Öppen Tråd

Fjallbacka-21

Foto: Mats Nilsson

Högsommar. Båtar. Hav. Och diskussion om klimat och energipolitik

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar

  Avslöjande om Schellnhuber
  http://notrickszone.com/2014/07/18/deflated-schellnhuber-views-global-warming-as-a-21st-century-asteroid-strike-complains-no-one-is-listening/

 2. Skogsmannen

  #1

  ”Resigned and frustrated, Schellnhuber spurned by Merkel”

  ”Merkel has stopped listening to him and the Potsdam scientists.”

  Jaha, då vet vi det…

 3. latoba

  Kan klimatfrågan formuleras tydligare än Kevin Benn gör i denna insändare i Eskilstuna-Kuriren?
  http://ekuriren.se/ledareasikter/insandare/1.2502326-ohallbart-gallande-klimatet

 4. bom

  Ingvar! #1
  En av kommentatorerpå No Tricks… (Stendera) öknamnar Shellnhuber som Schickelgruber (Hitlers ursprungliga namn) och en annan undrar om professorn styrs av inre röster. Det antyds att S. önskar Mutti Merkel dit pepparn växer och att USA konstitutionsvidrigt ger Obama ett omval. Det verkar vara dags att Schellenhuber ikläder sig en stark jacka med kraftiga remmar på och hanteras av män i vitt. Måtte dom ta hand om hans svenske lekkamrater samtidigt (nä visst nej vi sänder ju våra till Helgeandsholmen eller ärkebiskopsstolen i stället). 🙂

 5. bom

  Oj då granskning blev det nu då! Goodwin kanske?

 6. Pär Green

  Borg!
  Eftersom Borg o resten har tagit sommarlov, hamnar detta här!
  Hur ser det ut efter 8 nöd-år med dig?

  81 :- kronor för 5,5 liter bensin till gräsklipparen!
  Vilka klimatdårar är ansvariga för detta ockerpris?

  Tur att man kan koka sitt eget bränvin!

  Klimatdårar, sluta med VVS – leken och satsa på modern kärnkraft!
  VVS = Vind/Våg o sol-elände!
  Inte en enda vindfjolla till!

  349 personer i ”knapptryckarkompaniet”!
  Sänk till 149 och kräv ett resultat!
  Ett antal som kan förstärka FAS 3!

  Vem faen kom på FAS3 ?

  Höj 4 % regeln till 10 % till valet, så försvinner ett antal klimatdårar!

 7. Ingemar Nordin

  bom #5,

  ”Schickelgruber” går bra. ”Hitler” fastnar i filtret. 🙂

 8. Ingvar

  latoba #3

  ekuriren. Blir så trött på alla som kräver inloggning. Måste skaffa mig nåt sorts ”alias”

 9. bom

  #7
  Får skriva Hilter då. Allmänbildning har sina fördelar. S-gruberglitchen täpps väl snart också?

 10. bom

  #8 Jag håller med Dig. E-kuriren var sällsynt grötig! Lördagssidan trängde undan torsdagen. Alltså blev insändaren bortskuffad hela tiden.

 11. Lars Karlsson

  Dagens artikel att kommentera .

  Varför tar inte
  journalisterna MP på allvar?

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/att-inte-granska-mp-ar-att-inte-ta-dem-pa-allvar_3758034.svd

 12. bom

  Sydkorea avskaffar nu kolskatten. Sverige blir nog sista råttan som lämnar det sjunkande skeppet för Södra Nordkorea har väl ingen kolskatt – dom har väl ”totalskatt”? I oktober får vi väl också grön totalskatt?

 13. Gunnar Kjelldahl (C)

  #3 latoba

  Svar; Ja det kan den. Man kan väga in den vetenskapliga dimensionen också, och inte bara en sammanfattning av de klimatskeptiska vetenskapsförnekande bloggarnas ”sanning”.

  ”Tuta och kör”- lösningen för jordens energiförsörjning kommer att bli en dyrköpt erfarenhet för de som inte ställer om till hållbara energislag. Detta gäller alldeles oavsett graden av miljöpåverkan. De som ligger i framkant med att göra sig oberoende av oljeoligarker och oljeschejker, blir vinnarna när prisrallyt på oljan drar iväg. Sedan millennieskiftet har prisökningarna varit i snitt 20 % per år, d.v.s. mycket högre än KPI, och med aldrig så lite oro i Saudi eller Ryssland så kommer det att gå ännu mycket fortare.

  Men i skygglapparnas värld så är oljan ofarlig, ja t.o.m. bra då den ger lite mer ”syre” till växterna. Dessutom är den ju då billig och evig…….

 14. Kenneth Mikaelsson

  Jag härmed lovar att pissa fast varenda grönfacist i närmaste snödriva i kommande istid…
  🙂 🙂

  Goa varma sommarhälsningar/Kenneth

 15. Janne

  #13 Kjelldahl

  Om man låter marknaden sköta världens energibehov så löser det sig av sig själv. När oljan och andra fossila bränslen tar slut, om de nu gör det, så kommer marknaden att förse oss med andra energikällor när det behövs.

