Öppen Tråd

 

rapsfalt

Även om det är ovanligt kallt så blommar rapsen för fullt. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Rolf Mellberg

    Cyklopernas dag, nu på tisdag

    Tisdagen den nittonde är femårsdagen för författaren Karl Ove Knausgårds rasande attack på kulturklimater i vårt arma land, så träffsäkert formulerat: De enögda cyklopernas land. Jag menar att detta bör både uppmärksammas och högtidlighållas. Heder åt Karl Ove!!!
    Orsaken är att ett inskränkt sådant klimat är en illavarslande indikator av ett osunt övergripande samhällsklimat där räddhågsenhet, trångsynthet regerar, där självutnämnda ”moraliska” översittare tar sig friheten att helt dominera och bestämma de enda åsikter som kan tolereras bland landets enögda medborgare.
    Detta djupgående samhällsproblem har skadat – och fortsätter skada – vårt land.
    Klimatfrågan är självklart ett sådant exempel men migrations- och integrationsfrågan är kanske ett ännu bättre då den varbölden sprack bara några månader efter Knausgårds befriande raserianfall.
    En annan sida av samma problem är vår media, som jag anser kan delas upp i traditionella aktörer vilka jag vill benämna Makt-lojal media, och ”alternativ” media (som ofta moraliskt nedsättande benämns populistisk) – vilka jag menar bör benämnas Makt-kritisk media. Maktförflyttningen dem emellan är ett glädjande sundhetstecken. Den journalistiska kvalitén har drastiskt försämrats i makt-lojal media, särskilt sett ur ett längre perspektiv och ofta förekommande drev påminner mest om en flock hyenors brutala jakt. Listan av drev kan göras lång, men Meetoo och de påstått apatiska flyktingbarn är bra exempel. Jag avstår här att namnge några alfa-hannar för dessa hyenaflockar, de är bara tarvliga maktens megafoner.
    I dessa tider av corona-kris kan man fundera på om vi än en gång kör i diket. Myndigheterna säger att ansiktsmask har föga värde, men var har vi den journalist som frågar om detta inte mest handlar om att skydda de som bär ansvaret för att alltför få masker lagerhölls?
    Sveriges dödstal är förfärande höga och åldringsvården har misslyckats totalt. Höga doser morfin – så ser vår ättestupa ut. Under tiden förefaller läkare i andra länder ha större frihet att prova obevisade behandlingsmetoder (inklusive mediciner) men det är för tidigt att säga om detta är en bättre strategi. Här kan ett politiskt jordskred komma att följa och med det kanske ett betydande samhälleligt paradigmskifte.

    Slutligen ett citat:
    It`s easy to stand in the crowd
    But it takes courage to stand alone
    /Mahatma Ghandi

    Låt oss inför tisdagen minnas Karl Ove Knausgårds ”profetiska” kritik av cyklopernas land.

  2. Ivar Andersson

    Lite intressanta data om corona epidemin
    STATISTIK NORDISKA LÄNDER https://thoralfsblogg.com/2020/05/14/statistik-nordiska-lander/
    Thoralf är duktig på att hämta data och göra diagram.

  3. Ivar Andersson

    #2 Ivar Andersson fortsättning
    I skrivande stund ser dödstoppen ut enligt nedan om jag undantar ett antal pyttenationer.
    Belgien, 768 avlidna per miljon invånare
    Spanien, 584
    Italien, 519
    Storbritannien, 495
    Frankrike, 420
    Sverige, 349
    Holland, 326
    Irland, 305
    USA, 262
    Schweiz, 216
    Den listan får vi aldrig se i SVT eller i SR.

  4. Lasse

    Jag tycker vi alla skall bejaka en grönare värld.
    Vi behöver en tillväxt av grönskan för att kunna försörja allt fler människor med mat och andra förnödenheter.
    Vad skapar denna grönska? Sol vatten temperatur och gödning samt CO2.
    Vi har fått en allt grönare värld på senare tid. 30% sen 1900
    Det som ligger bakom tillväxten är en förändring av-ja ni kan ju gissa!
    https://wattsupwiththat.com/2020/05/15/greening-the-planet-and-slouching-towards-paris/

  5. Ann lh

    Veckans ord i Spectator LIFE är R-nummer. Självklart tänker vi direkt på Covid-19, men än mer intressant är R för ett helt annat virus, även det dödligt. Ett intellektuellt virus, som mer attackerar hjärnan än lungorna. Det har funnits i en mängd år och kan ge svåra skador på intellektet.
    En behandling som ibland hjälper kallas ´vetenskapen är en process inte en dogm´.
    Hälsosam läsning av Andy Shaw
    https://life.spectator.co.uk/articles/word-of-the-week-R-number/

  6. Thorleif

    ”Nu blommar rapsen”

    Ni som varit med ett tag vet att rapsen för sådär en 30-40 år sedan blev en räddning för mången jordbrukare. Innan dess var raps-eller släktningen rypsen bara en marginalgröda bland våra 3-4 stora livsmedels-grödor.

    Idag ingår fröoljan raps i de flesta av våra processade industri-livsmedel som ersättningsprodukt för dyrare naturligt mättade fetter. Som vanligt inom all näringsverksamhet (vinstdrivande) är produktivitetsskapande åtgärder en ständig kamp i upprätthållande av lönsamhet och därmed av ”going concern”-principen (precis som arbetskraftsarbitraget/globaliseringsdelar).

    Räddningen för många jordbruksägare hade samtidigt sin orsak utifrån det fatala myndighetsbeslutet att mättade fetter var dåligt för allmänhälsan. Sedan länge vet vi genom forskning att just fröoljor är mycket skadligt för den mänskliga cellens hälsa. Mitokondrierna utgör cellens kraftverk och kunskaperna kring cancerns uppkomst handlar inte om dna utan om bl.a jäsande processer pga av oxidation som resurs för energiutvinning i våra celler. Vår cellandning undermineras långsiktigt pga av felaktig kosthållning och dålig motion vilket leder till bl.a cancer. Socker och fröoljor men även kolhydrater samt långvarig negativ stress är sedan drygt 100 år inkörsporten till metabola sjukdomar och psykisk ohälsa.

    Här ett av många exempel på moderna kunskaper i ämnet:

    https://m.youtube.com/watch?v=pHnPinYI2Yc

    Det som beskrivs i videon är just de resultat vi erhåller för att bli offer för virus likt corona.

    Det är aldrig för sent att välja väg. Frågan handlar mer om makten kan erkänna sina fel? Stora pengar, status och prestige ligger i potten!

  7. Ulf

    Svar 3

    Listan är ju inte särskilt intressant speciellt som olika länder räknar döda på helt olika sätt. Det som i slutändan blir intressant är när man räknar överdödligheten istället i olika länder först då får man en uppfattning om vad viruset ställt till med.

    Det som däremot varit mycket intressant är en lista över hur olika regioner i Sverige klarat sig och en analys om varför. Detta vore till stor nytta för fortsättningen av hanteringen av viruset.
    Varför så många döda i Region Stockholm och varför så få i Region Skåne?
    Av siffrorna kan man hittills dessutom dra slutsatsen att nedstängning är en riktigt dum och onödig strategi.
    Så varför tar man inte upp denna diskussion? Istället får man en massa korkade spekulationer som att det beror på privatiseringar i vård och äldreomsorg fast vi redan vet att privata sjukhus fungerar bättre än offentliga och vi vet att privata äldreomsorgsbolag inte varit sämre än kommunala.
    Att region Skåne är i fullt i klass med våra grannländer tror jag framförallt beror på att man var mycket snabbare än FHMs rekommendationer att vidta åtgärder. Besöksförbud i äldreomsorg långt innan andra ens hann börja fundera på det. Skyddsutrustning etc fanns på plats mycket tidigare. Man har specialister som åker runt och organiserar om äldreboende som fått in smitta. Man testade mycket tidigare och mer. Sedan såklart hade man kanske inte lika mycket smitta som Stockholm, men man har dessutom lyckats klart bättre än Danmark och med det enorma dagliga utbytet med Köpenhamn borde man haft minst lika mycket smitta som Danmark.

