Öppen Tråd

skord sad

Skörden är i full gång i södra Sverige. Det gynnsamma sommarvädret har bidragit men Lantmännen räknar ändå med blott en normal skörd beroende på en blöt höst och en kall vårvinter på vissa ställen. Här är veckans öppna tråd med diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Phabster

    I ett inslag i Lunchekot igår intervjuades en handlare utanför Ljungby. Hon berättade med sorg i rösten att hon kommer behöva lägga ner sin verksamhet. Anledningen? Hennes elavtal löper snart ut. Istället för ett fast elpris på 10 000 kronor i månaden kommer priset under vissa månader att femdubblas och landa på 50 000 kronor per månad.
    En liten stund senare åkte jag förbi tre stycken vindkraftverk. De hade knappt styrfart. Det går bra nu, Sverige!
    Hur i hela helsike hamnade vi här?
    Tack och lov har vi väl i vanlig ordning en regering som, citat, följer prisutvecklingen noga. 🙏

  2. Rolf Mellberg

    Igår på BBC kunde man höra att Kina nu slutar att samarbeta med USA i frågan ”den hotande klimatapokalypsen”.
    Detta som en respons på Pelosis provocerande besök på Taiwan.

    Den enligt min åsikt mycket kompetenta (men OBS, påfallande västkritiska) geopolitiska analytikern och kommentatorn Alexander Mercouris tar upp denna fråga vid 27 minuter i filmen här.
    https://youtu.be/I51kuwW11Cc

    Hela filmen är f.ö. sevärd, man får (än en gång i denna kanal) en inblick i det annalkande Ukrainska militära sammanbrottet som västlig media inte vill berätta om (eller har förmåga att se?)
    Ukrainas män slaktas nu till ingen som helst nytta, Putin kommer att diktera villkoren när Ukraina nu snart inte kan offra fler män.
    Bäst före-datum för NATO har f.ö. passerat, ett gäng loosers med USA och UK i spetsen. Bilden och BoJo är bara patetiska. Rysslands totala framgång i den pågående krisen är djupt beklämmande.
    Hela västvärlden befinner sig nu på ett sluttande plan, vilket den totalitära rapporteringen i klimatfrågan bara är ett exempel på av flera.

  3. Karl Eider

    Några valrossar har dykt upp på ”fel” platser. Och naturligtvis beror allt på klimatförändringarna. Arnbom på WWF killgissar och Svt citerar glatt.  Hans tvärsäkra och helt oventenskapliga analys:

    ”Att valrossar och andra arktiska däggdjur simmar vilse är ett fenomen som tycks ha blivit vanligare, säger Tom Arnbom, docent i ekologi och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

    […] att klimatförändringar har ett finger med i spelet är en lågoddsare enligt Arnbom.

    […] Vad som definitivt har påverkats av klimatet är att isarna försvinner i Arktis, och valross håller ju till vid och på isen. När den smälter så har valrossen ingenstans att ligga, då simmar den i väg för att leta efter land och kan komma helt fel.”

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-fler-valrossbesok-att-vanta

  4. Magma

    Och i TV 4 intervjuas Mikael Damberg och får utan kritiska frågor fortsätta att skylla de extrema energipriserna på Putin – och påstå att Sverige har gott om energi, ”vi exporterar ju” … snacka om att inte förstå skillnaden mellan energi och effekt.
    Må det kommande valet se till att byta ut de nuvarande stollarna i Rosenbad.

  5. Matz Hedman

    #2 Rolf M
    Jag har följt honom och The Duran nästan dagligen i en längre tid. Det otäckt hur rätt de har haft i sina analyser och hur dessa ofta markant skiljer sig ifrån MSM.
    Någon sade att perioden mellan konspirationsteori och fakta blir allt kortare.
    Följ dessa herrar och deras gäster och följ upp med vad som senare skrivs så förstår ni snart att så faktiskt är fallet.

  6. Rolf Mellberg

    Förra månadens ppm-halt blev 1.94 högre än året innan. En rätt måttlig ökning.
    https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/

  7. Lasse

    Vi har kanske valpriser på elen nu. 4 öre KWh i hela Sverige.
    Flera dagar nu med lågt elpris.

    Solens roll för klimatet kan lindras om vi målar alla ytor i reflekterande vitt.
    https://notrickszone.com/2022/08/04/scientists-enhancing-earths-surface-reflectiveness-32x-more-effective-than-eliminating-ghg-emissions/

    Kanske kan vi (l)()tänka lite till/på vad som sker när större grönytor gör jorden mindre reflekterande.
    20% mer grönt enligt NASA.
    Här tex:
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2020JD033582

    😉

  8. UWB

    Tänk vad lite som förändrats på 16 år. Samma punkter diskuterades då som nu och tänk om
    1. Kärnkraften skulle behållits och byggts ut.
    2. Europa skulle sett över sitt gasberoende.

    https://www.expressen.se/ledare/060104-mauds-karnfraga/

  9. Ivar Andersson

    Bortskämt att vägra östgötska gruvor. Alla vill ha ny teknik och nya jobb – ingen vill ha gruvan på sin bakgård. Men någon måste, och det borde vara vi. I dag bryts majoriteten av alla jordartsmetaller i Kina eller Kongo-Kinshasa. Kina är en diktatur med arbetsläger för minoriteter, obefintlig yttrandefrihet och usla arbetsförhållanden. I Kongo-Kinshasa bryts mer än hälften av all kobolt i världen. Kobolt är helt nödvändigt för laddbara batterier, och finns i Sverige (riksdagen.se). Men metallerna bryts ofta av barn och alltid utan skyddsutrustning. Hundratals människor dör varje år i gruvan och tusentals blir hemlösa och svälter på grund av den korrupta gruvindustrin, som finansieras av IT-företagen i Kina och USA och konsumenterna i Europa. Att då inte vilja ta produktionen därifrån är otroligt bortskämt. I dagens system dör barn i gruvor – men utan metallen förstörs jorden av klimatförändringar.
    Från dagens Corren

  10. Lasse

    Nyligen infördes skatt på avfallsförbränning.
    Vilket skulle stimulera återvinning.

    Tänk om!

    https://www.svd.se/a/wO7voP/brand-pa-avfallsanlaggning-boende-uppmanas-ga-in

    Bränder händer mer ofta om avfall inte förbränns i anläggningar.

    politik är att välja-var det skall brinna!

  11. UWB

    #10
    Skatt på avfall är ytterligare ett hål i huvudet av MP/ Regeringen. I stället för att göra el av allt avfall som förbränns så slösas det bort för om det är ett kilo fossilt material i bränslet blir det skatt, men inte om det går till fjärrvärme.

    Cirka en fördubbling från 2,4 till 4,8 GW skulle det ge. Men då skulle det ge mindre incitament till att bygga vindkraft och solel.

    https://www.mynewsdesk.com/se/energiforetagen/news/el-fraan-kraftvaerme-en-dold-tillgaang-energifoeretagen-foerklarar-440984

  12. Brutus

    #9 Ivar A : Vättern är en vattentäkt för hundratusentals människor.

  13. Ivar Andersson

    #12 Brutus
    Sant. Men vi har krav på hur gruvavfall ska tas om hand så risken för att förorena Vättern är försumbar om övervakningen av miljötillståndet sköts.

  14. Peter Uggla

    #2 Rolf Mellberg
    Vet inte var du läser om Ukraina. Den rapportering som varit bäst (tycker jag) sedan kriget började är Lars Wilderängs blogg Cornucopia. Här är länk till dagens uppdatering av kriget.
    https://cornucopia.se/2022/08/uppdateras-fortsatta-terrorbombningar-av-charkiv-nikopol-och-mykolajiv-ryssland-bombar-karnkraftverket-i-enerhodar-rysk-trupp-koper-allt-som-flyter-i-cherson-stora-ryska-forluster-nastan-hel/

  15. Knut B

    Lasse#10 UWB#11
    Vårt ”återvinningssamhälle” innebär att brännbart material samlas på olika gårdar för att sorteras och användas som bränsle i anläggningar vilka inte drabbas av avfallsskatt. Bränderna på dessa gårdar har ökat. Orsakerna är inte helt klarlagda. Plastavfall används även som bränsle i Cementas anläggning. Allt går givetvis inte att materialåtervinna.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/slite-brand-i-silo-pa-cementa

  16. Claes

    Jag är kärnkraftsvän och hör mycket om små kärnkraftverk
    För några år sedan stod jag och fiskade i kylvattenflödet från de fyra reaktorerna i Ringhals . Flödet var stort som Klarälvens.
    Kärnkraftverk beskrivs ofta som en reaktor, men det är ju bara hälften av verket. Det andra är ju elgenereringen. Även om man gör reaktorn liten som en tändsticksask, krävs det ju ändå en Klarälv för att kyla ångan från turbinerna vid samma kilowattgenerering. Kyltorn är ungefär lika snygga som vindkraftsnurror. De nya små reaktorerna måste alltså placeras på samma platser som de nerlagda ?

  17. Rolf M #2,

    Jo, det kan alltid vara underhållande att lyssna på en pro-kremlin propagandist som Alexander Mercouris. Men någon saklig information om läget får man inte. Ukraina har nu en miljoner män och kvinnor i vapen eller under utbildning och någon ”seger” över Ukraina för Putin finns helt enkelt inte på kartan. Det kommer att ta tid men Putin har inte en chans.

