Öppen Tråd

sommarväder

Sommaren är i full sving och badplatserna är fulla. Det är bara att lapa i sig så länge det varar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Den 31 maj i år publicerades en två timmar lång fransk vindkraftkritisk video, ”Wind turbines: from dream to reality”, som är väl värd att se. Den har engelsk undertext. Den första halvan handlar mest om vindkraftsteknik-och ekonomi. För oss här på KU finns där knappast något nytt. Från minut 52 förklaras det politiska spelet och vem som har ekonomiska intressen i vindkraften. Man benar ut det osunda giftemålet mellan gröna NGOs, politiker och ekonomiska aktörer. Mest intressant är videon mellan ungefär 1:29:00 och 1:55:00.

    Jag skulle tro att situationen i Frankrike och Sverige beträffande vindkraft är ganska likartad, med skillnaden att Frankrike har 35 000 kommuner jämfört med Sveriges 290.

    Filmen har finansierats medelst crowdfunding och har kostat 100 000 euros. Under videon finns en kort introduktion på engelska.

    https://www.youtube.com/watch?v=Vf9EbpzDvoY

  2. Hej Lennart, vill inte undanhålla dig detta (DN, under Alestigs artikel om översvämningarna i Tyskland). Jag är stolt över att ha dig här.

    Eilif Hensvold – 7 timmar sedan

    Klimatvetenskapen är eljest. Ta t ex matematik eller teoretisk fysik eller strömningslära eller nordiska språk eller franska språket. Att som främsta svenska företrädare och uttolkare ha agronomer, kulturgeografer eller brådmogna tonåringar är inte ens ett dåligt skämt – det är bara otänkbart. Och att media bevakar ämnen som matematik eller teoretisk fysik eller strömningslära eller nordiska språk eller franska språket med journalister, hela specialistgrupper av journalister, med närmast noll bakgrund i ämnet och relevant naturvetenskap är också otänkbart. Men klimatvetenskapen är eljest. När Sveriges troligen mest meriterade klimatforskare, Lennart Bengtsson, intervjuas i flera timmar om sin syn på klimatfrågan, inte main stream, så avfärdas hans syn med att intervjun sker i fel forum eller så förtigs den helt. Visst, för journalister med noll bakgrund i ämnet är det forum som gäller. Det blir enklast så. För oss andra är vad som sägs i de två timmarnas intervju det som gäller.
    Är klimatvetenskapen eljest. Nej, så klart inte. Det är tidsandans journalistik som är eljest.

    Håkan Karlsson – 1 timme sedan

    Eilif,

    Lennart Bengtsson må ha många års arbete bakom sig men är en föredetting som inte hängt med i den moderns klimatforskningen. Det är anledningen till att han inte längre anlitas som expert av seriösa medier.

  3. jax

    #2 Eilif
    Vem är Håkan Karlsson?

  4. Kaj+Wahlberg

    Lyssnade på Johan ”Tippingpoint” igår på Sveriges Radio. Självfallet berodde katastrofen i Tyskland på klimatförändringarna, som i sin tur är orsakade av människor. Inte nog med det utan nu har vi ställt till det så att också jetströmmarna ändrar riktning, vilket kommer att innebära nya extremhändelser. Det var ingen ände på alla hemskheter som är på gång. Självfallet fick inga andra åsikter framföras i programinslaget. En Public Service som fungerar på detta sätt har inget berättigande, utan måste ersättas med något annat.

  5. Sören+G

    Man blir ju förbannad. Vem är denne Håkan Karlsson.? Så Rockström, Väder-per, Greta, etc. kan anlitas av seriösa medier?

    Public Service är en fördetting.

  6. Ulf

    Svar 2 Eilif,

    Detta var väntat eftersom vad som sägs är helt ointressant. Det är vem som säger det och var man säger det som har betydelse. Journalistik har aldrig varit lättare.
    Greta säger något=sanning.
    Lennart=lögn.
    Greta tickar alla boxar och Lennart inga.
    Vi måste vara medvetna om att detta är en politisk debatt och har absolut inget med vetenskap att göra.
    När sanningen är ointressant då blir världen ett ställe där det kan hända mycket otäcka saker.

  7. Ulf

    Läste ett intressant inlägg i DN om Syrien. Tydligen har Hultman och några andra skrivit en bok om klimatet. Bl a nämns att Syrienkriget berodde på en exceptionell torka som utplånade skördar och boskap. Någon ställde frågan varför jordbruket då fungerat i Israel alldeles utmärkt under motsvarande period. En del debattörer med kunskap om Syrien menar att krisen är enbart politisk. Någon som känner till hur det faktiskt var med ”klimatkrisen” i Syrien?

  8. Lasse

    Väderhändelser tas till bevis för klimatförändringar.
    Så ser dagens klimatkampanj ut.
    Vi kommer att få mer extremväder sägs det.
    Tidigare var det Arktis som visade hur det skulle bli.
    Tänk om nån ville göra en vetenskaplig uppföljning:
    Häftiga regn:https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970

    Men solen talar ingen om:https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/stralning-1.17841
    😉

  9. Simon

    Såg den nya serien på Netflix ”hur man blir en tyrann” och kunde till min häpnad pricka för väldigt många punkter som stämmer in på dagens Sverige. Sanningen är det första som offras. Sedan tystas all opposition. Det är väl ungefär där vi nu befinner oss.

  10. Arne Nilsson

    Antingen spenderar man miljarder på att minska koldioxidhalten i luften. Eller så förbereder man sig för vad som eventuellt kan hända om det blir varmt, regnar mycket eller något annat. I det första fallet påminner det inte så lite om att offra till gudarna. Vilket antika kulturer gjort. Dessa kulturer gick under. Det andra fallet gör att vi kan slippa katastrofer av det slag vi nu ser i Tyskland, Belgien, bränder i Canada m.m. Vilket val gör våra politiker?

  11. En annan

    Eillif, den senaste klimatforskningen består av nya algoritmer som stoppas in i datamodellerna, resten av det nya kommer från lycksökare som vill ha sina15 minuter i rampljuset. Att sedan dyngspridare krämar på med ännu mer trams för att göra folket rädda borde egentligen leda till en ny nurnbergrättegång, där alla klimathotare skall ställa till svars för sin missriktade godhet!

