Öppen Tråd

magnolia

Ja, våren är kall och sen. Men Magnolian har i alla fall börjat blomma i södra Sverige. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kall vår:
  https://notrickszone.com/2023/05/05/april-2023-in-central-europe-cooler-and-wetter-than-normal-like-the-1960s/

  Iskärnorna berättar om temperaturvariationer från förr:
  https://wattsupwiththat.com/2023/05/05/ice-cores-temperatures-and-co2/

  Hoppas ni njuter av solen idag-den värmer 😉

  Repris från igår:
  https://www.youtube.com/watch?v=LmmmgiPha_Y

 2. pekke

  De senaste 2 veckorna har varit ovanligt kalla mot normalen 1991-2020.
  Maj daglig avvikelse:
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/dygnskartor/temperatur/2023/maj/

  April daglig avvikelse:
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/dygnskartor/temperatur/2023/april/

  Ackumulerad avvikelse Maj mot 60 års normalvärden:
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

  Folk bryr sig nog inte om Spanien haft några dagars värmebölja när de själva sitter och fryser så fort solen går i moln och får skrapa frost från bilarna på morgon.

 3. David

  Det finns en fysiker som heter Yong Zhong som har sin youtube-kanal Yong Tuition som verkar väldigt kunnig inom klimatfysiken, se tex nedan. Någon som vet mer om honom och hur välmeriterad han är? Han refererar både till Happer och Mannabes arbeten i flera av hans inslag.

  https://m.youtube.com/watch?v=IYWdjqPKpj4

 4. Lennart Bengtsson

  David

  Du kan med tillförsikt lyssna på Yong Zhong
  Mycket skulle fungera bättre i vårt land om våra politiker och befattningshavare åtminstone hade en elementär utbildning i fysik. Under förutsättning förstås att de är kapabla att ta till sig kunskapen. Detta kan jag förstås inte garantera.

 5. Håkan Bergman

  En till natt med minus sex i Tullinge.
  https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather
  Stor skandal under uppsegling i UK, Andy blev inte inbjuden till kröningen.
  https://www.gocomics.com/andycapp/2023/05/06

 6. UWb

  Tydligen gick det alldeles utmärkt för djur och växter att frodas med 4 gånger så hög koldioxidhalt.

  Kanske svammel med tipping points som är oåterkalliga, vi har ju inte kvar det klimatet nu. Eller vad säger Rockis.

  Lite roligt att det är SVT som tar upp nyheten.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/regnskog-under-antarktis-forvanar-forskare?fbclid=IwAR1qxzXGtzAAaEls1Vr1ReS23TWABrhXhJhVy1O8SbkE2Z9nx9EMMd9TCSA

 7. UWb

  Även Norrmännen ser en framtid med kärnkraft.

  AP = Arbeiterpartiet = Norges S

  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Q7qm94/sier-ap-ja-til-kjernekraft-da-er-narvik-klar-med-arealer

 8. Ivar Andersson

  Dagens tidning
  ”Den tidiga värmebölja som drabbade Sydeuropa och Nordafrika förra veckan skulle nästan säkert inte ha inträffat utan människans påverkan på klimatet. Det framhåller en grupp internationella forskare i en ny studie.”
  Gårdagens tidning
  ”Våren 2023 är historiskt sen. Tidiga arter blommar fortfarande i stora delar av landet. Det är också tydligt att exempelvis tussilagons och sälgens blomning i år har begränsats av att det fortfarande ligger mycket snö i Norrlands inland.”

  Verkligheten är inte överens med de internationella ”forskarna”.

 9. Jan

  #4 Lennart Bengtsson

  Jag brukar säga att vi har en politikerkår som med ytterst få undantag är naturvetenskapliga och tekniska analafabeten som granskas av en journalistkår som är dito analafabeten. Nu skall dessa på kort tid från grunden revolutionera vår energiförsörjning pga förlamande klimatångest. Det enda vi kan vara säkra på är att det kan inte sluta väl för att uttrycka sig försiktigt.

 10. Ivar Andersson

  #6 UWb
  Från SVT
  ”För 90 miljoner år sedan var området runt Sydpolen inte täckt med ett stort istäcke som idag. Istället fanns där regnskog liknande den som finns på Nya Zeeland, och det verkar ha varit koldioxid som gjorde det möjligt.”

 11. Argus

  #10

  Vilken omtöcknad hjärna skrev det? En ChatBot?

 12. Albin

  På SMHI’s ”ladda ner meteorologiska observationer” kan man inte längre se min/max temperaturer innan 1941, har kollat på de flesta stationer och alla har nu startdatum på 1941 trots att det tidigare gick att se längre tillbaka, skulle kolla in värmeböljan i juli 1914 som än idag är den längsta pågående vi har haft.

 13. Göran

  Jag lyssnade på Jessica Stegruds (SD) kommentarer om Elsa Widdings avhopp från SD. Elsa hade fått massor med stöd från SD. Konstigt då Elsa påstår något annat. Sedan något löjligt snack om hur det går till inom politiken. Med andra ord. Skit i verkligheten och lek i riksdagshuset.

 14. Håkan Bergman

  Argus #11
  Men det är en korrekt utsaga, om än totalt meningslös. Utan CO₂ hade vi inte haft barrskog heller, eller mat på bordet, inte ens ett bord.

 15. TB

  Göran. Var finns Jessica Stegruds kommentar om Elsas avhopp?

 16. Björn

  I början av en väderrapport brukar man numera visa gränsen mellan kall och varm luft över Europa med blå och gulröda områden som varierar. Denna varierande gräns representerar den nordliga jetströmmens lägen. När delar av vårt land, eller hela, omsluts av den blå ytan, innebär det att vi omsluts av arktisk luftmassa. Det har varit mycket och är fortfarande blå färg som dominerar väderkartorna över Sverige. Men märk väl, denna jetström som vi ser delar av över Europa, sträcker sig runt hela vårt norra halvklot. Nordamerika brukar ju få en släng av dessa variationer med som följd s.k ”coldsnap”, eller köldknäppar långt ner mot Florida ibland. Pressas kall luft ned på flera ställen måste naturligtvis varmluft pressas upp på andra ställen utmed jetströmmen. Detta förändrade mönster i jetströmmen måste här antas vara orsaken till de förändrade temperaturvariationerna, med ömsom köldknäppar och värmeböljor. Men denna dynamik kan knappast skyllas på lite mer CO2, utan klimatforskarna måste nog börja inkludera en pågående reducering i inflödet av energi från solen och då främst i UV-området. Länken nedan speglar solaktiviteten från 1750 fram till idag. Med trianglarna i den nedre raden kan man ställa in det tidsspann som man vill titta på.

  https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression

 17. jax

  I dagens Svd uttalar sig en verksamhetschef för äldreboenden om hur de måste arbeta förebyggande.
  ”Även om värmeböljor inte är något nytt så märker man att klimatet blir allt värre säger verksamhetschefen Ida Otteberg”.
  Detta i Stockholm alltså. De nämner också att enligt Copernicus ”har temperaturen i Europa stigit dubbelt så snabbt de senaste åtta åren och enligt TV4:s sommarprognos spås det att vi kommer få samma väder som under 2018, då vi hade rekordvärme i Sverige”. Dubbelt så snabbt som vad då? I Luleå har årsmedeltemperaturen ökat med runt 0,2 grader sedan år 2000, och för sommarmånaderna är det bara juni som har en ökande trend. Medeltemperaturen för juni ligger på omkring 15 grader, så det har inte blivit värre, utan snarare bättre.

 18. Hans H

  I debatten mellan Åkesson och Persson stöttade Åkesson Elsa – utom i en fråga som nämndes i förbigående på slutet.

