Öppen Tråd

Bild: Wikipedia

Det är studentexamenstider nu. Och solen och värmen är här alldeles lagom till firandet. Dags också för veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Resaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören+G

  I slutet av den postglaciala värmeperioden för närmare 6000 år sedan var de flesta glaciärer utanför Grönland och Antarktis borta. Havsytans högsta nivå lär ha varit ca 2 m högre än i dag. Den postglaciala värmeperioden hade varit i ett par tusen år. Slutsats: Havet kan stiga 2 m om lika mycket is smälter bort som då. Men då måste temperaturen vara några grader högre än i dag i minst tusen år.

 2. Jonas

  Variability of Surface Radiation Budget Components Over the U.S. From 1996 to 2019—Has Brightening Ceased?

  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020JD033590

 3. Ivar Andersson

  Tyskland är fortfarande ett av de länder i världen som använder mest kol. 2018 låg landet på femteplats i världen och som ohotad etta i EU.
  https://timbro.se/smedjan/tysklands-energiomstallning-blev-ett-klimathaveri/

 4. Håkan Bergman

  20 grader, strålande sol och nästan vindstilla, men nånstans måste det väl blåsa, men icke, sketna 237 MW och inte mycket bättre i Danmark och Tyskland. Annielööfkulten har stora annonser med bild på den stora ledaren, fiskar dom efter nyval?
  ”Klimatkrisen fortsätter att hålla hela planeten i sitt grepp. Främlingsfientliga vindar viner med förnyad kraft.”
  Se där, frågan är bara vart dom där vindarna viner, inte där vindkraftverken byggts tydligen?
  Nå, den stora frågan är om jag måste köpa mera malt till hockeyn, hakkaa päälle Suomi!

 5. Stefan Gustavsson

  Nu var det liten kommun uppe i Norrlands inland, som inte hade en enda laddstolpe!
  Kommunalrådet skämdes.

  Jaja, hur kan de leva med den skammen?

  Är det inte viktigare att alla kommuninnevånarna har ett bra liv istället för att prioritera laddstolpar?

 6. Mats Kälvemark

  Säker källa att glaciärerna, utan påverkan av fossil CO2, var på reträtt under perioden 1930-1950 finns väl dokumenterat i professor Ahlmanns skrifter, se länkar nedan. Ovedersägliga fakta. Glaciärreträtten inleddes ju för övrigt redan under slutet på 1800-talet när Lilla Istiden övergick i den nuvarande värmningen.

  https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n67

  https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

 7. Claes-Erik Simonsbacka

  Bill Gates and Warren Buffett to build new kind of nuclear reactor in Wyoming

  ”Power companies run by billionaire friends Bill Gates and Warren Buffett have chosen Wyoming to launch the first Natrium nuclear reactor project on the site of a retiring coal plant. ”

  https://www.theguardian.com/us-news/2021/jun/03/bill-gates-warren-buffett-new-nuclear-reactor-wyoming-natrium

  Mvh,

 8. Håkan Bergman

  Stefan Gustavsson #5
  Nån rättvisa finns inte, snabbkollar jag på Google så finns det t.ex. hela tre laddstolpar i Ragunda kommun, en kommun med nio vattenkraftverk. Undra hur många laddstolpar det finns i region Stockholm där det bara finns ett vattenkraftverk.
  https://www.tyreso.se/uppleva–gora/upptack-tyreso/kulturhistoriska-miljoer/uddby-kraftverk—kulturhistorisk-miljo.html

 9. Claes-Erik Simonsbacka

  #7 forts.

