom den, se t ex kommentaren med kvailficerat isbjörnssvammel.

  38. Thomas P

    Guy #36 Och vad får dig att tro att jag är tillräckligt insatt i alla olika klimatindex för att ha något relevant att säga om just den där?

  39. Guy

    Thomas P #38 jag har tyckt mig märka att du i allmänhet har varit mycket skeptisk/kritisk till dom flesta kurvor som tas upp här. Mitt intresse gällde din kritik och grunderna för den. Preciserat gäller det Åbo temperaturen i hop med AO. Samstämmigheten är anmärkningsvärd plus att det svårt att se någon uppvärning trots alla utsläppp.

  40. Lasse

    #30 Lennart B
    ”Effekten av en ändring i strålningsbalansen av ökade växthusgaser är försumbart och i ännu högre grad av solvariationer då den lokala effekts HELT domineras av väder och vindar. ”
    Hur förklarar detta den stadigt ökande solinstrålningen som SMHI uppmätt sen 1983?
    Vi talar om 8% i snitt och 16% enskilda år!
    Moln-fritt lite oftare? Trend? Global dimming som avtar?
    Är det en känslig fråga eftersom molnbildningen är svårförstådd?

  41. Goran

    #23

    Sören G

    Att vattenytan varierar med hög och lågtryck är ett känt faktum. Men det gångna året har vattenståndet legat långt under det normala hela året.
    Jag har talat med äldre personer som hela sitt liv bott i skärgården och dom säger att senaste året varit extremt lågt vatten.
    Det har bara någon enstaka gång varit uppe i normalvattennivå.

    Jag tror att man även på västkusten har uppmärksammat detta.

  42. Thomas P

    Guy #39 Sambandet mellan temperaturen för en ort upp i norr och arktiska oscillationen är inte speciellt förvånande. Vari skulle det anmärkningsvärda ligga, speciellt som man kan misstänka att orten valts ut speciellt för att korrelationen där är extra bra.

  43. Björn

    Lennart Bengtsson [30]; Jag har lite svårt att förstå följande mening: ”Effekten av en ändring i strålningsbalansen av ökade växthusgaser är försumbart och i ännu högre grad av solvariationer då den lokala effekts HELT domineras av väder och vindar”. Om väder och vindar inte har sitt upphov i solen som påverkar strålningsbalansen, vad är det då för energi som skapar väder och vindar? Att antropogen CO2 i sig är rätt harmlöst i sammanhanget, är klart, men i övrigt måste energivariationer förekomma, annars har vi ingen termodynamik. Haven har sin ackumulerade värme, men utan solenergi underhålls inte denna värmedepå. Är det då inte trots allt solen som driver väder och vind och därmed i förlängningen klimatutvecklingen?

  44. Lasse

    #43 Björn
    Visst ligger solen bakom större delen av energiflödet till jorden. Men väder gör att den fördelas och dämpas genom molnen. Jag reagerade också på den meningen men vill se en förklaring till varför ”vädret” (inte solskivan) givit oss ca 8% mer energi över en 30 årsperiod.

  45. Guy

    Thomas P #42

    Säkert finns det ett samband mellan AO och en nordlig ort. Att orten skulle vara speciellt vald för att korrelationen är bra är jag nte så säker på. Lika väl kan man tänka att Ahlbäck valt orten där han jobbar.

    Ingen kommentar om bristande uppvärmning, eller är det just därför orten i fråga valts, enligt dig?

  46. Thomas P

    Guy #45 Titta på den vertikala skalan! Anser du dig kunna med bara ögat bedöma om det finns en trend som motsvarar den globala där eller inte?

  47. Rob

    OT: Ni finns på Facebook, vad jag kan se. Men varför skyltas det inte här om saken?

  48. Guy

    Thomas P #46

    Jag har inte sagt någonting om globalt. Grafen visar en 60 års period som visar en temp. kurva med variationer. Nej, jag kan inte se någon trend, tydligen inte du heller. Temperaturen är visserligen lokal, men AO är det inte men ändå korrelerar dom. Intressant eller vad?

    Trots att temperaturer är lokala så går kurvorna ganska lika. Kurvan för Uppsala och Stockholm följer varandra ganska bra. Kurvorna för Helsingfors och Sodankylä följs åt i stort men skiljer sig från varann ganska mycket. Det är i alla fall över 100 mils avstånd latidunellt.

  49. Ingemar Nordin

    Rob #47,

    Absolut! https://www.facebook.com/klimatupplysningen

    Men diskussionen om inläggen sker mest här.

  50. Thomas P

    Guy #48 Kan vi få höra din skattning, inklusive felmarginaler, av trenden i den där figuren?

  51. Guy

    Thomas P #50

    ”Guy #48 Kan vi få höra din skattning, inklusive felmarginaler, av trenden i den där figuren?”

    Thomas, Thomaqs, nu läser du slarvigt. Jag har nämnt att jag inte är forskare jag har också sagt att jag inte ser någon trend i kurvan och av din tidigare kommentar drog jag slutsatsen att du inte heller ser någon trend.
    Jag får intrycket att du försöker smita undan. Det verkar som om du varken kan eller vill svara på min fråga. Det får en att undra varför du överhuvudtaget svarade/kommenterade.

  52. Mats

    Den ”oberoende televisionen” har slagit till igen. Läser detta på SVT Text-TV.Man blir ju mörkrädd!!

    ”Miami riskerar att dränkas

    Metropolen Miami är, efter bland andra
    Calcutta, världens sjätte mest sårbara
    kuststad nu när havsnivåerna stiger
    i takt med att isarna smälter och de
    allt varmare haven expanderar.

    Den stora oron är vad som skulle hända
    om den lågt liggande staden drabbades
    av en storm när det råder högvatten.
    Då visar beräkningar att flera kvarter
    kan översvämmas. På sikt hotas delar
    av Miami att slukas av vatten som
    kringgärdar staden från flera håll.

    Stadens borgmästare har lovat att
    slåss mot klimatförändringarna, men
    forskare är inte lika optimistiska. ”

  53. Thomas P

    Guy #51 Vad jag försöker få dig att förstå är att det inte är förväntat att man skall se en trend i en sådan där kurva, att den trend vi har i global temperatur är såpass liten att den inte med blotta ögat går att utläsa i en sådan där brusig kurva. En årstid på en plats är helt enkelt för begränsat underlag, speciellt som vintrarna här upp har extra stora fluktuationer i temperatur beroende på om vi får ned kall, arktisk luft eller varm luft söderifrån.

    ”Jag får intrycket att du försöker smita undan. Det verkar som om du varken kan eller vill svara på min fråga. Det får en att undra varför du överhuvudtaget svarade/kommenterade.”

    Det verkar som din inte är intresserad av mitt svar, det får mig att undra varför du alls frågade. Du gick speciellt ut och undrade vad jag tyckte i frågan och nu får jag skäll för att mitt svar inte dög.

  54. Guy

    Thomas P #53

    ”Det verkar som din inte är intresserad av mitt svar, det får mig att undra varför du alls frågade. Du gick speciellt ut och undrade vad jag tyckte i frågan och nu får jag skäll för att mitt svar inte dög.”

    Vilket då svar? Du har bara ställt frågor!