Öppen Tråd

Höstdimma

Höstdimmorna börjar rulla in här och var i landet. Spindlarna trivs. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Länge leve kung Carl-Gustav den 16!
    Han kan stoltsera med 50 år på Sveriges tron.
    Under hans tid har Sverige blivit allt bättre inom flera områden.
    Solkungen 🙂
    Hans tid har vänt en hotande kallperiod som under 1970 talet hotade oss med kallare klimat till en period där solen skiner allt fler timmar. Detta har gynnat växtligheten och värmt oss inte bara sommartid utan även mildrat vintrarnas kyla.
    Krigarkungen
    Den katastrof som pågår i Ukraina har hans namne utfört stordåd med stort beröm från de undersåtar som brukat hans vapen.
    Miljökungen.
    Under den tid han regerat har Sveriges utsläpp av olika föroreningar drastiskt minskat.
    Delvis på grund av att vi skippat kol och olja till uppvärmning till förmån för el och i värsta fall skogsråvaror.
    CO2 utsläppen per capita har gått från 11,2 till 3,8 ton och svavelutsläppen nästan utplånats.
    För att inte tala om allt bly som vi sluppit.
    Tyvärr förekommer enstaka momentana blyutsläpp fortfarande vilket borde tynga hans majestäts regim.

    Men i övrigt en bra period som vi levt med vår längsta till åren) regent. Hipp hipp Hurra hurra hurra hurra!

  2. Sten Kaijser

    Lasse #1
    😀

  3. BG

    #1

    Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori grundades 1813 i Eskilstuna. Den nuvarande konungen kan knappast lastas för detta.

    https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/91648

  4. Claes-Erik Simonsbacka

    ABB Motion och WindESCo, har tecknat ett strategiskt partnerskap, där ABB har förvärvat en minoritetsandel i företaget genom sin riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures.

    USA-baserade WindESCo är en leverantör av analysmjukvara för att förbättra prestanda och tillförlitlighet hos vindturbiner. Genom att utnyttja WindESCos lösningar är investeringen avsedd att stärka ABB:s position som en nyckelfaktor för ett samhälle med låga koldioxidutsläpp och deras position inom sektorn för förnybar kraftproduktion. Det förväntas tillåta företaget att kontinuerligt förbättra vindkraftverkens prestanda och tillförlitlighet, erbjuda end-to-end-lösningar till vindkraftskunder och öppna en ny marknadskanal för sitt digitala erbjudande.

    WindESCo har utvecklat vad de säger är en marknadsledande OEM agnostisk övervakningsprogramvara för att upptäcka anomalier i vindturbiner, föreslå korrigerande åtgärder och mäta deras resultat. Företaget har också utvecklat en wake-optimeringslösning som återställer data över ett vindkraftverk för att optimera anläggningens produktion.

    Tack vare denna ABB-investering kommer WindESCo att kunna få tillgång till ABB:s installerade baserfarenhet på över 35 GW i driftvindtillgångar.

    Mvh,

  5. Claes-Erik Simonsbacka

    53 MW:s tidvattensprojekt får klartecken i Storbritannien
    12 september 2023

    Sju tidvattensprojekt har säkrat kontrakt i den brittiska regeringens senaste auktion för förnybara energikällor, AR5. Totalt har 53 MW tidvattenströmskapacitet kontrakterats, som bygger på de 40 MW som säkrades i föregående omgång.

    Dessa inkluderar SAE Renewables, som säkrar 21,94 MW kapacitet för sitt projekt i Pentland Firth, MeyGen, Skottland, Orbital Marine Power som tilldelades 7,2 MW och Magallanes som tilldelades 1,5 MW. De sistnämnda anläggningarna är båda baserade på EMEC, European Marine Energy Centre i Orkneyöarna.

    Fyra projekt i Wales med totalt över 22 MW tidvattenströmskapacitet har kontrakterats. De fyra är Hydrowing (10 MW), Verdant (4,9 MW), MOR Energy (4,5 MW) och Magallanes (3 MW).

    Projekten är överenskomna till ett lösenpris på £198 per MWh.

    Mvh,

  6. När jag i veckan följde signaturen Lasses råd att kika på en Föreläsning av Happer så togs där upp intressanta saker som relativitet och turbulens – det är två riktigt intressanta aspekter på klimat, dess vetenskap och dess historia.

    Där fick jag återigen en liten vibb av hur infantilicerade vi blir av modellerandet av klimatet och värdena vi stoppar in i dessa.

    Visst vore det kul att kunna stoppa in några värden i en modell, trycka på en knapp…och vips så förstår vi klimatet.

    Jag gillade Happers lilla historia om att visst är det lite utmanande med relativitet – men vänta bara till ni skall förstå Turbulens…

    Ni kanske någon gång har sett ett flygfoto över en driftsatt havsvindindustri, i dimma – som fångar upp havsvinden och slungar runt hela vindhavet, 100- tals meter upp i luften.
    Det är en mäktig syn.

