Öppen Tråd

Free Autumn Rain

Jaha, så blir det väder den här helgen också. Inget kul väder när det är november men vi har ju öppen tråd med fri debatt om väder, klimat och energi. Var så goda.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Thorén

    NT idag.
    ” Stora slussportar i Bråviken och en skyddsbarriär vid Lindökanalen och Kardonbron. Norrköping förbereder sig för höjd havsnivå på uppemot fem meter.
    Sedan beror allt på hur bra världens ledare lyckas på klimattoppmötena och det finns ju olika klimatscenarier. För oss gäller det att tänka till i förväg, säger Johan Mases, enhetschef, översiktsplanering, på Norrköpings kommun.”
    Kafkavärlden kryper närmare.

  2. Ulf P

    Ni kanske redan har uppmärksammat det.
    Horace Engdahl kritiserar klimatdebatten.

    I söndags, 14 november, i Svenska Dagbladet (kulturdelen) fanns en stor artikel om honom med anledning av hans senaste bok ”Op. 101”.

    ”I boken beskriver han en tidsanda som inte bara präglas av konformism, det är ett för svagt ord, menar han. Konformism är anpasslighet. Horace Engdahl tycker att han ser något annat, därav uttrycket ”epidemisk övertygelse”.
    – Det finns inget avstånd längre, utan människorna går helt in för de här övertygelserna.
    Vad är det för övertygelser?
    – Ja men ta det här med klimatet till exempel. Det är som en ny religion, säger han och jämför med de kiliastiska och apokalyptiska stämningar som fanns inom kristendomen för tusen år sedan.
    – Det är en form av hysteri. Och den delas gärna av många. Och just nu är den så pass intensiv, och så pass utbredd, att man nästan kan kalla den för en religion.”
    (Elisabet Andersson, SvD Kultur)

    https://www.svd.se/jag-angrar-att-jag-betedde-mig-obeharskat

    Bra att budskapet sprids.

  3. foliehatt

    Peter Alestigs/DNs förstanyhet just nu:
    ”DN granskar: Så nära var världen ett fiasko i Glasgow”
    Till råga på allt kategoriserad under rubriken ”Vetenskap”

    BÅDE ”nyhetsrapporteringen” och själva sakfrågan (COP26) får mig att tänka på den gamla svenska folksagan om luffaren som kunde koka soppa på en spik.

  4. Simon

    Energiupproret:
    https://www.youtube.com/watch?v=P-IRDdaFZqk

  5. Lars Lundqvist

    #1

    Kontinenternas och Stilla Havets hotade öarskustlinjer expanderar. Sedan satellitmätningarna började 1984 har kontanternas kustlinje expanderat med i genomsnitt 0.33 m per år, mest i Europa.

    https://wattsupwiththat.com/2021/11/19/sea-level-alarmism-unravels-as-earths-coastlines-are-observed-expanding-since-1984/

  6. Ulf P

    Ni kanske redan har uppmärksammat det.
    Horace Engdahl kritiserar klimatdebatten.

    I söndags, 14 november, i Svenska Dagbladet (kulturdelen) fanns en stor artikel om honom med anledning av hans senaste bok ”Op. 101”.

    ”…Konformism är anpasslighet. Horace Engdahl tycker att han ser något annat, därav uttrycket ”epidemisk övertygelse”.
    – Det finns inget avstånd längre, utan människorna går helt in för de här övertygelserna.
    Vad är det för övertygelser?
    – Ja men ta det här med klimatet till exempel. Det är som en ny religion, säger han och jämför med de kiliastiska och apokalyptiska stämningar som fanns inom kristendomen för tusen år sedan.
    – Det är en form av hysteri. Och den delas gärna av många. Och just nu är den så pass intensiv, och så pass utbredd, att man nästan kan kalla den för en religion.”
    (Elisabet Andersson, SvD Kultur)

    https://www.svd.se/jag-angrar-att-jag-betedde-mig-obeharskat

    Bra att budskapet sprids.

  7. Fredrik J

    Hej,

    Jag håller på att bygga en datorvisualisering av jordens geologiska historia och letar efter data över tidigare temperatur- och atmosfärsvariationer (bl.a. syre- och koldioxidohalter).

