Öppen Tråd

hoskord

Den traditionella höskörden brukar ske under juli månad. I år ser det ut som om man får kryssa mellan regnskurarna. Här är veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Gårdagens klimathotnyhet var ju att det blivit fler heta dagar jämfört med perioden 1961-1990 ( som vanligt ).
  https://sverigesradio.se/artikel/dubbelt-sa-manga-heta-dagar-i-sverige

  SMHI har en sida om värmeböljor där det finns diagram ända från 1945 till 2023 trots att även de jämför med 61-90 och 91-20.
  Nått man kan se i diagrammen är att 40-talet var ganska varmt jämfört med 61-90, så de börjar med varma år som blir kallare i mitten men varmare mot slutet/nutid.
  Högsta minitemperatur har däremot en ökande trend de senaste årtiondena, men sånt kan bero på var mätutrustningen sitter i en ökande bebyggelse.

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/temperatur/varmebolja-1.22372

  Ett ex.
  Förändring över tiden av årets i genomsnitt högsta temperatur under åren 1945-2023 i förhållande till perioden 1961-1990′
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.31651.1716907674!/image/data_varmebolja_ANN_Sverige_max_sv.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/data_varmebolja_ANN_Sverige_max_sv.png

  Kan vara ide’ att kopiera sidan innan den ändras.

 2. Klimatobservatör

  För några år sedan framgick att italienska och norska forskare försökte analysera klimatets historiska naturliga variation och dess olika påverkansfaktorer med hjälp av matematisk Fourireranalys, men sedan har inget hörts om detta. Beror detta på svårigheten eller omöjligheten att korrekt matematiskt beskriva klimatvariationen? Är det någon som vet?

 3. Benny

  pekke, det är väl som många misstänker att det är noggrannare mätmetoder med termometrar som reagerar snabbare på tempväxlingar och max/min temp som kan lagras automatiskt plus att växande städers värmeöar påverkar där mätstationerna finns som är orsaken till den inbillade uppvärmningen som alltså är väldigt lokal i praktiken. Och det är väl så att för en klimatalarmistisk ”forskare” så passar det utmärkt att nonchalera dessa uppenbara källor till felmätning för anslagen måste ju fortsätta flyta in till ”klimatforskningen”. Att avslöja sin inkompetens måste vara svårt för många ”forskare” som missat att kolla upp hur mätningarna utförts, det är enklare att fortsätta ljuga!

 4. Magma

  Själv är jag inte erfaren på att mäta just temperatur även om jag som tekniker inom många olika områden lärt mig att om man har för avsikt att jämföra med tidigare mätningar så är det helt avgörande att mäta på ett likvärdigt sätt – annars kan man lika väl låta bli.
  Ett exempel som nämns ovan är när en mätstation drabbas av UHI – visst går det fortfarande att använda mätvärdena för att avgöra hur varm platsen är – men i jämförelse med tidigare data har förutsättningarna ändrats så pass mycket att uppgifter är helt värdelösa, det går inte ens att använda dem med precision tillsammans någon enkelt beräknad omräkningsfaktor eftersom antalet osäkra faktorer är för många.
  En annan sak som jag ser att åtminstone media missbrukar i en jämförelse med äldre mätresultat är att förr mätte man vanligtvis inte kontinuerligt utan avläste termometern på bestämda tider, vilket gör att i en jämförelse är enbart mätvärden från samma klockslag jämförbara – för vem vet hur temperaturen varierade mellan avläsningarna. Något som är enkelt att hantera i ett ärligt forskningssyfte, men som media kontinuerligt missbrukar – ibland kanske av okunskap men, som jag upplever det, ofta för att få ett alarmistiskt budskap.

 5. mattias

  #1
  Veckans tendensiösa klimatnyhet om heta dagar hade ju Sveriges Radio tagit fram på egen hand.
  Kan det vara så att SMHI håller på att tröttna?
  Länken från SMHI som du postade uppdaterades 31 maj 2024. Här finns bara faktabaserad information utan val av konstiga tidsperioder eller annan tendensiös information. Här finns mycket som Sveriges Radio kan lära mer om klimatbaserade fakta.

 6. Magma

  Ett annat exempel på medias alarmism i dagens ”Nyhetsmorgon” i TV 4, som dessutom avslöjas i en intervju i själva inslaget….
  I inledningen framförs det hur Holländares och Tyskars semestrande i norra Sverige ökat på grund av att de vill komma undan värmen i södra Europa, och man jämför med hur mycket det ökat sedan i fjol. Man har till och med hittat ett par att intervjua som inte plågas av att temperaturen är lägre i norr …
  När man sedan intervjuar en campingföreståndare så framgår det med all tydlighet att hon uppskattar att förra årets nedgång i europeisk turism återhämtats efter förra årets dip. …
  Men visst, i dagens Sverige hittar en agendasättande mediekanal självklart någonting alarmerande i vilken lilla nyhet som helst …

 7. pekke

  Magma #5
  De flesta utländska turister jag sett är oftast sådana som åker hit för lite vildmarksromantik, finns även diverse fiske/vildmarkscampingar som drivs av holländare och tyskar och de lockar landsmän till Sverige och många av dessa har fordon som inte är så klimat och miljövänliga…

  Kollar man Youtube-videos så handlar det mest om naturen, diverse turistmål och hur billigt det är numera i Sverige, ingen som pratar om temperaturen, jo, förresten, de som kommer på vintern skryter om att de varit på platser med temperaturer ner under – 30 C.

 8. Sören G

  Enligt min uppfattning kan inte koldioxid höja temperaturen, bara sakta ner avkylningen. Det är solen som värmer jorden och tillsammans med molnen och vindar och havsströmmar reglerar jordens temperatur.
  Höga temperaturer beror på högtrycksbetonat väder och mycket solsken.
  Om jordens medeltemperatur ökat så beror det på att nätterna och vintrarna blivit mindre kalla.
  Enligt medierna tror man att det kommer att bli fler dagar med höga temperaturer bara för att koldiodioxidhalten i atmosfären ökar.

 9. pekke #6
  Men dom feta husbilarna har oftast nån solpanel på taket, ser jätteklimatsmart ut.