    Smhi säger att dom mätt dom meteorologiska förändringarna i vindindustrier men inte funnit något av intresse….

    Från dalsland och upp över, värmland,dalarna, jämtland och vidare upp mot nordkap har det byggts och byggs vindkraft på höjdkurvorna.
    I storbritannien byggs det mängder av havsvindindustrier som fångar ” the westerlies” och vidare ner över danmark, tyskland och nu upp mot sverige och norge – 300m höga stålskogar fångar vinden, transporterar den i kablar…och 500m upp i luften slungas turbulensen vidare i väder och klimatsystemet…turbulens…förändring…

    Det låter garanterat banalt i vetenskapens öron – och är förhoppningsvis det….Men jag slogs av Happers och hans kompisars fascination inför turbulens – och det har även intresserat min ärthjärna när det gäller kemi och så enkla ting som forsfiske och återställning av strömmande vatten..

    Turbulens, ringar, vågor, motstånd och fria flöden i atmosfär, i rinnande vatten och i en bägare med en omrörare är lika intressant som att ge sig f**n på att fånga sveriges största abborre.

    Har man som jag fascinerats av att se luften klyvas och kastas runt över bergstoppar och vindkraftindustrier i vildmarken – och sedan förstått att vårat väder och lokalklimat påverkas av bergskedjor i nordamerika och annorstädes…så blir jag ännu mer intresserad av Happer OCH turbulens.

    Har vi koll på vad våra tänkta stålskogsridåer i västerhavet innebär, för turbulens och storskalighet?

    100 000, 300m höga…bryter och fångar västvinden…slungar upp vårat förut fria flöde av energi…när tar påverkan av den turbulensen slut..ebbar den ut 1km upp eller fortplantar den sig för evigt vidare i turbulensen…

    En gång i tiden gav det sura nedfallet från england en gigantisk påverkan på mark och vattenkemi i skandinavien – 1000- tals sjöar och vattendrag dog, fiskar och insekter försvann, liksom växter – vi fick en helt ny miljö…och i några drabbade sjöar fick vi kvar några gamla, gigantiska, abborrar..

    Vädermönstret över norra atlanten är verkligen ovanligt i år – högtrycksområden har förflyttat sig och den härskande västvinden har bedarrat – NAO: n är plötsligt satt i nästan permanent negativ…vad säger modellerna om detta läge…är det något med turbulensen?

    Har någon modellerare vågat stoppa in parametern turbulens i sin allvetande modell?

    Själv ser jag utanför mitt fönster att solen intagit höstläge, liksom temperaturen, löven, fåglarna och fiskarna – tänk att det fortfarande är solen som ger årstiderna..även om 5% av 0.12 försöker att hålla emot denna process.

  7. Berra

    Kan det vara ansjovisens minskade sexlust som ligger bakom sommarens ”rekordvarma hav”? En bit ner i artikeln. Vad säger bjerström och rockström?

    https://www.dn.se/varlden/ignobel-2023-forskare-som-slickar-pa-stenar-och-stromforande-bestick/

  8. Jag kanske skall försöka beskriva ngt kort också.

    Snösparvarnas flyttbeteende från fjällen ner till övervintringsplatserna i syd kan betraktas uppe på höglägesmyrarna i norra värmland, längs norska gränsen.

    Fågelstudier av en underbar skogsman, Börje Jansson, under 50,60 å 70- talet visade att snösparvarna var förvånandsvärt punktliga i ankomst under dessa decennier.

    Snösparvarna anländer under våren i mitten på april och på hösten strax efter mitten på oktober i detta område – och så har dom fortsatt att göra även på 2020 – talet – det finns en viss tröst i detta, även i klimatsammanhang….eftersom dom flesta fågelarter ganska snabbt anpassar sig till nya vädermönster…antagligen pga deras vanligen korta livstid.

    Det har idag bildats flera stora naturreservat i området där Börja levde och verkade, närmare 5000 hektar våtmark och sumpskog – på den västliga höjdkurvan, mitt i ett kungsörnsrevir, har dock norrmännen byggt en mycket hårt kritiserad vindindustri – som i mångt och mycket förstört området, särskilt hydrologin.
    Svenska länsstyrelsen, naturvårdsverket och svenska naturskyddsföreningen tyckte det var en bra placering.

    Dåvarande regering, riksdag och myndigheter sa uttryckligen att ” vindkraft skall inte byggas i områden med höga naturvärden”.

    Allt dom sa gick åt helvete, som mycket annat – och tills dags dato förföljs glesbygdsbyarna, samerna och våra känsligaste naturområden av vindkraftmaffian och ryggdunkareliten av forskare och politker.

    Storskaligheten och naturförödelsen av den gröna omställningen är enorm.
    Jag är dock glad att svt:s nyhetsprogram Oddasat har börjat säga – ” den så kallade gröna omställningen”.