    Anledningen till att detta inte diskuteras tror jag är rent politisk. Region Skåne leds av en Sonesson den moderata släkt som retat gallfeber på PK människorna i Stockholm. Hur skulle det se ut om man gav beröm till en släkt som i Staffanstorp tar stöd av SD och dessutom förbjudit bidrag till f d IS medlemmar i kommunen?

    Jag kan inte komma på varför man inte lyfter fram detta exempel ordentligt annars? Jag menar nu när Europa öppnar igen så skulle de förstås vara betjänta av att studera Region Skåne istället för att yra om hur dåligt det fungerar utan nedstängning. Alla fakta tyder på att Sverige haft lika många döda med eller utan nedstängning.

  8. Ivar Andersson

    #6 Thorleif
    ”Det är aldrig för sent att välja väg. Frågan handlar mer om makten kan erkänna sina fel? Stora pengar, status och prestige ligger i potten!”
    Big Food och Big Pharma kommer aldrig att tillåta att myndighetsbeslutet att mättade fetter var dåligt för allmänhälsan ändras. Läs Lars Bern och https://anthropocene.live/om-2/ för mer information om den metabola pandemin. Individen får välja väg på egen hand eftersom myndigheterna har kedjat fast sig vid att industrimat är rätt väg.

  9. Dan

    Jag är full av beundran för tänkarna i Miljöpartiet, nu har deras innovativa plastpåseskatt varit verksam i fjorton dagar och det har redan blivit kallare. Åtminstone där jag bor.
    Det partiet behärskar lagen om orsak och verkan till fulländning.

  10. Ivar Andersson

    #7 Ulf
    Thoralfs lista är bättre än att bara jämföra antalet döda i Sverige och Storbritannien eftersom befolkningarna är olika stora.

  11. Lasse

    Ett Youtube inslag från suspicious0server som kan vara intressant att försöka förstå:
    https://www.youtube.com/watch?v=_MTRAeJPkFI
    Notera hans försvar för att slippa bli nedsläckt av demokrater i USA. Suverän!

    Kanske börjar det mjukna upp Rahmstorf i Potsdam?
    https://notrickszone.com/2020/05/15/climate-alarmist-rahmstorf-quietly-concedes-models-are-crap-running-way-too-hot/

  12. Thorleif

    Apropå mitt inlägg ovan @6 om faran med veg.oljor osv vill jag passa på att inskjuta några funderingar kring hur forskning&företagande och dess liv alltid samverkat med staten och dess representanter i en slags nödvändig symbios. Något hände dock eller snarare utvecklades från det att de ”goda åren” (1945-1972) sakta förändrades pga inflations- lönsamhetsproblem vilket i sin tur skapade en ny typ av strukturell arbetslöshet. Fokus kom att handla om inflation, jobb och att ledande stjärna ska vara företagandet, inte det offentliga (pga dess tillväxt). Avregleringen som blev följden ledde även till att politiken allmer inriktades till mer pragmatiska frågor som företagens villkor (de skapar ju det ”riktiga” jobben) och skattetrycket. I takt med en mer tillväxt-och företagarvänlig politik utvecklades från högersidan senare än tydlig ideologisk dogm i Sverige baserad på bl.a New Labour’s framgångar i UK, dvs en ny-liberalism i konservativ tappning. Politiken kom hos oss att på flera områden direkt att utformas efter ideer och mallar som skapats av t.ex tankesmedjor stående nära till företagsintressen och enskilda privatpersoner osv. Lobbyismen fick hos oss ett stort uppsving och särskilt efter det nya EU bildats. Intransparensen växte utan att ett senare digitaliserat och utarmat/handikappat (stats)media (3e statsmakten) hade kapacitet att ta sitt ansvar. Politikerskrået hade samtidigt ”professionaliserats” (karriärinriktat enl A Isaksson) och kraftigt föryngrats med allt fler okunniga/oerfarna människor. Politiken leddes alltmer av en liten elitistisk partitopp samtidigt som regeringskansliet helt klart fylldes av sakkunniga styrda mer av ideologi än objektiv balanserad expert-kunskap. Utredningsväsendet blev allt mindre faktabaserat och ”enmansstyrt” osv.

    Vi kan se hur de s.k särintressena tar över inom flera områden i västvärlden. Bankväsendet växte samtidigt som det också koncentrerades till allt färre aktörer. Svängdörrar etablerades anställningsmässigt mellan privata aktörer respektive medborgarnas/skattebetalarnas huvudförsvarare Staten och dess organ. Intransparensen har fortsatt att växa inom de flesta fackområden. Beroendeförhållanden, socialt och ekonomiskt utvecklas och där människor möts finns också korruption av skiftande slag som inte direkt liknar det de flesta tänker på ifråga om korruption (Ryssland t.ex).

    https://www.dagensarena.se/innehall/riksrevisionen-vinstjagande-lakemedelsjattar-har-for-stort-inflytande/

    Hur skapas en relativt liten men stark stat kan man fråga sig? Till att börja med måste nog ansvar kopplas ihop med konsekvenser. Människor i maktställningar måste leva under spelregler där priset för osunt agerande straffas tillräckligt snabbt så att omgivningen och liksasinnade inser att det finns ett personligt pris att betala. Allt för få makthavare idag drabbas varför systemet gynnar en för kollektivet och samhället osund utveckling. Istället drabbas de som vill förändra status quo. Ska vi behöva en ny Stor Depression för att vända skutan?

    Ps! Mina åsikter speglar inte en vänstersyn eller dylikt utan bara tanken att integriteten i våra system ovillkorligen måste förbättras radikalt. Här finns flera som inte tagit sitt ansvar och ju längre tid som fortgår ju svårare blir det.

  13. Kristian Fredriksson

    #3 Ivar Andersson

    Willis Eschenbach har sammanställt det här. Jag tycker han är bäst när det gäller att hantera data på ett relevant sätt. Inga enorma skillnader som jag förstår det.

    https://wattsupwiththat.com/2020/05/13/attention-citizens-the-covid19-emergency-is-over/

  14. Ingemar Nordin

    Ulf #7,

    ”Varför så många döda i Region Stockholm och varför så få i Region Skåne?”

    Jo, det är värt att fundera närmare på. Jag har dock inte hört eller sett några analyser, kanske delvis beroende på att SVT och SR är så Stockholmsfixerade och ofta pratar om ”hela landet” när det egentligen handlar om Stockholm.

    Men min egen teori är att Skåne och flera andra län/regioner fick ett försprång. Därtill måste vi nog ge en eloge till Region Skånes ledning, samt till en del kommuners. De har tagit väl vara på fristen och byggt upp sjukvårdsplatser, fyllt på förråden och omorganiserat äldrevården.

    Samtidigt är t.ex. Helsingborg ett orosmoment eftersom de ligger rätt nära Malmö, och långt över Lund i statistiken. Varför undrar man? I Helsingborg vet jag att man totalt misskött ombyggnaden av sjukhuset och det verkar som om kostnaderna skenar utan att vården blir bättre. Dålig ledning där skulle jag vilja säga.

    I Ängelholm har vi en övertalighet vad gäller äldre. Ändå har jag inte hört talas om något dödsfall pga Corona. Statistiken anger enbart <10, liksom på alla ställen där det ligger mellan 0 och 9.

  15. Ulf

    Svar 10

    Jo att bara jämföra antal döda är väl ännu mer meningslöst. Thoralfs siffror finns på många andra ställen också, men han tolkar dem som fan läser bibeln. Och det är rätt tråkigt kan jag jag tycka. Samtidigt kan jag förstå att folk ger sig in och tycker mycket eftersom varken media, politiker eller experter tar en mer sofistikerad diskussion om den strategin man använder. Man bör förstås utvärdera den varje dag eller så fort man får information. En utvärdering kan vara användbar även på kort sikt. Och det skulle också gå att lättare undvika en massa felaktiga spekulationer somThoralfs.