    Just nu är jag på jakt efter dels dataserier som går flera hundra tusen år (eller mer) tillbaka, men även data som ”bara” sträcker sig 2 000 respektive 20 000 år tillbaka. F.n. har jag tillgång till Vostok-datat men skulle gärna vilja få bättre upplösning, åtminstone under de yngre perioderna.

    Är det någon som har tips på lämpliga dataserier som kan anses vara hyfsat pålitliga? Jag vet att det finns mängder av olika serier på flera ställen, men jag har svårt att avgöra vad som kan anses vara etablerat/tillförlitligt.

    Vet förresten någon även var man numera kan hitta temperaturdatat till Loehles rapport ”A 2000-Year Global Temperature Reconstruction Based on Non-Tree Ring Proxies” (korrigerade versionen). Jag har tillgång till hans studie men kan tyvärr inte hitta själva datat. De angivna länkarna till datat (på OSU och NCASI) fungerar inte längre.

    Jag är tacksam för all hjälp.

  8. Bengt Abelsson

    Fredrik J /#6

    Steve McIntyre på climate audit har i många år recenserat och kritiserat en hel del temperaturserier, kanske främst de med 1000-2000 års längd.
    Där kan du få väl motivrade åsikter om hur man inte ska göra, eller hur man producerar hockeyklubbor.

    Rekommenderas!

  9. Ivar Andersson

    Vindkraftverken är inte byggda för att förse Sverige med el utan för att vindkraftsinvesterarna ska kunna exportera el enligt sina kontrakt/åtagande.
    ”Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.”
    https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

  10. mattias

    #5
    Kanske ännu mer intressant i dagens svd där syndikalisten Andreas Malm ifrågasätts då han förespråkar sabotage (till skillnad från Aftonbladet) där han fått argumentera utan att bli ifrågasatt: https://www.svd.se/valdets-profet-ar-hog-pa-sin-egen-sanning.

    Och även rapporten om översvämningar i Kanada där Erik Källström konstaterar: Men extremvädren kan inte direkt kopplas till klimatförändringar. ”Det krävs mer data över tid,” säger SMHI-professor Erik Kjellström. https://www.svd.se/kanada-kampar-mot-atmosfariska-floden

  11. Ivar Andersson

    Dieselaggregat höll vägtullarna vid liv under strömavbrott
    https://www.friatider.se/dieselaggregat-holl-vagtullarna-vid-liv-under-stromavbrott
    Varför har inte Stockholm investerat i batterier för back-up utan nöjer sig med dieselaggregat?

  12. Lasse

    Dagens Henrik Jönsson om ansvar för sina handlingar.
    Filosofisk betraktelse med aktuella exempel-även inom klimatet.
    https://www.youtube.com/watch?v=x3o4S4e_1eY
    Samtiden om vindkraft.
    https://www.youtube.com/watch?v=ugkaUOzsjvs&t=28s

    #5 Erik Kjellström är vår klimatprofessor på SMHI.
    Han borde få frågan om relevansen av RCP 8.5 och SMHIs användning av detta scenario!

  13. #13 Ivar Andersson

    Förunderligt att man bryr sig om att ha backup på vägtullar – vad är problemet om de inte fungerar? Kanske hade varit bättre om de lagt de pengarna på underhåll av nätet i stället.

  14. Katarina Edsman

    #9 Ivar Andersson, jag har också sett liknande beskrivningar. Man blir väldigt nyfiken på i vilken utsträckning vindkraften i Sverige är uppbokad med kontrakt. Vilka regler som finns för etablering för de som kontrakterat bort elen och om de erhåller någon form av statliga subventioner. Likaså undrar man hur detta bidrar till det höga elpriset och vilka krav som finns på återställande av den förstörda naturen. Jag har länge med förvåning följt hur mycket el som exporteras från Sverige både när det är dyrt och när det är låga elpriser, både när det är vindstilla och när det blåser. Skulle vara intressant om man kan hitta mer information om detta fenomen.

  15. Lars Kamél

    För mig är det obegripligt att Andreas Malm inte åtalas för uppvigling eller något liknande. Behövs det en polisanmälan för myndigheter ska undersöka honom? Och hur kan han tillåtas ha en position på ett svenskt universitet?