  Vi behöver inte politiker som ska lägga sig i marknadens spelregler, det gör det bara dyrare och det blir bara fel. Lita på ingenjörernas uppfinningsrikedom!

 16. Thomas P

  Janne #15 Byt ut ”marknaden” mot ”Gud” så kanske du inser att ditt påstående i grunden är religiöst. Där den ena förlitar sig på en allsmäktig och välvillig gud förlitar du dig på en allsmäktig och välvillig marknad och så ingenjörerna som änglar som verkställer gudens befallningar.

  Ser du istället på den verkliga världen så har staten via universitet och statliga projekt varit pådrivande för de flesta nya energikällor. ”Marknaden” kommer in när det börja gå att göra lite säkrare, kortsiktigare vinster.

  bom #4 en anonym kommentator på en blogg ”antyder” något och omedelbart skall du fram med tvångströjan. Det är folk som du som blir rekryterade av folk som Hilter eftersom ni är så fruktansvärt godtrogna och ser fiender bakom varje buske.

 17. Bim

  Hej! Alla Plattjordingar, Klimatförnekare, Pseudovetenskapare.

  Såg en insändare i GP att någon ville att EU skulle skicka de öronmärkta pengarna som var avsedda att hjälpa de fattiga i Europa till Sverige, efter som vissa länder är så korrupta att de stoppade dessa pengar i egen ficka, så de fattiga tvingades att flytta hit till Sverige.
  Skicka bara inte pengarna till Göteborg, vad ni gör.
  Jag undrar, vem skulle ha de där pengarna, när de kom hit? Skall de delas ut till de medkännande medborgarna som är de som egentligen betalar kalaset.

  Men nu har jag har gjort det igen! Jag kan inte hjälpa det, kreativiteten kryllar i mig. När jag upptäcker ett mänskligt problem, så bara måste jag lösa det.

  Bankerna har ju bestämt att kontanthanteringen kommer att upphöra inom kort, det blir ett lidande speciellt för äldre personer som inte har dator och moderna prylar.
  Kontanthanteringen är ju en kostnad för bankerna och banker avskyr kostnader. Kortbetalning är däremot en vinstmaskin för banker efter som varje penningtransaktion kostar pengar för kunderna och ger rejäla vinster för bankerna oavsett vilket håll transaktionen går. Kallas Winn,Winn, precis som vindkraften enligt Maud Olofsson.

  Kommunerna har ju bestämt att det är fritt fram för alla fattiga i Europa att komma hit och tigga. Det är ju ingen kostnad för kommunerna eftersom de inte behöver ta hand om dessa människor. Det gör ju alla samvetsömma och snälla medborgare genom att lägga pengar i deras burkar.
  Men problemet uppstår när bankerna har skippat kontanthanteringen och alla mynt och sedlar försvinner från marknaden. Då hjälper det ju inte att ruska på tomma burkar efter som ingen hör det och även om, så finns det inget att lägga i burkarna.

  Det är här min uppfinning kommer in: En burk som egentligen är en kortläsare och i botten fylld med metallskrot så det hörs när man ruskar den.
  Det kan ju synas som en simpel uppfinning, men, för bankerna är den en vinstmaskin. Varenda gång en fattig människa får en gåva av en vänlig människa så ramlar dubbla summan, minst, in på bankens konto.

  Dessutom så kan kommunerna utan risk för att spräcka budgeten öppna gränserna på vid gavel och släppa in hur många fattiga människor som helst. Det är ju de medkännande medborgarna som betalar kalaset. En Win.Winn-situation för banker och kommuner.
  Dessutom skapas ju massor av jobb i burktillverkarindustrin.

  Vad jag tjänar på detta? Inte ett smack, skulle aldrig i mitt liv vilja leva på fattiga människor.

 18. Slabadang

  Marknad = Utveckling= Marknad!

  Thomas P tillhör ju de antiutvecklingsfascister som förlorat mot den verkliga utvecklingen under etthundraårs tid. Den totalitära vänsterideologiska impotensen hänger som en slak illaluktande fattigdomsskapande sladdrig prinskorv i sin jämförelse med de länder där demokratin och friheten florerat och fått dominera som jätteståndet Orvar i jämförelse. Totalitär vänsterideologi har skapat de fattiga okunniga och människofientliga helveten vi kan betrakta, De länder som äger den största respekten för människors välstånd trygghet och frihet är de överlägset rikaste och tryggaste idag. Rikedomen skapas genom att människor i trygg frihet kan samverka och samarbeta för olika mål. De som kommer tvåa i ekonomiskt rikedom är de länder som kunnat profitera på dessa västvärldens frukter men då utan att tillämpa eller förstå varför väst gått som tåget, OPECländerna har västvärlden att tacka för sina multimiljarder.

  Klimathotarna utgör prästerskapet för den nya världskommunismen och skapar NADA för miljö eller människor. Det är ENDAST den nykommunistiska rödgröna centralmakten och diktaturen de suktar efter och vägrar därför att dissekera vilka förutsättningar som krävs för att skapa den rikedom frihet och trygghet de hatar. De stoppar därför in prinskorven så den inte syns , men vi känner igen den på lukten och låtsas genom sina fabricerade trasselsuddar till tankefigurer kunna bättre än den naturlig samhälls och teknikutvecklingen styra in sladdret till befruktning av framtidens avkomma och att de dessutom som vilken billig astrolog som helst kan se in i framtiden. VILKA PUCKON!