  16. Thorleif

    @8 Ivar Andersson

    Du menar läkarskrået som helhet då? Kanske eftersom sociala och ekonomiska konsekvenser innebär en stor risk. Att företagen förnekar är naturligtvis förväntat men de som agerar ”transportörer” av missinformationen är statligt anställda vilket sätter fokus på staten själva. Vem vågar hos staten ta ledningen genom att våga sätta sig in i frågorna? Ta exemplet med kvicksiver i tänderna! Konsensus har vuxit genom åren kring de uppenbara riskerna med långsam förgiftning. Ska man offentligt erkänna att problemet varit känt mycket länge samtidigt som kostnaderna för dåliga beslute inte kan tas av staten, dvs det blir för dyrt att sanera med skattepengar. Var och en får som du säger själv agera. Likafullt är det moraliskt förkastligt att staten inte tydligare agerar för sina medborgare!

    Statliga företrädare förstår förstås konsekvenserna av att tvinga industrin att ställa om! Konkurrens, jobb, prisstegringar etc. Att göra rätt har alltid ett pris! Så vad gör 3e statsmakten? Tiger de eller är de fortfarande aningslösa? Att gå emot det förhärskande innebär trots allt allt oftare nuför tiden att bli kallad konspiratör eller driva dess teorier. Således en tunn is för de som vill leva lite bekvämare!

    Tänk dig att TTIP hade gått igenom och internationella jätteföretag tvingas utesluta vegetabiliska oljor i sin processade mat. Vad är chanserna att staten skulle stämmas av t.ex Findus eller Unilever mht tidigare godkännande liksom riktlinjerna om mättade fetter? Ja, inte skulle räddhågsna politiker prioritera frågan! Och skulle överstatliga och privat finansierade organ som FN hjälpa eller stjälpa ett land som på egen hand vill rätta till systemfel?

  17. Ulf

    Svar 14
    Ja frågan är dock om man skaffade sig försprånget själva eller om det bara var att smittan inte kommit så långt? Är inte alls säker på att det är det sistnämnda.
    Minnesbilden är att när FHM tyckte det var ok att köra melodifestivalen med totalt 30.000 deltagare så stängde region Skåne ner besökare till äldrevården. Jag är för övrigt rätt säker på att melodifestivalen måste bidragit enormt till spridningen. Det var ju någon efterfest t ex där hur många som helst blev sjuka.
    Hur eller hur tycks det vara så att ju snabbare och resolutare man sätter in åtgärder desto mindre smitta. Men det viktiga är att det inte verkar bli bättre av att stänga ner, åtminstone inte vid jämförelse mellan region Skåne och våra nordiska grannländer. Man ska också ha i minne att smittan drabbat en del invandrare väldigt hårt. Detta talar dessutom för att Region Skåne borde ha betydligt fler antal drabbade än övriga nordiska länder, men det har man inte. Även det talar för att man inte behöver stänga ner för att få saker att fungera.
    Det finns även andra mindre drabbade regioner men Skåne utmärker sig eftersom det dessutom är rätt tätbefolkat i ett nordiskt perspektiv.
    Jag kan inte begripa att detta inte är av mer intresse. Allt kan säkert bero på en tillfällighet men det borde vara intressant att analysera för både Sverige och andra länder.

  18. Munin

    Klimatlarmen bygger på att det skulle ägt rum en märkbar temperaturökning. SMHI går ut med att så skulle vara fallet i Sverige. Samtidigt vet vi nu att deras temperaturserier är fiktiva och skapas av ett statistikprogram kompletterat med subjektiva korrigeringar av personal på SMHI.

    Statistikprogrammet gör anspråk på att hitta s.k. inhomogenitet i mätserierna, som beror på att mätplatser/mätstationer fått ändrade fysiska förhållanden över tid (byte av plats, annan mätutrustning, uppkomst av värmeöeffekter etc.). Baserat på detta gör SMHI sedan ändringar av de uppmätta temperaturerna (=rådata).

    En stor tveksamhet verkar finnas om statistikprogrammet i kombination med de subjektiva bedömningarna klarar av att korrigera för att mätstationerna i Sverigeserien blir/är kontaminerade med värmeöeffekter dvs. mätstationernas temperaturserier består till en del av förhöjda värden, som inte är något annat än konstgjord uppvärmning.

    Värmeöeffekt dvs. konstgjord uppvärmning uppkommer omedelbart vid en mätstation när omgivningen förändras genom t.ex. ny asfaltsyta, ny närliggande byggnad, ny tätortsyta i mätstationens närhet.

    Om inte statistikprogrammet omedelbart registrerar effekterna av kontamineringen med värmeöeffekter (= den konstgjorda uppvärmningen) när den inträffar blir resultatet att för höga temperaturer ligger kvar i temperaturserierna och att temperaturutvecklingen därmed överdrivs.

    Om kontamineringen med värmeöeffekter (=konstgjord uppvärmning) är mycket utbredd bland mätstationerna är frågan om statistikprogrammet klarar av att indikera alla korrigeringar som bör göras. Det finns en risk att för många referensmätstationer är kontaminerade med värmeöeffekter och då blir det inga indikationer på inhomogeniteter enligt statistikprogrammet.

    I Sverigetemperaturserien finns i slutet av 1980-talet/början på 1990-talet ett påtagligt skift på ca 1 grads höjning. Det vore intressant om SMHI beskrev hur deras statistikprogram i kombination med tillhörande subjektiva bedömningar tagit ställning till inhomogeniteter för dessa år.

    Har vi ett temperaturskift på uppåt 1 grad i Sverigetemperaturserien på bara 3-5 år blir det givetvis högintressant att komma fram till vad som gav en sådan stor höjning. Särskilt som den nivån ligger kvar. Det kan knappast vara koldioxidökning, som slog till med sådan kraft och på så kort tid!!! Det kan inte heller betecknas som klimatändring. Vad hände?

  19. Läser på text-tv att den kyliga våren är tuff för småfåglarna. Men där står inget om att fåglarna är offer för klimatförändringarna, att dom fossila bränslen än en gång gör livet svårt för djuren. Att tiden håller på att rinna ut för vår planet. Att The tipping point närmar sig med stormsteg. Att det behövs ännu fler koldioxid och klimatskatterna. Osv osv. SVT är inte ett propagandaorgan. I varje fall inte om dom får säga det själva.

  20. Rolf Mellberg

    Någon här som skaffat sig en uppfattning om behandlingen enligt denna länk? Man sätter tidigt in främst intravenös vitamin C och ”corticosteroid”. Sägs reducera behovet av IVA och respirator Åre radikalt. Gamechanger?
    https://www.evms.edu/pulse/archive/physicianssaytreatmentcankeepcovidpatientsoffventilator.php

  21. Ivar Andersson

    #15 Ulf
    ”Thoralfs siffror finns på många andra ställen också, men han tolkar dem som fan läser bibeln.”
    Kan du precisera lite bättre?

