Öppen Tråd

Glasgow COP26

Jaha, så var det strax dags för det nästa av alla dessa oändliga klimatmöten. Under de 25 föregående så har resultatet varit magert, åtminstone om syftet med dem var att få ned världens koldioxidutsläpp. Och detta möte lär väl knappast ändra på den saken. Däremot så har vi nu inom EU och USA tillfälle att binda ännu mer ris åt egen rygg och fortsätta marschen mot ett avindustrialiserat Väst till fromma för Kina, Ryssland och BRIC-länderna.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan Eriksson

  Desto högre det flygs, desto hårdare blir kraschen, när drivmedlet för tillväxtmotorn sinar.
  Mötet i Glasgow lär behandla behovet av fallskärm för de som totalt tappat markkänning, och lever sitt liv uppe i det ”blå”.
  Som en direkt följd av fallskärmsfördelningen kommer ett annat populärt ämne;”nånannanismen” att ingående diskuteras.
  Där ges de mest ”godhjärtade”, naiva, verklighetsfrämmande i den Svenska delegationen tillfälle att spendera våra pengar för en lösning på ett anonymt, icke-existerande problem.
  Suck!!

 2. Om DN´s kvalitetsjournalistik. Anna-Lena Lauren skrev 25/10 en artikel om valfusket i Putins Ryssland.
  Enkla statistiska analyser som visar på ett omfattande valfusk finns ute på nätet. Hon återger en av Sergej Sjpilkin. Så långt allt väl. Men sen- av nån oförklarlig anledning (saknar relevans för analysen) ger hon sig på att beskriva normalfördelningen. I en faktaruta kan man förkovra sig
  ”Fakta. Normalfördelningskurvan
  Normalfördelning används inom sannolikhetsteori och statistik. Det betyder att i en given mängd variabler ligger de flesta i allmänhet nära medelvärdet. Få variabler har stora avvikelser.
  Därför påminner normalfördelningen om en jämn kulle.”
  Ok, en kvalitetsjournalist på DN kan inte ha förstått allt. Men varför i herrans namn ge sig på att förklara nåt man uppenbarligen inte har nån susning om. Jag skrev en liten kommentar men fick motkommentar om att så var det visst! Blev sur och drämde till med
  ”Trams, grejen är inte stor eller liten spridning. Grejen – som Gauss visade – är att summerade oberoende dragningar från godtyckliga fördelningar med begränsad varians efter normering drar iväg mot en frekvensfunktion av formen
  f(x)={1 \over \sigma {\sqrt {2\pi }}}\,e^{{-{(x-\mu )^{2} \over 2\sigma ^{2}}}},
  Detta fantastiska och halvt religiösa resultat, en av matematikens pärlor, har brukats och missbrukats inom t ex samhälls och beteendevetenskap … .”
  Nu till min poäng. Fel och dumheter gör vi alla men rättar till gör vi väl ändå gärna (ibland med svansen mellan bena). Men inte DN kvalitetsjournalistik. Jag skrev till DN´s ”Rätta artikel” och föreslog ändring,. Nix!! Kvar står Anna-Lena Laurens trams.

 3. pekke

  Hur mötet löper blir nog som tidigare möten.
  ” Same procedure as last year ”

  https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2015/11/thecopritual.png

  Låt stackarna ha sina happenings 😉

 4. Magma

  Jag får uppfattningen att vi av någon outgrundlig anledning fått in ett antal ”godhetsknarkare” i regering och EU-administrationen som aningslöst driver Sverige och Europa mot ett paradigmskifte som tyvärr riskerar att drabba samhället och dess medborgare hårt.
  Vi har genom våra föräldrars idoga arbete en gång uppnått ett samhälle som av de flesta bedömare skulle anses som både gott och demokratiskt relativt världen i övrigt.
  Tyvärr är det få av vår yngre generation som har några jämförbara referenser till hur våra farföräldrar levde innan 1700-talets upplysningstid och innan industrialiseringen inleddes, med alla de konflikter som rådde mellan nationer och mellan samhällsklasser, ofta beroende på en kamp om begränsade resurser och religiöst troende.
  Det är djupt oroande att våra ”godhetsknarkande” företrädare i internationella förhandlingar är så naiva att de inbillar sig att övriga världen med någon slags automatik skall följa dem när de i rask takt förbinder sig att avsäga sig energi och andra resurser som skapar stabilitet och välstånd i det egna landet.
  Det är än mer anmärkningsvärt att dessa ”godhetsknarkare” verkar vara så uppfyllda av tron på sin egen vishet att man gör allt för att hindra andra uppfattningar att komma till tals.
  Jag har ingenting emot att vi minskar vårt beroende av de oljeproducerande länderna, men gör det i en sansad takt och med en argumentation som bygger på vetenskap, såväl naturvetenskap som samhällsvetenskap och ekonomi.
  Låt oss samtidigt ta ytterligare ett steg mot en sekulariserad värld och lämna klimatreligionen bakom oss.