  Åkesson tyckte INTE att Elsa borde ha åkt på konferensen!

  Dennas huvudämne mNRA vaccin och dessas potentiella skadeverkningar är INTE Elsas fackområde. Vaccineringen var och är populär hos folk i gemen. Till skillnad från klimatfrågan finns dessutom kapitalstarka företag som Big Pharma med mångmiljardinkomster av vaccinen att slåss mot.

  SD vill inte ha den frågan lyft som stridsfråga. Åtminstone inte i dagsläget!

  Den politiska novisen Elsa blev tyvärr ett offer för att inte ha lyft den frågan internt i förväg.

 19. Roland Salomonsson

  SD kommer att utesluta där det är möjligt resp sätta på icke valbar plats alla som inte bugar och bockar för de 4:as gäng. Stegerud resp Weimars kan räkna med att inför EU-valet sättas på icke valbar plats.

  Det där med att Antarktis haft regnskog etc är lite tveksamt. Antarktis låg vid tiden sannolikt i ett läge där regnskog var ”normalt”. Antarktis isar låg samtidigt i motsvarande position som dagens Antarktis har. Antarktis isar är ett måste för att jorden inte skall Wobbla våldsamt. Jorden har alltid kännetecknats av en ”balans” mellan gravitationen resp gravitationens ”gyrokraft”. Balansen går längs mark- resp havsytan och styr de tektoniska rörelserna samt hur snabbt jordens storlek ökar. Det är ingen slump att Gyrokrafterna samlar huvuddelen av landmassorna längst i norr, men omöjligt runt nordpolen.

 20. Karl Eider

  #13 Göran

  ”Skit i verkligheten och lek i riksdagshuset.”

  Även kallat ”riksdagiset”. Mer passande nu än någonsin.

 21. Karl Eider

  #20

  Tilläggas kan att Henrik Jönssons senaste föklarar en starkt bidragande orsak till att nästan hela (barn)kammaren idag lever i en låtsasvärld.

  https://youtu.be/7aNv4OFYD_U

 22. tompas

  #15 TB
  Här har du Jessicas kommentarer om Elsas avhopp:

  https://www.youtube.com/watch?v=kYBSyjMe4EA

  Jessica säger bland annat, i videon, att Elsa haft en enorm uppbackning från partiet. Men enligt Elsa så har hon inte haft någon uppbackning alls.

 23. Lars Kamél

  Enligt Copernicus’ data har temperaturen i Europa faktiskt inte stigit alls de senaste 8-10 åren. Fast det är vanligt numera att institut påstår saker som inte stämmer med de data som institutet gör tillgängliga.

 24. TorbjörnR

  Här är en rapport som anses bygga på direkta observationer som ska ”påvisa” växthuseffekten. Den är låst så jag kan inte läsa den och fundera på vad den egentligen säger.

  Då jag ofta efterfrågat ”bevis” som denna vore det intressant med kommentar från er som ev kan läsa rapporten.
  Går det att dra några ev slutsatser?

  https://www.nature.com/articles/nature14240?fbclid=IwAR0ecSN_J4GqRRlJMCQNSyMHz3YYo2uua7iOcu3b4ZMzXlNKAllFrl1zCZQ

 25. Claes-Erik Simonsbacka

  Vita huset föreslår energiskatt för att minska utsläppen från kryptogruvor

  Vita huset har föreslagit en plan för att få kryptogruvbolag att betala en skatt motsvarande 30 % av den el de använder under sin gruvdriften.

  Förutom att minska utsläppen från kryptogruvor, tror Vita huset att denna skatt kan öka intäkterna med 3,5 miljarder dollar under det kommande decenniet.

  En nyligen publicerad ekonomisk rapport från presidenten citerar uppskattningar av Goldman Sachs som tyder på att kryptomining står för mer än 2% av USA:s energiförbrukning.

  Mvh,

 26. Håkan Bergman

  TorbjörnR #24
  Den finns här:
  https://escholarship.org/content/qt3428v1r6/qt3428v1r6_noSplash_b5903aebfe105b4071103e11197138f8.pdf
  En del bilder med grafer är lite stympade men man kan se hela bilden via länken ”Full size image”

 27. Lars Kamél

  Om SD har gett Elsa stöd, var det i så fall internt. I alla fall fram till Åkessons debatt med Pehrson i Aktuellt, men då hade Elsa redan lämnat SD. Utbildningsministern hade förtjänat en rejäl utskällning, men någon sådan har jag inte sett till.
  TorbjörnR #24: Har forskarna möjligen använt CERES-data? Där mätnoggrannheten för långvågig strålning, alltså värmestrålning, anges till en halv procent. Eftersom nästan 400 W/m2 sådan lämnar jordatmosfären, i genomsnitt, innebär det en noggrannhet på nästan 2 W/m2. Medan den vetenskapliga studien hävdar sig ha upptäckt förändringar som är mindre än så.

 28. Thorleif

  Hans H #18

  Håller med att inom politiken och partiet kan man inte utan vidare driva ”privatfrågor”. Elsa borde ha stämt av först innan hon ev åkte iväg på konferensen. Vad som verkligen skett i detta vet jag förstås inte men om hon missat det kanske det illustrerar hennes politiska känsla. Hennes åsikter stöder jag dock till 100%.

 29. Joachim

  Ett tankeexperiment:
  Elbilar ser inte ut att kunna bli verklighet, främst av resursbrist. Men om dom dimensionerades för majoritetsfärder, typ stadstrafik och 5-6 mil på en laddning, hur skulle det slå ut?

  Man borde kunna göra tio gånger fler bilar med dagens metallproduktion, bilarna kanske kan tillverkas i mindre och lättare format. För längre resor hyrs/lånas större bilar på fossila bränslen.

  Skulle detta kunna innebära ett bättre resursutnyttjande? För det finns väl fördelar med elbilar, typ bättre verkningsgrad, mindre underhållsbehov, renare stadsluft?

 30. Lars Cornell

  Thorleif. ”borde ha stämt av först”
  Lätt att säga efteråt.

  Att man lyssnar på ’fienden’ borde föranleda uppskattning även i SDs ledning,

 31. Jag tror att det varit en del interna tvister om SDs klimatpolitik. De är t.ex. inte längre motståndare till att nå klimatmålen, men vill göra det på ett annat sätt än att offra svensk ekonomi. Kinnunen har också sagt ifrån att det minsann är HAN som är talesman för klimatfrågor i partiet, inte Elsa. Elsa förhandlade sig till att få lov att tala om sin bok utan att säga att SD står bakom. Men jag tror inte att Kinnunenfalangen gillat detta. Så de är väl glada nu när Elsa lämnat.

 32. Kinnunen: ”Jag ansvarar för partiets klimatpolitik”

  https://www.altinget.se/artikel/kinnunen-sd-jag-ansvarar-for-partiets-klimatpolitik

 33. Claes-Erik Simonsbacka

  #25 – Vita huset föreslår energiskatt för att minska utsläppen från kryptogruvor

  https://www.forbes.com/sites/kellyphillipserb/2023/05/04/white-house-proposes-30-energy-tax-to-address-environmental-crypto-mining-costs/

  Mvh,

 34. Håkan Bergman

  Det är inte lätt att ha åsikter i dagens samhälle, men det har historiskt sett tidvis varit ännu värre, t.o.m. i Norge.
  https://www.youtube.com/watch?v=DBLiweCPkHk

 35. tompas

  Kalmars kommunfullmäktige beslutade den 26 oktober 2020 att det råder klimatnödläge i Kalmar. Det var ett medborgarförslag som var inlämnat från en person aktiv i Fridays for Future, det vill säga Gretarörelsen. Det häpnadsväckande är att Kalmar kommunfullmäktige biföll medborgarförslaget. Den enda ledamoten som yrkade avslag var Thoralf Alfsson, som har uteslutits från SD. Vid voteringen var det endast Thoralf Alfsson som röstade nej till medborgarförslaget.