 19. Ann LH

  Gunnar Kj., du oförbätterlige, tänk att du kan ta ordet skygglappar i din mun utan att skämmas.

 20. Janne

  Över 100 000 aktiva vulkaner på havsbotten spyr ut CO2 enligt ny rapport.

  http://iceagenow.info/2014/07/million-underwater-volcanoes-wrong/

 21. bom

  @#16
  TP friskintygar Schellnhuber från 700 kilometers bedömningstillstånd. Det är alla vi skeptiska och anonyma som är sjuka. En del übermenschen tycker sig ha gudars status!

 22. Olav Gjelten

  Gunnar Kjelldahl har andra intressen än människors väl och ve. Därför är det ingen idé att till honom påpeka att vi i Sverige betalar världens i särklass högsta skatt som pensionärer, att vi har en av världens hägsta priser på drivmedel och att vi har kanske världens högsta elräkningar att betala.

  Gunnars kamp är på ett mycket högre plan. Han vill rädda världen. Här betyder individen ingen ting.

 23. #13 Gunnar Kjeldahl
  Marknaden! Det kallas marknaden och det är marknaden som löser tillgång- och efterfrågansproblem om och när de uppstår. Det är inte politiker, inte dr Jekyll eller Mr Hyde, inte vilsna NGO:er. När dessa gjort sig urarva och utblottade kommer de som förlitat sig på marknaden glida förbi i sina skinande nya Cadillacs och sucka, ”stackare, att de inte förstod bättre fast vi försökte tala om för dem!”

  Att få bevisat att en borgerlig riksdagspolitiker inte förstår sig på marknaden, det tar priset!

 24. Slabadang

  Jamen … vad fiiint FN ! 🙂

  Som ett bästa bevis på vilka potemkinkulisser som byggs framför och bakom FNs ”experter”

  Kolla här vilken imponerande lista av ”experter” som tagit fram denna ”rapport” själv tycker jag att det är suveränt att de skriver under med namn och varför kommer jag till lite senare:

  Det ska ju se pampigt och auktoritativt ut när rappakaljan presenteras:

  Ledning för FN projektet Deep Carbonisation” :

  The Deep Decarbonization Pathways Project (DDPP) is convened under the auspices of the
  Sustainable Development Solutions Network (SDSN) and the Institute for Sustainable
  Development and International Relations (IDDRI). The project is led by:

  Jeffrey Sachs,
  Director, SDSN

  Laurence Tubiana
  Founder, IDDRI; Co-chair of the Leadership Council, SDSN

  Emmanuel Guerin
  Associate Director, SDSN; Senior DDPP Manager

  Henri Waisman
  DDPP Manager, IDDRI

  Carl Mas
  DDPP Manager, SDSN

  Michel Colombier
  Scientific Director, IDDRI

  Guido Schmidt-Traub
  Executive Director, SDSN

  Utöver dessa internationellt numer erkända världspuckon tillkommer dessa individer och organisationer:

  Australia. Anna Skarbek (ClimateWorks Australia); Frank Jotzo (Crawford School of Public Policy,
  Australian National University); Andy Jones (ClimateWorks Australia); Amandine Denis (ClimateWorks
  Australia); Rob Kelly (ClimateWorks Australia); Scott Ferraro (ClimateWorks Australia); Niina Kautto
  (ClimateWorks Australia); Paul Graham (technical advisor, Commonwealth Scientific and Industrial
  Research Organisation, CSIRO, Australia); Steve Hatfield-Dodds (technical advisor, CSIRO, Australia);
  Philip Adams (Centre of Policy Studies, Victoria University). Brazil. Emilio La Rovere (COPPE, Federal
  University, Rio de Janeiro, UJRJ); Claudio Gesteira (COPPE, UFRJ). Canada. Chris Bataille (Navius
  Research, Simon Fraser University); Jacqueline Chan (Sharp); (Navius Research); Dave Sawyer (Carbon
  Management Canada); Richard Adamson (Carbon Management Canada). China. Teng Fei (Institute of
  Energy, Environment, Economy, Tsinghua University); Liu Qiang (National Center for Climate Change
  Strategy and International Cooperation, NCSC); Gu Alun (Institute of Energy, Environment, Economy,
  Tsinghua University); Yang Xi ((Institute of Energy, Environment, Economy, Tsinghua University); Chen
  Yi (NCSC); Tian Chuan (NCSC); Zheng Xiaoqi (NCSC). France. Sandrine Mathy (Université Grenoble
  Alpes, CNRS, EDDEN, PACTE); Patrick Criqui (Université Grenoble Alpes, CNRS, EDDEN,
  PACTE); Jean Charles Hourcade (Centre International de Recherche sur l’Environnement et le
  Développement, CIRED). Germany. Piet Selke (Dialogik); Ortwin Renn (Dialogik). India. Ritu Matur
  (TERI University); Leena Srivastava (TERI University); Atul Kumar (TERI); Aayushi Awasthy (TERI ); Ilika
  Mohan (TERI). Indonesia. Ucok W.R. Siagian (Center for Research on Energy Policy-Bandung Institute
  of Technology, CRE-ITB); Retno Gumilang Dewi (CRE-ITB); Iwan Hendrawan (CRE-ITB); Rizaldi Boer
  (Centre for Climate Risk and Opportunity Management-Bogor Agriculture University, CCROM-IPB); Gito
  Emannuel Gintings (CCROM-IPB). Japan. Mikiko Kainuma (National Institute for Environmental Studies,
  NIES); Ken Oshiro (Mizuho Information and Research Institute, MIRI); Go Hibino (MIRI); Toshihiko Masui
  (NIES). Mexico. Daniel Buira, Instituto Nacional de Ecología y Cambio Climático; Jordi Tovilla. Russia.
  Oleg Lugovoy (Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration,
  RANEPA); Georges Safonov (High School of Economics, Moscow); Vladimir Potashnikov (RANEPA);
  Dmitrij Gordeev (RANEPA). South Africa. Hilton Trollip (The Energy Research Centre, ERC, University
  of Cape Town, UCT); Harald Winkler (ERC, UCT) Bruno Merven (ERC, UCT). South Korea. Soogil
  Young (School of Public Policy and Management, Korea Development Institute, KDI); Dong-Woon Noh
  (Korea Energy Economics Institute, KEEI); Ji-Woon Ahn (KEEI); Sang-Yong Park (Korea Institute of
  Energy Research, KIER); Nyun-Bae Park (KIER); Chang-Hoon Lee (Korea Environment Institute, KEI);
  Sung-Won Kang (KEI). United Kingdom. Steve Pye (University College London, UCL, Energy Institute);
  Gabrial Anandarajah (UCL, Energy Institute). United States of America. Jim Williams (Energy +
  Environmental Economics, E3); Sam Borgeson (E3); Jamil Farbes (E3); Ben Haley (E3); Elaine Hart (E3);
  Gabe Kwok (E3); Ryan Jones (E3); Fredrich Kahrl (E3); Amber Mahone (E3); Jack Moore (E3); Katie
  Pickrell (E3); Rich Plevin (E3); Snuller Price (E3).
  The following Partner Organizations contribute to the DDPP:

  German Development Institute (GDI)
  International Energy Agency (IEA)
  International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA)
  World Business Council on Sustainable Development (WBCSD)
  iii

  Tungt va??? 🙂

  Nu har dessa ”experter” sammanlagt alla sina tomma huvuden om CO2 och hur man beräknar CO2 tillförsel genom att konstruera en formel som beskriver sambanden enligt följande:

  CO2tillförsel = Befolkningsmängd * BNP/ Befolkningsmängden * Energiförbrukning/BNP * CO2tillförsel/ Energiförbrukning

  Så om vi låter en i årskurs åtta får hjälpa till och förenkla formeln till rationellt uttryck vad blir då resultatet? 🙂 🙂

 25. Slabadang

  Bevis:

  http://unsdsn.org/wp-content/uploads/2014/07/DDPP_interim_2014_report.pdf

 26. Beklämmande Thomas:

  Byt ut ”marknaden” mot ”Gud” så kanske du inser att ditt påstående i grunden är religiöst. Där den ena förlitar sig på en allsmäktig och välvillig gud förlitar du dig på en allsmäktig och välvillig marknad och så ingenjörerna som änglar som verkställer gudens befallningar

  Den sortens trams får man höra från pubertal stollevänster och extremvänster som aldrig blir vuxen, händelsvis just troende att ’samhället’ kan åstadkomma nästan precis allt bara det ’fattar beslut’ om hur det skall vara …

  Även din bild av hur teknisk utveckling sker, vad som driver innovation mm är svårt störd. Även det låter mest som Lars Ohly mfl som aldrig förstår hur värden skapas och var pengar (deras faktiska värde) kommer ifrån, utan som på fullt allvar tror att sådant ’beslutas fram’ bara det stod under ’demokratinsk kontroll’.

  Du tycks fö själv också vara en som hyser fullständigt lida av grava vanföreställningar om vad politiken kan åstadkomma. verkar tom tro att politikerna både skulle kunna styra klimatet … och också göra det ifall man bara gav dem tillräckligt med makt och resurser.

  Man tar sig för pannan!

 27. Björn

  Gunnar Kjelldahl (C); ””Tuta och kör”- lösningen för jordens energiförsörjning kommer att bli en dyrköpt erfarenhet för de som inte ställer om till hållbara energislag”.

  Vad är hållbara energislag enligt dig? Är sol, vind, våg och biogas exempel på detta? Enligt mig är kärnkraft det enda alternativet om vi skall tala om hållbarhet. För i hållbarhet måste du väga in kontinuerlig drift dygnet runt, året runt. Kan du garantera hållbarhet med dina energislag?

 28. John Silver

  Stalin. Jaså, det gick bra. Snacka om vänstervridning.

 29. Slabadang

  Björn !

