Öppen Tråd

corona-virusCORONAVIRUS

Det finns många bilder på Coronavirus. Det här ser extra elakartat ut. (Man undrar hur de vet hur de ser ut?) Nåväl, här är veckans öppna tråd som kanske kan uppmuntra lite? 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Johan Rockström kommer ut som masochist!!

  Fredagen den 13 gav Professor Rockström sig än en gång på Bjørn Lomborg i en text som publicerades i Svenska dagbladet.

  Rockström har tidigare (21/2) försökt att mästra Lomborg över en genomgång som Lomborg gjorde där han avfärdade en massa konstigheter som har påståtts om vad som var orsakerna till bränderna i Australien tidigare i år. I ett svar på Rockströms mästrande kritik den 26/2 så sågade Lomborg det som Rockström skriver vid fotknölarna. Jag har sällan läst en akademisk avrättning som har varit lika klar och kraftfull (och läsvärd). Lomborg visade nästan obehagligt tydligt vilken charlatan som Rockström är, som påstår sig sprida forskning och vetenskapligt understödda argument. Lomborg plockade av honom allt detta, så att Rockström stod helt naken och avslöjad.

  Men, detta var tydligen inte nog. Rockström ville ha mer pisk. Den 13/3 bryter de ord med varandra igen. Rockström menar att ”Jag har viss rätt och Lomborg är dum och omoralisk”. Han presenterar lite data ur nya studier som han anser stöder detta. Återigen plockar Lomborg isär Rockströms text i småsmulor. Rockström är helt enkelt inte mogen uppgiften att gå i debatt med en tränad akademiker som är väl påläst. Rockström verkar ha tränat sina argumentationsfärdigheter omgiven av likasinnade och jasägare. Lomborg visar upp för världen att Rockström har noll koll i ämnet.

  Lomborg avslutar meningsutbytet med Johan Rockström verkar inte bry sig om vilka åtgärder som bäst skulle hjälpa mot såväl skogsbränder som mot klimatproblemen, utan insisterar på att länder ska bedriva enormt kostsam och nästan helt verkningslös politik. Det, om något, är oetiskt.

  Efter att Rockström nu har avslöjat sig som naken inför världen, inte en utan två gånger, så är han en förbrukad kraft. Ingen kan i framtiden hänvisa till honom som någon slags auktoritet. I alla fall inte inom klimatforskning. Jag tackar Bjørn Lomborg för mycket njutbar läsning!

  Till dig som ännu inte har läst meningsutbytet mellan Lomborg och Rockström – gör det! Du har en njutbar stund framför dig!

 2. Ulf

  Mycket rolig läsning. Stort nöje.
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hur-ska-vi-orka-vara-sa-hysteriska-sa-lange/

 3. Ulf

  Corona tar verkligen inte fram det bästa hos våra politiker och journalister.

  Vem somhelst med en hjärna ser att om vi kan bygga en kinesisk mur runt riskgruppen äldre så klarar vi både sjukvård och får en låg dödlighet.

  Så vad bör då politiker och journalister begära av våra expertmyndigheter? Jo ett batteri av åtgärder för att isolera de äldre och så långt det går skära av smittvägarna.
  Istället babblar de om helt verkningslösa åtgärder som att stänga skolor.
  Tydliga regler på att ge fan i att besöka äldre. Snabbutbilda all personal i hemtjänsten i att förhindra spridning. Se till att gamla inte behöver träffa massor av olika personal. Se till att gamla slipper gå ut och handla själva. Hembesök vid sjukvård, egna ingångar och avdelningar vid sjukhusbesök.
  Kan man bygga en kinesisk mur runt denna riskgrupp så kommer vi inte ha en sjukvård som kollapsar som i Italien. Där väljer man nu bort äldre för intensivvård det finns ingen plats.

 4. Johan Montelius

  Det intressanta att titta på i dessa coronatider är hur lätt media och politiker tar till sig en hotbild och gärna förstärker den. Att media slår på stort med domedagsprofetior är väl inte så mycket att säga om men att politiker nödvändigtvis går in på samma linje är beklagansvärt.

  Jag vill rekommendera inslaget i Aktuellt häromdagen (13 min in) där Anders Tegnell och Jan Albert ger en mycket bra och balanserad bild av situationen. Jag tyckte att de kommentarer om skillnaden mellan våra Nordiska länder (14:30) är mycket intressant. Kan det vara så att politiker har en tendens att vilja visa beslutsamhet genom att ta till med kraftiga åtgärder även om dessa saknar betydelse.

  https://www.svtplay.se/video/24741398/aktuellt/aktuellt-12-mars-21-00?start=auto

  Finns det paralleller med andra hotbilder och politikers glädje för att stå på barrikaden?

 5. Lasse

  Corona engagerar alla. Matematiker ger sig på siffror och beräknar att vi kommer att få 50-60% genomträngning, dvs om varje person smittar 2,6 så kommer siffran bli 50-60% , sen är så många immuna att spridningen dör ut.
  Vi har uppgifter om antalet smittade , döda och tillfrisknande från olika delar av världen-informativt!?
  Tydligen inte!
  Vi visste ju länge att det främst spreds från Italienresenärer, därför skulle dessa vara uppmärksamma och låta sig testas. Därför fann man fler fall där och drog då slutsatsen att det var därifrån smittan kom.

  Klimatet har på senare år blivit varmare, CO2 har ökat-därför borde vi minska utsläppen av CO2.
  😉
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

  Håll avstånd rent och friskt!

 6. Stig H. Moberg

  Dagens klimatklimat är verkligen bekymmersamt. Själv skrev jag för en tid sedan ett inlägg som skickades till fyra renommerade (tidigare) dagstidningar. Ingen vågade eller ville ta in det för publicering.

  Vill du läsa vad jag skrev, se här:
  ”Lär och begrunda
  Vår tids ”jorden-är-platt-syndrom” synes vara klimatfrågan. Den korrekta uppfattningen är enligt politiker och massmedia att CO2, utsläppt av mänskligheten, skall reduceras, trots att den är ”livets gas”. Den är farlig, anser man. Den som vill sätta sig in i den komplexa klimatfrågan får ingen hjälp av massmedia eller av ”forskare” som för sin försörjning är beroende av anslag från regeringen eller myndigheter.”Forskarna” verkar ha antingen sålt sin heder eller är inte kompetenta att göra analyser. De manipulerar gärna data så att de stämmer med den politiskt korrekta uppfattningen.
  Då återstår att själv söka i den rikhaltiga och oberoende forskarlitteratur som kommer fram löpande.
  Som vid alla syndrom av detta slag skall de forskare och andra som har en avvikande uppfattning, hur väl den än är vetenskapligt underbyggd, hånas och tystas. All debatt är bannlyst! Men, men, varför får de naturliga faktorer som fått klimatet att ändras kraftigt under historiens gång inte längre beaktas? Vilka är då de? Själv läser jag om flera av solens variationer vad gäller strålning och ändringar i dess magnetfält. Jag läser också om vårt planetsystems ständiga ändringar av gravitationsfältet och hur detta kan påverka vårt klimat. Har oceanernas temperaturoscillationer med indirekt verkan på vårt klimat upphört? Ja, det finns faktiskt mycket att sätta sig in i om man vill förstå klimatet här på jorden. Det har just i år kommit bra litteratur om detta. T.ex Elsa Widdings och Lennart Bengtssons böcker. Läs och lär!
  Klimatet är per definition medelvärdet av vädret under trettio år. Vädret under enstaka år säger ingenting om klimatet, men misstolkas i tidningar som vill ha något som liknar katastrofer att skriva om. Jag finner att globala och lokala temperaturuppgifter visar stora variationer mellan åren, det är en sågtandskurva som visas upp i litteraturen. Skall inte det beaktas?
  Nåja, det finns modellresultat som visar på uppvärmning, säger någon. Men när detta skrivs (28/2) säger SMHI att i deras tiodygnsprognos är åtta av tio dagprognoser osäkra! Hur kan de då övertyga allmänheten om att deras och andras modellresultat har något som helst prognosvärde? De som sträcker sig decennier framåt. Dessutom kan man inte vad jag vet med dagens datorkraft simulera kaotiska system som klimatet. Nej, sanningen är att ingen vet hur det framtida klimatet blir.
  Alldeles bortsett från de naturvetenskapliga aspekterna undrar man över hur våra politiker kan vräka ut miljarder på sådant som inte har någon som helst betydelse globalt. Vi talar om svenska utsläpp som svarar mot promillen av de globala! I stället behöver pengarna användas till välfärd och försvar, för att nämna några områden som nu eftersätts. Konstigt att politikerna fattar stora beslut utan att göra några som helst konsekvensanalyser.
  Inga politiska partier tycks vilja se verkligheten som den är. De är …”

 7. Stig H. Moberg

  #6 Skall vara klimatdebatt… och inte klimatklimat.

 8. Daniel Wiklund

  För snart 50 år sen införde Lester Brown begreppet hållbar utveckling. Under några år har ordet hållbart funnits med i alla sammanghang, oftast kopplat till koldioxidutsläpp. Så helt plötsligt dyker ett virus upp, och vad händer då. Det visar sig att det är inte mycket som håller, det mesta stängs ner. Man kan undra vad det är för hållbar utveckling som miljöpartiet pratat om, när ett virus på kort tid kan rasera den hållbara utvecklingen. Man borde ha varit förberedd på virusangrepp. Virusar och andra mikrober har varit ett hot mot människors hälsa i tusentals år. Under dom senaste 100 åren har flera pandemier grasserat med många miljoner döda, med bl a spanska sjukan. SM-veckan i Luleå och Boden är inställd. Kommunerna har satsat 3,5 miljonerna vardera. Projektledaren tycker inte att det är bortkastade pengar. Hon säger ”Mitt i allt elände är det positivt att vi försökt jobba med hållbarhet. Det innebär att de arenor som rustats upp för arrangemanget kommer att leva kvar och fylla en stor funktion”. Det hållbara är hållbart även när det inte håller. Det är med andra ord aldrig fel att satsa på det hållbara. Vad det nu egentligen är.