    En positiv nyhet om Ukraina är dels att skörden visserligen är decimerad pga rysk ockupation av jordbruksmark och rena stölder men är mycket god, dels att man nu kan leverera stora mängder av fjolårets skörd via båt via Turkiet till Libanon. Så det börjar bli svårt att skylla de höga priserna på säd enbart på Putin.

  18. Sören G

    #16
    Det finns och har alltid funnits en hel del nyttiga idioter i väst, Dels de som hyllade Sovjetunionen och nu de som hyllar Putins diktatur,

  19. tty

    3

    ”Vad som definitivt har påverkats av klimatet är att isarna försvinner i Arktis, och valross håller ju till vid och på isen. När den smälter så har valrossen ingenstans att ligga, då simmar den i väg för att leta efter land och kan komma helt fel.”

    Inte mycket rätt där. Valrossar är på intet sätt beroende av havsis. Innan de utrotades av människor fanns det valrossar i Nordnorge och på Sable Island, båda områden där det aldrig förekommer havsis.

    Jag har själv sett åtskilliga hundra valrossar på Svalbard, en (1) av dem låg på is, i Wahlenbergsfjorden, de övriga på land.

    Det finns ett fall när valrossar är beroende av havsis. Valrossar lever på mollusker på havsbottnen, men de kan inte dyka särskilt djupt, så de är beroende av grunda områden med gott om mollusker. Det finns platser där sådana områden ligger så långt från land att valrossarna är beroende av havsis för att kunna ”beta” där (sommartid). Detta gäller framför allt i de mycket grunda haven norr om östra Sibirien. Observera att valrossar inte kan använda ”andningshål”. De måste alltså lämna områden med sammanhängande is vintertid. De är alltså långt ifrån några högarktiska djur.

    Just nu är det f ö mer havsis i Norra Ishavet än det varit denna årstid på nästan tio år:

    https://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r00_Northern_Hemisphere_ts_4km.png

    Så varför dyker fler valrossar upp i Europa? Svar: för att det finns flera valrossar i nordatlantområdet än på mycket länge. Valrossen var nästan helt utrotad på Svalbard när den fridlystes 1952. Numera är de flera tusen (4000 vid senaste inventeringen som var för 10 år sedan). Kanske kan de återbesätta Finnmarken där de fanns under vikingatid?

  20. Brutus

    #13 Ivar A : Vad jag förstått har gruvhanteringen inte alltid varit exemplarisk. Ibland snarare motsatsen. Trots lagar och föreskrifter. Med tanke på vad som är i vågskålen bör nog försiktighetsprincipen prioriteras. Men – både du och jag har åsikter. Ingen vet ev utfall.

  21. Ivar Andersson

    #19 Brutus
    Jag tror att en gruva vid Vättern är bättre än gruvor i Kina och Kongo-Kinshasa. Tvångsarbete och barnarbete vill jag absolut inte ha. Hur löser du det?

  22. Lars Lundqvist

    #7
    Ja hela veckan har elpriset varit extremt lågt i Sverige och Finland!

    Just nu rear vi bort hela vindkraftsproduktionen, som utgör en tredjedel av all produktionen.
    Vi får 3 öre per kWh då Danmark, Finland, Polen och Tyskland tacksamt importera svensk billig el.
    Själva om man har timdebitering får man betala 3 öre plus 75 öre i skatter och överföring.

    När finnarna får fart på sitt stora nya kärnkraftverk till vintern, så blir denna prisbild kanske det nya vanliga?

  23. Ivar Andersson

    En VMA har utfärdats efter att en avfallsanläggning brinner i Timrå. Från Expressen

  24. Håkan Bergman

    Den enkla lösningen är väl att reglera ihjäl användningen av dom här råvarorna, sånt är våra politiker experter på. Inga vindkraftverk, inga solpaneler och inga batteribilar med mindre än att tillverkarna redovisar in i minsta detalj hur råvarorna utvunnits och våra myndigheter ska ha suveränt tillträde till gruvorna för inspektion.

  25. Isläget i arktis och även vattentemperaturen runt grönland har varit intressant att följa denna sommar, kylslaget verkar gälla.
    Massabalansens senkommna avsmältning på grönland var ju även den intressant – och motbevisade många rapporter från svt och övrig media under sommaren.
    Jag minns kaptenen på isbrytarn Oden utsaga om isläget 2018 i arktis, att det den sommaren var mer is än han sett däruppe under sina 15 år i arktis. Han påtalade vikten av att förstå svårigheten med satellitmätningar däruppe och att dom ofta var missvisande, vilket ofta ledde till att det var bättre med visuella rapporter från byarna och andra fartyg.
    Dom stora områdena och bergsmassiv leder i den delen av världen till stora mätfel och osäkerhet – det vi får höra därifrån är alltför ofta utsagor från modellerare och tolkningar från institut långt från verklighetens arktis.
    Ofta rapporteras enskilda experters utlåtanden som sanningen. Ibland är samma expert specialist på både klimat och fjällrävar, vilket känns lite märkligt.
    Klimat och väder är viktigt och superspännande men används idag helt fel av media och politiker, trist!

  26. Lars Cornell

    #2 Rolf. Nu har Putt in fått hjälp av Amnesty International som han slängde ut för ett år sedan.
    Jag hoppas att Amnesty inte anklagar Ukraina för att spränga ryska ammunitionsdepåer i civila områden.

    ”annalkande Ukrainska militära sammanbrottet”. Där ser du något som inte jag kan se. De har något att kämpa för på samma sätt som Israelerna mellan fienden och vattnet. Då bryter man inte samman så lätt. Men mina ögon är gamla och slitna. Att EU och NATO och jag hjälper till går att förstå. Vi möter hellre ryssen i Ukraina är på andra ställen i Europa.

    ”Putin kommer att diktera villkoren”. I det underläge han befinner sig på grund av sanktionerna som snart hårdhänt når ryssarna saknar han position för det. Men även Volodymyr Zelenskyj har händerna bakbundna eftersom han inte får kriga på rysk mark. Därför kan det bli långdraget.

    Nu är jag nog bias eftersom min huvudkälla är https://cornucopia.se.
    Du har sannolikt mer varierad information än jag.
    http://www.tjust.com/2022/ukraina/bigstep.jpg

  27. Bernt O

    Svindlande affärer och förluster för Fortum i Ryssland och Tyskland. Den söta ministern ( med det ännu sötare namnet Tytti Tuppurainen) som förhandlade med tyskarna om Uniper menade att skattebetalarna inte får stå för fiolerna den här gången. I slutändan lär det nog bli så i alla fall.

    https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/602336

  28. Lars Lundqvist

    #7
    Ja elpriserna har varit extremt låga i hela landet och dessutom i Finland under den gångna veckan.

    Just nu rear Sverige bort en tredjedel av produktionen för 3 öre kWh. Alla grannländer köper, speciellt Norge som sparar på sina vattenmagasin.

    Jag tror att nyckeln till låga spotpriser i Sverige är Finland, som innan årets slut ska ha sitt nya stora kärnkraftverk i full kommersiell drift. Det ökar finska total produktionen med 20%.
    Det kanske inte alls blir någon dyr el i vinter för svenskarna och finnarna?
    Gratis är dock inte elen för svenskarna som måste betala höga skatter och avgifter på sammanlagt 75 öre per kWh.

  29. pekke

    Lars C. #23

    Håller med, det är snarast ryssarna som ligger kletigt till i Ukraina, är tydligen dålig stämning bland ryska trupperna i Kherson väster om Dnepr efter att Ukrainarna slagit ut broarna över floden.
    Går allt tyngre för ryssarna både i Ukraina och moderlandet.
    Vi får se hur detta går.

    Håller även med tty #18 om valrossen, ökar stammen så kommer de även sprida sig över större områden.

  30. Ulf

    Svar 25,

    Priserna är höga i framförallt elområde 4. Hjälper det då med ökad produktion i Finland? Elområde 1 och 2 har alltid låga priser.

    De hör elområdena och överföringskapacitet för det mer eller mindre omöjligt att förstå hur elpriserna egentligen ser ut.
    Det enda som jag upptäckt är att priserna är låga i hela Sverige när det blåser.

  31. Lars Lundqvist

    #27
    Det verkar som det hjälper för en stor del av exporten till Finland och Norge går från elområde 3.
    Priset har varit lika lågt i alla elområden den här veckan.

  32. Brutus

    #20 Ivar A : Du tror! Jag är inte globalgeolog och har kännedom om alla fyndigheter. Fö kommer vad jag förstår inte kända o förväntade fyndigheter av aktuella metaller att räcka till för ”the great reset”. Därför behövs omtänk. Annat spår, andra tekniker. I övrigt: Skall Sverige (fortsättningsvis) vara en koloni för utländska kapitalintressen på gruvområdet? Nej!! Skall vi vara en vindkraftskoloni? Nej! Skall vi förvara utländskt kärnavfall? Nej!!

  33. Vattendelaren

    När var det Greta Thunberg och andra ”betydande” personer sa att vi 10 år innan planeten går under? Inte bara årtal utan gärna ett datum eftersom jag tänkte jag skulle fira den dagen med champagne eller liknande. Skulle världen ändå gå under är det väl inga bortkastade pengar?

    Samtidigt vill jag hålla med om att The Duran har överlägsna analyser och prognoser. Kompletterar man dessutom med Military Summary inser man hur dålig (felaktig) svensk media är.

  34. Sigge

    Ulf #27

    Priserna i elområde SE4 kommer inte att påverkas så mycket av att finska reaktorn OL3 tas i drift. Däremot så kommer priserna i Finland, elområde SE3, Estland och norska elområdena NO1, NO2, NO5 att minska.