 10. Ivar Andersson

  Medborgarrådets identiteter sekretessbelagda

  Fairtrans och bland annat Stockholms Universitets initiativ till Medborgarråd för klimatet fick stor nationell publicitet och presenterades som en demokratisk landvinning. Men när Ledarsidorna begär ut dokumentation med bland annat deltagarlistorna och identiteterna på medlemmarna i Medborgarrådet menar Fairtrans att dessa är belagda med sekretess.

  I samma demokratiska tradition som hur bland annat Extinction Rebellion och UNA-bombaren Ted Kaczynski definierar framtidens demokratiska styrmodeller.
  https://ledarsidorna.se/medborgarradets-identiteter-sekretessbelagda/

 11. Berra

  #5 & 6:
  Nämns ens växelkursen?

 12. Daniel Wiklund

  Vilken härlig bild. När jag gick högstadiet så jobbade jag som slåtterdräng i tre år hos en farbror. Känns som att bilden är tagen där jag jobbade. Då lärde jag mig bl a hur viktigt vädret var för bönderna. Nu kan man tro att väldigt många är bönder. Med tanke på hur många väder och klimatexperter det finns.

 13. Berra

  northvolt verkar vara en lysande investering för våra pensionsförvaltare. De gick förlust med en årsomsättning…varje månad förra året.

  https://www.affarsvarlden.se/kommentar/revisorn-gar-i-god-for-northvolts-bokforing

  ”I slutet av förra året var produktionen av batterier så stor att den räckte till 162 bilar. Förlusten var motsvarade 31 miljoner kronor per batteri.”
  https://bulletin.nu/hjort-northvolt-ar-en-tickande-bomb

  https://www.affarsvarlden.se/kronika/gron-lyxfalla-i-skelleftea-och-boden

 14. Jax

  Läste i lokaltidningen om U23-em i kanot som avhölls för en vecka sedan i Bratislava. En av ledarna för svenska laget uttalade sig om monstervärmen som var under tävlingarna. Han sa att det var upp emot 35 grader, vilket för ovanlighetens skull visade sig vara nästan korrekt. Kollade Ventusky och de rapporterade runt 32 grader. Men monstervärme? De tävlade ju dessutom i kanot, så möjlighet till avkylning var ju väldigt nära till hands.
  Förstår ej varför alla anammat kvällstidningarnas alarmistiska rubriker. 32 grader mitt i sommaren är ju inte ovanligt ens här uppe i norr. Möjligen är det så här i Luleå, men det räcker ju med att åka till Boden eller Älvsbyn för att uppleva ”monstervärme”. Ungefär 3-6 mil inåt landet för er som inte är väl orienterade här uppe i norr.

 15. Lasse

  SR/SVT letar efter värmenyheter.
  Vi fryser.
  Men även Arktis is vägrar värmas:
  https://www.dmi.dk/nyheder/2024/usaedvanlig-udbredelse-af-storis-i-sydgroenland
  Kylan syns även i vattnen runt Grönland
  https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=sstanom&ortho=8&wt=1
  Sen kan man ju alltid gratulera badande i Bottenviken-ni har det varmt , 2-3 graders anomali.
  Check på den:
  https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur
  Normalt utan trend.

 16. Magma

  # Jax 13
  ”En av ledarna för svenska laget uttalade sig om monstervärmen som var under tävlingarna. Han sa att det var upp emot 35 grader”
  Själv gästade jag en flygdag i Kecskemet, Ungern, tidigt 90-tal, något år efter murens och Sovjetunionens fall. Där på den Ungerska Pusztan hade vi näst intill en vecka med 44 grader varmt (kan dock inte ange på tiondelen) – något jag själv möjligen skulle kalla för ”värmebölja” men som av Ungrarna inte verkade vara någon märkvärdighet – de var däremot ofta utrustade med parasoll o solstol …

 17. Berra #12
  Mera om än i mindre skala, Syltburk.
  Går att läsa f.n. men finns också i dagens pressreaderversion av SvD.

 18. Magma

  # Håkan 17
  ”Syltburk”
  En verkligt intressant artikel att läsa – inte främst för innehållet för den typen av grönt svindleri har vi tyvärr fått läsa om alltför ofta – utan för att vi äntligen har en journalist i Lydia Wålsten som vågar skriva en initierad och rak berättelse om det som våra politruker kallar omställning ”Omställningen är en syltburk för gröna flugor” …
  Tre stjärnor delas ut till Lydia ⭐️⭐️⭐️
  Tänk om de pengarna lagts på vår sjukvård i stället!!!

 19. Thorleif

  Så såg det ut när jag som barn arbetade med höbärgning, men med traktor. Slåttern sköttes både maskinellt och manuellt med lie och kratta. Men visst har man också suttit på hölasset efter häst.

 20. Claes-Erik Simonsbacka

  Hydrogen car sales crash 70% in America as furious owners try to sell
  2024-07-06

  https://www.youtube.com/watch?v=JUEQuHt5toQ

  Mvh,

 21. Joachim

  Vi drog igång en sen diskussion om Clausers molntermostat i torsdagstråden, typ #19 och framåt.

  https://klimatupplysningen.se/den-behagliga-boken-om-klimat-och-klimatforandringar/

  Bidra gärna med funderingar.

 22. I skrivande stund har vi i Neuvy au Houlme 16°, byig västlig vind, gråmulet och tidvis lätt duggregn. Och så har det varit under största delen av sommaren. Däremot är prognosen för söndagkväll att det blir så varmt i storstäderna och dess förorter att bilar och butiker brinner okontrollerat.

  För fransktalande rekommenderar jag att följa parlamentsvalets andra omgång på C-News. De har en stor panel av kommentatorer av alla politiska färger.

  https://www.cnews.fr/france

 23. Bernt O

  Det blev en mager diskussion om sällsynta metaller häromdagen. Inte att undra på då man dessutom får höra att ” 95 % av årsproduktionen sker i Kina ”.
  Samtidigt kanske det här med starka och lätta metaller kanske inte ens har någon större framtid…
  https://www.youtube.com/watch?v=KM5b8xjHkc4
  https://www.youtube.com/watch?v=96Dz-rQtGxI

 24. tty

  #2

  Fourieranalys går ut på att ett förlopp, som kan vara periodiskt eller icke-periodiskt, delas upp i ett antal periodiska komponenter, oftast sinussvängningar.

