Bild: Wikipedia
Det är studentexamenstider nu. Och solen och värmen är här alldeles lagom till firandet. Dags också för veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Resaktionen
Bild: Wikipedia
Det är studentexamenstider nu. Och solen och värmen är här alldeles lagom till firandet. Dags också för veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Resaktionen
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020JD033590
https://timbro.se/smedjan/tysklands-energiomstallning-blev-ett-klimathaveri/
”Klimatkrisen fortsätter att hålla hela planeten i sitt grepp. Främlingsfientliga vindar viner med förnyad kraft.”
Se där, frågan är bara vart dom där vindarna viner, inte där vindkraftverken byggts tydligen?
Nå, den stora frågan är om jag måste köpa mera malt till hockeyn, hakkaa päälle Suomi!
Kommunalrådet skämdes.
Jaja, hur kan de leva med den skammen?
Är det inte viktigare att alla kommuninnevånarna har ett bra liv istället för att prioritera laddstolpar?
https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n67
https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen
”Power companies run by billionaire friends Bill Gates and Warren Buffett have chosen Wyoming to launch the first Natrium nuclear reactor project on the site of a retiring coal plant. ”
https://www.theguardian.com/us-news/2021/jun/03/bill-gates-warren-buffett-new-nuclear-reactor-wyoming-natrium
Mvh,
Nån rättvisa finns inte, snabbkollar jag på Google så finns det t.ex. hela tre laddstolpar i Ragunda kommun, en kommun med nio vattenkraftverk. Undra hur många laddstolpar det finns i region Stockholm där det bara finns ett vattenkraftverk.
https://www.tyreso.se/uppleva–gora/upptack-tyreso/kulturhistoriska-miljoer/uddby-kraftverk—kulturhistorisk-miljo.html
The Bill Gates / Warren Buffett Natrium Reactor Risks and Benefits
https://www.channelchek.com/news-channel/How_does_the_Gates_Buffett_Natrium_Reactor_Work_
Mvh,
Absolut, håller med dig.
Dessutom kan man ju fråga sig varför de som inte har råd att köpa en dyr elbil ska avtvingas skattepengar för att subventionera laddstolpar. Finns ett behov av laddstolpar och något företag anser det lönsamt att investera i detta, så kommer det naturligtvis, precis som med bensinstationer finnas en marknad där inte skattebetalarna ständigt behöver luggas på pengar.
Man kan också fråga sig varför de som inte ens har någon bil ska behöva betala för de redan välbeställdas bekvämligheter.
Tack för länk om solar brightening.
Om den har minskat kan det ju bero på att SO2 reduktionen har avtagit i USA: Nu nere i noll.
https://ourworldindata.org/grapher/air-pollutant-emissions?country=~USA
Mer om solens inverkan:
https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/usys/iac/iac-dam/documents/people-iac/wild/WildBAMS_2012.pdf
Just nu uppskattas skuggan!
”Mänskligheten är nära att driva jorden bortom alla gränser – men det finns tid att vända skutan.” Detta är budskapet i herrarnas ”Breaking boundaries: The science of our planet.”
Sir Davis A börjar bli gammal.
Under hans levnad har världen blivit så mycket bättre att bo på för vissa.
Här om Londons utveckling, jämfört med Dehlis:
https://ourworldindata.org/london-air-pollution
Hälften av världens befolkning bor i städer och är beroende av transporter från landsbygden.
Gissar att detta är inte deras budskap.
brygg eget. Det blir godare så!
Tycker vi borde spara in på transporter från landsbygden till städer och satsa på närodlat på landsbygden.
De som bor i städerna kan då bidra genom att cykla ut på landet om de behöver mjöl, grönsaker, mjölk eller kött.
Det är hälsosamt för de som inte får röra på sig så mycket att ta en cykeltur ut på landet. Och kanske får dom en uppfattning om hur det ser ut utanför betongen.
”Den här mannen är ju livsfarlig”. ”Han har fortfarande kvar sitt arbete. Hur kan det komma sig? Vad är det som pågår”? ”En helt vanlig bitter rasist, en i den stora mängden, ännu en hatare framför dataskärmen”.