 5. Lasse

  Inför IPCC kan det vara välgörande att förstå vad forskarna är överens om och vilka konsekvenser de tror är påverkade av klimatändringar:
  Här en bra genomgång:
  https://wattsupwiththat.com/2021/10/28/dr-roger-pielke-jr-what-does-ipcc-ar6-say-on-scenarios-and-extreme-weather/

  Noterar att SMHIs bruk av RCP 8,5 förkastas av IPCC som orimligt!
  Dax att dra tillbaka alarmen om framtida havsnivåhöjningar.
  Lyssnade nyss på vetenskapsradions berättelser om extrema väder. Andréns luftfärd slutade på Vitön men återfanns först efter 30 år då isen smälts bort efter en värmeperiod.
  Periodicitet är en del av klimatet!
  Kallare nu: http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

 6. Kristian Fredriksson

  Här en lite mer ingående intervju med Pielke som Anders Bolling gjorde för en dryg vecka sedan. Jag förstår att han inte längre arbetar på DN.

  https://anchor.fm/anders-bolling/episodes/72–An-inconvenient-truth-about-the-climate-debate–Roger-Pielke-Jr-e190pdm

 7. Ivar Andersson

  Regeringen slösar bort skatterna på meningslösa åtgärder i stället för att sänka skatterna.
  ”I längden tror jag det kommer att bli motigt att försvara politiskt att Sverige bär allt tyngre bördor för kostnaderna i både EU och FN, betalar det mest generösa biståndet per capita av alla länder i världen, och regeringen har nu också lovat att vi ska betala mest av alla till FN:s klimatfond. Mycket av de pengar vi lägger på detta hade vi behövt här hemma, inte minst för att finansiera att vi ovanpå allt annat tagit emot flest asylsökande per capita i EU under den senaste asylkrisen 2015/16. Det är hög tid att börja prioritera dem som bor i Sverige och vår svenska välfärd. Annars kommer det skattetrötta svenska folket att bli ännu mindre motiverat att betala sina skatter.”
  http://www.ericsoniubbhult.se/ 2021-10-29

 8. Sören G

  Man pratade om skogsbränder i Naturmorgon i P1. Hur ofta det har brunnit historiskt och att många arter är anpassade efter att skogen brinner i bland. Bra genomgång.
  Någon förmodade att skogsbränder skulle bli vanligare i ett varmare klimat.
  Jag lyssnade för en tid sedan på en intervju med en skogsexpert i Kalifornien om skogsbränderna där. Intervjuaren frågade också om inte ett varmare klimat leder till fler skogsbränder. Men fick svaret att det brinner inte mer i ett varmare klimat.
  2018 var det varmt och torrt i Sverige. Det var ett stabilt högtrycksläge med mycket solsken och då blir det naturligtvis torrt i markerna.
  Historiskt hänger egentligen kallare klimat och torka ihop eftersom det blir mindre avdunstning. De antika kulturerna blomstrade under de varmare perioderna och kollapsade under de kallare (som söderut snarare berodde på torka än att skörden frös).
  Om det har blivit fler värmeböljor så beror det på mer solsken. Vad styr hög- och lågtryck och moln och sol?
  Det bör vara skillnad om global uppvärmning beror på mer växthusgaser eller på mer solsken (naturlig variation?).
  Hur stor del av uppvärmningen är naturlig och hur stor del beror på förbränning av fossila bränslen?