  9. Bernt O

    #6
    Enligt en studie är det numera skäl att ha säkerhetsbältet på hela tiden då man flyger – p.g.a. klimatförändringen!
    Turbulensen har ökat..

    https://svenska.yle.fi/a/7-10036224

  10. tty

    #9

    Från länken:

    ”Men också flyg i …. Sydatlanten upplever allt oftare turbulens.”

    Jag har flugit över Sydatlanten åtskilliga gånger alltsedan 1980-talet och har aldrig upplevt att det inte är turbulens. Inte underligt förresten, eftersom man flyger genom ITCZ.

    Och jag har alltid säkerhetsbältet på när jag sitter ned. Och definitivt sedan jag var med om att flyga genom en ”squall line” över Kansas, också på 80-talet. Det var ren tur att ingen blev skadad då.

  11. Mario

    #6
    ” NAO: n är plötsligt satt i nästan permanent negativ”
    Om den fortsätter att vara negativ under kommande vinter, lär vi få pälsa på oss ordentligt.

  12. Daniel Wiklund

    Text-tv förnekar sig inte. ”Helgen var rekord varm för månaden.”. Naturligtvis finns orden ”,högsta temperaturen NÅGONSIN för september” med. I varje fall i Jokkmokk och Mora. Vilka lyckostar dom som bor där. Text-tv slår rekord flera ggr varje dag. Rekordmånga inslag om rekordvärme och andra väderrekord. I Luleå just nu, 12 grader. Jag har upplevt februaridagar i Luleå när det varit 12 grader, tex 1977 och 1982. Minns inte om text-tv skrev om det. CCN fanns inte då.

  13. Lasse

    Väderfenomen är intressanta att följa.
    Stormen Lee har lämnat sina spår ute i Atlanten.
    https://www.ventusky.com/?p=15.9;-58.0;3&l=precipitation-anomaly
    Intressant spår som visar hur varma ytvatten kyls ner med rekordregn i stormens spår.
    Man kan bara beklaga att stormen som föranledde Libyens katastrof inte fick samma uppmärksamhet som Lee har fått i USA.
    Det börjar klarna hur regnet drabbade en damm från 1970 talet. Jorddamm med tätkärna av lera och stöd av stenfyllning, konstruerad av Jugoslaver.
    AO i en sådan konstruktion är att se till så det finns en säker tappkanal med tillräcklig kapacitet.
    Sourvadammen är av samma typ.
    Ett haveri av den dammen skull skicka motsvarande störtflod ner längs Lule älv enligt modellberäkning.
    Boden ligger illa till!
    H2 Green steel kanske kan omvandlas till H2O deep steal av andra orsaker än de som skeptiker framfört 😉

  14. Vi är just nu väg mot en klimatkatastrof i Sverige. En klimatkatastrof som tvingar folk att ta skydd inomhus för att överleva. En klimatkatastrof som gör att det inte går att odla några grödor och som gör att växter dör, som gör att folk riskerar liv och lem när dom förflyttar sig utomhus. En klimatkatastrof som gör att folk dör i större utsträckning. En klimatkatastrof som om den skulle bli långvarig skulle tvinga Sveriges befolkning att flytta någon annanstans för gott.

    Jag pratar förstås om den ständigt återkommande klimatkatastrofen VINTERN.

  15. Sören G

    EU tvingar regioner till stora (och onödiga) investeringar för att ”klara klimamålen”.
    I lokaltidningen: ”Region Gotland behöver satsa stort på elbilar för att uppfylla EU:s skärpta miljökrav. Men det saknas laddstolpar. ”Vi kommer inte att nå målet”, menar en trafikledare vid regionen.”

  16. pekke

    Daniel W #12

    Ska de uppvisa några rekord för månaden i Norrland så måste det över 28 grader.
    30 grader om vi räknar övriga Sverige.

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/hogsta-temperaturer/hogsta-temperaturer-i-september-1.76483

  17. Ann Löfving-Henriksson

    Inför en intervju med den stronga författaren Lena Andersson i Tv 4s Nyhetsmorgon ”anklagades hon för att vara klimatskeptiker”.
    Det vore intressant att få veta hur hon skulle motivera detta epitet.
    Arma land!

  18. ”I Swebbtv Vetenskap idag intervjuas Hans Jelbring som har forskat om klimatet. Han är från början civilingenjör med inriktning på elektroteknik, med studerade sedan klimatologi och erhöll en licentiatexamen följt av en doktorsexamen för detta. Hans är mycket skeptisk till de s.k. klimatmodeller som används vid beräkningar av olika scenarier som IPCC använder. Han understryker just att de kallas scenarier snarare än modeller, eftersom det senare vore något som skulle kunna predicera ett klimat, och det kan och gör inte det så kallade scenarierna säger han.”

    https://swebbtv.se/w/tcPxw14oUHjjpCUj4dkz8X

  19. Joachim

    Är det någon som har en länk eller karta på vilka områden som skulle bli våtmarker om vi skulle återställa alla våtmarker?