    Den svenska elexporten till Finland kommer att minska, samtidigt kommer elexporten till Norge att öka så Sverige kommer att bli nettoexportör även till Norge.

  35. Ulf

    Svar 28, det blåser då är det alltid billigt.

    Svar 30 Sigge, låter rimligt. Det är väl överföringskapaciteten som är för dålig och då hjälper inte finsk el.
    Elområde 4 ligger risigt till. Stora problem redan med utanförskapsområden och arbetslöshet. Utöver det katastrofala elpriser när effektbristen slår till.

  36. BG

    #1 Phabster

    Per Bolund är på valuturné i väster och har låtit sig intervjuas av GP – artikeln år låst. Om energi utlät han sig bl.a. så här:

    ”Vårt mål är att få 100 procent förnybar energi, men vi står bakom den energiöverenskommelse som gör att kärnkraften kan fortsätta drivas i Sverige.”

    Hans mål är även att bilda en fyrpartiregering tillsammans med S, C och VP.

    https://www.gp.se/nyheter/sverige/bolund-mp-kommer-inte-byggas-ny-k%C3%A4rnkraft-i-sverige-1.78225419?fbclid=IwAR3oUnWF1zW23RxhjdcfgLtkWPjz4KpYAu1rw9Kc0-dp9gJ_bGVBXZN8ncY

  37. foliehatt

    BG, #32,
    vi får hoppas att det blir en skuggregering

  38. I Spanien har sossarna lierat sig med både baskiska och katalanska separatister. Pedro Sánchez (S) ”pragmatiska” (makten till varje pris precis som för svenska sossar) regering går under namnet frankensteins monster.

  39. Anders

    Råkade höra på P1 idag hur snyggingen Johar Bendjelloul tillsammans med en kvinnlig journalist, som jag inte snabbade namnet på, skulle göra reklam för sina kommande partiledarintervjuer. De skulle visst göra dem tillsammans och de enda ämnen de nämnde var KLIMAT och försvarspolitik!!

    Hallå, vilken pseudovärld lever dagens statsmedia i? Vem har i verkligheten något som helst problem med klimatet? Hur många hundratusen procent fler bekymrar sig över stigande el- och drivmedelspriser – och därav följande matpriser?

  40. Lennart Svanberg

    Tror att gemene man inte längre lyssnar på vår regering angående elpriser. Det kan vara frågan som fäller den här regeringen och gör att vi får ny energipolitik. Svenskar är trygghetsnarkomaner och letar efter fastprisavtal vilka nu är skyhöga så enstaka dagars låga elpriser övertygar ingen eller få.

  41. Sigge, Ulf,

    Problemet för särskilt område 4 är överföringsmöjligheterna från norr. Och det hänger inte så mycket samman med kablarna, som att vi blivit av med kraftkällorna i syd. Det behövs en ”motkraft” i ledningarna annars måste leveransen söderut skäras ned.

    Hela elsystemet var ju från början planerat så att vi hade kärnkraftverk längs kusterna, från norr, över Skåne och upp längs västkusten. Nu har sossar och MP saboterat hela systemet, vilket betyder att den mesta delen av befolkningen inte kan ta emot el från norr, eller från Finland, eller från Nordnorge.

  42. Sören G

    I Rapport i kväll larmas det om värmeböljor i haven. Många arter kommer att dö ut om vi inte slutar att släppa ut koldioxid påstår man.
    Vad jag förstår kan inte koldioxid värma haven eftersom infrarött ljus inte kan tränga ens en mm ner vattnet,

  43. Claes-Erik Simonsbacka

    The Truth About Greenpeace w/ Dr. Patrick Moore | PBD Podcast | Ep. 171
    14 juli 2022

    Patrick Moore, född 1947, är en kanadensisk ekolog och tidigare miljöaktivist som var en av de tidiga aktivisterna inom Greenpeace, men som senare har intagit mycket annorlunda ståndpunkter än organisationen.

    https://www.youtube.com/watch?v=-rn3zdpMB8k

    Mvh,

  44. Claes-Erik Simonsbacka

    NRC To Issue Rule Certifying NuScale Small Modular Reactor

    July 29, 2022

    https://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/news/2022/22-029.pdf

    Mvh,

  45. UWB

    MP har som förslag att Staten ska ge våra skattepengar som muta till kommunerna för att acceptera vindkraft. Vindkraftsbolagen betalar inget och de drabbade = närboende får inget. Rättvist?

    Se debattartikel i VLT, finns även på Klimatsans.

    https://www.vlt.se/2022-08-05/458-vindkraftverk-till-vastmanland—om-mp-far-bestamma

  46. Är det någon som vet något om detta?

    https://hysata.com/technology
    Man påstår sig ha hittat på en mycket billigare metod för framställning av vätgas genom elektrolys. Low-cost design, based on earth-abundant materials. Lite detaljer här:
    https://newatlas.com/energy/hysata-efficient-hydrogen-electrolysis/

    Skapligt med kapital har dom fått in:
    https://www.offshore-energy.biz/australias-green-hydrogen-firm-hysata-raises-29-5-mln/

    Kanske tekniniken kommer att förbättra vindkraftens ställning avsevärt. Det förefaller mig möjligt att denna teknik inte kräver jämn tillförsel av el?

    Är det månne detta HYBRIT m.fl. har känt till och tror på?

  47. Anders

    Sverige må dela ut Nobelpris i diverse vetenskapsgrenar och dess kaxiga påstått ”statsbärande parti” hävdar i var och varannan nyhetssändning att Sverige ”går före”. Men hur står det till när den fria kunskapen får florera på Internet? Reflektera gärna över kompetensnivån mellan den svenska Wikipedia.se och den engelskspråkiga (internationella) motsvarigheten Wikipedia.org. Har måhända någon flätad jänta eller mp-mupp hackat sig in i det svenska ”källgranskningskvittot” Wikipedia?

    WIKIPEDIA.SE:
    ”Utbredning: Utbredningsområdet ligger vid kusterna av Arktiska havet. Valrossen har under historisk tid flera gånger registrerats så långt söderut som Kamtjatka, Aleuterna, den södra Hudson Bay, Nova Scotia och södra Grönland. Arten vilar främst på packisen.[5]
    Även om det är det är mycket ovanligt så förekommer det att enstaka valrossar ibland siktats i svenska vatten, så har bland annat skett vid Tjörn under 2003, vid Smögen i mars 2022 och Arild i juni 2022. [6][7][8]”

    ”Status och hot: Inuiternas jakt har aldrig utgjort något hot mot valrosspopulationen. Den västerländska jakten har däremot utgjort ett tydligt hot, särskilt jakten efter de eftertraktade betarna som består av valrosselfenben. Beståndet vid Amerikas östkust, söder om Labradorhalvön, utrotades före 1800-talet. Bara mellan 1925 och 1931 dödades 175 000 valrossar. Underarten Atlantisk valross (O. r. rosmarus) är med omkring 18 000 individer nästan utdöd[1]. I Stilla havet har idag USA och Ryssland inlett skyddsåtgärder vilket gjort att beståndet har återhämtat sig. Idag finns det omkring 200 000 valrossar där.[1] Den globala uppvärmningen är ett hot mot valrossens överlevnad.”

    REF:
    1. ^ [a b c] Lowry, L 2016 Odobenus rosmarus Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1 http://www.iucnredlist.org. Läst 22 januari 2017

    5. ^ [a b c d e] Ronald M. Nowak, red (1999). ”Walrus” (på engelska). Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press. sid. 863−866. ISBN 0-8018-5789-9
    6. ^ Micke Larsson/TT (11 mars 2022). ”Valross besöker Smögen: ”Vilar sig””. Svenska Dagbladet (SvD). Läst 12 mars 2022.
    7. ^ Daniel Andersson (12 mars 2022). ”Valrossen på Smögen har lämnat bryggan – ”hoppas den hittar””. Göteborgs-Posten (GP). Läst 12 mars 2022.
    8. ^ ”Ovanliga besöket i Skåne”. 22 juni 2022. Läst 10 juli 2022.

    [MIN KOMMENTAR: Notera att det avslutande alarmerande påstående om ”den globala uppvärmningen” saknar referens och att detta inte särskilt förvånande helt saknas i den engelska (läs internationella) versionen, men att det tvärtom återfinns en uppmaning om att bidra med referens till påstådd närhet till ”ice floes”]