  Om det aktuella förloppet till stor del styrs av en eller flera sådana svängningar kommer detta att märkas genom att dessa får en mycket större amplitud än de övriga. Är det inte så kommer det ite att finnas några komponenter med markant hög amplitud.

  Observera att för att det skall fungera måste svängningarna ha en någorlunda konstant längd. Det innebär att t ex ENSO, NAO, PDO och IOD knappast kommer att synas i en fourieranalys trots att de otvivelaktigt påverkar klimatet. T o m solfläckscykeln är dubiös eftersom den varierar mellan 9 och 13 år.

  Min gissning är att man får ut en mycket stark 1 årssignal, och sedan i stort sett ingenting förrän man hittar Milankovich-cyklerna på tiotusentals till hundratusentals år.

 25. #2
  Naturligtvis är klimatet cyklist, exakt och i väsentliga delar förutsägbart! D.v.s. om man använder våganalys. 🙂

 26. johannes

  Fourier är märkligt. Som sinus hör jag kanske 12 kHz men den musik jag lyssnar på behöver 100-tals kHz ”Sinus”.

 27. Sten Kaijser

  try #24

  för att få en ettårs-signal bör man helst ”lokalisera”, exempelvis till halvklot. Lokaliserar man ännu mer kan man nog hitta 24-timmars perioder 🙂

 28. Björn

  Klimatobservatör [2]; Matematiken i sig kan inte förutsäga någonting utan empirisk data, men däremot kan man med matematikens hjälp leta efter periodicitet i empirisk data med hjälp av exempelvis fourieranalys. Exakt periodicitet går inte att finna i naturen, därför är naturens periodicitet, quasiperiodisk, vilket också speglas i försöken att hitta periodicitet i datamängder.

 29. tty

  ”Exakt periodicitet går inte att finna i naturen”

  Nej, men vissa processer på molekylär och lägre nivå kommer nära, liksom en del astronomiska fenomen (t ex dagar, månader, år och milankovich-cyklerna).

  Däremellan är det sällsynt.

 30. tty

  #27

  ”för att få en ettårs-signal bör man helst ”lokalisera”, exempelvis till halvklot.”

  Signalerna blir givetvis starkare ”halvklotsvis”, men även globalt märks årscykeln eftersom halvkloten är så olika.

 31. Rossmore

  Uj uj då! En anomali åt ”rätt” håll. När börjar MSM yla tro?

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20240705.png

 32. Adepten

  #2 Klimatobservatör

  Var finns källan som föranledde din fråga?

 33. Adepten

  #26 johannes

  ”Som sinus hör jag kanske 12 kHz men den musik jag lyssnar på behöver 100-tals kHz ”Sinus”.”
  Kul fundering😁 Men det verkar som att du hör lite dåligt🤔
  Man kanske kan använda fourieranalys för att se vilken musik som kan ge det bästa vädret i framtiden?

 34. Lasse

  Intressant om periodicitet ovan.
  Fick denna Fourier analys av Cuxhafens årsvattenstånd:
  https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2021/03/cuxhaven-and-amo.png

  Nog finns det periodicitet på 60 år där!
  Men inte i AMO.

 35. Adepten

  Tänk också på faran som finns med korta och ofullständiga datamängder när man jobbar med Fourieranalys på historiska data.
  https://wattsupwiththat.com/2023/03/18/the-danger-of-short-datasets/

 36. Ulf

  Trist om de gamla lågtryckssomrarna med stark sydvästlig vind ska komma tillbaka. Envetet blåsande dag ut och dag in. Även om media går bananas längtar jag verkligen tillbaka till varma lätta inlandsvindar ifrån Ryssland. Avskyr denna lågtrycksvind.

 37. Christer Eriksson

  En fråga om den sk hockeyklubban.Är den definitivt avfärdad eller.
  Läste någonstans att IPCC har återuplivat den igen.

  Förlorade inte Mann en rättegång om den.

 38. Leif

  Vädret är som det är, och kommer så att bli men det som retar mig mest är detta j*l*a slösande med skattemedel som pågår. Jens Nylanders kontroll av fakturor inom kommuner/regioner är skrämmande om man pratar om ”syltburkar”.
  https://www.jensnylander.com/

 39. Lasse

  En faktagranskad Juni:
  https://wattsupwiththat.com/2024/07/06/climate-fact-check-june-2024-edition/

  P1 ekot nu om falska nyheter om klimatet dock utan denna faktagranskning.

 40. Lars Kamél

  Numera skördar bönderna hö flera gånger under sommarhalvåret. Kanske går det för att klimatet har blivit varmare?
  Annars har tekniken ändrats mycket. Höet behöver inte längre bli snustorrt ute på åkern. Det konserveras genom att lindas in plast, så att det blir helt lufttätt och höet inte kan mögla.
  När korna behöver äta under vinterhalvåret, är det bara att öppna på plasten och ta ut höet. Vilket ger en massa plastavfall som egentligen ska köras till återvinning men som många bönder nog eldar upp långt ifrån myndigheters åsyn.

 41. Lars K #40,

  Ja, såvitt jag kan se av dagens hörskörd så hinner de med två skördar. Gräset växer inte lika högt innan de slår, och de behöver inte vänta på att det skall torka (ofta med något eller några bakslag i form av regn) under juli. Höet (eller heter det foder nu för tiden?) kan tas ut färskt på vintern.

  Men visst är det en idyll som försvunnit. Inte minst vi barn älskade det. Och när det väl var inne i ladan så blev det ”höhoppning” vilket bonden inte alltid var så förtjust i eftersom vi plattade till höet. 🙂

 42. Christian H

  Orkanen Beryl klassificerades i slutet av juni som en orkan av klass 5 och upphetsade mediaröster kraxade om att det aldrig tidigare förekommit en så stark orkan i juni. Innan den nådde Jamaica hade den nedklassats till klass 4 och nu är klassas den som en tropisk storm. Jag har följt Beryl hela veckan och kunnat konstatera att de uppgifter som media torgfört angående vindhastighet varit kraftigt överdrivna. Det verkar som de i alarmistisk anda fokuserat på byvindar, valt det högsta av dessa vindar och sedan överdrivit dessa ytterligare för att basunera ut största möjliga alarmistiska hotbild.