    Innebär det att exempelvis återställa Fatburen på Södermalm också?

    Är det någon som räknat på hur mycket mer mygg det skulle bli i landet?

    Vad skulle hända med övrigt djurliv? Grodor och salamandrar? Myggätande fåglar och fladdermöss? Hopplöst att ta sig fram i skogen? Minskat skogsbruk och jordbruk?

  20. Berra

    Igår släpptes tydligen rockström ut igen…

    https://sverigesradio.se/avsnitt/granserna-for-vad-livet-pa-jorden-tal

  21. Det var med ganska stor förvåning som jag upptäckte att när SMHI redovisar temperatur för HELÅR och jämför mätperioderna 1961 – 1990 och senaste 1991 – 2020 så finns det ingen ökning där jag bor, söder om vänern – samma gäller norr om vänern.

    Jag brukar säga att vanligt folk i mina trakter svårligen kan se förändringar i temperatur över dom senaste 50 åren – och det kanske är rätt…och det även då man mäter någorlunda noggrannt.

    Vänern utgör en utmärkt motvikt till infrastruktur problemet, med UHI.

    Dock tycker man att magnituden på klimatalarmen och alla galna värmerekord skulle förmå ändra temperaturen i dessa områden med åtminstone 1 till 2 grader.

    Ni vet..rekordvarma somrar och vintrar borde kunna värma vänern ordentligt och ge ett rättvist ansikte åt klimatlarmen – men icke.

    Eftersom jag även är natur, fiske och temperatur nörd – så har jag även avläst förändringarna för gös och ( det lilla ) karpbeståndet i vänern – och förvånats över dom mycket varma väneråren under första halvan av 1900 – talet…något hackar i narrativet..hur kunde karparna fortplanta sig och få yngelöverlevnad när det var så kallt ” förr ” och varför gick den värmeälskande gösens bestånd upp och ner förr – när det alltid var så kallt..det var frågor som brände.

    Dessutom när jag kollade SMHI:s helårstemperaturförändring för dessa perioder så uppvisade stora områden i dalarna härjedalen, jämtland samma minimala förändring…och övriga landet såg även det ganska oförändrat ut – om man lägger ihop infrastrukturförändringarna.

    Det känns skönt för mig att vi inte har någon uppvärmning hos oss – eftersom jag älskar årstider och kyla.

    Hur är det då – har vi inte haft värmeböljor och dåliga vintrar dom senaste 30 åren?
    Jodå – men jämför man med dom 30 åren dessför innan SÅ HADE VI VÄRMEBÖLJOR OCH DÅLIGA VINTRAR ÄVEN DÅ.

    Uppvärmningen är, enl SMHI, ordentligt överdriven i media och svt – och studerar man helårstemperaturen och vänern, UHI och mätosäkerheten – ja, då kan dom nog lägga ner Feta klimatrubriker, ångest och idoktrinering av barn och ungdomar.

    Det finns inget som brinner eller kokar och vi har ingen gaspedal i botten mot klimathelvetet, fråga SMHI.

  22. Anders

    #19 Joachim. Vi kanske ska ställa den frågan till forskare Hugelius vid Stockholms universitet? Han har i alla fall fått minst en resa till ryska tundran betald och sina resultat publicerade i Alarmist-Nature.

    En annan fråga blir huruvida dessa CO2 utsläpp räknas som ”antropogena” eller ”fossila”.

    En tredje har han stöd i data för detta påstående? Kanske någon kommer åt Nature-artikeln?

    ”– Men vi ser dock hot från klimatförändringar, där tinande permafrost och torka hotar kolbalansen även i de orörda torvmarkerna. Den sammanlagda bilden är att flera parallella åtgärder behövs för att rädda våtmarkerna. Förutom att snabbt minska mänskliga utsläpp behöver vi skydda orörda våtmarker, arbeta för att fasa ut aktivt skogsbruk på dikade torvmarker och samtidigt restaurera dränerade våtmarker.”

    Se länk: https://www.su.se/nyheter/en-andra-chans-f%C3%B6r-v%C3%A5tmarker-1.646296

    https://www.nature.com/articles/s41586-022-05572-6

  23. Daniel Wiklund

    # 20 Berra Jag tål definitivt inte Skräckström. Han står för en global mental miljöförstörelse. Han borde få betala skatt för alla ord som lämnar hans mun.

  24. Håkan Bergman

    Joachim #19
    Ja du där har vi nåt att bita i. Ska vi fylla igen alla tunnlar under Stockholm? Stoppa all vidare utbyggnad av t.ex. tunnelbanan?

  25. Joachim

    #19 Joachim, #22 Anders

    Tack för inspiration, Anders! Jag kommer tyvärr inte heller åt Nature.