  16. Lennart Svanberg

    #11 Ivar, jag var en av dessa bilister som såg till att Miljöpartiet fick in sin vägskatt trots strömavbrottet i Alvik igår. Nu förstår jag att det inte är några problem att använda fossila bränslen så länge det handlar om ’egna’ pengar 💵 😀.

    En annan bra artikel från SvD idag är
    https://www.svd.se/skandalen-tvingar-medier-till-sjalvkritik. New York Times trovärdighet som sanningsspridare har kraftigt fått sig en törn då det visat sig att många artiklar om Trumps Rysslandskopplingar varit falska. De hade byggts på en förtalskampanj mot Trump finansierad av bland annat Hillary Clinton.

    När, för det måste komma, kommer avslöjanden om alla kopplingar mellan vindkraftens finansiärer och klimatalarmen?

  17. Lasse

    I dag talar SR om värmeböljor och temperatur på äldreboende.
    Värmeböljorna har ökat.
    Eller?
    https://wattsupwiththat.com/2021/11/19/heat-waves-vs-observed-data/

    Inte helt säkert och inte överallt-tydligen!

  18. Joachim

    Marcus Oscarsson i TV4 fick idag besvara frågan: ”Varför ser man inga TV-debatter med de som anser att klimatförändringarna är en bluff?” (start ca 08:20)
    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/marcus-nooshi-och-magdalena-har-kört-fast/13729666
    Är det någon idé att skriva till fragamarcus@tv4.se och be honom kliva upp ur sandlådan, alternativt ställa frågan ”Varför ser man inga TV-debatter klimatförändringarnas orsak och hur dom ska hanteras?”

  19. Fredrik J

    #8 Bengt Abelsson

    Tack för tipset!

  20. Sören Gustafsson

    Vet någon vad den den globala medeltemperaturen var på 1930-talet? Någon bra temperaturserie från 1860-talet fram till och med 2020. Var den globala medeltemperaturen samma på 1930-talet som nu måste ju alla förstå att vi inte har en antropogen global uppvärmning nu😊

  21. Claes-Erik Simonsbacka

    Chevy Bolt EV Production Stopped Till 2022
    November 19, 2021

    ”Originally, Chevrolet issued a recall for the Bolt EV after five models caught fire. The recall was expanded to include all Bolt EVs and Bolt EUVs ever made after two of the repaired models caught fire. The issue with the vehicles includes manufacturing defects in the battery modules GM receives from supplier LG. The fix, which is reported to cost roughly $1.8 billion, will see GM replace the battery module in affected vehicles.”

    https://www.carsdirect.com/automotive-news/green-technology/chevy-bolt-ev-production-stopped-till-2022

    Mvh,

  22. Matsa

    Michael Shellenberger skrev på SvDs ledarsida i torsdags:

    https://www.svd.se/sa-kan-sverige-bli-varldsledande-pa-klimatomradet

    Han uppmanar Sverige att likt Frankrike, Storbritannien och Finland mfl. satsa på att bygga ny kärnkraft. ”Det är osannolikt att FN-toppmötena någonsin kommer bli annat än pr-spektakel, men återupptagna satsningar på kärnkraft är precis den sorts pr som behövs för att länder ska inspireras att bekämpa klimatförändringarna”.

  23. Lars i Huddinge

    #21 Matsa
    De’ va’ som f-n Mats. Att Jesper Sandström kunde få in denna artikel i SvD är ju fantastiskt, woah. (f.n. olåst)
    Nu får vi hoppas att alla våra politiker läser SvD och tar lärdom av innehållet.
    Antar att han har pinpointat en del svenska företeelser för att passa den svenska inställningen.

  24. Mats Kälvemark

    #12 Lasse
    Erik Kjellström är vår klimatprofessor på SMHI.
    Han borde få frågan om relevansen av RCP 8.5 och SMHIs användning av detta scenario!”
    Maila honom vetja!! Hans mail är: erik.kjellstrom@smhi.se

  25. JonasW

    #23 Mats

    Nu har jag mailat. Får se om han svarar.