  När orkaner klassificeras borde de utgå från medelvind, tycker jag, men är det kanske så att det är noteringen av de starkare byvindarna som styr? Sedan borde de utgå från vindstyrkan 10 m upp. Väljer de högre upp, tex 500 m, fås i regel betydligt högre noteringar. Kanske någon på detta forum vet besked i denna fråga?

  Omkring kl 22:00 igår framgick det på Vetusky.com att den Jylländska västkusten noterade högre vindstyrkor än de kring Beryl och nu idag har vi sett stormbyar in över Skagerak som varit i nivå med de vindstyrkor som Beryl hade vid samma tidpunkt. Beryl är på väg att landa någonstans mellan Corpus Christi och Houston, Texas imorgon, för att sedans sprida sig i nordostlig riktning. Troligen kommer den in som en ordinär storm och definitivt inte som en historiskt stark domedagsorkan, vilket besvikna domedagsmurvlar upphetsat skrikit ut i dagar.

  Här har vi ytterligare ett exempel på hur extremistisk och sensationslysten klimatrapporteringen blivit i våra bluffmedia. Kan man överhuvudtaget sätta någon som helst tilltro till det som våra tongivande medier rapporterar?

 43. Christer Eriksson

  Ingemar#41
  Här hemma i Varbergstrakten har dom tagit 2 skördar redan.Förstaskörden rullades gräset.Andra hackades till ensilage.Det brukar bli en till två skördar till.
  Förr så användes den slagna vallen till bete efteråt.
  Nu ligger många åkrarna för långt från gården för att användas till bete efteråt .

  Lars K#40.
  Tvivlar på att några bönder eldar upp plasten.
  Att riskera bli påkommen med dryga böter vill nog ingen bonde.
  Någon granne skulle garanterat regera.
  Den röken lär nog synas långt.

 44. Claes-Erik Simonsbacka

  Nya olyckor på Northvolt – två till sjukhus efter att ha andats in livsfarlig gas
  Publicerad 2024-07-07, 16:33

  ””En person uppvisade illamående, medan den andre personen hade lättare symptom”, skriver Northvolts presschef Matti Kataja i ett mejl till Aftonbladet.”

  https://da.se/2024/07/nya-olyckor-pa-northvolt-tva-till-sjukhus-efter-att-ha-andats-in-livsfarlig-gas/

  Så farliga kemikalier använder Northvolt
  Publicerad 2024-07-07, 15:59

  https://da.se/2024/07/nortvolt-pekar-sjalva-ut-storsta-faran-kemikalierna/

  Mvh,

 45. Benny

  Finns det inga skyddsombud på Northvolt? I sådana här lägen ska arbetet stoppas omgående och källorna till olyckorna utredas? Men NV kanske har egna regler precis som all annan s k ”grön” energi där facket inte har något att säga till om? Skandalen växer för varje dag och nu är det nog inte långt borta innan skojaren Peter Carlson lämnar den sjunkande skutan med alla miljonerna i fickan!

 46. De första uppskattningarna i franska parlamentsvalen tyder på att vänsteralliansen blir störst, medan RN (f.d. FN) blir mycket mindre än väntat och Macrons parti blir större än väntat.

 47. Nr 44 å 45.
  Nu är det dags att minnas northvolts VD Peter Carlssons ord från förra veckan – han kände inte igen bilden av några arbetsmiljöproblem på företaget – trots dödsolyckor och lemlästning på företaget så sent som i slutet på förra året!

  Maken till falsifiering och mörkläggning och omänskligt får man leta efter – men han och nortvolt är perfekta representanter för alarmismen och den gröna omställningen.

  Imorgon kommer dessutom världens 4:e största elbatteritillverkare meddela marknaden att nettoförlusten nu passerat 100 miljarder och avsättningen för deras produkter fortsätter att fallera.

  Det är död och kaos och enorma utsläpp av giftiga och cancerogena ämnen – så ser dumheterna och farligheter ut med grön klimatalarmism.

  Till detta kommer dysfunktionell och svindyr naturförstöring från storskalig vindkraft – se markbygdens 45 000 hektar utdikning av norrländsk, känslig skogsmark.

  Inte ens dödsfall leder till eftertanke, inte heller ekonomisk katastrof – eu kommissionen tvingar istället industrier som Volvo och Scania att bygga eldrift, annars får dom inte sälja diesel och bensin fordon.

  Europas gröna omställning har tvingat ner stora ekonomier som Tyskland och Storbritannien på knä och släpat in dom i en ofattbar lånecirkus – vägen ur detta är bara mer kaos och mer osämja.

  Vi ser tv – meteorologerna kalla vårat kalla juliväder för – mindre varmt – som i kvällens rapport
  Mer än 5 grader lägre dagstemperatur än normalt – kallas alltså mindre varmt… Vi börjar bli många som fattar att Sveriges allt längre perioder av kalluftsutbrott leder oss mot kallare tider – detta har pågått i vårat nordliga i 10 års tid och inte minst i vårat nordliga hav.

  Det är väl omöjligt att stoppa det gröna industrivansinnet, dom får själva störta sig över stupet…Med våra pengar.
  Men våra politiker och vi som folk måste nu ta ansvaret för själva samhällsfunktionerna, skolan, vården, omsorgen och försvaret – och det snabbt.

  Respekten för miljarderna måste återupprätta- eu vill låna ytteriggare 12 tusen miljarder till den gröna omställningen – folket behöver få reda på hur illa det är – och hur snabbt det går.

  VD:ns ord om arbetsmiljön på northvolt är en viktig påminnelse om hur omänsklig och samhällfientlig denna så kallade gröna omställning är!

 48. Lars M. #46
  Undrar om det är opinionssiffrorna eller valresultatet som bygger på modellkörningar? Kanske båda?

 49. #Håkan Bergman 48#

  Siffrorna bygger på valresultaten och exit polls.

  Beräkningarna för mandatfördelningen i det nya franska parlamentet tyder på att tre ungefär jämnstora grupper bildas: vänsterblocket, Macrons parti samt RN med allierade. Risken finns att det blir en återgång under det kommande året till fjärde republikens oreda 1946-1958 . Fjärde republiken hade 22 regeringar under 12 år!

