Öppen Tråd

vinter

Februari, den sista vintermånaden även om det kommer att vara snö och is under flera veckor och månader framåt i vårt avlånga land. Men ljuset är på väg! Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jisonbetzel

    Titta på ”Honest Government Ad | Carbon Capture & Storage” på YouTube

    Juice media är en you tube-kanal som lyfter galenskapen i att subventionera en mängd projekt inom området ”Green washing”. De är samtidigt klimatalarmister, men man måste ändå ge dem uppskattning för sitt engagemang att dra ner brallorna på alla statligt stöttade projekt där löftet är att rädda världen men där resultatet inte ens blir en tumme. Önskar er en rolig början på lördagsmorgonen.
    https://youtu.be/MSZgoFyuHC8

  2. Joachim

    Igår, 3 feb 19.30, hade Rapport ett inslag om havsbaserad vindkraft.
    https://www.svtplay.se/video/jA3N31A/rapport/igar-19-30?position=1124&id=8WAMAzn
    Där slog Svenska Kraftnät fast att havsbaserad vindkraft är det enda som kan ge Sverige tillräckligt med el för den fördubbling av dagens elkonsumtion som krävs för att Sveriges industrier ska överleva.. Danska vindkraftbyggarna Ørsted kunde därefter lova att dom kan leverera hälften av denna fördubbling om dom får bygga dom sex vindkraftsparker dom ansökt om i svenska vatten.
    Vi fick inte reda på någonting om alternativa energikällor, vilka komponenter det ökade elbehovet beror på, kostnaderna för att bygga denna vindkraft, vem som ska betala koppling till stamnätet och avveckling efter parkens livslängd, vad som ska balansera vindkraften när det inte blåser, och hur mycket av producerad el som kommer att exporteras till andra länder, exempelvis Danmark som fortfarande inte kan klara sin egen elförsörjning med vindkraft.
    På svt.se står hur SVT arbetar: ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant.”
    Jag trodde jag visste vad nyckelorden ovan betydde, men det kanske har ändrats sedan jag gick i skolan.

  3. Simon

    #2 Joakim
    Stoppa huvudet i sanden och hoppas allt löser sig tycks blivit det nya modet för våra politiker. Det framgår inte heller hur man tänkt sig få stabilitet i elnätet då vindkraft inte har svängmassan som behövs. Om jag nu har förstått det hela korrekt.

  4. Magma

    #2
    Jag såg eländet – ett statligt affärsverk som tar parti för en teknik med på systemnivå tvivelaktig funktion och, så som inslaget gav intryck av, för en leverantör ….
    Kan det verkligen vara ett statligt affärsverks uppgift … tänk om de i stället kunde verka för att få ett stabilt nät med förutsebara priser för elkraften …

  5. Stefan Eriksson

    Men anknytning till gårdagens tråd om vätgasbubblan;
    Vattenfall,,, har tydligen vätgas att exportera,, ”häpp”!

    I övrigt är debatten om vätgas i Tyskland inte lika verklighetsfrämmande som här i Sverige.
    https://www.handelskammer.se/nyheter/vatgas-en-energibarare-med-framtidspotential-tysk-svenskt-samarbete

  6. BG

    #2 Joachim

    Återvinning är inte så lätt. Så här kan det gå:

    https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/wAv0bA/texas-her-ligger-vindmoellenes-kirkegaard?fbclid=IwAR1ypgccA7888r4ynwnMn0K-UbPyKgOR4-qLe7XHRmxZk8S7WPVeIVdcvUs

  7. Newbie

    Rubrik i Aftonbladet i går: Kurvorna avslöjar: Världens havsis är nu rekordliten (Jonathan Jeppson).

    Har ni kommentarer om det? Har för mig att det tagits upp tidigare här, men kommer inte ihåg vad som sagts.

    Jag litar mer på er än på AB.

  8. Daniel Wiklund

    Varje dag har kuriren artiklar om klimatförändringarna. Som alltid leder till det sämre. Idag bl a en helsida om att bussbolaget LLT fyller 100 år. VD:n säger ” Hållbarhet finns i vårt DNA”. ”År 2040 ska vi vara helt utsläppsfria”. Innebär det att ett PCR-test kan visa att DNA-molekylen visar på hållbarhet. Undrar om Kary Mullis hade hållit med om detta. Ska snart ut i kylan. Just nu är det minus 20 grader. Gäller att ta på sig hållbara kläder.

  9. Håkan

    Svenska Kraftnät visar på sidan ”kontrollrummet” hur frekvensen varierar över dagen. Den hamnar nästan dagligen på rött, dvs. utanför spannet 49,9-50,1 Hz. Fel frekvens torde vara skadlig för kundernas utrustning. Samtidig hör man inga rapporter om skadad utrustning.

    Kan någon el-kunning kasta ljus över detta? Vid vilka frekvenser blir det skadligt? Och vid vilka nivåer kommer en black-out?

  10. Ivar Andersson

    Ett verkligt miljöproblem från fredagens tidning.

    Tonvis med svenska sopor skulle dumpas i Asien
    Förra året stoppade Tullverket drygt 1 043 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Asien och Afrika. Det är en kraftig ökning från 2021 då 627 ton stoppades.
    En förklaring till ökningen är ett intensifierat arbete med att stoppa transporter med farligt avfall.

  11. Gunnar Juliusson

    I dagens Sydsvenskan ägnas två uppslag åt antalet dagar med snö i Sverige, med historiska data som förstås visar minskning idag jämfört med det kalla 1970-talet.
    Sedan projiceras framtiden med hjälp av SMHI RCP8,5.
    Vid en snabb titt på SMHIs hemsida ser jag att man kan välja mellan RCP 2,6, 4,5 och 8,5, och skribenten i Sydsvenskan väljer förstås 8,5 utan kommentar om dess orimlighet. Man kan förmoda att hon själv ändå är medveten om problemet eftersom artikeln diskret nämner RCP8,5, och självklart är detta agendajournalistik utan ambition att verkligen informera.

  12. Lasse

    #7
    Ang Aftonbladet-under isen som vanligt!

    Det ytor som smälter blir åter istäckta förr eller senare.
    Under tiden avger det varma havet mer energi och kyler vår planet.

    Lyssnade på Elsa och Jessikas pod.
    Tydligen har vi det elpris som finansministern godkänner.
    Vi kan inte likt andra länder ta bort skatterna, pengarna behövs och inflationen är viktigare att bekämpa.

  13. Sören G

    I alla reportage i medierna om extrema väderhändelser eller minskning av antalet individer av växter och djur och annat dåligt nämner man bland diverse orsaker alltid ”klimatförändringen” som ett mantra.
    I dag i SR handlade det om extrema grupper som vill störta demokratier i olika länder. Bland de grupper man räknade upp var också ”klimatskeptiker”.