    Tror att det är bra om många mailar. Jag frågade hur sannolikt det är att RCP8.5 inträffar. Vill ha hans bedömning utifrån dagens forskningsstatus.

  26. Rossmore

    Jag gjorde en hockeyklubba!

    Anta en glaciär i ett helt oföränderligt klimat. Den är 1000 enheter stor och befinner sig i ett stabilt klimat (dvs inget i befintligt klimat förändras på 1000 år). Trots det är glaciären dömd att gå under, försvinna helt, på tusen år pga att sommaren är lite längre än vintern. Anta vidare att processen är helt linjär, dvs att under 1000 år försvinner en tusendel av glaciären per år.

    Hur ser denna process ut grafiskt?

  27. #21
    Schellenberger är en av många som lever gott på att koka soppa på en spik, dvs detaljer i en redan falsifierad hypotes. Visst är kärnkraft motiverat och nödvändigt, men mera av anledningen att vi kommer få svårt eller omöjligt att överleva en analkande köldkatastrof. Det tror jag är den krassa verkligheten. Mycket lite pekar på något annat.

  28. Gabriel Oxenstierna

    10, 15

    Ang. Andreas Malm skrev jag en artikel om honom för ett par veckor sedan. Jag försökte reda ut vad lagstiftningen säger och vad jag kan förstå som icke jurist är att uppmaning till grova brott är definierat som terrorismbrott i svensk lag:
    https://detgodasamhallet.com/2021/10/27/gastskribent-gabriel-oxenstierna-svensk-klimatforskare-i-statlig-tjanst-uppmanar-till-terrorism/

    Lars, jag håller helt med, Lunds universitet borde agera. De har en värdegrund att stå på….

  29. En annan

    Det tog ett tag men jag kom ihåg att WUWT reccenserat A Malms egen handbok för terrorister,
    https://wattsupwiththat.com/2021/10/22/damage-and-destroy-climate-zealots-final-solution/
    Varför Lunds universitet skyddar en sådan vettvilling, tja de har väl fastnat i intersektualitetens polaritet!

  30. Michael E

    Måhända kan detta vara av intresse, en artikel som hittat en potentiell förklaringsmodell till varför tiden mellan interglaciärerna ändrades för ca 1 miljon år sedan från att vara ca 41.000 år till nuvarande ca 100.000 år. Det erbjuder också en förklaring till varför
    temperaturvariationerna mellan istid och värmeperiod blev mycket större. Kanske mest spännande är att det inte handlar alls om CO2 utan om bottenförhållanden i norra ishavet som gjorde en betydligt större istillväxt möjlig. Se här för artikeln https://www.pnas.org/content/118/46/e2020260118 eller detta youtube inslag för en sammanfattning som dessutom beskriver de faktum att vi befann oss nära en supernova för någon miljon år sedan som haft en inverkan på vårt klimat https://www.youtube.com/watch?v=ksR0x2nqym8

  31. Lasse

    #24 Mats K
    Gjorde det! Förväntar mig inget av det dock!

    Men Erik Kjellström konstaterade att väder inte är klimat när det gäller översvämningen i Kanada, något som fick TT att leta upp en annan källa!
    TT är nog de som slänger ut nyheter om klimatet på det mest okritiska sättet.
    Jag får väl maila dem 🙂

  32. Lasse

    Ännu en klargörande artikel från Willis E:
    https://wattsupwiththat.com/2021/11/20/warmer-where-its-colder/

    Slutsatsen är att ev uppvärmning över land sker där det normalt är väldigt kallt och när det är kallt.

    Således en mildare värld! 🙂

  33. stig morling

    Nja, Kanske skeppet Lunds universitet har gått på grund med sin värdegrund?