 50. stig morling

  Bästa vänner! Mot högmod och fåkunnighet må endast för lösande skratt hjälpa! Tag gärna hjälp av våra goda diktare:
  Så lyss gärna till när Ulf PEDER OLROG sjunger ”Filosofisk Dixieland” Du skall göra som Svenssons gör…” Eller ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt!”
  Byt sedan gärna till Olle Adolphson: ”Gustaf Lindströms visa” – .. vad ere för enna dårar som härjar i stan, glada som barn, med sitt sattyg till plan…”

  Eller minns gärna den gamla Fridolf Rudin monologen ”Jag är vovve här” om hembiträdet som lovat en kvällspromenad med vovven. I själva verket stod hon hela kvällen och hånglade med en hästgardist!”

 51. Sten Kaijser

  Lars Mellblom,
  det känns bra att kunna nå någon som verkligen berörs av det franska valet. Jag har just varit i kontakt med en god vän i Frankrike. Hon var ”naturligtvis” lättad.
  Hon bor i Paris och är ”minst sagt högutbildad”. Hon vet att jag är klimatrealist men är själv närmast 68-vänster (f. 44). Jag tror inte att hon förstår ”storstad – landsbygds motsättning en, så att hennes oro har bara handlat om vänster – höger frågan.
  Du känns som en ovanligt klok ”deltagande observatör” av vad som sker i Frankrike. Det vore intressant att få en initierad kommentar om valet i Frankrike.

 52. foliehatt

  Aaaaaarhhghhr!!
  ännu en korkad ”analys” av vad driver ifrågasättande av det klimatkatastrofiska narrativet.
  https://www.svd.se/a/MnLV3K/sa-sprids-konspirationsteorierna-om-klimatet
  Det som Wormbs använder som ingång till sin text är lika korkat som texten själv. En disputation vid Chalmers – Kjell Vowles ”Fuelling denial: The climate change reactionary movement and Swedish far-right media” SKÄMS Chalmers!!!
  (fråga – finns det något i Chalmers statuter som möjliggör att man kan avsäga sig akademiska grader från sagda utbildningsanstalt?)
  Helt utan självinsikt eller möjlighet till utifrån-perspektiv ställer Wormbs frågan: ”Hur kan det komma sig att en förståelse eller oförståelse av vetenskaplig kunskap kan bli så ideologisk? Och hur går det till i praktiken?”
  Titta inåt Nina! varför ser du problemet som ideologiskt och inte naturvetenskapligt? – se på dina meningsfränder, hur mycket diskussion om grundfrågan för de mellan sig när de sitter fastlimmade? Grundfrågan är givetvis – hur stor är koldioxidens påverkan på klimatet?

  Då ska man veta att IPCC är tämligen öppna med att de inte vet mer i saken än vad som kan klassas som på gissningsnivå (se AR6 WG1 kap 7)

  Jag blir så trött på alla dessa postmodernister, kulturmänniskor och kvasiakademiker med bestämd uppfattning om den förestående klimatkatastrofen på grund av den västerländska kapitalismens synder i form av koldioxidutsläpp. Att de dessutom använder denna bergsäkra övertygelse till att dela in världen i goda och onda är så otroligt högmodigt att det svindlar för tanken. Eller så är det ett gigantiskt utslag av Dunning – Krugereffekten.

 53. #Sten Kaijser 50#

  Tack för dina vänliga avslutande ord!

  Det är ännu för tidigt att göra annat än gissa. Likväl, jag fruktar en mycket stor oreda i Frankrike, kombinerat med en budget-och ekonomisk kris under det kommande året. Redan har antalet förfrågningar om mina trähus kollapsat. Under många år har i genomsnitt en presumtiv kund kontaktat mig per dag. Under 2024 får jag i bästa fall en förfrågan var annan vecka och med all sannolikhet säljer jag inget hus alls i år.

  Vad som syns med all önskvärd tydlighet är att den politiska och ekonomiska klyftan mellan storstadsbor och landsortsfolk är skarp och accelererande. Jag har redan länkat till valkretsresultaten i EU-valet, men det finns all anledning att titta på den igen.

  https://www.letelegramme.fr/static/ftp/dossier/data/europeennes2024/resultats-france/2024/carte-france-resultats-europeennes-2024.png

 54. foliehatt #51,

  Det vanligaste är att dessa s.k. ”forskare” som studerar ”klimatförnekelse” har noll koll på vad den vetenskapliga debatten handlar om. Att använda vänster- höger som kriterium (som vänstern gärna gör) duger inte eftersom det finns mängder med klimatalarmister som ligger till höger Det är bl.a. därför den nuvarande regeringen ”går före” i klimatfrågan. Det är tack vare Tories i UK som de bedriver sin galna NetZero-politik. I Tyskland så har vi ju Angela Merkel på högersidan. Osv.

  Jag hade gärna velat se en definition av klimatförnekare av doktoranden i fråga. Finns det någon sådan?

  Ofta så tillskriver de helt felaktiga saker till s.k. klimatförnekare, som t.ex. att man inte tror att det blivit varmare, att koldioxiden är helt utan fysikalisk verkan, eller att de förnekar all vetenskap. Sådana ”klimatförnekare” finns inte så vitt jag vet, och studiet av tomma mängden ganska ointressant. Ungefär som att studerar dem som tror på tomtar och troll.

 55. Sten Kaijser

  Tack Lars,
  jag kan bara upprepa vad jag skrev, du är en klok person som jag gärna ”lyssnar på”.
  (Jag har sagt till många att ju förr den ekonomiska kollapsen kommer, ju bättre och det tror jag fortfarande : )
  Sten

 56. Bara en notis. Tyvärr blir jag allt oftare blockerad av FB när det gäller klimatrelaterade saker. Senast handlade om Ann L-Hs recension här https://klimatupplysningen.se/den-behagliga-boken-om-klimat-och-klimatforandringar/ . En recension!!! Av en bok!!!!

  En helt obegriplig blockering med hänvisning till att jag ”vill ha flera klicks”. Obegripligt som sagt. Alla våra inlägg på bloggen läggs in på KUs grupp på Face Book. Varje dag.

  Jag överklagade förstås men ännu har inte hänvisningen till bloggens inlägg kommit in. Detta är inte första gången och jag börjar misstänka att det faktiskt finns en person bakom blockeringarna och inte bara en algoritm.

