Öppen Tråd

april

Det är den 1:a april idag. Vad skall vi bli lurade med idag från SVTs klimatbevakning? Kanske att mars varit en osedvanligt varm månad? Varmare än på 10 000 år? Eller att snötäcket krympt fortare än vad forskarna trott? Eller helt enkelt att vi har en klimatkris och att alla kan se det genom att titta in genom TV-fönstret? – Folk går säkert på det 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Staffan Lindström

    Snötäcket vid Stockholms observatorium ja … Förra vintern 50 dagar (1961-1990 83 dagar i snitt) Vanda flygplats…137 (!) det är en viss skillnad … Vintern 2019-20 12 dagar vid Obsan 24 vid Vanda flp… Om snötäcket krympt snabbt kan det komma tillbaka snabbt…är jag rädd…

  2. Staffan Lindström

    Tittade just på Vackert väder-sajten… Trafikverksstationen Söderhall uppmätte -16,2C kl 05:40 vilket var kallast sedan 2010 , 2011 saknas dock , 2013 var det -14,5C … rätt kall mars då…Återkommer…

  3. Dan

    Det går inte att hitta på några tokigheter längre.
    Verkligheten är hela tiden ett strå vassare.

  4. Jonas

    Ett nytt papper om:

    ”Asymmetric changes in temperature in the Arctic during the Holocene based on a transient run with the Community Earth System Model (CESM)”

    https://cp.copernicus.org/articles/19/665/2023/

    ”We found that the temperature asymmetry is more pronounced in a simulation driven only by orbital forcing.”

    ”The study demonstrates that the asymmetry of the orbital forcing-only simulations is greater than that of the full forcing simulation. A stronger response to orbital forcing implies that the other forcings (e.g., GHG) may compensate for this asymmetry. The stronger response to orbital forcing implies that the combined effects of other forcings (e.g., solar irradiance, volcanic eruptions, greenhouse gases, and land use and land cover) and internal climate variability may compensate for the temperature asymmetry pattern. In particular, volcanic eruptions have a larger impact on temperature at a short timescale in the region, while greenhouse gas forcing plays a more critical role as a driver of future climate than orbital forcing. Nevertheless, the individual contribution of each forcing has not been clearly investigated in our study”

    Science is never settled…

  5. jisonbetzel

    1:a april 2023. Kort rapport från tvåflodslandskapet eller som de äldre säger ”Sveriges Mesopotamien”. Medelpad omges ju av älvarna Ljungan och Indalsälven. Här produceras en icke oväsentlig del av allas vår gröna el. I den första morgonsolen, -8grader och helt molnfritt, hörs de morgontidiga vårfåglarnas entoniga sång. Enstaka brummanden från vattenmagasinets metertjocka is skvallrar om att något försiggår där nere i mörkret. Enorma mängder vatten förflyttas mellan kraftverken i sjöns inlopp och utlopp. Flödet styrs med sådan precision att el produceras utan att den förbipasserande bilisten på resa från Stockholm till fjällvärlden kan ana att elen till nästa laddning av Teslan vid Q8 i Östersund produceras just här och nu. Med solen i ryggen siktar bilisten på att ta första åket upp i liften redan i 10-draget. Liften och snökanonerna drivs också med grön el, så hur svårt kan det vara. Det är bara att njuta av vårvintern och se framtiden an med tillförsikt.
    För han lever väl inte i ett enda stort aprilskämt?

  6. Lasse

    Maten har blivit dyrare och vi får mindre för pengarna.
    Naturgasens pris är boven i dramat.
    Dyrare gas höjer priset på konstgödsel och elpris.
    Inflationsbubblan rullar igång.
    Vem som är skyldig till detta har vi fått reda på.
    Men är han ensammen.
    Är det inte också klimathysteriker som lägger sten på bördan, via EU?
    Koldioxidavgifter på gasen?

  7. Simon

    #3 Dan
    Du har rätt. Det går inte komma på något bra aprilskämt om klimatrelaterade frågor. Alarmisterna har redan lagt beslag på alla galenskaper. Enda skillnaden är att de skämtar inte.

  8. 2 SL
    Söderhall ligger vid Norrtäljevägen i Roslagen… 06:00 bottnade man på -16,5C … !

  9. Ulf

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wAVqqL/rekordkyla-i-mars-sa-blir-vadret-i-pask

    Kallaste Mars på 107 år. Önskar det var ett aprilskämt.

    Man försöker skyla över med rekordvärme i Spanien o Frankrike, men tittar man framåt så syns det ingen rekordvärme alls i något av länderna. Om det var varmt så högst tillfälligt. Även här har faktiskt vintern varit förhållandevis kall.

    Blir spännande med UAH rapport för Mars. Mycket snö i Kalifornien också.

  10. pa

    Upptäckte vid hemresa från Norge att en av de stora älvarna i princip var torrlagd men dammen full. Är det någon här som märkt att älvar i princip torrlagts p.g.a reglering mot vindkraften? Hur påverkar den intermittenta regleringen fisken?

  11. Robert Norling

    Hittade en artikel ifrån 2016 i UNT.

    ”Lista: Då var det varmast och kallast i april
    Gassande sol, spöregn, snö och hagel. Det brukar beskriva det som vi lite slarvigt kallar för ”aprilväder”. Men vad är ett ”aprilväder” – egentligen? SMHI har svaret.”

    Rekordtemperaturer i Uppsala mellan 1961 och 1990
    Högsta aprilmedeltemperaturerna

    8,6 grader, Uppsala.

    Högsta apriltemperaturen

    21,6 grader, 20 april 1964.

    Lägsta aprilmedeltemperaturerna

    0,1 grader, Uppsala.

    Lägsta apriltemperaturen

    – 11,7 grader, 1 april 1963.

    Gångna natten bottnade termometer vid Ärna, Uppsala flygplats på −13,4 °C (*)

    Hoppsan:
    (*) Värdet har fastnat i våra preliminära kvalitetskontroller och det kommer att granskas manuellt. Skriver SMHI.

    https://unt.se/nyheter/uppsala/lista-da-var-det-varmast-och-kallast-i-april-4181895.aspx

  12. Håkan Bergman

    Idag upplever vi årets hittills varmaste aprildag.

