Öppen Tråd

 

rapsfalt

Rapsfälten blommar i all sin prakt i Skåne. Den första potatisen är plockad och såld för 2500 kr/kg. Vinsten gick till Ukraina. Vi får hoppas på lagom värme framöver – samt lite regn.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    I går en dag som kändes som årets första riktiga vårdag här i södra Sverige – enda skuggan under en annars fulländad dag är den pollenexplosion som åtminstone jag har svårt att hantera …
    Nog är vårens stigande temperaturer någonting som de flesta av oss ser fram emot – dags att stoppa in vinterjackan längst in i garderoben.
    Visst gör värmen gott – och som någon här på bloggen uttryckte det – kylan står generellt för betydligt mer umbäranden än värme.
    Frågan är bara hur länge det dröjer innan SVT utropar förhöjt klimatnödläge med hänvisning till något lokalt temperaturrekord – såsom 0,06 grader högre temperatur under 30 minuter i Lenhovda än under någon torsdag vecka 19 sedan 1948.
    Som sagt – ur led är tiden – total avsaknad på sans o balans …

  2. foliehatt

    Miljöpartiets världsfrånvända bild av verkligheten avslöjas mer och mer för var dag som går. Förutom tokerierna vad gäller vindkraft, elcyklar, ekojordbruk och förbud mot skogsbruk så avslöjar nu Stenevi i dagens kommande ekointerview att MP anser att Sverige inte kan gå med i NATO för att:
    1) vi inte längre skulle kunna ta egen position vad gäller världspolitiken (något som t.ex. Norge lyckas med)
    2) att ett inträde i NATO är oåterkalleligt. (men nationers eventuella utträde beskrivs i fördragets 13e artikel – det tar 12 månader att göra så)
    3) MP ser allvarligt på den demokratiska utvecklingen i flera av Natoländerna. (men tydligen är det autokratiska Ryssland inget att skrämmas av)

    Miljöpartiet lever i Lala-land. En värld där verkligheten får anpassa sig efter vad ideologin säger är det rätta.

    Håll grytan kokande – låt inte era vänner och bekanta glömma alla grodor som har kommit ur Miljöpartiet. Ej heller den enormt stora skuld som de har för nedmonteringen av vårt en gång fungerande elsystem.

    Förhoppningsvis kan vi på så sätt slippa dem i nästkommande riksdag.

  3. TorbjörnR

    Ökningen av co2 verkar minska på Mauna Loa. April 2021 drygt 419 ppm och april 2022 drygt 420 ppm. Dvs drygt 1 ppm upp över ett år. Mars månad var en ”falsk topp”.

    Normalt så har ökningen varit 2-2.5 ppm senaste 8-10 åren så skulle kunna vara att acceleration numer börjar bli deacceleration.

    https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/weekly.html

  4. Ivar Andersson

    Märta Stenevi blev intervjuad och talade sig varm för mer vindkraft. Men på frågan om hon ville bo vid en vindkraftpark ville hon inte svara för då skulle Märtas dubbelmoral avslöjas.
    OT Märta bodde 24 timmar i Skäggetorp några veckor före påskupploppen. Hennes besök kunde dock inte avstyra upploppen.

  5. Håkan Bergman

    foliehatt #2
    Det är nog lättare att gå ur Nato än EU, fråga britterna.

  6. Lasse

    Snygg bild-Rapsfält och blå himmel. Vacker flagga!
    Arktis is smälter och det beror på växthuseffekten.
    När is blir till vatten så ändras albedot så mer värme tillförs från solen.

    Så har vi fått det förklarat för oss av de som tror sig veta och de som vill kalla oss tveksamma för förnekare.
    Förnedrande tycker jag!
    Speciellt eftersom de har så fel!
    https://notrickszone.com/2022/05/05/new-study-the-reasons-for-the-warming-in-the-arctic-are-still-controversial/

    Här en artikel om Golfströmmen som också spelar in:
    ”Natural variability has dominated Atlantic Meridional Overturning Circulation since 1900”
    Kanske någon kan förklara den?
    Med Hans G Ahlmanns observationer så blir tron på periodicitet i strömmarna stor vilket denna artikel förstärker
    https://www.nature.com/articles/s41558-022-01342-4#Fig1

    Observera det breda gråa bakgrundsbandet i graferna som skall representera utfall från modellerna . Bred pensel!