  12. Ulf Sandberg

    Stefan Thorssell skriver om tyska översvämningar på FB
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2951525175062831&id=100006161327235

  13. Simon

    Enligt flat earth society är ju de som förespråkar att jorden fortfarande är rund också ”föredettingar”, så frågan är ju hur mkt tilltro man ska fästa vid sådana som menar på att naturlagarna kan anpassas efter vad som för stunden är det narrativ som ska råda? 😉

  14. Torbjörn

    Flyttar denna från tråden Huvudvärk

    Jag har en ganska god uppfattning om vad jag ska tro på, men när forskning publiseras i Nature har alarmisterna ett klart övertag i diskussionen.
    Jag har bara skummat lite på ytan när det gäller Kullman, men att Holocen inklusive RWP och MWP har varit varmare än dagens temperaturer borde inte förvåna någon forskare.

    Likväl görs det försök att påvisa att temperaturen inte var så hög då och att den inte var global utan bara lokal.

    När man ställer frågan om en lokal värme kan finnas i årtionden och århundraden utan att påverka resten av jordklotet brukar det bli tyst

    Diskuterade med en herre på Twitter som hänvisade till NCEI

    https://www.ncdc.noaa.gov/data-access/paleoclimatology-data

    samt forskning av Kaufmann et al

    https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7

    som även gjort en databas

    https://www.nature.com/articles/s41597-020-0445-3

    När jag googlade lite hittade jag denna från Bova et al
    https://www.nature.com/articles/s41586-020-03155-x

    samt denna från Neukom et al

    https://www.nature.com/articles/s41586-019-1401-2.epdf?referrer_access_token=THCCxEAruogpFxpHRPy_XtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0OFAuvUf3smNPgQh_x6w3tkX-JXRoLf0zBLgBVwxe-KoifRXttIDrQhrrp5_VtNZW2aWM2B673VXec5tmT2AV5TfK-obK6R4EwVqorcNs0p3XR7sKS4MgC2Am9TtwfB8mtEFAlGvQAa-_oYCqo5YZTToEiJ_j61ob5j4HErGyOxjvR75bAi757urHvgwod94zo_2C8MvUfestzBGlbANXH-Jzf6egF51vDMA56DXq0C9TgCyLUv3HGtJDL9F5oK7ruYiusMUUcBb3jqvhR7LtQi&tracking_referrer=www.theguardian.com

    Det ser ut som de försöker skriva om historien och skylla koldioxiden för uppvärmningen (som jag anser de fått om bakfoten, koldioxidhalten är en funktion av havstemperaturen)

    Är dagens forskning trovärdig?

    Såg även en artikel skriven av forskare från Max Planck, men minns inte vad de kom fram till, tänkte att LB hade hört något om den

    När ska andra vetenskapsmän ifrågasätta resultaten, eller produceras det så många rapporter att ingen hinner läsa?

    Att databaser innehåller skräpdata är inte förvånande, det som förvånar mig är att så många försvarar den undermåliga forskningen.

    Tyvärr tror jag att det kommer att bli ännu värre med ytterligare historierevision och nya ”bevis” för koldioxidens skadliga påverkan på allt.

  15. Anders Bystedt

    Även i denna uppsats (på svenska) kan man få information om de väsentliga faktorer som orsakar översvämningar i Tyskland.
    https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1347/1347882_b401.pdf

  16. Richard

    #7
    Syrienkriget berodde till stora delar att Israel önskade det och USA gjorde skitgörat.

    Att Israel kan kosta på sig att odla i öknen beror på att Tyskland och USA öser pengar över dem.

  17. Ivar Andersson

    Översvämningar efter regnoväder i Sydsverige
    Ett kraftigt regnoväder drog in över södra Götaland sent på fredagseftermiddagen, med översvämmade fastigheter och vägar som följd på flera håll. Bland de värst drabbade var Trelleborg, Lund och Östra Göinge kommun utanför Kristianstad.

    I Trelleborg uppmätte kommunens regnmätare 52 millimeter under den tid åskskurarna varade, enligt lokala medier. SMHI:s stationer mätte som mest nederbörd i Lund, 37,6 millimeter, följt av Karlskrona med 30 millimeter.

  18. Håkan Bergman

    Lite ironiskt att föregångaren Galna Angela ska drabbas av detta. T.o.m. die verdampte Engländeren slår Galna Angela, varför hör jag aldrig ordet Energiewende idag?
    https://drive.google.com/file/d/1pfO3_p692A9fQaqGIP-smnhwzHyXxHjH/view?usp=sharing

  19. Ivar Andersson

    OT Kanske teknikstrul
    När sonarundersökningen av Estonias vrak skulle inledas på tisdagen angreps expeditionen plötsligt av en störningsoperation utförd av en okänd aktör som fanns under vattenytan. Utredarna fick ge upp för dagen och återvända hem. Det bekräftar TT:s fotograf Stefan Jerrevång, som var med ombord när händelsen inträffade

  20. Simon

    #18 Ivar A
    Dessutom tycks nu bogrampen plötsligt ha lossnat helt. Inte mer än 2 år efter Evertssons dokumentär.

    För de som intresserade sig för den försvunna DC3:an tycks mönstren gå igen. Det verkar finnas en mall någonstans för hur man ska hantera besvärliga saker.

  21. #3 och #5
    Ingen aning, flitig med kommentarer i DN/klimat. Sista dagarna har jag provat att kommentera och har noterat hans namn. Alarmist med universitetsbakgrund gissar jag. Svarade honom förresten ”Håkan, jag disputerade för väldigt länge sen. Har inga allvarliga problem med att ”hänga med”. Inte heller att bedöma inlägg här. Tycker att du ofta har vettigt att komma med. Men det här om ”fördetting” var inte vettigt. Snarare oförskämt.”

  22. Ulf

    Richard 15
    Jag efterlyste fakta kring torkan och klimatet, inte tramsigt rappakalja.

  23. Håkan Stenberg

    # Ulf. Jag har besökt Syrien året innan inbördeskriget drog igång. Ett vackert, till stora delar grönskande land. Men med en befolkningsökning, särskilt på landsbygden, som uppskattas till sex gånger vad den var på 50-talet, har många människor flyttat till städerna. Med problem som är en bra grogrund för social oro. Klimatets inverkan kan starkt ifrågasättas.

  24. ces

    Intressanta siffror om regnmängder som Rockström inte har en aning: https://thoralfsblogg.com/2021/07/16/julafton-for-klimatalarmisterna-i-media/

  25. L

    Väldigt konstigt när pandemin pågick som värst så var det hur många professorer som helst som fick uttala sig i alla medier. Hörde aldrig att man introducerade någon som fd och därmed mindre kunnig i ämnet. När det gäller klimatet är det tydligen endast för unga. Har man en mer sansad bild och erfarenhet och kunskaper i ämnet så ska man tydligen inte få uttala sig. Konstig värld vi lever i.