    Det rätta stället att leta orsak och argument för att återställa våtmarker borde vara deras egen hemsida.

    https://xn--terstllvtmarker-4kblj.se/

    ”ÅTERSTÄLL VÅTMARKER
    Torrlagda våtmarker orsakar 25% av Sveriges koldioxidutsläpp. Det är dags att göra något åt det! Kampanjen Återställ Våtmarker kräver att regeringen påbörjar en massiv insats för att återställa utdikade och torrlagda våtmarker.”

    ”Jordens yta består till 3 % av torvmarker. Orörda torvmarker lagrar mer än dubbelt så mycket koldioxid som världens alla skogar tillsammans. Vårt land är ett av världens mest torvtäta länder och hela 15 % av landarealen består av torvmarker. I Sverige har vi, i stora delar av landet, dikat ut mellan 70- 90% av våra våtmarker.”

    Det verkar vara våtmarkernas ”förmåga” att vara en kolsänka, i kombination med biologisk mångfald och renare vatten som är grejen. Kolet binds av den syrefria miljön

    Jag har inte hittat några kartor över de landområden som ska ”återställas”.

    ÅV länkar till Naturvårdsverket. Jag har svårt att se att Naturvårdsverket verkligen anser vi ska/kan återställa alla våtmarker, men 2 100 hektar återvättes under 2022, vilket beräknades ge en sammantagen utsläppsreduktion på 3,9 kiloton CO2-ekvivalenter. Det är en blygsam minskning. Och dessutom beräknad.

    ÅV hänvisar gärna till SIWI, Stockholm International Water Institut. Där är man övertygad om sötvattnets potential för att nå 1,5-gradersmålet. Men jag hittar en brasklapp vid snabbt återställande av våtmarker, vilket borde gälla även Sverige:

    ”(…) but rewetted peatlands might not return to the undisturbed natural conditions that allow high climate mitigation potential even within decades.”

    Personligen skulle jag vilja ha mer fakta på bordet innan jag hindrar tiotusentals människor att komma till jobbet under ett par timmar. Hur stor återställning är möjlig? Vad blir konsekvenserna i närmiljön? När i tiden blir återvåtmarkerna kolsänkor? Och vad tror IPCC om åtgärdernas påverkan på koldioxidhalt och temperatur år 2100?

    Om Sverige påverkar med -0,0027 grader till 2100 om vi upphör med CO2-utsläpp från och med idag vore jag extremt förvånad om intensiv återvätning skulle nå en påverkan med -0,001 grader. Ens i teorin.

  26. Joachim

    #25
    Länken till Naturvårdsverket:
    https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/vatmark/vatmarker-och-klimat/

  27. Joachim

    Länken till Naturvårdsverket:
    https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/vatmark/vatmarker-och-klimat/

  28. Mikael Andersson

    En fråga:

    Är en koldioxidmolekyl kemiskt identisk eller skiljer andelen kolisotoper c12-13-14?

  29. Joachim

    ”Upp till tre fjärdedelar av Europas humlearter beräknas vara hotade om några decennier och de mest värmekänsliga arterna förlorar nästan alla sina boplatser, visar ny forskning.”
    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/humlorna-dor-men-sverige-kan-bli-raddningen

    Artikeln hänvisar till en forskningsartikel i Nature, som jag inte kommer åt. Sammanfattningen nämner eroderad livsmiljö, klimatförändringar och kollaps, samt projektioner, scenarier, temperaturer och breda procentintervall. Källhänvisningar till 50 andra alarmrapporter om humlor och insekter bifogas.

    Det slår mig hur tomma såna här artiklar är.

    Jag får inte lära mig någonting alls om hur mycket humlorna minskat och av vilka orsaker.

    Däremot matas jag med modellprojektioner och abstrakta procentsiffror med stora osäkerheter. Och alla kopplas till temperaturscenarier. Ingenting om mänsklig utbredning, bekämpningsmedel, föroreningar etc.

    Hur mycket har insekter minskat dom senaste decennierna?
    Vad finns det för orsaker till att insekterna minskar?

  30. foliehatt

    Joachim, #28
    ¹²C utgör cirka 99% av allt kol. ¹³C cirka 1% medan ¹⁴C endast finns i spåmängder (typ ppt). På grund av olika massor så kommer de att ge lite olika absorptions/emissions-spektra. Även syre finns i fler stabila isotoper, vilka också påverkar spektra, men den överväldigande huvuddelen av spektra kommer från ¹²C/¹⁶O-koldioxid.

  31. Lars Kamél

    Det är värt att påpeka att Nature är medlem i Covering Climate Now och alltså har förbundit sig att hålla på med desinformation när det gäller klimatfrågor.

  32. Nr 29 Joachim.
    Insekterna har minskat kraftigt, både antal arter och individtäthet.

    Orsaker är ensidiga odlingsarealer i stor skala, insektsgifter, dämda älvar och vattendrag, utarmade våtmarkssystem, mänsklig infrastruktur, moderniserat skogsbruk utan hyggesbränningar, avsaknad av stora årligen återkommande skogsbränder – förr brann 1- 3% av sveriges areal vilket var mumma för växter och insekter – och därmed för djur, fiskar och fåglar…kort sagt, den biologiska mångfalden…är ingen mångfald längre.