  Förvirra inte Gunnar Kjelldahl med fakta. Om du ber honom att redovisa vilka ”klimatgasutsläpp” och vilka gifter solceller innehåller samt hur mycket kol det går åt för att producera dem så måste han välja mellan att gå i total förnekelse eller ta itu med en identitetskris. Att kolkraft ger mindre växthuseffekt för motsvarande Elkraft måste vara en svår frontalkrock mellan fakta och tro. Fråga sedan absolut inte efter prislappen på de två olika alternativen.

 30. Kjelldahl #13

  Återigen försöker du ge sken av att du på ngt sätt talar för ’vetenskapen’ (och du har tidigare hävdat=ljugit om att du läst hyllmetrar av vetenskapliga rapporter)

  Sluta med sånt, det är bara larvigt. Du har aldrig argumenterat ngt vetenskapligt här, och jag tror inte ens du någonsin refererat ngn forskning. Bara bluddrat sådant man kan läsa i fördummande media och klimathotssajter. Lägg ner detta är du snäll …

  Och här i #13 pratar du ju också bara om politik och policy-överväganden. Rejält okunnigt även där, men iaf som den pladdrande klassen oftast gör. Men om du skulle värna om resurser på riktigt skulle du inte ständigt förorda gigantiskt slöseri av sådan på huvud- och hopplösa idéer delar av den inkompetenta pladderklassen fått för sig.

  Vad jag har sett har du inte där heller någonsin kunnat argumentera ngt i mål genom att kvantifiera vad dom säger att du vill åstadkomma, och hur …. utan det har mest blivit pladder om ’barnbarnen’ och vad de skall säga …. Vilket ju är vad man kan förvänta sig.

 31. Slabadang #24
  A är A brukar randinisterna säga. CO2/1 är CO2/1 säger klimathotarna!
  Vill man halvera mängden CO2 genom djuplagring kan man vifta med trollspöt och säga CO2/2
  Formeln finns på sida 12 av 281 sidor av kvalificerad snakeoilförsäljning.
  Klart som korvspad att de där skojarna vet att A inget farligt händer om temperaturen går upp mer 2°C och B den goda temperaturhöjningen har redan avtagit , så allt de kan sälja enligt metoden 3-4-5 eller 100 för priset 2 är ren förtjänst.

  Alltså, det det är för få revolutioner i den moderna världen.

 32. Hoppas ni förstod att jag menade för priset av 2°C.

 33. Thomas P

  Janne #20 Källkritik, kan det vara något? Ta en titt på den där tidskriften Principia Scientific International och ta dig en funderare på om den verkar seriös. Om vulkaner släpper ut så mycket mer CO2 än som normal vetenskap säger, vart tog all denna CO2 vägen perioden före industrialismen då CO2 halten var i stort sett konstant under lång tid? Vart skulle fossilbränslenas CO2 ta vägen om man nu som implicit görs där antas att dessa är betydelselösa?

  Jonas m fl. Hört talas om blandekonomi? ”Marknaden” är bra på mycket, men den fungerar dåligt i ett vakuum. Hur mycket ni än skulle vilja förneka det så har staten varit kraftigt involverad i det mesta i vår energiförsörjning. Kärnkraft är ju populärt här på bloggen så du kan börja med att titta på hur det gick till när den utvecklades…

 34. Thomas P #33
  Säger, ”Marknaden” är bra på mycket, men den fungerar dåligt i ett vakuum.
  Hört talas om ångmaskin? Högt atmosförstryck på en sidan och vakuum på andra. Mera CO2, högre atmosfärstryck och bättre funktion gentemot vakuumet. Halleluja!

  Det är när politiker förstör marknaden, förstör vakuumet – efterfrågan, som det funkar dåligt. Låt oss verka för att politikerna gör så lite som möjligt så blir det nog bra.

 35. ChristerL

  # 13. Gunnar K

  Nu är det väl ingen som påstått att det är mer olja som är framtiden. Det är gas och kärnkraft. Stor potential och säkra leveranser.

  Det innebär inte att man inte kan fortsätta satsa sina pengar på aktier inom sol- och vinkraftindustrin om man är riskbenägen.

 36. Thomas P #33
  Den svenska kärnkraftens utveckling är ett dåligt exempel på statens förträfflighet! Slutpunkten på denna blev att den statliga tungvattenlinjen övergavs och ett fossileldat (kärn)kraftverk det blandekonomiska monumentet.
  Jag hade på 60-talet ett mycket trevligt sommarjobb på Axel-Johnsoninstitutet i Nynäshamn och där fanns många dammsamlande pärmar märkta PWR. ASEA-ATOM drev den linje som nu gäller och som man hela tiden önskat.
  /C-G

 37. Daniel Wiklund

  Har varit och badat med barn och barnbarn, tänk vad sociala människor blir när det är solsken och varmt. Om man nu inte tillhör dom som tror att katastroferna förebådas av varmt väder. Skulle inte skada om Thomas P och Gunnar K också kunde njuta av varmt väder. När man läser vad ni skriver kan man snarare tro att ni drabbats av solsting.

 38. Ingemar Nordin

  Slabadang #24,

  Det som bekymrar FN-politikerna mycket mer än innehållet i rapporten är om könsfördelningen och representativiteten från världens fattiga länder är tillräckligt bra. NGOer som Greenpeace, WWF och Friends of the Earth har säkert fackgranskat själva innehållet innan den släpptes. Så där behöver inte FN bekymra sig.