  14. pa

    #9
    De flesta adaptrar för konsumentelektronik omvandlar växelspänning till likspänning med kondensatorer efter likriktaren, där händer inte mycket om det varierar lite.
    Kan tänka mig andra högspänningsinstallationer som är beroende av timing för att kompensera fasförskjutning är svårare att hantera om det ändrar sig mycket.
    Väderberoende el skulle behöva en passiv tung last som accelereras upp till hög hastighet som komplement till varje park innan elen fasas in.

  15. foliehatt

    Sören, #13,
    ironin i argumentationen är att den extra koldioxiden gör fotosyntesen mer effektiv – vilket har givit jorden mer levande biomassa. Eller med andra ord, generellt sett gjort jordens ekosystem mer robusta.

  16. tty

    #3

    ”Det framgår inte heller hur man tänkt sig få stabilitet i elnätet då vindkraft inte har svängmassan som behövs. Om jag nu har förstått det hela korrekt.”

    Vindkraft har faktiskt stor svängmassa i rotorbladen. Men den används inte eftersom man har asynkrongeneratorer, som är billigare än de synkrona generatorer som alla andra kraftverk har. Det vore enkelt att kräva synkrongeneratorer även i vindkraftverk, Texas gör det t ex. för större vindkraftverk.

  17. tty

    #7

    Antarktisisen har mycket riktigt sitt lägsta dagsvärde sedan satellitmätningarna började 1979. I Antarktis smälter för övrigt nästan all havsis varje sydsommar utom i Wedellhavet.

    I Arktis är det det fjärde lägsta dagsvärdet efter 2017, 2018 och 2019. Det beror helt på den ovanligt milda vintern i Nordeuropa. Det är betydligt mindre is än vanligt i Östersjön, Barents Hav (speciellt i Vita Havet) och norr om Svalbard. I övrigt är det normal eller över normal isläggning.

    Men det är en månad kvar till minimum.

  18. Newbie

    #12 och #17
    Tack för svar. Uppskattar särskilt tty:s detaljerade redogörelse.

    Blev nyfiken på var vi har över normal isläggning.

  19. Hur är det möjligt att välja Skövde för skid-sm 2023 – har dom inte hört talas om att vi har en klimatkris?
    Sol å svinkallt 2023 – lyssnar man till media, vetenskap och narrativet så borde Skövde vara uteslutet som skidort.

  20. BG

    ”19

    Det är inte första gången som SM i skidor arrangeras i Skövde. 1975 blev tävlingarna inställda p.g.a. snöbrist:

    ”Svenska mästerskapen i längdskidåkning 1975 arrangerades i Umeå.

    Ursprunglig arrangör för mästerskapen detta år var Skövde, men precis som de två gångerna tidigare staden fått SM flyttades tävlingarna till Västerbotten – 1971 till Skellefteå, 1973 till Lycksele och nu till Umeå. Detta på grund av snöbrist på och runt Billingen. Inte förrän 1982 fick Skövde äntligen genomföra ett skid-SM. ” (Wikipedia)

  21. Håkan Bergman

    Skidförbundet borde ha bra statistik över snötäckningen lång tillbaka, dom kanske har kommit på nåt som forskarna missat. Har svårt att tro att dom chansat.

  22. Paul Håkansson

    Narrativet faller för varje dag 😁 Det sorgliga är att svenskar betalade ca 25 miljarder 2022 pga idiotin.

    Miljöpartiet i Tyskland vill förbjuda E10-bensin och biodiesel
    Tyskland är på väg att fasa ut etanol helt från bensin och skrota E10-bensinen och förbjuda biodiesel. Anledningen är att den tyska miljöministern Steffi Lemke (Miljöpartiet De Gröna) vill att grödor endast används till livsmedelsproduktion.

    Sedan augusti 2021 har Sverige E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nu vill Tyskland förbjuda E10 och inblandning av biobränslen i bensin och diesel, uppger Autobild. Förslaget kommer från oväntat håll. Miljöpartiet De Gröna och miljöministern Steffi Lemke anser att alla grödor ska användas till mat istället för till bränsle.

    Bioetanol görs bland annat på majs, sockerrör, betor och växtavfall. Biodiesel görs på bland annat slakteriavfall, raps och rester från palmolja. Ungefär åtta procent av världens arealer användes för att odla biobränslen under 2021, och andelen har ökat från fem procent 2018.

    De gröna i Tyskland anser att det som odlas till 100 procent ska förädlas till mat och inte till bränsle. I Tyskland kallas debatten ”bränsle eller mat”. Det federala miljöministeriet under Steffi Lemke (De Gröna) förbereder nu ett lagförslag där förbudet mot biobränsle ska genomföras genom att minska reduktionsplikten. Tyskland har en reduktionsplikt på åtta procent, men des minska den till 2,3 procent 2024 och noll 2030.

    De Grönas förslag har utlöst ett internt bråk i den tyska regeringen. Transportministeriet med Volker Wissing (FDP) är emot förslaget då det ökar CO2-utsläppen kraftigt.
    – Åtgärden skulle leda till en betydande ökning av CO 2 -utsläppen inom transportsektorn och står därför i strid med den deklarerade gemensamma avsikten från den federala regeringen att uppfylla klimatskyddsmålen, säger en talesman för myndigheten.

    Debatten i Tyskland är något av omvända världen. De Gröna i Tyskland anklagas nu av FDP för att motarbeta klimatet och inte ha något alternativ till hur utsläppen. Även den tyska bilistorganisationen ADAC är emot förslaget.

    https://carup.se/miljopartiet-i-tyskland-vill-ta-bort-e10-bensin-och-reduktionsplikt/

  23. 20 å 21.
    Nejdå, dom lever bara lite närmare verkligheten än algoritmsmekarna på kontoren.
    Själv åker jag just nu för 4:e omgången sedan november på natursnö på åkrarna runt trollhättan – har faktiskt skippat norgeresan vid nyår i år för att vi såpass ofta haft tillräckligt kul på skidor i trollhättan denna vinter.
    Norgeresan blir i vårsol ist.
    Att solen står lågt på norra halvklotet i januari är bara okänt i alarmist kretsar..och då är det ändå en jäkla skillnad på trollhättan å arktis isvidder!

  24. BG

    Om man på Facebook går in och tittar under More (engelsk version) kan man klicka sig fram till Climate Science Centre. Där skall användaren bibringas den enda rätta läran. Får man sina nyheter via sociala media, kan man få uppfattningen, att den vetenskapliga konsensusen om den av människan orsakade klimatförändringen alltjämt skulle vara förmäl för debatt. Då har man fel.

    En vid Cornell University nyligen gjord undersökning fann, att mer än 99,9% av forskarna är överens om den mänskliga aktivitetens påverkan på klimatförändringen, en nivå av säkerhet liknande den för utvecklingsläran. Likväl är detta inte den verklighet som avspeglas på Facebook.