Ovanstående citat är hämtade från en av Expressens krönikörer, Alex Schulman, och hans alster för drygt fyra år sedan. Denne krönikör spydde formligen galla över mig, via sin plattform Expressen. Han förfasade sig över det jag skrivit på Facebook våren 2017, om kopplingen mellan utbredningen av grov kriminalitet -och då främst våldskriminalitet och kriminella invandrare.
____________
Min egen kommentar om ovanstående:
Dessa medlöpare i olika frågor som aldrig själva kan något förutom att ’snacka s#it’. Gud vad det kryllar av dem i vårt kära land..
Gott råd, kräver dock lite framförhållning. Vinsten blir större om man går upp några steg i förädlingskedjan, dessutom får varje insparad skattekrona ses som en samhällsinsats med tanke på vilken skada pengarna kan åstadkomma i händerna på våra politiker. Nå, förnuftet fick råda till slut, jag klarar mig över finalen i morgon, möjligen med lite chipsbrist.
Min far bestämde sig 1982 för att bättra på konditionen och köpte en ny 5-växlad cykel med fälgbromsar.
Första resan på väg till jobbet krockade han med en bil som inte lämnade företräde och skadade huvudet så illa att han dog.
Sedan dess har han inte gjort något klimatavtryck.
” Det är företaget Svea Vind Offshore som står bakom planerna, som går under namnet Långgrund 1 och Långgrund 2. De innefattar två vindkraftparker med sammanlagt 198 verk i Östersjön utanför Södermanlands och Östergötlands kust. ”
Det är inte parker utan industrier.
https://nt.se/bli-prenumerant/artikel/lz28971l
Stackars de som bor intill! Deras bostäder kommer sjunka som en sten i värde. Tycker man borde bygga den vindkraftsskogen i Stockholms skärgård istället. Där sitter idioterna som klubbar igenom skräpet.
Långgrund 1 och 2 ligger ganska långt ut från fastlandet, mellan 10 till 20 km ut. Det finns dock många öar som ligger närmare. Många av öarna ligger inom fågelskyddsområde, så man kan ju fråga sig hur bra det är med 198 vkv i havet utanför skyddade häckningsplatser.
Anslutning till kraftnätet blir ju också en större kostnad än för landbaserade vkv. Det verkar luta mot att alla vi el-abonnenter får stå för den notan, för den havsbaserade.
Bra iaf att de byggs söder om linjen mellan Stockholm-Göteborg där el-behovet är som störst.
Jag fruktar att det är värre än så ang. anslutning av havsbaserad vindkraft. SvK kan ju knappast bygga anslutning innan ett område är prospekterat och miljöprövat, vem ska stå för dom kostnaderna? Har mailat ubbhultarn om problemet, han verkar varar den enda som bryr sig.
Helt obegripligt minst sagt. Man protesterar visserligen ibland emot skogsavverkningar men den skogen växer ju upp på nytt eftersom man planterar ny skog. När det gäller industriområdena med vindsnurror så förstör man naturen i praktiken för tid och evighet. Att det stryker med en hel del fåglar och insekter samt att det lågfrekventa ljudet som uppstår orsakar men för närboende bryr man sig inte heller om. Som sagt, helt obegripligt. Jag förstår det inte.
De kanske kan använda kablar och ställverk som användes då Marviken kördes?
I så fall behöver man bara lägga kabel på havsbotten.
Det verkar vara modet just nu. Placera verken nära ställen där det redan finns infrastruktur!
Det är inte svårt att förstå varför nämnda organisationer är knäpptysta om miljöproblem orsakade av klimatpolitiken. Desto större föreningarna är, desto mer är det en politisk agenda som är ledstjärnan. Bloggens läsare har nog sedan länge förstått att klimatalarmister och miljöorganisationer inte vurmar för klimat och natur, annat än som instrument för att, som man säger här i Frankrike, “krossa kapitalismen”. Med kapitalism menas mycket mer än ett ekonomiskt system, utan också individuell frihet, yttrandefrihet m.m.