    WIKIPEDIA.ORG:
    ”Range and habitat: The majority of the population of the Pacific walrus spends its summers north of the Bering Strait in the Chukchi Sea of the Arctic Ocean along the northern coast of eastern Siberia, around Wrangel Island, in the Beaufort Sea along the northern shore of Alaska south to Unimak Island,[34] and in the waters between those locations. Smaller numbers of males summer in the Gulf of Anadyr on the southern coast of the Siberian Chukchi Peninsula, and in Bristol Bay off the southern coast of Alaska, west of the Alaska Peninsula. In the spring and fall, walruses congregate throughout the Bering Strait, reaching from the western coast of Alaska to the Gulf of Anadyr. They winter over in the Bering Sea along the eastern coast of Siberia south to the northern part of the Kamchatka Peninsula, and along the southern coast of Alaska.[4] A 28,000-year-old fossil walrus was dredged up from the bottom of San Francisco Bay, indicating that Pacific walruses ranged that far south during the last Ice Age.[35]
    Commercial harvesting reduced the population of the Pacific walrus to between 50,000 and 100,000 in the 1950s-1960s. Limits on commercial hunting allowed the population to increase to a peak in the 1970s-1980s, but subsequently, walrus numbers have again declined. Early aerial censuses of Pacific walrus conducted at five-year intervals between 1975 and 1985 estimated populations of above 220,000 in each of the three surveys.[36][37][38][39][40][41][42][43][44]
    In 2006, the population of the Pacific walrus was estimated to be around 129,000 on the basis of an aerial census combined with satellite tracking.[45][46] There were roughly 200,000 Pacific walruses in 1990.[47][48]
    The much smaller population of Atlantic walruses ranges from the Canadian Arctic, across Greenland, Svalbard, and the western part of Arctic Russia. There are eight hypothetical subpopulations of Atlantic walruses, based largely on their geographical distribution and movements: five west of Greenland and three east of Greenland.[49] The Atlantic walrus once ranged south to Sable Island, Nova Scotia, and as late as the 18th century was found in large numbers in the Greater Gulf of St. Lawrence region, sometimes in colonies of up to 7,000 to 8,000 individuals.[50] This population was nearly eradicated by commercial harvest; their current numbers, though difficult to estimate, probably remain below 20,000.[51][52] In April 2006, the Canadian Species at Risk Act listed the population of the northwestern Atlantic walrus in Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Newfoundland and Labrador as having been eradicated in Canada.[53] A genetically distinct population existed in Iceland that was wiped out after Norse settlement around 1213–1330 AD.[54]
    The isolated population of Laptev Sea walruses is confined year-round to the central and western regions of the Laptev Sea, the eastmost regions of the Kara Sea, and the westmost regions of the East Siberian Sea. The current population of these walruses has been estimated to be between 5,000 and 10,000.[55]
    Even though walruses can dive to depths beyond 500 meters, they spend most of their time in shallow waters (and the nearby ice floes) hunting for food.[citation needed][56][57]
    In March 2021, a single walrus, nicknamed Wally the Walrus, was sighted at Valentia Island, Ireland, far south of its typical range, potentially due to having fallen asleep on an iceberg that then drifted south towards the British Isles.[58] Days later, a walrus, thought to be the same animal, was spotted on the Pembrokeshire coast, Wales.[59] In June 2022, a single walrus was sighted on the shores of the Baltic Sea – at Rügen Island, Germany, Mielno, Poland and Skälder Bay, Sweden.[60] [61][62] In July 2022, there was a report of a lost, starving walrus in the coastal waters of the towns of Hamina and Kotka in Kymenlaakso, Finland,[63][64] that, despite rescue attempts, died of starvation when the rescuers tried to transport it to the Korkeasaari Zoo for treatment.[65][66]”

    REF:
    ”34. ”Izembek National Wildlife Report Sept 2015” (PDF). USFWS. Archived from the original (PDF) on 30 December 2016. Retrieved 26 March 2017.
    35. ^ Dyke AS (1999). ”The Late Wisconsinan and Holocene record of walrus (Odobenus rosmarus) from North America: A review with new data from Arctic and Atlantic Canada”. Arctic. 52 (2): 160–181. doi:10.14430/arctic920.
    36. ^ Estes JA, Gol’tsev VN (1984). ”Abundance and distribution of the Pacific walrus (Odobenus rosmarus divergens): results of the first Soviet American joint aerial survey, autumn 1975.”. Soviet American Cooperative Research on Marine Mammals. Vol. 1 Pinnipeds. NOAA, Technical Report, NMFS 12. pp. 67–76.
    37. ^ Estes JA, Gilbert JR (1978). ”Evaluation of an aerial survey of Pacific walruses (Odobenus rosmarus divergens)”. Journal of the Fisheries Research Board of Canada. 35 (8): 1130–1140. doi:10.1139/f78-178.
    38. ^ Gol’tsev VN (1976). Aerial surveys of Pacific walruses in the Soviet sector during fall 1975. Magadan: Procedural Report TINRO.
    39. ^ Johnson A, Burns J, Dusenberry W, Jones R (1982). Aerial survey of Pacific walruses, 1980. Anchorage, Alaska: U.S. Fish and Wildlife Service, Marine Mammals Management.
    40. ^ Fedoseev GA (1984). ”Present status of the population of walruses (Odobenus rosmarus) in the eastern Arctic and Bering Sea”. In Rodin VE, Perlov AS, Berzin AA, Gavrilov GM, Shevchenko AI, Fadeev NS, Kucheriavenko EB (eds.). Marine Mammals of the Far East. Vladivostok: TINRO. pp. 73–85.
    41. ^ Gilbert JR (1986). Aerial survey of Pacific walruses in the Chukchi Sea, 1985. Mimeo Report.
    42. ^ Gilbert JR (1989). ”Aerial census of Pacific walruses in the Chukchi Sea, 1985”. Marine Mammal Science. 5: 17–28. doi:10.1111/j.1748-7692.1989.tb00211.x.
    43. ^ Gilbert JR (1989). ”Errata: Correction to the variance of products, estimates of Pacific walrus populations”. Marine Mammal Science. 5: 411–412. doi:10.1111/j.1748-7692.1989.tb00356.x.
    44. ^ Fedoseev GA, Razlivalov EV (1986). The distribution and abundance of walruses in the eastern Arctic and Bering Sea in autumn 1985. Magadan: VNIRO.
    45. ^ Speckman SG, Chernook VI, Burn DM, Udevitz MS, Kochnev AA, Vasilev A, Jay CV, Lisovsky A, Fischbach AS, Benter RB, et al. (2010). ”Results and evaluation of a survey to estimate Pacific walrus population size, 2006”. Marine Mammal Science. 27 (3): 514–553. doi:10.1111/j.1748-7692.2010.00419.x.
    46. ^ US Fish and Wildlife Service (2014). ”Stock Assessment Report: Pacific Walrus – Alaska Stock” (PDF).
    47. ^ Gilbert JR (1992). ”Aerial census of Pacific walrus, 1990”. USFWS R7/MMM Technical Report 92-1.
    48. ^ US Fish and Wildlife Service (2002). ”Stock Assessment Report: Pacific Walrus – Alaska Stock” (PDF). Archived from the original (PDF) on 15 May 2011. Retrieved 3 October 2007.
    49. ^ Born E, Andersen L, Gjertz I, Wiig Ø (2001). ”A review of the genetic relationships of Atlantic walrus (Odobenus rosmarus rosmarus) east and west of Greenland”. Polar Biology. 24 (10): 713–718. doi:10.1007/s003000100277. S2CID 191312.
    50. ^ Bolster WJ (2012). The Mortal Sea: Fishing the Atlantic in the Age of Sail. Cambridge: Harvard University Press.
    51. ^ [NAMMCO] North Atlantic Marine Mammal Commission. (1995). Report of the third meeting of the Scientific Committee. NAMMCO Annual Report 1995. Tromsø: NAMMCO. pp. 71–127.
    52. ^ North Atlantic Marine Mammal Commission. ”Status of Marine Mammals of the North Atlantic: The Atlantic Walrus” (PDF). Archived from the original (PDF) on 25 October 2007. Retrieved 3 October 2007.
    53. ^ Fisheries and Oceans Canada. ”Atlantic Walrus: Northwest Atlantic Population”. Archived from the original on 18 August 2007. Retrieved 9 October 2007.
    54. ^ Keighley X, Pálsson S, Einarsson BF, Petersen A, Fernández-Coll M, Jordan P, et al. (December 2019). ”Disappearance of Icelandic Walruses Coincided with Norse Settlement”. Molecular Biology and Evolution. 36 (12): 2656–2667. doi:10.1093/molbev/msz196. PMC 6878957. PMID 31513267.
    55. ^ Jump up to:a b ”Морж / Odobenus rosmarus”. Ministry of Natural Resources of the Russian Federation protected species list. Archived from the original on 4 March 2016. Retrieved 4 October 2007.
    56. ^ ”Walrus Facts”. World Wildlife Fund (WWF).
    57. ^ Jump up to:a b Garde E, Jung-Madsen S, Ditlevsen S, Hansen RG, Zinglersen KB, Heide-Jørgensen MP (March 2018). ”Diving behavior of the Atlantic walrus in high Arctic Greenland and Canada”. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology. 500: 89–99. doi:10.1016/j.jembe.2017.12.009.
    58. ^ Kelleher L, Palenque BK (14 March 2021). ”First ever sighting of a walrus in Ireland after it is thought to have drifted across Atlantic after falling asleep on iceberg”. independent.ie. Retrieved 15 March 2021.
    59. ^ ”Walrus spotted in Wales, days after one seen off Ireland”. bbc.co.uk. BBC News. 20 March 2021. Retrieved 4 April 2021.
    60. ^ ”Walrus makes rare stop on German beach to delight of locals”. 17 June 2022.
    61. ^ ”Walrus spotted on Baltic beach in first ever sighting in Poland”. 24 June 2022.
    62. ^ ”Photo Story: Rare visit by Walrus in Skane, Sweden”. 12 June 2022.
    63. ^ ”Visiting walrus causes stir in southern Finland town”. Yle News. 15 July 2022. Retrieved 20 July 2022.
    64. ^ ”The walrus destroyed equipment worth more than 10,000 euros, says a Kotka fisherman”. Nord News. 18 July 2022. Retrieved 20 July 2022.
    65. ^ Roscoe, Matthew (20 July 2022). ”UPDATE: Walrus found on the shore in Hamina, Finland has died, causing some outrage”. EuroWeekly News. Retrieved 20 July 2022.
    66. ^ ”Walrus’ fate sparks online outrage”. Yle. 22 July 2022. Retrieved 30 July 2022.”