  7. Gabriel Oxenstierna

    #3 TorbjörnR

    Ja, intressant! Enligt data från Mauna Loa har både mars och april extremt låga ökningstal, långt under det förväntade:
    Januari 2,67 ppm/år
    Februai 2,53 ppm/år
    Mars 1,17 ppm/år
    April 1,18 ppm/år

    Jag skriver just på en artikel om detta, som jag hoppas kan komma in snart här på KU.

  8. Ann Löfving-Henriksson

    Dagen utanför min Lilla värld började med Debatten mellan Stenevi och Åkesson i TV 4 Nyhetsmorgon.
    Stenevi flyger far, läxar högdraget upp motparten eftersom endast hon ”vet hur det är”. Dessutom har hon ännu inte lärt sig att man undviker att avbryta den talare som fått ordet.
    Har hon aldrig reflekterat över varför hon får så otroligt låga förtroendesiffror?
    Med tanke på hur aktivisterna uppförde sig i SVTs tv-debatt i klimatfrågan i veckan verkar de dessutom ha tagit intryck av MPs Höga representant.
    Men, utanför knuten blommar mängder med slån, körsbär, olika gamla och nyare slags plommon, gamla päronträd och solen skiner så hela trädgården är höljt i ett ljust skimmer. Och, fåglar, troligen av båda könen, och surrande insekter känner sitt ansvar för ännu en generation – idag får min Lilla värld dominera.

  9. Björn

    De kalla frostnätterna har medfört att björkarnas utslag av bladen är en vecka senare i år, vilket innebär att våren därmed också är en vecka senare. Under senare decennier har björkarna varit utslagna lagom till valborg. Men vad är det som gäller här, kartan eller terrängen?

  10. #3, #7
    Kallare global temp sedan 2016?

  11. Mats Kälvemark

    #3, #7 och #10
    Lägre ökningstakt i atmosfären trots ökande utsläpp av fossil CO2 förklaras entydigt av minskande global temperatur på samma sätt som att det omvända gäller. Ökande temp vid exempelvis El Ninjotoppar ger ökad nettoökningstakt. Bekräftar att ökande temperatur går före CO2, inte tvärtom.

    Se bild nr 8;
    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/12/Klimat-211213.pdf

  12. #11
    ”Bekräftar att ökande temperatur går före CO2, inte tvärtom.”
    Japp. Precis som dumheten som står på topp innan allt kläs av.

  13. TorbjörnR

    #11 Mats och tidigare poster

    Trots ständigt högre antropogena utsläpp med undantag av 2020 och C19 så minskar nu ökningen av co2 vilket stämmer med temperaturttrenden som är något nedåt.
    Det Finns hypoteser som påpekar att våra utsläpp om 10 GtC ger ca 1 ppm per år till atmosfären. Där verkar vi kunna ligga just nu med någorlunda konstant temperatur dvs hela ökningen just nu kanske är antropogent??

    Det intressanta nu vore en temperaturnedgång och att co2 ökningen vänder till minskning. Undrar hur IPCC skulle hantera den situationen? Har någon en idé vad deras teori skulle kunna vara?
    Bernmodellen säger ju att co2 knappast kan minska framöver med dess långa tidskonstanter och konstant term så länge våra utsläpp fortsätter.