  22. sibbe

    Allt är relativt:
    Hör inte direkt hit, bara indirekt:
    För ett 10-tals år var devisen: slopa smöret, ät olivolja, gärna med sked. Tills några engelska dissidenter ( träffade en av dem 1997 på en pub i Marlow, norr om London) påpekade att så mycket olivträd som finns i EU inte kan ha producerat den mängden olivolja som då fanns på våra butikshyllor i EU. -Men däremot steg andelen palmolja från Syostasien.
    Vi skulle dricka och äta medelhavskost, hette det. Och bli friska som sydeuropéer.. Tja, varför då dör dessa sydeuropéer som flugor, om det blir influensaepidemier? Kanske för att smör på brödet och fläsksås till potatis är sundare?
    Att somliga flickor inte bryr sig om Mee Too, visar följande skvaller: Berlusconi har bytt ut sin 34 åriga flickvän mot en 30 årings dito. Berlusconi är en av de personer som bör avskys, enligt MSM, (lika som Trump( och (- vad hette den här brassen i Brasilien?)
    Han lär vara på gång som nästa utrikesminister, i höst, enligt -skvaller. Och tror inte på klimatdravlet. Vilket gör honom ännu mera osympatisk.
    På många sätt och vis har man gjort det svårare för u-länderna att leverera jordbruksvaror. Delvis har man också använt sig av sjörövarmetoder, som t.ex. när spanska, portugisiska fiskefartyg fiskar i vatten som tillhör suveräna stater från Marokko söderut längs Afrikas kust. EU arrenderar fiske, och där bör ingen annan fiska, därför har man krigsflottan med som sjasar bort inhemska fiskare. (detta berättar min Marlow, vän fortgår ännu. ( Han glömde att även Storbritannien deltog i den här utplundringen av Afrikas fiskebeståndet- Han delade ut flygblad förresten tillsammans med Farage som jag också träffade då) ) OK, vi skriver nu och då -förr via skype, nuförtiden via whatsapp.
    https://europakommentaren.eu/2019/11/11/ska-eu-betala-for-att-fiska-i-afrika/
    Borde vara nånting som EU parlamentet. Och undersöka vart pengarna försvinner som EU betalar?
    Nå, ingenting som inte kan repareras. Vanligtvis, enligt informerade källor, sätts de pengarna som kommer in på ett spärrkonto för respektive stat i Genève (var annars) och vem har ansvar för dessa konto?
    https://www.google.com/search?sa=X&rlz=1C1CHBF_svFI892FI892&sxsrf=ALeKk02lUt5HVKRd2msnCMbk665fHJolGQ:1589643158988&source=univ&tbm=isch&q=afrikansk+statschef+som+f%C3%B6rsvann+med+landets+pengar&ved=2ahUKEwj3jb6e2rjpAhWnxcQBHa3yDXoQsAR6BAgKEAE&biw=1086&bih=469
    Om ni nu undrar vart utvecklingspengarna försvinner. En bra sak är, att dessa ”smutsiga pengar” bör förstås genererar ränta, och lånas ut till näringslivet i bl.a. EU, och till de nödlidande sydeuropeiska staterna.
    Tja -, kallt som fan i finska Åbolands skärgård, där jag bor, snöblandat regn, och tempen cirkulerar mellan minus 1 och plus 6 mitt på dagen. 40 mm regn på två dagar, och mera snö i Lappland, som ännu har drygt 1 meter av den varan. Förstås, alla vet ., jordens upphettning fortsätter…
    Som vanligt: allt ät relativt.

  23. Nyss på rapport kunde man se ett långt inslag om klimatkrisen i Sverige, fel av mig, i Kenya. Klimatreporter Erika B fick in många värdeladdade ord, klimatsårbarhet, global uppvärmning, pandemi och klimatkris. Hon lät en klimatexpert från Kenya efterlysa global solidaritet mot klimatkrisen. En klimatpolicychef (härliga titlar) från Sida fick berätta om att coronaviruset gör att dom mest klimatsårbara länderna behöver ännu mer stöd. SVT och Erika B är propagandistiska i Nordkoreaklass.

  24. Enligt Rapport i kväll måste västländerna dra in på sitt ”klimatbistånd”, sic, till tredje världen. Länderna där drabbas allt oftare av extremväder som torka och översvämningar p.g.a. den ”globala uppvärmningen”, sic, enligt Ulrika Bjerström.
    Alla väderhändelser påstås nu bero på våra utsläpp av koldioxid och utvecklingsländerna passar på att kräva in den skuld som västländerna påstås ha.
    Bistånd kan man väl ge i nödlägen. Men vad är ”klimatbistånd”?

  25. Johan, Uppsala

    Apropå temperaturdataSerier:
    Jag har aldrig riktigt förstått det här med att flytta mätstationer, korrigera siffror, byta till satelliter, ta hänsyn till urbana värmeöar osv. Det måste väl räcka med att en handfull mätstationer runt om i världen ligger på platser där bebyggelsen mm INTE ändrats de senaste 40 50 eller 60 åren och använda de temperaturserierna. Kanske att det tom skulle räcka med en (1) optimalt placerad mätstation för att få fram sådana resultat. Det är ju den faktiska förändringen som är intressant, eller? Det borde väl vara i allas intresse att ha odiskutabla temperaturserier? Eller är det så att alla mätstationer runt om i världen har placerats på så ogenomtänkta platser att det inte finns några som anses opåverkade?

    Kan någon förklara detta skulle jag uppskatta det.

  26. Adepten

    #20 Rolf Mellberg
    Man känner till detta väl inom läkarvetenskapen att stora doser av c-vitamin och D-vitamin intravenöst är effektivt vid behandling av flera olika sjukdomar. Det är också en enkel och kostnadseffektiv behandling jämfört med andra avancerade behandlingsmetoder. Men c-vitamin i form av färdig infusionslösning finns inte på lagerhyllorna för närvarande. Munskydd finns ju också bara i begränsad omfattning. Därför förordar inte FHM att gemena man skall bära munskydd. Sådant är livet i Sverige nu.

  27. Jan Norlin

    #23,24

    Klimataktivisten Erika B informerade inte om Kenyas aktuella klimat utan benämner detta som klimatförändring eller klimatkris
    Kenyas klimat varierar från tropiskt vid kusten till torrt i inlandet. Ibland förekommer längre torrperioder, och under regntiden mellan mars och maj kan översvämningar inträffa.

    Klimatstöd är bistånd för aktuella väderhändelser pga befintligt klimat

  28. Ingemar Nordin

    Adepten #26,

    Det finns många som producerar munskydd sedan i mars. Både svenska företag och utländska. Så även om de är slut i ditt lokala apotek så bör det finnas ett överflöd till andra vågen någon gång i sommar/höst.

    Själv tror jag inte att munskydd skyddar särskilt bra, så jag föredrar social distansering och handskar i affären och andra ställen där mycket folk tar i saker. Överdrivet? Säkert. Men varför ta några risker?

  29. Robert Norling

    #28 Ingemar N.
    ”Själv tror jag inte att munskydd skyddar särskilt bra”
    Ett väl utformat och rätt använt munskydd tror jag däremot har ett gott skydd.
    Varför skulle det inte ha det menar du?

  30. jax

    Enligt DN är sommaren elva dagar försenad i Stockholm! Våren var ju tidig och då förutspådde bl a Karin Bojs i Expressen att vi var halvvägs till Budapest. Var är Stockholm nu? Halvvägs till nordkalotten.? Alla dessa fåniga förutsägelser. Vet inte alarmisterna skillnaden på väder och klimat? Här i Luleå är islossningen rätt sen, men det beror på det kalla majvädret!

  31. Gunnar Strandell

    Johan, Uppsala #25
    Klimat- och vädermodeller bygger på att man delar in kartan i ett antal celler i ett antal lager på varandra. I varje cell behöver man ha data över temperatur, tryck, vindhastighet och vindriktning. Dessa data över tid ger start- och kontrollvärden för modellberäkningarna innan de släpps fria att göra sina prognoser eller projektioner. För att det ska fungera får inte data innehålla hopp, för då spårar det ur.

    Uppmätta temperaturer därför homogeniseras för att passa in i det mönster modellerna kräver.

  32. Ingemar Nordin

    Robert N #29,

    Ett vanligt munskydd stoppar inte mikrodroppar, än mindre själva viruset. Då är det bättre att hålla avstånd. Och håller du avstånd så behövs inget munskydd.