  26. Skogsmannen

    Nog beror översvämningarna i Tyskland på mänsklig påverkan, men kanske inte så som många tror.
    Uträtade floder och byggnationer på dränerade våtmarker och åkermark i dessas anslutning.

    Se bilder sid 11!

    https://www.researchgate.net/publication/323312971_Natural_vs_anthropogenic_streams_in_Europe_History_ecology_and_implications_for_restoration_river-rewilding_and_riverine_ecosystem_services

  27. Brutus

    #7 Ulf m fl
    Här en gedigen bakgrund till Syrienkonflikterna.
    https://detgodasamhallet.com/2021/06/15/mohamed-omar-upproret-i-syrien-hade-en-forhistoria/

  28. Ulf

    Svar 27,

    Den där delen kan jag. Är dock mer intresserad av klimatet och den torka som påstås ha varit innan konflikten. Enligt boken minskade skördarna med 60 procent och boskapen med 80 procent. Har detta överhuvudtaget hänt? Var torkan så svår eller är detta ytterligare en klimatmyt?

  29. Lars Kamél

    Ulf #7: Det stora problemet med vattenförsörjningen i Syrien var att väldigt mycket grundvatten pumpades upp och användes för konstbevattning. FAO varnade för att det skulle bli problem i en rapport som skrevs flera år innan inbördeskriget började. En rapport som har ignorerats både före och efter.
    De som vill skylla på klimatförändringar, förklarar aldrig varför bara Syrien skulle ha drabbats. Varför inte också grannländer som Irak, Turkiet, Libanon och Jordanien? Israel klarar väl av torka bäst i regionen.
    Dessutom hade Syrien en snabb befolkningsökning innan inbördeskriget. Om det då inte sker en klimatförändring som innebär att nederbörden ökar minst lika snabbt som befolkningen, kommer det förr eller senare bli problem med vattenförsörjningen. Vilket inte bara gäller för Syrien. Befolkningen ökar snabbt, det blir problem med vattenförsörjningen och de klimathotsreligiösa skyller på klimatförändringar. Klimatförändringar som oftast inte ens har skett i det område som det handlar om.

  30. Richard

    kommentaren borttagen

  31. Simon

    #29 Lars K
    Tack för bra information. Ger mig god ammunition i debatt med mina bekanta (varav flera är övertygade om att jorden nu går under….suck!)…

  32. Sigge

    Arne Nilsson #10

    ”Vilket val gör våra politiker?”

    Det som hänt under de senate 30 åren när det gäller stadsplanering är att värdena i beräkningsunderlagen för regnintensitet har ökats på vid två tillfällen. Vid nybyggnation och nyetableringar så används de nya värdena. När befintliga anläggningar renoveras eller byggs om görs de efter beräkningar enligt dagens normer.
    Det är ju inte politiker som ändrat normerna utan det ha tjänstemän på boverket gjort med underlag från SMHI.

    Många kommuner som har problem med svagt dimensionerade dagvattensystem har byggt utjämningsdammar eller annat som minskar belastningen på dagvattensystemet.

    Ett problem som finns i många kommuner är det finns politiker i tekniska nämnder som försöker stoppa investeringar för att förhindra framtida översvämningar med argumentet att det inte pågår några klimatförändringar.

  33. Lennart Svanberg

    Roligast, eller sorgligast, avseende översvämningarna i Tyskland när samma gamla visa vevas om igen att vi människor är orsaken till allt ondo är att receptet som bevisligen ej fungerar, dvs minskad CO2 halt, ska påtvingas i ännu högre grad. Tyskland har ju som inget annat land ersatt sin energiproduktion med vindmöllor dem senaste 30 åren och när vi dem senaste 16 månaderna knappt haft ett flygplan i luften så är det väl först när vi helt utplånar människans teknologiska framsteg dem senaste 150 åren som ’livet kan återhämta sig enligt Rockström och Greta’. När och hur ska dessa mörkrets krafter börja ställas till svars för den ofattbara kapitalförstörelse som fortgår och som kommer allvarligt försämra våra barn och barnbarns framtid?

  34. tty

    ”Att Israel kan kosta på sig att odla i öknen beror på att Tyskland och USA öser pengar över dem.”

    Bäste Richard. Man vattnar inte med pengar.

    Apropå ”torkan” i Syrien så var jag nog en av de sista svenskar som besökte Syrien, bara några veckor innan inbördeskriget bröt ut. Jag besökte bl a Eufratdalen, Orontes dalgång och trakten kring Aleppo. Vattenståndet var normalt, och grödorna frodades, så nja, jag tror inte torkan var särskilt akut. Israel hade svår torka 1998-2008, med tanke på hur likartat klimatet är i de två länderna tvivlar jag på att det var särskilt annorlunda i Syrien.

  35. tty

    #32

    ”Ett problem som finns i många kommuner är det finns politiker i tekniska nämnder som försöker stoppa investeringar för att förhindra framtida översvämningar med argumentet att det inte pågår några klimatförändringar.”

    Källor, tack.

  36. Daniel

    Läser i dagens kurir ”Norrbotniabanan och Malmporten får EU-stöd”. 77 miljoner respektive 25 miljoner. Från EU-s fond för ett sammanlänkat Europa. Svenska infrastrukturprojekt får sammanlagt ca 240 miljoner i EU-stöd. Tre järnvägsprojekt och två fartygs och hamnprojekt. Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger ”Det visar hur starkt Sverige står sig i konkurrensen om EU-medel. Med investeringar i infrastruktur skapar vi fler jobb och skyndar på den gröna omställningen”. Nämner man bara grön omställning så öppnas bidragskranarna. Noterar att det finns inga projekt om flygplatser med, inte heller några bilvägsprojekt.

  37. Brutus

    #28 Ulf
    Så bra att du är påläst. De flesta tror jag dock inte känner till det som står i artikeln. Mitt eget intryck tidigare grundat på MSM är att orsaken till upproret var hungersnöd orsakad av missväxt förorsakad av flerårig torka. Artikeln visar ju på att regimen hotats vid flera tillfällen tidigare och att det handlat om etniska och religiösa motsättningar som balanserats av en diktatorisk regim. Min slutsats är att torrår ev kan ha inverkat senaste gången men att det huvudsakligen är andra orsaker till konflikten (bl a Saudi, Qatar, vissa västmakter).

  38. Sigge

    #35 tty

    Känner du inte till att det finns politiker som förnekar att klimatet blir varmare?

  39. BG

    # 1

    “Wind turbines: from dream to reality”

    Filmen är textad på engelska och texten syns på bildskärm men inte på telefon.