 9. Lasse

  En lektion i klimatvetenskap kopplad till strömmar i havet.
  Del 3: https://www.youtube.com/watch?v=xyBz8OtnWmg

  Jim Steele är tydlig och van att undervisa vilket ger en bra och lättförstådd föreläsning.

 10. pekke

  Hakelius om politikernas dåliga konsekvensanalyser, eller rättare sagt , frånvaro av konsekvensanalys !

  Citat ur artikeln:
  ” Det kan väl ändå inte vara så att vi har ett politiskt etablissemang som fattar beslut med helt förutsägbara konsekvenser, men utan en plan för hur de ska agera när konsekvenserna kommer? En gång till: de kan väl inte medvetet försätta sig i den situationen att de både jobbar stenhårt för att något ska hända och sedan står helt handfallna när det händer? ”

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/politikerna-star-handfallna-och-ojar-sig-over-populister/

 11. Ivar Andersson

  Widar Andersson: Folk vill helt enkelt ha en bättre politik.
  ”Novusmätningen är också avslöjande i den meningen att resultatet är ett grundskott mot hur klimatdebatten har förts från politiskt håll under många år. Hysterisk och barnslig problemfixering och grova överdrifter av Sveriges problem har dominerat den officiella hållningen i politiken och dessvärre också i de stora mediehusen. Man har lagt journalistiken på hyllan för att istället inrätta klimatkrisredaktioner av olika slag. Och steg för steg har man fjärmat sig från stora delar av befolkningen.”
  https://corren.se/asikter/artikel/folk-vill-helt-enkelt-ha-en-battre-politik/lwp1w58r

 12. tty

  #2

  Nu läser jag inte DN, men det verkar på intet sätt självklart att valresultat skulle vara normalfördelade. För att detta skall gälla måste data vara oberoende och identiskt fördelade.
  Identiskt fördelade är de rimligen (alla har samma alternativ att rösta på). Däremot är de knappast oberoende, väljarna lever inte i ett vakuum utan att påverkas av varandra. Ett mycket tydligt exempel är den omtalade ”klanröstningen”. Där sådan förekommer kommer resultatet definitivt inte att vara normalfördelat.

 13. Gabriel Oxenstierna

  #9 Lasse
  Jim Steeles teorier är mycket tankeväckande.
  Själv föredrar jag att läsa hans textversion, finns här komplett med alla figurer:
  https://perhapsallnatural.blogspot.com/2021/10/how-sun-controls-arctic-sea-ice-and.html

 14. #12, visst är det så. Och normalfördelning var inte heller grejen i Sjpilkins analys. Men är fortfarande häpen över irrlärorna i kvalitetsrutan. Skulle duga som lyteskomik i vilken som helst grundkurs i statistik eller sannolikhetslära. Gauss resultat, funktionsklassen exp(x*2) närmast gudomliga ställning är anmärkningsvärd. Jag drog en gång för länge sen ett bevis utifrån Fourierteori och faltning för en allt sömnigare civ ing klass. Så det gör jag inte om.

 15. Benny

  Eilif, man ska ta Dagens Nys (DN) för vad det är, en propagandablaska! Hon brukar kallas Anna-Lena Luren på nätet och det har en orsak givetvis! Likadant med SVT som numera kallas Stasi-TV helt styr av regimen i Stockholm. Enligt tyska undersökningar så har Putins parti stöd av mer än 55% av befolkningen i Ryssland, siffror som Löfven bara kan drömma om! För övrigt så åker varken Putin eller Xi till Glasgow eftersom de vet att det bara är ett struntmöte!

 16. jensen

  S.G. 8
  Ja, viktigt att draga lärdomar beträffande historiskt klimat och samhällsförändringar. T.ex. Första faraoniska mellanperioden , 4,2-k event.

  https://news.yale.edu/2021/08/02/forever-changes-climate-lessons-ancient-egypt#:~:text=In%20her%20work%2C%20Moeller%20examines%20climate%20history%20related,for%20several%20centuries%20into%20the%20First%20Intermediate%20Period.

 17. Sören G

  !6# Jensen
  Artikelförfattarna har köpt den alarmistiska beskrivningen att den den nutida klimatförändringen skulle vara utan motstycke ”unprecedented”,
  ”Climate change today, Moeller and Manning emphasized, is unprecedented in its rate of change. This suggests that it is largely human-made, a key difference from the natural processes that characterized climate change in antiquity.”