  33. Per I

    ”14 Ingemar Nordin
    Ha ha äntligen fick jag nåt att skriva om och röra om i grytan. Skåne har alltid varit inriktade på Danmark som region. Min syster bodde där och hon sa att allt intresse rörde sig söderut. Stockholm fanns inte för skåningar. Så hur väl lyckades införlivandet på 1600 talet?
    På vintern reser inte skåningar norrut och Stockholmare inte söderut. Därav att smittan stannar i Stockholm. Stockholmare fåniga som fjollträskare de är vill gärna göra som grannen och åker till alperna och drar hem smittan till hufvudstaden.
    Men den viktigaste lärdomen är att Stockholmsregionen sitter fortfarande inte ihop med Skåne. Skåne befinner sig kulturellt mitt emellan. Med övervikt mot Danmark.

  34. Ulf

    Svar 21

    Det framgår väl väldigt klart i den analys jag gjort att det inte går att jämföra Sverige med övriga norden rakt av och dra slutsatsen att Sverige gör fel. (Sverige är ju inte ens likt övriga nordiska länder längre på avgörande punkter exempelvis befolkningen). Och det är ju det han påstår. Jag uppfattar honom som att han tror nedstängning är svaret fast det inte finns något stöd alls för det. Istället är det hur långt smittan gått som avgör. Delar av Sverige reagerade som sagt försent, men nedstängning är inte det som avgjort. Strategin är det inget fel på, men den skulle implementerats mycket snabbare. Den 7 mars körde Stockholm melodifestivalen med 30.000 deltagare. Den 12 mars införde Staffanstorp alla de åtgärder vi idag har i Sverige. Dessutom hade man tidigare infört besöksförbud på äldreboende. Resten av Skåne följde snabbt efter. I Stockholm med omnejd tog det mycket längre tid.
    Misstag gjordes, det gick för långsamt. Men så länge alla fokuserar på meningslös nedstängning så ställs inte de rätta frågorna. Kritikerna måste sluta påstå att nedstängning räddat de nordiska länderna ,eftersom det uppenbarligen inte är sant. Först då kan man få en meningsfull debatt och rätt kritiska frågor kan ställas till ansvariga politiker.

  35. #29 Robert Norling och #32 Ingemar Nordin,
    Man tycks ofta använda samma ord för olika typer av munskydd för att skydda eller andra sig mot coronaviruset, vilket i onödan bidrar till missförstånd. De bästa skyddat ger skyddmasker av typ Skyddsmask 90, som skyddar bärarens ögon, näsa och mun mot partiklar och gaser. Nästa typ är andningsmasker med filterförmåga PP3, som skyddar bärarens mun och näsa mot virus. En tredje typ är enkla pappers- eller tygskydd, som förhindrar att man andas eller hostar direkt på någon ungefär som att hosta i armvecket.
    Ett sätt att skydda sig och därmed minska smittspridningen, tror jag, vore att använda andningsmasker PP3 i kollektivtrafiken och vid besök i affärer med mycket folk, speciellt för 70+. Tyvärr är det fortfarande ont om andningsmasker typ PP3. Jula har sålt enkla sådana i 10-pack för 279 kr, de är tyvärr slutsålda, men kommer nog snart i lager.
    https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/skydd/andningsskydd/filtermasker/dammfiltermasker-008910/

  36. Ulf

    Svar 26

    Det stämmer inte om munskydden. En av FHMs grundpelare i smittbekämpningen är att vid minsta tecken på sjukdom stannar man hemma. Munskydd av vanlig karaktär hjälper inte den som bär det signifikant ifrån att bli smittad. Däremot finns det mycket som tyder på att om man är sjuk så smittar man omgivningen i mindre omfattning.
    Att uppmana folk att använda munskydd skulle således vara att uppmana dem att gå ut fast de är sjuka.
    Får nog säga att det finns en logik i detta att folk skulle röra sig mer i samhället fast de är sjuka med hänvisning till att de använder munskydd.
    Jag ser folk med munskydd som smittspridare i dagsläget. Eller begriper de inte vad munskyddet syftar till.
    I en del asiatiska länder används munskyddet just så i normala tider. Känner man sig lite krasslig använder man munskydd. Det är en signal att folk ska undvika en.

  37. Ivar Andersson

    #34 Ulf
    Du har alltså inga bättre siffror att redovisa.

  38. Håkan Bergman

    Vi som gjort lumpen har ju vetat det här hela tiden, dom gamla militärläkarna visste minsann vad dom gjorde, magnecyl botar allt.

    https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/16/blood-thinning-drugs-can-help-save-covid-19-patients-lives/

  39. Thorleif

    Användandet av munskydd i Asien bygger på deras historia av svåra luftföroreningar. För detta ändamål fungerar de i viss mån antagligen. Vanligt folk har därefter hoppats att de funkar även för mikrober vilket vi vet inte stämmer. Men visst kan bärandet minska lite utsläpp vid hostning etc men fortfarande inga luftburna mikrober. Som sagt ska hostning ske i armväcket. Munskydd ökar istället riskerna för högre andel koldioxid i blodet vilket sänker t.ex immunförsvaret lite. Om inte annat mår man sämre om cellerna inte får andas optimalt.

  40. Ulf

    Svar 37

    Som jag skrev dessa siffror finns på många ställen. Det är tolkningen av dem som jag invänder mot. Jag förstår inte var du vill komma med detta. Siffror är meningslösa om man inte klarar av att analysera dem. Det var min invändning.

  41. Robert Norling

    #37 Ivar A.
    Sveriges – som land – totala misslyckande är ett faktum.
    Sen kan man snacka om att dödstalen redovisas på olika sätt i olika länder men faktum kvarstår.
    Sverige befolkning nyår 2020 10.327.589 personer. Avlidna 3 689 st.
    Norge + Finland drygt 10.500.000. Avlidna 588 st.

  42. Robert Norling

    Tyvärr så räknas fortfarande Sveriges antalet avlidna per dygn i närmare hundratalet.
    Men i Norge och Finland så är det ental.
    Kan bara konstatera att vi har de politiker och därmed också de myndigheter som svenska folket röstat fram.
    Politiserade myndigheter och media kommer att totalt fördärva vårt land.
    Ett av de avskräckande exempel är SMHI som vi här ju är bra på att granska, men det finns alltför många
    andra avskräckande exempel.

  43. Anders

    Anders Wijman har tydligen bildat ett ”nätverk för vindkraftens klimatnytta” som är på krigsstigen (läs desperata). Gissar att denna debatt där denna ”ideella” förening händelsevis tagit hjäp av branschen dyker inte bara upp i Gefle Dagblad – https://www.gd.se/artikel/debatt-vag-in-vindkraftens-klimatnytta-nar-besluten-fattas

    De hänvisar till Sifo-undersökning. Någon som vill (har tid) luska vidare?

  44. Thorleif

    @22 Sibbe

    Ja, man skulle kunna sammanfatta med Östling’s ”va fan får vi för pengarna?”

    Med tillägget ”vem fan bryr sig”

    Betyder ord någonting?

    ”Vänsterordnördarna” på SVT mår just nu dåligt när BNP rasar och biståndet hotas att sjunka kraftigt till t.ex afrikanska länder! 40 Mdr betalas årligen ut av oss till olika non-profit(?????) organisationer för vidare utbetalningar! Då ingår inte EU-avgiften där en del kommer i retur efter avdrag för löner och resor osv.

    Läs med fördel dagens artikel i Kvartal av J Huitfeldt; ”Ord. Ordhandling.”

  45. Ingemar Nordin

    Robert N #41 #42

    Jag är lite nyfiken på vad du menar att alternativet är. Om vi bortser från de två stora fatala misslyckandena, nämligen bristen på beredskap vad gäller mediciner och skyddsutrustning till personal samt många kommuners misslyckande med att skydda äldre på äldreboende och hemtjänst, så vad är alternativet till den politik som förs? Totalt lock-down under något år eller längre, eller att hoppas på att viruset på något mystiskt sätt har försvunnit nu efter tre månader och länder börjar öppna upp?