    För egen del så bör vi se data för maj också för bättre bekräftelse av termisk avgasning

  14. TorbjörnR

    #7 Gabriel

    Väntar med spänning på din artikel👍

  15. Håkan Bergman

    https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-442/#comment-418854

    Se där, jag fick rätt fortare än jag trodde.
    https://www.tn.se/article/miljardkontrakt-ger-200-nya-jobb-i-vasteras/

  16. sibbe

    Ja, ha, så är Finland ( och en ytterst ovillig svensk socialdemokratisk regering) om 3 veckor de facto i NATO. Vem skulle ha trott det, att finska drängarna leder utvecklingen och de stolta svenska sossarna är tvingade att följa. Tänk att man sitter vid samma bord som imperialistiska USA?
    I Tyskland reser de gröna i regeringen världen rund i sökande efter fossilt gas. Stödet till Ukraina är svårt framförallt för tyska sossarna, men pressas fram av medierna och de övriga koalitionspartner. Leveransen av tung krigsmaterial var först omöjligt, men är nu ändå i gång. Om några veckor har den ukrainska armén ett stort antal haubitzpansar som skall stoppa ryska pansar. Likaså får man ett effektivt flygförsvar, allt liksom s.k. gamla vapen som ligger i lager, som inte duger för NATO längre, men som ändå tycks vara överlägsen den ryska utrustningen.
    Allt frampressad av de gröna och liberala i regeringen. Som dessutom nu vill förenkla miljölagar, för att kunna bygga flytande gasmottagning i tyska Nordsjöhamnar. Valar och andra djur/plantor är i farozonen, menar miljöfolket i just dessa hamnar.
    Även gasfyndigheterna i tyska Nordsjön skall troligtvis utvinnas. Tillsammans med holländsk gas får man 10 % av behovet många år framöver.
    Tyska egnahemsägare bryr sig signifikant, installationsföretag jobbar dag och natt för att:
    byta från gas till olja! Fastän olja är svindyrt, så vet man: det finns tillräckligt av den varan i världen. Bättre ha dyr oljan i tanken än ingen gas i röret.
    Därför gick gasförbrukningen ner mycket mera än regeringen räknar med.
    Så, tyska förbrukare är betydligt klyftigare än deras ledning. Och el? Brunkolsföretag vädjar morgonluft: aktierna i brunkol går upp, fastän aktierna annars går ner.
    Samma gäller bönderna: slogan ”inget spannmål i tanken” slog NU igenom bland medierna, som förut naturligtvis ville ha korn i tanken. Och ”Round Up” som ( alla medier ville ha bort) skulle fasas ut till årsskiftet, behövs, för att få fram brödsäd. Och allt bara för att fossilt tar slut?
    Mera kärnkraft vill Bill Gates och W. Buffet ha: upp till 100 nya fram till 2050.
    -Samt att W.Buffet just nu satsar på Olja! Arma gröna i Sverige…

  17. Claes-Erik Simonsbacka

    Kan Finland lita på Sverige om det blir krig?

    https://norran.se/insandare/artikel/kan-finland-lita-pa-sverige-om-det-blir-krig/jdvy588j

    Mvh,

  18. Göran J

    TorbjörnR #3

    Det verkar det som CO2 halten inte längre stiger!?
    Jag har i alla fall på min CO2 mätare konstaterat att CO2 halten där jag bor varierar mellan 394 ppm och 425 ppm med ett medelvärde på 408 ppm.

    Jag mäter inte kontinuerligt men har senaste månaden mätt i stort en gång om dagen.

    Bor på landet med 1 km till närmaste stora väg.

  19. Frej

    Kommentaren borttagen

  20. Gunnar Strandell

    Magma #1
    Klarsynt!
    Den här våren i Roslagen har fått anledning att minnas min mamma. Hon tyckte inte om den kalla nordvinden som drog in i vår vik, Jungfrufjärden, ända fram till helgen vid Kristi himmelsfärd under 1960-talet.

    Östhammar hade idag 6.5 grader, nordlig vind och 7 mm regn under förmiddagen. Uppehåll och sol under eftermiddagen räddade årets Stadslopp.

    Kort sagt, jag känner igen mig, för att jag sett det förut.

  21. Fredrik S

    Magma, Gunnar Strandell #1, 20

    Det var rekordvärme igår rapporterade TT.

    Fredagen blev en riktigt varm historia meddelade man. Temperaturrekordet för året slogs, man mätte upp 21,2 grader i Oskarshamn.

    Många rekord framöver att rapportera om.