 9. Håkan Bergman

  Här är en bättre bild på viruset där man tydligt ser att det är kugghjulen på Tekniskt Magasin som muterat och rymt.
  https://media14.s-nbcnews.com/j/MSNBC/Components/Video/202001/nn_mal_coronavirus_spreads_to_US_200121_1920x1080.focal-760×428.jpg

 10. Rolf Mellberg

  Hur fungerar egentligen växthuseffekten?
  En stor majoritet av såväl alarmister som skeptiker har nog en mycket vag uppfattning om detta. Om du vill tränga in i detta komplicerade område följer här en länk till ett inlägg av eminente Roy Spencer. Det är läsvärt även om man inte läser allt.
  https://wattsupwiththat.com/2020/03/12/comments-on-dr-ollilas-claims-that-greenhouse-effect-calculations-violate-energy-conservation/

 11. Lasse

  #1 Varför är bränderna i Australien så intressanta för klimatalarmisterna?
  Jag tror säkert att det finns klimatvariationer bakom men då främst ökad solinstrålning pga ökad molnfrihet, likt dem vi har här uppe.
  Men vore det inte trevligt att få en uppdatering från kanariefåglen som kvittrar: Arktis!
  Polarstern ligger nu i juliläge-det kan man väl påstå är oanad förändring:
  https://follow.mosaic-expedition.org/
  Tippingpointrockström kanske kan lära sig lite på hemmaplan!

 12. Ivar Andersson

  ”Debatten om Sverige gör rätt eller fel i hur att hantera Covid-19, AKA “Corona-viruset”, fortsätter. En debatt som präglats av lika mått genuin oro som den blandats upp med direkt kompetensbrist samt ett kommunikationsunderskott. Det har dessvärre visat sig att den myndighet som skall svara för den främsta kompetensen på området inte har de internationella definitionerna helt klara för sig. Det har skapat en situation av oro i samhällskroppen som öppnar för medveten desinformation från de som vill Sverige illa.”
  https://ledarsidorna.se/2020/03/darfor-skiljer-sig-whos-och-sveriges-bedomning-om-corona-smitta-at/
  Johan Westerholm hjälper Anders Tegnell, Statsepidemiolog, att reda ut hur smittspridning definieras av WHO och Folkhälsomyndigheten.

 13. Fredrik S

  Ulf #3

  Vi är ett ju fortfarande ett centralstyrt land med liten befolkning och ett åtgärder inom systemet med åldringsvård som tex besöksförbud borde ju skett tidigt, tex för tre veckor sedan när det blev klart att viruset letade sig i Italiensk a äldreboende och skördade/skördar förhållandevis stort antal dödsoffer i regioner där.

  Vad jag förstått folk fundersamma på om de ska våga åka och handla i helgen samtidigt som de ska hälsa på mormor på födelsedagen.

  Samtidigt är vårdcentraler och 1177 överbelastade.

 14. Håkan Bergman

  Daniel W. #8
  Men ni norrbottningar grips inte av panik i första taget?
  https://www.youtube.com/watch?v=nZuF7AKga4I&t=1s

 15. Guy

  Daniel Wiklund # 8

  Utmärkt fråga i sista meningen. Jag har ställt frågan här och på många andra ställen. I multum av diskussioner har jag frågat motparten vad det betyder, men aldrig något svar.

  Jag trodde det var Brundtland som hade myntat uttrycket. Du säger Lester Brown. I vilket sammanhang var det?

 16. Fredrik S

  # forts,

  Blev lite hackigt skrivet, får skylla på solen i ögonen och för liten telefon. Kanske lite motvilligt brist på läsglasögon också.

  Daniel Wiklund #8

  Det viktigaste är att alltid tänka klimatsmart och hållbart i alla situationer sa klimatstrategen här i kommunen i höstas vid några tillfällen när hon blev uppmärksammad i media.

  Här i Västergötland verkar det bli en perfekt Marsdag med -7 grader tidigt i morse och nu snabbt stigande temperatur med vindstilla väder och klarblå himmel.

  Blev elvakaffe på altanen, hoppas övriga Sverige har liknande väder och går ut och tar en köpp också!

 17. Ann lh

  Coronahysterin är för mej skrämmande lik klimathysterin – åtgärderna här i väst verkar mer skadliga än faran i sig.
  Visst riskerar vi att drabbas hårdare ju äldre vi blir, men som Ulf med flera med eftertryck påminner om, vi kan skydda oss själva genom att ta det lugnt, bli lite asociala, stanna på hemmaplan och njuta av livet.
  Lätt att säga tänker ni möjligen, tänk om man hörde till de verkliga riskgrupperna. Det är just det vi gör här hemma, både på grund av ålder och gubben min dessutom på grund av att kroppen tagit rejält med stryk på grund av tidigare allvarliga äventyr.
  Det vore intressant att få upplysning om vad årets vanliga flunsa har åstadkommit. 150 döda tyckte jag mej höra från en TV-hallåa igår. Stämmer det?
  Spanska sjukan lär ha skördat 18.000 på sin tid, då fanns det inte medicinska resurser för ett fattigt och svältande folk. Det verkar vara lite skralt med resurserna nu också, men lämnar man i god globalistanda över den viktiga läkemedelsindustrin till Kina så kan det ju få konsekvenser.
  Här tillfrisknar den ena efter den andra efter ”vård” i hemmet och hur många som smittats och insjuknat släpper staten nu greppet om totalt och dödstalen, det talar man helst tyst om.
  Vilka krafter driver denna märkliga hysteri?

 18. Fredrik S

  Ann lh #17

  Enligt Folkhälsomyndigheten så orsakar tex Hong Kong-influensan från 1968 en överdödlighet på i medeltal 1000 äldre personer per år i Sverige som säsongsinfluensa.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/pandemisk-influensa/

 19. Karl Eider

  #17 Ann

  Jag tror som du. Alla extrema åtgärder som nu tas för att bromsa ner spridningstakten av Corona kommer visa sig vara ganska verkningslösa. Men konsekvenserna för vår ekonomi och företagen i Sverige kan visa sig bli ödesdigra. Jag tror att det riserar orsaka den värsta lågkonjukturen i mordern tid. Med allvarliga följder för många år framöver. Konsekvenser som kan innebära att vårt välfärdssystem mer eller mindre kommer monteras ner. Vad kommer det att kosta i lidande och och dödfall? Naturligtvis ingen som kan svara på idag. Tiden får utvisa. Dock kan en sådan djup lågkonjuktur också innebära slutet på all klimathotspropaganda.

 20. Ingemar Nordin

  Som Ann L-H påpekar ovan #17,

  Så handlar det mycket om att anpassa sitt vardagliga beteende. Om det nu är så att just äldre pensionärer är en riskgrupp med en dödlighet på 2% av dem som smittas så är det ju rätt enkelt att vara lite mer asocial än vanligt. Och eftersom man lever på pension så behöver man inte gå till något jobb. Och eftersom barnen är utflugna så är det ingen större risk med vad sådana kan dra hem från dagis och skolor.

  När toppen har dragit förbi om någon månad eller så så har säkert trycket på vår sjukvård också lättat så att de verkligt sjuka kan få plats.

 21. Ingemar Nordin

  Apropå skillnaden mellan Sverige och Danmark/Norge: Lite cyniskt kanske, men kan man inte se detta som ett epidemiologiskt experiment? Vilket land kommer att lyckas bäst? Notera att alla verkar överens om att ”alla” (åtminstone 60-70%) kommer att få Corona oavsett vad som görs. Frågan är då inte hur mycket, utan hur stor dödligheten blir, hur sjukvården klarar av det och hur mycket stryk ekonomin får ta?

 22. tty

  ”då fanns det inte medicinska resurser för ett fattigt och svältande folk”

  Det gör det tyvärr inte nu heller. Såg att på infektionskliniken i Västerås hemsnickrar man nu ansiktsskydd av overheadfilm:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/lakare-uppfann-ansiktsskydd-nar-visiren-tog-slut

  ”vår beredskap är god”

  Personligen kan jag inte dela den optimism flera har här. Det finns numera ganska bra data om smittspridning och dödlighet i Wuhan, t ex här:

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20030593v1

  Det verkar från detta och data från Sydkorea ganska klart att dödligheten är av storleksdordningen 0,5-1 % av de smittade (och notera att kineserna är helt öppna med att de missat en stor mängd lindriga fall, detta är redan diskonterat i %-siffran).

  Detta gäller alltså under förutsättning att svårt sjuka får adekvat vård, vilket inte kommer att gälla för Sverige. Jag är tyvärr ganska säker att detta kommer att resultera i fler dödsoffer i Sverige än spanska sjukan, i synnerhet med tanke på överdödlighet i andra sjukdomar som inte heller kommer att få adekvat vård under ett antal månader.

  PS Datat från Wuhan visar för övrigt också att karantän fungerar bra, vad än FHM må tycka.