  40. En annan

    Finns det egentligen någon som har räknat på det här med att ersätta den fossildrivna fordonsflottan med batterier, då med hänsyn till de råvaror som behövs?
    Litium och kobolt är väl ändå väldigt begränsade resurser eller ska det bli en pant på batterier, om så var finns planerna för denna hantering, som ju måste ske väldigt varsamt så vi slipper läsa om familjer som beställde schaktmassa till sitt poolbygge och fick batteriavfall!
    Väldigt många experter verkar ha hål i huvudet, har aldrig hört något i media om detta.

  41. Niklas Strömberg

    #24
    I Augusti 2017 fick vi en rejäl ”blöta”. Stationen i Söderala satte nytt hälsingerekord i dygnsregnmängd på runt 130mm om jag mindes rätt. I vår lilla by fick vi ca 175mm på samma tid. Värst verkade det vara i trakten av Sandarne där privatpersoner mätte upp över 200mm.

    Det blev rejäla översvämningar men väldigt få hus fick skador då de flesta ligger på höjder på betryggande avstånd från vattendrag och sänkor. Men ett tag var vi rädd att byvägen skulle spolas med där vår lilla å rinner under.

    Värsta effekten blev att hösten gav den värsta mygginvationen i mannaminne. Samma höst fick jag kraftiga ledbekymner vilket i efterhand kanske hänger ihop. Ockelbosjukan kanske?

    /Niklas

  42. Sigge #32,

    ”Ett problem som finns i många kommuner är det finns politiker i tekniska nämnder som försöker stoppa investeringar för att förhindra framtida översvämningar med argumentet att det inte pågår några klimatförändringar.”

    Det har jag aldrig hört talas om. Har du några källor på ditt påstående? Eller är det bara i din fantasi?

  43. Ulf

    Tack Lars tack tty.
    Jag kan tycka det ör en rätt grov förolämpning mot alla som dött i kriget att påstå att allt berodde på klimatet. Speciellt när Hultman m fl saknar kompetens att bedöma det.
    Angående Israel så skickar USA en liten sudd pengar till Israel, jämfört med Israels totala budget. Tyskland har jag aldrig hört att de gör det.
    Att Israel ligger bakom kriget är förstås nonsens. Så här i efterhand kan man möjligen säga att USAs retorik var lite naiv.

  44. GoranA

    #7 Ulf
    Jag vill minnas att en orsak till missnöjdhet i Syrien var att man tog bort subventioner på diesel.

  45. #39 BG#

    Jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Hur videon fungerar på telefonen vet jag inte. Där jag bor har vi ingen mobiltäckning. På datorn visas den som vilken YouTube video som helst.

  46. Sigge

    Ingemar Nordin #42

    Känner du inte till att det finns politiker som förnekar att klimatet blir varmare?

  47. Simon

    #46 Sigge
    Varmare jämfört med när? Stenåldern, medeltiden, jordens tillkomst?

    Det tycks ju vara så, vilket också Lennart B berättar i inslagen på swebbtv, att jorden i ett långt perspektiv blivit kallare och kallare samtidigt som CO2-halten blivit lägre och lägre.

  48. Torbjörn

    #46 Sigge
    Blir klimatet varmare?
    Beror väl på vad man jämför med, just nu blir det kallare, hur mycket man än justerar data

  49. sibbe

    Nå, ja, allt är relativt.
    Naturligtvis är översvämningarna i Tyskland, Belgien och Holland katastrof.
    Onekligen. Men, liknande katastrofer har ägt rum tidigare. I princip sådär med mindre än 100 år mellan skyfallen.
    Själv är jag uppväxt i en dal norr om Frankfurt, Weiltal, där sådana väderfenomen uppträder ganska regelbunden. Ganska märkligt, att det alltid föregick en torrperiod.
    -Så, ja underskriver skogsmannen iakttagelser till 100 %.
    Man har dränerad ängar och åkrar längs med floder och bäckar. Vad värre är, man har inkapslat små bäckar, ofta dik, som gick mitt genom i byarna, för att få plats för vägar och gator. Som sedan asfalterades. Och när ett skyfall som det senaste kom, så svalde de små rören inte vattnet, vilket förvärrade katastrofen. Det som är prekär, att alla egentligen visste om det, för det händer nu och då. Sigges teser om att kommunalpolitiker inte bryr sig, passar här direkt in. – I Tyskland, Belgien och Holland!
    Man tillät befolkningen att bygga för nära floderna, för när bäckarna. Hus som inte är ordentligt förankrade djupt i en osäker grund, flyter i väg i en sådan tsunami.
    Här en kort redogörelse för en katastrof som inträffade 1765 ( och 1669 och 1880) i någon sidodal till Weiltal som en författare – Chronist skrev för 50 år sen:
    ”Vem minns inte de senaste årens åskoväder i området? Man är i året 1970, atomtidålder, och lägger gärna skulden på atomförsök, som skenbart ökar ovädren,, på grund av atomförsök i Nevada, Sibirien, eller på öar i södra stilla havet.

    Fastän annaler från för visar att sådan oväder drabbat oss både förr och nu.:::
    3 timmar helvetet: 27. april kl 9, 1765 Åskvädret öste ner tonvis med vatten, att byn Gemünden försvann inom loppet av en timme. Ett 20 tal hus nära bäcken förstördes helt…

    ( -Bör nämnas: jag har varit byggnadsentreprenör i 50 år…)

  50. Sigge

    #47 Simon
    #48 Torbjörn

    Det är sedan 1980-talet som globala temperaturen ökat snabbt. 2010-talet var ungefär 0,6 grader varmare än 1980-talet.

    1980-talet var inte extremt varmt även om det var det varmaste årtiondet som dittills uppmätts. Det var ungefär en halv grad varmare än slutet på 1800-talet.

  51. PK

    Sigge #32
    “Ett problem som finns i många kommuner är det finns politiker i tekniska nämnder som försöker stoppa investeringar för att förhindra framtida översvämningar med argumentet att det inte pågår några klimatförändringar.”

    Källa på vilken/vilka kommuner detta gäller? Är det ”många” bör du väl kunna ange en. Annars får jag nog tro att du far med osanning.

  52. Simon

    #50 Sigge
    Nej det stämmer inte. Dessutom bör man kunna förklara hur den minskade mänskliga aktiviteten under pandeminedstängningen inte ens utgjort det minsta hack på CO2-kurvan. Det mesta tyder snarare på att människan inte har särskilt mycket att göra med några klimatförändringar alls. Jag vet inte vad ditt syfte är att sprida dessa osanningar men det börjar verkar misstänkt likt vad klimatsekten ägnar sig åt och jag är innerligt trött på påståenden med substans lika lös som jag hittar i blöjan hos mina barnbarn.