  PS. Jag lägger också dagligen upp bloggens inlägg på MeWe som inte har någon censur.

 57. Lars-Eric Bjerke

  #54 Ingemar Nordin
  Jag hade gärna velat se en definition av klimatförnekare av doktoranden i fråga. Finns det någon sådan?

  Här är Kjell Vowles doktorsavhandling.
  https://research.chalmers.se/publication/541039/file/541039_Fulltext.pdf
  På sidan 21 diskuterar han terminologi fast mest i allmänna termer.

 58. Prognosen var att det skulle bli så hett i franska storstäderna att eldsvådor skulle uppstå söndag kväll. Det blev inte lika varmt som förutsett, men på Place de la République i Paris stämde det:

  https://www.youtube.com/watch?v=UlH5hvt19Wk

 59. Lars-Eric Bjerke

  Fortsättning.
  Jag frågade därför AI´n Gemini:
  Hur definierar Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED) klimatförnekelse?

  Svar: Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED) definierar inte klimatförnekelse på ett enda, universellt sätt. Istället fokuserar de på att analysera och förstå de olika formerna av förnekelse av klimatförändringar som existerar.

  CEFORCED belyser att klimatförnekelse kan ta sig uttryck på en rad olika sätt, från att helt och hållet förneka att klimatförändringar sker, till att ifrågasätta den vetenskapliga konsensusen om orsakerna till klimatförändringar, eller till att förminska effekterna av klimatförändringar.

  De betonar också att klimatförnekelse inte alltid är en explicit och öppen avvisning av vetenskapen. Den kan också vara mer subtil, till exempel genom att sprida desinformation, framhäva osäkerheter i klimatvetenskapen, eller fokusera på kortsiktiga ekonomiska intressen på bekostnad av långsiktig hållbarhet.

  Genom att studera de olika formerna av klimatförnekelse och de aktörer som driver dem, hoppas CEFORCED kunna bidra till att motverka spridningen av desinformation och undergräva argumenten som används av klimatförnekare. Målet är att skapa en mer informerad och nyanserad diskussion om klimatförändringar, vilket i sin tur kan leda till effektivare åtgärder för att hantera detta globala hot.

  Här är några resurser från CEFORCED som kan ge dig en mer detaljerad inblick i deras definition av klimatförnekelse:

  CEFORCEDs webbplats: https://www.chalmers.se/en/current/news/tme-climate-change-denial-strongly-linked-to-right-wing-nationalism/
  En artikel om CEFORCED av Göteborgs universitet: https://www.gu.se/en/earth-sciences/our-research/climate-and-climate-change
  En nyhetsartikel om CEFORCEDs forskning om kopplingen mellan klimatförnekelse och högernationalism: https://www.chalmers.se/en/current/news/tme-climate-change-denial-strongly-linked-to-right-wing-nationalism/
  Det är viktigt att notera att CEFORCEDs arbete inte står oemotsagt. Vissa kritiker menar att centret är alltför fokuserat på att studera klimatförnekelse och inte ger tillräckligt med utrymme för alternativa synpunkter på klimatförändringar.

  Men oavsett dessa kritikpunkter är CEFORCEDs arbete en värdefull resurs för att förstå de komplexa fenomenen kring klimatförnekelse och desinformation. Deras forskning kan ge oss viktiga verktyg för att bekämpa dessa utmaningar och främja en mer konstruktiv dialog om klimatförändringar.

 60. L-E B #57,

  Definitionen på sidan 21 bekräftar med råge alla mina farhågor beträffande en politisk och dogmatisk definition. I ämnet argumentationsanalys brukar vi kalla detta för en ”övertalande definition”. Doktoranden har absolut noll koll på den verkliga vetenskapliga klimatdebatten. Bara detta borde räcka för ett underkännande av avhandlingen!

 61. En av de premiärministerkandinater som verkar möjliga är Marine Tondelier, ledare för EELV, miljöpartiet. Svenska miljöpartiet ett under av återhållsamhet och realism jämfört med dess franska systerparti.

 62. Katarina

  I SvD under strecket kan man idag läsa Nina Wormbs:
  För klimatförnekarna står mycket på spel.
  Några citat:
  ”Relationen mellan politisk ideologi och klimatförnekelse är utmanande för vän av upplysningen. Hur kan det komma sig att en förståelse eller oförståelse av vetenskaplig kunskap kan bli så ideologisk? Och hur går det till i praktiken?”
  ”I sin nyligen försvarade doktorsavhandling på Chalmers ger Kjell Vowles några svar. ”Fuelling denial: The climate change reactionary movement and Swedish far-right media” är en sammanläggningsavhandling, som blivit allt vanligare inom svensk samhällsvetenskap och humaniora. I Vowles fall med tre redan publicerade artiklar och ett bokkapitel, alla på engelska och artiklarna sampublicerade. Avhandlingen har förutom dessa empiriska grundstenar en ”kappa” som med ett långt inledande kapitel inte bara knyter ihop delarna, utan också ger bredd, djup och sammanhang. Här kan Vowles förhålla sig friare än vad som är möjligt i en tidskriftsartikel där formen ofta är hårt styrd och utrymmet begränsat.”
  ”Med utgångspunkt i tidigare forskning använder sig Vowles av tre förnekelsebegrepp: literal, interpretive och implicatory denial. De kan översättas med bokstavlig förnekelse, omtolkningsförnekelse och responsförnekelse. Den första innebär att man helt förnekar det som händer, till exempel att planeten blir varmare. Den andra att man tolkar denna förändring som önskad eller oviktig. Den tredje att man accepterar kunskapen och kanske även konsekvenserna, men förnekar implikationerna av denna kunskap, som att just vi behöver sänka utsläppen av växthusgaser.”
  ”Det empiriska underlaget för avhandlingen är alltså analys av hur radikalhögerns medier har behandlat klimatfrågan. Det rör sig om fem medier: Nyheter Idag, Fria Tider, Samnytt (eller Samhällsnytt), Nya Tider och SwebbTV.”
  ”Den avslutande artikeln är ett större samarbete där medierapporteringen i samband med IPCC:s rapport 2021 studerades i sex olika länder. I den studien ingår också etablerade medier vilket möjliggör intressanta jämförelser inte bara mellan utan också inom länder. Den övergripande slutsatsen är att den bokstavliga förnekelsen fortfarande är utbredd inom radikal- och extremhögermedia medan den inte återfinns i etablerade medier.”
  ”Läsningen av Vowles avhandling inger ett viss mått av svindel. I den radikala högerns mediesystem refererar man till varandra, bjuder in skeptiker, länkar till externa hemsidor och bygger upp en tät ekokammare där verkligheten är en annan än den utanför.”
  Hon avslutar med att skriva: ”Det är ett mönster vi känner igen från USA, där forskning visat hur den extrema högern influerat övrig media på ett oproportionerligt och enkelriktat vis. Vowles visar hur det i praktiken går till när man undergräver centrala institutioner i ett samhälle. För att kunna delta i deras försvar gör man klokt i att lära sig känna igen och bemöta förnekande argument.”