  Hörde på radionyheterna idag att alla begagnade gasbilar numera säljs till Tyskland. Inte bra, med tanke på att politikerna med bidrag och subventioner vill bygga upp ett infranät för biogas. Och då blir det ju tokigt om ingen vill tanka. Så då föreslår Naturskyddsföreningen (är dom en del av finansdepartementet numera?) ökade skatter på koldioxid. Undrar vad konsekvenserna skulle bli för gasbilarna?

  Men politiker sysslar ju numera med mikromanagment av priser, transporter och energiproduktion så det passar väl in i vår allmänna övergång till total planekonomi (fast man kallar det fortfarande ”blandekonomi” av någon anledning).

 39. Slabadang

  http://www.bloomberg.com/news/2014-07-17/europe-risks-losing-30-million-jobs-to-u-s-shale-boom.html

  ”Grönt självmord” skriver GPF i sin rubrik. Vi har inga politiker längre .. vi ha bara idioter och de främsta är de flesta men få kan konkurrera med Hatt och Ek. Som sagt… låna i EURO och placera i dollar Nobama ryker i nästa val.

 40. Gunnar Kjelldahl

  De som hävdar att marknaden kommer att lösa problemen när oljan sinar har helt rätt! Det hindrar inte att de som ligger i framkant med omställningen kommer att vara vinnarna, medan de som skjuter problemet framför sig blir förlorarna. Prisutvecklingen oroar!

  Personligen så tillhör jag ju också de som litar på vetenskapens slutsatser om klimatförändringarna, så jag har det skälet också för att vända på utvecklingen.

 41. Ingemar Nordin

  Gunnar K #40,

  ”Personligen så tillhör jag ju också de som litar på vetenskapens slutsatser om klimatförändringarna”

  Jag är fortfarande benägen att betrakta dig som vilket nättroll som helst. Du verkar aldrig engagera dig i en sakligt debatt om klimatet eller om energipolitiken utan kör på med att upprepa samma mantra om och om igen. Så det är lika bra att ignorera dina inlägg. Spar tid och energi.

 42. Thomas P

  Ribbing #36 För det första talade jag inte specifikt om svensk kärnkraft och för det andra har jag aldrig hävdat att staten är perfekt. Marviken var en del av det svenska kärnvapenprogrammet och får bedömas efter detta, inte bara som kraftverk.

 43. Bengt Abelsson

  # 40

  Om marknaden kontra politisk styrning:

  En sovjetisk vice jordbruksminister på besök i Storbritannien cirka år 1955:

  ”Jag vill träffa den som är ansvarig för brödförsörjningen i Storlondon”

  Limpor och bullar överallt, och inga köer – kulturkrock!

 44. Tommy

  #24
  Nu fick jag skattetabell kolumn 33 att fungera.
  Tack
  Med vänlig hälsning,

  Skalman

 45. sibbe

  Globen rullar vidare mot nästa istid. Nån gång om några 1000 år efter ett flertal kallare och sällan mera varmare perioder, fråga geologerna, som aldrig fick ihop en konsensus om att 97 % av dem tror på klimatkatastrofen (inte ens 50%!). Dom jävlar… Njut av sommaren så länge den varar. Hur sjunger Tomas Ledin: den kanske bara varar en dag.. Världen har inte nämnvärt förändrats sedan vikingatiden, man slår fortfarande gärna ihjäl varandra, helst grannar som man aldrig tålt. Vapnen har blivit bättre, men så är vi också fler på planeten.
  En som inte tycks ha lärt sig av livet: Fantastiskt, hur Tomas kan sin Ho Chi Minh…
  För, när jag läser CS bloggens onda samvete, Thomas X, går mina ögon nästan automatiskt upp mot bokhyllan: där står boken Che Guevara, Vi skall segra, med förord av Peter Weiss. Av någon anledning så noterade jag att jag inhandlade boken den 17.05.1968 i Ålens… (Man bör stå för sina dumheter!) (Men, det var tack vare den och en massa andra svenskspråkiga böcker jag lärde mig läsa och tala svenska, så boken var absolut nyttig ändå Che – boken står där, för att påminna mig om hur galen det är att tro att kommunism kan förändra världen).
  Som snart 70-årig pensionär (så som många på den här bloggen…) har jag lärt mig en sak som aldrig är fel: det blir aldrig så som man har tänkt!!!
  Både på personliga planet men också i den övriga världen: ett exempel:
  Jag var, på avstånd visserligen, involverat i tyska studentrevolutionen 67-68. När Benno Ohnesorg blev mördad var måttet rågat. Men—med facit på handen:– han dödades av en Stasiagent, som jobbade som (västtysk) polis! Det vet vi idag: det socialistiska paradiset DDR föll ändå. Tack för det, så pass mycket tysk fosterlandskärlek – vad jag hatar ordet – finns i mig ändå…
  Hur är det med nutidens växthusreligionen: den naggas i kanterna. Först Australien ,nu sedan Sydkorea. Och Tyskland bara låtsas bara vara klimatsmart:. Bra att de har Vattenfall!
  Precis som i alla religioner så saknas det fakta:
  vi har fått ca 0,8°C påökning på tempen sedan 1850. Det är väl allmänt accepterat. Men även IPCC accepterar att det har varit varmare under vikingatiden. Vi har ett temp- stillestånd sedan nästan 17 år – även detta accepteras av de flesta. Nordpolen har mindre is än för 30 år sedan: men man kan fortfarande inte segla rakt över den- utan isbrytare. Antarktis isen växer: på grund av att det blir varmare? Så dum är jag: det tror jag inte på! Ta en titt på på tyska Antarktisstationen Neumayer 3 ..http://sv.wikipedia.org/wiki/Neumayer_%28forskningsstation%29
  den har byggt på styltor: inte på grund av att den sjunker ner i isen utan på att isen ökar, man måste korrigera nivån uppåt med ca 1 m per år!!!!… Men utan klimatskramlet skulle stationen väl aldrig har byggts…