    Det är enkelt men komplext, människan påverkar alla miljöer i stor skala, hav och sjö, skog och äng – helhetsbelastningen är enorm.
    Co2 är en fis i galaxen i jämförelse med övrig påverkan – tyvärr är Co2 alarmisterna fanatiska och djupt okunniga i det mesta, särskilt när det gäller förmåga till helhetstänk.

  33. Håkan Bergman

    Magnus b #32
    Och för att fullborda massutrotningen har vi uppfunnit robotgräsklipparen.

  34. Mikael Andersson

    #30 foliehatt

    Det är alltså spårbart vilket ursprung en koldioxidmolekyl har?
    Om man kan utläsa exempelvis mängden c12 historiskt och denna isotops naturliga förekomst i atmosfären beroende på havens förgasning, vulkanisk aktivitet, förmultningsprocesser etc. Är det då möjligt att en plötslig ökning av denna isotop går att knytas till förbränning av fossila bränslen?

  35. Nr 33 Håkan, bra att ngn talar för igelkottarna.

    På min ovanstående lista över jordliga problem kan man även lägga till medicinrester och den förr så grymma försurningen…

  36. Joachim

    #32, 33, 35 Insekter

    Ni nämner många olika orsaker till färre insekter. Utom temperatur, vilket är vad forskarnas projektioner utgår från och får stora effekter?

    Hur stor skuld till insektsdöden skulle ni ge temperatur och global medeltemperatur?,

    50%? 10%? 5%? 1%?

    Någonting måste väl vara fel på forskarnas modeller, när global medeltemperatur ges så stor betydelse?

  37. Robert Norling

    Glöm inte de moderna väderkvarnarnas roll i massdödandet av insekter. Många ton av de som trots allt har kläckts eller på annat sätt kommit till liv.

  38. Nr 36
    Om insekter.
    1. Sverige är ett avlångt land, i nord/sydligt – du behöver inte flytta dig särskilt långt för att klimatologiskt återställa variationen i medeltemperatur vi upplever här i landet.

    2. Årstidsförändringen vi upplever inom 100 års variationen brukar räknas till 1- 2 veckor.. vår,höst, vinter och sommar.

    Denna årtidsankomst variation ger näpeligen ngn större skillnad.

    Ofta talas det om förlängd svärmsäsong för granbarkborre å liknande, knappa 20C – men det där handlar nästan enbart om att vi förstört det naturliga skogsbeståndet med plantering, även i miljöer/ jordar som inte alls passar granen.

    Temperaturvariationen i 100 års perspektivet betyder nog väldigt lite jämfört annan miljöpåverkan – av dina förslag säger jag 1%.

    Co2 ger växterna bättre möjligheter att växa och sannolikt ger det bättre förutsättningar för insekter.

  39. Micke

    Jag fick upp den här i mitt flöde.
    https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20230914/allt-fler-elbilar-far-driftstopp/

  40. Håkan Bergman

    Micke #39
    Så på en lista med dom fem vanligaste orsakerna till ett stopp finns inte mjukvarufel med. Svårt att tro, men det kan bero på att det krävs en djupdykning i systemet för att hitta ett sånt fel.

  41. jax

    På tal om alarmistisk vetenskap. Tittade på dokumentären om transfrågan. Där hittar vi exakt samma typ av alarmistisk vetenskap som i klimatfrågan. De som är för medicinsk behandling av könsdysfori hävdar att det är en tolkningsfråga om det finns evidens för detta. Medan de som pekar på bristen på evidens deplattformeras och cancelleras. Även socialstyrelsens nya alkoholråd utgör en alarmistisk tolkning av vetenskapen. Samma gäller inom i stort sett hela vetenskapen idag. Den har kidnappats av alarmister.
    Numera tror människor att det är deras känslor som bestämmer hur man avgör vad som är evidens eller inte.

  42. Magnus B #38,

    Om insekter. Jag tror att det var Fritz Varnenhof som slog larm om vilka enorma mängder insekter som dödas av vindkraftverken i Tyskland varje år. Detta gäller särskilt de insekter som gynnar artrikedomen genom att flyga på 2-3 hundra meters höjd och överför på så vis vissa arter till andra ställen.

    Självklart dödar tåg och bilar insekter nere vid marken. Men vill man dessutom bekämpa artpluralismen så är vindkraft ett utmärkt hjälpmedel.

  43. Nr 42
    Jo, en undersökning i tysk vindkraft visade att ca 24 miljarder insekter passerade deras vindkraft, 5 % dog, 1,2 miljarder – beräknad vikt 1200 ton.

    En nederländsk studie visade att flera av deras verk försämrades med upp till 50 % i produktion, pga påkletade insekter.

    I våra miljöer i norr sätts vkv:n på höjder som insekter använder för att nyttja uppvindar, liksom örnar.
    En önskad, storskalig, utbyggnad i norr skulle ge 1000- tals ton döda insekter.