 23. Håkan Bergman

  Ann lh #17
  Tråkigt att ingen lyssnade på Rosemary Gibson för två år sen. Ingen medicinsk tidskrift rescencerade hennes bok, lätt att förstå varför så här i efterhand.

  https://www.youtube.com/watch?v=H9EWhnFu2Xs

  https://www.amazon.com/China-Rx-Exposing-Americas-Dependence/dp/1633883817

  Har inte läst den själv, kanske blir av om man måste isolera sig själv några veckor, och kindleböcker är ju smittfria så vitt jag vet.

 24. tty

  Apropå förhållandena i Arktis. Passa på att se något som sällan inträffar, Isfjorden på Svalbard är nu helt igenfrusen:

  http://longyearbyen.kystnor.no/

  Att det är så ovanligt beror på att när det är riktigt kallt på Svalbard är det oftast nordliga-nordostliga vindar som driver ut ytvattnet så att varmare djupvatten från Golfströmmen kommer upp till ytan inne i fjorden. Jag är osäker på när det hände senast, kanske 2004.

 25. tty

  ”Notera att alla verkar överens om att ”alla” (åtminstone 60-70%) kommer att få Corona oavsett vad som görs. ”

  Nej. Kolla Kina, Taiwan, Hongkong, Singapore, troligen också Sydkorea och Japan.

  Adekvata karantänsåtgärder stoppar spridningen. Fast Kina kommer att få stora problem att hindra reinfektion från Europa.

 26. Daniel Wiklund

  #17 Ann Ih I Sverige dog minst 40000 av spanskan, om man räknar in dom som dog i sviterna av influensan, annars ca 37,500. Friidrottslegenden Eric Lemming avled 10 år efter det att han blev smittad. Min mamma hade spanskan som femåring, fick kroniska besvär i stämband och lungor, hade det i nästan 80 år. Fick skadorna delvis av medicin som man kokade ihop. Hennes kompis avled efter 10 dagars sjukdom, den 21/9 1918. Hon blev sex år. När mamma födde mig fick vi tillbringa över en månad i Boden. Hon höll på att kvävas. Hon fick många ggr åka in akut till sjukhuset i Boden, pga andningsproblem. Men trots sina besvär av spanskan blev hon 83 år, fick sex barn och levde ett bra liv.

 27. jensen

  Varför sysslar journalisterna på SVT inte med att ställa högst berättigade frågor angående Riksbankens åtgärder att skänka oerhört mycket pengar till bankerna, för vidare överförande?
  Varifrån kommer pengarna? Var har de tidigare varit placerade? Eller är de helt nyskapade? Vad innebär detta för kronans köpkraft? Pengarna motsvarar ju 10 % av BNP. Till vilken ränta skall bankerna vidareföra pengarna? Finns överhuvudtaget någon konsekvensanalys.? Vem har uppsyn och ansvar för hanteringen. Varför inser ekonomianalytiker inte att orsaken till ” ekonomikrisen” utgöres av vanskött ekonomi med en enorm skuldbubbla ( bl.a. genom negativ ränta), som nu spricker p.g.a. det vanvördade nålsticket Corona. Fed., USA, började redan i september 2019 att pytsa ut pengar för att hålla begynnande likviditetskris stången.Fundera på alla företag samt banker, som får rubriceras som Zombis. D.v.s. som måste låna för att betala räntor på tidigare lån.

 28. sibbe

  Nå, ja. Allt är relativt.

  För 100 år sedan skulle coronainfluensan varit ett straff av Gud. Nåndera av våra många gudar, välja bara, i all fall så syndade folket, det vet vi. Vi brände häxor på bål, men nu är det andra ljus i skällan. Greta gör väl en glädjesdans?! Flygbolagen går i konkurs, framtidens flyg blir väl inhiberade av regeringarna, för klimatet skull?
  Nå, vi vet alla, nu är det just nu inte fråga om att vi får 8 grader varmare om 20 år, havsytan stiger 10 m och ett svart hål bortom Betelgeuse slukar oss om inte vi klimatstyr –
  utan nu gäller det att rädda SAS, Finnair och Lufthansa. Dessa bolag ägs av sina respektive stater, och står nu på konkursens brant, men arbetsplatser och våra flyglinjer måste räddas.
  Den här gången INTE FÖR klimatets skull!
  Våra regeringar sitter nu med diarré på sina bekvämligheter och fundera ut hur man kan manipulera hjälpen till flyget och resten av samhället utan att tappa sin klimat-trovärdighet.
  Räddas de av de klimatsmarta regeringarna i både Sverige, Finland och Tyskland?
  Fastän: nu får allmänheten en bild om hur det är, om Greta et al får bestämma hos oss.

  Smittan här i Finland har nått vår grannkommun, och från vår kommuns lilla sjukhus skickades mindre sjuka patienter hem, för att ha plats för eventuella coronapatienter.
  När coronafebret bland våra stater är över, har hundratals miljarder pumpats i i välfungerande företag, medan småföretag, som ju är den största skattebetalare och de största sysselsättare, i både Tyskland och Finland och säkert också i Sverige, ca 60 % av alla privata företag som har mindre än 20 anställda, typ små hotell, matrestauranger, byggfirmor etc, kommer inte att se några hjälppengar av samhället.
  Vilket kommer att leda till ökat arbetslöshet, och som kommer att leda till mindre benägenhet av befolkningen att delta i nedmonteringen av samhällens energier på grund av klimathysterin.
  På tal om klimathysteriet: Ordet som är bannlyst av tyska språkvetare, bör inte användas ens av oss inbitna klimatförnekare…
  Så, jag ser en hel del positiva aspekter med den här smittan.
  Ett bra tecken är att Kina ökar sin elproduktion med hjälp av egentligen redan nedlagda kolkraftverk…

 29. Göran Johnson

  #21 ”Notera att alla verkar överens om att ”alla” (åtminstone 60-70%) kommer att få Corona oavsett vad som görs.”

  Om 60-70% får Corona innebär det 6-7 miljoner. Om dödligheten är 1 % innebär det 60-70.000 döda, dvs fler än spanska sjukan.

 30. Peter

  Om Corona och andra miljöorsaker i klimatdebatten. Finns en väder app som framför allt seglare över hela jorden anser vara en av dom bra. Windy.com Den är fri att ladda ner, där kan man gå in och välja Air quality, dom redovisar NO2, PM2,5 Aerosoler samt ozonlager över hela Jorden. Går man in och tittar över bland annat norra Italien och Milano området ser det inte bra ut jämfört med Svedala, prata inte om vissa områden i Kina, kan det finnas samband med dödstalen bland smittade individer och luftförorenade områden.
  Appen skulle vara ett obligatorisk för alla Politiker men framför allt för alla Miljöpartister som anser att framtvingade miljöskatter på allt möjligt här i Sverige hjälper miljön. Finns andra platser på jorden hjälpen skulle vara så mycket bättre, vi andas samma luft.

 31. Fredrik S

  tty #22

  Ja blir det stort tryck så får vi onekligen problem. Hur många respiratorer finns det i Sverige?

  När det gäller intensivvårdsplatser så har vi ju mindre än hälften av EU-genomsnittet läste jag häromdagen.

 32. Leif Jenriksen

  Nu när många länder stänger ner kollektivtrafik
  Pga ett virus !! Hur sak vi då transporteras oss ?
  Vi får ju knappast köra bil själv längre ..

  Hur löser du det Greta Tunberg ??

 33. Agneta Norlin

  Jag tycker man kan påminna om att det finns saker man kan göra själv för att kanske slippa bli smittad eller i alla fall få en mildare version av infektionen. C-vitamin är välbeprövat och om man högdoserar det dvs 3-15 g/dag är det både effektivt mot viruset plus att det neutraliserar de toxiner som virusinfekterade celler bildar samt bidrar till att fler t-lymfocyter bildas. Går att köpa 1g tabletter på nätet eller i hälsokosten. I stort sett biverkningsfritt, man kan bli lös i magen och då får man gå ned lite i dos. Man kan dosera 3g/dag utspritt över dagen förebyggande nu när smittrisken är så stor. Om man blir smittad går man upp i dos 6-15g/dag beroende på vikt och hur allvarligt sjuk man är. Läs gärna Sanna Ehdins blogginlägg om C-vitamin. https://ehdin.com/c-vitamin-ar-livsviktigt/
  C-vitamin terapi lär testas nu i Kina och Korea mot Coronavirus infektion men det talas det förstås inte om i våra läkemedelsbolags kontrollerade medier.
  Själv tar jag också kolloidalt silver.

 34. Lasse

  Lite nytt om Corona från en Kinesisk uppföljning:
  https://wattsupwiththat.com/2020/03/13/evolving-epidemiology-and-impact-of-non-pharmaceutical-interventions-on-the-outbreak-of-coronavirus-disease-2019-in-wuhan-china/
  Fyra perioder studerades inifrån Wuhan:
  Före 11 jan , mellan 11 och 22 jan , 23 till 1 feb samt 2 till 18 feb.
  Spridningen peakade period 3 och de isoleringsåtgärder som gjordes hade god effekt. Från 3,86 till 0,32.
  50% kvinnor och medelålder 57 år.
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20030593v1

 35. Ulf

  Svar 25 tty

  Det är en sak att som Kina sätta en liten del av sin befolkning i karantän. En helt annan sak är att sätta ett helt land i karantän. Det kan innebära ekonomisk undergång.
  Fortfarande skulle vi kunna klara det här om det gick att sätta riskgruppen i karantän, dvs den äldre delen av befolkningen. Dödligheten skulle drastiskt sänkas och sjukvård skulle finnas för alla. Men då måste det till drastiska åtgärder för riskgruppen och mycket tydligare instruktioner ifrån FHM.
  Att sätta landet i karantän kan resultera i värre utfall än spanska sjukan. Ekonomisk ruin lär kosta många människoliv speciellt nu när det är så enkelt att få tag i skjutvapen. Tänk samhälle helt utan lag och ordning.