  The Bill Gates / Warren Buffett Natrium Reactor Risks and Benefits

  https://www.channelchek.com/news-channel/How_does_the_Gates_Buffett_Natrium_Reactor_Work_

  Mvh,

 10. Simon

  #5 Stefan
  Absolut, håller med dig.
  Dessutom kan man ju fråga sig varför de som inte har råd att köpa en dyr elbil ska avtvingas skattepengar för att subventionera laddstolpar. Finns ett behov av laddstolpar och något företag anser det lönsamt att investera i detta, så kommer det naturligtvis, precis som med bensinstationer finnas en marknad där inte skattebetalarna ständigt behöver luggas på pengar.

  Man kan också fråga sig varför de som inte ens har någon bil ska behöva betala för de redan välbeställdas bekvämligheter.

 11. Lasse

  #2 Jonas
  Tack för länk om solar brightening.
  Om den har minskat kan det ju bero på att SO2 reduktionen har avtagit i USA: Nu nere i noll.
  https://ourworldindata.org/grapher/air-pollutant-emissions?country=~USA
  Mer om solens inverkan:
  https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/usys/iac/iac-dam/documents/people-iac/wild/WildBAMS_2012.pdf

  Just nu uppskattas skuggan!

 12. BG

  1972 var det som ”vi” hade tio år på oss för att avvärja katastrofen. 1989 förlängdes fristen med ytterligare ett decennium. I kväll kan vi av Sir David A. och klimatforskare Rockström på Netflix få veta, att tio år är avgörande för vår framtid.

  ”Mänskligheten är nära att driva jorden bortom alla gränser – men det finns tid att vända skutan.” Detta är budskapet i herrarnas ”Breaking boundaries: The science of our planet.”

 13. Daniel Wiklund

  Ifjol hade Luleå kommun satt upp minst 40 plakat på cykelvägarna. Där fick man veta att man valt den rätta vägen om man gick joggade eller cyklade. Underförstått att man valt fel väg om man körde bil. I år har man gått lite längre. Har sett två stora anslagstavlor, sommarrörelsen kallas det, om man går cyklar eller joggar. Det är ett frontalangrepp på bilarna. Du får veta att du blir kreativare om du cyklar än att sitta i en bil. Du blir också rikare, sparar pengar genom att gå istf att ta bilen. Du slipper bli överviktig om du cyklar istf att köra bil. Du får veta att bilarna har det långtråkigt, står ju 95 procent varje dag på en parkering. Där kunde ju flera cyklar stå istället. Om du går istf att köra bil så säger du bye bye till hjärt och kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Det är rena hälsokuren att gå och cykla jämfört med att åka bil. Och sist men inte minst så gör du ett positivt klimatavtryck när du går och ett negativt klimatavtryck om du kör bil. Vilket svammel. Min mor och farföräldrar som föddes på 1860 och 1870 talet levde tydligen i ett paradis. Med noll i klimatavtryck. I Matteus sjunde kapitlet kan du läsa om den vida vägen som leder till fördärv, och den smala vägen som leder till livet. Att det är för många som väljer den vida breda vägen. Jag är en mycket klimatsmart lulebo som cyklar varje dag. Har det senaste året cyklat 500 mil och kört bil 55 mil. Men jag inbillar mig inte en sekund att jag påverkar klimatet. Däremot så verkar dom som gjort den här reklamkampanjen kört mycket bil, så korkat som innehållet är i kampanjen. Dom menar ju att man blir osmart genom att köra bil.

 14. Lasse

  #12 BG
  Sir Davis A börjar bli gammal.
  Under hans levnad har världen blivit så mycket bättre att bo på för vissa.
  Här om Londons utveckling, jämfört med Dehlis:
  https://ourworldindata.org/london-air-pollution

  Hälften av världens befolkning bor i städer och är beroende av transporter från landsbygden.
  Gissar att detta är inte deras budskap.

 15. Magnus

  När väl klimathysterin fått fäste är den svår att utrota. Om parametrarna vänder kommer det tas som intäkt för att utsläppsminskningar har gjort resultat.

 16. foliehatt

  Håkan Bergman, #4,
  brygg eget. Det blir godare så!