    Detta skall Mark Zuckerberg ta itu med.

    https://www.globalwitness.org/en/campaigns/digital-threats/climate-divide-how-facebooks-algorithm-amplifies-climate-disinformation/

  25. Claes Forsgårdh

    Jordan B. Peterson har annonserat att han ska starta ett nytt ”globalt konsortium” som kommer att utmana de medborgafientliga miljardärerna i WEF. Det ska baseras i London. De ska ställa frågor istället för ställa krav och baseras på vanligt folk, småföretagare och småbönder.
    Den gode Peterson kommer förstås få enormt motstånd från alla globaliststyrda medier och alla politiker som är i händerna på globalisterna.
    Peterson måste få stöd av oss vanliga medborgare för att stoppa alla vansinnigheter som globalisterna håller på med!

  26. Dan

    tty #16:

    Nu får du rätta mig om jag har fel i detta:
    Problemet med varierande matning från vindkraftverk är väl att när vinden ökar så ökar effekten ut på nätet och de synkrona generatorerna (som bestämmer frekvensen) avlastas. Därmed ökar dessa varvtalet och frekvensen ökar, eller omvänt när det slutar blåsa.
    Om det är vindkraftverkens varierande effekt som stör nätet lär det väl inte hjälpa så mycket om de skulle utrustas med synkrongeneratorer? De måste i så fall kunna gå med konstant varvtal oavsett last. Det medför ett behov av ställbara rotorblad och/eller en constant speed gearbox antar jag, och de är varken enkla eller billiga. Sitter förresten en sån i vardera motorgondolen på de flesta trafikplan, den lämnar 400 hz till instrument mm.

  27. Nr 25 Claes F
    Ja, som statsminister stefan löven proklamerade i stv – ”man får inte kritisera klimathotet”.

    Kan något bli mer uppenbart tokfel än ett sådant uttalande – våran mest komplexa vetenskap får inte kritiseras.

    Anar man inte ugglor i mossen efter sådana uttalanden så måste man ha en rätt speciell personlighet – alla sådana utfästelser gör mig bara mer nyfiken på att undersöka verkligheten och dom naturvetenskapliga parametrar som ingen bedömt utifrån en algoritm.

    Verkligheten övertrumfar algoritmen alla dagar i veckan – och är alarmismens största fiende och vetenskapens bästa vän.

  28. Fredrik S

    Newbie, tty #7, 17

    Saint Lawrence Bay och nordost om Labrador utanför sydöstra Kanada har också betydligt mindre is än vanligt.

    Där råder dock kallt väder just nu.

  29. Lars i Huddinge

    VKV 10 miljarder nettoförlust Q4-22!! Fria tider skriver:

    ”Det spanskt-tyska vindkraftverksföretaget Siemens Gamesa kallar sig världsledande inom vindkraftsproduktion. Men trots den rekordhöga efterfrågan till följd av stigande elpris fortsätter bolaget att göra brakförlust, rapporterar Fox News.

    Siemens Gamesa meddelade nyligen att koncernen hade bokfört en nettoförlust på 884 miljoner euro, nästan 10 miljarder kronor, under kvartalet oktober till och med december 2022.

    Enligt bolaget beror förlusten på högre underhållskostnader och garantiavsättningar på grund av ospecificerade komponentfel inom den installerade vindturbinflottan.

    Det är en mer än dubbelt så stor nettoförlust som den på 403 miljoner euro som bolaget gjorde under föregående kvartal.

    – Den negativa utvecklingen i vår serviceverksamhet understryker att vi har mycket arbete framför oss för att stabilisera vår verksamhet och återgå till lönsamhet, säger Siemens Gamesas vd Jochen Eickholt i ett uttalande.

    Nu kräver man att skattebetalarna löser problemet.

    ”Ytterligare statliga åtgärder krävs för att överbrygga gapet mellan ambitiösa mål och faktiska installationer”, skriver företaget i en pressrelease.”

    Man baxnar!

  30. Björn-Ola J

    Är det någon som vet hur mycket man kan reglera ned vattenkraften innan man måste börja släppa vatten förbi turbinerna och därmed tappa potentiell elenergi?
    D.v.s. hur mycket vindkraft kan vattenkraften backa upp utan att vindkraften börjar få vattenkraften att kasta bort elenergi?
    Enligt SVK finns 16000MW vattenkraft tillgängligt, något jag aldrig har sett utnyttjas. Maxvärdet för 2022 ligger runt 12000MW. Lägsta timmvärdet är 2000MWh/h. Här antar jag att mycket vatten måste slinka förbi turbinerna.
    En svår fråga naturligtvis eftersom det är komplext och skiljer sig mellan olika vattenkraftverk, men det borde väl finnas en uppskattning på var det kan ligga någonstans?
    En anledning att jag frågar är att någon har påstått att Norges 28000MW vattenkraft kan användas som backup för utbyggd svensk vindkraft. Det finns säkert potential, men knappast motsvarande hela kapaciteten.

  31. sibbe

    Tyska energiminister gjorde upp med Norge om CO2 fri gas (CO2 skulle ”pumpas” i ett (eller flera) borrhål, som inte använts längre. Norge anser sig behärska den här tekniken.
    Det nämndes flera tyska tidningar. Men jag läste också om att Norge håller på med att göra brännolja, diesel och bensin CO2-fri genom att avlägsna CO2 på samma sätt som ovan i en raffinaderi, och ”infiltrera” eller blanda CO2 med stenmjöl, 0-2 mm. Man skulle packa den här blandningen i täta behållare. Dels av betong, med blymantel kring, och som kunde sänkas i djuphavet, dels av material som kunde inmatas i vanliga betongblandningar.
    Vet nån av er om detta experimentet? Det låter FÖR bra för att vara sant…

  32. Nr 31 Sibbe.
    Oavsett så låter bly och betong som en halvdan grön omställning…
    Men det är väl som den gröna vindkraften i våra sista vildmarker..

  33. Islänningarna håller nog inte med om att det är varmt och lite is i år…
    Har någon mer än jag noterat den riktigt ovanliga isbryggan som byggts upp mellan island och grönland – den är svår att bortförklara med en algoritm..

    Dags för islänningarna att beväpna sig med isbjörnsbössan!

  34. johannes

    #30
    Nada i Göta älv som är störst i södra Sverige.
    Skredrisk och farled.
    Norr, vet ej.

  35. Ivar Andersson

    #33 Magnus
    Är det inte så att Island under lång tid har dödat alla isbjörnar som tar sig dit?
    Så de är nog redan rustade för att döda landstigna isbjörnar.