Normandie, där undertecknad bor, är känt för sina häckar, vilka tjänade som gärdsgårdar i brist på virke och sten. En traditionell normandisk häck bestod av en cirka två m hög brant jordvall i mitten, med ett dike på ena eller båda sidorna. Vallen var beväxt med taggiga buskar, huvudsakligen slån, hagtorn, vildtörne och björnbärsrevor. Hamlade ståndträd växte var 10-15 m, ek, ask och alm. Häcken sköttes så att grenar och buskar skördades för att bli till “fagots”, kvistknippen som användes till att tända brasan i den stora öppna spisen. Taggtrådens ankomst och oljeeldning gjorde häckarna onödiga. Sedan länge har skötseln bestått i att med traktor och ett aggregat tukta sidorna av häckarna. Enkelt och billigt. Många har också grävts ner för att skapa större fält.
Häcklandskapet kallas “bocage” och är ett tusenårigt kulturlandskap med betesmarker, ängar och åkrar. Häckarna är väldigt viktiga för fauna och flora. Jordarna är i allmänhet vattendränkta under vintern, med häcken som enda torra plats. På våren blommar alla buskarna och på vintern kalasar trastar och andra på bären. Länge har miljöorganisationer och enskilda argt protesterat mot böndernas nedgrävande av häckarna.
ADEME, (l’Agence de la transition écologique), ungefär en korsning mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten, ledande i Frankrikes kamp mot koldioxiden, subventionerar numera produktion av flis och fliseldning. Häckens buskar och ståndträd kapas rakt av 120 cm upp och blir till flis, varefter skördare kan flisa de nya skotten några år senare. Eller ännu bättre, den gamla häcken grävs ner, marken planas ut och en ny häck av avenbok planteras. Som biotop betraktat är skillnaden mellan den gamla och den nya häcken som dag och natt.
Av fåglar som som gynnas av detta landskap kan nämnas tornuggla, tornfalk, lärkfalk, minervauggla, hornuggla, grå häger, ägretthäger, dubbeltrast, stork, svart stork, ladusvalor m.fl. Jag har alla dessa arter på min egen mark. I onsdags kväll jagade en svart stork grodor utanför mitt sovrumsfönster samtidigt som en större påfågelspinnare flög in genom det öppna fönstret.
Skyll inte på bönderna, de är hårt trängda ekonomiskt och har lite att besluta om på egen hand. Ett femtiotal (50!) organisationer, statliga och korporativa, bestämmer hur den enskilde bonden ska driva sin gård.
Nu till poängen! Fliseldning är en utveckling som applåderas av miljö-och naturvårdsorganisationerna, samtidigt som de högljutt skyller minskad biodiversitet i bl.a Normandie på den globala uppvärmningen! Funnes inte subventionerna, hade bönderna varit glada att enbart tukta häckarna och att värma sina hus med olja eller gas, för att inte nämna att slippa hanteringen av möglig och dammig flis.
Kan man inte smälla upp ett par tre stycken snurror mellan Helgeandsholmen och Vasabron?
Blir tydligen för dyrt annars för de multinationella vindbolagen att bygga.
En nätt liten subvention på många miljarder till vindelindustrin, som abonnenterna kommer att få betala.
Men var det inte sååå billigt med vindkraft och kärnkraft sååå dyrt?
Men det kommer att kosta då det ska bli många tusen Vindverk utefter Sveriges kust
det var mycket ljud, här alternativ gubbrock i flyktingtider
Elvis Presley – Green Green Grass Of Home (best video) – YouTube
Joan Baez – The Green Green Grass Of Home – YouTube
Vindkraftverk är en förorening i naturen och ska byggas i städerna som redan är förorenade. Då kan stadsborna som gillar vindkraft njuta av ljus- och ljudeffekterna dygnet runt 🙂
https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/2-2676170/Sverige/Stockholm/S%C3%B6dert%C3%B6rn
Vi kommer antagligen att översvämmas av artiklar som beskriver hur vi stackars södertörnsbor smäktar under den förfärliga hettan.
Det kan vi nog bara drömma om. För höga markpriser och för många byggnader i vägen. Inte ens ”stadsnära” torde bli aktuellt.
För vind-industrin gäller det att hitta blåsiga och obebodda platser, helst inte alltför långt från el-infrastruktur.