 18. jensen

  17
  Nej, just detta håller jag verkligen inte med om.
  Framför allt eftersom de inte förklarar förhållandet mellan naturliga och antropogena andelar.
  Kanske tillfogades den citerade åsikten , f.a. för att artikeln skulle kunna publiceras?

  Som ett annat exempel på förhållande klimat/samhälle:
  Senantika Lilla Istiden,
  LALIA / folkvandringstiden. Vulkanism?

 19. tty

  #17

  ”Artikelförfattarna har köpt den alarmistiska beskrivningen att den den nutida klimatförändringen skulle vara utan motstycke ”unprecedented”

  Märkligt hur ofta den lögnen tuggas om i olika versioner. Vem som helst som vet litet om klimathistoria vet ju att det inte är sant.

  Det bäst kända motexemplet är ju de abrupta klimatomslagen i början och slutet av Yngre Dryas då temperaturerna ändrades typ 3-6 grader på några årtionden, och nederbörden förändrades också kraftigt.

  Nyligen råkade jag för övrigt på en artikel som visar att även havets pH svängde kraftigt i slutet på yngre Dryas, med en nedgång på 0,2 pH-enheter följd av en lika stor uppgång inom loppet av något århundrade;

  https://bg.copernicus.org/articles/7/2445/2010/bg-7-2445-2010.pdf

  Resultaten kommer ironiskt nog från analys av fossila Porites-koraller, just samma koraller som förväntas utrotas av nutidens betydligt mindre variationer.

 20. Kristian Fredriksson

  4.2 kyear event. Det här orsakades av en nerkylning som orsakade klimatkollaps över hela norra halvklotet. Varje gång vi har haft en nerkylning så har katastrofer inträffat. Alltid folkvandringar och krig. I det här fallet inte så kraftig nerkylning som vid flera andra tillfällen. Bondhändelser har det varit några stycken utan människors hjälp.

  https://en.wikipedia.org/wiki/4.2-kiloyear_event

 21. tty

  #20

  I din länk har de helt missat kollapsen av den eblaitiska kulturen i norra Syrien.

 22. Sören G

  Genom att analysera beryllium liksom syreisotoper tillsammans med borrkärnor från sjöbottnar, glaciärer och grottor kan man räkna ut forntida klimat. Genom arkeologiska studier kan man rekonstruera forntida kulturers uppgång och fall. Civilisationer blomstrade i allmänhet under varmare perioder och kollapsade under kallare.
  Mellan 2300 och 2000 f.Kr. kollapsade civilisationerna i hela Västra Asien och Medelhavsländerna. I Egypten finns bevarade texter från den Första Mellanperioden 2200 till 2050 f.Kr. om en klimathändelse då Nilen nästan torkade ut resulterande i hungersnöd och Gamla Kungadömet (när pyramiderna byggdes) föll. Det Akadiska Imperiet som sträckte sig över främre Orienten föll ca 2150 f.Kr. Omkring 2200 övergavs platser i sydvästra Turkiet och i centrala Taurus-bergen. På Cypern upplöstes den tidiga Bronsålders-kulturen ca 2300 till 2200 f.Kr. I Grekland kollapsade den tidiga Bronsålderns period II på Peloponnesos som kännetecknas av användningen av takpannor. Området återkoloniserades av folk som bodde i mycket enklare hus.

 23. JP

  Heja Elsa!
  https://www.klimatkarusellen.se/post/anm%C3%A4lan-av-inslag-om-klimatf%C3%B6rnekare-i-svt-aktuellt-den-14-september-till-granskningsn%C3%A4mnden

  Men det är väl ingen större chans att få bifall ifrån Granskningsnämnden då även den precis som public service sitter i knät på regeringen.

 24. Ulf

  Svar 23

  Blir de inte fällda för dessa övergrepp kan de lägga ner granskningsnämnden.