  48. Jag hämtade precis upp två av mina döttrar som varit på Jamboree (Åhus).
    Öppningstalaren sa att 2048 kommer Skåne ligga under vatten. Som de försöker skrämma de små liven.. men jag tror villfarelsen gick ur dem alla när de badade i havet, +10gr!

    Mycket klimathets och indoktrinering på det lägret, tur mina barn är vaccinerade mot sådana dumheter, fast de vågar inte för allt smör i Västergötland visa det offentligt.

    Nu när vi är inne på narrativ så har Arnsberg en fantastisk bra ledare, han överträffar sig själv.
    https://swebbtv.se/w/bUCDmmmmFR2ScftpZSH8By

  49. #42 Sören G

    Du har nog tittat på någon video av Jim Steele. Han sprider desinformation. Jag hade hoppats att alla som följer KU skulle inse vad som är galet med hans resonemang.

    Växthuseffekten som namn på ett fenomen leder till tanken fel hos många. Inte bara Jim Steele.

    Essensen i växthuseffekten är att atmosfären befinner sig i radiativ-konvektiv jämvikt. (det ger inte bara laps rate.) När havets yta värms av infrarött är det ALLA växthusgaser som gemensamt strålar med en intensitet som bestäms av atmosfärens temperatur på den höjd strålningen kommer ifrån.

    När CO2-halten ökar minskar avkylningen genom strålning högt upp i troposfären. Det leder till en temperaturökning som fortplantar sig nedåt genom atmosfären ända ner till havsytan. Mäter man IR-strålningen rakt uppifrån i själva ytan ser man en svartkroppsstrålare med temperaturen hos omgivande luft utom i IR-fönstret runt 1000 cm-1. Inom IR-fönstret är strålningen rakt uppifrån mycket svagare, strålningstemperatur cirka 40 grader lägre. Mot horisonten är strålningstemperaturen mycket nära lufttemperaturen vid alla frekvenser/våglängder.

    Jag tittade på en av Jim Steeles videos som var länkad till här på KU nyligen men tyckte att den var så rörig att jag inte ville försöka förstå detaljerna i hans resonemang. Att IR värmer enbart själva ytan och att låga moln ger svartkroppsstrålning mot ytan är självklarheter – men hur han kommer till att det bevisar något om strålningen från CO2 förstår jag inte. Strålningen från CO2 vid havsytan kommer från luften några decimeter över ytan och antalet fotoner/sekund=strålningens effekt (W/m2) beror av omgivningens temperatur som bestämmer hur stor andel av CO2-molekylerna som är exciterade. https://sv.wikipedia.org/wiki/Boltzmannf%C3%B6rdelning

  50. jensen

    C-E S. 43
    Ytterst intressant länk.
    Bl.a. föredrogs att enl. IPCC, klimatet skall bedömas som komplext och t.o.m. kaotiskt.
    Därmed ej möjligt att förutsäga. Att göra så med klimat-modeller, är att tro man handhaver Crystal Balls.

  51. Anders

    #47 [EDIT] Beträffande valrossen återfinns i den engelska wikipedia.org ändå en något mindre apokalyptisk variant av det klimatalarmistiska narrativet under rubriken ”Relations to humans” där man kan läsa följande: ”The effects of global climate change are another element of concern. The extent and thickness of the pack ice has reached unusually low levels in several recent years. The walrus relies on this ice while giving birth and aggregating in the reproductive period. Thinner pack ice over the Bering Sea has reduced the amount of resting habitat near optimal feeding grounds. This more widely separates lactating females from their calves, increasing nutritional stress for the young and lower reproductive rates.[92] Reduced coastal sea ice has also been implicated in the increase of stampeding deaths crowding the shorelines of the Chukchi Sea between eastern Russia and western Alaska.[93][94] Analysis of trends in ice cover published in 2012 indicate that Pacific walrus populations are likely to continue to decline for the foreseeable future, and shift further north, but that careful conservation management might be able to limit these effects.[95]”

    REF:
    ”93. Revkin AC (2 October 2009). ”Global warming could reverse a walrus comeback”. The New York Times. Retrieved 16 September 2011.
    94. Sundt N (18 September 2009). ”As Arctic Sea ice reaches annual minimum, large number of walrus corpses found”. World Wildlife Fund. Archived from the original on 24 September 2009. Retrieved 16 September 2011.
    95. Maccracken JG (August 2012). ”Pacific Walrus and climate change: observations and predictions”. Ecology and Evolution. 2 (8): 2072–90. doi:10.1002/ece3.317. PMC 3434008. PMID 22957206.”

    I min värld går varken engelskspråkiga Wikipedia eller Konungariket Sverige särskilt mycket ”före” i naturvetenskapliga sammanhang.

  52. #46 Leif
    Tror jag på när jag ser det. Massor av snack men inte ens en bild på en cell en gång.
    Byggd av ”rikliga” metaller..med bättre verkningsgrad än högtempceller.

    Är det för bra för att vara sant, så är det för bra att vara sant.
    Ett klassiskt akademiskt bedrägeri som stater och företag öser pengar över. Politiker är verkligen dumma i huvudet och saknar all skam när det kommer till att visa upp sina totala brister inom naturvetenskap.

    Problemet är syrgasutvecklingen, ytterst få material klarar av det utan att angripas, om de inte redan är i oxidform.
    Det går bra tex att använda magnetit, med strömtätheter på ynka 30 A/m2 och enorma förluster.

    Det finns inga lätta upptäckter längre. Inte heller några nya periodiska system.
    Sist ett praktiskt grundämne upptäcktes var för 100 år sedan (Rehnium).
    Alla universitet och forskarlabb har sedan dess vänt in och ut på samtliga grundämnens föreningar under dessa år, kvarstår exotiska föreningar med udda dyra grundämnen att forska fram, men de kommer vara helt betydelselösa för vårt samhälle.
    Allt har man dessutom redan kört el igenom i alla typer av elektrolyter.
    Var grundämne är unikt och just IrO2 är den bästa syrgasutvecklaren med låg syrgasöverspänning.
    Som världens sällsyntaste stabila grundämne i jordskorpan så faller alla idéer om elektrolys baserat på Ir.
    Det planeras över 100 ggr mer Ir-celler (PEM) än vad det finns tillgänglig Ir. Det är en flock blåvalar i rummet..

    Vad gäller väteöverspänningen är problemet lättare, där finns en rad metaller. Rent järn eller nickel har nästan lika låg väteöverspänning som platina. Metaller som bildar hydrider kan inte användas som stabil katod här, typ titan, som dessutom har hög väteöverspänning.
    Kvicksilver har hög väteöverspänning och där går t.ex. Na in i Hg och bildar amalgam i stället för vätgasutveckling.

    Vi känner mycket väl till våra grundämnens egenskaper och vad som kan användas till vad.
    Med det sagt så skall ingen förvänta sig några bättre och billigare batterier. Vi använder redan Li som är det mest optimala av alla metaller. Glöm gärna Li-luft.

    Dags att sammanställa en lista över alla H2 scam?

  53. Lasse

    #42 Rapport i kväll.
    27 gradigt vatten?
    Det uppkommer säkert i grunda isolerade vikar nån gång.
    Där kan man se hur sjögräset dött. Vitt och slemmigt.
    Gissar att det alltid finns sådana extrema förhållanden.

    Just nu är det knappast risk att havet är för varmt:
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vatten,param=seatemperature

    DMI har en mer illustrativ sida:https://www.dmi.dk/radar/
    Välj havstemp.

    Åhusbarnen på scoutlägret fick frysa!

  54. Anders

    #52. johannes. Du gav de gröna bedragarna ett ansikte med uttrycket ”Det är en flock blåvalar i rummet..”

  55. JonasW

    #49 Leif

    Hela IPCC´s resonemang bygger på att ”utstrålningshöjden” ökar. Den höjd där CO2-utstrålningen kan nå rymden utan att blockeras av ovanliggande CO2-skikt.
    Teorin är att atmosfären kan emittera inom CO2´s bandområden, men bara ovanför ”utstrålningshöjden”.

    Mer CO2 -> högre utstrålningshöjd, vilket sker vid lägre temperatur – vilket innebär mindre utstrålning. Den s.k. ”återstrålningen” spelar inte så stor roll. Det är vad som lämnar jorden som är centralt.

    Problemet med denna teori är att om lapse rate minskar så kommer utstrålningen inte att minska. Allt hänger alltså på en oförändrad lapse rate. Ganska skör teori tycker jag.

  56. Paul Håkansson

    #46 Leif

    ”dragit in skapligt med pengar”

    300 miljoner kr är i sammanhangen en piss i Mississippi. Tyvärr råder mental istid bland investerare så dylika projekt lockar till sig allehanda gold diggers. Ett av de värre exemplen är H2GS, här rullar miljarderna in.

  57. #56
    För 300 mille skulle jag tänka mig att hitta på något häftigt inom elektrolys och reklamföra.
    Vad sägs om 103% verkningsgrad för vätgaselektrolys med hybrilliumelektroder….
    Jag har massor av förslag, någon kompanjon här som har bra munläder och är skamlös? För det är inte jag.

    Just el ihop med kemi får alla att svimma av upphetsning i tron att allt kan göras med elektrokemi och att den disciplinen är det svåraste av dem alla. Vilket är fel.

  58. BD-Nille

    Har varit i Nordnorge (Narvik) under den gångna veckan, fjällvandrat med mera.

    I varje NRK-nyhetssändning var de höga elpriserna i södra Norge ständigt återkommande. Sedan North Sea Link från Norge till UK blev driftsatt har elpriserna rusat i södra Norge, och folk är riktigt upprörda. Det har även påverkat politikerna.