  53. Rekommenderar Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning av Jan Blomgren där han enkelt och lättfattligt redogör för den svenska elens produktion och distribution. I ett avsnitt listar han vinnare och förlorare på den förda politiken. Citat” Politiken förlorade. Energifrågan är fullkomligt central i ett modernt samhälle . Finns det inte el rasar samhället som ett korthus i blåst. Att ägna sig i decennier åt att behandla denna samhällets grundbult som ett spel för tillfällig röstmaximeringhar inte ökat respekten hos väljarna för politiken som helhet . Vill man öka politikerföraktet är tankeförbudslagar och omfattande slöseri med skattemedel en utmärkt strategi.” Lite ironiskt är det att politikern med framtoning som hederlig, omutlig, jordnära var den som inledde förfallet, medvetet eller omedvetet. Men någonstans under resan mot u-landsstatus på vårt elsystem borde man ha kunnat kraftsamla för att få stopp på galenskaperna.

  54. jensen

    Att lägga skulden på AGW passar hypotetikerna, i stället för på beslutsfattare, som bortser från perspektiv, historik samt sunt förnuft.

    https://notrickszone.com/2021/07/17/criminal-negligence-authorities-failed-to-heed-flood-warnings-let-people-drown-monumental-system-failure/

  55. Torbjörn

    #50 Sigge
    Sedan 2016 sjunker temperaturen.
    Hänger samman med minskad solinstålning och inte ökad halt av koldioxid

  56. tty

    #38

    Du har alltså inga belägg för ditt påstående.

  57. BD-Nille

    Sigges inlägg #50 mfl

    Sigge har uppenbarligen inga källor eller fakta om kommunalpolitiker som stoppar investeringar i omhändertagande av dagvatten.

    Och vad Sigge anför om temperatur på 2010-talet jämfört med 1980-talet kan lämnas utan avseende. Sigge tycks inte ha läst grundkursen i statistik, om spridning, standardavvikelser och konfidensintervall, etc.

    Det krävs 30-100 års tillförlitliga mätningar för att fastställa signifikanta referensvärden.

    Och mätningarna på 1800-talet kan inte jämföras med nutida mätningar av global temperatur.

  58. Sigge

    BD-Nille #57 m fl.

    Ett exempel där investeringar skjutits fram är muren i Falsterbo/Skanör/Höllviken. Den har diskuterats i 20 år och det var inte förrän det var en stor översvämning för några år sedan som beslut fattades att bygga muren.

  59. Hasse Larsson

    Jag ser på OKQ8-mackarna att det står E10 på bensinpumparna , är E10 redan infört i förtid då ?

  60. Skogsmannen

    #58!
    Är skydd mot stormfloder relaterat till (beslut kring skydd mot) klimatförändringar?

    Nu motiverar man förvisso behovet av skyddsmur med klimatförändringarna, men ingen insatt i frågan tror väl egentligen på det.

    Att det kommer exeptionella stormfloder med jämna mellanrum (ok ett par hundra år mellan gångerna) är ett historiskt faktum vilket skulle kunna motivera en vall. Men alternativet kan vara att försäkra utsatta hus och bygga nytt om katastrofen inträffar (kan bli billigare).

    Därav finns det utrymme för en debatt i frågan, ser inte detta som förnekelse kring klimatet.

  61. Sigge

    #60 Skogsmannen

    Jo, skyddsmuren ifrågasattes innan översvämningen som var för några år sedan. De hus som ligger lägst ligger c:a 1,7 m över havsytan. Nu fick hus skador som låg 1,9 m över havsytan för att vågorna slog in långt upp på land. Det hade behövts en mur som var lite över 2 m över havsytan för att ha hindrat vågorna. För att ha lite marginal så hade det varit rimligt att bygga en mur med överkant på 2,3-2,4 m över havsnivån om det inte varit en landsänkning som f n är på c:a 3 mm/år enl SMHI och dess danska motsvarighet.

    Förslaget är att bygga en mur som är 3 m över havsytan, d v s c:a 60 cm högre än vad som i dagsläget behövs. Den muren skulle vara tillräckligt hög en bit in på nästa århundrade.

  62. Sigge

    #59 Hasse Larsson

    Står det E10 så är det E10 som levereras. Senast 1 aug ska bytet vara genomfört.

  63. Ulf

    Svar 61

    Detta är dock inget belägg alls för dina påståenden.
    Att göra stora kommunala investeringar är som tur är föremål för diskussioner.
    Speciellt när investeringarna innebär en stor miljöförstöring, som i detta fallet. Det kommer att förfula en helt unik miljö. Tycker personligen inte det är värt det. Folk får ta eventuella skador på sina hus istället. Eller flytta dem.

  64. Skogsmannen

    #61!

    Eh ja, och?

    Har du läst vad jag skrev i #60?

  65. Sigge

    #64 Skogsmannen

    Jag skulle kanske lagt till att ”klimatförnekarna” hävdade innan att det inte behövdes någon mur alls.

  66. Kurt Wahlstedt

    Apropå Rockströms förutsägelser i SR. Översvämningar har hänt tidigare, t ex. 2000 i min uppväxtkommun Ånge, jag var där när regnet började men hann därifrån innan avstängningarna Letade efter info på MSB men där hittade jag inget. Däremot finns en artikel nedan från 10 årsminnet: https://www.st.nu/artikel/10-ar-efter-oversvamningen-i-medelpad
    I Torpshammar som på ett dygn fick 192 mm regn tog en person denna video:
    https://youtu.be/ELgQCwN5TRI

  67. Skogsmannen

    #65!

    Fortfarande inget svar på vad jag skrev i #60.

  68. Daniel

    # 65 Sigge Dom sk klimatförnekarna får väl säga som statsministern brukar säga, jag såg det inte komma.

  69. Arne Nilsson

    Sigge slänger ur sig många påståenden. Tyvärr tror jag att han tror på alla möjliga katastrofteorier. Jag har läst många av hans kommentarer här under lång tid. Jag tror att han försöker övertyga oss om att han vet bättre än andra vad som kommer att hända med klimatet. Själv är jag säker på en sak. Att spå om framtiden är svårt. Jag gissar att vädret imorgon liknar vädret idag. Så långt brukar det stämma. Jag vet att framåt oktober blir det kallare och det kan t.o.m snöa. I övrigt avhåller jag mig från spådomar.

  70. Sigge

    Hej Arne Nilsson #69

    Jag har följt den här bloggen länge. Jag håller med dig om att det är svårt att spå om framtiden, men om man tittar tillbaka och ser vad som ”spåddes” för 20, 30 och 40 år sedan och jämför med det verkliga utfallet så verkar det ju att de som varnat för ett varmare klimat har rätt. De som företräder den här bloggen har ju uppenbarligen haft fel. Klimatet har blivit varmare.