 17. pa

  #Lasse

  Tycker vi borde spara in på transporter från landsbygden till städer och satsa på närodlat på landsbygden.

  De som bor i städerna kan då bidra genom att cykla ut på landet om de behöver mjöl, grönsaker, mjölk eller kött.

  Det är hälsosamt för de som inte får röra på sig så mycket att ta en cykeltur ut på landet. Och kanske får dom en uppfattning om hur det ser ut utanför betongen.

 18. Lennart Svanberg

  Ur Bulletin och från Peter Springare:
  ”Den här mannen är ju livsfarlig”. ”Han har fortfarande kvar sitt arbete. Hur kan det komma sig? Vad är det som pågår”? ”En helt vanlig bitter rasist, en i den stora mängden, ännu en hatare framför dataskärmen”.

  Ovanstående citat är hämtade från en av Expressens krönikörer, Alex Schulman, och hans alster för drygt fyra år sedan. Denne krönikör spydde formligen galla över mig, via sin plattform Expressen. Han förfasade sig över det jag skrivit på Facebook våren 2017, om kopplingen mellan utbredningen av grov kriminalitet -och då främst våldskriminalitet och kriminella invandrare.

  ____________
  Min egen kommentar om ovanstående:
  Dessa medlöpare i olika frågor som aldrig själva kan något förutom att ’snacka s#it’. Gud vad det kryllar av dem i vårt kära land..

 19. Håkan Bergman

  foliehatt #16
  Gott råd, kräver dock lite framförhållning. Vinsten blir större om man går upp några steg i förädlingskedjan, dessutom får varje insparad skattekrona ses som en samhällsinsats med tanke på vilken skada pengarna kan åstadkomma i händerna på våra politiker. Nå, förnuftet fick råda till slut, jag klarar mig över finalen i morgon, möjligen med lite chipsbrist.

 20. Gunnar Strandell

  Daniel Wiklund #13
  Min far bestämde sig 1982 för att bättra på konditionen och köpte en ny 5-växlad cykel med fälgbromsar.

  Första resan på väg till jobbet krockade han med en bil som inte lämnade företräde och skadade huvudet så illa att han dog.

  Sedan dess har han inte gjort något klimatavtryck.

 21. Lars Thorén

  1,7 procent av elproduktionen idag den 5 juni är från vindkraftsindustrin. Nu vill man bygga 198 stycken 350 meter höga vindelgeneratorer utanför Arkö!

  ” Det är företaget Svea Vind Offshore som står bakom planerna, som går under namnet Långgrund 1 och Långgrund 2. De innefattar två vindkraftparker med sammanlagt 198 verk i Östersjön utanför Södermanlands och Östergötlands kust. ”

  Det är inte parker utan industrier.
  https://nt.se/bli-prenumerant/artikel/lz28971l

 22. pa

  #21

  Stackars de som bor intill! Deras bostäder kommer sjunka som en sten i värde. Tycker man borde bygga den vindkraftsskogen i Stockholms skärgård istället. Där sitter idioterna som klubbar igenom skräpet.

 23. Frej

  Lars Thorén #21 Det jag undra var är miljörörelsen alla fältbiologer trädkramare ornitologer , dom gamla Jordensvänner ja alla som skrikigt sig hesa över allt som byggts dom senaste 30-40 åren , och nu knäpp tyst . Nu när det verkliga hotet mot djur och miljö dyker upp . Med industriparker på varenda skogsknalle där det blåser lite . Helt plötsligt är det okej när miljarder insekter mosas och fåglar o fladdermöss vingklipps . Var det så här dom ville ha det när dom gick och sjöng ” Vad ska in sol och vind ” under kärnkrafts protesterna . Helt galet .

 24. Karl Erik R

  #21 och #22

  Långgrund 1 och 2 ligger ganska långt ut från fastlandet, mellan 10 till 20 km ut. Det finns dock många öar som ligger närmare. Många av öarna ligger inom fågelskyddsområde, så man kan ju fråga sig hur bra det är med 198 vkv i havet utanför skyddade häckningsplatser.