 36. Fredrik S

  Agneta Norlin #32

  Det finns ingen vetenskap ännu som stöder påståenden om att högdosering av c-vitamin skulle ha någon som helst effekt på Corona är värt att notera.

  Vad som prövas är väl c-vitamin genom infusion.

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533

  En del experter talar mer om probiotika, dvs bakterier, i så fall för att trigga igång immunförsvaret.

 37. Lasse

  #27 jensen
  Smart av Riskbanken-lånar ut pengar via bankerna-undgår då risken att stå med lån ingen kan betala tillbaka. Bankerna får sköta den saken.
  Men nu finns likviditeten det gäller bara att ha en rimlig affär med låg risk som banken godkänner.
  AB Karrantärsum som köper plats på tomma hotell och säljer arbetsplats för bolag som vill minska risken genom att sätta medarbetare i mindre celler.
  AB testkitt som analyserar corona för medarbetare.

  Hoppas att det finns innovationskraft över.

 38. jensen

  Skall bli intressant att erfara om boten blir värre än soten.
  Vem skall kunna förutse eller beräkna i efterhand om denna sentens kan vara berättigad?

 39. Håkan Bergman

  Lasse #36
  AB Penningtvätt för mindre smittspridning via sedlar.

 40. Ann lh #17: Anser det inte vara hysteri. Dödligheten påverkas mycket av vilken vård man får. I Sverige kommer sjukvården kollapsa inom en vecka om vi har en fortsatt exponentiell ökning. De som kom från Alperna var ofta medelålders som inte drabbades så hårt. Vid inhemsk smitta kan det slå som i Kina och Italien.

  Hur många kan komma att dö i Sverige av corona? Ingen vet säkert – vi har ingen erfarenhet. Vid 70% smittade och 1% dödlighet blir det 70.000. Blir det så? Vet inte.

  I stort alla våra grannländer inför hårda åtgärder och stänger gränser. Har de andra länderna fel och Sverige rätt? Tror inte på det. Folkhälsomyndigheten har haft fel i det mesta. Snart 1000 smittade i Sverige. I detta läge tycker jag vi ska vara försiktiga att kalla någon hysteriker.

  Lästips:
  Henrik Jönsson – https://www.youtube.com/watch?v=NZfzpRv-B2E
  Coronavirus: Why You Must Act Now – https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
  Italian doctor: https://www.youtube.com/watch?v=9mrPHO-nkVE

 41. tty

  #34

  Inget av de nämnda länderna satte ”hela landet i karantän”.

  Vad som krävs är test och karantän av alla inresande, isolering och intensiv testning för smittspårning ”runt” varje nytt fall och (i Kinas fall) absolut karantän av de värst drabbade samhällena (som Wuhan).

  I Sydkorea t ex innebär ett fall på tionde våningen av ett hus att samtliga på våning 8-12 testas. Inte precis SHM:s riktlinjer det.

  Det är här i Europa som man nu (troligen för sent) sätter hela länder i karantän. Och vad beträffar Sverige är det nog snarare så att vi ganska snart blir satta i karantän av resten av Världen.

 42. Ingemar Nordin

  Per W ¤39,

  Jag kan verkligen rekommendera din länk https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca , Den är lång och ingående. Bra.

  Men jag slås ändå av hur lite vi vet om epidemier . Det mesta är baserat på historiska erfarenheter (retrospektiva studier) där man sällan, eller aldrig, har koll på alla påverkansfaktorer. Då blir det mycket spekulation. Det är därför som jag hoppas att fallet Sverige versus Danmark/Norge kan ge lite mer tillförlitlig kunskap för framtiden.

 43. Fredrik S

  Per Welander #40

  Smittan är väl redan inhemsk vid det här laget.

  Vad andra länder gör är nog mest för att bromsa (förlänga) utvecklingen så att sjukvårdssystemet hinner med bättre och försöka undvika överbelastning.

  Här hemma är vi, trots världens bästa sjukvård, som sagt eftersatta hopplöst eftersatta med tex intensivvårdsplatser gentemot EU-snittet men vad som är bästa åtgärderna låter jag vara osagt. I Sverige lär ju dock att många inom vårdpersonalen kommer stanna hemma om skolorna stänger. Hur det är i andra länder skiljer sig väl åt beroende på system.

 44. Ingemar Nordin

  Det satsas oerhört lite på epidemiologisk forskning. I Linköping känner jag bara till en professor, fd. kollega till mig, numera pensionerad. Han hade otroligt svårt att få forskningsmedel till sina fåtaliga doktorander.

  Men det är klart, Sverige ligger ju i framkant vad gäller genusforskning, identitetsforskning, och – naturligtvis – forskning om ett hållbart klimat. Dvs, verkligt användbar forskning /Sarc off

 45. Fredrik S #43: Nästan alla andra länder stänger skolorna och dagis nu. Orkar inte rabbla upp alla länder, lättare att säga de som inte stänger. I en del länder garanterar de barnpassning för barn till samhällskritiska föräldrar. Att det skulle bromsa smittspridningen om man stänger skolorna påstår de andra länderna.

  Intressant är att klimatfrågan kommer i skymundan. Bra eller dåligt för oss klimathotsskeptiker? Svårt att veta. Våra bloggbesök kommer rimligen att gå ner kraftigt. Och MSM skriva mindre om klimatet. Samtidigt kan politikerna rulla på med nya idiotiska ”klimatåtgärder” utan att få kritik.

  Världen upplever nu sin största kris sen länge. Till stor del ekonomisk. Visst kommer världen att hämta sig men efter hur lång tid? Själv tror jag att USA kommer att rädda världen som i andra världskriget. Obs! Tror, inte vet. När USA går igång för att lösa något så blir de oerhört starka. Viss startsträcka men sen kommer de. Kina har också agerat kraftfullt och framgångsrikt trots missarna i början.

  Kina kritiserar Sverige skarpt nu. Förstår dem, anser Kina har rätt. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7429175

  Sverige har idag en spridning på 93 fall/ 1 M invånare, Kina 56. Sverige har alltså nästan dubbelt så stor spridning av coronaviruset som Kina har/haft. Källa https://www.worldometers.info/coronavirus/

 46. Ingemar Nordin

  Tyvärr blandar sossarnas myndighetsperson, Tegnell, vetenskap med politik:

  ”Ehrenkrona:
  ”Men dubbla agendor finns inte bara i USA utan också här. När vissa skolor själva tog ansvar för att begränsa smittspridningen kritiserades de av Folkhälsomyndigheten för att ha gett efter för ”resursstarka föräldrar” (Expressen 8/3). Och i en uppmärksammad intervju med Expressens Niklas Svensson invände statsepidemiologen Anders Tegnell att Googles och Spotifys beslut att låta medarbetarna arbeta hemma kunde undergräva ”jämlikheten” i virusbekämpningen, eftersom ju inte alla yrkesgrupper hade möjlighet att undvika smitta på detta sätt.

  För att försäkra mig om att jag inte hade missförstått honom bad jag honom ringa upp mig, vilket han omedelbart gjorde. Jodå, det var så han hade menat. Jämlikheten var en aspekt att ta med i bedömningen. En annan kanske skulle ha tänkt att det blev några färre vektorer på arbetsplatserna men att deras jobb ändå blev utfört. Men inte statsepidemiologen som tydligen har ytterligare en agenda. En ideologisk, vars yttersta mål är att i en perfekt värld löper alla samma risk att bli smittade. Samma statens ämbetsman förklarade häromdagen att vi svenskar hade svårt att hantera risker.”

 47. Lasse

  #45 Per W
  Corona matematik kan göras på olika sätt. Vi har större spridning. I #34 visade WUWT på en Kinesisk utvärdering av de åtgärder som gjordes i Wuhang.
  Spridningen gick från 3,8 nya fall per smittad till 0,36 fall efter deras karantän och därmed var akuta förloppet brutet på fyra veckor. Kulmen efter tre veckor.
  Räkna med vecka 9 som start för oss så blir vi klara med detta innan 1 April.

 48. Håkan Bergman

  Ingemar N. #46
  Och vad kan man förvänta sig av en myndighet som inrättades för att ha nånstans att dumpa Agneta Dreber.
  Om viruset och slutresultatet vet nog ingen, expert eller inte och medicinskt alltså. Men ekonomiskt kan det vara just precis vad som behövs. Nationell samlingsregering? Nja, två partier tål inte ett tredje och det tredje tål inte dom två heller. Men S+M+KD med stöd av SD skulle kunna funka och då skulle det kunna bli en rejäl kursomläggning. Många i Europa lär efteråt fråga sig vad vi ska med EU till, kan man hoppas att det får till följd att vi monterar ner dom värsta excesserna?

 49. Anders

  #6 Stig H. Moberg,
  Tack för Ditt debattinlägg! Att coronaeffekten är blytung, blir tydligt t o m här på Klimatupplysningen. Jag hoppas och tror att vanligt folk nu nyktrar till från rockströmsruset och det otroligt dumma resonemanget om ”att vi i Sverige ska gå före”. Är det något land som går före är det marknadskommunisterna i Kina… På alltför många plan…

 50. Fredrik S

  Per Welander #45

  Jo, vi är ju lite ensamma snart i den hållningen. Och ev frånvaro av vårdpersonal borde ju gå att lösa. Angående förlorad studietid som måste tas igen på lov som oroar en del borde ju kunna lindras betydligt genom att eleverna går i skolan på fredagar när det väl är dags igen istället för att strejka med Greta.