  13. Simon

    #12 Håkan Bergman
    Och i morgon kommer det vara den näst varmaste aprildagen i år om inte till och med den varmaste. Det eskalerar snabbt. Det är bråttom att ”ställa om klimatet”. 🙂

  14. Jag frågar ofta klimatalarmister vad dom har för bevis för att koldioxidens klimatkänslighet är så stor att den styr klimatet. Men har aldrig fått något bra svar.

    Antagligen vet dom inte ens hur ett sånt bevis skulle kunna se ut. Eftersom dom allt som oftast börjar yra om myten att alla forskare är överens eller hänvisar till den politiska organisationen IPCC när man efterfrågar något bevis.

    Det liknar lite frågan om om Storsjöodjurets existens. Alla har hört talas om det, förvånansvärt många hävdar att det finns, en del säger sig ha sett det. Men ingen har några som helst bevis för dess existens.

    Därför undrar jag. Vad är det enskilt bästa bevis ni hört någon klimatalarmist lägga fram för att vi styr klimatet med vårt förhållandevis lilla bidrag av CO2 till atmosfären?

  15. Berra

    För inte så länge sedan skrevs det om hur låga grundvattennivåerna var och att det skulle leda till vattenbrist. De har tydligen fyllts på snabbt…

    https://sverigesradio.se/artikel/varbruket-hotat-vattensjuka-akrar-oroar-bonder

  16. Fredrik Lundell

    #6
    Putin och bojkott av rysk gas har naturligtvis gjort sitt till, när det gäller inflation och skenande priser. Men eländet började redan innan Rysslands invasion av Ukraina. De skenande elpriserna är dessvärre även en logisk följd av att vi lagt ner halva kärnkraftsflottan, och ersatt med opålitlig vindkraft. Och det har ju inte blivit bättre av att Tyskland gjort samma sak. Ett dysfunktionellt elsystem blir inte bättre av att det är större, tvärtom blir den samlade dysfunktionaliteten än större.

  17. Karl Erik R

    #15 Berra

    Journalisternas inkompetens visas gång på gång. Detta är inte grundvatten. Stor nederbörd i kombination med tjäle eller täta jordar (lera) skapar ytvatten. Detta ytvatten blir så småningom s k sjunkvatten som sakta rör sig nedåt, tills det möter den verkliga grundvattenytan. Därefter blir det en del av grundvattnet, vars yta då stiger något.

  18. Fredrik Lundell

    #14
    Det kan inte finnas något sådant bästa bevis av den enkla anledningen att det inte är varken människans utsläpp av koldioxid eller ens koldioxid i sig som styr klimatet. Den avgörande faktorn är solens strålningsenergi. Det vet ju egentligen alla. Här där jag bor, i Östergötland, skiljer det 21 grader i medeltemperatur mellan årets kallaste månad februari och den varmaste juli. Och det har ju naturligtvis att göra med främst den stora skillnaden i inkommande solstrålning att göra. Det kan ju även påpekas att koldioxidhalten för övrigt är som högst på vintern innan våren tar fart och som lägst när sommaren går över i höst.

  19. # 18

    Bevis hade t.ex kunnat vara observationer av koldioxidens absorption av infraröd strålning eller observationer av vattenånghalten i den övre delen av troposfären. Som hade kunnat indikera en hög klimatkänslighet för CO2.

    Tyvärr för klimatalarmisterna har sådana observationer visat att det är teoretiskt omöjligt att koldioxid skulle kunna styra klimatet och att det inte finns någon förstärkande återkoppling från vattenångan.

  20. foliehatt

    tty – stort tack för alla glaciärpek förra veckan.
    Men, jag letade mer efter data på det du tidigare har skrivit om att nästan alla glaciärer (utanför polarområdena) har bildats EFTER den senaste istidens slut.
    Jag fann den här som en referens i ett av peken som du hade listat: Koerner, R.M. and Fisher, D.A.. 2002. Ice-core evidence for widespread Arctic glacier retreat in the Last Interglacial and the early Holocene. Ann. Glaciol. , 35
    Som jag förstår innehållet så säger den just det – inga glaciärer överlevde Holocens klimatoptimum.

  21. jax

    #18 Fredrik Lundell
    Och om man tittar på skillnaden i medeltemperatur mellan den kallaste och den varmaste månaden under de senaste hundra åren i Luleå, så är den 45 grader. Vi rör oss alltså i spannet -20 drygt till +20 drygt. Då undrar man ju hur någon enstaka grad kan spela så stor roll? Särskilt som det främst är de låga temperaturerna som ökat sedan 1923.

  22. Ni har väl inte missat bolunds uttalanden på twitter.
    Han klagar på lång vinter och mycket snö i stockholm..och dåligt cykelföre..

    ” Det är precis så här klimatkrisen ser!” – säger han och klagar på alla medier som hojtar om inställd uppvärmning.

    Han säger också att vårvädret är den nya regeringens fel.

    Många svarar upp – och säger att bolund är dum….

  23. Enl smhi:s graf från dom 35 stationerna man mäter långvariga trender med – så har apriltemperaturen sjunkit kontinuerligt sedan 2009..över ett decennium…kanske kan kallas en trend..

  24. Ivar Andersson

    Värmen i Spanien orsakar bränder får vi snart läsa i pressen och höra i radio och TV men orsaken är en helt annan:
    Över 100 anlagda bränder rasade i norra Spanien under fredagen, enligt myndigheterna.

    Sjabbel och administrativa misstag innebär förbud mot dubbdäck i hela Sverige. Ledarsidorna.

  25. Gabriel Oxenstierna

    Vädret brukar påverkas av en SSW i ungefär 60 dagar, enligt statistik som SMHI anger.
    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/plotslig-uppvarmning-av-stratosfaren-1.131233

    Första lilla SSW kom i slutet av januari, men gav inga vädereffekter:
    https://klimatupplysningen.se/dagens-klimatbild-blir-det-kallare-nu/

    Den stora SSW började väl runt 20 feb, det är den vi sett påverka vädret senaste dryga månaden.
    Så ännu lär det kalla vädret kunna hålla i sig ett tag.