 63. Nr 57 och 60
  Ja, vilken otrolig lättnad att denna doktorsavhandling och doktorand inte är inom teknik eller fysik.

  Hur hade hans definition av klimathot och klimatalarmism sett ut… typ att övre halvan av världshaven tokvärmts dom senaste 20 åren, till 0,03 varmare och att haven då närmat sig kokpunkten och att dom landbaserade mätstationerna sedan 10 år tillbaka varit på gränsen att uppvisa en uppvärmning – men ändå inte riktigt nått fram till en ökning.

  Kanske involverar också klimatalarmism begreppet att Arktis havsis också kunde ha fortsatt att minska kraftigt dom senaste 10 åren – men inte riktigt gjort det och att vi därför borde känna den djupa oron och lyssna mer på forskningen om….Ja, om vadå…oro?

  Klimatförnekarnas intresse och nörderi kring klimatfrågan tycks vara lika farligt som hotet från ett kärnvapenkrig – och tillägnas mycken tid och energi.

 64. Lasselu

  Läste nyss att Vattenfall skall köpa in sig i tyska vindkraftverk!! Arma land!

 65. Berra

  Ojojoj, över 50º i Kalifornien, närmare bestämt i Death Valley! Tur ändå att det är en bit till rekordet på 56,7º.

  https://sverigesradio.se/artikel/over-50-grader-i-kalifornien-en-dod-och-flera-till-sjukhus

 66. Daniel Wiklund

  Denna doktorsavhandling är ju ett klockrent exempel på desinformation. Det är så mycket svammel så klockorna stannar och himlen faller ner.

 67. Ann lh

  # 56 Ingemar,
  Intressant!
  Men, sök på amazon och bokens titel så dyker det upp en drös av vad individer med min ”smak” anser runt om i världen.

 68. Ivar Andersson

  ”Kommuner rustar inte för översvämningar
  Skyfall, stormar och översvämningar väntas bli vanligare och kraftigare i Sverige i och med klimatförändringarna. Trots det har var tredje kommun inte kartlagt sårbara områden eller tagit fram planer för översvämningar.”
  Det är människans usla planering vid stadsbyggnation som gör att ett normalt åskregn skapar översvämningar. Det förebyggande arbetet saknas.

 69. foliehatt

  Enligt Wikipedia är Nina Wormbs Civilare från Teknisk Fysik, KTH. Hur kan man ta sig igenom en hel Civ.ing.utbildning utan att ta till sig att ett kausalt samband som bedöms till att ha en +/-50% koppling vad gäller effekt är oanvändbart för att göra utfästelser om framtiden med? Jätteintressant, egentligen.

  Helt klart så är Chalmers inte den enda tekniska utbildningsanstalten som producerar vetenskapligt nonsens.

 70. Lasse

  Understreckaren i SVD är ett bevis på hur förnekelse som begrepp används för avståndstagande.
  De glömmer dock bort att vi (6%?) som kallas förnekare kan sitta med kunskaper som saknas eller döljs av det flertal som svarat jakande på människans påverkan på klimatet.
  Jag vet att när jag svarade på enkäten tänkte på lilla istiden och den uppvärmning som pågått sen dess. Som knappast kan skyllas på växthusgaser eller våra utsläpp.
  Så jag övergår till att kalla alla de 94% som skyller på oss för Lilla istidsförnekare och Solförnekare.
  Förneka inte detta.

 71. Daniel Wiklund

  Nyss på rapport ett långt inslag om att jorden aldrig varit så varm. Om alla katastrofer som väntar om vi inte får stopp på koldioxidutsläppen. Böjningen varmast räcker inte, extremt varmast måste till. Idag så kommer Luleå att vara varmast i Sverige med extremt varma 22 grader.

 72. Jan Ågersten

  #62 Katarina
  Fascinerande läsning över med vilken kraft våra universitet ägnar åt att slå ned de sista spikarna i upplysningstidens kista. Despotismen med dess cancelkultur lägger sig som en våt filt över oss. Tidigare generationers vedermödor som kampen för kvinnors rättigheter slängs på sophögen samtidigt som de skanderar tillsammans med ondskans ismer.

 73. Dumsnuten

  #71 Daniel

  Antagligen trycker dom på extra mycket för att vi har det så kallt här nu. Ifall vi skulle börja tvivla och ifrågasätta eller rent utav bara fundera på om det verkligen stämmer. Minns att jag läste nånstans i vintras när det var så jävla kallt att nån meteorolog gick ut och sa att bara för att det är kallt här så betyder det inte att den globala uppvärmningen inte pågår i resten av världen. Förmodligen väderLasse.

 74. Jax

  # 52 foliehatt

  Har redan tidigare här på bloggen undrat samma sak! Kan man lämna tillbaka doktorsdiplomet? I mitt fall till KTH.

 75. Fredrik J

  Varje gång en individ eller organisation benämner någon annan för ”klimatförnekare” avslöjar vederbörande att:

  1. man saknar hyfs genom att använda nedsättande epitet om människor vars kunskap man vet väldigt lite om.
  2. man saknar så pass mycket kunskap om naturvetenskap att man inte klarar av att debattera sakfrågan, utan känner sig istället nödgad att använda personangrepp för att tysta andra åsikter.
  3. man föredrar ett religiöst eller fanatiskt synsett framför ett rationellt i klimatfrågan.