    Nedan är en debattartikel på NRK som förklarar hur de höga elpriserna i södra Norge uppstår. Situationen är snarlik i södra Sverige, om än inte lika extrem som i södra Norge.

    https://www.nrk.no/ytring/energien-var-strommer-ut-1.16056309

    (Lite jobbigt att läsa norska, men läs långsamt och metodiskt, artikeln är mycket läsvärd).

    Kontentan av artikeln är: Om exportförbindelserna till Europa har högre kapacitet än el-överskottet i Norge och Sverige – då får vi samma elpriser som i Europa. Och hur mycket ny elproduktion vi än bygger i södra Norden så kan vi aldrig mätta Europas elbehov.

    Just nu planerar svenska staten (via Svenska Kraftnät) att bygga ytterligare en kabel från Skåne till Tyskland. Hansa Power Bridge. Då (2026) blir det ännu värre i SE3/4 än det redan är.

    https://www.svk.se/hansapowerbridge

    Det kommer således att bli värre. För norra Norge och norra Sverige är räddningen att det finns flaskhalsar internt i länderna. Om de åtgärdas (tar säkert 15-20 år) så blir det europeiska priser även i norra Sverige/Norge.

    Det blir alltså INTE lägre elpriser i södra Sverige om man förstärker stamnätet mellan nedre Norrland och Mälardalen. Det blir bara högre priser i norra Sverige.

    Starka växelströmsförbindelser mellan grannländer är i grunden en god tanke. Man kan dela svängmassa och reserver för bortfall av ledningar och stora produktionsanläggningar. Denna goda tanke håller så länge varje land tar ansvar för egen elförsörjning i normalt driftläge.

    Men nu har det spårat ur. Nordens vattenkraftsmagasin dräneras nu för att ge konstant elförsörjning till Europa och UK. Staten, regeringen och de stora kraftbolagen skrattar hela vägen till banken.

  59. Sören G

    #49 Leif Åsbrink
    Ja havet värms uppifrån genom kontakt genom luften ovan.
    Som i sin tur kan ha fått,förhöjd temperatur via växthusgaser.
    Men på vad sätt kan det bli värmeböljor i havet på annat sätt än värmeböljor i atmosfären? Nämligen genom soluppvärmd luft från Sahara som värmer havsytan via kontakt.

  60. Ulf

    Svar 58
    Inget av det du skriver stämmer i Sverige i alla fall.
    Insändaren är skriven av en privatperson. Varför är elpriserna så låga i Nordnorge om det är fritt blås till England?
    Sydsveriges problem är att man måste importera el ifrån utlandet dyrt. Det är därför det pratas om avstängd el.

  61. UffeH

    #59 Sören G
    Det som saknas i reportaget i Rapport är vid vilket vattendjup mätte man denna temperatur på 27 grader, forskaren nämner också att det just är bottenlevande djur och växter som drabbas av ”värmeböljan” i havet så var vattentemperaturen på botten 27 grader.
    Temperaturen även på badstränder har en tendens att sjunka väldigt fort med ökat djup så det vore kul att veta var de mätt och hur djupt.

  62. BD-Nille

    #60 Ulf

    ”Insändaren är skriven av en privatperson.”

    Den är skriven av en norsk elkraftingenjör.

    ”Varför är elpriserna så låga i Nordnorge om det är fritt blås till England?”

    För att det finns begränsningar i stamnätet mellan Nordnorge och södra Norge, på samma sätt som i Sverige.

    ”Sydsveriges problem är att man måste importera el ifrån utlandet dyrt. Det är därför det pratas om avstängd el.”

    Nettoimport av el från utlandet till Sydsverige förekommer ytterst sällan. Däremot ”importeras” höga elpriser på grund av det jag redogjort för, men som du uppenbarligen inte förstått.

  63. Fredrik S

    Det är bara att konstatera att vad klimatet beträffar så är medias rapportering antingen förljugen eller hjärndöd.

    Detta främjar tyvärr politiker med samma egenskaper.

    Svårt att se en ljusning av läget.

  64. #55 JonasW

    Jag rekommenderar varmt W&H: ”Dependence of Earth’s Thermal Radiation on Five Most Abundant Greenhouse Gases W. A. van Wijngaarden and W. Happer” https://arxiv.org/pdf/2006.03098.pdf

    Där räknar dom igenom tre olika fall:
    1) Fixed absolute humidity, constant lapse rate (6.5 K km−1) [1,4 ° C för CO2-fördubbling]
    2) Fixed relative humidity, constant lapse rate (6.5 K km−1) [2,3 ° C för CO2-fördubbling]
    3) Fixed relative humidity, pseudoadiabatic lapse rate [2,2 ° C för CO2-fördubbling]

    Man skall förstås komma ihåg att W&H räknar på modellatmosfärer utan moln.

    ”Problemet med denna teori är att om lapse rate minskar så kommer utstrålningen inte att minska. Allt hänger alltså på en oförändrad lapse rate. Ganska skör teori tycker jag.” Jag tycker du skall betrakta figur 12 i W&H. Fallen 2 och 3 skiljer rejält i laps rate – ändå skiljer effekten av en fördubbling av CO2 obetydligt.

    Du nämner den så kallade återstrålningen. Det är ett annat sätt att beskriva ”växthuseffekten.” Så kan man också göra, men när man förenklar lite så leder det lätt tankarna fel. ”En kallare kropp kan inte värma en varmare” är en vanlig invändning mot det sättet att se saken. Det blir lätt en massa andra missförstånd. Beskrivningen med en ”utstrålningshöjd” är mer pedagogisk och har en direkt motsvarighet i såväl observerade som teoretiskt beräknade spektra. Se figur 15 i W&H.

    Du skriver: ”Hela IPCC´s resonemang bygger på att ’utstrålningshöjden’ ökar.” Detta är inte sant. Du kunde lika gärna säga att IPCC:s resonemang bygger på återstrålning. Det är inte heller sant. IPCC:s resonemang bygger på helt odiskuterbara spektroskopiska data som applicerats på rimliga modeller av atmosfärens sammansättning och temperatur. Givetvis ingen exakt vetenskap med dessa modeller, men de bygger på omfattande mätningar av atmosfärens faktiska egenskaper.

    Man kan med fördel experimentera lite med MODTRAN http://climatemodels.uchicago.edu/modtran/ Där kan man se beräknad strålning uppåt såväl som nedåt under olika omständigheter. Prova att välja ett av de låga molnen. Välj höjd mitt i molnet och jämför strålningen uppåt och nedåt. Mycket liten skillnad. Låga moln är ogenomskinliga för IR och strålningen är ett mått på temperaturen i molnet på vald höjd.

    Du kan prova att experimentera med MODTRAN så får du en uppfattning av hur beräkningar typ W&H uppför sig. Prova olika höjder, titta upp respektive ner. Prova att sätta alla gaser utom en till noll osv. Det ger en skaplig bild av hur atmosfären beter sig strålningsfysikaliskt.

    Om man kunde välja att titta 1 grad över horisonten i MODTRAN skulle man se svartkroppsstrålning på alla frekvenser. Från marken upp till ganska hög höjd. Det blir en väldigt tjock atmosfär för strålningen att gå igenom och till och med i IR-fönstret finns påtaglig absorption, mest från vatten. Det gäller kanske inte polarområdena när det är väldigt kallt så att luften är så gott som vattenfri – men med mycket lång sträcka för IR-strålningen att vandra igenom finns det antagligen tillräckligt många molekyler av allehanda spårgaser som det finns för lite av för att någon skall bry sig om att hålla reda på dem.

    Självklart ger inte strålningsfysiken mycket vägledning när det gäller den långsiktiga effekten av våra koldioxidutsläpp. Det finns återkopplingsfenomen. Molnighet, ändrat albedo av andra skäl – t.ex. grönare jord, minskad glaciäryta och rimligen saker som ingen vet något om i nuläget. Bilden kompliceras av ENSO, AMOC mm. som uppenbart påverkar såväl temperatur som CO2-halt. På lång sikt är en avgörande faktor hur koldioxiden/kolet tar sig ner i djuphavet. IPCC tror sig veta ganska bra – men jag tror åtskilliga viktiga faktorer saknas. Det finns väldigt mycket kol i havet och åtskilligt är biologiskt material i olika stadier av förruttnelse. Hur det blir med fytoplankton i framtiden finns det radikalt olika teorier om. Dom förorsakar ett rätt stort flöde av organiskt material från ytan och nedåt.

    En sak säger oss dock strålningsfysiken. Effekten av en fördubbling av CO2 är cirka 3 W/m2 globalt. Återkoppling kan inte eliminera detta, bara reducera med en faktor. För att halvera effekten krävs en ”återkopplingsforcing” som också är 3W. Kanske, möjligen, men mer återkoppling än så tror jag inte skulle ha undgått att bli upptäckt och väl förklarad. För egen del håller jag för rimligt att återkopplingar kan bidra med max 1W/m2 åt endera hållet, snarare mindre.

  65. #59 Sören G

    ”Men på vad sätt kan det bli värmeböljor i havet på annat sätt än värmeböljor i atmosfären? Nämligen genom soluppvärmd luft från Sahara som värmer havsytan via kontakt.”