  Frågor till ordförande kf angående klimatnödläge i Kalmar

  https://www.youtube.com/watch?v=gKuTpTgKxIY

 36. TorbjörnR

  #26 Håkan Bergman

  Tack för hjälpen.
  Inte blev jag klokare av att läsa den rapporten😢
  Den försökte väl påvisa en liten detalj i klimatsystemet men det finns ju givetvis många fler detaljer som påverkar.

 37. Bengt

  Professor John Hassler intervjuas i Riks angående de svenska klimatmålen, som han finner meningslösa. Visst, han tycker eu:s mål är viktiga. Ändå, nytt i mina ögon att han ”vågar” höras i Riks. Nu går väl drevet snart.

 38. Lars Cornell

  Charles kröns i dag till kung av Storbritanien.
  President Putin av Ryssland har ej erhållit någon inbjudan. Det anses bero på sparsamhet, man har begränsat antalet deltagare till 2000.

  Bland de inbjudna märks vår egen kung och drottning samt presidenten av Ukrainas representativa hustru Olena Zelenska.

  Det bekräftar att Ukraina nu kan anses vara en del av Europa och snart även EU.

  Champagne i London medan paniken inför en offensiv tycks nära i östra Ukraina och Ryssland. Kröningen är som väder. Det händer nu och blåser snart förbi. Mer varaktigt som klimatet är vår kultur med demokrati, hänsyn till människan och marknadsekonomi som står mot diktatur och global planekonomi.

 39. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #31 och #32 samt andra kommentarer om Elsa Widding.

  Josef Fransson (SD) gjorde några inlägg på KU när han hade ett ansvar i näraliggande frågor, men blev bortmotad.

  Elsa har deltagit i en konferens om mNRA vaccin och anses genom det ha tagit ställning i den och andra frågor. Hennes val diskvalificerar henne.
  Men vad säger det om alla som deltagit i COP-möten om klimatet, om samma logik tillämpas?

  Det är tyvärr så att nyfikenhet och vilja att lära sig bestraffas idag.
  Vad har hänt med gossen som såg att kungen var naken och med vilken rätt tillåts utrotning av rumpnissarna?

  Så länge jag lever kommer jag i alla fall att utropa:
  – Voffor då då?
  – Voffor gör de på detta viset?

  Heder åt Henrik Jönsson som ger sina svar på frågan.

 40. Lars Kamél

  Putin skulle naturligtvis ha bjudits in till London. Och om han hade kommit, skulle han ha arresterats. Diplomatisk immunitet ska inte gälla för krigsförbrytare!

 41. Sverige började få kallare aprilmånader runt 2010 – innan det hörde april till dom månaderna med största uppvärmningshastighet.
  Det är något märkligt, då drygt 10 år ändå är en avsevärd tid.

  Det är även något märkligt med den globala nederbördstrenden – jag kan ha fel å tittat dåligt – men det tycks som om den globala nederbördsökningen brutit sin trend sedan några år tillbaka..eller?

  Jag har av och till tittat på kurvorna men det verkar som det numera minskar med nederbörd…hänger ökad havstemperatur och avdunstning ihop eller inte?

  Det verkar oklart huruvida vädermönsterskiftet från 1990- talet består – har vi några nya trender?

  Just nu känns dom flesta offentliga kurvor och dito utsagor från eu, fn och smhi..angående klimatet – som något osammanhängande?

  Co2 + global temperatur+ vattenånga från hav…borde väl ha kurvor som går i takt..eller gör dom det…på senare år?

 42. Björn

  Magnus Blomgren [41]; Ökad vattentemperatur medför ökad avdunstning, men för närvarande bör avdunstningen i de tropiska områdena avstanna eller minska. Jämför med UAH tropikerna, där framgår att temperaturen ligger under referensnivån. Sedan bör man fråga sig vad den nattliga lägre temperaturen här hemma och i andra regioner på samma breddgrad som oss, beror på.

 43. Nr 42 Björn.
  Det borde absolut hänga ihop men när jag kickat på olika dataset – tycks avdustningen minska globalt…
  Allt detta med extrema rekord i global havstemperatur verkar inte följas av högre avdustning…något fysikaliskt kanske ändrats… typ ngn lag..?

  Tidagare uppgång i globaltempen har ju följts av högre avdunstning.

 44. Hector el Neco

  #12 Albin

  Om du använder https://web.archive.org/ så kan du nog hitta temperaturdata från SMHI på äldre arkiverade sidor

  Lycka till!

 45. tty

  #6

  Det här är ”me-too science”. Det är ingen nyhet att det växte tempererad regnskog i Antarktis under Krita (och under Paleocen-Eocen också). Det här fyndet är visserligen från en plats där det inte finns fossilfynd tidigare (de flesta är från den Antarktiska halvön och Östantarktis), men man vet mycket väl att klimatet var varmt även i dessa delar av Västantarktis.

  Vid denna tid hängde Sydamerika, Västantarktis och Zealandia/Australien nämligen ihop och fossilen visar att djur och växter vandrade ganska fritt mellan Sydamerika och Australien, som t ex näbbdjur och sydbokar, som ju knappast är arktiska former.

  Observera att uppgifterna om hög koldioxidhalt inte bygger på några som helst proxydata (de som finns pekar på betydligt lägre halter), utan är vad klimatmodellerna behöver för att få till så höga temperaturer i Antarktis. Detta har alltid varit ett problem för klimatisterna. Det går inte att få fossilfynden att stämma med teorierna. Enligt klimatmodellerna borde det nämligen samtidigt vara obeboeligt i tropikerna, vilket det helt uppenbart inte var.

  Vad man då bortser ifrån är att geografin såg helt annorlunda ut. Sydkontinenterna hängde fortfarande ihop. Det fanns inget sammanhängande hav med cirkumpolära luftströmmar och havsströmmar som effektivt blockerar tropikluft och -vatten från att nå Antarktis som det fungerar i nutiden. Enligt den officiella versionen är det en ren tillfällighet att Antarktis frös till för 35 miljoner år sedan då havet mellan Australien och Antarktis öppnade sig, och en annan ren tillfällighet att kontinenten delvis tinade upp för 15 miljoner år sedan då en öbåge tillfälligt spärrade Drakesundet mellan Sydamerika och Antarktis.

  Detta är ett typexempel på en intressant men på inget sätt sensationell eller särskilt viktig upptäckt, som med hjälp av klimat-mumbojumbo gjorts publicerbar i Nature. Annars hade det på sin höjd blivit en artikel i någon paleobotanisk tidskrift.

 46. tty

  #19

  ”Det där med att Antarktis haft regnskog etc är lite tveksamt. Antarktis låg vid tiden sannolikt i ett läge där regnskog var ”normalt”. Antarktis isar låg samtidigt i motsvarande position som dagens Antarktis har. ”

  Nej, Antarktis låg på ungefär motsvarande breddgrader som nu, vilket är väl dokumenterat genom paleomagnetiska mätningar. Dock låg sydpolen litet närmare Västantarktis.

  Och nej, jordaxeln kommer inte att ”wobbla” om det blir obalans, vad som kommer att hända är istället att jordklotet kommer att vrida sig relativt rotationsaxeln. Detta kallas ”True Polar Wandering” TPW, och det är omstritt i vilken mån det har inträffat i ”sen tid” på Jorden (där sen tid är typ 400 miljoner år). Det finns rätt starka indikationer på att det hände under senproterozoisk tid, och Ordovicium-Silur.