  46. Robert Norling

    #45 Ingemar N.
    Som du själv skriver så har du svaret på vad jag väldigt starkt kritiserar.

    ”Om vi bortser från de två stora fatala misslyckandena, nämligen bristen på beredskap vad gäller mediciner och skyddsutrustning till personal samt många kommuners misslyckande med att skydda äldre på äldreboende och hemtjänst,”

    Finns ingen som helst anledning att bortse från de saker som du nämner, då tusentals onödiga dödsfall har fått inträffa i vårt land.
    Både myndigheter och politiker var i mer eller mindre omfattning fullt medvetna om att en pandemi skulle svepa över vårt klot.
    Finns mängder av forskare och andra som länge varnat för det som kom men ingen tog något ansvar.
    Lika med skogsbränderna 2018 trots att det bara gått några år sedan Västmanlandsbranden.
    När inte räddningstjänsterna har så basala saker som brandslangar så är det många som inte skött sitt skattefinansierade levebröd.

  47. Ulf

    Svar 41,42

    Vi får förstås vänta och se vad resultatet blir så småningom innan några tvärsäkra slutsatser kan dras.
    Sedan har jag mycket svårt att acceptera detta jämförande med länder som Finland och Norge som vi numera har väldigt lite eller inget gemensamt med.
    Jag kan inte förstå var du får underlag till att säga att Sverige misslyckats. Kanske har vi lyckats mycket väl med våra förutsättningar. Sen kan man alltid fråga sig om vi byggt upp det samhälle vi vill ha, men det är en helt annan sak.

  48. Ingemar Nordin

    Robert N #46,

    Jag håller förstås med om att man misskött grundläggande beredskapsåtgärder. Men ofta så görs sådana här jämförelser i dödstal mellan de Nordiska länderna för att visa hur tokigt det är att inte Sverige gjorde en total lock-down. Den kritiken menar jag är missriktad och visar på att man inte begripit att viruset inte försvinner med total stängning utan att det tvärt om är viktigt att hålla så många samhällsfunktioner som möjligt igång, samtidigt som man bekämpar smittspridningen. Att så många struntat i beredskapen är en skandal och i en rättvis värld så borde de ansvariga politikerna bestraffas i nästa val.

    Man skall dock inte bortse ifrån att det finns stora regionala skillnader, t.ex. mellan Skåne och Stockholm. Dessa borde analyseras betydligt mer noggrant än vad jag känner till att man har gjort.

  49. Robert Norling

    #46 Ulf 48 Ingemar N.
    Jag har inte efterlyst att Sverige skulle gjort en total lock-down.
    Men fatala misstag har gjorts och de myndigheter – Socialstyrelsen, MSB och FHM med flera – som finns till för att sköta sådana här frågor åt skattebetalarna -befolkningen har misslyckats totalt.
    Allt från att tona ner pandemins spridning, melodifestivaler, kollektivtrafik, åldringsvård mm. Listan kan göras mycket längre.
    Ska man titta på någon region som måste ha gjort mycket rätt så är det Blekinge.
    Med ett innevånarantal på ca 160 000 X 10 så är de fler än Skåne men har hittills ”bara” 3 avlidna X 10.
    Sedan undrar jag Ulf om du o jag lever i samma land.
    ”Jag kan inte förstå var du får underlag till att säga att Sverige misslyckats. Kanske har vi lyckats mycket väl med våra förutsättningar.”
    Sedan tycker du att vi inte kan jämföra oss med våra grannar. Men det tycker jag att vi definitivt kan.
    Relativt stora länder med liten befolkning.
    Första dödsfallen inträffade ungefär samtidigt. 11 mars till 21.

  50. Robert Norling

    Missade Skånes avlidna 129 st.

  51. Robert Norling

    Sverige har ett högre snittantal avlidna än några av de värst coronadrabbade länderna, enligt en sammanställning av Financial Times.
    Sveriges snitt på 6,6 döda per en miljon är högre än Italien, Spanien och Storbritannien.
    Tidningen jämför länders dödstal baserat på hur lång tid det har gått sedan de först rapporterade 0,1 döda per en miljon invånare.
    Sveriges dödssnitt den 59 dagen sedan 0,1 döda per en miljon invånare rapporterades är 6,6 döda per en miljon.
    För Italien, där den 59:e dagen inföll redan den 30 april, var det 5,7 döda per en miljon. I Spanien 4,2 döda per en miljon.
    För Storbritannien, som nu är inne på dag 60, var snittet dag 59 strax under Sveriges, på 6,4 döda per en miljon.
    Klipp från Expressen.
    https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/sveriges-dodsgenomsnitt-hogre-an-de-varst-drabbade/

  52. Ulf H H

    #51
    hej Robert vet inte vad du vill komma med dina jämförelser men hur många som dör per miljon invånare är knappast något bra mått att använda allra minst som jämförelse då hur dödsfallen registreras är avgörande för utfallet.
    Ett bättre mått är att se hur dödssiffran avviker från en normal (genomsnittlig siffra för senaste 10 åren), dör det färre eller fler nu när covid ”härjar”? Och hur ser det ut i grannländerna, har antalet som dör där reducerats i förhållande till normalen? I Sverige dör ungefär lika många idag som för ett år sen, det måste ju vara den viktiga siffran men den säljer inte lösnummer och höjer inga opinionssiffror.

    Sen kan man undra varför vi särredovisar döda av endast en orsak ”covid”, varför gör vi inte en daglig redovisning av tex hjärtinfarkt, influensa m.m, skulle nog kunna skrämma folk lika mycket eller mer, framför allt säsongsinfluensan.

  53. Ulf

    Svar 49

    Jag valde Skåne för det ligger nära en storstad och är relativt tätbefolkat. Någorlunda jämförbart med Stockholm. Blekinge, Gotland m fl kan bero på ren tur att man inte har fler fall.

    Eftersom det är svårt att hitta fakta kring vilka områden som är drabbade så kan jag bara säga så här generellt. Nej Robert kanske vi inte lever i samma land, det beror nog på var du bor. Jag kan konstatera att vi har knökat in en hel massa folk i Sverige som bor trångbott tillsammans flera generationer. Säkert med diverse hälsoproblem och låg utbildningsnivå. Att jämföra oss med Finland och Norge vad gäller smittspridningshantering rakt av, hamnar nog lika fel som att jämföra oss vad avser kriminalitet och Pisa resultat.
    Ska det rannsakas så är det viktigt att det blir rätt folk som rannsakas och för rätt saker.
    Jag tillhör dem som tror att när detta är över så kommer vi ha exakt samma ranking ordning mellan de nordiska länderna som idag. Med de förutsättningar som Sverige har, så bör vi ligga långt över i dödstal, utan att vi kan säga att vi misslyckats just med detta projekt. Man får heller inte glömma att vi hittills lyckats med att ge vård till alla och det var väl där ambitionsnivån låg ifrån början. Man får laga efter läge och att tro att vi så drastiskt kan förändra landet som vi gjort, och sedan fortsätta jämföra oss rakt av mot grannländerna, det är en utopi. Jag ser en rätt stor risk att oskyldiga människor får skulden och att fel orsaker pekas ut. För gud förbjude att någon skulle erkänna att Sverige väsentligt skiljer sig ifrån våra grannländer.

  54. Ulf

    Svar 51

    Ja vad nu det säger. Italien m fl öppnar igen så då får vi se vad som händer. Den bistra sanningen är att inget land utom möjligen Norge har råd att vara nedstängda någon längre tid. Det måste alla förhålla sig till.
    Alltefter som folk och även politiker inser de absurt horribla ekonomiska och mänskliga konsekvenserna av nedstängning, desto svårare blir det att tillämpa den taktiken. Alla blir till nöd och tvungna att hitta ett långsiktigt alternativ att förhålla sig till smittan såsom man gjort med så många andra smittor. Så det lär hända mycket med dödstalen innan det här är slut.