  26. Håkan Bergman

    Ivar A. #24
    Nu får dom bestämma sig, var det inte frosten i Spanien som fick paprikan att kosta 80 kronor kilot?

  27. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Det statliga klimatpolitiska rådet kan också ses som ett aprilskämt – så lagom lustigt. Det utger sig för att vara ”ett vetenskapligt expertorgan”. Det är möjligt, men inte i klimatet. Dess påstådda ”expertis” ser ut så här:

    Cecila Hermansson, ordf., nat. ek.
    Björn Sandén, v. ordf., prof. Chalmers innov. & hållbarhet
    Elin Lerum Boasson, prof. statsvet. Oslo
    Annika Nordlund, doc. psyk. Umeå
    Henrik Smith, prof. zooekologi Lund
    Patrik Söderholm, prof. nat. ek. I energi-, miljö- och naturresurser. Luleå
    Victoria Wibeck, prof. miljöförändring Linkpg
    Erik Kjellström, prof. klim. SMHI

    De är ekonomer, statsvetare, beteendevetare och miljöfolk. En enda klimatforskare, men på SMHI med statlig agenda. Andra statliga klimatråd har liknande sammansättning.

  28. Sven Andersson

    Instämmer och beklagar att Sverige kommit så långt i kunskapsförnekandet.

  29. Kurt Holmgren

    Läs och förklara: Real-World Observation: Increasing CO2 By 7000 ppm Has A 0,3o C Temperature Differential: By Kenneth Richard, on March 2023
    Similarly, CO2 concentrations in the surface air over cities typically varies by 100s of ppm within a span of hours. CO2 also fluctuates by these magnitudes from season to season.
    During the warmest part of the day (mid-afternoon) or the hottest summer month, the CO2 concentrations dip to their lowest values.
    For example, as the mid-afternoon (summer) CO2 concentrations in urban environments dip to 285, 359, 402, or 388 ppm, whereas just before dawn (winter), when air temperatures are coldest, CO2 climbs to 588, 788, 743, or 754 ppm (McRae and Graedel, 1979, Gorka and Lewicka-Szczebak, 2013, Kumar and Nagendra, 2015, and Gonzalez de Castillo et al., 2022, respectively.)

  30. Sten Kaijser

    Nils Hultkvist #14 m. fl.

    Jag påstår aldrig att jag har bevis för det ena eller andra. Det vi har när vi diskuterar exempelvis klimatet är argument.

    Ett argument är att om vi går till klimathistorien så har temperaturen alltid ändrats först och sedan har koldioxiden följt efter. Det är naturligtvis inget bevis för att det inte skulle kunna vara tvärtom nu, men det är ett argument. Det finns andra mer närliggande i tiden.

    Huvudfrågan är dock inte om koldioxiden värmer utan om en uppvärmning är ogynnsam för livet på jorden och för mänskligheten. Eftersom mätningarna visar att det mesta av uppvärmningen sker där det är kallt och när det är kallt så leder det till ett jämnare klimat över jorden, alltså färre och svagare stormar.

    Välkomna koldioxidberikningen och den grönare jorden.

  31. Lasse

    #15 Berra
    Oavsett så har Grundvattennivåerna fyllts på bra.
    https://www.sgu.se/grundvatten/grundvattennivaer/aktuella-grundvattennivaer/

    För att inte tala om hur Kalifornien vänt torka till översvämningar, med mycket mer på gång när snön tinar.

    Bolund ser väl detta som klimat som vi styr över också!
    Nu är det Italienska risbönder som drabbas av torka.

    Visst pågår klimatet över allt alltid och alltid nån stans så ställer det normala förhållanden på ända!
    Vårt fel?
    Ändå är det färre som dör. Det tyder väl på någonting?

  32. Sören G

    Vi har haft några torra vårar med bevattningsförbud i april. Då sas det att det här är det nya normala. Så kommer det att bli i framtiden. Men nu har grundvattennivåerna fyllts på så nu ska det inte bli bevattningsförbud förrän till midsommar.
    Det sägs alltid att nu är det här det nya normala när vädret har varit ogynnsamt på något sätt.

  33. Vi får hoppas att både bolund och klimatkrisen är ett aprilskämt..
    Men efter en tur över dalboslättens halvmeterdjupa snödrivor och nyisbpå tjärnarna så undrar man om man fortfarande är kvar i nattens drömmar..

    Bilkörning på dalboslätten underlättas idag av 4 hjulsdrift…
    Nu blir det skidåkning – är man verkligen vaken…

  34. tty

    #20

    Det är svårt att bevisa frånvaro av någonting. Om en iskärna innehåller is från den sista istiden är det ett bevis för att glaciären inte smälte helt under tidig holocen, men frånvaro av sådan is bevisar inte att den smälte helt. Isdelare kan ha förflyttats vilket gjort att den äldsta isen inte ligger kvar, eller det kan ha skett smältning underifrån. Kom ihåg att Antarktis har varit helt nedisat i 14 miljoner år, men mycket litet is äldre än 800 000 år har hittills hittats.

    Man får gå på indirekta data, som t ex att mäta när berget under glaciären senast var exponerat (går att mäta genom mängden av vissa isotoper som bildas av kosmisk strålning), eller genom att studera sedimentavsättningen i floder och vattendrag nedströms från glaciären. Det är det senare som gör att man anser att inga jöklar överlevde på Island, det avsattes inga glacigena sediment under den varmaste delen av Holocen.

    Det kan tilläggas att pleistocen is har hittats i Vavilov-iskalotten sedan artikeln du länkar till skrevs.