 47. Kan dagens västerländska människor förledas in i en religiös fanatism likt häxprocesserna? Fortsätter det som nu finns anledning att frukta det. Besinnar vi oss snart kan vi i framtiden le åt klimaträdslan.
  Jag ler likadant åt en dröm jag hade. Jag tillhörde milli-folket i norra Sverige, som var fångna i tusendels-perspektivet. Världen var en tusendel smärre på många sätt. Till exempel ansågs Sverige vara hela världen. Tekniken var bara en tusendel utvecklad och ett människoliv var som längst bara en månad.
  Vi har kommit till maj och jag är redan en gammal man. Av egen erfarenhet och av förfäderna har jag lärt mig livet här uppe i Lappland. Vår kunskapsbank är gedigen. Den finns bevarad i skrifter, berättelser, konst och gamla redskap ända från november. Den långa historien visar hur kärva men stabila förhållandena alltid varit. Sedan kom april och den generationen blev, i sitt oförstånd, alldeles till sig av glädje över det behagliga vädret. Men nu i det moderna maj-tiderna och tack vare den nya myndigheten, Inre Politiska Central Ctyret, är den bistra sanningen fastställd: Föreskriven konsensus är att värmen nu i maj är en katastrofal kris. All form av glädjeyttring skall beivras. De av ctyrets representanter som inte var övertygade om den beskrivningen fick nya befattningar. De flesta blev snöskottare i Abiskos solbelysta sluttningar där berghällarna blivit avklädda sin eviga snö och istapparna grät.
  Där får förnekarna själva se och avlägsna de invasiva utväxterna i otäcka färger som börjat svälla. Snöskyfflandet med ny snö över hällarna blev en framgång – också för att de sista otrogna inrättade sig i konsensus. Obegripligt hur någon kunde bortförklara värmen: Såg de inget? Tänkte de inget?
  Enligt Inre Politiska Central Ctyrets ledare Gud Herres, är befolkningens evinnerliga eldande skulden till den skenande värmen. Han predikar vidare att grönskan, som den kallas, med tiden kommer att ta allt utrymme från oss. Grönskan har redan börjat ofreda landskapen söderut. En flyktingvåg från Medelpad norrut blir oundviklig. Om grönskan når hit upp, angrips främst våra fina fjällbjörkars knoppar, som med utdragen smärta brister och väller ut gröna svulster och polyper som benämns LÖV (Lagrad Överförd Vånda).
  Vårat vita fundament som är det enda vi kan färdas på smälter obönhörligen. Experter från ctyret spår att redan från torsdag kan vi inte åka över isen till grannbyn. Myren åt andra hållet, beräknas om ett par veckor hamna i en slags tipping point: Tjälen tinar bort och gör den till ett oåterkalleligt slukhål som sväljer allt som vidrör den. Det finns skrönor från urtiden om att tre månader FN (Före November) växte det stora oranga bär på myrarna. Sådant religiöst paradis-dravel tilltrodde man tydligen på den i tiden.
  Allt eldande måste förbjudas omgående. Hela Uppland undslipper eldningsförbudet trots att de har 200 gånger fler härdar än vi i Lappland. Istället ska de fördubbla brassandet. De behöver tillverka mat, smidesprodukter och allt annat nödvändigt för att Norrland ska kunna fungera utan eld. Enligt Gud Herres är vi på väg mot det fullskaliga infernot där alla brinner upp och sedan drunknar. Slutar inte vi i Lappland idag med våra lägereldar och senast fredag med all kaminanvändning…
  Åtgärderna mot värmen blev en succé.
  Men själva värmen eskalerade. De lydiga Norrlänningarna blev sittande liknöjda med alla förbud.
  Landet togs över av Upplänningar som fick njuta av en flera generationer lång sommar.

 48. Göran J

  Här är en liten blänkare från youtube hur politiker bör agera och fråga sådana påstår sig veta hur klimatproblemet skall lösas (om det nu finns).

  https://youtube.com/shorts/t-Lep2vT1gs?feature=share

 49. tty

  #41

  ”Jag har av och till tittat på kurvorna men det verkar som det numera minskar med nederbörd…hänger ökad havstemperatur och avdunstning ihop eller inte?”

  De hänger ihop, men man måste komma ihåg att regnmätningar görs på land, men den absolut största delen av allt regn hamnar i havet. En liten förändring av vindarna så att mer eller mindre av regnet kommer in över land kommer att göra stor skillnad. Det var först med TRMM-satelliten (1997-2015) som man fick grepp om nederbörden över (tropiska) hav:

  https://www.kindpng.com/picc/m/410-4100600_trmm-annual-avg-rainfall-1997-circle-hd-png.png

 50. Gunnar Strandell

  Jag ertappar mig själv då och då med att uppleva förhållanden som är värre än nånsin tidigare.

  Senast är att ett antal klimatforskare blivit överens om att värmeböljan i Spanien inte blivit av utan AGW.

  Den forskning IPPC sammanställt sedan 1990 har inte skrivit något om samband mellan den temperaturhöjning vi haft och lokala värmeböljor.

  Någon ljuger för mig!

  Varför gör de på detta viset?

 51. Thorleif

  Lars Cornell #30

  ”fienden”? Du menar då inte SDs fiender som givetvis förväntas utnyttja händelsen propaganda-mässigt? Vilket de gjorde.

  Elsa borde ha förstått att hennes närvaro skulle plockas upp av MSM vilket då skulle slå tillbaka på partiet propaganda-mässigt. Vet vi verkligen med säkerhet om hon inte nämnt resan till Stavanger?

  inlägget modererat pga ämnet

 52. Apropå konferenser. Normalt så anses det nog bra om riksdagsledamöter går på konferenser och skaffar sig ny kunskap. Men en sak som liknade dagens snackis och förföljelse var när Jan Ericson (M) var deltagare till en klimathotsskeptisk konferens i Mölndal 2018 för några år sedan. Vänsterpressen var genast efter honom

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1qwLQ/m-ledamot-pa-konferens-for-klimatskeptiker

 53. Håkan Bergman

  TorbjörnR #36
  Studien är ändå intressant, jag antar att den syftade till att visa effekten från CO₂ vilket den gjorde givet antagandena man gjorde, men effekten var mindre än antaget. Den blev följaktligen ingen kioskvältare i vetenskapssamhället och jag har inte sett att den följts upp, det borde ju ha setts som viktigt att fortsätta en sån mätserie oberoende av utfallet från den första mätperioden.

 54. #4 Lennart Bengtsson & #3 David

  NEJ!!! Man kan absolut INTE med tillförsikt lyssna på Yong Zhong.

  Första exemplet (3:26): Mikrovågsugn. Själva ugnen är en kavitet, ett hålrum med perfekt reflekterande väggar. Att se magnetronens antenn, cirka 3 cm2 i area som ett objekt med temperaturen 2697K är helt fel. Själva ugnen fungerar som en perfekt parabolisk spegel som fokuserar ALL effekt på kycklingen. Den kommer att värmas oerhört mycket snabbare än om den placerats framför en platta med arean 3 cm2 uppvärmd till 2700K.

  Andra exemplet (4:50): Infrarödtermometern. Argumentet: ”den kalla atmosfären kan värma den varma jordytan” är mycket illa formulerat, Det handlar om att den svala atmosfären kan isolera den varma jordytan från den mycket kalla rymden. Vad han vidare säger om saken är helt irrelevant.

  Yong Zhong intar samma ofysikaliska och felaktiga ståndpunkt som Claes Johnson, att termisk strålning från ett objekt skulle bero på temperaturen hos ”omgivningen.” Båda saknar totalt insikter i den grundläggande fysiken och kommer fram till galenskaper genom att använda termodynamiken felaktigt.