    Hur många fåglar mättar 1000 ton – hur många polineringar genomför 1000 ton insekter?

    Vi tystade skogarna med skogsbesprutning för 50 år sedan och nu skall vi försöka igen med vindkraftskog i våra allra känsligaste miljöer.

    Alarmister och miljömuppar, naturskyddsföreningar, länsstyrelser och naturvårdsverk – steppa upp, visa att ni fattat någonting av den gröna skräckomställningen.

    Ändå är den största påverkan från vindindustrin förmodligen dess påverkan på hydrologin, i o m tungvägar och 1,5m djupa kabelgravar och deras placering på höjdkurvor – som ofta är viktiga för just hydrologin.

    Tittar man på markskadorna och naturpåverkan från markbygdens 1000 vindkraftverk – så ser man naturdöd i jätteformat, besök rekommenderas, vägar, diken, bergsbrytning…ahh, det är extremt.
    Man får lust att släpa dit alarmisterna och fn och eu – och gnugga in verkligheten i deras febriga pannor.
    Horribelt.
    Där – kan man snacka om hårdgjorda ytor och frigörande av markbunden Co2, lokalklimatpåverkan i absurdum.

  44. sibbe

    Under rubriken allt är relativt, (ej 3,14) kör de tyska klimattalibaner sin egen race. Man limmar sig i rash hour på huvudvägar, framför flygplan och andra ställen i allt snabbare takt, ivrigt beundrat av medier och regering. Att efter fullgjort värv sedan flyga på semester till Malediverna ingår förstås, då man ju måste kolla om inte ön är kvar…
    Även återställningen av våtmarker är ett tema: för i princip hela östra delen av Tyskland, f.d. DDR inklusive Berlins utdikning skedde på 1700-talet. Gäller även västra Polen, där man försöker stoppa omdaningen av floderna Oder-Neisse till skeppbara farleder. Samt återställa i princip nästan hela västra Poles våtmarker ( som varit tysk före WW2). Vilket anses av polska regeringen som tysk reviseringpolitik enär dessa planer stöds av tyska gröna, som sitter i regeringen. Det hela har också en politisk sida: eftersom nästan alla partier ställer upp på orelistiska klimatmål som för med sig betydligt högre energipriser än i andra länder, har ett av alla andra partier hatade parti AfD stigit upp som näst största i opinionsmätningar, och torde i flera delstatsval i öst stå som störst i slutet av nästa år. Dessa opinionssiffror visar att AfD med ca 22 % tillsammans med CDU 28 % kunde bilda en högerregering. Förutsatt att AfD minskar och gömmer sin nazistiska retorik.
    AfD förnekar klimathotet liksom en hel del av östtyska medier.
    Tysklands ekonomi går på knä, för allt som regeringen gör, gör de fel. Bort med kärnkraft, bort med kolkraft, bort fosslila bilar. Bort med uppvärmning av fastigheter genom fossila bränslen ( -så gott som alla fastigheter som finns i Tyskland). Bostadsproduktionen har nästan upphört, eftersom det blivit nästan 40 % dyrare att bygga, energisnålt är dyrt.
    Elbilar vill regeringen ha, men ingen tysk bilproducent kan tillverka de elbilar som tyskarna skulle ha råd med, priser under 30000 €. Och dessutom: man har ju inte ens el för dessa bilar!
    Så, jag gissar att efter nästa val kommer man ha samma politiska konstellationer som i Finland och Sverige. Och förhoppningsvis slutet på en galen politik som efterverkar i EU!

  45. Fredrik S

    Nu har de gröna talibanerna försökt förstöra Brandenburger Tor i Berlin och verkar ha lyckats med färg.

    Förr svarade omvärlden med krig mot talibanerna. Dags för omvärlden att vakna nu?

  46. Fredrik S

    Sibbe #44

    Tack för den redogörelsen.

    För ett par månader sedan vill jag minnas att de gröna hade uppe i förbundsdagen att förbjuda tyskarna att äta kött.

    Vansinnet fortsätter på högsta nivå. Men vi får ju som sagt se hur länge tyskarna står ut.

  47. Gunnar Strandell

    Mikael Andersson #34
    Rätt tänkt, men det fungerar tvärtom:
    14C söndefaller med halveringstid 5730 år.
    Det betyder att den inte förekommer i fossila produkter som legat på djupet i miljoner år.

    Den produceras från kväve av termiska neutroner från kosmisk strålning i den övre atmosfären, och kommer ned till jorden där den absorberas av levande biologiskt material som koldioxid.

    Eftersom död vävnad inte absorberar 14C, är mängden 14C en av de metoder som används inom området för arkeologi för radiometrisk datering av biologiskt material (kol-14-metoden).

    Källa: Wikipedia

  48. Årets sommar varmaste på 120 000 år.

    SMHI säger att i mina hemtrakter var snittet i juli 1931 – 1960 17 grader C.