    Den metod som används allra mest för att följa hur inlandsisar varierat i det förflutna är IRD (Ice-rafted debris) alltså stenar/grus som följer med isen, kalvar i havet och sjunker när isen smälter. Problemet är att det bara registrerar glaciärer som når kusten. Vi vet rätt väl när inlandsisen i Antarktis och Grönland/Spetsbergen/Frans Josefs land först nådde kusten (mellersta respektive sen Eocen), men inte hur länge det funnits bergsglaciärer innan dess.

    Det kan nämnas att på Island som ju har rätt många och stora jöklar är det bara på ett enda ställe som en mycket liten mängd IRD når havet (Jökulsárlón vid Vatnajökul), och att ingen glaciär i Skandinavien når kusten (fast Svartisen i Norge var mycket nära under Lilla Istiden).

  35. Lars Cornell

    #6 Lasse
    ”Maten har blivit dyrare och vi får mindre för pengarna.”
    Dysterkvist! Du måste se det som så, att bönderna får mycket mer pengar för det de producerar.

  36. Göran

    Vad gäller klimatet är det 1 april varje dag.

  37. Göran

    Bönderna får nödvändigtvis inte mer pengar för det de producerar. Mjölkbönder t.ex. har fått sänkta priser.

  38. Fredrik S

    Lars Cornell #35

    Arla sänkte priset mjölkbönderna får för mjölken de producerar och pratade om marknadsekonomi.

    Nu får vi se när och om kooperativet sänker priset.

  39. Göran

    Inflation är när mängden pengar ökar. Det är bara riksbanker och politiker som kan skapa inflation.

    Riksbanker minskar värdet på pengar vilket gör att priser stiger.

    Politiker skapar brist eller felallokerar pengar vilket gör att priser stiger.

  40. Håkan Bergman

    Det enklaste, och garanterat verkningsfullaste, sättet att skapa inflation är att göra energi dyrare, förslagsvis genom att bygga ut den s.k. förnybara energin.

  41. Dan

    Jag har kommit på ett sätt att luras idag: Man hävdar t.ex. att
    Vattenfall ska få en ingenjör som ny GD och hans lön ska bli i storleksordningen 2-300.000:- /mån.

    Eller att all covidvaccination omedelbart upphör sedan alla enats om att vaccinets skadeverkningar är oacceptabla.

    Alla vindkraftleverantörer blir ansvariga för att tillhandahålla reglerkraft, lika stor som vindkraftsverkets effekt.

    Public Service åläggs att alltid opartiskt redovisa båda sidors argument i en debatt.

    Möjligheten att söka asyl eller arbetstillstånd i Sverige pausas på obestämd tid, likaså anhöriginvandring.

    Ungefär så. Det är så helgalet och osannolikt att var och en måste brista ut i skratt, eller hur?

  42. Fredrik S

    Ulf #9

    Ja, varför inte bara säga att det är rejält kallt?

    Istället för att prata om att det är kylig och leda in diskussionen om ett par dagars värme i Spanien som inte nått hit etc?

    Vi får tolka det som att det är besvärande att vi har långvarig kyla just nu.

  43. Evert Andersson

    #14 Nils Hultkvist
    Vadå bevis – forskningen visar ju. Tror du inte på dem??
    Då är du en hädare i klimatkyrkan. Tänk dig för noga nu 😉

  44. Evert Andersson

    En nyhet annonseras idag.

    Ögonmåttet EYEMEAZURE 3000 endast 799:-
    För inom- och utomhusbruk. Horisontellt synfält på 180 grader. Punktförhållande 1:1. Autoscanning.

    Ajöss med tumstocken och måttbandet. Skjutmåttet behåller jag. Har aldrig sett Peter Stormare med sånt petjobb i reklamen.

  45. #22
    Jag bara älskar hur MP garderar sig.
    1X2 genom hela kupongen.
    Bolunds tweet:
    ”Kylan och snön i mars-april är alltså inget tecken på att vi är på väg in i en ny istid (sorry alla klimatexperter från SD) utan ett bevis för att klimatkrisen är här och nu. Är det något vi vet från forskningen så är det att extremt väder i alla former kommer bli vanligare.”

  46. Lasse

    Idag lanserar Weon en marktermometer som kan mäta gångna säsongens temperatur.
    Den mäter på djupet i marklager, som kan vara lera eller morän, genom att en sond sticks ner och registrerat temperaturprofilen. På detta vis erhålles ett värde som kan kalibreras mot de senaste dagarnas temperatur.
    Den är användbar nu när odlingssäsongen närmar sig.

    Jag tryckte ner sonden till 2 meter och kom fram till den varma sommaren 2018, med tydliga spår av den kalla våren 2022 som dock överträffades av dagens kalla period som syntes i profilen översta 2 cm.

    Den funkar inte nära energi brunnar.

  47. Lasse #46,

    Intressant. Menar du att jorden bevarar en förhöjd temperatur under 2018 på 2 meters djup? Jag tycker inte att 2 meter låter mycket och att det borde skett en total temperaturutjämning på fem år? Alla odlare vet att jorden på djupet är varmare än yttemperaturen på vintern (beroende på tjälens djup) och svalare än marktemperaturen under sommaren (därför används jordkällare). Men kan man verkligen spåra något som skedde för snart fem år sedan på bara 2 m?

  48. #47
    aprilskämt!

    Vad som inte är aprilskämt är dagens öringpremiär.
    Jag har haft 5-10 fiskare inom synhåll utanför fönstret under hela dagen och normalt, tex för två år sedan, dras det upp kanske 8 firrar under tiden jag äter frukost Idag inga. Ca 0 gr i vattnet och fisken är unikt slö.

  49. Johannes #48,

    Javisst ja, Det är den 1:a april idag. Min humorförmåga är begränsad. 🙂

  50. Fredrik S

    Johannes #45

    Jag tror inte mp trivs på jorden längre. Och deras forskares slutsatser verkar göra jordelivet helt outhärdligt för dem framöver.

    Som tur är för dem (och oss) så planerar Elon skytteltrafik till Mars redan på 2030-talet.