  34. Adepten

    Andreas Malm och Jacob Nordangård två olika livsöden sprungen ur en ”intellektuell miljö i universitetsvärlden” med viljan att förstå hur världen påverkas och styrs av människans rovdrift av naturen. Båda har därmed skrivit ett flertal böcker om vad man kommit fram till. I det första fallet, fått lära ut sin tro i en akademisk miljö. I det andra fallet, har blivit en ”rättshaverist” som får vädra sina åsikter från sitt fyrtorn Pharos. Men båda kämpar lyckligtvis vidare med gott mod.
    Hur kan det bli på detta vis?
    Mitt förenklade svar blir att håller man sig inom det klimat alarmistiska åsiktskorridoren får man vara i den mjuka värmen från den djupa staten om det gagnar dess syften. I det andra fallet hamnar man i kylan i ett fyrtorn. Ett utslag för en helt vanlig form av mjuk härskarteknik som alltid fungerar.
    Resultatet blir att båda är neutraliserad som ett hot för den förutbestämda utvecklingslinjen, som i begynnelsen baserades på evolutionens ”naturliga urval” men som nu delvis sats ur spel, där det nu normala är en lagom dos krig, svält och pandemier som håller befolkningen i schack.

    För övrigt är mitt råd till ett bättre liv, att växla mellan olika intressen och utmaningar likt vädrets och naturens olika skiftningar 😉

  35. Thomas samuelsson

    #18 Ang Marcus Oscarsson uttalande
    Marcus jämförde med de gamla diskussionerna om jorden var platt eller rund och ansåg att den sortens debatter behöver vi inte i dagens upplysta samhälle . Men här ’ bet sig Marcus själv i svansen ’ då på 1500 – talet var ju den uppfattningen att jorden var platt och de vetenskapsmän eller andra företrädare som påstod att jorden var rund blev stämplade som kättare och många fick lida tills sanningen kom ikapp . Så…….😳😳😳

  36. Håkan Bergman

    Thomas s #35
    Snacka om självmål, men hur kan man självsäkert stå och prata om saker man uppenbarligen inte har en susning om i ett medium med så stor, antar jag, publik?
    https://jameshannam.com/flatearth.htm
    ”Perhaps today we can at last dispense with this patronising belief about people who lived in the past.”
    Det verkar vara lite väl optimistiskt att tro det.

  37. tty

    #35

    ”då på 1500 – talet var ju den uppfattningen att jorden var platt och de vetenskapsmän eller andra företrädare som påstod att jorden var rund blev stämplade som kättare och många fick lida tills sanningen kom ikapp”

    Ingalunda. Det rådde i det närmaste total enighet bland bildade människor om att Jorden var rund både under medeltiden och på 1500-talet. Sålunda skriver Beda Venerabilis i England på 700-talet att jorden är klotformig, detta alltså mitt under den mörkaste medeltiden och i kristenhetens utkant.

    Det de astronomiska lärostriderna på 1500-talet gällde var om Jorden eller Solen låg i världsalltets centrum.

  38. tty

    #30

    Att erosionen av löst material på den kanadensiska och fennoskandiska skölden skulle kunna vara orsak till de längre istidscyklerna är inte alls någon ny idé.

  39. tty

    #7

    ”Är det någon som har tips på lämpliga dataserier som kan anses vara hyfsat pålitliga? Jag vet att det finns mängder av olika serier på flera ställen, men jag har svårt att avgöra vad som kan anses vara etablerat/tillförlitligt.”

    Iskärnor är egentligen de enda serier med hög upplösning som kan anses någorlunda tillförlitliga. De flesta finns här:

    https://www.ncei.noaa.gov/access/paleo-search/reports/all?dataTypeId=7&search=true

    Havsvattentemperaturer mätta med alkenonmetoden är troligen också relativt tillförlitliga, men de finns inte samlade någonstans vad jag vet.

    Speleotemdata som troligen också är relativt pålitliga finns också på https://www.ncei.noaa.gov/products/paleoclimatology

  40. Fredrik J

    #39 tty

    Stort tack! Precis vad jag var ute efter.

  41. Michael E

    #38 Där ser man, men det var nytt för mig. Kan du tipsa om några tidigare studier som kom fram till samma sak?

  42. tty

    #41

    Jag tror det här var första gången det föreslogs (1998):

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1029/97PA02660

    Den här studien kom fram till motsatt slutsats, alltså att erosionen är en funktion av isens storlek, inte tvärtom:

    http://depts.washington.edu/cosmolab/preprints/new_regolith_paper.pdf

  43. Magnus Andersson

    Apropå klimatalarmism, här en intressant artikel om (nu känsliga ämnet) virus-pandemin och vaccin.