  Kanske vore det lämpligt att stänga skolorna till efter påsklovet?

  Fast då måste ju Löfven gå ut och förklara att vab enligt reglerna inte gäller om skolor stängs förstås och det är väl obehagligt.

 51. Ulf

  Svar 41

  Sverige m fl europeiska länder har inte infrstrukturen för att agera som Sydkorea. Att då inte använda kunskapen om riskgrupper verkar rätt dumt. I yngre åldrar är dödligheten obefintlig. I högre åldrar 15-20 procent.
  Slutsats, kan man begränsa smittspridning så att äldre inte drabbas så är smittan hanterbar. Tyvärr verkar dock ingen särskilt intresserad av att göra något i den riktningen så smittan lär spridas. Jag tror knappast det blir bättre i Danmark än i Sverige för att de stänger skolor. Sätt alla över 70 år i karantän så går detta lösa. Men tyvärr finns inget intresse för denna lösning heller. Det är väl också en jämlikhetsfråga kan jag tänka som allt i Sverige. Det skulle vara att diskriminera gruppen äldre. Men fakta kvarstår aldrig har ett virus varit så avgränsat nör det gäller riskgrupp. Så varför inte utnyttja denna kunskap? Det om något är hål i huvudet.

 52. Ulf

  Svar 45

  Ska vi titta på några länder så är det väl i Asien vi hittar svaret.
  Nu har vi ett virus där riskgruppen aldrig varit så lätt att identifiera. Snittåldern på döda för någon vecka sedan i Italien var 81 år. Varför inte försöka isolera riskgruppen? Men FHM verkar måttligt intresserad och media och politiker helt ointresserade. Inte undra på att klimathotet grasserar värst i Sverige och EU. Här tycks tankeförmågan lägst.

 53. Fredrik S

  tty #24

  Pär Holmgren har ju nästan oroat ihjäl sig över isen i Svalbard.

  Kanske är det hans andliga engagemang i klimatdebatten som han påstår sig ha som har givit resultat?

 54. GoranA

  #10 Rolf Mellberg
  I sitt inlägg påstår Roy Spencer att atmosfären isolerar Jorden så att den kan anta sin temperatur den får av solen. Vilket jag håller med om
  Men hans jämförelse mellan solens temperatur som uppkommer genom högintensiva fotoner, gammastrålning och den spillvärme som som uppkommer vid kemisk reaktioner är inte korrekt.
  Frågan man kan ställa till Spencer är hur många lager kläder behöver jag ta på mig för att bli kokt vilket är ungefär 70°C.
  ”Given any rate of energy input into a system, the temperature will continue to increase until temperature-dependent energy loss mechanisms equal the rate of energy input. If you don’t believe it, let’s look at an extreme example.

  Believe it or not, the human body generates energy through metabolism at a rate that is 8,000 time greater than what the sun generates, per kg of mass. But the human body has an interior temperature of only 98.6 deg. F, while the sun’s interior temperature is estimated to be around 27,000,000 deg. F. This is a dramatic example that the rate of energy *input* does not determine temperature: it’s the balance between the rates of energy gain and energy loss that determines temperature.

 55. Ingemar Nordin

  Corona igen. Ett ”problem” med denna variant är att symptomen är så milda – mest som en förkylning. Då sprids det mycket mer eftersom folk tenderar att ignorera dem. Man åker till jobbet trots lite hosta och snuva. Går på teater och ser på fotboll etc. Så därför kommer väldigt många att drabbas, men väldigt få, relativt antal smittade, att dö.

  Epidemier som Ebola däremot tar snabbt död på sig själva eftersom ”värddjuret”, dvs människan, dör snabbt. Och omvärldens reaktionen beträffar isolering, sjukvård etc är snabb och bestämd.

 56. Ulf Lindberg

  # 46
  Jag tycker Olof Ehrenkrona är lite för kategorisk i sitt avståndstagande från jämlikhetsresonemanget.
  I lägen där samhället kräver uppoffringar utan direkta egna vinster är jämlikhet i uppoffringarna ett villkor för att åtgärderna ska bli åtlydda. Om en viss grupp slipper undan så kommer det att underminera åtlydnaden för de övriga. ”Varför ska jag göra en uppoffring när andra slipper undan”
  Nu tycker jag också att avråda från arbete hemma inte är en lämpligt sätt att uttrycka jämlikhet i bärandet av bördor. Dels därför att fördelarna är så uppenbara dels därför att arbeta hemma inte är en lättnad i längden.
  Jag är tveksam till att stänga skolorna. För småbarn kanske det fungerar om föräldrarna stannar hemma men för tweenies och tonåringar tror jag det förvärrar situationen. Vem tror att dessa kommer att att stanna hemma i fjorton dagar? Dom kommer att hänga på stan, träffa kompisar festa och njuta av vårvädret. Eftersom corona dessutom drabbar dem milt kommer de kanske inte ens notera att de är är på väg att bli sjuka och samhället kontroll över den smittvägen försvinner. Det är bättre att ha dem i skolan där det finns en viss social kontroll.

 57. Adepten

  För er som vill ha mer information om coronaviruset. Se:
  http://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2020/03/Sverige-bor-byta-strategi-for-att-bromsa-spridning-av-coronaviruset/
  https://www.fhi.no/contentassets/c9e459cd7cc24991810a0d28d7803bd0/notat-om-risiko-og-respons-2020-03-12.pdf
  Dubbleringstakten är i bästa fall 4-7 dagar som kan jämföras med dubbleringstakten för koldioxid i atmosfären som uppskattas till ca 50-80 år. Dubbleringstakten för befolkningen har uppskattas till 30 år. Inkubationstiden för COVID-19 är ca 5-7 dagar då man sprider smitta. De över 60 år och män drabbas hårdare än kvinnor. Dödstalen inträffar efter ca 15 dagar. Speciellt rökare och andra med underliggande sjukdomar drabbas hårdare. För att COVID-19 ska ta sig in i cellerna och plantera sitt RNA i cellens DNA, binder den sig till ACE receptorer, som finns i slemhinnan i munhålan främst på tungan. Andra organ med högre mängd av ACE2 är lunga, tarm, hjärta och njure som också kan drabbas. Vi har ca 500 intensiv vårdsavdelningar med ca 10 -20 respiratorer per avdelning i Sverige. Allt ovan beräknat mellan tummen och pekfingret. Men det brukar stämma i verkliga livet.

 58. Ulf

  Väldigt många i riskgrupperna kommer att dö men regeringen kanske vill lösa pensionsproblemen och äldreomsorgen i ett slag. Jag kan bara konstatera att ingen är intresserad av att lösa problemet så vi får väl räkna med att 20 procent av alla över 80 år stryker med. Sedan ett fåtal som har otur. I andra länder som Kina har sjukvårdpersonal strukit med troligen av ren överarbetning i kombination med sjukdomen. Den risken är obefintlig i Sverige.

 59. Daniel Wiklund

  Det är bra att man visar handlingskraft när det gäller att bekämpa coronaviruset. Jag skulle bara önska att man visade handlingskraft när det gäller ett annat gissel, drogerna och knarket. Det är väldigt många i Sverige (och resten av världen) som avlider pga överdoser och långvarigt missbruk. Dessutom är knarket förknippat med kriminalitet och våld, många som dör pga det. Och till skillnad från viruset så drabbar det främst unga människor.

 60. Fredrik S

  Adepten #57

  Det är väl värre än så, ca 80 intensivvårdsavdelningar och ca 500 platser.

  Fem vårdplatser per 100 000 invånare. Tyskland som jämförelse har trettio vårdplatser.

  Ett antal platser hålls stängda pga av ekonomiska skäl samtidigt som patienter transporteras mellan olika avdelningar pga resursbrist. Men det är så det sett ut under några år.

 61. tty

  #54

  ”Frågan man kan ställa till Spencer är hur många lager kläder behöver jag ta på mig för att bli kokt vilket är ungefär 70°C.”

  Det går inte. Om du stänger in dig i en tillräckligt väl isolerad dräkt kommer temperaturen inne i den att stiga tills du dör av värmeslag, vilket normalt sker vid en kroppstemperatur av ca 41-43 grader. Därefter upphör metabolismen och temperaturen sjunker, så nej du kommer aldrig till 70 grader.
  Detta är för övrigt ett högst reellt problem vid arbete i täta skyddsdäkter.

  Notera att flyttfåglar som har en väl isolerande fjäderdräkt och genererar stora mängder värme genom muskelaktiviteten inte verkar ha några problem att hålla värmen trots att de flyger upp till ett par dygn i taget på höjder där temperaturen ligger långt under noll (i rejäl fartvind dessutom). Kroppstemperaturen för en aktivt flygande fågel ligger på upp till 44 grader.

 62. Robert Norling

  Angående sjukvårdsmateriel så ser det inte så bra ut milt sagt i vårt land.
  Slimmade organisationer och som vanligt stor brist på nödvändig utrustning är ju inget nytt.
  Det är ju bara några månader sedan som flera stora sjukhus gick upp i stabsläge.
  Lika odugligt var det i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Några lärdomar drog man inte av det, så när skogsbranden 2018 blev verklighet så var man lika handfallna med diverse brister på material.
  Som tur var kom Italien och Polen och räddade upp situationen.
  Hade varit betydligt bättre att rusta upp vår egen Räddningstjänst och Sjukvården.
  Men vad gör vår så kallade regering, jo man skänker bort miljarder till hopplösa ”klimatsatsningar”.
  Bara el-cykelbidraget landade på en miljard. Många munskydd hade det blivit.