  Yong Zhong har publicerat många videos: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoA_GYzxiBjvEVhRPsx8yjTd4WW6Dos0V Man får intrycket att videorna beskriver publicerade artiklar i Atm. Phys. Rev och Climate Physics Review. Jag har inte kunnat hitta någon information om dessa publikationer.

  TRO INTE ETT DUGG PÅ VAD YONG ZHONG BERÄTTAR I SINA MÅNGA VIDEOS!

  Jag väljer att kolla lite på den senaste, den är kort och handlar om Happer: https://www.youtube.com/watch?v=AmkT07cxa9Y (6:13) i denna video ”Why does the water absorption signal disappear without trace inside the CO2 absorption band?” Svar: CO2 är helt ogenomskinligt inom absorptionsbandet upp till höjder ovanför dem där vatten strålar. Så elementärt att det är pinsamt..

  TRO INTE ETT DUGG PÅ VAD YONG ZHONG BERÄTTAR I SINA MÅNGA VIDEOS!

 55. JonasW

  #Leif

  Mycket märklig kommentar. Claes Johnsson är professor i tillämpad matematik.

  Enligt dig: ”saknar totalt insikter i den grundläggande fysiken och kommer fram till galenskaper genom att använda termodynamiken felaktigt”.

  Riktig dåligt !

  Har du någonsin funderat på att det kan vara du som har fel? Om du inte gjort det tidigare, så tycker jag att det börjar bli dags nu.

 56. UWb

  #45 och 46
  Tack TTY för bra svar, jag hade hoppats att du skulle ge det.

  Vad skulle koldioxidhalten ha varit vid den tidpunkten enligt andra källor?

 57. Nr 49 tty
  Tack för svaret.
  Jag kanske inbillar mig ang alla dessa olika dataset men flera tycks peka neråt snarare än uppåt – även över usa 48, som jag brukar ha lite väderkoll på…

  Man får nog själv hålla koll på vädret utanför fönsterutan framöver – och själv jämföra med den offentliga redovisningen…

 58. JonasW

  #45

  Måste faktiskt ge SVT lite cred. De sa att orsaken till att antarktis frös var separation av landmassa och bildandet av den cirkumpolära havsströmmen.

 59. Matsa

  #55 JonasW

  Claes J må vara professor i tillämpad matematik, men hans hemsnickrade fysik är bara hittepå. Även William Happer ledsnade ganska snart på att diskutera med Claes när Claes försökte pracka på Happer sina tokiga idéer.

 60. Ingemar Säfbom

  Angående besöka konferenser , det är tydligen ok att som riksdagsman åka på WEF möten i Davos varje år.

 61. Lars Cornell

  #54 Leif. ”en platta med arean 3 cm2 uppvärmd till 2700K.”

  Jag säger inte att du har fel, men hur kom du fram till siffran 2700?

  När jag i min ungdom hade ansvaret att reparera radarstationer var en av mina första åtgärder att sätta fingrarna framför antennen för att känna om den gav ifrån sig effekt. Jag höll dom inte kvar särskilt länge och har fortfarande kvar alla 10.

 62. Lasse

  Varför har DMI så svårt att redovisa isutbredningen.
  Servern har inte uppdaterats sen 20 April efter att under hela Mars-April visat att isen vägrar smälta.
  Kanske kan denna uppdatering kring Svalbard förklara oviljan?
  https://wattsupwiththat.com/2023/05/06/17th-century-documents-1970s-ice-maps-show-sea-ice-habitat-in-svalbard-has-always-varied-greatly/

  Plats med en lite hyllning till Svenska klimatforskare som uppmärksammat Glaciäravsmältningen.
  Hans Wson Ahlmann.
  https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n5/mode/2up

 63. Daniel Wiklund

  På text-tv just nu ”FN varnar: Risk för rekordvärme”. Såna nyheter värmer skönt när inledningen på maj varit rekordkall.Även EU-s klimatförändringstjänst ( vem har uppfunnit den) ser risk för nya rekord 2023 och 2024. FN, EU och text-tv slår ständigt nya dumhetsrekord. Just nu stekheta 6 grader i Luleå. En rekord varm majmorgon 2023.

 64. Robert Norling

  Extremt kall inledning på maj

  I stora delar av landet så är temperaturen 3-5 grader lägre än normalt.
  https://www.smhi.se/…/2023/ref_1991_2020/ttmk2305.png
  Även sett mot den förra referensperioden 1960- 1990 som räknas som en ovanligt kall period i vårt land så är det betydligt mycket kallare (2-4 grader) än då, så vi har en maj som startat med klart lägre temperaturer en normalt på 60 år.
  https://www.smhi.se/…/2023/ref_1961_1990/ttmk2305.png
  Då både Mars och April också var förhållandevis kalla, så är det inte så konstigt att våren är kraftigt försenad i år. De med gott minne kommer ihåg att våren var sen även förra året, dock inte lika kall som i år.
  Ännu en extremt kall natt, natten mot söndag. Tullinge söder om Stockholm var näst kallast i Svealand med -5,6 grader (kallast Särna i dalafjällen -6,0). Men det som sticker ut från SMHI:s mätningar är att Adelsö (ö mitt i Mälaren) hade -4,6. Eskilstuna -4,8 söder om Mälaren och Enköping norr om fick som lägst -4,3 grader.
  Men bara att hoppas att vi snart får lite varmare väder, för hur det än är så får vi ju alla betala enorma summor för att ”rädda världen” undan klimatkrisen, krisen som vi ju dagligen matas med i vår media.

 65. Håkan Bergman

  Mera Lomborg, men förstör nu inte den vackra vårförmiddan med den, spar den till kvällskylan.
  https://www.youtube.com/watch?v=cGZ7Ktr6Juc

 66. Ivar Andersson

  ”Samtala med döda, förutspå framtiden och bota sjukdomar med energi. 40 procent av svenskarna tror att det finns personer med paranormala förmågor, enligt en ny undersökning.”
  Inte konstigt att många tror på klimathotet och alla andra nutida sagor.

 67. Sören G

  Trots denna kalla vår får vi ständigt höra på nyheterna att våren kommer allt tidigare.
  Det har varit ovanligt varmt på några platser långt härifrån och då får vi höra i medierna att ”forskarna” har slagit fast att det beror på våra utsläpp av koldioxid.
  I bland säger man bara klimatförändringen. OK, klimatet har aldrig varit konstant. T.ex. cirkulationsmönstren i atmosfären och i oceanerna varierar m.m.
  Men p.g.a. av en journalistkår som är naturvetenskapliga analfabeter har allmänheten inbillats att tro att klimatförändringar endast beror på utsläpp av koldioxid.

 68. Nr 66 Lasse
  Arktis är beviset för djup vetenskapsförvanskning – det var första skådeplatsen för klimatförvanskarna.

  Extremt lite av det vi hört från is,temperatur och djurliv däruppe i media och tyvärr från allt för många forskare och universitet dom senaste 10 åren – är fullblommande felaktigheter och direkt agenda, väldigt upprörande!

  Märk väl – arktis har bleknat åtskilligt i klimatdebatten på senare år…och inte minst reportagmontagen från svt.

  Susans rapport från den nu viktiga tiden i isbjörnslivet visar på vad riktiga forskare vet från området – tur att en spillra vetenskap från Arktis överlevt.

  Den senaste och naturliga havstemperaturförändringen skede 1985 , då ökade temperaturen och dom kommande 10 åren smög det över till glaciärerna.
  Trots att historien visade oss att det var helt normalt så gick wwf och klimattokarna bananas och började skrika att detta aldrig hänt tidigare och aldrig så fort och att djurlivet snabbt skulle dö ut – ja, och vi andra drunkna.
  Där startade hela falsariet och ljug blev kutym inom klimat och forskningvkring Arktis.
  Ground zero – och gaspedalen trycktes i botten, rakt mot alarmismens stup.