  36. Rossmore

    Under dagen har CNN varit hyfsat upptagna med att rapportera om vädret i nordöstra USA. De likställer köldfaktor pga vind med temperatur och ylar om ”temperaturer” på -77C. Riktigt kul!

    https://amp.cnn.com/cnn/2023/02/04/weather/winter-storm-northeast-new-england-saturday/index.html

    Apropå ”global warming” och ”boiling oceans”!

  37. Nr 35 Ivar.
    Vill minnas att det finns runt 600 registrerade isbjörns observationer på island sedan 1300- talet – folk har dödats.

  38. tty

    #26

    ”Det medför ett behov av ställbara rotorblad och/eller en constant speed gearbox antar jag, och de är varken enkla eller billiga. ”

    Alla vindkraftverk har mig veterligen ställbara rotorblad. Men du har rätt, det blir dyrare vilket är anledningen till att vindkraften lobbat sig till rätten att slippa bidra till nätstabiliteten.

  39. tty

    #28

    ”Saint Lawrence Bay och nordost om Labrador utanför sydöstra Kanada har också betydligt mindre is än vanligt.”

    Nja, det beror på hur man drar gränserna, det är mer is än normalt norröver i Davis Sound, totalen är rätt normal:

    https://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r08_Baffin_Bay_Gulf_of_St._Lawrence_ts_4km.png

  40. tty

    #34

    ”Norr, vet ej.”

    Vattendomarna är relativt frikostiga, vilket leder till problem och skador i älvarna nu. Tanken när vattendomarna skrevs var att de högsta och lägsta flödena gällde för vårfloder respektive torrsomrar, inte flera gånger i veckan året runt som det blivit nu. I praktiken har vi snart korttidsreglering i varenda rännil tack vare vindkraften.

    Men SNF, WWF etc tiger som muren.

  41. Fredrik S

    tty #39

    Ja, det är sant, det beror lite på gränserna, det var längst i söder som det är under medianvärdet på på deras karta.

    Men det är kallt i den södra delen av området så det kommer nog att växa till i dagarna, speciellt när vinden mojnar.

  42. Håkan Bergman

    sibbe #31
    Det där sista låter som satir, men media och politiker kan säkert gå på det. Vet tyskarna om att norrmännen säkert tänker sig att använda gasen till att krama ur mera olja ur borrhålen?

  43. tty

    #31

    ”Man skulle packa den här blandningen i täta behållare. Dels av betong, med blymantel kring, och som kunde sänkas i djuphavet,”

    Vansinnigt slöseri med betong och bly. Lyckas man väl få ner koldioxiden under termoklinen tar det storleksordning 1000 år innan den kommer upp till ytan igen. I själva verket skulle man t o m kunna pumpa ut koldioxiden i ytvattnet i Norska Havet eftersom det är därifrån NADW (North Atlantic Deep Water) kommer. Koldioxiden kommer då upp igen omkring år 2800-3500 i Södra Ishavet. Men norrmännen är troligen smarta nog att pumpa ned den i oljefälten istället. Superkritisk koldioxid har visat sig vara en av de bästa metoderna att få ut mera olja ur gamla borrhål.

  44. MatsL

    # 30 och # 40
    Det är nog riktigt att den sammanlagda effekten för vattenkraften ligger på runt 16000 MW, men det är nog bara under en kortare tid som man kan ta ut så mycket. Vatten tillrinningen till magasinen ligger på c:a 65 TWh/år vilket motsvarar ett snittuttag på omkring 7500. Under de senaste och de senare åren har man tagit ut c:a 75 TWh/år. Så det är nog kanske inte bara korttidsregleringen som är besvärande, utan kanske även det totala uttaget…

  45. Lennart Nilsson

    #44 Mats L med flera

    Ja, det är korrekt att det finns 16000 MW installerad vattenkraft. Flera omständigheter gör att man aldrig når den effekten.

    En faktor är att det alltid måste finnas en rullande momentan reserv för Referensincidenten. Detta är i det Nordiska Synkronområdet ett bortfall av O3 i Oskarshamn, 1400 MW. (Om en vecka blir det i stället den finska reaktorn OL3, 1600 MW,)

    Alltså, om O3 i Oskarshamn trippar måste det finnas tillräckligt mycket generatorer som momentant (inom någon sekund) kan öka sin aktiva effekt och stoppa frekvensfallet.

    Norrlands vattenkraft är en betydande del av den momentana reserven.

    Det är här svängmassan (rotationsenergin) har betydelse. Frekvensfallet vid bortfall av O3 går långsammare om det finns stora tunga anläggningar i drift. Vindkraft ger inget bidrag till rotationsenergi i systemet, eftersom de inte har synkrongeneratorer.

    Likströmskablarna till Europa ger heller inget bidrag till rotationsenergin. Det är Sverige-Norge-Finland-Själland som upprätthåller svängmassa-rotationsenergi i det Nordiska Synkrområdet,

  46. Daniel Wiklund

    Härliga nyheter på text-tv idag för vindkraftskramarna. ” LKAB-s planerade framtidssatsningar kommer att behöva enorma elmängder, men det går lika bra med ojämna leveranser av vindkraft som med tex kärnkraftsel. Det säger vd Jan M till SVT Nyheter.” ” Med våra vätgaslager köper vi el bara billiga dagar och kan balansera hela elsystemet, säger Moström”. Han bedömer att det framför allt är vindkraften som kan bidra med mer elproduktion de närmaste tio åren. LKAB behöver 55 TWh/år för att tillverka fossilfri järnsvamp i Gällivare. Synd att inte alla som betalat dyra elräkningar senaste tiden bara kunnat köpa el dom billiga dagarna. Saknar bara att Moström utropar halleluja!!

  47. Staffan Lindström

    46 …INTE en janne i helvetet, MOSDRÖM….

    (Detta ordvitsande skyller jag 15 mins tittande på SVT mello från Götet… 😉 )

  48. Lennart Svanberg

    #36 Rossmore – ja min kompis dotter bor i Boston och där dör människor i hundratal, varje dag, på grund av den rekordkyla som råder.

  49. Nr 46 Daniel.
    Den gröna mardrömmen i norrland är den ultimata dödsdomen för samer, klimatet och en hållbar framtid.
    En vidkraftpark på 800km × 20km kallas grön omställning och klagar någon på det så stämplas man i pannan med Klimatförnekare – världen har blivit tokig och det svarta mörkret rullas ut.

  50. Snön faller över skidtävlingarna i Skövde och klimatet är i kris…
    På 1200- talet var medeltemperaturen i juli 22 grader i skövde – nu på 2000- talet är julitemperaturen 17 grader.

    Vilket skall vi definera som klimatkris???

  51. BG

    Som villaägare får man då och då gratistidningar i brevlådan. Häromdagen damp Villalivet nr 5 ner (https://issuu.com/villaliv_net/docs/villalivet_no1_2023). Normalt går den direkt till återvinning men av någon anledning började jag att bläddra t tidskriften. Och fann: ”Vad händer på energimarknaden?”