  22. Håkan Bergman

    Fredrik S #21
    Jag kan också rapportera rekordvärme, från min rätt lilla indragna balkong i österläge så fick jag för första gången i år backa tillbaka efter en mugg java, det blev helt enkelt för varmt. Men idag fick vi åtminstone lite svalka och viktigast lite regn här på Södertörn som rensade luften och satte lite extra fart på grönskan, tack för det. Jag brukar kunna börja sola på balkongen redan i slutet på Februari, bor på tredje våningen, och vanligen kan jag slita av t-shirten redan i Mars, om vädret är gynnsamt, men i år blev det inte förrän i slutet på April. Sol hit och golfström dit, det blir ingen riktig vår förrän vi får in riktiga sydvästvindar, gärna med ett och annat regnväder.

  23. Håkan Bergman

    Apropå det här med årshögsta och årslägsta, en kvalificerad gissning från mig är att vi kommer att matas med årshögsta temperaturer fram till nån gång i Augusti. Sen har vi ett uppehåll till 20230101 när man börjar rapportera årslägsta temperaturer en kort period i stället. Min, återigen kvalificerade, gissning är att 2023’s första årslägsta temperatur kommer att rapporteras från Kalltihelvete kl 01.00 20230101 och årshögstatemperaturen från Hettihelvete samma klockslag och datum.

  24. Bernt O

    #13 Torbjörn R
    ”Undrar hur IPPC skulle hantera den situationen om co2 ökningen vänder till en minskning?”
    De skulle säkert se sig tvungna att komma med någonting i stil med att den globala uppvärmningen tagit en ANDNINGSPAUS!

  25. En annan

    Kommentaren borttagen. Varning

  26. Fredrik S

    Håkan Bergman #22

    ”Sol hit och golfström dit, det blir ingen riktig vår förrän vi får in riktiga sydvästvindar, gärna med ett och annat regnväder.”

    Visst är det så.

    Och vi får hoppas på mer värme nu, även de klimatoroliga, Urbanusdagen 25/5 närmar sig och enligt Bondepraktikan kan saker och ting skita sig resten av året:

    ”Om icke allt höstråg gått i ax Urbanusdag, blir det ett hårt år.”

  27. Fredrik S

    Håkan Bergman #23

    Lysande!

    Mycket bra gissningar och de står sig nog årligen till någonstans 2080-2100? sen kommer vi förmodligen brinna upp enligt andra gissningar.

  28. Karl Eider

    Angående koldioxidens ökningstakt, så finns en historisk klar koppling till ENSO.
    Vi har de senaste åren haft en ganska lång La Nina, som troligen är orsaken till den senaste tidens blygsamma ökning av CO2. Till hösten tror man att på en ny El Nino, då kan man nog vänta sig att koldioxiden ökar snabbare igen. Så även den globala temperaturen, om än temporärt.

  29. Gabriel Oxenstierna

    #27 Karl Eider

    Jag tar upp just detta i min artikel om att ökningen av CO2 nu verkar avta. Artikeln kommer på tisdag här på KU.

    Vi har toppar i uppmätt CO2 under El niño-åren 1998 och 2016 och vi får en minskning som pågår något år eller två, efter El Niño-åren. Men den minskning vi ser nu verkar inte kunna förklaras av detta, laggen mellan ENSO och CO2 är bara cirka 4 månader, dvs. avklingningen efter 2016 är borta sedan länge. Vi har också haft en relativt svag La Niña under något år nu

  30. Ivar Andersson

    Varför rapporterar SMHI inte temperaturrekorden för alla kommunerna? Då finns det 290 värmerekord att relatera till för att belysa den globala uppvärmningen. 🙂

  31. Matts Pettersson

    Hej, jag har hängt här över ett år och försökt tagit till mig av era kunskaper om energi och CO2. Nu har jag bestämt att gå på en föreläsning i Hudiksvall och lyssna på Carl Oskar Bohlin ordförande i riksdagens näringsutskott. Och Jan Blomgren, konsult inom energi med global kundkrets, tidigare senior expert på vattenfall samt professor i kärnteknik.
    Jag vet inte var dessa personer står i klimatfrågan? Så jag undrar om någon av er kan ge mig förslag på frågor som jag kan ställa under kvällen?
    Jag har tidigare hänvisat politiker till klimatupplysningen. Och vad jag förstår så är vissa av dom inte positiva till vindkraftparker, vi har bara 4 st vindkraftverk i kommunen.