 25. Peter Stilbs

  Jag vet inte om ni noterat att den 2 nov har en spelfilm med titeln ”The Trick” premiär på Viaplay – den påstår sig berätta den sanna historien om Climategateavslöjandet år 2009, och söker rentvå speciellt Phil Jones på CRU. Ja, han kanske var relativt oskyldig, men det förändrar inte saken. Här söker man kalla det ett svårt cyber-brott, när det istället är vällovligt avslöjande av cyniska bluffmakare, som kostat samhället miljarder

  Ja, upprepar man en lögn tillräckligt ofta, så tror folk på den. Ingen av ”granskningarna” i efterspelet tog ens upp innehållet i mailen, och deras implikationer för Hockeyklubb-bluffen, av Mann och hans krets.

  Den som vill läsa mailen kan söka på ex Climategate Costella – där finns länkar till såväl hela materialet i både obearbetad form, och sammanställd.

  Ja – klimatalarmisterna tycks ha närmast outtömliga resurser

 26. Sören Gustafsson

  Elsa du är grym😊

 27. Kristian Fredriksson

  Ebla raserades första gången 2300 BCE och den staden är förmodligen förlagan till vår Embla i Ask och Embla. De två första människorna motsvarande Adam och Eva. Ashur var både en stad och en gud. Lertavlorna som man hittat i Ebla är daterade till 2350 BCE. Det kan givetvis ha berott på torka och svält. Krig uppstod alltid vid de tillfällena. Assur blev huvudstad i det gamla Assyriska riket från 2025 BCE så då hade uppenbarligen den värsta torkan gått över. Hela Mesopotamien och Syrien hade torka under den här perioden.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ebla

 28. tty

  #25

  Det är en ”dramadokumentär” inspelad av BBC, och den har redan påvisats innehålla direkta förfalskningar:

  https://climateaudit.org/2021/10/25/bbcs-fake-climate-audit-screengrab/

 29. En annan

  -En bra ide vore väl att bryta upp SVT,s och SR,s lokalanknytning till Stockholm, behålla utrikesbevakniongen där med närhet till det lätt korrumperade UD och de sovande invalda repressentanterna i Riksdagen. Låt istället regionala avdelningar sköta landets bevakning så kanske vi kan slippa hjärntvätten som PS verkar ägna sig åt, samma gäller SR, jag bryr mig ö.h.t inte om hur Stockholmarna sköter sin snöröjning, om en man känner sig som en kvinna eller
  annat tycka-synd om-reportage. UT MED STHLM!!!!

 30. En annan

  Om nu klimatmånglarna är så måna om oss och jorden finns ett bra tips: förbjud banker att låna ut pengar, se där, ett enkelt husmorstips, förbjud banker så kan vi överleva denna kommande tragedi som riskerar att utplåna oss.
  Att ens knysta om att låna till VK eller solceller borde bli krimminelt, att bygga et KKV…Nä där blir måttet rågat, men att kolla upp hur DDR hade ett finger med i antikärnkraftrörelsen borde vara värt att kolla upp!

 31. L

  #23 Heja Elsa!!

 32. Éric Zemmour, som förväntas ställa upp i franska presidentvalet nästa år, intervjuades nyligen i radiokanalen RTL. Intervjun kan höras och ses i sin helhet på länken nedan. För oss på KU är avsnittet 16:30 – 26:13 av intresse. Zemmour uttalar sig här om sin syn på de senaste bränsleprishöjningarna, AGW, vindkraft och kriget mot privatbilismen. Den som är franskspråkig och klimathotsskeptisk kan lyssna och fröjda sig.

  Om Éric Zemmour ställer upp i presidentvalet och vinner detta, kan vi förvänta en omställning av fransk klimat-och energipolitik lik den president Trump skapade i USA. Med tanke på att Frankrike är det näst viktigaste landet i EU kommer hela Europa att påverkas.

  Tyvärr tror jag att Macron kommer att vinna en andra valomgång mellan honom och Zemmour på samma sätt som Trump förlorade sitt omval. Etablissemanget kommer helt enkelt inte att tillåta ett val av Zemmour, inte så mycket med anledning av klimat-och energipolitik, utan främst på grund av hans kritik av islam och den demografiska utvecklingen i Frankrike.

  https://lalettrepatriote.com/video-integrale-du-grand-jury-deric-zemmour/

 33. En annan

  Intressant aspekt;
  https://joannenova.com.au/2021/10/great-speech-the-oil-execs-are-owed-an-apology/

 34. Argus

  Apropå enkäter, statistik och svarsfrekvens.