 76. Sören G

  Undgick det skribenten av doktorsavhandlingen att de medier där s.k. ”klimatförnekare” skriver förs en vetenskaplig diskussion?
  Medan i andra medier (inte minst av journalister i tidningar, radio och TV) framförs bara åsikter utan referenser och de som har annan uppfattning kallas just ”klimatförnekare”.

 77. Christian H

  CEFORCED skriver apropå de fel som klimatförnekare uttrycker: ” att ifrågasätta den vetenskapliga konsensusen om orsakerna till klimatförändringar, eller till att förminska effekterna av klimatförändringar”. De har tydligen den ytterst ovetenskaplig inställningen att varken koncensus eller effekterna av klimatförändringarna får ifrågasättas. Skandalöst!

  Sedan påstår de angående klimatförnekelse: ”Den kan också vara mer subtil, till exempel genom att sprida desinformation, framhäva osäkerheter i klimatvetenskapen, eller fokusera på kortsiktiga ekonomiska intressen på bekostnad av långsiktig hållbarhet”. Även här förfar de oseriöst genom att inte vilja höra talas om de osäkerheter som alltid finns vid mätningar och prognoser. Beträffande kortsiktiga ekonomiska intressen kastar de sten i glashus, när man betänker hur stora summor alarmistlägret bedrägligt tillskansat sig på allehanda ekonomiskt sett katastrofala gröna projekt.

  Slutsatsen av det Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED) för fram, vittnar om ett förakt för kritiskt tänkande, ovetenskapligt synsätt och en grötmyndig översittarattityd. De tycker tydligen att det är helt i sin ordning att förtala, förfölja och förhindra sina kritiker från att yttra sig. I den svenska grundlagen heter det att vi har yttrandefrihet. Detta vill inte CEFORCED finna sig i. Deras okunskap och hybris undanröjer alla tvivel om såväl deras vetenskapliga syn, som deras förakt för oliktänkande. De är helt enkelt vidriga i sin vetenskapliga syn och sitt bedrägliga beteende.

 78. Berra

  Vattenfall var faktiskt före sin tid, denna är från 1955 om att spara el…dock pga is och inte stiltje eller natt…

  https://www.youtube.com/watch?v=ysuRB9dC_xk&t=80s

 79. Berra

  Nu kom den. Detta års Juni var varmast extremvarmt…fast någon annanstans…

  https://www.svt.se/vader/hogre-temperatur-det-senaste-aret-jamfort-med-nagonsin-tidigare

 80. Om olyckorna/ dödsfallen på nortvolt.

  Jag kollade igenom säkerhetsdatabladen på dom elektrolyterna som var uppräknade i artikeln från dagens arbete – samtliga elektrolytångor kunde ge andningsbesvär inom 48 timmar – vad jag sett tidigare så hittades en av arbetarna hemma på sin balkong?

  Var det andnöd som tog livet av dessa? Hur såg det ut när kropparna hittades, något tecken på andnöd?

  Det låter märkligt att utredningarna inte ser ut att kunna fastslå dödsorsak…på dessa tre arbetare.

  Man kan förstå att det läggs locket på – men samtliga skyddsombud och VD: n tycks genuint ovetandes – man kan även undra varför inte skyddstopp införts, med tanke på typ av kemikalier och händelser..

  Är det så att den gröna omställningen upphäver lagar och regler och sunt förnuft – om så är fallet behöver någon dra i handbromsen.

 81. Adepten

  #80 Magnus Blomgren

  Om obduktion och provtagning görs kan orsaken ställas. Men läkarna som vet något om detta kommer inte att yppa något till massmedia pga tystnadsplikten.

 82. Thorleif

  Fler än jag har säkert noterat (här på ostkusten) att vi redan under juni kunnat se den typ av cumulus-moln som brukar flockas på himlen först på e.m på sensommaren i augusti när det blivit allt fuktigare i luften. Jag antar att aug-fukten handlar om temperatur och advektion från alltmer uppvärmda hav? Och därefter även konvektion av den intransporterade fuktiga luften över land?

  Min fundering handlar om varför vi ser detta fenomen redan i juni här på östkusten? Jag tror det beror på det myckna regnandet under året. Markerna här är mättade med vatten som därför redan i juni bidragit till kraftigt ökande cumulus-svällande molnformationer. Det verkar växa som sjutton! I synnerhet om temperaturen ökar som brukligt under sommaren.

 83. Daniel Wiklund

  Nyss på rapport om ”extremvärmen” I Japan. CCN har bråda dagar nu. Dom dammsuger hela planeten på värme. Helst ”extrem värme”. När jag växte upp på femti och sextiotalet var det också ”extremt” varmt. Då kallade man det för värmebölja. I Norrbotten var det ofta ryssvärmen som orsakade värmeböljorna. Då fanns ju inte CCN. Det var lika bra det.

 84. Berra

  Tänkvärt gällande novolt och Tesla

  https://bulletin.nu/hjort-far-northvolt-facklig-sarbehandling

 85. Fredrik J

  #84, Berra

  Oerhört talande artikel. Skenheligheten och hyckleriet kan knappast beskrivas tydligare.

 86. Benny

  Berra, som konsult på ett större företag så vet jag hur skyddsombuden agerar på det företaget och skillnaden kan inte vara större? Varenda incident tas upp på morgonmötena och är det något som anses kunna vara en fara för den anställda stoppas den arbetsplatsen omg för utredning med skyddsombud och ledning. Man trodde ju i sin enfald att det fungerade ungefär så överallt? NV har tydligen en gräddfil som all annan ”grön” verksamhet?

 87. Berra

  #86:

  Innehållsförteckningen är ju helt ofarlig…

  https://da.se/2024/07/nortvolt-pekar-sjalva-ut-storsta-faran-kemikalierna/

 88. Kan inte läsa artikeln men bilden och undertexten räcker. Det är alltså inte vattenånga utan vatten i vätskeform vi ser på bilden. Skulle vara otroligt korkat att försöka kyla sig med vattenånga.

 89. Berra

  #79 mig själv:

  Nu brinner visst inte betongen längre, frågan är om haven kokar?

  https://www.expressen.se/nyheter/sverige/instabilt-vader-resten-av-sommaren-inte-som-i-maj/