  Nedan ett klipp från Aftonbladet.
  ”Problemet är att olika länder håller på sina egna saker själva och inte skickar något.
  – Det är en av anledningarna att vi står där vi gör, när det gäller den problematiska situationen om brist på sjukvårdsmateriel, sa Lena Hallengren.
  Regeringen har nu lyft frågan i EU.
  – Exakt hur man ska göra med vem som ska skicka till vem måste koordineras. Jag har tagit upp det på en videokonferens med EU:s stats- och regeringschefer, sa Stefan Löfven.
  Samtidigt kvarstår behovet i regionerna.”

  Kan inte med den bästa vilja i värden påstå att det känns särskilt förtroendeingivande.
  Globalisterna känns väldigt nakna när det väl kommer till kritan.
  Vår regering såg det väl inte komma. Eller var det ”vi har varit naiva”.

 63. tty

  # 60

  Detg lär faktiskt finnas en helt intakt IVA med ytterligare 20 platser på gamla Karolinska, men troligen kan den inte bemannas.

  Det är ungefär i samma dårhusklass som att det finns hundratusentals Skyddsmask 90 i förråd men de får inte användas av civila för de är inte CE-märkta. De klarar i och för sig CE-kraven med råge, och märkningen fanns inte ens när de tillverkades, men Arbetsmiljöverket tvärvägrar att använda sunt förnuft.

 64. Håkan Bergman

  tty #63
  Ja CE-ömärkning är allvarliga saker.

  https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_en

  ”Please note that a CE marking does not indicate that a product have been approved as safe by the EU or by another authority. It does not indicate the origin of a product either.”

 65. Fredrik S

  Robert Norling #62

  Några politiker jag känner från jökpartier håller mest på att twittra och facebooka om hur kass USA är, hur dum Trump är har varit som skurit ner det ena och visar på siffror hur illa det kommer att gå med Corona där.

  De kanske har rätt men det visar väl att det dröjer nog på hemmaplan innan något händer om vi inte byter ut de som fått vårt förtroende att styra samhället.

 66. Fredrik S

  tty #63

  Här hemma la de ner ombyggnaden av entren till sjukhuset innan bygget drogs igång. De hade då redan spenderat över 40 miljoner på sk ”förgäveskostnader” som jag antar är ett välkänt begrepp inom landstingen.

  Så jag kan förstå att det inte finns några resursers till extra bemanning.

 67. GoranA

  #61 tty
  Angående problemen vid arbete med täta skyddsdräkter så ökar ju ämnesomsättningen vid just arbete och värmen stiger och därför kyler vi oss med att svettas men då måste svetten ha en chans att avdunsta så att den kan ta värmen med sig men det går ju inte i en tät skyddsutrustning. Så det var inte tillämpligt i mitt hypotetiska scenarie där man är i vila isolerar sig med säg yllekläder och blir kokt (70°C).

  Så om jag frågar så här. Hur mycket isolering, hur många yllefiltar krävs det runt ett värmeelement, inställt med en sådan effekt/area så att det håller en konstant temperatur på 37°C för att den ska öka sin temperatur till 70°C p g a isoleringen eller om du föredrar att kalla det för återstrålning.

  Jag noterar du inte har någon invändning emot Spencers syn att det är likvärdig form av energi som avges vid fusion som den som produceras i däggdjurens ämnessomsättning och att det enda som skiljer är isoleringsgraden.

 68. GoranA

  #61 tty
  Nu är inte risken att kylas ner det stor problemet för fåglarna när de flyger på hög höjd i kyla utan att bli av med värmen som de alstrar. Deras andning är mer effektiv än våran eftersom deras andningsorgan låter frisk luft passerar lungorna både vid inandning och utandning. Förutom lungor har fåglar också lungsäckar som en del av luften vid inandning går till utan att passera lungorna. Dessa lungsäckar fungerar också som en kylanordning till de hårt arbetande bröstmuskulaturen.

 69. Björn-Ola J

  #1
  Intressant.
  Men jag hittar det inte.
  Kan du länka?

 70. Ulf

  Svar 65 Fredrik

  Det eviga gnället på Trump blir extra patetiskt när han snabbt fattar beslut efter beslut för att hantera situationen. Samarbetet med kongressen fungerar också. Med tanke på vad vi i Sverige nu står att hantera så är det så oerhört patetiskt att folk har tid att gnälla på USA. Vi lär ju få reda på vem som lyckas bäst så småningom. Hoppas verkligen USA lyckas bättre än EU annars har världen enorma problem.

 71. Fredrik S

  Ulf #70

  Enligt de senaste siffrorna jag kan hitta så har USA 6-7 gånger fler intensivvårdsplatser per 100 000 invånare än Sverige.

  Men vi har ju den svenska modellen och det återstår att se vad den kan åstadkomma vid förmodat krisläge.

  Det verkar gå sådär i Lund.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dO2QLq/coronapositiv-vardades-dagar-utan-isolering

 72. Fredrik S

  Björn-Ola J #69

  https://www.svd.se/rockstrom-lomborgs-retorik-ar-oetisk-och-destruktiv

  Den gick att läsa fritt igår men är nu låst tyvärr.

  Rockström verkar glömt att ge sig in i debatten utan hängslen och borde nog avstått replik. Nästan så man kan tro att han uppnått rätt mängd på kontot kanske.

 73. Lars Cornell

  #tty, #Göran mfl. ”Kokt vid 70”
  Hur gör satelliter för att hålla temperaturen?
  Hur gör astronauter på sina rymdpromenader, vad har de för omgivningstemperatur att tampas med?

  Deras fartvind kan vi nog bortse från, men vid återinträdet i atmosfären blir den avsevärd, siffran 5000° minns jag att jag sett.

  #68 Tack Göran, jag har ofta undrat.
  Tex varför fryser inte deras ögon när de flyger i kall luft?
  Deras fjäderdräkt måste ha helt fantastiskt K-värde.

  #67 Ta ett elelement, en termometer och några filtar (det behöver inte vara ylle) och prova. ”One test ….”.

 74. PK

  Coronaepedemin är ett utmärkt exempel på hur vår regering inte prioriterar rätt. Resurser i ett samhälle är inte oändliga. Mitt i det kaos som uppstår skickas kulturministern fram. Vad är det som händer? Noll och inga förberedelser för en pandemi? Vän av ordning undrar när Martin Hultman vaskas fram? En bra sak är att miljöministern synts och hörts mindre än tidigare.

 75. GoranA

  #73 Lars Cornell
  Tack för kommentaren
  #67 Ta ett elelement, en termometer och några filtar (det behöver inte vara ylle) och prova. ”One test ….”.

  Menar du att försöket inte redan är gjort. Det måste finnas publicerat i litteraturen och som jag ser det vara tämligen basic och vara beskrivet beskrivet i en lärobok i fysik eller termodynamik. Vad jag förstår är det många fysiker och ingenjörer som kommenterar. De kan kanske ge en länk där försöket finns beskrivet

  Ett vanligt element duger inte då det brukar sitta en termostat som slår på och av. Jag ser framför mig en doppvärmare kopplad till en dimer (tyristor) så att man kan avpassa effekten så att den får en viss temperatur.

  Det slår mig att man skulle kunna få en effekt, temperatur, på doppvärmaren som motsvarar 160W/m2, vilket är den genomsnittliga effekt IPCC anser att solen värmer jordytan med och se vilken isolering (återstrålning) som krävs för att komma upp i 15°C

 76. Robert Norling

  I dessa coronatider får man dock glädja sig åt att ägarna till fågeldödarverk blöder ekonomiskt.
  Spotpriserna på el i Sverige och elområdet runt Östersjön ligger på:
  DAGSPRIS (MEDEL)
  7,37 öre/kWh
  I Danmark produceras det gratis.

 77. Adepten

  Vi kanske inte skall förfasa oss över den ”otillräckliga” sjukvården. Det har visat sig att dödstalen har varit oförändrade eller gått ner när man tvingats stänga ner sjukhus p.g.a. läkarstrejk eller tidigare SARS utbrott. Med andra ord stanna hemma vårda sig själv och undvik att hamna på sjukhus kan vara en bra strategi. Se följande länkar.
  https://www.psychologytoday.com/us/blog/slightly-blighty/201510/why-do-patients-stop-dying-when-doctors-go-strike
  https://www.straightdope.com/columns/read/2741/when-doctors-go-on-strike-does-the-death-rate-go-down/
  https://www.researchgate.net/publication/23311966_Doctors'_strikes_and_mortality_A_review

 78. Fredrik S

  Adepten #77

  Vore kanske på tiden att statsministern och berörda myndigheter gick ut med tal till nationen frekvent och peka med hela armen om tillvägagångssätt vid sjukdom och poängtera att det är riskgrupperna som behöver vård.

  Alla andra ska stanna hemma vid symptom.

 79. Ulf

  Svar 77

  Tveklöst kommer jag att dra mig i det längsta för att komma i kontakt med sjukhus nu. Men det är naturligtvis oroväckande att de redan innan en anstormning har svårt att hantera situationen. Jag är inte 90 år men inte purung så risken att man blir ordentligt sjuk finns definitivt. Då måste man in och då är det inte roligt att läsa om att det finns folk inom vården som saknar hjärna. Operera folk när man varit i Italien och ha folk liggande med corona symptom på sjukhuset utan att testa är ju bara för dumt.