    Redaktionen hade tagit kontakt med en säljchef på ett energibolag för att få svar på ett antal frågor. Här är två.

    ”Vad är det som händer på energimarknaden?

    Det som händer är egentligen inget nytt, vi i branschen har kunnat se att bägaren varit på väg att rinna över i flera år. Och nu är allt startade upp efter pandemin och vi därtill fick kriget i Ukraina, så räcker vår energiproduktion helt enkelt inte längre till. Framför allt ser vi en brist i baskraft-produktionen, vatten- och kärnkraft som går att styra, den räcker inte till för att fylla behovet dessa kalla och mörka dagar. De höga elpriserna såg vi redan förra vintern, innan kriget i Ukraina, man kan helt enkelt inte säga att det finns en enskild orsak till detta, utan det är många olika beslut som lett fram till den situation vi har idag.

    Har vi varit bortskämda med låga priser?

    Det kan låta hemskt men ja, energin har faktiskt varit för billig här uppe i Skandinavien. Vi har inte behövt funder på vad elen kostar vilket lett till att gemene man faktiskt förbrukat lite för mycket.
    […]
    Vattenkraft, kärnkraft, sol- och vind är billiga energislag, när de inte räcker till behöver vi komplettera med kol, gas och olja som har betydligt dyrare produktionskostnad. Att behöva täcka upp med de dyra energislagen är inget unikt för Sverige utan en trend vi ser i hela Europa.
    […]”

  52. Benny

    Hehe…Ja, februari brukar vara den sista vintermånaden i södra Sverige men uppe i norr är det vinter flera månader till. I år har vi i söder inte haft mycket till vinter hittills men även vi har de senaste dagarna begåvats med lite kallare väder. Runt nollan på dagarna och 5-6 minus på nätterna! En typisk februari alltså! Såg att i Skövde har man i alla fall snö så det räcker för skidåkning även om man nog använt snökanoner och lastbilar med snö för att fylla upp!

  53. Om vi här oroas av tillkortakommanden inom klimatforskningen så är det en västanfläkt i jämförelse med den extremt ovetenskapliga energiredovisningen på rapport i kväll.
    Storskalig vindkraft över hela norrland, utan ökad baskraft, skall lösa den gröna omställningen…
    Man tar sig för pannan i dessa mörka dagar av vetenskapsförnekelse!

  54. Staffan Lindström

    53 … DOCK … på slutet citeras Ebba Busch om ”stålskogar”…ska vi bara satsa på kärnkraft…? Vilket EB förnekar..
    Före i inslaget Jan Moström…”Vi kommer ju bli en av de större elförbrukarna i konungariket…” Vätgaslagringen kommer han inte in på…. Senare i samma Rapport 18:00 2023-02-05, om kasino på äldreboende… Bojan Andersson har sprängt banken och säger att hon ska spränga den igen… Låter som min gamla ”ickeprenumerant” Astrid Lindgren…! Kokain för ungdomarna och kasino för de äldre…

  55. Håkan Bergman

    #53-54
    Dom får väl göra som britterna, slanta upp rejält för en effektreserv.
    https://www.theguardian.com/business/2023/feb/05/billionaire-investor-kretinsky-and-trader-vitol-eye-fortune-in-british-power-plant-subsidies
    Billigt!?
    Guardian tar naturligtvis inte upp den delikata frågan varför detta behövs i ett land med snart 30 GW vindkraft.

  56. Norrlands landareal och låga befolkningstäthet får eu att dregla över sina vindkraftplaner – vi är redan eu:s största energileverantör och massor av mer vindkraft måste byggas i våra vildmarker säger dom – samerna kommer att skeppas till ett reservat där eu kommer att visa upp dom som ett typexempel på framgångsrik samhällsplanering ala eu.
    Grön omställning är början på slutet för våran demokrati och början på eu- diktaturen.

  57. Northvolt, H2 GS och massor av andra aktörer säger nu – att skattebetalarna och pensionsfonderna skall betala deras gröna tillverkning.
    Är det någon annan som fattar hur blåsta folket blir?
    Att höra dessa vd: ar och representanter breda ut sig i kvällens nyhetsprogram är direkt hotfullt.

  58. Katarina

    Såg Agenda igår. Man fortsatte med diskussionerna om norrlands elbehov. Dom hade iallafall lyckats plocka fram en forskare som ifrågasatte den grön omställningen i stålindustrin. Men Ebba, Damberg och programledarna eldade på hur viktigt detta var. Sedan lyckades man dessutom få in att EU måste subventionera denna gröna industri i likhet med USA annars hamnar all grön industri i USA. Detta var mer eller mindre redan ordnat att EUs medlemmar skulle ha fria händer att subventionera grön industri i sina länder… suck. Den enda som ifrågasatte satsningar (åtminsone lite) var Kinnunen.

  59. UWB

    Uttalandet från Jan Moström visar att LKAB inte förstått hur elmarknaden fungerar. Under 2021 fanns det cirka 12 000 MW installerad vindkraft som producerade cirka 27 TWh vilket motsvarar cirka 3 100 MW kontinuerlig effekt, alltså två Olkilouto 3. Maxeffekten låg på cirka 9 600 MW och i teorin ska elen bli billigare ju mer det blåser.

    45 % av tiden ligger effekten över 3 100 MW och det är då som, enligt Jan Moström LKAB ska ”skörda” elen och resten av tiden ska lagret av vätgas användas. Det innebär då att 6 500 MW elektrolysörer måste installeras, mer om dessa senare.

    LKAB säger att deras behov ligger på 55 TWh, vilket gör det lätt att räkna ut att med 30 % kapacitetsfaktor på vindkraften – vilket är rimligt att tänka sig om det gäller landbaserad vindkraft kan man räkna ut hur stor effekt som måste installeras. Som en passus, Aftonbladet hade reportage om Markbygden, som har, enligt dem själva, Sveriges bästa vindläge, och de anger 35 %.

    Så, 30 % av 12 000 MW ger 3 600 MW som in sin tur ger 31,6 TWh. Av detta kan 45 % skördas, d.v.s., 14,2 TWh. LKAB behöver 55 TWh, vilket betyder att (55/12,6)*12 000 = 46 500 MW landbaserad vindkraft måste byggas för att täcka deras behov. Detta motsvarar 10,5 Markbygden vilket i sin tur motsvarar cirka 4 500 kvadratkilometer mark, cirka 22 Stockholm. En Markbygd kostar cirka 55 miljarder att bygga vilket ger en total byggkostnad om knappt 600 miljarder kronor – som måste återinvesteras inom 30 år då vindkraftverken nått sin slutliga livslängd. Dessa producerar då 122 TWh sammantaget – i genomsnitt under året.