  Det är åtskilliga årsedan norska oljesällskapet varnade för att isen åter börjat växa syd ut igen.

  Det går fortfarande att göra ovetenskapliga reportage av svt i regionen – ni minns väl förra årets riktiga kalkon om fjällrävarna som inte längre förstod att dom saknade kamoflage, när nu snön var borta på grönland…det där med kustlinje fattade inte svt…och forskaren var dessutom klimatolog och kanske kunde ngt om fysik…men inget om fjällrävar.

  Svt och deras reportage från Arktis är grovt felaktiga och borde verkligen upp i domstol med efterföljade golgatavandring.

  Alla grova felaktigheter i nutida forskning kring Arktis – skapar en utmärkt grund för att helt misstro klimatalarmisterna, eu, fn, svt…och ungefär alla andra som skriker ut sin klimatångest…

  Intrimningen för att göra oss historielösa forsar fram på alla offentliga arenor..
  – och det bästa vore nog att, som min kompis, gömma sig uppe i Arktis vildmark….men där är ju så förbannat kallt….

 69. Nr 47 Tomas Utsi
  Tack för en bra beskrivning av essensen i klimatförvillingen!
  Samerna börjar ana oråd – först basunerar sörlänningarna ut att jorden brinner och att samernas kultur hotas…
  Sedan kommer det – vi skall rädda samerna och deras kultur med några hundratusen hektar vindkraft på fjället vars elproduktion dras i en lååång kabel till stockholm, bryssel och berlin…
  Dessutom för att rädda samerna så skall vi bygga enorma industrier i norr så att sörlänningarna och dom gröna tyskarna kan få batterier och illgrönt stål…

  Jodå – stockholm, bryssel och berlin vet hur samerna kan räddas!

  Energiannekteringen blir ett vetenskapligt och ekonomiskt vidunder som skall sluka allt norr om polcirkeln.

  Redan idag älskar stockholm, bryssel och berlin att inte bygga gröna energihubbar där dom själva bor – men det är klart – i dessa städer är dom jätterädda för klimatet och rider högt på ångest och höga hästar…

  Namnet Utsi påminner mig om den fantastiska författaren Hans Lidman, han skrev en gång om prinssesan i Utsjoki…
  Han älskade våra nordiska vildmarker och beundrade folken som bebor dessa – och han skrev underbara böcker och skildringar som idag är viktiga för att förstå varför vildmarken är viktig och han ger oss vår historia – även fast det nu är länge sedan han lämnade jordelivet.

 70. Kanske såg någon att naturvårdvärket(!) För ett par dagar sedan gick ut med att forskare kunde söka medel för att forska på negativa effekter av havsbaserad vindkraft – bygg först och utvärdera sedan…det är den nya vetenskapsmetoden år 2023.

  Jag har läst många miljökonsekvensbeskrivningar för vindkraft – dom har alla en standardformulering, Obetydlig Påverkan.
  MKB:erna skall skrivas av vindkraftexploatörerna och länsstyrelserna har direktiv att godkänna etableringar…ett vetenskapligt haveri.

 71. Claes-Erik Simonsbacka

  Urfolkens speciella rättigheter

  Urfolk har ett speciella rättigheter som delvis skyddas genom ILO:s Konvention om ursprungsfolk och stamfolk, (ILO-169) och FN:s urfolksdeklaration. Urfolks rätt till självbestämmande finns nedskrivet i FN:s urfolksdeklaration, som Sverige var med och röstade igenom 2007. Vid omröstningen lade Sverige en röstdeklaration för punkt 10, i folkmun kallad ”FPIC”, ”Free, Prior and Informed Consent”. Punkten innebär att ett urfolk har rätt att samtycka till eller neka projekt som kan påverka dem eller deras territorier. Sverige underströk att punkten inte kan användas som en vetorätt.

  Principen om fritt, tidigare och informerat samtycke (FPIC) hänvisar till urbefolkningens rätt att ge eller undanhålla sitt samtycke för alla åtgärder som skulle påverka deras landområden, territorier eller rättigheter. ”Fri” betyder att urbefolkningars samtycke inte kan ges under våld eller hot.:

  First Nations 95 miljarder dollar föreslagen rättegång kan få omfattande konsekvenser för gruvindustrin
  30 april 2023

  Treaty 9 First Nations har beslutat att driva på för ett fullständigt genomförande av Free, Prior, Informed Consent. (FPIC) -principerna i Kanada, med omfattande konsekvenser för gruvindustrin. Alla borde ägna stor uppmärksamhet åt hur denna rättsliga åtgärd utvecklas, särskilt med tanke på hur brådskande det är att utveckla nya kritiska mineralprojekt, inte bara i Kanada utan runt om i världen.

  https://investorintel.com/critical-minerals-rare-earths/first-nations-95-billion-lawsuit-offers-sweeping-implications-for-the-mining-industry/

  Mvh,

 72. TorbjörnR

  Vad heter den organisation som MSM är med i som servar med alarmistiska rapporter och artiklar?
  Har tappat namnet…

 73. TorbjörnR

  #70 Magnus Blomgren

  Som jag skrev på FB:

  Ett lysande bra exempel på att politiker beställer forskningsjobb.
  Det är en bra grogrund för korruption och tillrättalagda resultat för att påvisa att havsbaserad vindkraft ”inte” påverkar miljön

  De vill uppenbarligen visa att vindkraften har liten miljöpåverkan så att de kan bygga ut åt EU och Tyskland

 74. Anders

  #72 TorbjörnR. Covering Climate Now (CCN): https://coveringclimatenow.org/

 75. tty

  #61

  ”Jag höll dom inte kvar särskilt länge och har fortfarande kvar alla 10.”

  Det är skäligen ofarligt att kortvarigt utsätta perifera kroppsdelar för mikrovågor i rimliga mängder. Värmen leds snabbt bort av blodcirkulationen.
  Däremot minns jag att en av de saker som präntades in när jag gjorde värnplikten inom STRIL, var att aldrig, under några omständigheter, titta in i en vågledare, hur säker jag än var på att radarn inte var igång. Ögongloberna har inga blodkärl och därmed inget kylsystem.

 76. Arne Nilsson

  # 71 Claes-Erik Simonsbacka
  Vilka är urfolk i Sverige? Kan det vara svenskar? Som kom hit långt före samerna. Dags att driva frågan för att freda Sverige från vindkraft och annat otyg.

 77. tty

  #58

  ”Måste faktiskt ge SVT lite cred. De sa att orsaken till att antarktis frös var separation av landmassa och bildandet av den cirkumpolära havsströmmen”

  Den creden lägger du nog på fel part. Detta kommer inte från den aktuella artikeln och det är högst osannolikt att någon på SVT känner till det. Men de var oförsiktiga nog att intervjua Vivi Vajda, och hon är en mycket kompetent paleontolog och specialist på Zealandia.

 78. Helt OT, men jag behöver hjälp:

  ”Jag vill ju absolut inte stöta mig med den moderna världens postmodernistiska, feministiska, intersektionalistiska, mångkulturella värld och framstå som en äldre vit man. Kan någon hjälpa mig att retuschera mitt FB-foto till en lämplig och tillåten människa?” https://www.facebook.com/ingemar.nordin 🙂

 79. Knut B

  #3 och 4.
  Finner Yong Zhong med youtube-kanal Yong Tuition mycket lärorik. Uppskattar om de videor som han redovisar värderas av mer kunnig i fysikalisk kemi än vad jag är för att bedöma relevansen hans tankar.

 80. JonasW

  #59 Matsa

  Mycket möjligt att Happer och Johnsson inte hade en bra kommunikation.