    Soluppvärmd luft från Sahara är en värmebölja i atmosfären. En värmebölja i atmosfären värmer havets yta dygnet runt genom kontakt/värmeledning, men också genom infraröd strålning. Havet har albedo 0,05 eller så i infrarött. Om luften är 40 ° C medan havet är 25 ° C (313 K resp 298 K) strålar havet uppåt med 425 W/m2 medan luften strålar nedåt med nästan 517 W/m2. IR-strålning värmer alltså havet med nästan 100 W/m2.

    För jämförelse; hur varm blir en kylplåt på 1 kvadratdecimeter när man värmer med 1 W? Obetydligt enligt praktisk erfarenhet. Provar man utomhus där luften rör sig lite blir temperaturökningen knappast märkbar. Slutsats: Luften värmer främst via kontakt. Ifall luften inte redan har 100% relativ fuktighet tillkommer avkylning genom avdunstning.

    Stillastående grunt vatten kan antagligen komma nära marktemperaturen på stranden när det är vindstilla även när det är mycket varmt. Vad är problemet? Vädret växlar, ibland på ett sätt som händer sällan och då kan det visa sig att somliga arter expanderat till olämpliga ställen. Det finns väl några flyttfågelarter som övergått till att bli stannfåglar i Sverige. Skulle vi få en riktigt jobbig vinter blir det synd om dom….

  66. Sören G

    #65
    Reportaget i Rapport gick ut på att värmeböljan i havet berodde på förhöjd CO2. Men CO2-nivån var väl inte högre dagar med värmebölja än andra dagar.
    Starkt solsken kombinerat med varm luft från Sahara ger värmebölja.

  67. bength

    #65 Leif Å
    Du glömde nog det atmosfäriska fönstret i din strålningsberäkning. Inom detta våglängdsområde, ca 8-13 mikrometer, sker ingen utstrålning från luften. Nettoeffekten från värmestrålning torde därför i detta fall bli något negativ, dvs en viss avkylning av havet, även om luften är varmare än havet.

  68. Lars Lundqvist

    De obegripliga elpriserna:

    Idag importerar Norge billig el från Sverige för 2 öre. De importerar också från England, vad den kostar framgår inte av kartbilden:
    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
    Elen i hela Sverige och hela Finland kostar bara 2 öre, men i Sydnorge kostar den 170 öre.
    Varför?

  69. Ulf

    Svar 62,

    Du har uppenbarligen inte förstått att elområde 4 har kraftiga underskott av el. Det är problemet. Det fick man när kärnkraften lades ner. Europa har haft mycket höga elkostnader i många år. Överföringskapaciteten till Europa har funnits i många år. Men de höga priserna i elområde 4 kom efter nedläggningen av kärnkraften. Och innan Ukrainakriget.
    Dina teorier är således helt omöjliga. Och var får du ifrån att elområde 4 sällan importerar el?
    Då hade inte priserna kunnat vara höga om försörjningsgraden varit så hög.
    Dina idéer rimmar överhuvudtaget inte alls med hur det sett ut historiskt i verkligheten.
    Sedan verkar rätt dumt av Norge att dra elkabeln ifrån södra Norge istället för där elen finns. För det måste de gjort. Annars är även ditt andra scenario omöjligt.
    Affären är bra för Norge. Så bra att de kan garantera sina medborgare tak på elpriserna. Det ör en helt annan situation än elområde 4. Där Sveriges regering utarmat området på effekt och sedan slängt det till vargarna.

  70. Magnus

    #28 Lars Lundqvist
    Norge importerar från Sverige för 16 Euro men har alltid höga priser i södra Norge sen de öppnade ledningen till England. Höga priser, 104 Euro nu, trots deras goda tillgång på vattenkraft. Det måste ha nåt samband med den ledningen.

    När Sverige har mycket el och liten förbrukning som nu och kan fylla åtagandet i utlandsförbindelserna (70 procent av kapaciteten) blir priserna låga.

    Utlandsförbindelserna är ren altruism som våra politiker gått med på. Som svenska elkonsumenter får betala för. Vi har ingen som helst nytta av dom förbindelserna, tvärtom.

  71. bength

    #68 Lars L
    Det beror nog på att norska kraftbolag magasinerar vatten när priset är lågt och släpper på igen när priset är högt. Därmed importerar södra Norge när priset är lågt och exporterar när det är högt. Priset per kWh låg på morgonen strax över det danska, eftersom man då importerade från Danmark.

  72. Magnus

    Bengt #71
    För det mesta exporteras till England. Alltid när jag kollat på Kontrollrummet ligger priset högt i södra Norge och ingen import. De har alltid haft marginellt gaskraft av någon anledning. Men första gången jag ser import. Här är intressant läsning om Norges debatt om elpriser. Frankrikes lösning verkar intressant också.
    https://second-opinion.se/het-norsk-debatt-om-energipriser/

  73. Sigge

    UWB #45

    Det förslag som finns för ersättning till kommunerna är att fastighetsskatten som vindkraftverken betalar skall tillfalla kommunerna istället för staten.

    När det gäller ersättning till närboende så är det tänkt att praxis för arrende skall ändras. Idag får markägare ersättning om de har mark närmare än ungefär 4 ggr totalhöjden. Markägarna kommer att få lite mindre och bostadshus som är i närheten kommer att få en del av det. Exakt vad det blir för avtal vet jag inte. Det har talats om att de som bor inom 8, 10, 12 eller 15 ggr totalhöjden skall ersättas.

    Arrendet idag för ett 250 m högt vindkraftverk brukar hamna på ungefär 300 000 kr/år. Det är del av de pengarna som närboende skall få ta del av.

  74. Ulf

    Rent allmänt förekommer mycket förenklar i debatten om elförsörjning. Men en sak är säker, de ledningar som finns i elområde 4 till utlandet har funnits i flera år. Det är således inte dessa som gör att elpriserna sprungit iväg de senaste åren. Ledningarna fanns när man la ner kärnkraftverken med motiveringen bristande lönsamhet. Ett korkat beslut förstås, men så blir det när MP får tillsätta Vattenfalls ledning.
    En annan myt är att elområde 4 bygger för lite vindkraft. Även detta är trams. Området lider av effektbrist och elen kostar inget när det blåser. Mer vindkraft som MP och S ljuger om hjälper ingenting.
    Havsbaserad vindkraft ligger på nationell nivå inte kommunal. Här ljugs det friskt ifrån regeringen också.

  75. Håkan Bergman

    I morgon är festen över för den här gången.
    https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf
    Framåt tisdan får vi ett högtryck på Nordsjön som kommer att släcka ner vindkraften i närområdet, spränger vi åttakronorsvallen i SE4 då?

  76. #67 bength

    Nej, jag glömde inte det atmosfäriska fönstret. Det är inte helt genomskinligt. I tropikerna är strålningstemperaturen vertikalt cirka 250K när marktemperaturen är 300 K och det beror på vattenångan. Nu är det bara en liten del som kommer rakt uppifrån. Strålningen integrerad över alla infallsvinklar blir i storleksordningen 280K – men då bortser man från aerosoler och moln. Låga moln strålar med undersidans temperatur.

    När det gäller extrem uppvärmning av grunt strandnära vatten får man förmoda att det är molnfritt. Dessutom, kanske, att luften är ovanligt torr för årstiden och då kan man nog inte försumma det infraröda fönstret helt som jag gjort, men rätt mycket strålning når ändå vattnet/marken från atmosfären vid måttliga höjder över horisontalplanet inom området ca 8-13 mikrometer. Vid mycket låga vinklar är albedot för vatten nog lite större än 0,05 – men ändå…

    Lite info finns här: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20094188/ Snabbgoogling ger många träffar på strålning inom IR-fönstret, men allt bakom betalvägg.

    Oavsett om effekten av IR är svagt värmande eller kylande så är det värmeledning genom kontakt som har betydelse och kanske kylning genom avdunstning.

  77. Mats O

    #2 Mellberg
    Om man Googlar :alexander mercouris sputnik
    så finner man snabbt att han uppenbarligen står på
    Putins lönelista.

  78. Sigge

    Ulf #24

    Befolkningsökningen i Skåne har varit ganska stor de senaste 20 åren. För ungefär 5 år sedan så blev kabeln till Litauen klar och för ungefär 20 år sedan kabeln till Polen. Barsebäcksreaktorerna lades ner för ungefär 20 resp 25 år sedan.

    Det är många olika anledningar till att kraftnätet till SE4 behöver förstärkas. Den enda förstärkning som skett de senaste decennierna är Sydvästlänken. Troligen kommer befolkningen i Skåne att fortsätta att öka. Så det behövs förstärkningar för SE4.

  79. bength

    #72 Magnus

    Tack för länken. Jag hittade där en länk till en annan intressant artikel också:
    https://second-opinion.se/norsk-kamp-mot-elmarknad-och-utlandskablar/

    Där står:
    ”Senterpartiet har också gått i bräschen för motståndet mot Norges andra stora Englandskabel NorthConnect som är tänkt att ge 1400 MW kapacitet mellan västkusten och Skottland. Projektet ägs av bland annat Vattenfall tillsammans med Statkraft och ett stort antal norska kommuner.

    Projektet ligger i pipeline för koncession men råkade våren 2020 ut för ett stopp när energimyndigheten NVE fick besked om att skjuta beslutet på framtiden av den då borgerliga regeringen, som insåg att man inte hade Stortingets majoritet bakom ryggen. Projektet avslogs emellertid inte helt så NorthConnect lever fortfarande på hoppet även om uppstarten 2024 redan har skjutits upp.”