  55. Robert Norling

    # Ulf 52 HH

    ”I Sverige dör ungefär lika många idag som för ett år sen, det måste ju vara den viktiga siffran”

    Enligt SCB så är bilden lite annan än din.

    ”Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 30 april. Toppnoteringen på riksnivå är fortfarande vecka 15, med 2 539 dödsfall (en justering med ytterligare 34 fall sedan den förra publiceringen). Det är det högsta antalet döda under en vecka som rapporterats på hela 2000-talet.

    Vecka 16 rapporterades 2 442 dödsfall i Sverige. Vecka 17 var det 1 985 fall.

    – Det rör sig dock om preliminär statistik. Den kommer med all sannolikhet att revideras uppåt, säger Linus Garp, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.”

  56. Såg just ett inslag på nordnytt om dom problem som samerna har med renarna pga av att vintern vägrar ge med sig. Här skulle Sida kunna gå in och hjälpa till. Man ger ju drygt 140 miljoner varje dag i bistånd. Bara för en dag kan dom ju låta våra skattepengar stanna kvar inom landet. Väntar också på att klimatpolitiska rådet ska komma med goda råd till samerna, även Isabella L kan hjälpa till här. Men jag förstår att den långa vintern i fjällen inte har med klimat att göra, utan bara väder. Det behövs kanske en väderminister också.

  57. Ivar Andersson

    #40 Ulf
    Du har inga bättre siffror utan anser att din analys är bättre än att bara ta antalet döda från olika länder. Sverige avviker från alla grannar idag men vad slutresultatet blir vet vi först om något år. Du vet kanske när det finns ett vaccin mot covid-19?

  58. pekke

    # 52 ULF H H

    Totala dödsfall i Sverige under April är extremt höga jämfört med hela 2000-talet !

    ” Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 24 april. Vecka 15 dog 2 505 personer (358 personer per dag). Det är närmare 150 fler döda än de näst högst uppmätta dödstalen under en vecka, som var 2 364 döda under vecka 1 år 2000.
    På plats tre och fyra ligger veckorna 14 och 16 i år, med 2 354 och 2 310 döda. ”

    https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/artusendets-hogsta-dodstal-uppmatt-i-sverige/

    Mer statistik för April finns här: https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/overdodligheten-sjunker-i-sverige/

    Under några veckor i April så har det alltså dött fler än praktiskt taget någon annan vecka på mer än 20 år !
    Det här slår nog hårdare än vanliga influensor samt svininfluensan .

  59. Ulf

    Svar 57

    Jag begriper fortfarande inte vad du menar. Skulle det florera andra siffror än de officiella siffrorna varje land väljer att publicera?
    Hur skulle forskningen se ut på alla områden om vi skulle uppföra oss lika primitivt på andra områden? Vi kan ju inte klaga på klimatforskningen och sedan uppföra oss lika primitivt på det här området. Vi tar bara siffror rakt upp och ner och gör inga analyser överhuvudtaget? Du kanske tycker det är lämpligt, men jag är mer intresserad av att hitta vägar framåt för det måste vi annars går världen under.
    Men Finland ligger ju i topp på din lista och enligt dig är det den vi ska använda för att komma framåt. Så då får väl Finland fortsätta ha stängt tills vi har ett vaccin, för enligt dig är det listan vi ska följa. Lycka till med det. Jag tror det kommer sluta väldigt illa för Finland då även om ingen dör i viruset där. Däremot dör Finland.
    Alla som kan analysera och räkna vet att vi inte kan stänga ner tills vi har ett vaccin. Ingen verkar tro att viruset bara försvinner av sig självt.
    Så för mig är det självklart att analysera siffrorna eftersom vi redan vet att exempelvis Finlands hittillsvarande strategi bara fungerar några veckor.

  60. Eilif Hensvold

    Hej Rolf #1 jag känner mig som din själsfrände men metoo tycker jag du underskattar.
    Nåt helt annat, om modeller. Vi gillar modeller som ger rätt slutsatser. De behöver inte kollas så noga. Man kollar in om man tvivlar på resultaten. Jag följde Johan M´s länk och läste på Tom Brittons Stockholmsmodell. Usel i min mening! Att det i TV framställs som vad vi inom matematik kan få till är trist. Om nu inte modellen utvecklats sen länken är den anpassad till vad han kan räkna på, en mycket dålig utgångspunkt. Inte till att försöka modellera smittspridningsverkligheten. En rimlig modell behöver självklart en indelning av Stockholm, 2.3 miljoner, i delområden, dels med ett eget inre smittliv, dels interagerande smittande varandra. Det går inte att räkna på med klassiska metoder så då kör vi en enda bikupa! Jag fattar inte hur detta kan ha blivit state of the art i svensk public service. För så klart kan man t ex med händelsestyrd simulering (en gammal favoritgren) modellera mera realistiskt både Stockholm och Sverige som ju har samma situation med delområden att hantera. Om nu FHM har Sverigemodeller tror jag inte de är öppna, de säger att allt är öppet så då har de väl inget. Konstigt. Detta skrivet efter att ha lyssnat på Jan Albert i dagens tv2 agenda. Ni som lyssnade förstår. Sten och andra kollegor. Kom igen! Jag gillar också att ha fel, då lär man sig nåt.

  61. Lars Lundqvist

    Coronan

    Nu har Sverige världens högsta dagliga dödstal räknat per million invånare.
    https://ig.ft.com/coronavirus-chart/?areas=swe&areas=nor&areasRegional=usny&areasRegional=usnj&cumulative=0&logScale=0&perMillion=1&values=deaths

    I länken kan man jämföra effekten av Norges lockdown och FHMs strategi.
    Vad jag förstår är FHM strategi baserad på antagandet att dödligheten i Covid19 är ungefär som en vanlig influensa, dvs 0.1%.
    Dödligheten enligt omfattande antikroppstester i de två svåraste drabbade länderna, Belgien och Spanien, visar på en dödlighet över 10 gånger högre: 1.2-1.3%. Ålderskorrigerade dödligheten på Diamond Princess är också inom detta område.

    Sveriges strategi går mot hela världen. Största misstaget är brist på virustestkapacitet. I förra veckan testades 29,000 personer. Det räcker ju inte ens till en liten del av vårdpersonalen, som i hårt drabbade länder har varit en stor smittkälla. 3 månader för sent tillsatte regeringen i förra veckan en testkoordinator: den avsatta rektorn från KI.

    Kina testar nu under en vecka alla 13 millioner invånare i Wuhan efter en liten ny uppflamning.
    Sverige borde testa hela befolkningen under en vecka och sätta de smittade i karantän för att få ett snabbt slut, men vi får väl nöja oss med att testa vårdpersonalen varje vecka, så folk vågar söka vård.

  62. Ulf

    Svar 60

    Jag lyssnade och jag har lite svårt att se vad det skulle hjälpa med en ny typ av modeller. Svårigheten tycks vara om det går att säga huruvida man varit smittad eller inte genom antikroppstesterna. Detta är trots allt ett virus som är helt eller relativt ofarligt för 98 procent av befolkningen.
    Varför inte testa unga i områden som man vet har haft mycket smitta? Barn under 16 år har levt utan restriktioner och även kunnat smitta sina föräldrar obegränsat så om barn bildar antikroppar så bör en överväldigande majoritet ha antikroppar i vissa områden.
    Samma typ av tester borde göras på äldreboenden där man haft utbredd smitta. Eller andra ställen man vet varit kraftigt utsatt för smitta.
    Uppenbarligen har testerna i Belgien och Spanien inte gjort någon tillräckligt klok för att förstå denna smitta. Det var väl det Jan Albert utryckte rätt tydligt. Att då testa på ett område där man i princip har ett facit på hur det borde bli bör ge ytterligare en pusselbit.