 80. Fredrik S

  Adepten, Ulf

  Det finns ju lite initiativförmåga när systemet haltar.

  https://www.expressen.se/nyheter/pernilla-gor-egna-visir-ska-skydda-mot-virus/

  I Indien tillverkar de MC-hjälmar av plastbunkar med remmar som de säljer.

 81. Håkan Bergman

  Just läkarstrejker och dödstal brukar väl, eller brukade åtminstone, tas upp som ett exempel på hur man kan misstolka data. Visst operationer innebär alltid risker, kanske nåt att tänka på för den som vill förbättra utseendet med en operation, och förskjuter man operationen framåt i tiden så förskjuter man också risken framåt. Sen är det också rätt små tal för enstaka sjukhus och läkarstrejker blir aldrig hundraprocentiga. Och när dör man? Jo det framgår av dödsattesten som skrivs av en läkare, när läkare finns och har tid till sånt. Jag tror inte att det är så illa så att vi ska behöva vara rädda för doktorn, men samtidigt ska vi inte heller ha en övertro på doktorn och vården. Underläkare är inte vad många tycks tro.

 82. Thorleif

  Det är mänskligt att inte reagera i tid men krisberedskap och ledarskap handlar om tidiga beslut och som alltid vid exponentiella förlopp som smitto-epidemier är handling nyckeln till framgång. Det är därför insatsen i samband med med sportlovs-resandet var ett stort misstag liksom hantering av resenärer från kända kriscentrum på Arlanda m.fl.

  Vår svenska mentalitet (lydnad under staten) gynnar oss nu ivf när det gäller självpåtagen isolering och följandet av olika rekommendationer osv. Vår delvis asociala livsstil jmf med t.ex italienare gynnar också vår möjlighet att skydda oss! Hur långt det räcker återstår att se. Nu när vi inte testas allmänt längre får vi lita till myndigheternas modeller (!). Kommer bli svårt att jämföra utfall länder emellan. Singapore, Taiwan och HK t.ex är de länder som inte uppvisat exponentiell utveckling. De lärde sig av SARS 2003. Vad har vår krismyndighet lärt sig av dessa länder sedan dess?

  Hur som helst är riskerna för lungskador och därmed syrebrist och organbortfall det största hotet som måste tas på mycket stort allvar. Alltså värre än vid säsongsmässig influensa som ändå tar mellan 2 – 600.000 liv årligen i världen?

  Inte uppmuntrande att höra att medborgarna i landet uppmanas lämna in privata innehav av desinfektions-medel till regionerna! Brist på skyddsutrustning, testmtrl och IVA likaså.

  Corona tycks bli en väckarklocka inför en framtid med t.ex kallare klimat (mini-istid) och missväxt och därmed stora potentiella linvsmedels-störningar (och priser därefter). Nyliberalismens akilleshäl börjar visa tecken på inflammation!

  Richard Horton, redaktör på The Lancet och rådgivare till bl.a regeringen i UK och s.k expert inom FN/WHO är i lite blåsväder. Inte minst märks det i hans twitter-flöde. https://mobile.twitter.com/richardhorton1/status/1221393445920681985

 83. Lars Lundqvist

  Dödligheten i Covid-19 är hittills extremt låg i Sverige med bara 0.2% av sjuka.
  Antdelen i kritisk kondition är också extremt lågt med också 0.2%.
  Bäst i världen?
  Italien har extremt hög dödlighet med 7% och lika hög i kritisk kondition.

  Varför denna stora skillnad?

  Sverige har ju i stora skala infört hemsjukvård och minimerat sjukhusens vårdplatser. Riskgruppen bor i hög utsträckning kvar i sina hem istället för att flytta till någon form av gruppboende.
  Kan det förklara den stora skillnaden mellan Italien och Sverige.

 84. Fredrik S

  Lars Lundqvist #83

  Italien har ju Europas äldsta befolkning brukar ju vara svaret.

  Men i Italien är väl äldrevården med gruppboende begränsad och ofta en sista utväg, det mesta av vården sker i hemmen vad jag förstått tidigare. Kanske är det skillnader i hemvården som ger olika resultat?

  Fast de flesta fallen och dödsfallen är ju i den rikare norra delen och där kanske åldringsvården sker på annat sätt, mer gruppboende? För några veckor sedan läste jag att orsaken till det höga dödstalet var att viruset snabbt kom in i åldringsvården i Lombardiet. Har dock ingen länk för det var i en papperstidning.

 85. Thorleif

  https://kvartal.se/artiklar/kronika-vecka-11/. (@82)

  @83 Lars Lundqvist

  För tidigt att spekulera såvitt jag förstår. Jag har inte följt ev analyser f.ö. Här ett par tankar utan prioritetsordning etc.

  Virus sprids lättare i kall/torr luft likt de norditalienska alperna dit världens olika idrottsmän, ledare och publik rest redan en vecka före starten av skidskytte-VM den 12 februari. Sedan kommer sportlovet i Europa.

  I italien lever man mycket närmare sina äldre än t.ex vi i nordeuropa.

 86. tty

  #67

  När elementet har en termostat som stoppar värmeproduktionen så kommer temperaturen givetvis inte att stiga. Nu har dock levande varelser detta bara begränsad förmåga att styra energiproduktionen, de kan av naturliga skäl inte stoppa värmeproduktionen utom genom att dö, och därför kommer de att överhetta vid alltför bra isolering.

  Men det går ganska lätt att räkna ut hur mycket isolering det skulle gå åt för att koka en människa i yllefilt om vederbörande inte hade dött långt dessförinnan.

  Vi bortser då från att människokroppen har en komplicerad form som gör att flödet kommer att bli starkt inhomogent, vi förutsätter också att filten är ”klistrad” mot kroppen, utan någon luftspalt och att vi har tillgång till ylle som pallar för 100 grader (vilket alla som råkat tvätta ylle i t ex normal kulörtvätt vet inte finns).

  En människokropp producerar ca 100 KJ/kg och dag

  Vi antar för enkelhets skull att vederbörande har en yta av 2 kvadratmeter och väger 100 kg (det är istorst sett korrekta siffror)

  Det blir 5000 KJ per dag och kvadratmeter = ca 58 W/m2

  Yllefilts ledningsförmåga är 0,04 W/mK (varning, detta är en mycket ungefärlig siffra)

  Om vi räknar med en yttertemperatur på 293 K och kokpunkten 373 K blir det alltså en temperaturgradient på 80 K

  Den grundläggande formeln för värmeledning är q = -k . Delta T där q är värmeflödet, k är ledningsförmågan och Delta T temperaturgradienten alltså:

  58 = -0,04 x Delta T => Delta T = -1450 K/m

  Det åtgår alltså 80/1450 meter filt = 5,5 cm.

 87. Peter Stilbs

  Tittade just på den här – ganska upplysande om hur epidemier sprider sig och omfattningen https://youtu.be/gSqIwXl6IjQ

 88. tty

  83/85

  En sak till: inkubationstiden tycks oftast vara 5-14 dagar (typiskt 7). Dödsfallen inträffar sedan typiskt ca 15 dagar efter de första symptomen. Alltså ca 3-4 veckors fördröjning. Vi har inte nått dit än.

  På samma sätt kan man nu i ”efteranalyserna” se att smittspridningen bromsade abrupt i Wuhan när karantänen infördes och upphörde nästan helt efter mindre än en vecka (när det ”smittat färdigt” inom varje isolerat hushåll), men det tog sedan ett par veckor innan detta syntes i sjukdomsstatistiken.

  I Sverige med en stor andel enpersonshushåll skulle en strikt karantän troligen vara ännu effektivare (om man även kan kontrollera spridningen inom vården, ett myckert stort OM, tydligen).

 89. Ulf

  Svar 83

  Viruset tog sig in i Italien långt tidigare än i Sverige de är i ett annat läge. Då var det ingen som ens fattade att det var viruset. I Italien sitter gamlingarna på barer och hostar på varandra.
  Vi har fått en varning i tid och kan vidta rätt åtgärder.

  Nu inför Storbritannien försök med frivillig karantän för alla över 70 år. Någon tänker som jag i alla fall.

 90. Ulf

  Svar 88

  Hur genomför man en strikt karantän i ett helt land? Folk måste ha mat och vatten. Samhällsviktiga funktioner måste rulla på. Kan förstå hur det skulle fungera om det handlade om ett avgränsat område men ett helt land?
  Däremot kan en karantän för riskgruppen fungera om vi vill. Verkar som Storbritannien ska försöka.

 91. tty #86

  : )

 92. Fredrik S

  Peter Stilbs #87

  Tack för länken, ja den var upplysande.

  Det handlar ju om att få sjukvården klara trycket på bästa sätt efter förutsättningarna.

 93. Ingemar Nordin

  Hur väl fungerar de rätt självklara beredskaps- och försiktighetsåtgärderna i Sverige?

  – Noll koll på Arlanda – inte ens en snabbavläsning av kroppstemperatur på passagerare från norra Italien

  – Usel beredskap vad gäller mediciner och skyddsutrustning på apotek och sjukhus (trots den varningen vi fick i höstas)

  – SVT drar ihop 35 000 i Globen för Mellot

  – Lunds universitetssjukhus isolerar inte två misstänkta fall – de kan ha smittat läkare, sjuksköterskor och 100-tals andra patienter

  – Än så länge tycks det finnas platser för akut och allvarligt sjuka. Men hur länge kommer det att hålla? Ingen större framförhållning där heller.