    How Fanatics Took Over the World

    https://brownstone.org/articles/how-fanatics-took-over-the-world/

    ”As with almost every revolution in history, a small minority of crazy people with a cause prevailed over the humane rationality of multitudes.”

  44. Jojje

    Gammal(2016-05) men intressant.
    https://fof.se/tidning/2016/6/artikel/tydliga-spar-efter-historiens-extremvader

  45. Jojje

    Någon som kan hänvisa till studier/förklaringar på hur jetströmmarnas hastighet och stabilitet påverkar vädret(och i längden klimatatet)?
    Var på en dragning att det som sker nu är en försvagning av jetströmmarna, vilket gör att de inte är lika stabila och tar svängar mer söderut. Det är ovanligt och beror på temperaturern(koldioxiden). Man kunde se det på att Svalbard var varm och Irland var kallt i någon/några tidpunkter under året.
    Vet att jag sett tempdata och isdata över längre period som visar att detta hänt tidigare.

  46. Fredrik V

    #45 Jojje:

    Det finns myckat att läsa på nätet om detta, här är några länkar om du vill ha någonstans att börja:

    https://climatediscussionnexus.com/2020/03/18/bending-the-truth-about-the-polar-vortex/
    “[They] believe any link is more likely to be a result of random fluctuations in the jet stream influencing Arctic temperatures, rather than the other way around.”

    https://co2coalition.org/news/blaming-a-wiggly-jet-stream-on-climate-change-not-so-fast/
    Här citeras bl.a. IPCC: “Overall, changes in the stratospheric polar vortex and [Arctic Oscillation] are not separable from natural variability, and so cannot be attributed to greenhouse gas forced sea ice loss.”

    https://electroverse.net/recap-the-changing-jet-stream-and-global-cooling/
    ”When solar activity is HIGH, the jet stream is tight and stable and follows somewhat of a straight path. But when solar activity is LOW, that meandering band of air flowing 6 miles above our heads becomes weak and wavy, it effectively buckles which diverts frigid Polar air to atypically low latitudes and replaces it with warmer tropical air.”

    Tony Heller har naturligtvis också skrivit en del, här är ett exempel:
    https://realclimatescience.com/2019/01/new-york-times-blames-the-polar-vortex-on-global-warming-and-melting-arctic-ice/

    Man kan nog konstatera att det varken är ovanligt eller orskat av CO2.

  47. Jojje

    #46 Fredrik V
    Tackar!

  48. Adepten

    Magnus Andersson #43
    Som exempel är hela världens dödsfall i Hjärt-kärlsjukdomar ca 8,9 miljoner/år. Stroke ca 6,1 miljoner/år. COVID-19 ca 5 miljoner under 2 år.
    På den tiden vi inte hade vaccin eller andra läkemedel dödade Spanska sjukan 50–100 miljoner. Digerdöden: en tredjedel av Europas befolkning ca 200 miljoner.
    Smittkoppepidemi: Utplånade nära nog ett helt folkslag ca 300–500 miljoner.
    Vaccinera dig om du inte har gjort det. Bloggar som förespråkar något annat skall du skippa. Om du har någon annan uppfattning tycker jag att du inte ska räkna med någon hjälp från sjukvården, för de har för närvarande fullt upp med alla uppskjutna behandlingar.

  49. Fred

    Jösses vad Biden tänker ”annorlunda” snällt uttryckt. Hindrar oljeutvinning i hemlandet, lyckas inte få OPEC att öka produktionen. Vad gör man då? Då länsar man oljereserverna. Brukar kallas tågkrash i slowmotion va? https://omni.se/a/x8VgLj

  50. tty

    #49

    Det är en ren symbolhandling för att försöka vända de katastrofala opinionssiffrorna i USA. Den strategiska reserven är för liten för att påverka världsmarknaden annat än mycket kortvarigt.

  51. tty

    #50

    För att få proportionerna är 50 miljoner barrels mindre än 5 dagars oljeproduktion i enbart USA, och mindre än vad månadsproduktionen i USA har minskat under 2020-21.