  63. Ulf

    Svar 61

    Delar av Sverige har som sagt färre antal döda än Norge per capita, så nedstängning är inte entydigt svaret, det vet vi redan. Sedan har ju inte Sverige en oljefond att gräva ur heller för den delen.
    Har aldrig hört att FHM har ett dödlighetsantagande på 0,1 procent. Ej heller har jag hört experter som tror dödligheten ligger på 1,2-1,3 procent.
    Vad gäller testning, finns det länder med effektiv testning utanför Asien förutom USA? Man hör väldigt lite om det. Finns något europeiskt land där detta fungerar väl?

  64. Ivar Andersson

    #59 Ulf
    En ny siffra saxad från kommentar i GP:
    Som av en händelse läste jag igår en artikel i Financial Times där man tagit fram statistik på dödstal per capita och jämförde länder från den dag när utbrottet startade i respektive land. För Sveriges del innebär det att vi, räknat som veckosnitt, 60 dagar in i krisen har 7 döda per million innevånare. Det är högst av alla länder i världen!

  65. Eilif Hensvold

    Ulf #62
    Jag såg en expert från miljöerna runt FHM, Jan Albert, som t o m Anna Hedemo klädde av. Det brukar inte vara hennes grej att klä av etablissemangspersoner. Expertmiljöer som i sin grundsyn på Coronan från januari 2020 fram till nu konsekvent underskattat allvaret. Jag menar nu inte åtgärderna utan deras virologiska och epidemiologiska grundsyn inklusive prognoser. Områden där de har sin expertis och där de ska vara som allra bäst. TTY och andra hade för länge sen uppskattningar baserade på empiri från Diamond Princess och Norditalien som passar med den verklighet som vi nu alla ser. Nåt är fel om vår visserligen superförträfflige TTY överglänser expertisen med kanske faktor fem. Jag är tjatig, FHM balanserar på slak lina över en avgrund.

  66. Lasse

    #65
    Tänk om de kunde vara lika alerta när de intervjuar experter inom klimatområdet.
    Fast jag håller inte helt med om din observation från gårdagens agenda.
    Experten hade en ödmjuk inställning till kunskapsläget, i går i alla fall.
    Vad vi ser är en forskning som trevar sig fram i ett snabbt förlopp. Där är skillnaden mellan covid och klimatet uppenbar.
    Ibland är svaret på en fråga-jag vet inte eller vi hade fel, något gårdagens TV också lärde oss i politikernas språkskola, en inslag från 80 talet när Lasse Åberg fyllde 80!

  67. Eilif Hensvold

    Äsch, hon heter Anna Hedenmo. tvåårig social gymnasielinje, matte sämsta ämne enligt egen uppgift, informationsutbildning i Karlstad (googlat).

  68. Ulf

    Svar 64 Ivar

    Jag är inte så imponerad av det sättet att räkna speciellt inte när Sveriges strategi avviker så kraftigt. Men vi får se om det är värt något.

  69. Ulf

    Svar 65 Eilif

    Nej jag får nog instämma med Lasse. Jag gillar Jan Albert han har konsekvent haft samma ödmjuka inställning till det här ifrån dag 1. Tänk om klimatforskarna kunde lära lite ifrån honom. Men det är klart när man vet att facit kommer i närtid kanske det är lättare att vara ödmjuk. TTY är helt klart förträfflig på mycket, men när det gäller det här viruset så tycker jag nog att i princip alla famlar i mörkret och jag har inte sett någon som övertygat mig.
    Tillsvidare behåller jag en optimistisk syn grundat på att så få i populationen verkar vara känsliga för viruset. Jag tror att det försvagas eller försvinner av sig själv i områden där smittan varit utbredd. Det fina är att vi snart får svar eftersom norra Italien öppnar upp och en av de viktigaste sakerna är att far och morföräldrar får krama sina barnbarn.
    Med det sagt så skulle jag inte våga sätta alltför mycket pengar på att jag har rätt.

  70. Eilif Hensvold

    Lite om modeller, i #60 skrev jag om vad jag uppfattar som tok i Tom Brittons modellering av Coronan i Stockholm. För en månad sen, den 20 april, skrev Johan M här om resultaten ”Britton har utifrån de data som finns på ökningstakten av antalet dödsfall och det vi vet om sjukdomens förlopp gjort en uppskattning av hur många som faktiskt varit smittade i Stockholms området. Hans studie pekar på att ca en tredjedel av innevånarna i regionen har eller har varit smittade och att vi nådde kulmen för en vecka sedan … ”. Ok, det blev inte så bra. Och de siffror som TB redovisar nu är ju mycket rimligare! Allt väl? Nej, inte. Med mycket vettig kritik mot klimatmodelleringens möjligheter att anpassa parametrar ”så att det stämmer fram till nu” i bagaget blir så klart frågan. Hur har TB gjort? Förbättrat sin grundmodell till nåt mera realistiskt, det behövs, eller skruvat på parametrarna? Jag vet inte, men befarar det sista. Nån som vet? Jag ska försöka ta reda på det. Jag har absolut inget emot TB men i den roll han tagit sig får han finna sig i obekväma frågor! Också på hemmaplan ska vi utöva kritiskt tänkande.

  71. Anders

    Fråga: Om en myndighet skriver att årsmedeltemperaturen i Sverige kommer att ”öka med 2,5–4,5 °C fram till år 2100”, vilket RCP-faktor har man då använt? Tack på förhand!

  72. Lars Cornell

    #71 Anders. Jag har letat i AR5 men hittar inget sådant. Det närmaste jag kommer är ”ECS is likely in the range 1.5°C to 4.5°C”. Men det är ju 1000-år i framtiden och ej temperaturuppgång utan ’känslighet’. Tittar vi på medianvärdet för TCR i AR5 är det = 1,6°.

    Om vi går till länstyrelsen i Kalmar så säger de 5.25° till år 2100. Då utgår de från SMHIs 3.5° (varifrån SMHI får den siffran vet jag inte) och multiplicerar med 1,5 som förstärkningsfaktor för Kalmars nordliga läge. Men det är ju totalt galet. Med TCR=1,6 och 600 ppm blir det en temperaturuppgång i Kalmar på ca 1° från nu till år 2100.

    Hittar du svar på din fråga är jag nyfiken på svaret.

  73. Eilif Hensvold

    #70 Jag skickade TB #60 och #70. Han stiger verkligen i min aktning. Varken yxskaftsvar eller ickesvar (finns definitivt inom akademierna om nån trott annat). Jag hade inte missuppfattat nåt och han betonade att modellen var en förenkling. Han pekade på mera att ha med i en bättre fungerande modell (inga problem i en händelsestyrd simulering) och varnade samtidigt för oöverskådliga modeller. Där är vi verkligen överens, jag slutade simulera stora industriella system då jag upptäckte att jag var den ende som greppade modellen. Så menar TB att FHM har en bättre modell. Kollar på fredag. Spännande att se om de släpper in mig.

  74. Håkan Bergman

    Ännu ingen vårflod i sikte för elområde 1.

    http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/sweden/rescontent.cgi?area=SE1

    Har väl kommit igång i elområde 2, men där får man köra för att kompensera för elområde 1.

    http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/sweden/rescontent.cgi?area=SE2

    Inte heller i Norge vill den komma igång.

    http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/norway/rescontent.cgi?interval=last8&ccurrency=nok&type=html&usecookie=true

    Snö lär finnas i fjällkedjan men den verkar hårdsmält i år.

    https://www.ventusky.com/?p=62.3;18.5;4&l=snow

  75. Thorleif

    Sverige brinner!

    Vad är det som händer i landet?

    Varje dag, numera, rapporterar media om bränder i bostadshus och anläggningar. Vissa dagar flera händelser. Det måste röra sig om pyroman-verksamhet och/eller ren brottslighet? Jag har ivf aldrig förr noterat en så drastiskt ökad andel bränder. Har vi att göra med ett sätt att protestera, rent av ett samhällshat? Eller resultat av utpressning, dvs ekonomisk brottslighet? Någonting utöver normalitet föreligger enligt min känsla!