    Det är inte svårt att förstå att det blir kraftigare nederbörd och ökad risk för torka med ett varmare klimat.

  71. Sigge

    #68 Daniel

    Jag tycker det är tragiskt att se alla bortförklaringar och lögner som klimatförnekarna sprider när klimatet och vädret utvecklar sig ungefär som klimatforskarna varnat för. Det vore bättre att klimatförnekarna erkände att de haft fel.

  72. Arne Nilsson

    Sigge #70 Har det verkligen blivit särskilt mycket varmare nu än för 100 år sedan? När jag kollar på värmerekord för Sverige så står de sig bra med 38 grader 1933 och 1947. Inte ett enda sommarvärmerekord under 2000-talet. Det senaste under sommaren, nåja, är 1995 i oktober med 24,5 grader. Att vintrarna blivit lite mildare gläder mig. Att du skriver att det blivit både ökad nederbörd och torrare är ju märkligt. Vad gäller nederbördsmängder i Sverige så står sig ju vissa rekord från början av 1900-talet. Kanske ska du vara försiktig med att peka på några stora förändringar. Jag kan inte se dem.

  73. tty

    #60

    ”om det inte varit en landsänkning som f n är på c:a 3 mm/år enl SMHI och dess danska motsvarighet.”

    Nej, det finns ingen sådan. Och om SMHI eller DMI påstår det så blåljuger de:

    Falsterbo +0,45 +-0,55 mm/år:

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=2076

    Malmö: +1,22 +-0,75 mm/år

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=4288

    Löddeköpinge: +0,80 +-0,59 mm/år

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=2077

    Köpenhamn: +1,90 +-0,51 mm/år

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=644

    Ystad: +0,49+-0,78 mm/år

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=4262

    Skillinge: +0,87 +-0,57 mm/år

    https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=4273

    Så faktum är att samtliga GPS-stationer i Skåne och på Själland visar landhöjning, som dock är mindre är havsnivåhöjningen (ca 2 mm/år) vilket ger en liten relativ havsnivåhöjning, storleksordning 1 mm/år.

    ”Jag tycker det är tragiskt att se alla bortförklaringar och lögner som klimatförnekarna sprider ”

    Är uttrycket ”på sig själv känner man andra” bekant?

  74. Daniel

    # 71 Sigge Just nu är det hela 18 grader i Luleå. En klockren projektion av dig. Du får väl gå i terapi om du tycker att det är jobbigt. Klimatångesterapi finns säkert i din kommun.

  75. Lennart Svanberg

    Stäng av Sigge!

  76. Sigge

    #72 Arne Nilsson

    Du letar enstaka värmerekord för att bekräfta din åsikt. Jag tycker det är bättre att jämföra perioder. Jag tycker 10-årsperioder är rimliga längder för att kunna avläsa den snabba uppvärmning som pågått de senaste halvseklet.

    Det är tråkigt att du inte förstår varför ett varmare klimat ger större översvämningsrisk sommartid och större risk för torka. Givetvis inträffar det inte samtidigt. Men det beror på att drivkraften för avdunstning ökar med högre temperatur för att varmare luft kan innehålla mer vattenånga.

    Men i norra Sverige så minskar nog översvämningsrisken för att där är risken störst vid snösmältning. Eftersom snösmältningen blir tidigare på året när dagarna är kortare så minskar risken för allvarliga översvämningar.

  77. Daniel

    # 75 Sigge Sluta svamla nu. I norra Sverige är översvämningsrisken störst vid snösmältning skriver du. Nederbördsrekordet för ett dygn i Sverige är uppmätt i Fagerheden utanför Piteå, en knapp mil från min hemby. 198 mm, den 28 juli 1997. Min farfars hus låg bredvid en liten å som blev till en jätteflod, huset rasade samman. I det huset föddes min pappa. Flera broar i byn förstördes.Det var översvämningar i hela Norrbotten. Det var ett enormt åskoväder som föregicks av flera veckors värmebölja. Farfar föddes den 28 juni 1866, då låg det kvar is på träsket (som också svämmade över 1997) , lika illa var det 1867. Då var det en VERKLIG klimatkris, det har vi inte nu.

  78. Ulf

    Här en mycket bra ledare om vindkraft.
    https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/alla-alskar-vindkraft-sedan-kommer-baksmallan/

  79. Ulf

    Svar 71,

    Som du vet Sigge har det inte alls blivit som förutspåtts. Precis tvärtom. Istället för enorma temperaturökningar och höjda vattennivåer blev det en tummetott. Och inga historieför falsknkngar ändrar på det.

    https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

  80. Lars Kamél

    Nej, Sigge, det blev inte alls som de flesta klimathotsreligiösa spådde för 20-40 år sedan.
    Klimatmodellerna ”envisas” med att ha en uppvärmningstrend som är större än vad verkligheten visar.
    Sternrapporten spådde att extremväders kostnader skulle ta en allt större andel av global BNP. I verkligheten har den andelen minskat.
    Klimathotsreligiösa har spått tiotals miljoner ”klimatflyktingar” (alltså folk som flyr från klimatförändringar). I verkligheten finns inga.

  81. #77 Expressen. Finns det fyra älvar kvar? Bygg ut för helv..

    Är uppvuxen i Trollhättan. Få saknar bruset från fallen där. I juli och på nyår släpps fallen på. Upphetsande första gången som liten men nu det tristaste den staden har att bjuda på. Det väsnas och är kallt.
    Att välja Oliden/Hojum kraftverken mot fallen är inte svårt med tanke på vad de stationerna gör för nytta.
    Skall väl inte vara så svårt att välja uppe i norr heller?
    Nytta mot nöje.

  82. tty #73,

    SMHI är överhuvudtaget inte intresserade av att redovisa fakta om havsnivån i Sverige. Allt handlar istället om modellkörningar av framtiden baserade på orimliga scenarier. De lever ju på att lura kommuner att höja kajer och bygga murar.

    Vad gäller Skanör-Falsterbo så växer faktiskt näset. Men väljer man att bygga på fel ställen så kan man givetvis få det blött om fötterna vid en extremstorm. Om så är fallet så ser jag inte varför alla kommuninvånare måste bidra (genom sin kommunalskatt) med att bygga en mur mot havet för att några få skall slippa att råka ut för översvämning.

    Försäkringsbolagen måste lära sig att inte förlita sig på alarmistiska SMHI utan att göra en egen bedömning av det faktiska läget och sannolikheter för vattenskador, och anpassa sina premier därefter. Om staten, länen och kommunerna hela tiden skall gå in och ta kostnaderna för folks dumhet så lär det inte bli bättre.