  På min arbetsplats kommer alltsomoftast uppmaningar att fylla i enkäter.
  Stundom redovisas resultaten, tex om hur mycket bättre arbetssituationen förbättrats eller försämrats. Det händer också att dessa resultat gås igenom i sammanhang där många samlats (typ institutionsmöten).

  Då händer det att jag tar rollen som ’party pooper’. Jag brukar säga att har man inte en svarsfekvens >60%, ska man inte fästa något avseende alls på svaren. Tyvärr är svarsfrekvensen notoriskt låg, och vad jag kommer ihåg sällan i närheten av 60%.

  För övrigt önskar jag Elsa framgång med anmäkan till granskningsnämnden.

  ’Keep up the good work.’

 35. Lars Thorén

  #33
  Oj! Nästa president skulle man hoppas!

 36. Ulf

  Kan inte låta bli att återvända till Pielkes utmärkta sammanfattning om IPCC och extremväder. Tänk om våra journalister kunde göra samma sak.
  https://rogerpielkejr.substack.com/p/how-to-understand-the-new-ipcc-report-1e3

 37. Henrik

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/efter-sol-och-vind-kommer-elbrist-och-smutsiga-utslapp/

 38. Ivar Andersson

  Från dagens tidning
  -Ödesmättat när krismöte om klimatet inleds
  Det pratas om att det kan vara sista chansen att rädda planeten. Flera aktörer kräver nu att ord omsätts i handling när klimatmötet i Glasgow öppnar.
  -Den saudiska oljebjässen Aramco mer än fördubblade nettovinsten i tredje kvartalet. Högre oljepris och ökade leveransvolymer låg bakom lyftet, som var större än vad analytiker hade räknat med.
  -Utvecklingen i Kalifornien med en svajig elförsörjning och nya fossila paniklösningar kan snart bli verklighet även i norra Europa. Vilken idioti.

  Kris för COP26 och mer olja efterfrågas trots att vi har Greta och väderberoende vind- och solkraftsproduktion. Så det kan bli trots alla goda intensioner.

 39. Mats Enqvist

  #31 Lasse i förgående tråd ”Höga elpriser….”

  Det är förvånande att inte fler kommentarer har kommit till Frau von der Leyens uttalande vid presskonferensen den 22 oktober vid Putin besök. Har hon sett ljuset eller vil hon bara vara artig mot sin gäst? Hur som helst har hon uppenbarligen förstått och nu som EUs högsta representant torgfört sin insikt att det krävs bas och reglerkraft (kärnkraft och gas (!)) för att vind och sol ska kunna fungera i ett elsystem. Uttalandet är visserligen inlindat i liturgiskt korrekta fraser om behovet och brådskan av omställning men vill man vara hoppfull kan detta ses som att EU agendan likt en supertanker saaakta börja ändra kurs. Det är redan nu kris i Sydeuropa där man till betydande del värmer sig med gas. Idag är det 23 grader i Valencia och elpriset ligger på ca 0,2 euro per kWh. Hur ska det då bli i vinter? Pressen från medelhavsländerna på EU kommer att vara massiv.

  För dom som missade länken se nedan. Läs och begrunda.

  https://notrickszone.com/2021/10/29/reemergence-of-energy-sanity-europe-now-considers-nuclear-natural-gas-as-sustainable/

 40. Lasn

  Har ni sett att Kungliga Vetenskaps-Akademin gav ut ett dokument om klimatet i
  fredags? Sju forskare (Deliang Chen, Erik Kjellström, m fl) försöker förklara IPCC:s SPM för en bredare publik på 16 sidor och på svenska.
  https://www.kva.se/sv/publicerat/vetenskapen-sager-om-klimatet

  Lite väl svepande och alarmistiskt formulerat kan jag tycka. Några exempel:

  ” Idag lever vi i en värld där klimatet förändras snabbare än på flera tusen år. Människans utsläpp av växthusgaser har orsakat en global uppvärmning. Hur blev det så här och vad kan vi göra för att bromsa utvecklingen? ”

  ”Växthusgaserna rubbar jordens strålningsbalans och resultatet blir att jordytan värms upp mer än normalt.”