    Så, genomsnittlig produktion ligger på 14 000 MW och maxproduktion, som vi kan anta ligga på 80 % av installerad effekt, ligger på 37 000 MW. Det innebär att LKAB måste bygga elektrolysörer för 23 000 MW för att kunna skörda den ”billiga” elen. Men är elen billig om allt överskott används av LKAB. Då det finns en avsättning för den kommer den enligt lagen om tillgång och efterfrågan att öka i pris.

    Elektrolysörerna kan knappast vara Alkaliska, utan av PEM. En alkalisk elektrolysör kostar cirka 5 miljoner per MW och en PEM cirka 8 miljoner per MW. Investeringarna för LKAB blir alltså mellan 115 och 184 miljarder, bara för elektrolysörer. Kapacitetsutnyttjandet på elektrolysörerna blir mindre än 25 % och det sägs att under 40 % inte är lönsamt. Tillgången på Iridium är inte ens diskuterad här.

    Sedan tillkommer lagringen. För att täcka upp för dagar det inte blåser och säsongsvariationer (det blåser mindre på sommaren) är det rimligt att räkna med 10 % av behovet i lagringskapacitet, d.v.s. 5,5 TWh. Det första lagret i Gällivare är på 0,1 TWh och med kompressorer, ledningar etc., är en rimlig kostnad på mellan 2 och 3 miljarder per lager. 55 lager kostar då alltså mellan 110 och 165 miljarder kronor.

    Sedan finns det en massa andra kostnader som LKAB har som tillkommer för själva processen, men med en begränsning till vätgas så ligger kostnaden mellan 800 och 1 000 miljarder kronor.

    Om vi jämför med kärnkraft. En BWRX-300 ger cirka 2,4 TWh per år. Det behövs alltså 23 stycken för att täcka upp 55 TWh. En sådan kostar cirka 12 miljarder att bygga upp, möjligtvis blir styckepriset lägre vid serieproduktion, men 280 miljarder är en rimlig investering. Det går bra med alkaliska då tillgången på el är kontinuerlig och maximalt 6 900 MW. Investeringen ligger alltså på 35 miljarder. Mycket mindre lager behövs då vätgasen kan produceras när den behövs, säg att det behöver byggas 4 lager för 10 miljarder. Totalinvesteringen inklusive elproduktion blir då 325 miljarder kronor.

  60. Dan

    Kan man inte kräva av dessa vindkraftskonsortier som vill förstöra vår lands- och havsbygd att de även bygger den balans och reglerkraft samt det ledningsnät som behövs?
    Om reglerkraften ägs av någon annan än vindkraftsägaren kommer den senare att vid lämpliga vindar i praktiken stjäla inkomster för dem som äger traditionella kraftverk eftersom de tvingas dra ned på effekten.
    Om vindkraften och balanskraften ägs av samma ägare, kan ju den när det blåser, spara en del på bränslet till det traditionella kraftverket.
    Men så är det ju inte och det hela är så konstigt att det nog bara kan tänkas ut av en miljöpartist.

  61. Daniel Wiklund

    Hållbart är på modet just nu. Frågan är om jordbävningar och vulkanutbrott är hållbara.

  62. Lasse

    Lite om Aerosolernas inverkan och klimatmodellernas akilleshäl.
    https://www.youtube.com/watch?v=E2Nkv-0DEJE

    Kan detta vara glädjande för alla som tror att vi kommer gå under om vi inte klimatbantar?
    Det borde det vara 🙂
    Lägre klimatkoppling till CO2 därtill-
    Vi får mer värme och mindre aerosoler!

  63. Håkan Bergman

    Dan #60
    Som jag förstått det så är ändringar av regelverket på gång, kanske därför det råder lite av panik i vindkraftsbranschen. Det kommer nog inte gå att ändra regelverket för befintlig vindkraft, men branschen står och faller med ständig och evig nybyggnation. Vi får se hur det blir när nya regelverk är på plats.

  64. Staffan Lindström

    59 UWB

    HELA landskapet Gästrikland är 4181 km2 … Om dina beräkningar är riktiga så skulle denna stål- och glasfibergödsling av en stor del av Sverige kosta 3 ggr så mycket som kärnkraft? Bara för ”äran” att tillverka ”grönt stål”…. Att den ”svenska” vindkraften ägs av … låt oss tala klarspråk, Kinas kommunistparti, till stora delar, inget problem, liksom förstås Volvo PV etc etc…

  65. Ann Löfving-Henriksson

    Gårdagens Agenda (sö 5:e) var både upplysande och vämjelig. Camilla Kvartoft traskar vidare i Bjerströms snörda fotspår och vill/kan inte lyfta debatten kring ”det gröna språnget”.
    Varför ingen diskussion om kärnkraften?
    Vilka konsekvenser för vindkraftens hela LCA har beaktats?
    Och sist men inte minst
    Varför allt detta för ynka cirka 0,oox C-grader, science is not settled!
    Expressen har fångat en del av höjdpunkterna under timman i ”Ebba Buschs känga mot Agendas programledare: Fultolkar””.
    Två minnesvärda uttalanden där : Ebba ska följa klimatmålen men det får inte slå ut Sverige i övrigt.
    Kinnonen påpekar avsaknaden av konsekvensanalys och att delar av debatten påminner om en Hallelujastämning där Målet helgar Medlen.
    Att sedan Ebba gav Camilla K. en, här i huset mycket, efterlängtad käftsmäll, med sitt påpekande om att C.K fultolkar, det Gjorde Dagen.

  66. #65
    Mycket kraftig beröringsskräck för kärnkraft.

    Ingen vågade ställa frågan om CO2 är bra.
    Frågan är om herrar höge direktörer som var med i programmet på riktigt tror att CO2 är dåligt.
    SSAB ja, de andra si så där?
    Minst dummast var skogsdirektören men han ville ju inte se EU förbjuda hans bransch, att fälla träd..
    Och Damberg, han gav som vanligt kräkreflexer.

  67. Håkan Bergman

    johannes #66
    Peter Wennblad har en ledare i fallet EU och vår skog, går att läsa i bibblans pressreaderversion av SvD idag, 6/2.
    Citat:
    ’Till exempel i en instruktion till en statlig myndighet. I miljöminister Romina Pourmokhtaris första regleringsbrev till Naturvårdsverket finns ett textstycke som för det otränade ögat kan verka obetydligt, men i praktiken kan innebära en omvälvning.
    ”Naturvårdsverket ska (…) ta fram förslag till reviderade referensarealer för de utpekade livsmiljötyper som år 2025 ska rapporteras enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet. (…) Översynen ska särskilt eftersträva att metodval och redovisning av referensarealen är i linje med andra EU-medlemsstater”, står det på sidan 8 av 33.”’