  83. Karl Erik R

    #81 Johannes

    De fyra är Torneå, Kalix, Piteå och Vindelälven,

    Torneälven har frekvent återkommande översvämningar vid islossningen, om snösmältning och islossning sker samtidigt längs hela älvsträckan. Bäst är om allt smälter lagom långsamt med början vid älvmynningen. Kraftverksdammar skulle också lösa problemet med översvämningar.

    Piteälven har ett kraftverk (Sikfors) men är i övrigt inte utbyggd.

    Vindelälven har inga kraftverk men är ett biflöde till den helt utbyggda Umeälven.

    Sen finns ett antal mindre älvar med så låga flöden att utbyggnad inte är lönsam, om inte el-priset går upp rejält.

  84. Sigge

    #79 Ulf
    #80 Lars Kamel
    #82 Ingemar Nordin

    Varför ska ni fortsätta att ljuga? Titta IPCC utgåva 1 och 2. Där förutspår de ungefär en temperaturökning på 0,2 grader per decennium fram till 2020. Det är ungefär som det har varit.

    Det här är ju ett påstående som definitivt inte är förtroendeingivande:
    ”SMHI är överhuvudtaget inte intresserade av att redovisa fakta om havsnivån i Sverige. Allt handlar istället om modellkörningar av framtiden baserade på orimliga scenarier”
    Det ger intrycket av att vara en nödlögn för att man inte kan erkänna att man haft fel.

    Att havsnivån stiger snabbare nu än för 50 år sedan har även andra än SMHI konstaterat.

  85. tty

    ”Att havsnivån stiger snabbare nu än för 50 år sedan har även andra än SMHI konstaterat.”

    Fast det gör den ju inte. Det är bara att kolla verkligheten. Nedan har du vattenståndskurvor för Kungsholmsfortet i Karlskrona, Stockholm och Ratan i Västerbotten 1886-2020. Den linjära trenden (alltså landhöjningen) är borttagen liksom den genomsnittliga säsongsvariationen. Om havsnivåstigningen ökat på senare år måste det alltså finnas en ”hockeyklubba” till höger, ser du någon?

    https://www.tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=intannvar&id=050-081

    https://www.tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=intannvar&id=050-141

    https://www.tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=intannvar&id=050-191

  86. Björn

    Sigge [83]; Det är slut på uppvärmningen nu. Det kan bli värmerekord lokalt, men inte globalt. Det är det globala medelvärdet som gäller och inte enstaka värmeböljor. Senaste UAH visar på den nya trenden som är en följd av en dämpad sol sedan snart två decennier. Koldioxiden har inte någon egen potentiell energi, den kan bara dämpa utstrålningen något. Om solen som tillför jorden energi, reducerar sin utstrålning, då minskar den totala värmemängden, vilket innebär en avsvalnande jordyta.

  87. Vad sägs om detta då? En professor i statsvetenskap, Naghmeh Nasiritousi, vid Stockholms universitet säger i P1:s Godmorgon Världen att det är för mycket klimatvetenskap i klimatfrågan. Lyssna inte till vetenskapen, det begriper ändå inte folk. Lyssna till politiken! Och gå på pilgrimsvandring till Glasgow. Mer och mer politik och religion i klimatfrågan alltså. Och mindre och mindre vetenskap.
    https://sverigesradio.se/artikel/vad-kravs-for-att-skapa-ett-langvarigt-engagemang-i-klimatfragan

  88. Sigge

    #85 Björn

    Resultaten från UAH och alla andra som sammanställer globala medeltemperaturen har visat att varje årtionde har blivit varmare sedan 80-talet. Hur mycket temperaturen kommer att skilja sig för 2020-talet jämfört med 2010-talet får vi vänta med att avgöra.

  89. Ulf

    Svar 83

    Jag har ingen möjlighet att kontrollera dina påståenden, men som du vet är det inte så det har framställts i media. Dessutom är den ökningen du påstår att de förutspått högre än verklig. Och har då inte olika scenarios presenterats?
    För med den här lilla ökning bör ju klimatforskare inse att den har liten betydelse. Om 40 år lär vi inte använda fossila ändå. Skulle innebära ytterligare 0,6 graders uppvärmning. Det kan förstås inte ge några större problem. Vi ser inga problem idag. Färre människor än någonsin dör i extremväder. Så varför tjafsas det så om klimatförändringar om vi så här enkelt klarar Paris och allting annat?

  90. Ulf

    Svar 83

    Utöver det så är väl en hel del av de som ledde jobbet med 1 och 2 ganska kritiska till dagens rapporter.
    Om jag minns rätt fanns en hel del kritik mot den senaste ”mellanrapporten” för antaganden om tipping points, kopplingar till extremväder etc.

  91. tty

    #83

    Det var inte bara miljöhänsyn som gjorde att de fyra älvarna inte byggdes ut. Torneälven kan bara byggas ut i samarbete med Finland. Älvdalen är flack, utan större sjöar och ganska tätt bebyggd, särskilt på finska sidan. En utbyggnad skulle innebära att ett stort antal människor finge avhysas. Den utbyggnad som faktiskt var på tal var det s k Atlantprojektet, alltså att dämma Torne Träsk och bygga en tunnel till atlantkusten. Vilket dock Norge (och Finland) måste vara med på.
    Kalix älvdal är mycket flack. Vattenmagasin där skulle bli helt enorma.

    Så i praktiken är bara Pite älv och Vindelälven utbyggbara.

  92. tty

    Sigge

    Inga synpunkter alls på #73 och #85?

  93. Sigge

    Ulf #89

    När det gäller olika scenarior för hur mycket varmare klimatet skulle bli vid olika utsläpp så är det fram till 2020 ingen stor skillnad mellan olika scenarior i det som redovisats IPCC rapporter 1 och 2. Det är först runt 2030 som det skulle vara stor skillnad mellan olika scenarion.

    Jag förstår att du inte orkar kontrollera i IPCC rapporterna. Det tar tid och sedan använder de olika redovisningssätt. I de första rapporterna använde man bara koldioxid och i de senare så har man även räknat med andra växthusgaser och räknar om det till s k koldioxidekvivalenter.

    Det vi ändå kan konstatera är att klimatet har blivit varmare och alla låtsasexperter som påstått att de närmaste årtiondena kommer bi kallare har haft fel.