  ”De senaste 160 åren har den globala medeltemperaturen stigit med 1,1 grader. Det finns ingen annan vetenskapligt förankrad förklaring till detta än de ökande halterna av växthusgaser, främst koldioxid.”

  ”Havsnivån förväntas också fortsätta att stiga i allt högre takt framöver”

 41. Jag blev mycket glad och lite överraskad över att intresset för vårt klimatmöte i Helsingborg var så stort. Sture Å skriver om det här: https://klimatsans.com/2021/10/31/fullsatt-mote-i-helsingborg/

 42. Ingemar

  Har du någon länk till (eller annan info om) presentationen du höll där?

  Jag såg bara vad Sture S skrev att det skulle ha handlat om.

  Skulle vara intressant att ta del av!

 43. Jonas, nej det finns ingen inspelning av föredragen. Bara lite OH-bilder.

 44. Hade varit intressant att höra/läsa ditt resonemang om saken (klimatmodeller) och på vilka grunder du menar de saknar bevisvärde …

 45. Nu är klimataktivisterna ute och ”kämpar” för klimatet igen. Aktivister såg till att ett plan från Arlanda till Luleå blev försenat. Vilket gör att Dalkurds match i fotboll mot Piteå nyss startat. Några timmar försenat. Dom får spela i mörker. Ett innebandymatch i Umeå blev flera timmar försenat pga klimataktivister. Hade ju varit bättre om dom hindrat alla plan som ska till Glasgow.

 46. Christian H

  Klimataktivisterna borde åläggas att betala för den ekonomiska skada de orsakar. Inställda och försenade flyg lär kosta 100000-tals kronor. Därtill har vi alla bekymmer och allt elände de orsakar resenärerna.

 47. Jonas N #44,

  I korthet består attributions beviset av ett cirkelresonemang. Man utgår från CMIP6 som är ännu mer CO2-känsligt (dvs alla andra faktorer tonas ned) än CMIP5 och kör dem bakåt i tiden. Då får man fram en hockeyklubba som visar att i stort sett inget hänt sedan år noll. Det är den kurva som visas i början på SPMen. Sedan kör man samma eländiga modeller fram till våra dagar men där man tagit bort CO2-faktorn och får, föga överraskande, en plan kurva. Sedan visar man den andra modellkörningen med CO2-faktorn inkopplad och säger då att efter 1950 så började saker hända med temperaturen. Alltså är CO2 orsak till den moderna globala uppvärmningen. ”Beviset” består alltså av ett cirkelresonemang, där man kör modell mot modell.

  För extremväder använder man sig av liknande teknik. Först gör man en selektion av modellkörningar som någorlunda hyggligt passar med statistiken för extremväder av olika sorter. Resten av körningarna/modellerna kastar man i papperskorgen. Då har man fått ett ”bevis” för att modellen stämmer. Sedan kör man samma modeller i framtiden och ser då att de prognosticerar ökande extremväder. Även detta blir ett cirkelresonemang. Detta har undersökts i detalj av McKittrik. https://judithcurry.com/2021/08/18/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/

 48. Härliga tider. Greta tas emot som en rocksångare i Glasgow. Agenda låter fridays för future komma till tals. Vilket svammel. 1, 5 grad. 2030, 2050, 2060. 2100. Jag minns mötet i Stockholm 1972. Det blir bara värre och värre, den yttersta dagen är snart här. Bäst att ha sitt på det torra då. Men jag vill gärna veta hur stora koldioxidutsläpp som klimatmötet I Glasgow genererar. Dom som samlas där är ju alla, nästan alla i varje fall, eniga om att koldioxidutsläppen måste minska.

 49. Håkan Bergman

  Nordpool uppdaterar data för vattenmagasinen på onsdagar, ytterligare en liten förbättring idag för dom svenska och norska magasinen, nu ”bara” en brist på ca 21 TWh jämfört med förra året.
  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly/?view=table

 50. Lasse

  Nån som blir förvånad? 😉
  https://notrickszone.com/2021/11/04/the-hypothesis-that-longwave-greenhouse-gas-forcing-drives-greenland-ice-melt-is-wrong/

  Det är klarare himmel som driver på den avsmältning som sker.
  Nu har ju avsmältningen avtagit där uppe, den var störst för 10 år sen.