    De är ju inte så många längre heller så de får plats.

    https://www.nyteknik.se/fordon/sa-ska-elon-musk-skeppa-en-miljon-manniskor-till-mars/1310412

  51. Rossmore

    #34 tty

    Rätta mig gärna om jag missförstått men är inte is egentligen en oerhört trög vätska som över tid ”rinner”? Samma gäller väl för glas?

    En glaciär ”rinner” väl då så småningom ut i havet men ofattbart sakta?

    Tänker att snö som landat på toppen av Grönland så småningom hamnar allra nederst i glaciären och att tiden däremellan är nån eon eller så?

  52. Stefan Eriksson

    #46 Lasse.
    Och jag som trodde att denna apparatur möjliggjorde en mer rationell metod att finna oljeprodukter. Jag provade och innan det hela exploderade tog jag hand om några dunkar tjära, som jag skall elda med när elpriset blir för högt.
    Rökgaserna har så pass hög densitet att de är möjliga att återvinna till ny tjära. En evighetsmaskin med andra ord.

  53. Karl Erik R

    #50 Fredrik S

    Genomsnittstemperaturen på mars är ca -60 grader. Varför skulle man över huvud taget vilja åka dit? Borde väl räcka med att flytta till nordligaste Sverige där medeltemperaturen ligger runt 0 grader, om man nu tycker att det alldeles för hett i Skåne.

  54. # 53

    Detta alltså trots att atmosfären på Mars till 95% består av koldioxid.

  55. Lasse

    #47 😉
    Weon är en framtida uppfinning!
    Värmen i jorden svänger rätt kraftigt ner till ca 2 m djup.
    Grundvatten, säger man, har den temperatur som platsens medeltemperatur.+7 i Stockholm men kanske 8-9 i Ängelholm.
    Vad som inte är ett aprilskämt är dock EONs redovisning av Energiåtgång kopplad till en temperaturangivelse.
    De redovisar dagligen med en historik bakåt i tiden.
    Jag gissar att temperaturen är plockad från någon databas som kopplas till fastighetens lokalisering.

    Det framgår av denna att årets Mars månad varit kallare än normalt (+1 mot +4 förra året)
    Det framgår också att elåtgången i ett eluppvärmt hus är kopplat till utetemperaturen och att vårmånader som mars ger ett betydande tillskott från solen.

  56. Magma

    #53 o 54
    Måste väl betecknas som ett bevis för att ökad halt CO2 kyler …. 🤔 eller är det bara ett tecken på Bolundskt extremväder – för solen o avståndet till den har ju absolut ingen inverkan …

  57. Lasse

    Följer denna rapportering:
    https://notrickszone.com/2023/03/31/water-vapor-clouds-are-the-real-direct-masters-controlling-our-climate/

    Kyler eller värmer molnen?
    Otroligt att kunskapen om detta inte är större.

  58. #54
    Partialtrycket CO2 för Mars: 750 Pa och för Jorden 40 Pa.

    Åter igen, CO2 har mycket lite med ”växthuseffekten” att göra. Det skall heta atmosfärens masseffekt med krydda av ”transkriptions” gaser som vid ytan omvandlar visst ir ljus till konvektionsvärme som långsamt, beroende av gasernas massa, stiger uppåt.
    Under denna stigtid hinner planeten få ett överflöd av ackumulerad värme.
    Men i stratosfären sker det omvända med att hjälpa till med ”transkribera” konvektionsvärme till strålning. som planeten svettas ut i rymden, mer än tillbakareflektionen, p.g.a. av att planeten är rund.

    Summa summarum så kyler CO2 lite mer än det ”värmer”.
    För att Jorden har atmosfär och för att den är rund.

    Ungefär som en zenerdiod med lätt i ena riktningen men lite trögare och visst läckage bakåt, men mer vid en viss backspänning. Är det en bra liknelse?

  59. Per Karlsson

    Re 23
    Har letat efter denna graf. Var finns den?

  60. # 56

    Som du är inne på rätt spår. Atmosfärens massa och täthet samt planetens gravitation och avstånd från Solen är det som avgör atmosfärens temperatur på en planet. En djup och tät atmosfär på en planet med stark gravitation är varmare än en tunn och gles atmosfär på en planet med mindre massa. Detta oavsett sammansättning.

    Exempelvis så är atmosfären på Venus som är djup och tjock och består till 96,5 procent av koldioxid ca 480 grader varm. På Mars däremot där atmosfären är tunn och gles och består av ungefär lika mycket koldioxid (95%) är temperaturen istället bara ca 43 grader kall.

    Atmosfärens massa och täthet samt planetens gravitation och avstånd från Solen ger alltså grundförutsättningarna. Vad som sen i huvudsak styr klimatets växlingar på en planet som Jorden är Milankovitch cykeln, kosmisk strålning, havens cirkulationsmönster, orbitallutningen och variationer i solens aktivitet.

  61. Ivar Andersson

    Sol och vind kan ersätta kärnkraft motbevisas av:

    En elimport motsvarande tre kärnkraftsreaktorer. Så stort var behovet från utlandet när efterfrågan på el var som störst den gångna vintern, enligt Svenska kraftnät. Hade inte svenskarna dragit ner på förbrukningen hade det kunnat bli kritiskt.
    Mellan klockan nio och tio den 16:e december – då nådde Sverige den högsta elförbrukningen den gångna vintern.
    Importen var rekordhög just under denna topplasttimme, över 3 000 MW, vilket motsvarar ungefär tre svenska kärnkraftsreaktorer.
    Det totala antalet timmar då Sverige var nettoimportör av el under vintern landade på 147 timmar eller totalt sex dygn, något fler än under förra vintersäsongen på 140 timmar. Även om antalet timmar med nettoimport (import minus export) var nästan oförändrat var nettoimporten desto större när den väl behövdes, 142 GWh jämfört med 87 GWh förra vintersäsongen.

  62. #60 Nils

    Ungefär så. Venus har en mycket trög atmosfär med lång tid.
    Den ”planet” som vinner racet är gasjätten solen där värmen tar flera miljoner år på sig att nå upp till ytan. Därför är den så varm och strålar ut jämt och långsamt till vår glädje.