    I år blev det 15 grader.

    April i år hade exakt samma medel som perioden 1931 – 1960, 5 grader.

    Hoppas nu att oktober, åtminstone blir varmare än perioden 1931 – 1960, annars vet i fasen vad man skall tro…

    En sak är i alla fall säker – vetenskapen om den globala temperaturen och dess utveckling är fortsatt inte bestämd. Det säger ju inte ens IPCC, dom brukar inleda varje ny publikation med orden…vi blir alltmer…ja, vadå.. övertygade..eller..

  49. Fredrik S

    Stockholms moderata oppsositionsborgarråd och tillika M’s ”klimatarkitekt” vill se sänkta skatter för vindkraft och ogillar kommunernas vetorätt. Dessutom ska Sverige vara en grön inspirationskälla.

    Nu väntar vi bara på mängder av snurror i Stockholm med omnejd.

    Moderaterna verkar ha fått in en smygmiljöpartist eller också grumlar en lång EU-tjänst tankarna.

    Går att läsa igognito-läge på SVD för tillfället.

    https://www.svd.se/a/O873qk/christofer-fjellner-m-vetot-for-vindkraft-behover-forandras

  50. johannes

    #32 Magnus

    Med sista 150 årens uppvärmning (inkl UHI) Typ 1,3 km/år……
    Korrigerat för UHI 1 km/år.

    Här gick jag trodde att alla insekter var värmeälskare.
    Arter och antal ökar exponentiellt med ökad breddgrad.
    Nu kommer vintern med helt insektsbefrielse, underbart.

    Jag tror vi kan lägga ned diskussionen om den blygsamma klimatförändringen påverkar insekterna.
    Det är annat.

  51. tty

    #48

    1931-60 var nästan en grad varmare än
    ”standardperioden” 1961-90.

    Det är därför 1961-90 är ”standardperiod”.

  52. Håkan Bergman

    Fredrik S #49
    Han bör ta sig en funderare på titeln oppositionsborgarråd, efter nästa val kanske han inte har nån titel alls.
    ”Mer EU, mer vindkraft och mindre kapitalskatt. ”
    Nä han får nog söka till nån rehabilitering efter tiden i Bryssel.

  53. tty

    #34,47

    ”Är det då möjligt att en plötslig ökning av denna isotop går att knytas till förbränning av fossila bränslen?”

    Detta har inget med C14 att göra utan med d13C (där d står för den grekiska bokstaven delta), alltså förhållandet mellan isotoperna C12 och C13.

    Vid de flesta biologiska processer (i synnerhet fotosyntes) tas den lättare isotopen C12 lättare upp. En minskning a andelen C12 i hav och luft tyder alltså på en nettoökning av mängden biologiskt material, levande eller dött, en ökning på motsatsen.

    För närvarande ökar andelen C12 vilket tolkas som beroende på förbränning av fossila bränslen som ju estår av före detta levande material.

  54. Mikael Andersson

    #53 tty

    Jag pratar om c12, Gunnar om c14. Om det historiskt inte finns en motsvarande lika snabb ökning av c12 i atmosfären och denna ökning korrelerar med industrialiseringen så är väl ett rimligt antagande att den beror på förbränning av fossila bränslen? Vilken mängd pratar vi om i isborrkärnor 180ppm glacialt och 280ppm interglacialt?

  55. tty

    #54

    Det är inte ökningen av C12 utan ökningen av kvoten C12/C13 som är det viktiga.

    Och den och CO2-halten korrelerar inte.

    https://www.researchgate.net/figure/Ice-core-reconstructions-of-atmospheric-d13C-and-CO2-concentration-covering-the-past_fig2_223990238

  56. Mikael Andersson

    #55

    Jag förstår, det inbördes förhållandet.

  57. Fredrik S

    Håkan Bergman #52

    Jo, hemvändande Bryssel-fantomer bör nog erbjudas terapi.

    Han verkar få lite motstånd ute i landet. Hoppas fler hänger på.

    Funkar i inkognitoläge för tillfället.

    https://www.svd.se/a/dw9MMX/intern-strid-i-m-manga-har-drabbats-av-vindkraft

  58. Det är obegripligt varför M håller sig med miljöpartister som Christofer Fjellner. Han vill, liksom C och MP, köra över det kommunala vetot. Jag hoppas verkligen på att det motsatta förslaget om ett stärkt kommunalt veto mot vindkraft får gehör inom partiet.

  59. Lasse

    Lite om Albedoökning som orsak till soluppvärmning:
    https://notrickszone.com/2022/08/22/new-study-a-post-2000-increase-in-absorbed-solar-energy-by-far-the-largest-contribution-to-warming/

    Färre moln ger fler soltimmar.
    https://notrickszone.com/2023/08/07/new-study-sunshine-duration-changes-over-europe-n-atlantic-natural-result-of-internal-variability/
    Och ja de leder till ökad temperatur och nej CO2 har noll inverkan
    🙂