  32. Håkan Bergman

    Upphittat.
    https://www.tn.se/ekonomi/experter-darfor-har-farmanbar-fel-om-karnkraften/
    Grön vätgas är död innan den ens finns.
    ’Utöver den lagstiftning som direkt hindrar kärnkraften finns det också en snårskog av indirekta regelverk som exkluderar kärnkraft, tillägger Anton Steen. Till exempel stora delar av den vätgaslagstiftning som nu tas fram på EU-nivå som i huvudsak inriktar sig på ”grön” vätgas som enbart får tillverkas med förnybar elproduktion.’
    Hur ska man kunna köra elektrolysörer kontinuerligt på ”förnybar” el?
    Men hinner man bygga upp ett litet vätgaslager så kan man ju bränna vätgas för elektrolysörerna?

  33. Björn

    Matts Pettersson [31]; Carl Oskar Bohlin har i år blivit ny talesperson för Moderaterna i energifrågor. En bra fråga kan vara hur de ser på små modullära kärnkraftverk SMR och hur de kommer att agera för att undanröja den förlamande administrationen kring etablering av ny kärnkraft.

    Sverige behöver mer baskraft och inte vindkraft. Naturvärden förstörs med fortsatt utbyggnad av vatten- och vindkraften, därför behövs en nationell kampanj för kärnkraften, vilken kan producera elkraft året runt utan väderberoende.

  34. mattias

    #31
    Tycker denna debattör verkar insiktsfull: https://second-opinion.se/tre-viktiga-hinder-for-kraftig-tillvaxt-av-vindkraft/

    ”Mellan 2010-2019 godkände kommunerna 75% av de vindkraftsprojekt de enligt miljöbalkens regler hade att ta ställning till. Enligt Svensk vindenergi är förhållandet de två senaste åren det omvända, och ca 80% av projekten får nej.”

    Förklaringen kan vara så enkel att de bästa platserna för landbaserad vindkraft redan är etablerade. Kommande etableringar möter hinder från många håll: miljökonflikter, ekonomi, opinion…

  35. Håkan Bergman

    mattias #34
    Jag tror att det i slutändan blir finansieringen som knäcker vindkraften, det är slutlekt nu när vi lämnar nollränteekonomin.

  36. Fredrik S

    Håkan Bergman #35

    Ja precis, det lutar åt det.

    Och inflation och höga räntor är ju något som övergången till den gröna ekonomin själv bidrar med.

    Men det är ju inget bra säljargument för politiker och andra som vill ha makt så det hör vi inte något om därifrån.

  37. stig morling

    Apropos miljösans och energisans! Kommer någon numer ihåg vad som kallats ”Freden i Sarek”!?
    Salve
    Stig M

  38. Hans H

    #35 Håkan Bergman

    Ränta spelar stor roll när det dröjer lång tid mellan investerad krona och intäkter.

    Det blir mycket viktigt för kärnkraften framöver att ha kort byggtid. Alla villkor klara i förväg och inga ändringar under byggandet!

    Finlands femte reaktor förskräcker

  39. Hur stor roll har egentligen toryregeringens Netzero-politik med dramatiskt ökade energi- och drivmedelspriser betytt för Boris Jonssons valförluster? Hur mycket har det faktum att Nordirland antog en ny lag i mars för att införa Netzero haft betydelse för unionisternas förlust av makten där?

    Lyssnar man på svenska SVT så berodde förlusten i Nordirland på Brexit, och förlusten för Boris på att han och hans ministrar hade fest i trädgården under pandemin.

  40. Lasse

    Eldning av avfall har belagts med en avgift för att öka återvinningen.
    Detta är resultatet:
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/fullt-utvecklad-brand-i-i-bolanderna

    Sluta elda avfall där det inte är lämpligt!
    Ta bort avgiften för att elda det där det är lämpligt!