 46. Daniel Wiklund

  Att ligga i framkant är på modet nu, Gunnar K använder gärna det. Men se upp så du inte trillar över kanten. Och du ska vända på utvecklingen skriver du, du verkar ha drabbats av hybris och/eller solsting.

 47. JHE

  Att många panncentraler har konverterat från olja till biobränslen under de senaste 40 åren beror mest på marknaden. Oljan har blivit för dyr att använda som uppvärmning. Lite större värmeverk konverterade till kol under 70- och 80-talen. Vid mindre fjärrvärmeverk och panncentraler var kol inte lönsamt p g a kravet på svavelrening av rökgaser.

 48. Ingvar

  Slabadang #24

  Du skämta aprillo om formeln va? Orkade inte leta i dokumentet

 49. Olaus Petri

  Bengt A # 43

  Jag har bestämt för mig att den sovjetiske ministern ville tala med den som var ansvarig för ”brödfördröjningen”. Det var ju den som inte fungerade. 😉

 50. Janne

  #42 Thomas P

  Att inte Marviken togs i drift var i första hand på grund av dess dåliga konstruktion som troligen ganska snart gett en härdsmälta som resultat. Som sagt avsikten med Marviken var också Plutonium för ett svenskt atombombsprogram.

  Här har du lite källinformation: http://www.wikdahl.se/Publikationer.htm

 51. Olav Gjelten

  För Gunnar Källdahl är individen av noll och intet intresse. Han vill rädda världen – och för att klara det –
  vill han införa en miljödiktatur som mer eller mindre tar död på det marknadsliberala samhälle vi hade en gång.

  Helt oavsett vilket block som vinner valet i september kommer hans idéer att bli de segrande. Förlorarna blir alla vi som inte uppfattat ”den stora saken” och alla de enorma uppoffringar vi måste göra nu när tiden håller på att rinna ut.
  Alla vet ju också att hela världen följer Sverige. Därför är vårt agerande helt avgörande.

 52. Slabadang

  Ingvar .. tyvärr inget Aprilskämt!

  CO2tilförsel = CO2tillförsel vilken hjärntrust vi har i FN !!! 🙂 Sicken rappakalja från början till slut.

 53. Jonas B

  Sibbe # 45 》Dina djupt humanistiska betraktelser är alltid lika läsvärda. Här har du en annan, snart 70-årig, stofil som om än ur ett svenskt perspektiv har samma erfarenheter. Att tvingas överge sin ungdoms övertygelser kan vara delvis smärtsamt. Men man kommer ut på andra sidan som en måhända lite mer vemodig, men betydligt klokare människa. Tack.

 54. Thomas P

  Bengt #43 Marknaden är bra på konsumtionsvaror som bröd, det jag pratar om är mer långsiktig infrastruktur där fungerande stater har mer eller mindre direkt styrning.

  Sibbe #45 Jag har aldrig läst något av Che. Han lär varit en brutal typ, men kanske finns det något att lära där om gerillakrigföring för de av er som tror att världen snart kommer att tas över av en världsregering ledd av gröna talibaner.

 55. Alienna

  Thomas P,

  Vi ser vad som händer – oavsett hur mycket du viftar med armar och ben.
  Inbilla dig inte något annat!

 56. Jonas B

  Thomas P # 54 》 Nej, TP, där tar du fel. Det vi lärde oss, vi som en gång trodde på herr Che och liknande auktoriteter, det är att arbetet mot fanatiker av alla de slag – det må vara höger- eller vänsterextremister, religiösa eller gröna talibaner – bara kan föras genom idogt hävdande av humanistiska och demokratiska värden.

 57. Håkan Bergman

  C-G Ribbing #36
  Stod det inte BWR på pärmarna?

 58. ingvar

  Slabadang #52

  >CO2tilförsel = CO2tillförsel vilken hjärntrust vi har i FN !!!

  Det är ju totalt osannolikt att att man kan vara så totalt nollad i simpel matematik i ett FN-dokument undertecknat av en hoper människor. Jag kan faktiskt inte ta det till mig!

 59. Ingemar Nordin

  Ny artikel av intresse: Endast 3,75% av CO2 i atmosfären (15 ppm) är orsakade av antropogen förbränning av fossilbränsle. Resten kommer från andra orsaker.