  Anslutning till kraftnätet blir ju också en större kostnad än för landbaserade vkv. Det verkar luta mot att alla vi el-abonnenter får stå för den notan, för den havsbaserade.

  Bra iaf att de byggs söder om linjen mellan Stockholm-Göteborg där el-behovet är som störst.

 25. Håkan Bergman

  Karl Erik R #24
  Jag fruktar att det är värre än så ang. anslutning av havsbaserad vindkraft. SvK kan ju knappast bygga anslutning innan ett område är prospekterat och miljöprövat, vem ska stå för dom kostnaderna? Har mailat ubbhultarn om problemet, han verkar varar den enda som bryr sig.

 26. Simon

  #23 Frej
  Helt obegripligt minst sagt. Man protesterar visserligen ibland emot skogsavverkningar men den skogen växer ju upp på nytt eftersom man planterar ny skog. När det gäller industriområdena med vindsnurror så förstör man naturen i praktiken för tid och evighet. Att det stryker med en hel del fåglar och insekter samt att det lågfrekventa ljudet som uppstår orsakar men för närboende bryr man sig inte heller om. Som sagt, helt obegripligt. Jag förstår det inte.

 27. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #25
  De kanske kan använda kablar och ställverk som användes då Marviken kördes?
  I så fall behöver man bara lägga kabel på havsbotten.

  Det verkar vara modet just nu. Placera verken nära ställen där det redan finns infrastruktur!

 28. #23, 26 Frej och Simon#

  Det är inte svårt att förstå varför nämnda organisationer är knäpptysta om miljöproblem orsakade av klimatpolitiken. Desto större föreningarna är, desto mer är det en politisk agenda som är ledstjärnan. Bloggens läsare har nog sedan länge förstått att klimatalarmister och miljöorganisationer inte vurmar för klimat och natur, annat än som instrument för att, som man säger här i Frankrike, “krossa kapitalismen”. Med kapitalism menas mycket mer än ett ekonomiskt system, utan också individuell frihet, yttrandefrihet m.m.

  Normandie, där undertecknad bor, är känt för sina häckar, vilka tjänade som gärdsgårdar i brist på virke och sten. En traditionell normandisk häck bestod av en cirka två m hög brant jordvall i mitten, med ett dike på ena eller båda sidorna. Vallen var beväxt med taggiga buskar, huvudsakligen slån, hagtorn, vildtörne och björnbärsrevor. Hamlade ståndträd växte var 10-15 m, ek, ask och alm. Häcken sköttes så att grenar och buskar skördades för att bli till “fagots”, kvistknippen som användes till att tända brasan i den stora öppna spisen. Taggtrådens ankomst och oljeeldning gjorde häckarna onödiga. Sedan länge har skötseln bestått i att med traktor och ett aggregat tukta sidorna av häckarna. Enkelt och billigt. Många har också grävts ner för att skapa större fält.

  Häcklandskapet kallas “bocage” och är ett tusenårigt kulturlandskap med betesmarker, ängar och åkrar. Häckarna är väldigt viktiga för fauna och flora. Jordarna är i allmänhet vattendränkta under vintern, med häcken som enda torra plats. På våren blommar alla buskarna och på vintern kalasar trastar och andra på bären. Länge har miljöorganisationer och enskilda argt protesterat mot böndernas nedgrävande av häckarna.

  ADEME, (l’Agence de la transition écologique), ungefär en korsning mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten, ledande i Frankrikes kamp mot koldioxiden, subventionerar numera produktion av flis och fliseldning. Häckens buskar och ståndträd kapas rakt av 120 cm upp och blir till flis, varefter skördare kan flisa de nya skotten några år senare. Eller ännu bättre, den gamla häcken grävs ner, marken planas ut och en ny häck av avenbok planteras. Som biotop betraktat är skillnaden mellan den gamla och den nya häcken som dag och natt.