  Det jag vänder mig mot är påståendet att Johnsson ”totalt saknar insikter i grundläggande fysik”. Tillämpad matematik och fysik är i stort sett samma ämne.
  Jag har väldigt svårt att tro att en professor i tillämpad matematik ”totalt saknar insikter i grundläggande fysik”.

  Däremot kan det naturligtvis vara så att man anser att hans teorier är fel.

 81. JonasW

  #77

  Jag refererar till TV-programmet. Inte artikeln. I TV-programmet gav de bakgrunden till varför antarktis kyldes ned. De gav ingen referens till Vajda, utan de bara redogjorde för förloppet.

  Blev faktiskt lite förvånad över att SVT kunde vara sakliga. Hoppas det fortsätter.

 82. #61 Lars Cornell

  Min kommentar syftar på videon i #3 Yong Zhong räknar ut 2700K som ekvivalent temperatur.

  Den här videon: https://m.youtube.com/watch?v=IYWdjqPKpj4

  De magnetroner som du har erfarenhet av var pulsade, med rätt låg medeleffekt. 10W typiskt för en fartygsradar såvitt jag minns. En CW-magnetron (continous wave) på 1 kW skulle koagulera blodet i ditt finger snabbt om du satte det framför en vågledaröppning.

  Jag har inte kollat om Zhong räknat rätt, ville bara peka på det ofysikaliska i resonemanget.

  Titta också (1:59) i videon. Två klot i tomma rymden med temperatur 288K. Endast strålning kan överföra värme. Då säger han: ”If their temperature are the same, say 288 Kelvin, no radiation would occur according to the zeroth law.” Som jag fattat Claes Johnsons argumentation tidigare här påKU, har han samma uppfattning som Zhong om detta tankeexperiment. (Claes, om du läser detta och anser att jag har fel, vore jag glad för en kommentar om tankeexperimentet från dig.)

  Båda kloten strålar i alla riktningar, även på varandra, men någon värmetransport mellan kloten blir det inte. Värme är inte samma sak som strålning!

 83. Gabriel Oxenstierna

  Ingemar #78

  Jag har retuscherat bort fb ur mitt liv i stället.
  Det var mycket enklare och ärligare.

 84. Lars Cornell

  #82 Leif.
  Eldledningsradarn 3 cm PE-453 hade minst en kW medeleffekt från magnetronen, ca 1000 gånger mer i själva pulsen. Värmen kändes i fingrarna, en sekund räckte. Men jag har inte lyckats hitta data på den radarn och magnetronen.

  En mikrovågsugn har ungefär en kW effekt.

  Den spaningsradar 10 cm som jag också hade hand om hade 2 MW pulseffekt och 2.6 kW medeleffekt. De nya är tio gånger starkare.

  Småbåtarnas radarstationer har som du säger omkring 10 W medeleffekt vilket blir ca 10 kW i själva pulsen. De använder ej magnetron utan solid-state.

  För att fördubbla radarns räckvidd måste uteffekten ökas 16 gånger.

 85. Gabriel #83,

  Jag avslutade min woke-debattråd med:

  ”Tack alla vänner för fina förslag. Men jag har tänkt ett varv till i den postmodernistiska woke-röran och kommit fram till att en mörk hud och könsbyte skulle kränka alla minoriteter. Jag skulle i post-kolonistisk anda bli anklagad för kulturell apropriation och i värsta fall för rasistisk (om än omedveten) våldtäkt. Nej, min skuld ligger inte i hudfärgen eller könet utan i själva DNA-et som är omöjligt att undvika – en slags arvsynd helt enkelt. Mina vita privilegier, och därmed min skuld, ligger hårt invirade i mina gener – liksom i mina barns och barnbarns. Jag kommer aldrig att bli godkänd på Netflix eller i Cocacolareklamen, oavsett mina förvärvade kunskaper eller talanger. Så FB får stå ut med min tveksamma och politiskt inkorrekta existens ett tag till, tills de stänger av mig. 🙂”

 86. Magdalena Andersson, S – oroar sig över det ” demokratiska samtalet i sverige”…

  Maggan har ju helt rätt fast helt fel – hon borde prova på att diskutera klimathotet och se hur härligt demokratiskt Socialdemokraterna och miljöpartisterna agerar – maggan kastar inte bara sten i glashuset, hon jämnar det med marken.

 87. Paul Håkansson

  https://swebbtv.se/w/8rg6EVZX1qv5jf1LmiHZrA

  ”Jag kliver av om jag misslyckas” säger Elsa Widding angående sitt fortsatta uppdrag som riksdagsledamot i denna intervju med Mikael Willgert.

  Hon berättar att hon inte vill skapa en konflikt med partiet. När hon kom med i riksdagsgruppen trodde hon att hennes kompetens skulle efterfrågas, men så blev det inte. Hon hade tackat nej till erbjudandet om att stå på riksdagslistan om hon hade förutsett detta, berättar hon.

  Elsa hamnade i Jordbruksutskottet där hon kände sig överflödig men är tacksam för att partiet hjälpte henne att flytta till Skatteutskottet, vilket passade henne mindre dåligt.

  Hon är allvarligt orolig för vår energiförsörjning i Sverige, energisystemet sjunger på sista versen, menar hon och det behövs en strategi för hur energisystemet ska utvecklas. Elsa berättar att hon hade velat driva fram en sådan i samarbete med andra kompetenta personer, såsom SD:s Mattias Bäckström – Johansson.

  Vi kommer in på hur medierna har kommenterat Elsa Widding. Häromdagen gav Elsa en mycket uppskattad intervju i SR P1. Resultatet sågs inte med blida ögon av DN:s Kristofer Ahlström som var kritisk till att Elsa fått uttala sig utan att man har redigerat bort eller korrigerat olika delar.

  Elsa berättar att hon dock upplever ett mycket starkt stöd från privatpersoner men också från akademin. Vetenskapen borde få mer plats, anser hon och saknar den vetenskapliga diskussionen i klimatfrågan, Det kändes bra att Sveriges mest meriterade klimatforskare, Lennart Bengtsson, har gett henne sitt stöd.

  Hon menar att bristen på vetenskapliga diskussioner också gäller vaccinerna.
  Framöver hoppas hon kunna bryta låsningarna kring energifrågan och den tystnadskultur som råder i myndigheterna som jobbar med denna. Hon kommer också engagera sig i frågan kring de ökade befogenheterna som planeras för WHO, en organisation som kommer styra Sveriges agerande vid en eventuell framtida pandemi.

 88. foliehatt

  Magnus, #86,
  det är lugnt. Maggans framtid är säkrad genom A-lotterierna

 89. Nr 88 foliehatt.
  Så är det säkert – gött i alla fall att idag läsa aftonbladets kolumnist Kadhammar…om att maggan måste träna på att någon bemöter hennes påståenden.
  Efter att hon ensam satt i riksdagen och mobbade och förlöjligade Ebba under hennes anförande – så känns hon som en mobbare och mobbare förväntar sig inte mothugg – så Kadhammar hade en viktig poäng.

 90. Nyheter idag.
  Turister forsar in i Spanien, trots eller pga värmen, och lokalbefolkningen organiserar sig mot detta då dom känner sig utträngda ur sitt eget land – detta gäller även i den extra varma staden Sevilla.
  Snart införs det antagligen ett förbud mot positiva känslor för värme.
  Barnen måste utbildas i att ogilla/frukta värme.

  Den torra, sköna värmen i Spanien är sällan ett problem – jag minns själv när jag arbetade i en liten stekhet stad i en stenöken i USA.
  Det var ofta över 40 grader i skuggan och det var inget problem alls pga den torra luften – folk klagade inte och efter jobbet var det full fart med olika aktiviter , ingen deppade över värmen.