  A paper published today in Atmospheric Chemistry and Physics finds that only about 3.75% [15 ppm] of the CO2 in the lower atmosphere is man-made from the burning of fossil fuels, and thus, the vast remainder of the 400 ppm atmospheric CO2 is from land-use changes and natural sources such as ocean outgassing and plant respiration.

  Och det lär finnas 1000-tals aktiva vulkaner på havsbottnarna som bidrar med CO2 också.

  http://hockeyschtick.blogspot.se/2014/07/new-paper-finds-only-375-of-atmospheric.html

  Om det här stämmer lär man få räkna om kolcykeln igen.

 60. pekke

  Nån som kollade Bond-filmen ” Mannen med den gyllene pistolen ” i kväll på kanal sju ?
  Filmen kom ut 1974 och har en scen där de säger att ” kol och olja tar snart slut så vi måste få tag i solomvandlaren som funkar med 95 procent effektivitet ! ”

  40 år senare, har oljan och kolet tagit slut och har solel blivit 95 procent effektiv ?

  Nej.

  Ett dokument från en tid då man trodde att framtiden skulle se ut på ett visst viss, men vi lever i den framtiden nu och den ser inte ut som de spådde på 70-talet !!

  PS.

  Nån som kommer i håg killen med jetpack i nån Bond-film( 60-talet ) och som även flög vid LA-OS ?
  Utvecklingen av dessa grejar har inte utvecklas mer än att de kan flyga en dryg minut och då är det bäst att du har en landningsplan innan bränslet tar slut.
  DS

 61. Börje S.

  Så här lyder AGW-lagen under vilken klimatet lyder:

  • När koldioxidhalten ökar ökar temperaturen.
  • När temperaturen ökar ökar även avdunstningen från haven.
  • När avdunstningen från haven ökar, ökar temperaturen än mer, ty vattenånga är en så kallad växthusgas.
  • När temperaturen på grund av ökad vattenhalt i atmosfären ökar, ökar avdunstningen än mer.
  • När avdunstningen från haven dörför ökar, ökar temperaturen ännu mer.
  • När temperaturen på grund av ökad vattenhalt i atmosfären ökar, ökar avdunstningen ännu ännu mer.
  • När avdunstningen från haven ökar, ökar temperaturen ännu ännu ännu mer.
  • När temperaturen på grund av ökad vattenhalt i atmosfären ökar, ökar avdunstningen ännu ännu ännu ännu mer.
  • Etcetera, etcetera

  Koldioxidhalten i atmosfären HAR ökat.
  NATURLIGTVIS har halten temperaturhöjande vattenånga ökat i takt med CO2-ökningen, annars stämmer inte AGW-lagen och då måste ju 97% av forskarna ha fel. Det kan de väl inte ha?

  ”Vill du veta någonting…
  så fråga NOAA”:

  http://www.noaanews.noaa.gov/stories2010/20100128_watervapor.html

 62. Gunnar Strandell

  pekke #60

  Här kan jag ge Gunnar Kjelldahl en poäng för sin kamp för vindkraft, för idag kan man köpa eller hyra en radiostyrd helikopter med kamera för att spana från ovan. Och när jag seglade i Turkiet i höstas blev vi fotograferade av en kamera som hängde i en drake efter en motorbåt.

  Jag tror inte att stater och myndigheter har drivit den utveckingen, bortsett från det militärindustriella komplexet, men jag vet att televerket i mitten av 1970-talet hindrade att datorer kommunicerade med varandra via telefonnätet, genom ett förbud mot kodade eller krypterade signaler.

 63. Thomas P

  Ingemar #59 Brydde du dig om att titta på artikeln eller nöjde du dig med Schtickans tolkning av den?

 64. Ingemar Nordin

  Thomas P #63,

  Jag har läst abstracten och conclusions. Jag har också läst kommentarerna. Jag tycker att följande kommentar från MS sammanfattar läget rätt bra:

  ”1. Segalstad et al find there is little difference (only a few years) between CO2 residence-time ~5-7 years and CO2 lifetime ~14-17 years. The notion that CO2 lifetime is ”a thousand years or more” is based upon the highly-flawed IPCC Bern Model.

  2. If CO2 lifetime was truly 1000+ years, fossil fuel derived CO2 should be much higher than 3.75%, as alarmists have claimed in the past using incorrect interpretations of C13/C14 ratios.”

  Kanske du skulle läsa hela artikeln och berätta för oss vad du kommit fram till?

 65. Thomas P

  Ingemar #64 Om du läst artikeln, varför citerar du sådant som inte har något med artikeln att göra? Kanske du som tydligen tror på Schtickans tolkning kan förklara vad en studie som diskuterar regionala utsläpp i Europa har att säga om koldioxidens livslängd i atmosfären. De där 3,75% är ett rent missförstånd.

 66. Jag förstår att tråden är död, I det närmaste. Denna länk förringar inte humorn av hur AGW kan uttrycka sig:

  http://www.newsbiscuit.com/2014/07/21/hot-summer-could-wipe-out-goth-population-experts-warn/