  Slutsatsen torde bli att vi är rätt så illa rustade för en större epidemi här i landet. Framförhållningen har varit otroligt låg.

 94. Ulf

  Svar 89

  Ja nu tog jag i lite, man överväger att införa denna karantän i Storbritannien längre fram.

 95. Ulf

  Svar 93

  Vi har haft ”turen” att inte drabbas först utan haft möjligheten att bli förvarnade av Italien. Tyvärr har vi inte utnyttjat denna tid vi fått till något vettigt.
  Dessutom inget stöd ännu till alla företagare som nu kämpar för överlevnad. I Danmark och Norge finns det på plats redan.

 96. Ingemar Nordin

  Själv tänker jag inte träffa potentiellt smittsamma människor annat än på avstånd förrän om ett par tre månader när det kommit fram ett testat vaccin. Jag behöver inte det. Så varför skulle jag göra det? Folk över 60 som fortfarande står på benen kan man dock lita på. 🙂

 97. Ulf

  Själv kommer jag vara försiktig med kontakter. De jag inte kommer att träffa förrän läget klarnat är min 89 åriga mamma och en cancersjuk vän på cellgift. Alla i riskgrupperna kommer jag att hålla mig borta ifrån.

 98. GoranA

  #86 tty
  #91 Sten Kaijser
  Tack för beräkningen
  Om jag förstår den rätt så förutsätter du en kropp som har en given temperatur på 100°C och att du beräknat vilken tjocklek på ullisoleringen som behövs för att hålla en kroppen kvar vid 100°C om ytter temperaturen var 20 °C och kroppen avger en effekt på 58W/m2 och har en temperatur på ”37°C”.

  Frågan är om det är detsamma som att höja temperaturen från 20°C (37°C) till 100°C på en kropp som avger en konstant effekt på 58W/m2 och som har en 5,5 cm ullisolering .

 99. tty

  #98

  Nej, det är den isolering som kommer att ge en jämviktstemperatur av 373 K innanför isoleringen, förutsatt en yttertemperatur av 293 K och ett värmeflöde av 58 W/m2 genom isoleringen. Begynnelsetemperaturen spelar egentligen ingen roll förutsatt att värmeproduktionen är konstant. Den kan t o m vara över 373 K, men då kommer temperaturen att sjunka tills jämvikt nås.

 100. Fredrik S

  Är EU viloläge nu?

 101. Thorleif

  @82, 85 Svensk krisberedskap osv

  Här den nakna sanningen via ett praktikfall om en sportlovs-semester och familjens erfarenhet av sjukvården och vår beredskap. Man undrar som alla andra vad våra mest kunniga och ansvariga sysslade med under hela januari och februari månad. Italien hade redan fått sina första fall i Nord-Italien när familjen av FHM råddes att resa dit. När de kom hem sjuka var ingen på 1177 beredd att virus-testa
  https://kvartal.se/artiklar/vi-var-bland-de-forsta-som-fick-corona/

  Man läser att ca 300.000 kineser lever i Italien varav de flesta kring Milano (norditalien) som underbetalda och ibland svartbetalda textilarbetare. Visste inte FHM det?

 102. Håkan Bergman

  Jag kommer att tänka på Douglas Adams och Guiden. Där dör en hel civilisation ut av en infektion som sprids via smutsiga telefoner sen dom styrande skickat iväg alla som anses onödiga, telefonputsare t.ex., i ett rymdskepp för att bygga en ny civilisation på en annan planet, eftersom den egna planeten, enligt dom styrande, är på väg att slukas av en intergalaktisk jätteget.

 103. Agneta Norlin

  #36 Fredrik S ja det är sant att man testar c-vitamin intravenöst och intramuskulärt i hög dos mot covid-19. Men också oralt på mindre sjuka patienter och förebyggande. https://www.youtube.com/watch?v=TC0SO9KDG7U Men det är höga doser som gäller upp till 24 g/dag IV. Ska man testa själv måste man nog dosera rätt högt och sprida ut det över dagen. Inga studier finns gjorda på det. Men med det man vet om c-vitaminets egenskaper känns det ju dumt att inte försöka anser jag. Biverkningarna är ju ringa.
  https://www.globalresearch.ca/three-intravenous-vitamin-c-research-studies-approved-treating-covid-19/5705405
  Man forskar också på bioflavonoider och covid-19 forskning i tidigt skede dock men intressant. https://www.preprints.org/manuscript/202003.0226/v1?fbclid=IwAR1IsQsl7N7468Fa6KABfBaNx_KAiwMcN7OdNajvQAv5QB-Azqh9zJmESog Det finns flera c-vitaminpreparat på marknaden med just tillskott av bioflavonoider.

 104. Fredrik S

  Om man råkar slänga av Lorentz Tovatt från tåget i Gnesta riskerar man fängelse då?

  https://twitter.com/lorentztovatt/status/1237313394304331776?s=21

 105. Fredrik S

  Håkan, Bergman #102

  He he, ja slående likheter.

  Stjärngeten var väl muterad dessutom vill jag minnas.

 106. Fredrik S

  Agneta Norlin #103

  Jo, det är ju vattenlösligt så överskott kommer ju ut.

  Men för att slippa riskera diarre och som man kanske njursten, håller jag mig till yoghurt och frekvent frisk skogsluft.

 107. Daniel Wiklund

  Där kom det. Såg just på tv, där coronaviruset behandlades. Forskaren Emma Frans fick i slutklämmen in klimatförändringarna. Viruset har väl funnits oberoende av klimatförändringarna.

 108. Fredrik S

  Daniel Wiklund #107

  Hon ju utsedd av regeringen till demokratiambassadör och har tydligen talang för att upptäcka desinformation och faktaresistens.

  I något frågesportsprogram i TV förra året fick hon som vetenskapguru frågan om viken gas som tillsammans med syre utgjorde huvuddelen av atmosfären. Hennes svar löd: ”koldioxid”

  Var hon kunnig om Corona?

 109. foliehatt

  Fredrik, Daniel, #107, #108
  Länkar, länkar, länkar…..

 110. Fredrik S

  foliehatt #109

  Det var i ”Alla mot alla i Filip och Fredrik”. Vet inte om det finns ute på tuben.

  Var uppe här för ett år sedan.

  https://www.klimatupplysningen.se/2019/03/11/om-sekulara-religioner/

  Från inlägg 43.

 111. Ulf

  Macron har tydligen tappat det fullständigt. Skriker om att man är i krig flera ggr. Dessutom tror han att han bestämmer själv i EU och uttalar sig för EUs räkning. Stänger ner arbetsplatser etc.
  Ja fullständig panik med den typen av ledare har vi 1929 här igen. Han måste avsättas omedelbart stollen.

 112. Håkan Bergman

  Skönt att veta att vi har en fungerande vårdapparat.
  https://youtu.be/jWau06EsfRY?t=75

 113. Fredrik S

  Alestig letar positiva corona-effekter ser jag nu. Det pirrar nog lite i magen där.

  https://www.svd.se/satellitbilder-utslappen-sjunker-over-norra-italien/i/senaste

  Fast han har aldrig skrivit något om hur många liv som skulle sparas om den illegala sopförbränningen skulle upphöra i norra Italien.

 114. Fredrik S

  Håkan Bergman #112

  Jo, en vanlig dag på akuten.

  Second opinion har de i Tyskland, kan nog ofta vara befogat.

  https://www.youtube.com/watch?v=thNqPtUlwgA

 115. Ulf

  Svar 113

  Samtidigt kommer hundratals miljoner i världen hamna i svält och miljoner kommer att dö i onödan flyktingströmmarna kommer att uppnå en omfattning vi aldrig skådat.
  När ska dessa klimatidioter avslöjas en gång för alla?

 116. Thorleif

  @101 Kineserna i Italien

  Som framgått reste väldigt många kineser från Norditalien hem till Kina inför firandet av Råttans år, dvs det kinesiska nyåret den 25 januari. Sedan återvände en del av dem till Italien ”nysmittade”.

  Ironiskt nog symboliserar råttan i vår kultur även ”smitta” eftersom de äter allt och överlever allt!

  Det första man som smittskyddsforskare studerar är väl hur människor rör sig och då särskilt gruppkulturer utgående från patient noll. Hur kunde man missa detta?

 117. Lasse

  Lite förströelse: Slussen och Guldbron sätts på plats:
  https://www.svtplay.se/video/26057884/guldbron/guldbron-sasong-1-20-mars-06-00-1?start=auto

  FÖ noteras att Mosaic skeppet Polarstern driver söderöver och nu uppnått Augustiläget!
  https://follow.mosaic-expedition.org/

 118. Hade tid idag för årligt läkarbesök, men får Inte komma, jag är 70 år. Hann ta prover innan det förbudet infördes, hade velat veta provresultat, har strålat mig för cancer. Min granne jobbar där som läkare, säger att dom har det lugnt nu. Förutom gamlingarna får inte dom med förkylningssymtom inte heller komma. Kan tilläggas att i Norrbotten är 11 smittade. Snart är det skottpengar på corona smittade. Jag har respekt för virusar, min mamma hade spanskan 1918, hon var fem år. Levde med kroniska besvär i stämband och lungor i nästan 80 år, delvis orsakade av mediciner som man kokade ihop. Jag tycker ändå att makthavarna ska besinna sig. Att stänga ner nästan hela världen kommer att skapa ett kaos som kommer att medföra mycket större skador än viruset.