    Vid jordytan så spelar det igen roll utifall det tar IR-strålningen 20 cm eller 2 meter att träffa sin frekvenskompis bland gaserna. Det händer direkt vid ytan relativt sett. Väggen blir inte mer röd fjärde eller sjunde gången man målar.

    Atmosfären är mättad av ”växthusgaser” vid låga halter, tiotalet ppm, och mer gör varken till eller ifrån vad gäller energiöverföringen där.

  63. Lars Kamél

    Vad gäller atmosfären på Venus, innehåller den så täta moln att knappt något solljus når ytan. Trots att Venus ligger närmare Solen, får den planetytan mycket mindre solstrålning än ytan på vår planet. Och ändå är den mycket varmare.

  64. tty

    #51

    Ja en glaciär flyter, men inte riktigt som en vätska. Ytlagret flyter inte alls, trycket är för litet för att övervinna den mycket höga viskositeten. Deformeras detta ytlager så spricker det istället. Det är därför det finns glaciärsprickor och också därför dessa aldrig går rakt igenom en tjock glaciär, en bit ner är trycket tillräckligt för att isen skall övergå till plastisk deformation.

    Ofta, men långt ifrån alltid, rör sig hela glaciären också över underlaget. Detta gäller för varmbaserade glaciärer där temperaturen i botten av glaciären är över trycksmältpunkten och det finns en vätskefilm mellan is och underlag. Motsatsen är en kallbaserad glaciär som är fastfrusen mot underlaget och bara rör sig genom inre deformation.

    Bilden nedan ger en förenklad bild av flödet i en inlandsis:

    https://i.pinimg.com/originals/0b/e5/60/0be5602f3dd4bcc64e1f053ee240a207.gif

    Som framgår där är det bara rakt under isdelaren som riktigt gammal is kan bevaras, men en isdelare flyttar sig om nederbördens fördelning eller mängd ändras, och dessutom kan isen smälta underifrån. Riktigt tjock inlandsis är alltid varmbaserad. Isen isolerar och är isen tjock nog är det geotermiska värmeflödet tillräckligt för att höja bottentemperaturen över smältpunkten.

    Som sagt, den äldsta is som hittats vid borrningar är ca 150 000 år på Grönland och ca 800 000 år i Antarktis. I Antarktis har faktiskt äldre is hittats i s. k. blåisområden. Detta är områden där topografin lett till att is hamnat ”i bakvatten” och blir liggande stilla och mycket långsamt sublimerar (avdunstar). Sådan is går dock inte att datera exakt eftersom det inte finns någon sammanhängande lagerföljd fram till nutiden.

  65. tty

    #62

    ”Atmosfären är mättad av ”växthusgaser” vid låga halter, tiotalet ppm, och mer gör varken till eller ifrån vad gäller energiöverföringen där.”

    Inte helt sant. Absorptionslinjerna är inte helt skarpa utan litet suddiga i kanterna p g a bl a tryckbreddning och dopplerbreddning. I dessa kanter har ökande mängder växthusgaser en viss effekt, även om den avtar i stort sett exponentiellt med ökande halter.

  66. Nr 59 Per
    Graferna från smhi:s 35 stationer med långa serier hittar du genom att skriva in ex v – medeltemperatur maj 2022 smhi..eller månaden du söker.
    – Grafen ligger rätt långt ner på sidan, bara att scrolla förbi dom första kartorna med temp och nederbörd…

  67. De flesta utländska referenser här på KU kommer från engelskspråkiga källor. Gott så, men det vore intressant att se lite mer vad som försegår i de stora europeiska länderna. Dessa påverkar EU:s lagar och direktiv som i sin tur leder till svensk lagstiftning. Nog måste det finnas de som följer KU i Tyskland, Spanien, Italien och Polen till exempel, som skulle kunna rapportera vad som händer på energi-och klimatområdet i dessa länder. Det vore intressant och tips efterlyses.

    Nyligen har undertecknad upptäckt http://www.pleiteticker.de. De har många intressanta nyheter om vad som händer i Tyskland. Visserligen kan språket vara ett problem, men t.o.m vi som endast har realskoletyska att förlita oss på, bör ledigt kunna förstå talet på en video som länken nedan. Italienska och polska blir kanske lite svårare. Men YouTube kan ställas in på automattextning till valbart språk. Bäst blir det till engelska. Långt ifrån perfekt, men med lite fantasi förstår man vad vederbörande säger.

    Länken till en video som bl.a handlar om den tyske gröne ministern Robert Habecks förslag att lagfästa inomhustemperaturen i landets bostäder. Inget exceptionellt, men ytterligare ett tecken på politiker som vill rätta konsumtionen efter tillgången. Vem Gloria von Thurn und Taxis är vet säkert KU:s följare. De första 10-13 minuterna mest intressanta.

    https://www.youtube.com/watch?v=raDPMYiFrlw&t

  68. Fredrik S

    De gröna i Finland tappar rejält och upplever en riktig katastrof.

    ” En enorm valförlust. Det ser inte bra ut för klimatkrisen. ”

    Konstaterar partiledaren och verkar helt fått sin egen betydelse helt om bakfoten.

    Men det är ju lika på andra sidan innanhavet.

  69. Nu har 1:a april passerat men ibland undrar man…

    Jag funderade lite på varför mina hemmavatten var så kylslagna förra året i maj – trots att smhi visade nästan normal temperatur april och maj jämfört med 1991 – 2020…vattentempen borde ju speglas i medeltemperaturen..

    Det jag själv märkte förra året var att vi här i trollhätteområdet inte hade den annars så vanliga sommarveckan i maj – det var regnigt och kyligt i maj och även snö i april..då också..
    Men om smhi ändå fick det till nästan normal medeltemperatur så borde väl inte vattnet ha varit så kallt..
    Jag kollade runt på olika stationers temp från uddevalla till borås..nää, det verkade vara hyfsade temperaturer – nästan normala.
    Insåg dock sedan att dom medelvärdena per månad var resultatet från avläsningar i statsmiljöer och vid vägar..