    Det är aktivisterna på Naturvårdsverket som satt oss i skiten, nu ska dom göra om och rätt.

  68. Lars Kamél

    Det rapporteras om laviner i Alperna. Laviner är bara möjliga om det har snöat ganska mycket. Har inte budskapet från svenska medier, och speciellt SVT, varit att det i stort sett har slutat att snöa i Alperna?

  69. Nr 68 Lars K
    Helgen som gick varnades för upp mot 70cm nysnö på sina ställen i alperna – varmfronten vid nyår däremot togs som kvitto på Co2 problematiken – kallas väl agendajournalistik.

  70. Lasse

    #69
    Vinter OS brukar intressera.
    Vädret avgör möjligheten till sportaktivitet.
    Var det bättre förr?
    Tony Heller vet: https://realclimatescience.com/2023/02/imaginary-climate-history/

    Han har dock svårt få fram detta när klimatlobbyn blockerar.
    Men de sprider dynga ändå!

  71. BMW frågar storbritannien om bidrag till sin gröna omställning idag – och liknande ser vi ungefär alla dagar i veckan och i agenda igår.

    Välmående och framgångsrika företag begär gröna bidrag – och med andra handen ger dom pengarna vidare till direktörerna och till aktieutdelningar.

    Den nya, gröna, marknadsekonomin upphäver marknadsmekanismerna, snedvrider utvecklingen och skapar inflation och bejakar ohållbara affärsideer – vindkraften är typexempel men snart är alla branscher ute med håven.
    Pandemin och den gröna omställningen är den perfekta stormen för ett storskaligt ekonomihaveri och efterdyningarna från det är våran generations gåva till dom efterföljande.

    Den gröna omställningen kan låta gullig och altruistisk i tv och på ledarsidorna men har ett svar mörker som följeslagare.

    Att i detta nya ekonomiska vansinne kasta fram en kritisk teori om klimathotet lär inte hända och helgarderingarna i klimathotet duggar tätt, det blir varmare, det blir kallare, torrare, blötare och framförallt – hotet är redan här, även om du som individ inte kan förstå det – varken med dina sinnen eller med din terometer…men du får hotets allvar serverat på nyheterna Varje kväll..
    – precis som sagorna som lästes för oss som barn.
    Folket blir förbannade när deras pengar stjäls och stoppas ner i svarta hål – dom röstar fram en regering som går till val på att dämpa det gröna vansinnet men vad hjälper det….när regeringen lyder under den gröna, internationella, makten.
    Sällan har det synts så tydligt som igår, på nyheterna och i debattprogrammen – nu finns nog ingen återvändo till analys och sans, vi som individer behöver nu anpassa oss till det gröna maskineriet, både ekonomiskt och trygghetsmässigt.

    Begreppet ” off grid” är den nya motståndsarmen som röner stor succe på youtube och andra sociala plattformar och går ut på att rusta sig till självförsörning via odling, jakt, fiske och konservering av årstidernas överflöd – jo, det finns dom som fortfarande tror på årstiderna och att ha ett rejält vedförråd.

  72. foliehatt

    Magnus, #71,
    det är en variant av planekonomi som vi bevittnar.

  73. Adepten

    #59 UWB

    Det blir en kostnad på 6 kr/kWh.
    Vilken kWh har dom räknat med för att gå runt. Eller räknar dom med nuvarande avtal på elström, vad de nu kan ligga på?

  74. Nr 72
    Jo – och nu blir tidigare generationers samhällbyggnad förgäves, sorgligt.
    Nr 72 Lasse
    Jag gillar verkligen rapporter från verkligheten, så att ungdomarna inte blir ihopfösta som historielösa lamm – bra med vinteridrottuppdateringar från förr!!

  75. Lasse

    Jordbävning har drabbat Turkiet och Syrien.
    Brist på bränsle hindrar hjälpinsatser.
    Kyla ökar behovet av hjälp.

    Naturkrafterna är svåra att förutsäga eller skydda sig emot.
    https://ourworldindata.org/natural-disasters

    Det är jordbävningar som tar flest liv idag.
    Förr var det klimatrelaterade katastrofer som torka och översvämning.

  76. Ryska förädlade petroleumprodukter (Diesel) är nu under bojkott. Oljebolagen jublar. De har fyllt så mycket det går de sista månaderna i vartenda kärl de äger (med statens goda minne) och priset förväntas öka kraftigt. Bara håva hem vinster på vår bekostnad.

    Än värre i dubbelmoralen är att Indien och Saudiarabien köper rysk olja och destillerar till diesel, som de säljer till dumma oss.
    Vad för mening med bojkotten då??

  77. Dan

    Det finns kanske ändå lite hopp om framtiden, nu har Dr Jordan B Peterson ilsknat till:

    https://www.youtube.com/watch?v=dqayBb0lqgw

  78. Magnus B #71,

    Visst. Alla storföretag är ute med håven till staten (och skattebetalarna) nu. Den snedvridningen av marknaden är själva kärnan i ”cirkulär ekonomi” och ”den gröna omställningen”. Alla skall leva på staten. Det är bara att höja skatter och avgifter.

    Under tiden dignar de svenska hushållen under elpriser, inflation och ökade boräntor. Man gör sorgligt lite för att öka energiproduktionen, vilket är grundorsaken till vårt ekonomiska elände. SvT kan ju som kompensation producera ytterligare ett lekprogram på TV så att folk tänker på annat än politikernas misskötsel av svensk energipolitik. 🙁

  79. foliehatt

    Ingemar, #78,
    det är redan igång. Säljs in som ”Mellot”

  80. Paul Håkansson

    Nu kommer narrativet att utmanas på allvar.

    https://www.youtube.com/watch?v=L_cjujecPsE&ab_channel=JordanBPeterson

    SIGN UP FOR FUTURE UPDATES: https://mailchi.mp/jordanbpeterson/in

    Recently, on the Joe Rogan Experience, I announced the establishment of a new international movement, open to the public, devoted to developing an invitational vision of the future, trying to collectively formulate the answer to six key questions. We invite all those who might be interested to contribute to the conversation.

    Our inaugural conference will take place in London, England Oct 31, Nov 1 and Nov 2, 2023.

    More details about the organization, public participation and the conference will be announced as soon as possible. .

    Watch the full episode: https://open.spotify.com/episode/4GJZ

  81. Paul Håkansson

    Judith Curry i ett fantastiskt samtal med Jordan Peterson.

    Dr Jordan B Peterson and Dr. Judith Curry discuss climate change, the major error in current models and future predictions, academic fraud, and the need for dissenting opinions.