  Av fåglar som som gynnas av detta landskap kan nämnas tornuggla, tornfalk, lärkfalk, minervauggla, hornuggla, grå häger, ägretthäger, dubbeltrast, stork, svart stork, ladusvalor m.fl. Jag har alla dessa arter på min egen mark. I onsdags kväll jagade en svart stork grodor utanför mitt sovrumsfönster samtidigt som en större påfågelspinnare flög in genom det öppna fönstret.

  Skyll inte på bönderna, de är hårt trängda ekonomiskt och har lite att besluta om på egen hand. Ett femtiotal (50!) organisationer, statliga och korporativa, bestämmer hur den enskilde bonden ska driva sin gård.

  Nu till poängen! Fliseldning är en utveckling som applåderas av miljö-och naturvårdsorganisationerna, samtidigt som de högljutt skyller minskad biodiversitet i bl.a Normandie på den globala uppvärmningen! Funnes inte subventionerna, hade bönderna varit glada att enbart tukta häckarna och att värma sina hus med olja eller gas, för att inte nämna att slippa hanteringen av möglig och dammig flis.

 29. Karl Eider

  #22 pa

  Kan man inte smälla upp ett par tre stycken snurror mellan Helgeandsholmen och Vasabron?

 30. Frej

  https://www.youtube.com/watch?v=jM8dCGIm6yc Varför kan vi aldrig få vara som vi är . När Mongoler kan . Och det Nordiska bidraget https://www.youtube.com/watch?v=2wy-W-pYlds Har väl inget med klimatet men ändå , den sista Heilung är rasistisk hos kultur vänstern . Är det så konstigt att allt är som det är 🙂 Har det med klimat , ja men nån annan får sätta ord på det , bägge hade sin storhet . Nån här kan historia mer än jag .Det finns en anledning varför . Jag tycker ni ska se länkarna .

 31. Robert Norling

  Meningen är att anslutningen till stamnätet ska läggas ute vid vindverken.
  Blir tydligen för dyrt annars för de multinationella vindbolagen att bygga.
  En nätt liten subvention på många miljarder till vindelindustrin, som abonnenterna kommer att få betala.
  Men var det inte sååå billigt med vindkraft och kärnkraft sååå dyrt?
  Men det kommer att kosta då det ska bli många tusen Vindverk utefter Sveriges kust

 32. Frej #30
  det var mycket ljud, här alternativ gubbrock i flyktingtider

  Elvis Presley – Green Green Grass Of Home (best video) – YouTube

  Joan Baez – The Green Green Grass Of Home – YouTube

 33. Håkan Bergman

  Nationaldagen till ära så har vi en vacker halo just nu här nere på Södertörn.

 34. Ivar Andersson

  #29 Karl E
  Vindkraftverk är en förorening i naturen och ska byggas i städerna som redan är förorenade. Då kan stadsborna som gillar vindkraft njuta av ljus- och ljudeffekterna dygnet runt 🙂

 35. Håkan Bergman

  Wow, vad är det för väder vi har, en halo till! Jag tror att det förebådar att Lejonen sopar hem en till laddning guldmedaljer i kväll.

 36. Håkan Bergman

  Men i morgon ska vi få 28 grader här.
  https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/2-2676170/Sverige/Stockholm/S%C3%B6dert%C3%B6rn
  Vi kommer antagligen att översvämmas av artiklar som beskriver hur vi stackars södertörnsbor smäktar under den förfärliga hettan.

 37. Karl Erik R

  #34

  Det kan vi nog bara drömma om. För höga markpriser och för många byggnader i vägen. Inte ens ”stadsnära” torde bli aktuellt.

  För vind-industrin gäller det att hitta blåsiga och obebodda platser, helst inte alltför långt från el-infrastruktur.