    Nu i helgen när jag spårade runt på skidor i skogsområdena väst om trollhättan och uppåt dalsland så var skillnaden på temperaturen i dom snötäckta skogarna ungefär 4/5 grader mitt på dagen – jämfört med dom offentliga avläsningarna vid stallbacka i trollhättan.
    Tjocksnö och skuggande skog gör en enorm skillnad – man undrar, återigen, hur representativa smhi:s medeltemperaturvärden är…

    Jämför jag mitt 60/70-tal med dagens myller av nya villaområden och stora köpcentran vid ex v stallbacka så blir det absolut en signifikant skillnad…applicerar man sedan detta nationellt och globalt så undrar man hur mycket våran urbana värld påverkar…
    Vi har dessutom fått mera sol jämfört med 80- talet…solen värmer vägar och byggnader… undra om inte smhi har en formel som säger att 3% mer sol ger 1.5 w/m2..kanske minns fel..

    Om man skulle mäta globaltempen 2m över marken så kan man undra vad sveriges 3500 mil skogsvägar, städer och dubbelfiliga motorvägar och jordbruksmarker innebär..

    Mina sjöar i trollhättan kanske gav en bättre bild av medeltemperaturen än smhi:s statsmätningar..sutarna verkade i a f följa vattentemperaturen och inte smhi:s statsmätningar.

    Imorgon blir det en ny skidtur här i västergötland, snön ligger fortfarande djup uppe i skogen väster om trollhättan – blir intressant att se om temperaturskillnaden består.

  70. Nr 68 Fredrik
    Rejält tapp för det finska klimatpartiet – bara 1/3 mot senast…
    undra när journalister och media skall nå insikten att folket inte tror på snacket om ” gaspedalen mot klimathelvetet” och andra stolleuttalanden.

    Som alltid – folk är inte så dumma som journalisterna vill tro, panikrubrikernas tid har sprungit om sig själva…svt borde ha ett program om varför klimatpartiernas domedagshot inte biter…att skrika ännu högre hjälper i a f inte.

  71. Klimatkrisen fick ett ansikte i Finland idag – men krisens dignitet syns också uppe på arktis isvidder, större delen av havsisen ligger insvept i 30 graders köld trots att vi kommit in i april..och när så sommaren ev dyker upp däruppe så bildas ett tjockt lager dimma över havsisen, som solen knappt klarar att lysa igenom…
    Fysiska lagar utgör ett allvarligt hot mot klimathotsteorin.

  72. #62, #65

    ”Atmosfären är mättad av ’växthusgaser’ vid låga halter, tiotalet ppm, och mer gör varken till eller ifrån vad gäller energiöverföringen där.”

    Det är visserligen sant att energiöverföringen på de starka resonanslinjerna av CO2 inte påverkas av koncentrationen ”där” dvs vid planetytan. Men som tty påpekar har spektrallinjerna en viss bredd och därför påverkas energiöverföringen på spektrallinjernas flanker. Dessutom finns svaga spektrallinjer som inte är mättade. Med ökande koncentration blir fler och fler av dem av betydese.

    Ovanstående gäller vid markytan och det har ringa betydelse för jordens strålningsbalans. Avgörande är att atmosfärens täthet avtar med höjden och därför finns det för varje våglängd en höjd där växthusgasens absorption upphör att vara mättad. När växthusgasens koncentration blir större ökar höjden där mättnad upphör. Därför kommer strålningen som når rymden att komma från en högre höjd vilket för större delen av spektrum innebär från lägre temperatur vilket i sin tur innebär lägre utstrålad effekt.

    Varje fördubbling av CO2 från några få ppm upp till flera tusen ppm ändrar strålningsbalansen med ungefär 3W/m2. Prova gärna med MODTRAN som använder välkända, på laboratoriemätningar baserade spektroskopiska data.

    Argumentet ”absorptionen av CO2 är mättad och därför spelar en ökning av mängden CO2 från nuvarande nivåer inte någon roll för jordens temperatur” är fundamentalt fel. Sambandet är logaritmiskt och kan uttryckas så här: ”Forcingen från ytterligare 1 gigaton CO2 blir mindre och mindre allteftersom CO2-halten ökar. Noll blir forcingen aldrig.”

    Notera att jag inte uttalar mig om vad effekten blir på temperaturen – och än mindre om eventuella andra förändringar i klimatet, skyfall, torka, etc. Visst har jag åsikter, men för dem kan jag inte åberopa vetenskaplig säkerhet. Givetvis finns en viss osäkerhet i forcingen 3W/m2. Den gäller ”allt annat oförändrat” så vi vet att den inte gäller när jorden kommit i jämvikt. Den är baserad på en molnfri standardatmosfär och det ger ett visst fel plus lite osäkerhet. Felen är dock inte särskilt stora, de avgörande fenomenen händer ovanför molnen.

  73. foliehatt

    Leif Åsbrink, #72,
    Felen och osäkerheten är stora nog för att IPCC själva inte vill ange en ECS/TCR med mindre än +/- 50% spridning. Den osäkerheten år såpass stor att medelvärdet är ganska meningslöst. I alla fall som grund för att göra några som helst kostsamma investeringar utifrån.

  74. Daniel Wiklund

    Läser I kuriren om valet i Finland. Inte ett ord om det gröna partiets kraftiga tillbakagång. På text-tv nämns det gröna partiet med mycket små bokstäver, om ens det. Det för årstiden kyliga vädret fortsätter.

  75. Jonas W

    Leif,

    https://wattsupwiththat.com/2023/03/17/the-lwir-puzzle-experiments-with-modtran/

    Den här artikeln är en bra genomgång av MODTRAN.

    Om jag förstår rätt anser artikelförattaren att MODTRAN har en nogrannhet på 5-10 W/m2.

    Pekar också på några andra svagheter – t.ex. att man måste sätta randvärdena (temperaturer) manuellt. MODTRAN kan inte räkna ut detta. Man måste alltså ”gissa” temperaturen vid utstrålningshöjden.