  Värre var det på vintern när snöstormarna hindrade folk från att ta sig till jobbet, kreaturen for då illa och uteliggare frös ihjäl.

 91. #80 JonasW

  Du skriver: ”Tillämpad matematik och fysik är i stort sett samma ämne.” Detta stämmer inte alls. Ämnena är till sin karaktär helt olika.

  Fysik handlar om observationer i verkligheten, experiment och mätningar. Dessutom om de modeller av olika slag som vi ställer upp för att ”förstå” resultaten och för att kunna förutsäga resultat av nya experiment. Modellerna är att likna vid kartor. Man får INTE förväxla kartor eller modeller med verkligheten själv.

  Man kan till exempel välja Newtons gravitationslag som model för ”allting.” Med hjälp av matematik kan man då beräkna hur himlakropparna rör sig med mycket hög precision. Resultaten man då får stämmer inte med verkligheten trots att matematiken är fullständigt korrekt.

  Matematiska sanningar är absoluta. Fysikaliska modeller är det inte. Just nu har vi relativitetsteori och kvantfältsteori som inte är riktigt förenliga med varandra. Det jobbas för fullt på att finna bättre modeller, men med ringa framgång än så länge såvitt mig bekant.

  Matematiska fysiker försöker klura ut vad de i dag försanthållna modellerna säger om saker som hur universum skapades. Spännande just nu är att analyser av bilder från James Webb-teleskopet antyder att resultaten inte stämmer med observationerna. Ingen tror att det beror på att man ”räknat fel” – matematiken står över sådant. Det som är spännande är att det kanske är något grundläggande fel med de modeller vi i dag håller för sanna – eller så har man bara tolkat observationerna fel.

  Du skriver: ”Jag har väldigt svårt att tro att en professor i tillämpad matematik ’totalt saknar insikter i grundläggande fysik’. ” Jag tycker att han mycket tydligt, vid ett fleral tillfällen visat att han inte förstår grundläggande fysik genom att hävda att utsändandet av elektromagnetisk strålning från ett objekt beror av objektets omgivning. Han förstår uppenbarligen inte de orimliga konsekvenserna av ett sådant antagande. Därav mitt starka påstående. Samma sak gäller också Yong Zhong av samma orsak.

  Jorden avkyls endast genom strålning. Att en fördubblad CO2-halt påverkar strålningen och därigenom avkylningen inser var och en med grundläggande kunskaper i fysik. Vad det efter lång tid leder till beträffande jordens temperatur kan man ha lite olika uppfattning om. Vi vet vad Happer, Manabe med flera har räknat ut. Det är allmänt accepterat av IPCC, Rockström och Happer själv. Ändå blir slutsatserna om den globala temperaturen på lång sikt väldigt olika.

  Happer: Obetydliga förändringar
  IPCC, WG1: Det blir cirka 2,7 grader varmare (mycket stor osäkerhet)
  Rockström: Det blir katastrofala, irreversibla förändringar ”Hot Earth.”

  För egen del tror jag sanningen ligger mellan Happer och IPCC – men naturligtvis kan jag inte veta.

  Zhong och Johnson försöker, som jag förstår dem, hävda att CO2 saknar betydelse genom fysikaliskt felaktiga resonemang.

 92. foliehatt

  Leif Åsbrink, #91,
  detta är inte ett inlägg i er debatt om Zhong och Johnson.

  Jag fastnade på din utsaga ”Jorden avkyls endast genom strålning. Att en fördubblad CO2-halt påverkar strålningen och därigenom avkylningen inser var och en med grundläggande kunskaper i fysik.”

  Vilket är ett påstående som jag flera gånger har stött på, där speciellt en person i ett annat forum menar att det är så enkelt. Du reder inte ut vad du menar med din utsaga OCH du Brasklappar genom att redovisa tre olika förutsägelser av vad dubblerad mängd koldioxid skulle innebära i höjning av medeltemperaturen.

  Men. Som det så ofta har förts fram på denna blogg så är koldioxidens inverkan på klimatet EN av många faktorer som påverkar strålningsbalansen för jorden. Ändrade albedo och/eller transport av värme till utstrålningshöjden är två sådana faktorer som helt kan skymma effekter av ökad koldioxid.

  Se inte detta som ett påhopp på dig – jag är bara allergiskt mot påståenden som säger att det finns något enkelt i detta med klimatpåverkan, framför allt sådana som påstår att det endast handlar om strålningsfysik. För det gör det inte och det är inte enkelt. Annars hade mänskligheten haft full koll på klimatmodellering – och det har vi ju bevisligen inte.

 93. Håkan Bergman

  Bara ett test, syns jag?
  https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/startsida

 94. #92 foliehatt

  Jag fastnade på din utsaga ’Jorden avkyls endast genom strålning.’ Att en fördubblad CO2-halt påverkar strålningen och därigenom avkylningen inser var och en med grundläggande kunskaper i fysik. Vilket är ett påstående som jag flera gånger har stött på, där speciellt en person i ett annat forum menar att det är så enkelt.”

  Tråkigt. Har du fått uppfattningen att jag menar att det är enkelt? Hur kan du ha fått det?

  Den enda process varmed energi lämnar jorden är infraröd strålning. Det borde jag kanske skrivit i stället för ordet avkyls. (Jag bortser från människornas lampor och radiovågor som naturligtvis också för bort energi men i mikroskopiska kvantiteter.) Att temperaturen på jorden påverkas av väldigt många faktorer skriver jag implicit genom att nämna tre olika åsikter i frågan. Happer, IPCC och Rockström som alla utgår från samma strålningsfysikaliska effekt ”allt annat oförändrat.”

  MEN! ändringar i utstrålad energi, från vilken höjd den kommer och vilken bandbredd den har, dvs hur mycket energi den tar med sig från olika höjder har betydelse och jag anser att det är olyckligt att diverse personer argumenterar för att CO2 inte har någon betydelse alls. Det legitimerar alldeles i onödan folk som vet bättre att klistra förnekaretiketten på alla som vill bromsa de värsta delarna av klimatpolitiken.

  Det värsta exemplet jag känner till är detta: https://klimatsans.com/2022/06/08/royal-society-tron-att-co%E2%82%82-orsakar-uppvarmning-kan-uteslutas-efter-ny-analys/ Här har vi ett förträffligt exempel på att peer review inte garanterar kvaliteten på en artikel. Det är dessutom en förnämlig tidskrift, Proceedings of the Royal Society. Vad som är galet framgår av denna artikel: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2022.0529

  Vad jag hävdar med bestämdhet är att alla bevis för att CO2 helt saknar betydelse för jordens värmebalans är fel. En sådan sak kan inte bevisas. Man kan inte heller bevisa att en fördubbling av CO2 ger 3 grader, 1,5 grader eller något annat. Långt in i framtiden kommer man rimligen att kunna sätta ganska snäva gränser för vilken inverkan CO2 har haft på den globala medeltemperaturen – men där är vi inte i dag och det hävdar inte ens IPCC.

 95. Lasse

  Nån som är intresserad av Odens expedition in i isen norr om Svalbard?
  Syftet är ökad förståelse av vilka processer som smälter isen.
  https://www.su.se/forskning/forskning-p%C3%A5g%C3%A5r/expeditionen-artofmelt2023-studerar-%C3%B6verg%C3%A5ng-till-sommar-i-arktis-1.646656

  De får utmärkta förhållanden eftersom smältperioden ännu inte börjat fullt ut. Våren är sen även där:
  https://cryo.met.no/en/sea-ice-index

  Men vi kan bara räkna med resultat som faller inom Parisöverenskommelsen. Universiteten är tvingade till detta!