    #58 BD-Nille skriver att en ny 700 MW-kabel till Tyskland planeras byggas och tas i drift år 2026 och länkar till en sida där det framgår att regeringen ska fatta beslut om tillstånd under våren 2023. Kan de göra på samma sätt som Norge och skjuta upp projektet ifall det skulle finnas en riksdagsmajoritet mot det? Det skulle vara intressant att få reda på vad och vilka som avgör vilka kablar som ska byggas. Kan Sveriges regering/riksdag besluta själva eller finns det ett EU-direktiv som reglerar detta?

  80. Magnus

    Ulf #74
    Innan Ringhals reaktorer lades ner fanns tillräckligt med el i södra Sverige. Efter det räcker inte elen till för både södra Sverige och utlandsförbindelserna. Nu byggs en ny förbindelse också, Hansa Power Bridge.
    bengt #79
    Vet inte om det är EU direktiv att kablarna ska byggas. Det är en bra fråga. Men ett önskemål är det och svenska politiker har sagt att Sverige ska bli Europas gröna batteri. All vindkraft som planeras måste få avsättning när det blåser mycket. Då behövs mer kablar. Hybrit kommer kräva mycket el men det är långt i framtiden om det ens blir av. Det är mycket på gång och frågan är hur det slutar. Jag tror inte det blir nåt positivt. Man kastar sig in i projekt utan analys. Ta bara som ex. Ringhals nedläggning utan att ha ersättningskraft.

  81. Håkan Bergman

    Magnus #80
    ”All vindkraft som planeras måste få avsättning när det blåser mycket.”
    Inga kablar i världen kan lösa problemet att den vindkraft Sverige planerar i Södra Östersjön och utefter Västkusten hamnar i samma vindbälte som Tyskland, Danmark, Nederländerna och i någon mån UK och Polen, alla kommer att överproducera i stort sett samtidigt, detta gäller även havsbaserad vindkraft som är lika intermittent som landbaserad. Och dom uppräknade länderna planerar också en massiv utbyggnad, totalt obegripligt, tittar dom aldrig på den produktionsstatistik som finns?

  82. pa

    Jag skulle vilja se vindkraftparkerna för EU:s försörjning placerade i närheten av EU-politikernas och byråkraternas hem samt deras favoritsemesterorter. Förövrigt önskar jag att elkablarna till Europa går av på flera ställen och att exploatering av norden som Europas industripark för experimentell energiproduktion upphör.

  83. Magnus

    Håkan #81
    Förra hösten var det vindstilla i hela norra Europa i en vecka. Även efter kusterna.
    Teorin är ju att det blåser alltid nånstans och vi ska kunna importera från Danmark om vindkraften står still här. Men Danmark importerar i regel från Sverige, samma med Finland. Danmark har en förbrukning som mest 5 GW och måste ändå importera. Dom har för liten produktion för att exportera i den omfattning vi kan behöva om de ens kan exportera. Tyskland har egna problem.
    Utlandskablarna har ca. 6,7 GW kapacitet om jag inte missminner mig. 70 procent ska kunna användas av marknaden, i regel export eftersom Sverige har billig el.

  84. Lars Cornell

    #78 Sigge.
    Du gör en riktig diagnos. Men sedan kommer du med fel recept, ”kraftnätet till SE4 behöver förstärkas”.
    Det hjälper inte situationen. Det är mer kraft/effekt som behövs på rätt plats och vid rätt tid, dvs i klartext fler kärnkraftverk i södra Sverige.

    Att bygga vindkraft i Norrland och långa ledningar till södra Sverige är ’hål i huvet’.

  85. Adepten

    #84 Lars Cornell
    Synpunkter på detta? Vems ärenden går denna ledare? https://www.aftonbladet.se/ledare/a/9K9v2M/utan-nya-elnat-rullar-elbilen-inte-en-meter
    Jag blir så less på allt babblande detta!
    Kan ingen skriva ner i några korta meningar vad som gått fel? Kan inte mänskligheten lära något av tidigare erfarenheter? Håller vi på att drunkna i informationshavet?

  86. Håkan Bergman

    Adepten #85
    Ett hopklipp från den vanliga floskelsamlingen. ”Batteritekniken tar stora steg framåt.” börjar bli en klassiker.
    ”Putin tjänar på vindkraftshatet.” var ny på listan för mig.
    Var det vindkraftshatet som däckade vindkraften i Västeuropa just när Putins pansar började rulla mot Kiev. Se det branta fallet vid 600 timmar, alltså den 25 februari på bilden, från 40 ner till ett par GW, likadant för Dansk och Nederländsk vindkraft.
    https://sprayhattas.crabdance.com/putinpriser/de-vind.png

  87. Adepten

    #86 Håkan Bergman
    Javisst. De var vädergudarna som tappade andan över Putins tilltag 😁

  88. Paul Håkansson

    78 och 84

    Per Fahlen har granskat och räknat på detta. Jag har för mig att han kom fram till att det var dubbelt så dyrt att bygga ut överföringskapaciteten jämfört med att bygga kärnkraft i södra Sverige. Men i detta sjuka samhälle har Per Fahlen blivit borttagen från Youtube då hans kritik mot vindkraft inte passar narrativet. Skrämmande utveckling.

  89. Paul Håkansson

    Elsa i ny intervju om Sverigedemokraternas utredning om Sveriges energiförsörjning.

    https://www.youtube.com/watch?v=UYVbCgSJJA8&ab_channel=Riks

  90. Paul Håkansson

    Energipanelen: Elräkningar kan öka med 50 000 | Elsa Widding | ”Fakta biter inte på de troende”

    https://www.youtube.com/watch?v=Lni16v23z08&ab_channel=Riks

  91. Lars Cornell

    Adepten #85 ”Några korta meningar …”
    • Bristande uppfattning om proportioner och kostnad.
    • Det började med Ted Gärestad ”Sol, vind och vatten” år 1973. Det är förföriska ord som leder tanken helt fel eftersom det medför stor miljö- och kapitalförstörelse. Orden väcker förhoppning som inte kan infrias.
    • Fel uppfattning om skogar, ved och växtenergi. Om vi ökar uttaget till det dubbla – Gud förbjude – så tillför det bara 3% av den totala energi som vi använder.
    • Fokus på koldioxid och klimat i stället för på miljö som är dess motsats. Vi kan inte få båda utan måste välja mellan miljö ELLER klimat.
    • Fokus på bränsle i stället för de maskiner som skall omvandla energin från en form (tex vind) till en annan (vanligen el).
    • Försummelser att beakta kostnader och miljöförstörelse för att transportera el-energi.
    • Tro att det går att lagra energi, främst då vindkraft från sommar till vinter. Det beror på att man (= främst Mp) saknar uppfattning om storlek, kostnad och konsekvens.
    • Förutsätta att någon annan betalar.
    • Förutsätta att människor på landet kan ta hur mycket stryk som helst utan att göra uppror.
    • De tongivande bor i stad där man inte själv kan uppfatta så mycket utan är utlämnade åt det som journalister prackar på folket.
    • SVTs svek mot folkets behov av ärlig och saklig information.
    .

  92. Sigge

    #84 Lars Cornell

    Svenska Kraftnät har två projekt som kommer att förstärka överföringen mellan SE3 och SE4. Det ena är en ny 400 kV kraftledning med max överföringskapacitet på c:a 1050 MW. Beräknas vara klar 2026. Det andra är utbyte av en befintlig kraftledning från slutet på 50-talet som idag har kapacitet på 700 MW, Den nya med kapacitet på 1050 MW är tänkt att ha samma sträckning som den gamla och vara klar 2029. Men för att SE4 skall kunna ta emot 1400 MW mer än idag så behövs en del investeringar i Skåne och då i synnerhet runt Malmö och Lund. Där är ett problem att det numera inte skall vara luftledningar, så det blir väldigt dyrt. Troligen dyrare än kostnaden för de här två kraftledningarna.

  93. Karl Eider

    Just nu, helt vindstilla. Elpriset i Finland och Baltikum är nästan 800 Euro/MWh.
    I Danmark är priset nästan 500 Euro.

    Kärnkraften och vattenkraften går nästan för fullt för att förse norra Europa med el.

    Då är det ändå sommar och varmt. Hur i h-vete ska det bli i vinter? Verkligen dags att börja preppa. Risk för riktig katastrof.

  94. #93
    Det är bara så helt j¤vla sjukt att se på kontrollrummet.
    Hur i h#lvete skall man kunna ha en liten industri eller planera hushåll när priserna fluktuerar flera 1000% inom någon timme?

    Kontrollrummet är bild av det största misslyckandet i Svensk historia. Kom på något annat!

    Alla blir ju drabbade utom staten som gjort sig beroende av denna inkomst av att klå sina egna medborgare.
    Och folk accepterar! J&vla mähän.

    Till er yngre: Nej, det var inte så här förr. Stabil jämn elproduktion med fasta trygga och planerbara priser med vettiga nätkostnader. Det gick att dammsuga på dagen valfri tid.
    80-talet var guldålder. Vi hade nätfrekvensen till att styra klockor, nu ser den ut som gasreglaget på en crosshoj.

  95. Håkan Bergman

    Karl Eider #93
    Och på kontinenten och i UK har dom flesta semester i augusti, till vintern får dom ligga i som bävrar för att klara energiräkningarna.

  96. Paul Håkansson

    Widding och Stegrud ska ut på valturne. Hade jag varit sosse så skulle jag på allvar börjat bli riktigt orolig för här kommer den politiska framtiden gällande energi och klimat, som fullständigt kommer att köra över deras egna obildade likar. Champions league mot korpserien.

    https://www.youtube.com/watch?v=HaCLCVof3Ds&ab_channel=Riks