  94. Arne Nilsson

    Att Sigge tillhör de troende i klimathotssekten är ju tydligt. Inget biter på honom. Nu är vi ju rätt så många här som är skeptiska till alla bevis för koldioxidens skadliga inverkan på klimatet. Jag märker att det finns många kunniga här som plockar fram fakta. Tyvärr biter inte fakta på troende personer. Vi får nog leva med Sigge. Vad som stör mig mer är ju att väldigt många människor är som Sigge. När övriga religioner tappar medlemmar så behöver tydligen människor något att tro på. Bibeln är ju full av beskrivningar vad som kommer att hända de som inte tror. Låter ungefär som Klimathotssekten. Koldioxidskatt = Avlatsbrev i modern form.

  95. Daniel

    Bra Sigge att du kämpar för kallare väder. I nordnytt i morse ett inslag om att mildare vintrar med regn ger mer sorkfeber. Bara elände med varmare väder. Dom som levde under den senaste istiden levde i ett paradis.

  96. Ulf

    Sigge 93

    Vad jag kan se förutspår man en ökning om 0,3 grader i de flesta modellerna, dvs dubbelt upp mot verkligt utfall. Men eftersom du Sigge inte visat dig vara en pålitlig uppgiftslämnare tidigare så tycker jag du kan ange var i rapporterna du har hittat dina uppgifter. Jag kan nämligen inte hitta dem. Har du hittat detta så torde det vara lätt att sid referera.
    Sen kan du alltid svara på tty:s frågor så kanske trovärdigheten ökar. Fast antagligen inte. Hade du kunnat svara hade du väl gjort det nu.

  97. Lars Kamél

    Sigge: Det är du som ljuger. Den globala uppvärmningstrenden är bara 0,14 grader per årtionde. Vilket är mindre än de 0,2 grader per årtionde du hävdar att IPCC har spått. Det är faktiskt 30 % lägre.
    Håller man sig till en och samma mätmetod för alla år, syns ingen som helst acceleration av havsnivåhöjningen. De som hävdar en acceleration, blandar olika mätmetoder, exempelvis vattenståndsmätare fram till 1992 och satelliter därefter. Till råga på allt har det kommit nya mätinstrument för varje ny generation av satelliter och varje uppsättning mätinstrument har lite högre trend än den tidigare.
    Vad skulle alls kunna orsaka en acceleration av havsnivåhöjningen? Vad är teorin bakom?

  98. Anders

    #14 Torbjörn. Du skrev, angående klimatforskningen antar jag: ”När ska andra vetenskapsmän ifrågasätta resultaten, eller produceras det så många rapporter att ingen hinner läsa?”

    Precis så tror jag att det är! Det finns för många forskare som måste spruta ur sig mängder av ”least publishable units” för att få behålla sin lön. Tacka sjutton för att man då gärna vill hänvisa till ”concenus”…

    På min tid (bara 35 år sedan) skulle respondenten i sin doktorsavhandling täcka in samtlig relevant forskningslitteratur samt, vid disputationen, vara beredd på att muntligt redogöra för meningsskiljaktigheter inom sitt ämne. Av typen ”å ena sidan konstaterade NN att yy, men å andra sidan fann NM att pp”. Då var därför ämnesvalen ganska snäva. Nu verkar många ha övergått till att ”forska” brett och ämnesövergripande, vilket inte sällan innebär att man återanalyserar andras redan publicerade resultat och gör nya slutsatser. Kanske det är därför vi ständigt läser citat som ”mer än vad forskarna tidigare trott”??

    Jag är följaktligen desillusionerad beträffande (klimat)forskningens framtid…

  99. Håkan Bergman

    Nu vevar SkyNews samma väderrapport om och om igen.
    The first ever severe heat warning för följande områden:
    London & South East England
    South West England
    Wales
    West Midlands
    Eftermiddagstemperaturer på 30-31 grader och det kan bli 20 grader på natten. Det är visserligen inte typiskt sommarväder för södra England men inte kan det vara första gången med såna temperaturer. Däremot kan det förstås vara sant att det är första gången man varnar för det, men hur många uppfattar den glidningen?

  100. tty

    #99

    Nej, 30-31 grader i södra England i juli är knappast mer anmärkningsvärt än det är i Sverige.

    Temperaturrekord i juli månad:
    Heathrow: 37,9
    Kew Garden: 35,0
    Hampstead: 34,4

    Augustisiffrorna är högre.

  101. Lars Kamél

    Sigge: Jag har nu kollat på vad som spåddes i IPCC:s första rapport: 0,2-0,5 graders global uppvärmning per årtionde. Varför nämner du bara den nedre gränsen i det intervallet? För att det inte ska avvika alltför mycket från det uppmätta 0,14 grader per årtionde, kanske? 0,5 grader per årtionde är mer än tre gånger större än verklighetens trend!

  102. Lars Cornell

    #93 Sigge ”IPCC rapporter 1 och 2”
    Vad är det för något? Jag har läst varenda sida i IPCC AR4 och AR5, men vad är det du refererar till?

  103. Karl Andreas Ingström

    Hej

    Har nu varit på semester 1 vecka hemma hos mina föräldrar och familj. Då jag normalt inte tar del av stadstelevisionens propaganda har det kommit som en chock för mig.

    Först häromdagen då Rockström fick bre ut sig på bästa sändningstid och skrämma upp massorna. Att mannen oemotsagd får stå och kavla ut lögn efter lögn gör mig arg. När jag framför motargument det är det jag som är spetälsk.

    Dagen efter sänder SVT ett program med innebörden tänk om alla träd försvann. Bara tanken är löjeväckande då 31% av landytan är trâd. Enda orsaken är som jag ser det att spä på rädsla och indoktrinering att världen går mot en sämre plats.

    Här är vi osamns och ingen kan förstå mitt ifrågasättande av accepterad sanning att skogs arealen minskar.

    Tråkigt. Men när jag spanar ut över näjden kan jag se alla träd sedan jag var barn för 40 år sedan och kan med det åtminstone känna mig empiriskt korrekt i närstående.

  104. tty

    #103

    Här i Sverige ökar ju skogsarealen definitivt, och har gjort så väldigt länge. Om man själv är intresserad av hur det förändrats så rekommenderar jag denna site ”Östgötakartan”

    https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=57213faf51ad4e918140e23a11a47dc0

    Där kan man växla fram och tillbaka mellan den moderna topokartan, den ekonomiska kartan ca 1950 och Häradskartan (1870) och se hur landskapet förändrats (klicka ”Historiska” till höger och välj).

    Förmodligen finns liknande funktioner även i andra län.

  105. Fred

    Sigge, kan du svara på den enkla frågan på ditt första inlägg?
    I vilka kommuner sitter ”förnekare” och hindrar utbyggnad av dagvattenhantering och muddring av vattendrag? Är inte det miljöpartiet som har sån inställning för att rädda miljön?