    Han ger också ett exempel där MODTRAN räknar ut att det inte sker någon ökning av ”forcing” när man ökar koldioxid från 280 till 420.

    Min bild utifrån denna artikel är att MODTRAN har sina brister.

  76. foliehatt

    Kåberger får sparken ur Vattenfalls styrelse.

    Först så slipper man höra Bolund varje dag i media, och så nu detta. Regeringen gör en del grejor helt rätt!

  77. #76 foliehatt

    Min bild utifrån denna artikel är att MODTRAN har sina brister.

    Javisst, men när man räknar på forcing, allt annat oförändrat, tar de systematiska felen ut varandra. ”issues that prevent accuracy of MODTRAN being better than 5-10 W/m2. However, differences between models with only a parameter or two of distinction between them are probably more accurate than this. När bara en parameter ändras, CO2-halt, allt annat oförändrat blir felen mycket små.

    Länken till wattsupwiththat.com räknar på för låg höjd, bara 18 km.

    WUWT 70km
    301.566 300.592
    298.457 298.300
    -3.11 -2.292

    Skillnaden beror på att temperaturen stiger med höjden i stratosfären. Den kylande effekten av det får inte försummas.

    Jämförelsen med ”Figure 3. Graph of satellite measured outgoing longwave.” är principiellt fel. Strålningen avtar inte med med tiden därför att hela atmosfären enligt Loschmidt’s Gravito-Thermala Effekt värms upp. Ifall CO2 plötsligt skulle gå från 260 till 420 ppm skulle strålningen momentant sjunka med 2,29 W/m2. Efter lång tid skulle jorden komma i jämvikt och åter stråla ut exakt lika mycket som den absorberar från solen. Vad marktemperaturen då skulle bli vet vi inte därför att massor med saker skulle ha ändrats. Luftfuktighet, molnighet, albedo (mer gröna växter och mindre yta av glaciärer.) Man kan nog tänka sig andra saker också.

    ”Figure 4. Increasing boundary temperature by 0.7K energy balance is restored at TOA.” Detta stämmer inte alls. Tittar man från 70 km höjd finner man att marktemperaturen behöver stiga med 0,52K för att återställa 300.592 W/m2.

    Tittar man på uppåtriktad strålning vid marken i de två fallen (+0.52K,420ppm) => 449.648 W/m2 och (0K, 260ppm => 446.508 W/m2 med skillnaden 3,14 W/m2.

    Slutsatsen i WUWT: ”In our test case, increasing CO2 concentration from preindustrial estimated values to the present time manifests itself first as a decrease of 3 W/m2 at TOA and an increase of 1 W/m2 at the surface.” skall allts vara: ”In our test case, increasing CO2 concentration from preindustrial estimated values to the present time manifests itself as an increase in upwards radiation of 3.14 W/m2 at the surface with a temperature increase of 0.52K from 299.7K och 300.22K”

    Stefan Boltzmanns lag ger 460.618 respektive 457.436 W/m2.

    Emissivitet = 449.648/460.618 = 0,976

    Alltså ansätts emissiviteten 0,976 i MODTRAN. Det är rimligt vid 667 cm-1.

    Temperaturen har stigit med cirka 1,2 grader. IPCC anser att 1,0 grader är pga CO2 vilket betyder positiv återkoppling med en faktor 2. Det är naturligtvis mer osäkert än vad IPCC vill påskina. (max fel ±0,2 grader motsvarande en återkopplingsfaktor mellan 1,54 och 2,31.) I SPM hävdas ±0,1 grad med motsvarande snävare intervall för återkopplingsfaktorn. Ökad insolation och andra observerade fenomen är enligt IPCC återkopplingsfenomen eftersom hela uppvärmningen enligt dem är antropogen.

    CO2 har definitivt en värmande effekt. Vi vet nu att IPCC anser att världen går mot 2,7 grader vilket i MSM brukar beskrivas som 3 grader. AR6 WG1 visar modellresultat som inte är katastrofala alls. Väderkatastrofer kommer att öka ungefär lika mycket till som de har ökat från förindustriell tid tills nu när uppvärmningen nått 2,5 grader. Hur mycket det kan tänkas vara vet vi inte för det går inte (ännu?) att urskilja ökningen av katastrofer. Data är alldeles för dåliga.

  78. Daniel Wiklund

    Just nu fantastiskt väder I Luleå. Oavsett vad modellerna visar så kan det nog inte vara bättre än vad det är idag. Strålande sol, svaga vindar. Fem plusgrader men betydligt varmare i solen. Definitivt ingen klimatkris, varken i Luleå eller nån annanstans i Sverige . Vi har haft den kallaste mars i Luleå sen 2013. Mera värme åt folket.

  79. Håkan Bergman

    Vindproduktion offshore och onshore i MW för några länder vid lunchtid.
    Portugal–2–613
    Spanien—0-3184
    Frankrike-0-1307
    Belgien—1—-6
    Nederl.–88—-5
    Danmark–14–104
    Tyskl.–211–678
    Nåja dom har ju gott om kolkraft att sätta in.

  80. Nr 79 Håkan B
    Kan ju i dessa vindsvaga dagar vara bra för koprutt – partierna att räkna fram hur mycket batterilagring och vätgaslager som behövs och kostnaden för detta – när nu vindkraften saknar svängmassa.

    Men det är ju klart – dom anser väl att vi bara behöver energi ibland…och snart blåser det väl igen..

    När västländerna sätter sig under korkeken och luktar på blommorna – så marscherar resten av världen framåt, in i framtiden.

  81. Håkan Bergman

    Nu har jag kvartal 1 för 2023 att jämföra med kvartal 1 2022, ingen större skillnad på levererade TWh. Kvartal 1 brukar vara ett bra kvartal för vinden, sen sjunker det för kvartal 2 och 3.
    https://drive.google.com/file/d/19sPZ1o8fM3nZW-JlHOEREHXpP2KDpsJn/view?usp=share_link
    https://drive.google.com/file/d/1sJjZF9yhOUagMFxNiCqVvs4qUcOaV7Gq/view?usp=sharing