    Dr. Judith Curry is an American climatologist with a Bachelor’s degree in geography from Northern Illinois University, and a geophysical sciences Ph.D. from the University of Chicago. Curry is the professor Emerita and former Chair of the School of Earth and Atmospheric Sciences at the Georgia Institute of Technology. She has had an accomplished career, working with NASA, the US Government, and numerous academic institutions in the field of climate change. Curry advocates for a non-alarmist approach, acknowledging Earth’s rising temperature with a grain of salt—in-field research, and a refusal to shut the doors of science to those with opposing views and findings. In 2017 Dr. Curry retired from her position at the Georgia Institute of Technology, citing “the poisonous nature of the scientific discussion around man-made climate change” as a key factor. Curry co-founded and acts as president of the Climate Forecast Applications Network (CFAN), which seeks to translate cutting-edge weather and climate research into tenable forecast products.

    https://www.youtube.com/watch?v=9Q2YHGIlUDk&ab_channel=JordanBPeterson

  82. UWB nr 59
    Bra räknat och viktigt att ge förståelsen för den chockerande ekonomin!
    När vindbranschen pratar om att dom ligger på 30- 35% så kan det vara värt att notera att vi här på västkusten vissa år bara når upp till 20% för landbaserat – och då drar siffrorna återigen iväg på ett hårresande sätt, när man tittar på totalen.
    Oavsett – utmärkt att belysa konsekvensen av vindkraftdrömmen när det gäller nationalekonomi och möjlighet för sverige att fortsätta vara ett välfärdsland med ett fungerande socialförsäkringssystem.

  83. Ingemar N nr78
    Jo – det läskiga blir när den nya vetenskapsretoriken från klimathotet smittar över till områden som ekonomi, företagande och ungefär alla våra vetenskaper så skenar konsekvenserna för individen och samhället – riktigt skrämmande och där riskerar vi att få konstatera att – samhället rasade fortare än vi trodde…där kanske 10 års perspektivet blir till en obehaglig realitet.
    Hållbart är kanon – men basera omställningen på vetenskap.

  84. Anders

    Hur kunde någon med ansvarskännande godkänna dessa gigantiska elslukande projekten innan elproduktionen fanns på plats? Min gissning är att man gjorde det av taktiska skäl för att tvinga/forcera fram vindkraft där den egentligen inte ska få finnas. Och för att undvika den riktigt hållbara och trygga kärnkraften. Som industripamparna i gårdagens Agenda nogsamt undvek att kalla vid sitt rätta namn. Den fick heta ”planerbar energi”.

  85. Daniel Wiklund

    På nordnytt nyss om klimatet. Ett reportage om att sämre isvägar ( pga klimatförändringarna) gör det svårare för dom boende i skärgården att ta sig in till fastlandet. Själv trivs jag väldigt bra med att det är en plusgrad just nu i Luleå. Igår cyklade jag extra mycket. Härligt att cykla när det är ett par plusgrader. För ett par dagar sen var det minus 20 och en isande nordlig vind. Härligt med klimatförändringar som gör det varmare.

  86. Lasse

    Klotet om energifattigdom:
    https://sverigesradio.se/avsnitt/om-energiaret-da-vi-fros-men-sparade-el-och-klimatutslapp

    Eller i klotets narrativ: ”Energibesparingarna blev en vinst för både ekonomi och klimatet. ”

  87. Lasse

    #86 forts
    Luxenburg är en föregångare i besparingar!
    Pris för el har ökat från 30 (2020) till 235(2022) EUR/MWh
    8 ggr dyrare el. Men inte ett ord om detta i klotet.

    Däremot om viljan att minska energiåtgången.
    37% mindre el och gasförbrukning.
    Besparingarna är frivilliga 😉

    Klotet är som vanligt informativt långt över gränsen till det naiva.

  88. Håkan Bergman

    Lasse #87
    Det hade kanske också varit på sin plats att informera om att Luxemburg tillhör samma elområde som Tyskland.
    https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/de-lu/yearly/?view=table
    Har Tyskland sparat 37%?
    Och sen yrkesskadan av att alltid presentera tårtdiagram, klart som fan att andelen förnybart ökar om man lägger ner kärnkraft och drar ner på gasel. Det är som att motivera starkare brännvin med att vi måste spara på vattnet.

  89. Håkan Bergman

    Och nu är vi där igen, vinteros i Stockholm 2030, har dom inte hört talas om global warming? I.o.f.s. så är Globen, nej den heter inte Avici arena, glödhet nu när både DIF och Gnaget är förpassade till hockeyallsvenskan och kan spela derbyna där, och klarar Globen den hettan lär den palla ett vinteros också.

  90. Daniel Wiklund

    I nordnytt långt reportage om klimatet. (Inspirerade av Covering Climate Now) Varje dag. Det är bara elände. Verkar vara så att inga arter får försvinna och inga nya får tillkomma. IPCC och Naturvårdsverket bestämmer, evolutionen är över. Människans har äntligen dominans över hela jorden. Halleluja!!

  91. Svante S

    I Sveriges Radio kunde vi i morse höra att Arktis kommer vara isfritt sommartid om tio till tolv år. En nyhet vi aldrig hört förr.

  92. Håkan Bergman

    Svante S #91
    Och regnar det i morgon så kommer det uppifrån.

  93. 92
    Inte i Göteborg

  94. Anders

    P1:s Sara Heyman ångar på i ullstrumporna om extremväder: https://sverigesradio.se/avsnitt/dramatiska-och-smygande-klimateffekter-sara-heyman-stockholm

    Hon påstår, självklart utan referens, att ”Klimatförändringarna gör att extrema väderhändelser blir allt vanligare.” Men såvitt jag kan minnas från flera inlägg här på KU håller inte ens IPCC med om detta. Kan nån berest och/eller kunnig kommentera förhållandena på Nya Zeeland?

  95. tty

    #94

    Extremt kraftiga regn är vanligt på Nya Zeeland, dock framförallt på västkusten. Jag minns första gången jag var där på 90-talet fick vi problem eftersom ett motell norr om Lake Te Anau där vi bokat rum hade spolats bort ett par veckor tidigare. Auckland som hon nämner brukar få ca 1200 mm/år, men normalt regnar det mest under sydvintern.

    Dock har hon rätt i så måtto att den här sommaren
    varit ovanligt kall och blöt både i Australien och på Nya Zeeland. Sålunda har det nästan inte varit torrt någonstans i Australien den gångna sommaren, vilket måste vara tämligen unikt:

    http://www.bom.gov.au/jsp/awap/rain/index.jsp?colour=colour&time=latest&step=0&map=drought&period=6month&area=nat

    Och jag tror inte temperaturen varit över 40 någon gång vilket också är ovanligt.

  96. Anders

    #95 tty. Stort tack för den, som brukligt, innehållrika kommentaren!

  97. mattias

    #95 tty
    Finns ingen extremvärme att rapportera om tar man tacksamt emot extrem nederbörd.